Het onderzoek van onze speelgoedredactie

Zoek je een compleet overzicht met alle winnaar van Speelgoed Van Het Jaar, gesorteerd per jaartal? Op deze pagina vertellen we je precies welk speelgoed deze eer de afgelopen decennia heeft mogen ontvangen. Lees verder…

Een uitgebreide lijst met winnaars van het speelgoed van het jaar – per jaartal

Leuk speelgoed koop je voor jezelf of zoek je uit als cadeau voor een ander. Je kunt speelgoed met de verjaardag geven, tijdens een familiefeestje tevoorschijn halen, of met de kerstdagen een leuk spel met zijn allen doen om quality time met elkaar te hebben en eens goed te lachen. Speelgoed kan leerzaam zijn – zoals die van SmartMax in deze lijst – en het kan spannend, strategisch of grappig zijn. Het ligt helemaal aan het soort speelgoed dat je koopt en welk doel je ermee hebt.

Snel overzicht van de afgelopen jaren – Alvast onze favoriet

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
#1 speelgoed van 2020LEGO Super Mario: Uitstekend speelgoed en Super Mario gaan hand in hand. Deze Lego set heeft ons weggeblazen en raden we iedereen aan.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
#1 speelgoed van 2021Throw Throw Burrito: Wat eerst lijkt op een simpele gimmick, heeft ons alsnog verbluft door een verassend leuk spel te zijn!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
#1 speelgoed van 2022Hoofdbewaking: Dit spel bleek enerverend en spannend te zijn voor het hele gezin.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Zoeken naar het ideale speelgoed of spel

Wij vinden een spelletje op zijn tijd leuk en onze kinderen kunnen ook lang zoet zijn met uitdagend of vermakelijk speelgoed. Het liefst zien we ze niet te lang voor de televisie zitten of op de tablet naar filmpjes kijken. Veel liever zien we dat ze samen met hun broertje of zusje een spelletje doen of met hun vriendjes met Lego iets moois bouwen. Toch kan het vinden van geschikt speelgoed best een flinke klus zijn. Je wilt immers niet dat je veel geld uitgeeft aan iets dat ze maar 10 minuten boeit.

Het best scorende speelgoed – vijf uit vijf sterren

Het allerhoogst scoort het speelgoed van SmartMax. Zij hebben een lijn met My First speelgoed en deze lijn is geschikt voor kleinere kinderen (ongeveer tussen de een en vijf jaar). Dit speelgoed staat twee keer in onze lijst, omdat het zowel in 2020 als in 2021 gekozen is als speelgoed van het jaar. In de basis gaat het om magnetische onderdelen die je kind aan elkaar kan klikken.

Bij ‘Sounds & Senses’ zijn het staafjes met diverse profielen en hierop kunnen gezichtjes vastgemaakt worden die ieder een andere expressie op het gezicht hebben en ander geluid maken. Bij ‘Acrobats’ zijn kaartjes met opdrachten inbegrepen. Je kindje probeert dan de figuren op de kaartjes na te maken door de magnetische onderdelen in goede volgorde aan elkaar te koppelen.

Waarom reviewen wij speelgoed van het jaar?

Er komen elk jaar tientallen – misschien wel honderden – nieuwe spellen en nieuw speelgoed op de markt, maar het kwaliteitsniveau bij al dat nieuws is niet altijd in orde. De randen of naden van speelgoed zijn niet goed afgewerkt, een spel lijkt grappig maar is het uiteindelijk niet, of er zitten zelfs fouten in het spel doordat het niet goed getest is voordat het in productie genomen werd. Om de rotte appels er tussen uit te halen, hebben we gekeken naar het speelgoed van het jaar.

Waarom altijd kritisch blijven bij speelgoed?

Voordat je iets koopt, kijk je op internet hoe het scoort. Wanneer je geluk hebt, heb je het speelgoed al bij vrienden of op de crèche gezien. In dit laatste geval weet je uit ervaring dat kinderen er mee spelen en dat het hun aandacht gedurende lange tijd kan vasthouden. Op internet lees je toch vaak verhalen die rooskleuriger zijn. Zo lees je in veel reviews dat een fabrikant iets toegestuurd heeft aan klanten om het product te testen, maar als iets gratis is, is de review niet altijd meer objectief.

Is speelgoed van het jaar wel altijd beter dan ‘gewoon’ speelgoed?

Waar je bij speelgoed van het jaar vanuit mag gaan, is dat het getest is door een team van experts en dat er door bepaalde scores te geven uiteindelijk een product tot winnaar is uitgeroepen. Vaak zijn er verschillende categorieën waarbinnen een spel of speelgoed kan scoren, want een bordspel voor vier personen (voor leeftijd 10 tot 99 jaar) is natuurlijk iets heel anders dan leerzaam speelgoed voor kleine kinderen waarbij ze iets moeten of kunnen bouwen.

Wat belooft de speelgoedfabrikant meestal?

 • Fabrikanten van speelgoed voor kleine kinderen zeggen hun producten voldoende getest te hebben, waardoor het veilig bevonden is voor deze doelgroep.
 • Fabrikanten van spellen proberen met een pakkende verpakking duidelijk te maken om wat voor spel het gaat.
 • Alle merken geven duidelijk aan voor welke leeftijden hun spellen of speelgoed geschikt is en bijvoorbeeld ook met hoeveel mensen je er tegelijk mee kunt spelen.
 • Bij de wat meer ingewikkelde spellen waar strategisch nadenken een rol speelt, wordt een uitvoerige handleiding aan de verpakking toegevoegd.

