Inhoud van deze pagina:

Het beste genderneutrale speelgoed: speelgoed voor iedereen!

Wat is dat nu: genderneutraal speelgoed? Vraag je je misschien af. Het is een term die je misschien wat afschrikt, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. In feite komt het neer op speelgoed dat zowel jongens als meisjes leuk vinden om mee te spelen. Eigenlijk is best veel speelgoed genderneutraal: denk maar eens aan knikkers, Legoblokken, houten blokken, een step. Wat ook belangrijk is: de marketing van het speelgoed moet gericht zijn op meisjes én jongens.

Onze zoektocht naar genderneutraal speelgoed: best een uitdaging

Echt genderneutraal speelgoed (speelgoed dat gemaakt is met als opzet genderneutraal te zijn) is nog best moeilijk te vinden. Helemaal niet erg: veel speelgoed is van zichzelf al vrij neutraal. We zijn het er ook niet per se mee eens dat álle speelgoed genderneutraal moet worden gemaakt. Als er al een probleem is, dan zit het probleem erin dat het ene speelgoed wordt aangeprezen als voor meisjes en het andere voor jongens. Kinderen moeten lekker zelf kiezen.

Speelgoed dat niet genderneutraal is, heeft een uitstraling of karakter dat bijna uitschreeuwt dat het alleen maar voor een jongen of alleen maar voor een meisje bedoeld is. Denk maar eens aan poppen met roze jurken, of een felblauw loopfietsje. Vaak is kleur een van de eerste elementen waarbij we direct denken aan voor welk geslacht het bestemd zou moeten zijn. We zeggen ‘zou moeten’ want eigenlijk is het vreemd: waarom zou een meisje niet op een felblauwe fiets willen fietsen of een jongen niet met een pop met roze jurkjes willen spelen?

Toch is er van alles gedaan om genderneutraliteit bij de opvoeding een plek te geven. Zo zie je in deze top 10 lijst speelgoed dat net niet in het roze of blauw is, maar zijn er ook poppen waar je niet duidelijk aan kunt zien of het een jongen of meisje is. Op deze manier geef je je kind de vrijheid om zich met het speelgoed ‘de pop’ te identificeren en niet zozeer met dat het een jongens- of meisjespop is. Ontdek in dit overzicht welk speelgoed nog meer genderneutraal is.

De overstap maken van ‘normaal’ naar genderneutraal speelgoed

Wat normaal is, kan eigenlijk niemand meer voor jou bepalen, al zijn er nog speelgoedmerken die traditioneel vast blijven houden aan kleuren die typisch voor een jongetje of een meisje zijn. Toch zijn er ouders die al vanaf het begin kiezen voor een genderneutrale opvoeding. Het babykamertje wordt niet roze of blauw, maar bijvoorbeeld groen of lichtgeel. Ook bij het uitzoeken van kleertjes en speelgoed wordt gelet op kleuren en uitstraling. Ze hebben de smaak te pakken.

Onze #1: dit is het meest genderneutrale speelgoed van dit moment

Creatable World laat je kind zelf bepalen wat de pop is. Er zit een kort en langer kapsel bij. Er zitten mannelijke, vrouwelijke, maar ook neutrale kleren bij die zowel jongens als meisjes gedragen kunnen worden. De pop heeft geen borsten en ook het gezicht heeft een neutrale uitdrukking. Er is geen sprake van make-up of felle rode nagels, al wordt dit tegenwoordig door meer mensen gedragen dan alleen vrouwen. Zelfs in reclames is hier al aandacht voor.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 genderneutrale popCreatable World™ Genderneutrale Pop: In deze personage kit zit een pop geheel met vrije identiteit en ontzettend leuke accessoires.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Leukste muziekinstrumentGoki trommel: Deze trommel vinden we van uitstekende kwaliteit en het heeft een vrolijke uitstraling.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Aller leukste genderneutrale knuffeltjeHappy Horse’s Aap Mickey: Deze knuffeldoek is een uitstekende genderneutrale optie voor je kind.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij genderneutraal speelgoed?

