Zoek je een compleet overzicht met alle winnaar van Speelgoed Van Het Jaar, gesorteerd per jaartal? Op deze pagina vertellen we je precies welk speelgoed deze eer de afgelopen decennia heeft mogen ontvangen. Lees verder…

Inhoud van deze pagina:

Een uitgebreide lijst met winnaars van het speelgoed van het jaar – per jaartal

Leuk speelgoed koop je voor jezelf of zoek je uit als cadeau voor een ander. Je kunt speelgoed met de verjaardag geven, tijdens een familiefeestje tevoorschijn halen, of met de kerstdagen een leuk spel met zijn allen doen om quality time met elkaar te hebben en eens goed te lachen. Speelgoed kan leerzaam zijn – zoals die van SmartMax in deze lijst – en het kan spannend, strategisch of grappig zijn. Het ligt helemaal aan het soort speelgoed dat je koopt en welk doel je ermee hebt.

Snel overzicht van de afgelopen jaren – Alvast onze favoriet

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
#1 speelgoed van 2020LEGO Super Mario: Goed speelgoed en Super Mario gaan hand in hand. Deze Lego set heeft ons weggeblazen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
#1 speelgoed van 2021Throw Throw Burrito: Wat eerst lijkt op een simpele gimmick, heeft ons alsnog verbluft door een verassend leuk spel te zijn!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
#1 speelgoed van 2022Hoofdbewaking: Dit spel bleek enerverend en spannend te zijn voor het hele gezin.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Zoeken naar het ideale speelgoed of spel

Wij vinden een spelletje op zijn tijd leuk en onze kinderen kunnen ook lang zoet zijn met uitdagend of vermakelijk speelgoed. Het liefst zien we ze niet te lang voor de televisie zitten of op de tablet naar filmpjes kijken. Veel liever zien we dat ze samen met hun broertje of zusje een spelletje doen of met hun vriendjes met Lego iets moois bouwen. Toch kan het vinden van geschikt speelgoed best een flinke klus zijn. Je wilt immers niet dat je veel geld uitgeeft aan iets dat ze maar 10 minuten boeit.

Het best scorende speelgoed – vijf uit vijf sterren

Het allerhoogst scoort het speelgoed van SmartMax. Zij hebben een lijn met My First speelgoed en deze lijn is geschikt voor kleinere kinderen (ongeveer tussen de een en vijf jaar). Dit speelgoed staat twee keer in onze lijst, omdat het zowel in 2020 als in 2021 gekozen is als speelgoed van het jaar. In de basis gaat het om magnetische onderdelen die je kind aan elkaar kan klikken.

Bij ‘Sounds & Senses’ zijn het staafjes met diverse profielen en hierop kunnen gezichtjes vastgemaakt worden die ieder een andere expressie op het gezicht hebben en ander geluid maken. Bij ‘Acrobats’ zijn kaartjes met opdrachten inbegrepen. Je kindje probeert dan de figuren op de kaartjes na te maken door de magnetische onderdelen in goede volgorde aan elkaar te koppelen.

Waarom reviewen wij speelgoed van het jaar?

Er komen elk jaar tientallen – misschien wel honderden – nieuwe spellen en nieuw speelgoed op de markt, maar het kwaliteitsniveau bij al dat nieuws is niet altijd in orde. De randen of naden van speelgoed zijn niet goed afgewerkt, een spel lijkt grappig maar is het uiteindelijk niet, of er zitten zelfs fouten in het spel doordat het niet goed getest is voordat het in productie genomen werd. Om de rotte appels er tussen uit te halen, hebben we gekeken naar het speelgoed van het jaar.

Waarom altijd kritisch blijven bij speelgoed?

Voordat je iets koopt, kijk je op internet hoe het scoort. Wanneer je geluk hebt, heb je het speelgoed al bij vrienden of op de crèche gezien. In dit laatste geval weet je uit ervaring dat kinderen er mee spelen en dat het hun aandacht gedurende lange tijd kan vasthouden. Op internet lees je toch vaak verhalen die rooskleuriger zijn. Zo lees je in veel reviews dat een fabrikant iets toegestuurd heeft aan klanten om het product te testen, maar als iets gratis is, is de review niet altijd meer objectief.