Waar op letten bij speelgoed van het jaar? De belangrijkste criteria

Wat bepaalt nou eigenlijk of een spel of speelgoed ook echt een goed product is en de titel ‘speelgoed van het jaar’ verdient? Wij hebben voor de samenstelling van deze review gekeken naar de volgende karakteristieken:

 • Originaliteit – is er niet al een spel of speelgoed dat lijkt op iets dat al bestaat?
 • Uitvoerbaarheid – kan het spel met de handleiding goed uitgevoerd worden en is het niet te ingewikkeld om het spel leuk te houden? Houdt het de sfeer erin en de aandacht vast? Speel je het maar een keer, of is het spel zo leuk om te doen, dat het bij elke gelegenheid als favoriet gekozen wordt?
 • Leeftijd – voor welke doelgroep is het speelgoed of het spel ontworpen en kloppen de leeftijdsgrenzen ook?
 • Vereisten aan samenstelling doelgroep – kun je je alleen met het speelgoed vermaken of kan er alleen met twee of meer mensen mee gespeeld worden?
 • Prijs – speelgoed kan best prijzig zijn en dan wil je eigenlijk garantie dat het ook vele uren plezier biedt.
 • Beoordeling – vinden wij het ook terecht dat dit spel of dit speelgoed tot winnaar van een bepaald jaar uitgeroepen is?

Hoe hebben we speelgoed van het jaar getest? Onze bevindingen

Wat een leuke test is dit. We moeten eerlijk toegeven dat we voor reviews ook wel eens vervelende momenten doorstaan hebben. Dat zijn dan vooral die keren dat je iets moet proeven of iets moet uitproberen waar je vanaf het eerste moment al geen vertrouwen in hebt. Deze keer was het echter een grote ontdekkingstocht, omdat je meestal geneigd bent dat te kiezen wat je vroeger al kende. Speelde je als kind Rummikub? Dan haal je dit later voor je tieners of jezelf ook vaak weer in huis.

Het leukste speelgoed dat tot winnaar van het jaar bekroond is

Hieronder sorteren we het bekroonde speelgoed van het jaar, per jaartal. We beginnen van oud naar nieuw, dus onderaan vind je de nieuwste van 2023 – het jaar waarin de laatste verkiezingen gehouden werden. Daarna laten we ook al het speelgoed van het jaar zien per jaartal vanaf 1977 tot 2016.

2016 – Fisher-Price Co-de-Rups

Het speelgoed is geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar en ze leren met dit speelgoed problemen oplossen, de volgorde bepalen en goed na te denken.

Pluspunten:

 • Je kind koppelt de losse onderdelen aan elkaar en coderen hier als het ware de gang van de rups mee. Spelenderwijs leert je kind dingen die volwassenen soms nog niet kunnen.
 • Eerst is het ontdekken wat elk los stukje in het totaal van gekoppelde delen voor effect heeft en daarna kan je kind twee doelen uit elkaar op de grond plaatsen en zo leren hoe de rups van het ene punt naar het andere komt.

Minpunten:

 • We vonden het geluid van de rups na een tijdje wel vervelend worden.
 • Als je kind echt niks snapt van wat de bedoeling is, betaal je een hoog bedrag.

2016 – Stratego Pirates

Het Stratego Piratenspel is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en kan met zijn tweeën gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Dit is Stratego, maar dan voor kinderen. Je leert met dit spel op een leuke manier al strategisch nadenken.
 • Het kanon werkt echt en zal veel plezier opleveren.
 • Wanneer je kinderen het spel snappen, is de overstap naar Stratego voor volwassenen makkelijk gemaakt.

Minpunten:

 • Het kan zijn dat je het veertje in het kanon na een tijdje moet vervangen om het nog goed te kunnen laten schieten. Dit is wel essentieel voor het spelplezier.

2017 – 30 Seconds

Het spel is ideaal voor feestjes en het is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Pluspunten:

 • Wij hebben gemerkt dat ook kinderen jonger dan 12 jaar dit spel kunnen spelen. Als ze kunnen lezen en snappen wat er op de kaartjes staat, kunnen ze meedoen.
 • Het doel is zo snel mogelijk van start naar finish te komen en als team moet je raden welke vijf woorden op het kaartje staan dat een van je teamleden aan je probeert duidelijk te maken. Het levert hilarische momenten op.

Minpunten:

 • Wij zouden graag willen dat het spel met extra kaartjes uitgebreid kon worden.

2018 – Soggy Doggy Actiespel

Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en het doel is om een ronde af te maken zonder nat te worden.

Pluspunten:

 • Je kun dit spel met twee tot vier kinderen spelen.
 • Het is vooral in de zomer een leuk spel om buiten op een tafel te spelen aangezien er met water gespat wordt.

Minpunten:

 • Er moeten batterijen in dit spel en die worden niet standaard meegeleverd. Geef je Soggy Doggy als cadeau? Vergeet dan de batterijen niet.

2018 – Squirrels Go Nuts

Het spel kan vanaf 6 jaar gespeeld worden en zelfs volwassenen vinden dit spel leuk om te doen.

Pluspunten:

 • Dit spel doe je alleen en je voert opdrachten uit, maar hier moet je goed bij nadenken.
 • Het niveau van de opdrachten is wisselend, waardoor het moeilijker gemaakt kan worden als het niet meer uitdagend is.

Minpunten:

 • Voor zesjarigen zitten er wel kleine onderdelen bij dit spel en je moet het dan ook op tafel spelen (en geen onderdelen laten vallen) als er nog jongere kinderen in huis zijn.

2018 – The Great Tour

Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en het kan met drie tot zes spelers gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Er zit ook nog wel een leereffect in dit spel met Europa en de belangrijkste plaatsen en bezienswaardigheden als basis.
 • Het spel leert jou en je kind plannen en vooruit denken.

Minpunten:

 • De handleiding had wat ons betreft wel iets duidelijker gemogen.