Wij zijn er voorstander van dat iedereen wordt wat hij wil en dat heeft niet alleen met het latere beroep te maken. Kinderen geven soms aan dat ze het gevoel hebben in het verkeerde lichaam geboren te zijn. Een jongen die zich in een meisjeslichaam gevangen voelt, wordt nog ongelukkiger als het alleen maar meisjesspullen krijgt. Meisjesspeelgoed, meisjeskleding, meisjesschoenen… en alle vriendjes zijn ook meisjes. Dan voelt het alsof je helemaal niet mág voelen wat je echt voelt.

Jij bepaalt zelf wie je bent en als je ouders dat vanaf jongs af aan stimuleren, voorkom je problemen die later de kop op kunnen steken. Denk daarom eens na over het speelgoed dat je aanschaft, of vraag bij cadeautjes die je geeft vooraf toch even of wat je in gedachten hebt ook een goed idee is.

Hoe goed je bedoelingen ook zijn, je weet nooit wat zich in de binnenwereld van een kind afspeelt.

Wat maakt ons geschikte genderneutraal speelgoed reviewers?

Nu zijn we niet per se specialisten op het gebied van genderneutraal speelgoed, maar wel hebben we veel verstand van speelgoed in het algemeen. Door de jaren heen hebben we behoorlijk wat speelgoed gereviewd. We hebben een goed beeld gekregen van wat leuk is voor jongens, wat leuk is voor meisjes en met welk speelgoed álle kinderen uit de voeten kunnen. In dit artikel richten we onze pijlen uiteraard op die laatste speelgoedcategorie.

Waarom kritisch blijven bij speelgoed dat het label ‘genderneutraal’ krijgt?

Genderneutraal is ook een hip woord geworden en je kunt de krant niet openslaan of er staat wel weer wat over geschreven. Je hoeft het echter ook niet moeilijker te maken dan het is. Ja, er is speciaal genderneutraal speelgoed, maar je kunt ook even logisch nadenken en kijken of speelgoed echt een bepaalde kant opstuurt. Zo zijn er veel veilige of neutrale onderwerpen, zoals het speelgoed waar je iets van leert – de nummer negen op deze lijst – of muziek maken.

Er ligt nog steeds veel speelgoed in de schappen van de speelgoedwinkel dat specifiek voor jongens of voor meisjes bedoeld is. Op zich is dat niet erg, want jongens-jongens en meisjes-meisjes zullen altijd blijven bestaan. Zij hebben zo hun eigen speelgoedvoorkeuren. Er is ook een hoop speelgoed waarbij alle kinderen graag spelen, maakt niet uit wat hun sekse is. Vandaag de dag zijn er veel speelgoedfabrikanten die hun speelgoed actief marketen op alle kinderen.

Het voorbeeld van Lego

De Deense fabrikant van Lego is een goed voorbeeld van een fabrikant die het speelgoed op alle kinderen richt. Uit onderzoek van Lego is gebleken dat een groot deel van de jongens bang is uitgelachen te worden als er met “meisjes” speelgoed gespeeld zou worden. Meisjes zijn hier wat minder bang voor: zij schamen zich er niet voor met typisch “jongensspeelgoed” te spelen. Lego richt zich met zijn bouwsets op alle kinderen, jong en ouder. Lego is voor iedereen.

Niet het ontwerp, maar de marketing

Poppen mogen best typisch mannelijke eigenschappen (zoals een volle baard en enorme spierballen) hebben en “vrouwtjespoppen” mogen er best slank en elegant uitzien. Het is ook niet zo dat als je jongens alleen met “spierballenmannetjes” laat spelen, ze later gaan denken dat ze net zoveel spierballen moeten kweken om geaccepteerd te worden. Nee, wat belangrijk is, is dat in de schappen geen onderscheid gemaakt wordt tussen jongens- en meisjesspeelgoed.