Is speelgoed van het jaar wel altijd beter dan ‘gewoon’ speelgoed?

Waar je bij speelgoed van het jaar vanuit mag gaan, is dat het getest is door een team van experts en dat er door bepaalde scores te geven uiteindelijk een product tot winnaar is uitgeroepen. Vaak zijn er verschillende categorieën waarbinnen een spel of speelgoed kan scoren, want een bordspel voor vier personen (voor leeftijd 10 tot 99 jaar) is natuurlijk iets heel anders dan leerzaam speelgoed voor kleine kinderen waarbij ze iets moeten of kunnen bouwen.

Wat belooft de speelgoedfabrikant meestal?

 • Fabrikanten van speelgoed voor kleine kinderen zeggen hun producten voldoende getest te hebben, waardoor het veilig bevonden is voor deze doelgroep.
 • Fabrikanten van spellen proberen met een pakkende verpakking duidelijk te maken om wat voor spel het gaat.
 • Alle merken geven duidelijk aan voor welke leeftijden hun spellen of speelgoed geschikt is en bijvoorbeeld ook met hoeveel mensen je er tegelijk mee kunt spelen.
 • Bij de wat meer ingewikkelde spellen waar strategisch nadenken een rol speelt, wordt een uitvoerige handleiding aan de verpakking toegevoegd.

Waar op letten bij speelgoed van het jaar? De belangrijkste criteria

Wat bepaalt nou eigenlijk of een spel of speelgoed ook echt een goed product is en de titel ‘speelgoed van het jaar’ verdient? Wij hebben voor de samenstelling van deze review gekeken naar de volgende karakteristieken:

 • Originaliteit – is er niet al een spel of speelgoed dat lijkt op iets dat al bestaat?
 • Uitvoerbaarheid – kan het spel met de handleiding goed uitgevoerd worden en is het niet te ingewikkeld om het spel leuk te houden? Houdt het de sfeer erin en de aandacht vast? Speel je het maar een keer, of is het spel zo leuk om te doen, dat het bij elke gelegenheid als favoriet gekozen wordt?
 • Leeftijd – voor welke doelgroep is het speelgoed of het spel ontworpen en kloppen de leeftijdsgrenzen ook?
 • Vereisten aan samenstelling doelgroep – kun je je alleen met het speelgoed vermaken of kan er alleen met twee of meer mensen mee gespeeld worden?
 • Prijs – speelgoed kan best prijzig zijn en dan wil je eigenlijk garantie dat het ook vele uren plezier biedt.
 • Beoordeling – vinden wij het ook terecht dat dit spel of dit speelgoed tot winnaar van een bepaald jaar uitgeroepen is?

Hoe hebben we speelgoed van het jaar getest? Onze bevindingen

Wat een leuke test is dit. We moeten eerlijk toegeven dat we voor reviews ook wel eens vervelende momenten doorstaan hebben. Dat zijn dan vooral die keren dat je iets moet proeven of iets moet uitproberen waar je vanaf het eerste moment al geen vertrouwen in hebt. Deze keer was het echter een grote ontdekkingstocht, omdat je meestal geneigd bent dat te kiezen wat je vroeger al kende. Speelde je als kind Rummikub? Dan haal je dit later voor je tieners of jezelf ook vaak weer in huis.

Het leukste speelgoed dat tot winnaar van het jaar bekroond is

Hieronder sorteren we het bekroonde speelgoed van het jaar, per jaartal. We beginnen van oud naar nieuw, dus onderaan vind je de nieuwste van 2023 – het jaar waarin de laatste verkiezingen gehouden werden. Daarna laten we ook al het speelgoed van het jaar zien per jaartal vanaf 1977 tot 2016.

2016 – Fisher-Price Co-de-Rups

Het speelgoed is geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar en ze leren met dit speelgoed problemen oplossen, de volgorde bepalen en goed na te denken.

