Word je kindje twee jaar of heb je een cadeautje uit te zoeken voor een neefje of nichtje van twee waar je bij op bezoek gaat? Dan kun je met deze lijst met het beste speelgoed voor tweejarigen je voordeel doen. Je hoeft niet zelf op zoek, hoeft niet na te vragen of het speelgoed kwalitatief wel in orde is en hoeft ook niet in de gaten te houden of het wel bij een kindje van 2 jaar past. Wij hebben in deze review wat voorwerk voor je gedaan. Je hoeft alleen maar te kijken hoeveel je wilt uitgeven.

Het leukste speelgoed voor tweejarigen ontdekken

Kleine kindjes worden snel groot en dat houdt in dat je niet zomaar meer een knuffel cadeau kunt geven. Natuurlijk worden knuffels ook nog steeds gewaardeerd, maar het is niet meer zo dat het een origineel cadeautje is. Waarschijnlijk hebben alle knuffels al een speciale plek op bed of ergens anders in het kinderkamertje. Wil je echt iets bijzonders? Dan zoek je iets uit waar het kindje iets van kan leren. Hoe klein het ook is, iets met kleuren, cijfers, lichtjes of activiteit doet het altijd goed.

Onze #1: dit is het beste speelgoed voor een kindje van 2 jaar

Wat ontzettend goed scoort is het VTech Preschool Schep & Leer IJscokarretje. Het is 63 centimeter hoog, waardoor het kindje er achter kan gaan staan om iedereen die op visite is op een ijsje te trakteren. Wanneer het de ijscokar naar de volgende persoon duwt, komt er een leuk deuntje uit of wordt er een liedje gezongen. Bij de kar zitten opdrachten voor het maken van ijsjes en die kan de kleine uitproberen. Dit cadeau zal zeker in de smaak vallen.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 speelgoed voor kinderen van 2 jaarVTech Preschool IJscokar: We kunnen gerust zeggen dat deze ijscokar het best viel bij de kinderredactie.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budgetoptieMega blocks: Er is eigenlijk bijna geen kind op aarde die een blokkendoos niet leuk vind en dat bleek ook uit onze resultaten.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
De leukste Duplo set voor 2 jaarLego Duplo stoomtrein: Dit vonden we de leukste Duplo set die er op moment van schrijven aangeboden wordt.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom deze keer speelgoed voor tweejarigen reviewen?

Je hebt niet altijd tijd om door een speelgoedwinkel te struinen en op zoek te gaan naar een passend cadeau. Je hoort veel liever van anderen wat een leuk of leerzaam cadeau is en kijkt dan of het ook bij jouw kind past en of het item niet ver boven je budget ligt. Het kan daarom handig zijn als iemand je een eindje op weg helpt met ideeën. Is het niet voor je eigen kind? Dan is het een fluitje van een cent om het speelgoed dat je in gedachten had even te laten checken bij de ouders.

Waarom kritisch blijven bij speelgoed voor iemand van 2 jaar?

Verkoopcijfers lijken steeds belangrijker te worden en als ouders ergens gevoelig voor zijn, dan is het wel speelgoed waar het kind profijt van kan hebben. Educatief speelgoed kan op kennis en het lichaam betrekking hebben. Je kunt kleuren of woordjes leren, maar je kunt ook een beweging of houding oefenen.

Omdat de vraag naar dit soort speelgoed steeds groter wordt, bedenken speelgoedfabrikanten telkens weer iets nieuws om te kunnen voldoen aan de vraag. Hierbij moet je je natuurlijk wel bedenken dat het uiteindelijk toch gaat om winst maken en niet zozeer de zorg over jouw kindje en of het wel voldoende heeft geleerd voordat het naar de kleuterschool mag.

Zit er dan zoveel verschil tussen speelgoed voor kinderen die 1, 2 of 3 jaar zijn?

Jazeker. Er zijn boeken vol geschreven en grafieken ontwikkeld over waar een kind van een x aantal maanden of jaren voor wat betreft motorieke en cognitieve vaardigheden aan zou moeten voldoen. Je schrikt er soms van en denkt dat je kind te ver achter loopt of juist te snel gaat voor zijn leeftijd en hierdoor later op school in de problemen kan komen. Het Nederlandse onderwijs is nu eenmaal niet ingericht op kinderen die te veel afwijken van de gemiddelde prestaties.

Daarom doe je er goed aan – maar hoef je je zeker niet gek te laten maken – de ontwikkelingen van je kind in de gaten te houden. Je kunt het namelijk met bepaald speelgoed stimuleren om iets te leren. Onthoud ook dat op een leuke of grappige manier leren meer effect heeft dan geforceerd en op een te theoretische manier iets leren. Toepassen of activiteiten echt uitvoeren is beter, maar daarvoor moet je dus wel weten welk speelgoed voor welke leeftijd geschikt is.