Genderneutraal speelgoed is “inclusief”

Bij het beste genderneutrale speelgoed heb je niet eens door dat het genderneutraal is. Het gaat bijvoorbeeld om puzzels, blokken, Legostenen, bordspelletjes of waterpistooltjes. Dit speelgoed zullen zowel jongens als meisjes leuk vinden. Toch hoef je het als genderneutraal te marketen. Voor dit speelgoed bestaan ook geen stereotypen van voor wie het bedoeld is.

Eerste sceptische reactie van onze kant

Soms zijn we wel een beetje bang dat speelgoedproducenten het net iets te bont maken en bijvoorbeeld 100% genderloze speelgoedpoppen op de markt brengen. Het onderscheid tussen jongens en meisjes mag best worden vervaagd, maar in de wereld om hen heen zullen kinderen voor het grootste gedeelte toch “jongetjes” en “meisjes” tegenkomen. Het speelgoed moet wel blijven aansluiten op de belevingswereld. De fout zit hem eerder in de marketing.

We hebben wel even kritisch moeten kijken naar wat er op het gebied van speelgoed allemaal aangeboden wordt. Je kunt overal een sticker ‘genderneutraal’ opplakken, maar zo werkt het natuurlijk niet. Zonder dat je je er bewust van bent, zijn er toch vaak al koppelingen met het geslacht gemaakt. Zoals bijvoorbeeld bij blokken. Houten blokken zijn neutraal van kleur en daar is niks vreemds aan te ontdekken. Zowel jongens als meisjes vinden het leuk om met blokken te bouwen.

Er zijn echter ook fabrikanten die hierop inspelen door blokken in kleur aan te bieden en dan krijg je het. Ze maken blokken voor jongens (met felle kleuren, zoals rood, blauw en groen) en blokken voor meisjes (met roze, paars en wit). Ongemerkt zie je de roze blokken en denk je toch: ‘Die moet ik hebben voor een meisje.’ Zo werkt het natuurlijk niet.

Wat beloven fabrikanten van dit soort speelgoed meestal?

Spelen met een genderneutrale pop spreekt niet altijd tot de verbeelding. Natuurlijk is het niet zo dat iedereen eruitziet als een typisch meisjes-meisjes of typische jongen-jongen, maar het is wel belangrijk dat het aanbod aansluit bij de wereld die ze om zich heen zien. In de wereld zie je toch vooral mannen en vrouwen voorbijkomen, zonder dat er iedereen er uitziet als een spierbundel of supermodel. Ons advies: sla ook weer niet te ver door met de ontwerpen.

 • Ze geven aan geen voorkeursgeslacht in hun speelgoed te verwerken door allerlei details.
 • Als er details zijn, horen ze alle partijen te vertegenwoordigen, zodat je zelf een samenstelling kunt maken.
 • Fabrikanten zeggen dat ze genderneutraal speelgoed in dezelfde prijsklasse hebben, maar toch blijkt het dan vaak duurder dan ‘gewoon’ speelgoed.

Aanschaf genderneutraal speelgoed: hier let je op

Als het om genderneutraal speelgoed gaat, is het soms wat lastig om te bepalen waarop je moet letten. Genderneutraal speelgoed moet voor het grootste gedeelte aan dezelfde eisen als ander speelgoed voldoen. Het is dan ook niet zo dat dit speelgoed “revolutionair” hoeft te zijn.

 • Al het speelgoed moet 100% veilig
 • Al het speelgoed moet zijn gemaakt van hoge kwaliteit materiaal
 • Kinderen moet zelf kunnen kiezen welk speelgoed ze leuk vinden

Lopen ze een speelgoedwinkel binnen, dan zullen ze automatisch tot bepaald speelgoed worden aangetrokken. Dan is het fijn als er bij dit speelgoed geen labeltje “voor jongens” of “voor meisjes” staat. Dat kan voor verwarring zorgen. Als een jongen graag speelgoed wil hebben waar bij staat “voor meisjes” wat zegt dit dan over het kind? Eigenlijk niets, maar zo’n onhandig gekozen label kan wel voor een hoop onzekerheid zorgen bij kinderen.