Pluspunten:

 • Je kind koppelt de losse onderdelen aan elkaar en coderen hier als het ware de gang van de rups mee. Spelenderwijs leert je kind dingen die volwassenen soms nog niet kunnen.
 • Eerst is het ontdekken wat elk los stukje in het totaal van gekoppelde delen voor effect heeft en daarna kan je kind twee doelen uit elkaar op de grond plaatsen en zo leren hoe de rups van het ene punt naar het andere komt.

Minpunten:

 • We vonden het geluid van de rups na een tijdje wel vervelend worden.
 • Als je kind echt niks snapt van wat de bedoeling is, betaal je een hoog bedrag.

2016 – Stratego Pirates

Het Stratego Piratenspel is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en kan met zijn tweeën gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Dit is Stratego, maar dan voor kinderen. Je leert met dit spel op een leuke manier al strategisch nadenken.
 • Het kanon werkt echt en zal veel plezier opleveren.
 • Wanneer je kinderen het spel snappen, is de overstap naar Stratego voor volwassenen makkelijk gemaakt.

Minpunten:

 • Het kan zijn dat je het veertje in het kanon na een tijdje moet vervangen om het nog goed te kunnen laten schieten. Dit is wel essentieel voor het spelplezier.

2017 – 30 Seconds

Het spel is ideaal voor feestjes en het is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Pluspunten:

 • Wij hebben gemerkt dat ook kinderen jonger dan 12 jaar dit spel kunnen spelen. Als ze kunnen lezen en snappen wat er op de kaartjes staat, kunnen ze meedoen.
 • Het doel is zo snel mogelijk van start naar finish te komen en als team moet je raden welke vijf woorden op het kaartje staan dat een van je teamleden aan je probeert duidelijk te maken. Het levert hilarische momenten op.

Minpunten:

 • Wij zouden graag willen dat het spel met extra kaartjes uitgebreid kon worden.

2018 – Soggy Doggy Actiespel

Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en het doel is om een ronde af te maken zonder nat te worden.

Pluspunten:

 • Je kun dit spel met twee tot vier kinderen spelen.
 • Het is vooral in de zomer een leuk spel om buiten op een tafel te spelen aangezien er met water gespat wordt.

Minpunten:

 • Er moeten batterijen in dit spel en die worden niet standaard meegeleverd. Geef je Soggy Doggy als cadeau? Vergeet dan de batterijen niet.

2018 – Squirrels Go Nuts

Het spel kan vanaf 6 jaar gespeeld worden en zelfs volwassenen vinden dit spel leuk om te doen.

Pluspunten:

 • Dit spel doe je alleen en je voert opdrachten uit, maar hier moet je goed bij nadenken.
 • Het niveau van de opdrachten is wisselend, waardoor het moeilijker gemaakt kan worden als het niet meer uitdagend is.

Minpunten:

 • Voor zesjarigen zitten er wel kleine onderdelen bij dit spel en je moet het dan ook op tafel spelen (en geen onderdelen laten vallen) als er nog jongere kinderen in huis zijn.

2018 – The Great Tour

Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en het kan met drie tot zes spelers gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Er zit ook nog wel een leereffect in dit spel met Europa en de belangrijkste plaatsen en bezienswaardigheden als basis.
 • Het spel leert jou en je kind plannen en vooruit denken.

Minpunten:

 • De handleiding had wat ons betreft wel iets duidelijker gemogen.

2018 – EXIT – De dode in de Orient Express

Dit spel is geschikt voor 1 tot 4 personen en kan gespeeld worden vanaf een leeftijd van 12 jaar.

Pluspunten:

 • Wat wij leuk vinden is dat dit spel echt een half dagdeel in beslag kan nemen als je het met meerderen speelt.
 • Het spel bevat ook echte acties en houdt daardoor lang de aandacht vast.
 • Van Exit zijn meerdere varianten beschikbaar, zoals onder andere ‘Het Vergeten Eiland’, ‘De Verlaten Hut’ en ‘Het Verschrikkelijke Spookhuis’. Bevalt dit spel? Dan heb je nog genoeg keuze voor de volgende keer.

