Hier vind je per categorie de makkelijkste gezonde recepten om je kinderen gezond eten voor te schotelen. Lees verder…
Ontbijt
Fruit
Zorg voor lekker veel fruit, waaronder minder bekend fruit zoals granaatappel
Fruitsalade
Maak een fruitsalade in de schil van meloenen. Dus n een opengesneden meloen.
Eiwitrijke boterham
Smeer een boterham met pindakaas en banaan.
Ananas
- Snij een verse ananas open.
- Doe er een toefje slagroom op.
- Sprinkel er wat hagelslag op.
Wentelteefjes
- Kluts een ei met melk. Geef brood er een badje in. Bak het brood.
- Er kan beleg op
- Eventueel met: Gebakken appel schijfjes met kaneel en Rozijn op brood
Maak zelf havermelk of cashewmelk
Doe het volgende in de blender:
- Water
- Haver of cashews
- Iets om het te zoeten, zoals bijenpollen, dadels, banaan of honing.
Maak zelf een notenmix
- Koop allerlei noten in de supermarkt en mix ze zelf in een eigen bak.
Ontbijt / Lunch
Hoe kun je een lekker, vers, gezond ontbijt of middageten voor je kinderen maken? Wij geven je de beste tips:
Eenvoudige, lekkere combi
- Brood of krackers
- Tomaatjes, klein of schijfjes
- Komkommer
- Kaas, bijvoorbeeld feta-kaas.
Meer heb je niet nodig.
Ook lekker op brood
- Vijgen
- Brie
- Walnoot
- Honing
Dikke sandwich
Met:
- Surku
- Sambal brandal
- Pesto
Aardappelsalade
- Snij wat aardappelen in schijfjes: snijd een aardappel in 4 en dan in schijfjes. Kook de aardappelen apart met zout, maar niet te veel: de aardappelstukjes mogen niet uit elkaar vallen.
- Laat ze afkoelen
- Voeg een lepel mayo toe per aardappel.
- Voeg een klein beetje toe: klappertjes, rode ui, verse fijngesneden dille, citroensap, olijfolie, mosterd, peper, zout en zongedroogde tomaten.
Hummus maken
Gooi het volgende in een kom, om ze vervolgens te mixen met de staafmixer:
- Pot kikkererwten
- 2 eetlepels Tahin
- Paar teentjes knoflook
- Olijfolie 6 eetlepels
- Eventueel volle yoghurt
- Zout en peper
- Halve citroen
- Toppings na het mixen: serveren met koriander, muntblaadjes, augurk, olijf, komkommer en tomaat (en brood natuurlijk)
Eiersalade
- Gekookte eieren met vork prakken.
- Wat mayonaise erbij.
- Fijngesneden bieslook.
- Peper, zout, mosterd en kerrie.
Tzaziki
- Yoghurt
- Paarse ui geraspt zonder sap,
- Yoghurt, liefst Grieks.
- Geraspte komkommer zonder sap.
- Dille en/of munt.
- Zout, peper
Tonijnsalade maken
Voordat we beginnen: maak tonijnsalade nooit in een metalen schaal en gebruik nooit tomaat en komkommer. Dat past er niet bij. Gebruik wel het volgende:
- Begin met mayo, ketchup, citroensap en een blik tonijn.
Voeg dan allemaal fijngesneden stukjes van het volgende toe:
- Augurk
- Jalapeno
- Ui
- Appel
- Selerie
- Olijven
- Doe er eventueel ook aardappwlpuree bij of aardappelstukjes.
Ikzelf maak er vervolgens vaak een wrap van door ijsbergsla, spitskool of witlof als wrap te gebruiken. Of natuutrlijk een taco of echt wrapbrood.
Ook serveer ik het naast een aparte kom met kidneybonen.
Guacamole maken
Gewoon lekker veel avocado’s prakken met citroen, zout, peper en misschien een rood pepertje.
Tosties
Wel de gezonde versie, dus met bruin brood, oregano, tomaat en vlees.
Smoothie maken
Maak zoveel mogelijk gezonde smoothies voor je kinderen:
- Zorg dat je altijd lekker veel diepvriesfruit in huis hebt voor je smoothie.
- Gebruik lekker veel vers fruit.
- Allerlei zaden en pitten
- Cashews zijn er extra lekker bij vanwege het cashewmelk-gevoel.
- Eventueel water als je geen sap of melk wilt gebruiken.
- Altijd banaan voor wat body aan de smoothie, anders is het zo waterig
- Hennep zaad
- Dadels
- Spelt vlokken
- Bijenpollen
- Wilde perziken
- Mango
- Ik maak een detox-smoothie met bananen, blauwe bessen, spirulina, dulse zeewier, gerstegrassap en bijenpollen
Gebruik ook deze supergezonde ingrediënten:
- Spirulina
- Chlorella
- Irish sea moss
Bakje Skyr
- Skyr
- Musli
- Bosbesjes
- En honing in ruitjes eroverheen spuiten
Havermout
Voor de beste probiotica maak je je havermout niet met melk, maar bijvoorbeeld met Kefir of Skyr. Havermout met water bereid je als volgt:
- Leg haver in een kom.