Criteria bij ons ondezoek

Je kiest of speelgoed dat helemaal niks met jongens of meisjes te maken heeft, of je kiest ervoor dat beide geslachten vertegenwoordigd kunnen zijn in het speelgoed. We denken aan het volgende:

 • Doel – speelgoed om een klein kind te ontwikkelen heeft vaak nog niks met gender te maken. Het gaat om het ontwikkelen van motorieke of cognitieve vaardigheden en hier is geen geslacht aan verbonden.
 • Kleur – typische jongens- of meisjeskleuren vermijden helpt, maar je kunt er als ouder (of gever van een cadeau) ook voor kiezen om gewoon te vragen wat de favoriete kleur van het kind is. Als een jongen roze prachtig vindt, waarom zou je hem dan geen roze fiets kunnen geven?
 • Leeftijd – spellen die bijvoorbeeld voor een leeftijd van 6 tot 99 jaar geschikt zijn, hebben meestal niks te maken met sekse.
 • We letten erop dat het speelgoed veilig is en geen schadelijke stofjes bevat
 • We letten op het ontwerp – spreekt dit bij kinderen tot de verbeelding?
 • We letten op de educatieve waarde – wat steken kinderen ervan op?
 • We letten op de mogelijkheden die het speelgoed biedt – hoeveel uitdaging biedt het speelgoed?
 • We letten op de prijs-kwaliteit
 • Natuurlijk kijken we ook naar productreviews: dat is de beste manier om gelijk te achterhalen wat de kwaliteit van het speelgoed is.

Let op: de meeste spellen zijn genderneutraal als het om cijfers of kleuren gaat, maar staan er plaatjes op, dan is het weer oppassen geblazen. Als er bijvoorbeeld beroepen op staan, vallen we toch al weer snel terug in stereotypen en dat wil je nu juist voorkomen.

Hoe is genderneutraal speelgoed eigenlijk door ons getest? De bevindingen

We hebben bewust een voorselectie gemaakt, zodat we geen verwarring zouden stichten. Je kunt natuurlijk ervoor kiezen om stepjes in de kleuren van de regenboog te nemen en dan te kijken op welke kleuren een representatieve groep kinderen afgaat, maar dat hebben we in dit geval niet gedaan. We hebben met de kennis en ervaring die wel zelf hebben en met behulp van ons testteam met ouders gekeken naar alle items op deze lijst.

De top 10 met meest genderneutraal speelgoed

1.     Creatable World™ – Genderneutrale Pop

In deze deluxe personage kit zit een pop met blond krullend haar.

Pluspunten:

 • Aan het gezicht (ogen, lippen) of het lichaam kun je niet zien of dit een jongen of een meisje is. Hierdoor kan je kind er alle kanten mee op.
 • Er kant kort en lang krullend haar op het hoofd gezet worden, maar ook dit is niet typerend voor alleen een jongen of meisje.
 • Dit soort speelgoed stimuleert om eigen keuzen te maken.

Minpunten:

 • Het enige nadeel vinden wij dat dit soort poppen niet echt in reclames voorkomen, waardoor de meeste kinderen toch om een traditionele Barbie vragen. Als ouder moet je dus bewust op zoek naar een genderneutrale pop.

2.     Little Dutch – Pure & Nature Houten Regenboog Telraam

Ieder kind vind het leuk om met een telraam te spelen. Deze is in de vorm van een regenboog.

Pluspunten:

 • De kleuren zijn neutraal en warm, met lichtblauw, wit, warmrood en okergeel.
 • Dit is bijna een kunstobject in plaats van speelgoed, dus het staat ook nog eens leuk in de (kinder)kamer.