2018 – EXIT – De dode in de Orient Express

Dit spel is geschikt voor 1 tot 4 personen en kan gespeeld worden vanaf een leeftijd van 12 jaar.

Pluspunten:

 • Wat wij leuk vinden is dat dit spel echt een half dagdeel in beslag kan nemen als je het met meerderen speelt.
 • Het spel bevat ook echte acties en houdt daardoor lang de aandacht vast.
 • Van Exit zijn meerdere varianten beschikbaar, zoals onder andere ‘Het Vergeten Eiland’, ‘De Verlaten Hut’ en ‘Het Verschrikkelijke Spookhuis’. Bevalt dit spel? Dan heb je nog genoeg keuze voor de volgende keer.

Minpunten:

 • Het spel is maar een keer te spelen, omdat je met de kaartjes acties moet uitvoeren die onomkeerbaar zijn. Wij vinden dit jammer, omdat het gewoon een leuk spel is, maar ook omdat het voor een eenmalig spel dan best duur is.

2019 – ESCAPE ROOM – THE GAME – Prison island en Mad house voor 2 spelers

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 16 jaar en kan alleen of met zijn tweeën gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Er zitten twee varianten in dit spel: Prison Island en Mad House. Dubbel zoveel plezier dus.

Minpunten:

 • Bij andere spellen kon je met de leeftijd wel een beetje sprokkelen, maar dit spel is voor jongere kinderen echt niet te doen.

2019 – Rolit

Rolit is geschikt voor 2 tot 4 spelers en kan vanaf 7 jaar gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Je kind leert strategisch nadenken, doordat het moet nagaan wat het effect van een bepaalde actie is.
 • Wij vinden dat het spel zelf van goede kwaliteit is en er zitten zelfs reserveonderdelen bij.

Minpunten:

 • We hadden liever een grotere doos gehad, zodat het spel er in zijn geheel in kon. Nu moeten we het telkens in elkaar zetten en na het spelen weer uit elkaar halen. Zo raak je snel onderdelen kwijt.

2019 – Smart Farmer

Smart Farmer is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en ze spelen het alleen.

Pluspunten:

 • Het spel is leuk vormgegeven met de diertjes en hekjes in miniatuurformaat.
 • Je kind leert nadenken over hoe het de dieren uit elkaar kan houden en waar dan hekken moeten komen te staan. De kaartjes zijn voorzien van 60 verschillende opdrachten om variatie aan te brengen.

Minpunten:

 • Heb je een slim kind? Dan is het – zelfs met 60 verschillende opdrachten – al gauw uitgekeken op dit spel.

2019 – VTech ZoomiZooz – Klim & Verken Boomhuis

Het boomhuis is geschikt voor de leeftijd 1 tot 5 jaar.

Pluspunten:

 • Het is echt een ontdekking wat dit boomhuis allemaal kan doen met de diertjes die zich door het boomhuis bewegen. Ze kunnen met de lift naar beneden, door een valluik en van de brug.
 • Er zit ook geluid bij dit speelgoed en dat maakt het volgens ons des te leuker. Dit volume is – ook fijn – harder en zachter te zetten.

Minpunten:

 • Bij intensief gebruik kan de baan waar de diertjes langs moeten sneller slijten.

2020 – LEGO – Super Mario Startset

Voor de vaders die vroeger met LEGO speelden en ook het Super Mario spelletje kenden, is dit zelfs nog leuk.

Pluspunten:

 • Dit spel is geschikt voor een leeftijd van 6 jaar en ouder.
 • Je bouwt het parcours dat Super Mario af moet leggen en er zit zelfs geluid bij.

Minpunten:

 • Het is leuk speelgoed om te bouwen en een keer te doen, maar daarna wordt er niet vaak meer mee gespeeld.

2020 – SmartMax Magnetic Discovery – My First Sounds & Senses

Het speelgoed is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 1 tot 3 jaar.

Pluspunten:

 • Vooral de verschillende vormpjes en geluiden vinden we leuk.
 • De kwaliteit en afwerking van dit product is uitstekend.

Minpunten:

 • Voor deze leeftijd hebben we geen nadelen aan het speelgoed kunnen ontdekken.

2021 – My City

Dit spel kan vanaf 10 jaar gespeeld worden, maar ook samen met volwassenen.

Pluspunten:

 • Je kunt dit spel met twee, drie of vier spelers tegelijk spelen.
 • De startsituatie van het bord pas je telkens aan door de stickers die je erop plakt en hierdoor wordt het spel niet saai.

Minpunten:

 • Je kind moet wel vanaf het eerste spel meespelen om te begrijpen waar het om gaat. De enveloppen bevatten telkens nieuwe opdrachten waarbij je het begin niet gemist wil hebben.

2021 – Throw Throw Burrito

Dit spel kan vanaf 7 jaar gespeeld worden met 2 tot 6 spelers.

Pluspunten:

 • Dit spel lokt de meest chaotische situaties uit waarbij je dubbel ligt van het lachen.

Minpunten:

 • Het is wel een spel om met een bepaald gezelschap te spelen.

2021 – 20 Second Showdown

Dit spel is ideaal wanneer je met een grotere groep bent. Je kunt het namelijk met 5 tot 20 spelers tegelijk spelen.

Pluspunten:

 • Het spel is leuk vanaf ongeveer 10 jaar.

Minpunten:

 • Het is wel veel leuker om echt met een grote groep te spelen dan maar met zijn vijfjes.

2021 – SmartMax Magnetic Discovery – My First Acrobats

Dit speelgoed is geschikt voor kinderen tussen de 1,5 en 5 jaar.

Pluspunten:

 • Het leuke aan dit speelgoed is dat er een spelelement bij zit door de voorgeschreven opdrachten die uitgevoerd moeten worden.

Minpunten:

 • Een kind dat dit speelgoed al vanaf zijn tweede heeft zal er echt niet tot zijn vijfde mee spelen. Dan is het zijn charme wel kwijt.

