Speelgoed dat niet genderneutraal is, heeft een uitstraling of karakter dat bijna uitschreeuwt dat het alleen maar voor een jongen of alleen maar voor een meisje bedoeld is. Denk maar eens aan poppen met roze jurken, of een felblauw loopfietsje. Vaak is kleur een van de eerste elementen waarbij we direct denken aan voor welk geslacht het bestemd zou moeten zijn. We zeggen ‘zou moeten’ want eigenlijk is het vreemd: waarom zou een meisje niet op een felblauwe fiets willen fietsen of een jongen niet met een pop met roze jurkjes willen spelen?

Toch is er van alles gedaan om genderneutraliteit bij de opvoeding een plek te geven. Zo zie je in deze top 10 lijst speelgoed dat net niet in het roze of blauw is, maar zijn er ook poppen waar je niet duidelijk aan kunt zien of het een jongen of meisje is. Op deze manier geef je je kind de vrijheid om zich met het speelgoed ‘de pop’ te identificeren en niet zozeer met dat het een jongens- of meisjespop is. Ontdek in dit overzicht welk speelgoed nog meer genderneutraal is.

De overstap maken van ‘normaal’ naar genderneutraal speelgoed

Wat normaal is, kan eigenlijk niemand meer voor jou bepalen, al zijn er nog speelgoedmerken die traditioneel vast blijven houden aan kleuren die typisch voor een jongetje of een meisje zijn. Toch zijn er ouders die al vanaf het begin kiezen voor een genderneutrale opvoeding. Het babykamertje wordt niet roze of blauw, maar bijvoorbeeld groen of lichtgeel. Ook bij het uitzoeken van kleertjes en speelgoed wordt gelet op kleuren en uitstraling. Ze hebben de smaak te pakken.

Onze #1: dit is het meest genderneutrale speelgoed van dit moment

Creatable World laat je kind zelf bepalen wat de pop is. Er zit een kort en langer kapsel bij. Er zitten mannelijke, vrouwelijke, maar ook neutrale kleren bij die zowel jongens als meisjes gedragen kunnen worden. De pop heeft geen borsten en ook het gezicht heeft een neutrale uitdrukking. Er is geen sprake van make-up of felle rode nagels, al wordt dit tegenwoordig door meer mensen gedragen dan alleen vrouwen. Zelfs in reclames is hier al aandacht voor.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 genderneutrale popCreatable World™ Genderneutrale Pop: In deze personage kit zit een pop geheel met vrije identiteit en ontzettend leuke accessoires.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Leukste muziekinstrumentGoki trommel: Deze trommel vinden we van goede kwaliteit en heeft een vrolijke uitstraling.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Aller leukste genderneutrale knuffeltjeHappy Horse’s Aap Mickey: Deze knuffeldoek is een uitstekende genderneutrale optie voor je kind.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij genderneutraal speelgoed?

Wij zijn er voorstander van dat iedereen wordt wat hij wil en dat heeft niet alleen met het latere beroep te maken. Kinderen geven soms aan dat ze het gevoel hebben in het verkeerde lichaam geboren te zijn. Een jongen die zich in een meisjeslichaam gevangen voelt, wordt nog ongelukkiger als het alleen maar meisjesspullen krijgt. Meisjesspeelgoed, meisjeskleding, meisjesschoenen… en alle vriendjes zijn ook meisjes. Dan voelt het alsof je helemaal niet mág voelen wat je echt voelt.

Jij bepaalt zelf wie je bent en als je ouders dat vanaf jongs af aan stimuleren, voorkom je problemen die later de kop op kunnen steken. Denk daarom eens na over het speelgoed dat je aanschaft, of vraag bij cadeautjes die je geeft vooraf toch even of wat je in gedachten hebt ook een goed idee is.

Hoe goed je bedoelingen ook zijn, je weet nooit wat zich in de binnenwereld van een kind afspeelt.

Waarom kritisch blijven bij speelgoed dat het label ‘genderneutraal’ krijgt?

Genderneutraal is ook een hip woord geworden en je kunt de krant niet openslaan of er staat wel weer wat over geschreven. Je hoeft het echter ook niet moeilijker te maken dan het is. Ja, er is speciaal genderneutraal speelgoed, maar je kunt ook even logisch nadenken en kijken of speelgoed echt een bepaalde kant opstuurt. Zo zijn er veel veilige of neutrale onderwerpen, zoals het speelgoed waar je iets van leert – de nummer negen op deze lijst – of muziek maken.

Eerste sceptische reactie van onze kant

We hebben wel even kritisch moeten kijken naar wat er op het gebied van speelgoed allemaal aangeboden wordt. Je kunt overal een sticker ‘genderneutraal’ opplakken, maar zo werkt het natuurlijk niet. Zonder dat je je er bewust van bent, zijn er toch vaak al koppelingen met het geslacht gemaakt. Zoals bijvoorbeeld bij blokken. Houten blokken zijn neutraal van kleur en daar is niks vreemds aan te ontdekken. Zowel jongens als meisjes vinden het leuk om met blokken te bouwen.