Minpunten:

 • Bij dit speelgoed zijn geen verbeterpunten naar voren gekomen.

3.     Goki – Trommel

Als er iets genderneutraal is, dan is het wel een muziekinstrument.

Pluspunten:

 • De trommel heeft regenboogkleuren en de stokken zijn van hout.
 • Dit trommeltje kan al vanaf het eerste jaar gebruikt worden.

Minpunten:

 • Nu zijn er twee randen blauw en ook de riem is blauw. Als we hadden mogen kiezen hadden we of voor blauw en roze of rood gekozen, of beide randen juist in groen of oranje geverfd.

4.      Happy Horse – Aap Mickey – Knuffeldoekje in kleur Ivoorwit

Dit knuffeldoekje heeft de kleur wit, maar is ook in groen en bruin verkrijgbaar voor een genderneutrale keuze.

Pluspunten:

 • Het aapje heeft twee armen en een lapje stof als onderlichaam. Dit is makkelijk vastpakken voor de allerkleinsten.
 • Het knuffeldoekje kan in de wasmachine gewassen worden.

Minpunten:

 • We hadden wel verwacht dat het knuffeldoekje iets groter zou zijn, zeker omdat het in de was ook nog een beetje kan krimpen.

5.      Little Dutch – Verstelbare Loopscooter  in kleur Mint

Deze loopfiets is mintgroen en leuk voor elk jong kind tussen de twee en vijf jaar (of maximaal 30 kilo zwaar).

Pluspunten:

 • Het is een leuk model dat je graag voor later bewaart zodra je kind er niet meer oppast.
 • Als het loopfietsje beschadigt, kun je er makkelijk overheen verven.

Minpunten:

 • Je kunt een kleine standaard of fietsenrek maken, zodat de loopfiets ook rechtop blijft staan. Nu kan hij alleen plat liggen.

6.      Ravensburger – Disney puzzel – Bambi

Deze puzzel heeft een afbeelding van Disneyfiguren, waardoor hij als genderneutraal bestempeld kan worden.  

Pluspunten:

 • De puzzel bestaat uit 1000 stukjes, dus dit is niet voor kinderen onder de vier jaar. Je kunt jonge kinderen die 1000 stukjes nog steeds wat veel vinden wel op weg helpen of de puzzel samen met ze maken als ze nog te jong zijn om de puzzel zelfstandig te maken.
 • De details in deze puzzel zijn fantastisch.

Minpunten:

 • Bij sommige puzzels die we besteld hadden, lijkt het afdrukken van de afbeelding mis te zijn gegaan. Het plaatje is niet helemaal helder, waardoor het maken van de puzzel bijna onmogelijk is. We vragen ons af of dit een echte Ravensburger of toch een copy cat was.

7.      New Classic Toys – Speelgoedkeuken met café

Net als een winkeltje met kassa is ook dit speelgoed leuk voor de ontwikkeling van het kind. Het leert iets klaarmaken en voor de gast neerzetten.

Pluspunten:

 • Het draait om Café Bon Appetit en er zit een magnetron en koffiezetapparaat bij dit keukentje. Verder is er plek voor allerlei materiaal, zoals bordjes en kop en schotels. Erg leuk detail vinden wij het krijtbord waarop aangegeven staat wat je kunt bestellen.
 • De kleur is neutraal (ze zijn er ook in blauw en roze) en het keukentje is voor iedereen een leuke manier om rollenspellen te doen.

Minpunten:

 • Wij zouden zeggen: Is het kindje oud genoeg? Leg dan een lekker vers Frans croissantje op het dienblad in het keukentje en laat je lekker bedienen van alle lekkernijen.

8.      New Classic Toys – Houten Kalenderklok

Aan dag, tijd en weer kun je niks ontdekken dat niet genderneutraal is.