2022 – Peek-a-Zoo

2022 – Dodo

2022 – Hoofd Bewaking

Speelgoed van het jaar – van 1977 tot en met 2016

 • 2016: Escape Room the Game (Identity Games)
 • 2015: geen spel
 • 2014: De Legenden van Andor (999 Games)
 • 2013: Triominos Tri-Balance (Goliath)
 • 2012: Stenen Tijdperk (999Games)
 • 2011: Trivial Pursuit Wedden dat je ’t weet (Hasbro)
 • 2010: Tricoda (King)
 • 2009: OnvoorSPELbaar Paul de Leeuw (Identity Games)
 • 2008: de Lama’s het bordspel (Identity Games)
 • 2007: Live Quiz (Identity Games)
 • 2006: Wildlife DVD Bordspel (Identity Games)
 • 2005: Carcassonne De Stad (999 Games)
 • 2004: geen spel
 • 2003: Cash & Run (Jumbo)
 • 2002: geen spel
 • 2001: Beurs Monopoly (Hasbro)
 • 2000: Tik Tak Boem (Jumbo)
 • 1999: De Kolonisten van Catan (999 Games)
 • 1998: Elfenland (999 Games)
 • 1997: Yali (Jumbo)
 • 1996: Mollenmania (Ravensburger)
 • 1995: Het groot Van Dale spel der Nederlandse taal (Jumbo)
 • 1994: ’s Werelds moeilijkste puzzel (Hasbro)
 • 1993: Number Rumba (Speelgoed Van Putten)
 • 1992: Coco Crazy (Ravensburger)
 • 1991: Abalone (Goliath)
 • 1990: Astrotime (Ravensburger)
 • 1989: Tri-Ominos (Goliath)
 • 1988: Timber (Otto Simon)
 • 1987: Reis om de wereld in 80 dagen (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1986: Pisa (Jumbo)
 • 1985: Kat en muis (Jumbo)
 • 1984: De knikkerpot ( Engelhart Handelsonderneming B.V.)
 • 1983: Scotland Yard (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1982: Babuschka (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1981: Haas en Schildpad (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1980: Treffer (Hausemann en Hötte/Jumbo)
 • 1979: Shogun (Otto Maier Benelux/Ravensburger)
 • 1978: Dolly Disc (Hausemann en Hötte)
 • 1977: Wie ben ik (Otto Maier Benelux BV/Ravensburger)

Bron: Wikipedia

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Samenvattend

Het speelgoed en de spellen in deze review kosten tussen de 15 en 70 euro, waarbij de meeste prijzen rond de 25 euro schommelen. Wij adviseren vooral naar de leeftijd en het soort speelgoed te kijken om te bepalen of het voor jou of diegene die het ontvangt geschikt en leuk is.

Een second opinion van onze pedagogiek-redactie

Ook onze pedagogiek-redactie hebben we gevraagd om dit thema te onderzoeken. De resultaten vind je hieronder:

Speelgoed van het jaar: beste speelgoed van de afgelopen 10 jaar

Sinds vele jaren zijn er verkiezingen voor het beste speelgoed van het jaar. De winnaar zijn speelgoed stuks die origineel zijn, goed geprijsd, duurzaam en je bovendien keer op keer verrassen. Speelgoed dat tot beste speelgoed van het jaar wordt uitgeroepen is zeker de moeite waard om te bekijken. Ook speelgoed van 10 jaar terug is vandaag de dag nog van hoge kwaliteit.

De zoektocht naar het beste speelgoed van de afgelopen jaren: een zoektocht vol hoogtepunten

Welk speelgoed de verkiezing “beste speelgoed van het jaar…” de afgelopen 10 jaar heeft gewonnen is online gemakkelijk te achterhalen. In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op elk stuk speelgoed en wat het te bieden heeft. We beginnen bij het jaar 2012 en gaan door naar 2021.

Snel overzicht: Deze speelgoedsets raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor strategische spelersStenen Tijdperk Bordspel: Dit bordspel vereist dat spelers grondstoffen verzamelen, gereedschap ontwikkelen, jagen en gebouwen bouwen. Het biedt vele manieren om punten te scoren en strategie is essentieel. De diverse tactieken en strategieën worden duidelijker naarmate je het spel vaker speelt. Perfect voor een avondje speelplezier, waarbij je gemiddeld wel 2 tot 3 uur zoet kunt zijn. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor bouw- en ontwerpliefhebbersGraviTrax® Starter Set – Knikkerbaan: Deze set biedt de mogelijkheid om je eigen knikkerbaanparcours te ontwerpen en te bouwen. Het is geschikt voor jong en oud. Je kunt tot wel 6 kogels tegelijkertijd loslaten, en de baan en kogels zijn van topkwaliteit. Het bevordert zowel individueel spel als samenwerking en de set kan eindeloos uitgebreid worden met andere GraviTrax sets. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor rollenspelPLAYMOBIL City Life Kinderdagverblijf: Deze Playmobil-set biedt jonge kinderen een fantastische speelervaring met volledig ingerichte speelkamers zoals een speelkamer, badkamer, keuken en knuffelhoek. Er zijn tal van speelfiguren en dieren waardoor het rollenspel tot leven komt. Bovendien werkt de deurbel met buitenlicht echt. Ideaal om de fantasie te stimuleren en bovendien is het mogelijk deze set te combineren met andere Playmobil-sets. >> Check laagste prijs

Waarom een speelgoedlijst per jaar?