Wat belooft de speelgoedfabrikant en kan dit wel?

 • Fabrikanten plakken een label op de doos met de leeftijd en zo gaat de verpakking de schappen in. Er wordt daarna niet verder ontwikkeld.
 • Ze geven het aan wanneer er losse onderdelen bij het speelgoed horen en zo kun je nagaan of het speelgoed voor jouw gezin (met eventueel jongere kinderen) wel geslaagd is.
 • Ze laten je ook weten of het pakket compleet is of dat je bijvoorbeeld nog batterijen moet kopen en hoe het schoongehouden kan worden.

Waar op letten bij speelgoed speciaal voor tweejarigen? Randvoorwaarden

Bij alles wat je op de verpakking van het speelgoed ziet staan, gaat het door je hoofd of het ook wel bij jouw kindje van twee past. We hebben naar de algemene aspecten van speelgoed voor tweejarigen gekeken en kwamen tot de volgende eisen:

 • Doel – het moet duidelijk zijn of het gewoon leuk speelgoed is of dat het kindje er echt iets van leert.
 • Prijs – in deze top tien proberen we voor elke portemonnee een topcadeau voor te stellen.
 • Kleuren – het speelgoed moet niet alleen leuke kleurtjes hebben, maar de kleuren moeten ook lang goed blijven.
 • Materiaal – als het van stof is, wil je het kunnen wassen in de wasmachine. Als het van kunststof is, wil je het ook af kunnen doen.

Hoe is speelgoed voor iemand van 2 jaar getest? Onze bevindingen

Gelukkig hebben we altijd wel een team van mensen dat we bij elkaar kunnen sprokkelen om leuke tests als deze uit te kunnen voeren. Voor ons is de belangrijkste taak een voorselectie te maken en voor het testteam gaat het er dan om te kijken welk speelgoed het best in de smaak valt. Hoe lang wordt ermee gespeeld? Zie je ook dat je kindje er iets van leert als het educatief speelgoed is? Het zijn allemaal punten van feedback die ertoe doen.

De top 10 met beste speelgoed voor een kindje van 2 jaar

1.     VTech – Schep & Leer IJscokar

Een kindje van 2 jaar kan achter de ijscokar gaan staan en ijsjes samenstellen in verschillende smaken.

Pluspunten:

 • Niet alleen ijsjes maken is leuk, ook de liedjes en deuntjes maken deze ijscokar een topper.
 • Groot voordeel van dit speelgoed is dat het volume door de ouders zachter gezet kan worden.

Minpunten:

 • Sommige elementen van de kar kunnen bij intensief gebruik loslaten en dan moet je kiezen of je het gewoon elke keer weer in elkaar wilt zetten, of het vast wilt lijmen.

2.     VTech Baby – Letter Locomotief

Op het karretje achter de locomotief kan het kindje zitten en aan de locomotief zit een stuur. Zo kan het kindje het hele gevaarte voortduwen.

Pluspunten:

 • Op de locomotief zitten veel knoppen en andere bewegende delen die licht geven of geluid maken. Er staan cijfers op of plaatjes.
 • Bij het karretje kan het zitgedeelte omhoog geklapt worden en dan zit er een opbergvak met blokken onder. Die blokken hebben weer letters en woordjes met een bijbehorend plaatje.

Minpunten:

 • Bij de blokken onder het zitgedeelte kunnen de stickertjes op termijn loslaten.  Je kunt deze echter weer eenvoudig vastlijmen.

3.     Happy Horse – Konijn Richie – Donkergrijs Knuffeldoekje

Dit knuffeldoekje heeft niet veel losse onderdelen. In plaats van de onderpoten heeft het een groot gedeelte van stof dat makkelijker vast te houden is.

Pluspunten:

 • De knuffel is lekker zacht en kan zomaar de favoriet worden die overal mee naartoe gaat.
 • Het konijn kan in de wasmachine, waardoor het niet erg is als het vies wordt. Je kunt het lekker zelf wassen.

Minpunten:

 • Check regelmatig de naden bij knuffels, want ook bij deze kunnen ze op termijn loslaten.

4.     Fisher-Price – Speelgoedkassa

Wie kent hem niet: de speelgoedkassa van Fisher-Price. Voor een duurder cadeau koop je er ook nog een winkeltje bij, zodat er met de kassa echt iets afgerekend kan worden.

Pluspunten:

 • Op de munten staan cijfers en die cijfers staan ook op de toetsen die aangeslagen worden. Je kind leert dus welke cijfers bij welke toets horen.
 • Het geluid van de kassa vinden wij erg leuk, al realiseren we ons wel dat kassa’s tegenwoordig dit geluid niet meer maken aangezien alles digitaal gaat.