Pluspunten:

 • Dit is vooral een leerzaam stukje speelgoed dat je er telkens weer bij kunt pakken als je kind zo ver is. Begin met wat het makkelijkste voor jouw kind te herkennen is – zoals bijvoorbeeld de plaatjes met de seizoenen – en ga daarna door met het lezen van de maanden of dagen van de week.
 • Het is leuk om zoveel details op zo’n klein oppervlak te hebben en het is leuk om zelf met je kind te oefenen.

Minpunten:

 • Wij hebben zelf een standaard achter de klok gemaakt, zodat we hem bij het ontbijt op tafel konden zetten en wat konden oefenen na het eten.

9.   GSB – genderneutrale speelkaarten

Voor jonge kinderen is dit niet heel spannend, maar voor het oudere kind dat genderneutraal speelgoed kan waarderen, zijn deze speelkaarten een uitkomst.

Pluspunten:

 • We hebben er niet eerder zo over nagedacht, maar eigenlijk wordt op een spel kaarten duidelijk verschil in geslacht en rang aangebracht. Met deze kaarten zijn alle figuren vervangen door kleuren. Je hebt goud, brons en zilver.

Minpunten:

 • Het is wel echt even wennen aan de kleuren. Jouw kind zal straks niet beter weten, maar voor ons zijn Boer, Heer en Vrouw toch nog heel normaal bij het kaarten.

Onderzoek onder ons lezerspanel: Deze genderneutrale speelgoed raden zij aan

Uiteraard hebben we ook ons lezerspanel gevraagd naar de beste aanraders:

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste interactieve keuzeLEGO Super Mario Avonturen met Mario Startset: Dit speelgoed won de Speelgoed van het jaar verkiezing 2021 in België en combineert het beste van Mario en Lego. We zijn vooral onder de indruk van de interactieve eigenschappen, zoals de luidspreker en lcd-schermen. Door de bewegende platforms en verschillende levels biedt het veel uitdaging. Ook kun je virtuele munten sparen via de Lego Super Mario app voor extra speelopties. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor de kleintjesFisher-Price Baby’s Eerste Blokken: Blokken zijn blokken, of je nu een meisje of een jongen bent! We houden van deze set vanwege de vrolijke vormen en kleurtjes. Het is niet alleen geweldig voor het stapelen, maar de emmer fungeert ook als een vormenstoof. Daarnaast draagt het bij aan de motorische vaardigheden van baby’s en is het opruimen een fluitje van een cent: alle blokjes gaan terug in de emmer. >> Check laagste prijs
Meest unieke ontwerpGSB genderneutrale speelkaarten: Deze kaarten onderscheiden zich van de rest doordat ze geen Heer, Boer of Vrouw bevatten. We waarderen het unieke concept waarbij GSB staat voor Goud, Zilver en Brons. Het kaartenspel werkt net als elk ander kaartenspel, maar met een moderne twist. Je hebt zelfs de keuze tussen een bordeaux rode of een zwarte set, en we hebben gemerkt dat de kaarten van hoge kwaliteit zijn. >> Check laagste prijs

Genderneutraal speelgoed 1: de LEGO Super Mario Startset Avonturen met Mario – 71360

Waarom kiezen voor de Lego Super Mario starter set?

 • Dit speelgoed won de Speelgoed van het jaar verkiezing 2021 in België
 • Combineert het beste van Mario én Lego
 • Het speelgoed is geheel interactief: gebruik van de luidspreker en lcd-schermen
 • Spaar virtuele munten via de Lego Super Mario app en speel extra speelopties vrij
 • De Lego Mario starter set zit vol bewegende onderdelen als draaiende platforms die extra uitdaging bieden
 • Met de stenen zijn verschillende levels op te bouwen en uit te proberen
 • Makkelijk uitbreiden met aanvullende Lego Mario sets
 • De 2 benodigde AAA-batterijtjes zijn helaas niet meegeleverd.