Er zijn echter ook fabrikanten die hierop inspelen door blokken in kleur aan te bieden en dan krijg je het. Ze maken blokken voor jongens (met felle kleuren, zoals rood, blauw en groen) en blokken voor meisjes (met roze, paars en wit). Ongemerkt zie je de roze blokken en denk je toch: ‘Die moet ik hebben voor een meisje.’ Zo werkt het natuurlijk niet.

Wat beloven fabrikanten van dit soort speelgoed meestal?

 • Ze geven aan geen voorkeursgeslacht in hun speelgoed te verwerken door allerlei details.
 • Als er details zijn, horen ze alle partijen te vertegenwoordigen, zodat je zelf een samenstelling kunt maken.
 • Fabrikanten zeggen dat ze genderneutraal speelgoed in dezelfde prijsklasse hebben, maar toch blijkt het dan vaak duurder dan ‘gewoon’ speelgoed.

Waar op letten bij genderneutraal speelgoed? Criteria bij de review

Je kiest of speelgoed dat helemaal niks met jongens of meisjes te maken heeft, of je kiest ervoor dat beide geslachten vertegenwoordigd kunnen zijn in het speelgoed. We denken aan het volgende:

 • Doel – speelgoed om een klein kind te ontwikkelen heeft vaak nog niks met gender te maken. Het gaat om het ontwikkelen van motorieke of cognitieve vaardigheden en hier is geen geslacht aan verbonden.
 • Kleur – typische jongens- of meisjeskleuren vermijden helpt, maar je kunt er als ouder (of gever van een cadeau) ook voor kiezen om gewoon te vragen wat de favoriete kleur van het kind is. Als een jongen roze prachtig vindt, waarom zou je hem dan geen roze fiets kunnen geven?
 • Leeftijd – spellen die bijvoorbeeld voor een leeftijd van 6 tot 99 jaar geschikt zijn, hebben meestal niks te maken met sekse.

Let op: de meeste spellen zijn genderneutraal als het om cijfers of kleuren gaat, maar staan er plaatjes op, dan is het weer oppassen geblazen. Als er bijvoorbeeld beroepen op staan, vallen we toch al weer snel terug in stereotypen en dat wil je nu juist voorkomen.

Hoe is genderneutraal speelgoed eigenlijk door ons getest? De bevindingen

We hebben bewust een voorselectie gemaakt, zodat we geen verwarring zouden stichten. Je kunt natuurlijk ervoor kiezen om stepjes in de kleuren van de regenboog te nemen en dan te kijken op welke kleuren een representatieve groep kinderen afgaat, maar dat hebben we in dit geval niet gedaan. We hebben met de kennis en ervaring die wel zelf hebben en met behulp van ons testteam met ouders gekeken naar alle items op deze lijst.

De top 10 met meest genderneutraal speelgoed

1.     Creatable World™ – Genderneutrale Pop

In deze deluxe personage kit zit een pop met blond krullend haar.

Pluspunten:

 • Aan het gezicht (ogen, lippen) of het lichaam kun je niet zien of dit een jongen of een meisje is. Hierdoor kan je kind er alle kanten mee op.
 • Er kant kort en lang krullend haar op het hoofd gezet worden, maar ook dit is niet typerend voor alleen een jongen of meisje.
 • Dit soort speelgoed stimuleert om eigen keuzen te maken.

Minpunten:

 • Het enige nadeel vinden wij dat dit soort poppen niet echt in reclames voorkomen, waardoor de meeste kinderen toch om een traditionele Barbie vragen. Als ouder moet je dus bewust op zoek naar een genderneutrale pop.

2.     Little Dutch – Pure & Nature Houten Regenboog Telraam

Ieder kind vind het leuk om met een telraam te spelen. Deze is in de vorm van een regenboog.

Pluspunten:

 • De kleuren zijn neutraal en warm, met lichtblauw, wit, warmrood en okergeel.
 • Dit is bijna een kunstobject in plaats van speelgoed, dus het staat ook nog eens leuk in de (kinder)kamer.

Minpunten:

 • Bij dit speelgoed zijn geen verbeterpunten naar voren gekomen.

3.     Goki – Trommel

Als er iets genderneutraal is, dan is het wel een muziekinstrument.

Pluspunten:

 • De trommel heeft regenboogkleuren en de stokken zijn van hout.
 • Dit trommeltje kan al vanaf het eerste jaar gebruikt worden.

Minpunten:

 • Nu zijn er twee randen blauw en ook de riem is blauw. Als we hadden mogen kiezen hadden we of voor blauw en roze of rood gekozen, of beide randen juist in groen of oranje geverfd.

4.      Happy Horse – Aap Mickey – Knuffeldoekje in kleur Ivoorwit

Dit knuffeldoekje heeft de kleur wit, maar is ook in groen en bruin verkrijgbaar voor een genderneutrale keuze.