Er wordt elk jaar heel wat speelgoed geproduceerd. Een deel hiervan is van hoge kwaliteit en een ander deel kan het beste snel vergeten worden. Soms komt het voor dat er in één jaar héél véél speelgoed van hoog niveau wordt geproduceerd. De verkiezing “Beste speelgoed” vindt echter maar eens in het jaar plaats, dus is het niet meer dan logisch dat we het beste speelgoed ook per jaar gaan bekijken. Wel wordt er speelgoed verkozen in verschillende categorieën.

Ook aandacht voor beste budgetopties beste speelgoed

Het beste speelgoed is niet alleen speelgoed van heel hoge kwaliteit, maar ook speelgoed dat voor elk huishouden prima betaalbaar is. Als speelgoed superleuk is, maar zo goed als onbetaalbaar, zouden we het alsnog niet aanraden. Het moet natuurlijk wel leuk blijken. Het geven van een cadeautje moet niet gelijk staan aan een rib uit je lijf weggeven. Vandaar dat we in dit artikel ook aandacht hebben voor de actuele prijzen die voor het speelgoed worden gevraagd.

Wat maakt ons geschikt als speelgoed reviewers?

We zouden willen zeggen dat speelgoed in ons bloed zit, maar dat is wat overdreven. Er vloeien gelukkig geen Legoblokjes door onze aderen (dat zou een beetje eng zijn). Wel zijn, net als heel veel andere kinderen, met een grote variëteit in speelgoed opgegroeid. Door onze kinderjaren heen hebben we met heel wat speelgoed gespeeld en een goed beeld gekregen van welk speelgoed leuk is en welk niet. Onze interesse in goed speelgoed is altijd gebleven.

Blijf kritisch op het zeer brede speelgoed aanbod: de criteria voor de award ‘Speelgoed Van Het Jaar’:

Ja, het aanbod speelgoed is ontzettend groot. Zeker online, waar je gemakkelijk speelgoed vanuit een ver land kunt laten overbrengen. Niet al het speelgoed voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen, dus je moet zeker op je hoeden blijven. Bij aanschaf kijk je naar het volgende:

Kinderen en leeftijd

Het spreekt misschien voor zich, maar het wordt nogal eens uit het oog verloren: speelgoed is niet alleen bedoeld om “leuk” te zijn, je moet er ook van kunnen leren. Leren kan op heel veel verschillende manieren: of het nu het ontwikkelen van fijne motoriek of creativiteit is, of je juist aan het denken zet. Let wel op: een kind van drie is niet in staat de uitdagingen die speelgoed voor 10-jarigen biedt de baas te kunnen. Let op de leeftijdsspecificatie bij alle speelgoed.

Hoe veilig is je speelgoed?

Het zou voor zich moeten spreken, maar helaas is niet alle speelgoed even veilig. Wil je er zeker van dat speelgoed geen schadelijke stoffen bevat? Of op een andere manier schadelijk kan zijn voor kinderen? Controleer dan of het een CE-label heeft en aan de Europese eisen voldoet. Wat ook belangrijk is: aanvullende labels van Europese landen testen de kwaliteit.

Het beste speelgoed is duurzaam

Speelgoed dat van hoge kwaliteit is, gaat lekker lang mee. Dat betekent: als je er op een goede manier mee om zou gaan, dan zou het niet snel kapot mogen gaan of verslijten. Duurzaamheid zit hem ook in de materialen: is het materiaal van het speelgoed van hoge kwaliteit?

Goed speelgoed is multifunctioneel en stimuleert creativiteit

Op speelgoed waar je maar één ding mee kunt, raak je snel uitgekeken. Speelgoed moet de creativiteit prikkelen, anders zal het kind het snel naast zich neerleggen. Met Lego of blokken bijvoorbeeld kun je oneindig veel richtingen op. Een kind kan hier zomaar uren zoet mee zijn.

Wat beloven speelgoed producenten je? Is dit echt gesneden koek?

De producenten van speelgoed doen heel wat wilde beloften. Helaas zijn er maar enkele speelgoedmakers die deze beloften echt in kunnen lossen. Gelukkig bespreken we in dit artikel alleen speelgoed van de allerhoogste kwaliteit – speelgoed van producenten die weten waar ze mee bezig bent. Het onderstaande speelgoed valt in de smaak bij zowel kind als ouder.

Waar let je op als je goed speelgoed gaat kopen?

Er zijn, zoals gezegd, heel wat criteria waarop je moet letten als je speelgoed aanschaft. De veiligheid van het speelgoed is van het allergrootste belang. Speelgoed mag nóóit giftige of andere schadelijke stoffen bevatten. Met name baby’s en peuters sabbelen op en bijten in speelgoed. Hun weerstand is nog niet zo hoog, dus hen moet je zeker extra beschermen.

Speelgoed per leeftijdscategorie

Wist je dat het mogelijk is te achterhalen welk speelgoed het beste bij welke leeftijdsgroep aansluit? Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Koopwijzer op Speelgoedinfo.nl inschakelen. Handig als je niet precies weet wat je moet kopen voor een kind van een bepaalde leeftijd.

Onze onderzoeksdata: het beste speelgoed hebben wij zo getest

Bij het beoordelen van speelgoed hanteren we altijd een vaste set criteria. Zo kijken we naar:

 • De prijs van het speelgoed – is dit voor elk huishouden betaalbaar?
 • De kwaliteit van speelgoed – de kwaliteit zit hem in de duurzaamheid van het materiaal en het ontwerp; hoelang zal het speelgoed meegaan voor er defecten optreden?
 • Veiligheid – zoals gezegd, moet speelgoed 100% veilig zijn en dus geen schadelijke stoffen bevatten
 • Stimuleert speelgoed de creativiteit? Bij goed speelgoed zijn de mogelijkheden ongelimiteerd – je kunt er alle kanten mee op en variëren tot je een ons weegt
 • Klantreviews online geven ons een goed beeld van de échte kwaliteit van speelgoed. Verkooppraatjes zijn leuk en aardig, maar of speelgoed deugt of niet merk je in de reviews.