Genderneutraal speelgoed 2: Fisher-Price Baby’s Eerste Blokken – Blokkendoos: meisjes of jongens? Blokken zijn blokken

Waarmee verras je je kleintje? Met de Fisher-Price Baby’s Eerste Blokken set natuurlijk

 • In deze set vind je vele blokken in vrolijke vormen en kleurtjes
 • Ideaal voor stapelen, maar de emmer is ook gelijk een vormenstoof
 • Makkelijk opruimen: stop alle blokjes terug in de emmer
 • Goed voor de motorische vaardigheden van alle baby’s.

Genderneutraal speelgoed 3: de GSB genderneutrale speelkaarten is een dubbelpak kaarten zonder gender

Heb jij al gehoord van de genderneutrale speelkaarten set? Dit zijn speelkaarten zonder Heer, Boer of Vrouw. GSB is een afkorting voor Goud, Zilver en Brons (Gold, Silver, Bronze in het Engels).

 • Het kaartenspel werkt precies hetzelfde als elk ander kaartenspel
 • Kaartenspel met een uniek ontwerp
 • Kies voor een bordeaux rode of juist een zwarte set
 • Speelkaarten van hoge kwaliteit.

Genderneutraal speelgoed 4: Creatable World™ Deluxe Personage Kit Blond Golvend Haar – Genderneutrale Pop

Als eens geprobeerd je kind een écht genderneutrale pop te geven? Nu kan het.

 • Kinderen zijn vrij hun eigen invulling te geven aan het personage en het karakter
 • Pop van liefst 30 cm hoog voor een eerlijke prijs
 • Combineer verschillende kledingstukken
 • Je kunt ook combineren met accessoires als schoenen, zonnebril en hoed
 • De Creatable World TM pop heeft bewegende schouders, polsen, ellenbogen, knieën, enkel en een bewegende nek voor het creëren van de ideale pose
 • Je kunt verschillende modellen poppen bij elkaar verzamelen.

Genderneutraal speelgoed 5: De Vloer Is Lava van Goliath is een kinderspel voor alle seksen

Ken jij het spelletje de Vloer is Lava nog? Dat heb je vast weleens gespeeld. Nu is er ook een officieel kinderspel van.

 • Werkt volgens het bekende concept
 • Dit spel traint de behendigheid van jonge kinderen
 • Inclusief gekleurde matten die je door de hele kamer kunt leggen
 • De uitdagingen in het spel worden steeds lastiger – wie blijft als laatste overeind?
 • Bewegen zit er volop bij en kinderen zijn al snel vele uurtjes zoet.

Genderneutraal speelgoed 6: 1 kilo knikker bonken in een netje – 4 verschillende formaten van Don Juan Knikkers

Knikkeren deden we vroeger allemaal, hoe we ons ook identificeerden. Maar waarom blijft het zo populair om te knikkeren? Het leuke van knikkeren is dat het zowel stoer als elegant is.

 • Knikkeren is voor iedereen
 • Maar liefst 1 kilo glazen knikkers in deze zak
 • Scherp geprijsd
 • Kom de fraaiste knikkers in vier verschillende formaten tegen
 • Ze spelen lekker buiten: thuis of op het speelgoed
 • Uitstekend tijdloos speelgoed om samen te spelen.

Genderneutraal speelgoed 7: de Faber-Castell Connector Viltstiften koffer 60 stuks FC-155560, want kleuren is voor iedereen

Wat ze ook allemaal graag doen? Kleuren met stiften. Dus geef ze stiften van hoge kwaliteit.

 • Deze set bestaat uit maar liefst 60 verschillende viltstiften
 • Je kunt de viltstiften handig opslaan in de bijgeleverde koffer
 • De inkt is op waterbasis en kan uit de meeste stoffen gewassen worden
 • Combineren met Connector waterverf kan ook
 • De punten van de viltstiften zijn drukbestendig
 • Een nadeel: de dikte van de punten van de viltstiften zou nog wel eens kunnen verschillen.