Pluspunten:

 • Het aapje heeft twee armen en een lapje stof als onderlichaam. Dit is makkelijk vastpakken voor de allerkleinsten.
 • Het knuffeldoekje kan in de wasmachine gewassen worden.

Minpunten:

 • We hadden wel verwacht dat het knuffeldoekje iets groter zou zijn, zeker omdat het in de was ook nog een beetje kan krimpen.

5.      Little Dutch – Verstelbare Loopscooter  in kleur Mint

Deze loopfiets is mintgroen en leuk voor elk jong kind tussen de twee en vijf jaar (of maximaal 30 kilo zwaar).

Pluspunten:

 • Het is een leuk model dat je graag voor later bewaart zodra je kind er niet meer oppast.
 • Als het loopfietsje beschadigt, kun je er makkelijk overheen verven.

Minpunten:

 • Je kunt een kleine standaard of fietsenrek maken, zodat de loopfiets ook rechtop blijft staan. Nu kan hij alleen plat liggen.

6.      Ravensburger – Disney puzzel – Bambi

Deze puzzel heeft een afbeelding van Disneyfiguren, waardoor hij als genderneutraal bestempeld kan worden.  

Pluspunten:

 • De puzzel bestaat uit 1000 stukjes, dus dit is niet voor kinderen onder de vier jaar. Je kunt jonge kinderen die 1000 stukjes nog steeds wat veel vinden wel op weg helpen of de puzzel samen met ze maken als ze nog te jong zijn om de puzzel zelfstandig te maken.
 • De details in deze puzzel zijn fantastisch.

Minpunten:

 • Bij sommige puzzels die we besteld hadden, lijkt het afdrukken van de afbeelding mis te zijn gegaan. Het plaatje is niet helemaal helder, waardoor het maken van de puzzel bijna onmogelijk is. We vragen ons af of dit een echte Ravensburger of toch een copy cat was.

7.      New Classic Toys – Speelgoedkeuken met café

Net als een winkeltje met kassa is ook dit speelgoed leuk voor de ontwikkeling van het kind. Het leert iets klaarmaken en voor de gast neerzetten.

Pluspunten:

 • Het draait om Café Bon Appetit en er zit een magnetron en koffiezetapparaat bij dit keukentje. Verder is er plek voor allerlei materiaal, zoals bordjes en kop en schotels. Erg leuk detail vinden wij het krijtbord waarop aangegeven staat wat je kunt bestellen.
 • De kleur is neutraal (ze zijn er ook in blauw en roze) en het keukentje is voor iedereen een leuke manier om rollenspellen te doen.

Minpunten:

 • Wij zouden zeggen: Is het kindje oud genoeg? Leg dan een lekker vers Frans croissantje op het dienblad in het keukentje en laat je lekker bedienen van alle lekkernijen.

8.      New Classic Toys – Houten Kalenderklok

Aan dag, tijd en weer kun je niks ontdekken dat niet genderneutraal is.

Pluspunten:

 • Dit is vooral een leerzaam stukje speelgoed dat je er telkens weer bij kunt pakken als je kind zo ver is. Begin met wat het makkelijkste voor jouw kind te herkennen is – zoals bijvoorbeeld de plaatjes met de seizoenen – en ga daarna door met het lezen van de maanden of dagen van de week.
 • Het is leuk om zoveel details op zo’n klein oppervlak te hebben en het is leuk om zelf met je kind te oefenen.

Minpunten:

 • Wij hebben zelf een standaard achter de klok gemaakt, zodat we hem bij het ontbijt op tafel konden zetten en wat konden oefenen na het eten.

9.   GSB – genderneutrale speelkaarten

Voor jonge kinderen is dit niet heel spannend, maar voor het oudere kind dat genderneutraal speelgoed kan waarderen, zijn deze speelkaarten een uitkomst.

Pluspunten:

 • We hebben er niet eerder zo over nagedacht, maar eigenlijk wordt op een spel kaarten duidelijk verschil in geslacht en rang aangebracht. Met deze kaarten zijn alle figuren vervangen door kleuren. Je hebt goud, brons en zilver.

Minpunten:

 • Het is wel echt even wennen aan de kleuren. Jouw kind zal straks niet beter weten, maar voor ons zijn Boer, Heer en Vrouw toch nog heel normaal bij het kaarten.

Beste uit de test

De telraam scoort ook erg goed in de test. Wij denken dat dat aan de ene kant door zijn eenvoud komt, maar aan de andere kant ook door het design aspect. Het is echt een leuk telraam om te zien en kan dan ook als decoratie gebruikt worden zolang je kindje nog niet begonnen is met tellen.

Afsluiting

Het genderneutrale speelgoed in deze review kost tussen de 10 en 90 euro. De goedkoopste items doen niet onder voor de duurdere items. We vinden wel dat de genderneutrale poppen duurder uitvallen dan andere poppen en dat is jammer als je genderneutraliteit wilt promoten als speelgoedmerk.