Minpunten:

 • Speelgoed wordt vaak op zo’n manier in elkaar gezet door de fabrikant, dat jij of je kind het niet open kunnen maken. Dit zou namelijk betekenen dat er makkelijk onderdelen los kunnen raken waar een kind zich in kan verslikken. Het betekent echter ook dat als er een veer of iets anders (zoals bij deze kassa) klem zit, je het speelgoed niet zelf kunt repareren.

5.     LEGO DUPLO – Stoomtrein

Voor de bouwers is dit een leuk eerste bouwpakketje van een spoor met trein.

Pluspunten:

 • Het leukste aan dit speelgoed vinden wij dat je het verder uit kunt breiden, waardoor je een langer spoor krijgt of een brug kunt toevoegen.
 • Je kind leert vormen in elkaar passen en ontwikkelt hiermee zijn motoriek.

Minpunten:

 • Als dit het favoriete speelgoed wordt, kun je het beste aandelen in batterijen kopen.

6.     Mega Blocks First Builders – 60 Maxi Blokken Met Tas Blauw

Het tweede constructiespeelgoed op deze lijst betreft deze tas met gekleurde blokken.

Pluspunten:

 • Er zitten 60 blokken in verschillende kleuren en vormen in de tas, waardoor je kind kan oefenen met kleuren en leert hoe hij blokken op elkaar zet en stevig vastzet.
 • De tas lijkt een klein dingetje, maar je hebt bij het opruimen snel door of er nog blokken ergens onder verstopt liggen.

Minpunten:

 • Door het formaat van de blokken kunnen ze wel eens minder stevig zijn.

7.     VTech Toet Toet Auto’s – Vigo Vuilniswagen

Het leukste aan Vigo Vuilniswagen vinden we de losse vuilnisbakjes waar je de kleppen van open kunt maken.

Pluspunten:

 • Drukt je kindje op het gezichtje voor op de vuilniswagen, dan beginnen er liedjes of deuntjes te spelen.
 • Ons valt vooral op hoe stevig dit speelgoed is. Er kan wild mee gespeeld worden en dan nog blijft het heel.

Minpunten:

 • Het wordt nog leuker voor je kind als je de set met de andere varianten uitbreidt, maar dan ben je dus wel een flink bedrag kwijt.

8.     SmartMax Magnetic Discovery – My First Farm Animals

Je hebt in deze serie ook de safari dieren, maar dit speelgoed betreft dieren van de boerderij.

Pluspunten:

 • Je kind leert de vormen en kleuren bij elkaar te zoeken, al kan het ook andere combinaties maken. Dan is het weer leuk om er een nieuwe dierennaam bij te verzinnen en de fantasie te stimuleren.
 • Verder kunnen kinderen oefenen met puzzelen door met behulp van de magneet de stukjes in elkaar te schuiven.

Minpunten:

 • Let op, want ook voor tweejarigen kunnen er nog kleine onderdelen bijzitten.

9.     PLAYMOBIL 1.2.3 Meeneem Ark van Noach

Deze ark heeft een hendel, waardoor je kind dit speelgoed makkelijk mee kan nemen.

Pluspunten:

 • Haal je het dek eraf? Dan verschijnt er een opbergruimte in de ark voor alle dieren.
 • Het is leuk om te oefenen met diersoorten.
 • Het leukste vinden wij echter dat je dit speelgoed mee in bad kunt nemen.

Minpunten:

 • Op de doos staat dat de ark geschikt is voor kinderen vanaf 1,5 jaar. Onze ervaring is dat het speelgoed daarna al snel saai wordt. Er is dan leuker speelgoed voor tweejarigen.

10.  Little Tikes – Buitenspeelgoed – Zandbak of Watertafel –  in de vorm van een Piratenboot

Als het lekker weer is, biedt deze tafel die met zand of water gevuld kan worden ontzettend veel plezier en leuke momenten op.

Pluspunten:

 • Als er water in zit, kun je allerlei molentjes in beweging brengen door er water in te laten stromen.
 • Bij minder goed weer vul je de bak met zand en is er net zoveel lol te beleven.

Minpunten:

 • Dit is het duurste speelgoed in deze top tien en er zijn wel extra attributen nodig om het aantrekkelijk te houden als er geen water inzit.

Beste uit de test

De Mega Blocks tas met 60 blokken komen ook erg goed uit de test. Dit is speelgoed dat zowel jongens als meisjes leuk vinden. De vrolijke kleuren passen bij beiden, maar mocht je toch liever meer meisjeskleuren willen hebben, dan kan dat ook. Er is namelijk ook een tas met roze en paarse blokken.

Samenvattend

In deze top tien vond je speelgoed van tussen de 10 en 90 euro. De knuffel is vooral lief en zacht, terwijl de kassa meer tot rollenspellen uitdaagt. Ga je voor een duurder cadeau? Dan zouden we altijd adviseren even bij de ouders te checken of het dit nog niet heeft.