Genderneutraal speelgoed 8: de Jan van Haasteren A Trip to the Museum puzzel (tweemaal 1000 stukjes)

Wat alle kinderen ook leuk vinden: lekker puzzelen. Geef ze een mooie puzzel van hoge kwaliteit.

 • De ontwerpen van Jan van Haasteren spreken altijd tot de verbeelding
 • Ontwerpen vol humor en detail
 • Maar liefst twee puzzels in deze voordeeldoos
 • Met 1000 stukjes zijn deze puzzels voor de meeste kinderen goed op te lossen
 • Kinderen puzzelen alleen of gezellig samen.

Genderneutraal speelgoed 9: de Fidget Toys speelgoed pakket set van AF-Tech bestaat uit maar liefst 50 delen

Wat ook veel kinderen leuk vinden, zijn de sensorische fidget speeltjes van AF-Tech.

 • Je kunt deze fidgets eindeloos opnieuw gebruiken en combineren
 • Je duwt de bubbels in elkaar wat voor een leuk knallend geluidje zorgt
 • Ook goed bij stressverlichting
 • Oefen de fijne motoriek
 • Leuk voor kinderen én voort volwassenen
 • Met de 50 verschillende delen in deze set kun je flink wat combineren.

Genderneutraal speelgoed 10: de Little Dutch Speelgoed Houten Keuken staat garant voor rollenspel plezier

Of geef je kind een leuk houten keukentje van hoge kwaliteit waar ze lekker vrijuit kunnen experimenteren.

 • Ideaal rollenspel voor jongens en voor meisjes
 • Lekker koken zonder bang te hoeven zijn dat het eten aanbrandt of het huis in brand vliegt
 • Leuk voor rollenspel
 • Zowel jongetjes als meisjes zijn dol op koken en lekker eten
 • De ontwerpen van Little Dutch zijn van hoge kwaliteit, dat geldt ook voor het houten materiaal
 • Een nadeel: een volwassene moet dit keukentje in elkaar zetten.

Lego en Playmobil worden genoemd als ideaal genderneutraal speelgoed op Aksecoaching.wordpress.com

Wat geef je jonge kinderen? Playmobil en Lego natuurlijk. Dit is speelgoed van hoge kwaliteit dat al jarenlang heel populair is bij zowel meisjes als jongens. Zowel Lego als Playmobil hebben heel wat verschillende leuke en spannende sets uitgebracht, waar bijna alle kinderen graag mee spelen. Kinderen kunnen ook uitstekend samenspelen en natuurlijk verschillende sets combineren.

Jouw genderneutraal speelgoed vervolgstap

Kinderen genderneutraal speelgoed geven is niet zo moeilijk als je misschien verwachtte. In dit artikel is gebleken dat het meeste speelgoed van nature al genderneutraal is. Vaak is dit speelgoed waarmee kinderen ook graag samenspelen. Kies je voor een pop, kies dan eens voor een wat neutraler design. Maar het allerbelangrijkste: laat kinderen zelf kiezen waar ze graag mee spelen. We hebben onze top 10 met je gedeeld en hopen dat er iets leuks voor je bij zit.

Genderneutraal speelgoed: onze gebruikte bronnen

De volgende bronnen hebben we ter inspiratie gebruikt voor ons onderzoek naar het beste genderneutrale speelgoed:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5259763/lego-genderneutraal-meisjes-jongens-speelgoed

Beste uit de test

De telraam scoort ook erg goed in de test. Wij denken dat dat aan de ene kant door zijn eenvoud komt, maar aan de andere kant ook door het design aspect. Het is echt een leuk telraam om te zien en kan dan ook als decoratie gebruikt worden zolang je kindje nog niet begonnen is met tellen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

Het genderneutrale speelgoed in deze review kost tussen de 10 en 90 euro. De goedkoopste items doen niet onder voor de duurdere items. We vinden wel dat de genderneutrale poppen duurder uitvallen dan andere poppen en dat is jammer als je genderneutraliteit wilt promoten als speelgoedmerk.