Beste speelgoed 2012: Bordspel Stenen Tijdperk van 999 Games was het beste speelgoed in de categorie 12-99 jaar (sorry 100-jarigen…)

We beginnen deze lijst met het beste speelgoed uit 2012. In de categorie 12-99 jaar (dus voor bijna iedereen beschikt) viel het Bordspel Stenen Tijdperk in de prijzen. Dit is wat het spel te bieden heeft:

Stenen Tijdperk daagt je uit verschillende dingen tegelijk te doen: van het verzamelen van grondstoffen tot het ontwikkelen van gereedschap; ook jaag je en bouw je nieuwe gebouwen

 • Het doel: het bereiken van zoveel mogelijk punten – en punten scoor je op heel veel manieren
 • Strategie speelt een grote rol in dit spel
 • Hoe beter je het spel kent, hoe meer ruimte er is voor afwisseling in tactiek
 • Je bent zo een uur of 2, 3 bezig.

Beste speelgoed 2013: de Furby was de onbetwiste winnaar

In 2013 was de Furby absoluut het beste speelgoed. Dit speelgoed viel in de prijzen in de categorie “Multimedia en Elektronische Spellen”.  In Engeland werd de Furby Boom zelfs tot “Top Toy” verkozen. Ook in Duitsland viel het spel in de prijzen. De Furby is op verschillende plekken nog te verkrijgen, al moet je het op Bol.com voorlopig helaas doen met een pluche model.

 • Een Furby had een geheugen: hij kon dingen leren
 • De Furby daagde kinderen uit goed voor ze te zorgen (als voor een kind)
 • De Furby was heerlijk zacht
 • De kunstmatige intelligentie techniek was in 2013 revolutionair en is nog altijd van hoog niveau.

Beste speelgoed 2014: de originele Rainbow Loom van Loombands (voor 10-11 jarigen)

In 2014 viel de Rainbow Loom in de prijzen. Dit was het ideale speelgoed voor kinderen van 10 of 11 jaar. Maar wat je kon nu eigenlijk precies met deze kleurrijke verzameling bandjes?

Loombands stellen je in staat zelf de mooiste ringen, armbanden, sleutelhangers of zelfs tasje te maken

 • Maak de sieraden voor jezelf of geef ze cadeau
 • De elastische bandjes bieden bijna ongelimiteerde mogelijkheden
 • Kinderen zijn uren zoet en oefenen hun fijne motoriek
 • Ook leuk voor kinderen om samen te doen.

Beste speelgoed 2015: Knipper Kikker van Goliath voor 3-9 spelers was een absolute hit in 2015

Heb jij al gehoord van Knipper Kikker? Dit is een spel van Goliath dat in 2015 een echte hit was. Het doel van het spel? Met behulp van Kikkers prooi vangen en je buit tegen anderen beschermen.

 • Je speelt dit spelletje met maar liefst 3-9 spelers
 • Behendigheid speelt een grote rol bij het vangen van de vliegen
 • Veel hangt samen met de geluiden – deze geven aan wanneer je toe kunt slaan en prooi kunt stelen
 • Wie het meest attent is, wint het spel
 • Kortom: kinderen worden geprikkeld hun zintuigen optimaal te gebruiken.

Beste speelgoed 2016: Escape Room The Game Starter set van Identity Games was hét spel van 2016

2016 was het jaar van de Escape Rome. Vandaar dat in de categorie spelletjes Escape Room de Starter set van Identity Games flink in de prijzen viel. Escape Rooms hebben alles te maken met het ontrafelen van een mysterie om samen uit een afgesloten ruimte te kunnen “ontsnappen”.

 • De bordspel variant van Escape Room is super uitdagend
 • Je speelt niet tegen elkaar, maar juist samen
 • De tijdsdruk wordt steeds groter: samen krijg je 60 minuten de tijd (de Chrono Decoder is van klok voorzien) om het mysterie op te lossen
 • Stop de atoombom en ontsnap uit de gevangenis: de worldbuilding en roleplaying elementen zijn prima
 • Het begint allemaal met het openen van de envelop waarin het mysterie geïntroduceerd wordt.

Beste speelgoed 2017: de Clementoni – Doc Sprekende Educatieve Robot was de beste keus voor kinderen van 6-7 jaar

Ken jij de Doc Sprekende Educatieve Robot van Clementoni al? Dit was de grote hit in 2017. Deze robot deed het super goed bij 6-7-jarigen. Deze robot bleef jonge kinderen eindeloos uitdagen.

 • De sprekende robot helpt bij het ontwikkelen van het denkvermogen
 • Kinderen leren van alles over cijfers, letters, kleuren en zelfs dierennamen
 • Kinderen programmeren spelenderwijs opdrachten
 • Educatieve robotica op instapmodel
 • Het leuke van deze robot is dat je verschillende moeilijkheidsgraden kunt instellen
 • Een nadeeltje: de speelmat is van dun karton en erg kwetsbaar.

Beste speelgoed 2018: GraviTrax® Starter Set Knikkerbaan was hét speelgoed voor8  en 9-jarigen in 2018

In 2018 was de GraviTrax Starter Set Knikkerbaan de grote hit. Deze knikkerset werd tot beste speelgoed voor 8- en 9-jarigen uitgeroepen, maar in feite is GraviTrax voor kinderen van bijna alle leeftijden geschikt en uitdagend. Zelfs volwassenen zullen ertoe aangetrokken worden.

 • In deze baan kun je wel 6 kogels tegelijk los laten
 • Bouw je eigen parcours, geheel naar eigen inzichten
 • Combineren kan eindeloos
 • De baan en de kogels zelf zijn van hoge kwaliteit
 • Een kind is in zijn eentje al uren zoet, maar samenspelen is natuurlijk nog beter
 • Uitbreiden kan met de andere sets van GraviTrax
 • Inclusief handleiding, waarin je ook opdrachten en verschillende bouwschema’s vindt.