Minpunten:

 • Het spel is maar een keer te spelen, omdat je met de kaartjes acties moet uitvoeren die onomkeerbaar zijn. Wij vinden dit jammer, omdat het gewoon een leuk spel is, maar ook omdat het voor een eenmalig spel dan best duur is.

2019 – ESCAPE ROOM – THE GAME – Prison island en Mad house voor 2 spelers

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 16 jaar en kan alleen of met zijn tweeën gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Er zitten twee varianten in dit spel: Prison Island en Mad House. Dubbel zoveel plezier dus.

Minpunten:

 • Bij andere spellen kon je met de leeftijd wel een beetje sprokkelen, maar dit spel is voor jongere kinderen echt niet te doen.

2019 – Rolit

Rolit is geschikt voor 2 tot 4 spelers en kan vanaf 7 jaar gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Je kind leert strategisch nadenken, doordat het moet nagaan wat het effect van een bepaalde actie is.
 • Wij vinden dat het spel zelf van goede kwaliteit is en er zitten zelfs reserveonderdelen bij.

Minpunten:

 • We hadden liever een grotere doos gehad, zodat het spel er in zijn geheel in kon. Nu moeten we het telkens in elkaar zetten en na het spelen weer uit elkaar halen. Zo raak je snel onderdelen kwijt.

2019 – Smart Farmer

Smart Farmer is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en ze spelen het alleen.

Pluspunten:

 • Het spel is leuk vormgegeven met de diertjes en hekjes in miniatuurformaat.
 • Je kind leert nadenken over hoe het de dieren uit elkaar kan houden en waar dan hekken moeten komen te staan. De kaartjes zijn voorzien van 60 verschillende opdrachten om variatie aan te brengen.

Minpunten:

 • Heb je een slim kind? Dan is het – zelfs met 60 verschillende opdrachten – al gauw uitgekeken op dit spel.

2019 – VTech ZoomiZooz – Klim & Verken Boomhuis

Het boomhuis is geschikt voor de leeftijd 1 tot 5 jaar.

Pluspunten:

 • Het is echt een ontdekking wat dit boomhuis allemaal kan doen met de diertjes die zich door het boomhuis bewegen. Ze kunnen met de lift naar beneden, door een valluik en van de brug.
 • Er zit ook geluid bij dit speelgoed en dat maakt het volgens ons des te leuker. Dit volume is – ook fijn – harder en zachter te zetten.

Minpunten:

 • Bij intensief gebruik kan de baan waar de diertjes langs moeten sneller slijten.

2020 – LEGO – Super Mario Startset

Voor de vaders die vroeger met LEGO speelden en ook het Super Mario spelletje kenden, is dit zelfs nog leuk.

Pluspunten:

 • Dit spel is geschikt voor een leeftijd van 6 jaar en ouder.
 • Je bouwt het parcours dat Super Mario af moet leggen en er zit zelfs geluid bij.

Minpunten:

 • Het is leuk speelgoed om te bouwen en een keer te doen, maar daarna wordt er niet vaak meer mee gespeeld.

2020 – SmartMax Magnetic Discovery – My First Sounds & Senses

Het speelgoed is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 1 tot 3 jaar.

Pluspunten:

 • Vooral de verschillende vormpjes en geluiden vinden we leuk.
 • De kwaliteit en afwerking van dit product is uitstekend.

Minpunten:

 • Voor deze leeftijd hebben we geen nadelen aan het speelgoed kunnen ontdekken.

2021 – My City

Dit spel kan vanaf 10 jaar gespeeld worden, maar ook samen met volwassenen.

Pluspunten:

 • Je kunt dit spel met twee, drie of vier spelers tegelijk spelen.
 • De startsituatie van het bord pas je telkens aan door de stickers die je erop plakt en hierdoor wordt het spel niet saai.

Minpunten:

 • Je kind moet wel vanaf het eerste spel meespelen om te begrijpen waar het om gaat. De enveloppen bevatten telkens nieuwe opdrachten waarbij je het begin niet gemist wil hebben.