Beste speelgoed 2019: de FurReal Cubby de Beer – interactieve knuffel was speelgoed van het jaar voor 4-5-jarigen

Dan nu een stuk speelgoed voor de kleintjes: de FurReal Cubby de Beer was in 2019 een grote hit. Dit speelgoed is geheel interactief en vormt het ideale vriendje van kleine kinderen.

 • Je kunt Cubby te eten en te drinken geven, maar ook zijn vacht borstelen
 • Wist je dat Cubby je terug knuffelt als je hem knuffelt? – jonge kinderen zullen het geweldig vinden!
 • Cubby maakt verschillende geluidjes en heeft een slaapmodus, waarbij de oogjes dichtvallen
 • Voorzien van verschillende slaapliedjes van liefst vijf minuten
 • Cubby heeft een schattig gezichtje met bewegende mond, neus n oren
 • In totaal heeft deze knuffel meer dan 100 verschillende bewegings- en geluidsfuncties
 • Het enige nadeel is dat de 4 benodigde C LR14 batterijen niet meegeleverd worden.

Beste speelgoed 2020: PLAYMOBIL City Life Kinderdagverblijf was het speelgoed voor (jonge) kinderen in 2020

Playmobil brengt al jarenlang verschillende speelsets van hoge kwaliteit speelgoed op de markt. In 2020 werd het City Life Kinderdagverblijf uitgeroepen tot beste speelgoed voor jonge kinderen.

 • Deze speelset heeft tal van kleine speelfiguren en speeldieren
 • De set biedt meer dan genoeg ruimte voor rollenspel
 • Speelkamer, badkamer, keuken en knuffelhoek zijn volledig ingericht
 • De deurbel met buitenlicht werkt echt
 • Je kunt deze Playmobil set uitstekend uitbreiden met andere sets.

Beste speelgoed 2021: het Peppa Pig Houten Speelgoed – Speelhuis is één van de grote winnaars van 2021

Ken jij het Peppa Pig Houten Speelgoed al? Dit speelhuis won de prijs voor beste speelgoed in het jaar 2021. En dat in de categorie duurzaam. Het speelhuis is namelijk gemaakt van duurzaam hout.

 • Het houten meubilair in het speelhuis heeft een fraaie afwerking
 • Inclusief houten Peppa Pig figuur
 • Het hout is milieuvriendelijk en superstevig
 • De houten meubels zijn specifiek op kleine kinderhanden afgestemd.

Lego-tape: het beste (tijdloze) speelgoed (sinds Lego zelf) volgens een artikel uit 2017 van RTL Nieuws

Eén ding is zeker: de producenten van Lego zitten nooit stil. Dat blijkt uit wel uit de nieuwste rage: Legotape. Lego tape stelt je in staat bouwwerken van Lego te buigen, te knippen en zelfs op de muur kunt plakken. Je kunt er zo’n beetje alles mee wat je bedenkt. Lego tape is al het vertrouwde van Lego aangevuld met super dynamische en knotsgekke plakfuncties.

https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/73191/lego-tape-het-beste-speelgoed-ooit-op-lego-zelf-na

Jouw beste speelgoed van de afgelopen 10 jaar vervolgstap

Speelgoed is er in heel veel verschillende soorten en maten. In dit artikel hebben we de top 10 van de afgelopen jaren besproken in verschillende leeftijdscategorieën. Naar iets anders op zoek? Op de website van de verkiezing voor het Beste Speelgoed vind je nog veel meer winnaars.

Gebruikte beste speelgoed bronnen

Voor ons onderzoek naar het beste speelgoed van de afgelopen 10 jaar hebben we de volgende bronnen geraadpleegd:

https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/speelgoed-kiezen

De winnaars ‘Speelgoed Van Het Jaar’ per jaar – volgens Wikipedia

(Bron: Wikipedia.nl)

LeeftijdscategorieArtikelFabrikant
2016
0-3 jaar:Toet Toet Auto’s RuimtestationVTech
4-5 jaar:Co-de-RupsMattel
6-7 jaar:Stratego Pirates!Jumbo
8-9 jaar:Potion Explosion999 Games
10-11 jaar:Nikko Peugeot 2008 DKRToy State Europe
12+ spellen:Escape Room the GameIdentity Games
2015
0-3 jaar:Vrolijke vriendjes – Magisch SpeelhuisVTech
4-5 jaar:Drie kleine biggetjesSmart
6-7 jaar:SchetenjachtGoliath
8-9 jaar:Cup King999 Games
10-11 jaar:meccano Meccanoid G15 KSSpin Master
12-99 jaar gezelschapsspellen:Focus DroneSpectron
2014
0-3 jaar:Zoef Zoef Dieren BoomhuisVTech
4-5 jaar:Super Sand CastleGoliath
6-7 jaar:Lego Friends Heartlake winkelcentrumLego
8-9 jaar:Nerf Rebelle Secret Agent BowHasbro
10-11 jaar:Rainbow Loom® Starter KitITNetherlands
12-99 jaar gezelschapsspellen:De Legenden van Andor999 Games
2013
0-2 jaar:Nino/Nina, mijn interactieve knuffelbeerVTech
3-5 jaar:LEGO Duplo Luxe TreinsetLego
6-8 jaar:FurbyHasbro
9+:Rockboard Scooter OriginalNiens-Trading
12-99 jaar gezelschapsspellen:Triominos Tri-BalanceGoliath
2012
0-2 jaar:Nijntje verstoppertje spelenIdentity Games
3-5 jaar:Tiptoi Starter Set stift + boekRavensburger
6-8 jaar:Kurio 7″ KindertabletEhldom
9+:Boom Boom BalloonIdentity Games
12-99 jaar gezelschapsspellen:Stenen Tijdperk999 Games
2011
Baby en peuter 0-4 jaar:Lego Duplo Groot ZiekenhuisLego
Kleuter 4-6 jaar:Storio, educational multimedia systemVTech
Junior 6-8 jaar:PrinsessenkasteelPlaymobil
Tiener 8-12 jaar:Het Grote BasisschoolspelNoordhoff
12+:Trivial Pursuit Wedden dat je ‘t WeetHasbro
2010
Baby en peuter 0-4 jaar:Smartmax-Magnetic DiscoverySmart
Kleuter 4-6 jaar:Grote dierentuinPlaymobil
Junior 6-8 jaar:Lego Spellen MinotaurusLego
Tiener 8-12 jaar:Lego City VrachttreinLego
12+:TricodaKing
2009
Baby en peuter 0-4 jaar:StadsdierentuinLego
Kleuter 4-6 jaar:Safari VerzorgingspostPlaymobil
Junior 6-8 jaar:Mega Mindy Spel “de ontsnapte boef”Studio 100
Tiener 8-12 jaar:4x Vier op ’n rijHasbro
12+:OnvoorSPELbaar Paul de LeeuwIdentity Games
2008
Baby en peuter 0-4 jaar:Leuk en Leerzaam StadMattel
Kleuter 4-6 jaar:DierenkliniekPlaymobil
Junior 6-8 jaar:RoadblockSmart
Tiener 8-12 jaar:MoovBerg Toys
12+:De Lama´s het spelIdentity Games
2007
Baby en peuter 0-4 jaar:Dora TV GlobeVTech
Kleuter 4-6 jaar:KidizoomVTech
Junior 6-8 jaar:Lego BrandweerkazerneLego
Tiener 8-12 jaar:Het Huis AnubisStudio 100
12+:LivequizIdentity Games
2006
Baby en peuter 0-4 jaar:Koetje BoeJumbo
Kleuter 4-6 jaar:BoswachtershuisPlaymobil
Junior 6-8 jaar:Fur Real Friends KnuffelchimpHasbro
Tiener 8-12 jaar:Wildlife DVD bordspelIdentity Games
12+:Lego Technick TruckLego
2005
Baby en peuter 0-4 jaar:Ernie bij de dokterFisher-Price
Kleuter 4-6 jaar:Piraten SchatkistPlaymobil
Junior 6-8 jaar:FurRealfriends Slimme SpeelhondHasbro
Tiener 8-12 jaar:PiratenschipHasbro
12+:Carcassonne De Stad999 Games
2004
Baby en peuter 0-4 jaar:Little people koninklijk kasteelMattel
Kleuter 4-6 jaar:V. SmileVTech
Junior 6-8 jaar:FurRealfriends PandaHasbro
Tiener 8-12 jaar:Meccano Design AutoNikko Europe
12+:Sky WatcherNikko Europe
2003
Baby en peuter 0-4 jaar:Playskool Airtivity BallenbaanHasbro
Kleuter 4-6 jaar:Kid Knex Bug Eyed BuddiesHasbro
Junior 6-8 jaar:RewinderTyco RC / Mattel
Tiener 8-12 jaar:BladeracersNikko Europe
12+:Cash & RunJumbo Nederland

Winnaars in Nederland (categorie Spellen)

(Bron: Wikipedia.nl)

Hieronder de lijst met winnaars in de categorie Spellen in Nederland vanaf 1977.

 • 2016: Escape Room the Game (Identity Games)
 • 2015: geen spel
 • 2014: De Legenden van Andor (999 Games)
 • 2013: Triominos Tri-Balance (Goliath)
 • 2012: Stenen Tijdperk (999Games)
 • 2011: Trivial Pursuit Wedden dat je ’t weet (Hasbro)
 • 2010: Tricoda (King)
 • 2009: OnvoorSPELbaar Paul de Leeuw (Identity Games)
 • 2008: de Lama’s het bordspel (Identity Games)
 • 2007: Live Quiz (Identity Games)
 • 2006: Wildlife DVD Bordspel (Identity Games)
 • 2005: Carcassonne De Stad (999 Games)
 • 2004: geen spel
 • 2003: Cash & Run (Jumbo)
 • 2002: geen spel
 • 2001: Beurs Monopoly (Hasbro)
 • 2000: Tik Tak Boem (Jumbo)
 • 1999: De Kolonisten van Catan (999 Games)
 • 1998: Elfenland (999 Games)
 • 1997: Yali (Jumbo)
 • 1996: Mollenmania (Ravensburger)
 • 1995: Het groot Van Dale spel der Nederlandse taal (Jumbo)
 • 1994: ’s Werelds moeilijkste puzzel (Hasbro)
 • 1993: Number Rumba (Speelgoed Van Putten)
 • 1992: Coco Crazy (Ravensburger)
 • 1991: Abalone (Goliath)
 • 1990: Astrotime (Ravensburger)
 • 1989: Tri-Ominos (Goliath)
 • 1988: Timber (Otto Simon)
 • 1987: Reis om de wereld in 80 dagen (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1986: Pisa (Jumbo)
 • 1985: Kat en muis (Jumbo)
 • 1984: De knikkerpot ( Engelhart Handelsonderneming B.V.)
 • 1983: Scotland Yard (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1982: Babuschka (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1981: Haas en Schildpad (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1980: Treffer (Hausemann en Hötte/Jumbo)
 • 1979: Shogun (Otto Maier Benelux/Ravensburger)
 • 1978: Dolly Disc (Hausemann en Hötte)
 • 1977: Wie ben ik (Otto Maier Benelux BV/Ravensburger)

Veel spelplezier!