2021 – Throw Throw Burrito

Dit spel kan vanaf 7 jaar gespeeld worden met 2 tot 6 spelers.

Pluspunten:

 • Dit spel lokt de meest chaotische situaties uit waarbij je dubbel ligt van het lachen.

Minpunten:

 • Het is wel een spel om met een bepaald gezelschap te spelen.

2021 – 20 Second Showdown

Dit spel is ideaal wanneer je met een grotere groep bent. Je kunt het namelijk met 5 tot 20 spelers tegelijk spelen.

Pluspunten:

 • Het spel is leuk vanaf ongeveer 10 jaar.

Minpunten:

 • Het is wel veel leuker om echt met een grote groep te spelen dan maar met zijn vijfjes.

2021 – SmartMax Magnetic Discovery – My First Acrobats

Dit speelgoed is geschikt voor kinderen tussen de 1,5 en 5 jaar.

Pluspunten:

 • Het leuke aan dit speelgoed is dat er een spelelement bij zit door de voorgeschreven opdrachten die uitgevoerd moeten worden.

Minpunten:

 • Een kind dat dit speelgoed al vanaf zijn tweede heeft zal er echt niet tot zijn vijfde mee spelen. Dan is het zijn charme wel kwijt.

2022 – Peek-a-Zoo

2022 – Dodo

2022 – Hoofd Bewaking

Speelgoed van het jaar – van 1977 tot en met 2016

 • 2016: Escape Room the Game (Identity Games)
 • 2015: geen spel
 • 2014: De Legenden van Andor (999 Games)
 • 2013: Triominos Tri-Balance (Goliath)
 • 2012: Stenen Tijdperk (999Games)
 • 2011: Trivial Pursuit Wedden dat je ’t weet (Hasbro)
 • 2010: Tricoda (King)
 • 2009: OnvoorSPELbaar Paul de Leeuw (Identity Games)
 • 2008: de Lama’s het bordspel (Identity Games)
 • 2007: Live Quiz (Identity Games)
 • 2006: Wildlife DVD Bordspel (Identity Games)
 • 2005: Carcassonne De Stad (999 Games)
 • 2004: geen spel
 • 2003: Cash & Run (Jumbo)
 • 2002: geen spel
 • 2001: Beurs Monopoly (Hasbro)
 • 2000: Tik Tak Boem (Jumbo)
 • 1999: De Kolonisten van Catan (999 Games)
 • 1998: Elfenland (999 Games)
 • 1997: Yali (Jumbo)
 • 1996: Mollenmania (Ravensburger)
 • 1995: Het groot Van Dale spel der Nederlandse taal (Jumbo)
 • 1994: ’s Werelds moeilijkste puzzel (Hasbro)
 • 1993: Number Rumba (Speelgoed Van Putten)
 • 1992: Coco Crazy (Ravensburger)
 • 1991: Abalone (Goliath)
 • 1990: Astrotime (Ravensburger)
 • 1989: Tri-Ominos (Goliath)
 • 1988: Timber (Otto Simon)
 • 1987: Reis om de wereld in 80 dagen (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1986: Pisa (Jumbo)
 • 1985: Kat en muis (Jumbo)
 • 1984: De knikkerpot ( Engelhart Handelsonderneming B.V.)
 • 1983: Scotland Yard (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1982: Babuschka (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1981: Haas en Schildpad (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1980: Treffer (Hausemann en Hötte/Jumbo)
 • 1979: Shogun (Otto Maier Benelux/Ravensburger)
 • 1978: Dolly Disc (Hausemann en Hötte)
 • 1977: Wie ben ik (Otto Maier Benelux BV/Ravensburger)

Bron: Wikipedia

Samenvattend

Het speelgoed en de spellen in deze review kosten tussen de 15 en 70 euro, waarbij de meeste prijzen rond de 25 euro schommelen. Wij adviseren vooral naar de leeftijd en het soort speelgoed te kijken om te bepalen of het voor jou of diegene die het ontvangt geschikt en leuk is.