- Gooi er wat kokend water bij tot de rand van de havermout zodat het kan wellen.
- Laat even staan en gooi er dan alle andere ingrediënten bovenop.
Verder kun je erin doen:
- Amandelpasta, notenpasta of pindakaas
- Fruit, zoals banaan, druiven, mango, kiwi, blauwe bessen, sinasappel, aardbij, appel, bessen, abrikoos en pruimen.
- Vijgen
- Chocopoeder of pure choconibs.
- Een pure reep chocola kun je met mes in krullen snijden / schaafsel schafen
- Gepofte quinoa
- Noten en zaden
- Abrikoos vijg pruim dadel
- Bijenpollen
- Honing
- Een lepel pindakaas
- Hennep zaad
- Chia zaad
- Lijnzaad
- Zaden mix
- Een beetje geroosterde muesli of teff-vlokken.
Als glutenvrij alternatief voor havermout kun je teff-vlokken gebruiken.
Cracker met de gouden combi
- Tomaat
- Avocado
- Ei
Wraps in stukken gesneden
- Je mag zelf de inhoud bedenken. Bijvoorbeeld met zongedroogde tomaten, geitenkaas en walnoten.
- Plak hem dicht door smeerkaas of mayo overal te smeren
- Bak de wrap niet te lang want anders wordt ie hard!!!! En droogt ie
Bord met rauwkost
Zorg dat je altijd een bord op tafel kunt zetten met daarin allerlei verschillende rauwkost.
- Komkommer
- Tomaat
- Uienringen
- Lenteui
- Radijs
- Muntblaadjes
- Koreander
- Peterselie
- Halve uien
- Witlof bootjes
- Selerie stengels
- Alles wat ontkiemd wordt
Zet ook dit op tafel
- Stokbrood
- Eitje
- Kaasplankje
- Geitenkaas
- Rucola
- Jalapenos
- Kiemgroenten
- Avocado los
- Noten en zaden
- Zelfgemaakte bananenbrood
- Haverkoekjes bakken
- Radijs
- Verse kruiden: munt, koriander, peterselie, lenteui
- Rode uien
- Olijf
- Koriander munt
- Rauwe ui
- Salade
- Gefermenteerde groenten
- Tapenade / pesto
- Olijven
- Augurken
- Paprika
- Bleekselderij
- Tzaziki
- Surku
- Torshi
- Salade
- Pot met zaden! Kan overal bij. Een mix van sesam en zonnebloempitten bijvoorbeeld. Kan over al het eten gegoten worden en mee gebakken worden
- Tahin, pindakaas, amandelpasta
- Biologische roomboter
- Kaas en vleeswaren
- 3 schijfjes geitenkaas in een kommetje in de overn grillen. Dan beetje honing eroverheen en dan is ie zacht, als bijgerecht op tafel.
Qua drinken:
- Tafelwater: Glas water met hibiscusbloem en gedroogde aardbeien. Ook: Blaadje pepermunt, Rozenblaadjes
Kleur toevoegen
Eet je aardappelen met rookworst en Bloemkool? Weinig kleur.
- Dus: Grote stukken paarse uit bakken. Kidneybonen ook paars
- Voor rood: Tomaatjes bakken
- Voor groen: Courgettes koken
- Roze: Radijs
- Alle kleuren paprika.
- Lenteui
- Basilicum
- Rucola
- Avocado
- Olijven
- Een zwart bord is al kleurrijker dan wit
- Verse kruiden zoals: Koriander, Basilicumblaadjes
(snijden!)
Op het bord zetten
- Rucola blaadjes
- Toefje Mosterd
- Toefje Sambal brandal
- Zakje kant en klare sla melange met biet en lente ui
Gewoon op bord erbij leggen
Kruiden en smaakmakers
Standaard kruidenpotjes:
- Cayenne
- Laurier
- Dille
- Tijm
- Paprika
- Kerrie
- Kurkuma
- Oregano
- Provençaalse kruiden
- Sambal-potje conimex (met gebakken ui) (let op, is erg zout dus extra zout hoeft niet.
- Peper
- Zout
- Uien groot, gesneden of klein gesneden voor krokant effect.
- Knoflook
- Jus
- Boullion
- Tomaat
- Gember
- Mosterd
- Mayo
- Woksaus
- Zoute of zoete sojasaus (met mayezena)
- Boter (bij rijst of quionoa bijvoorbeeld, maar ook bij groenten)
- Citroen
- Appelazijn
- Augurk: blokjes, plakjes of heel
- Olijven
- Rozijnen cranberry
- Sambal Brandal
- Gebakken uitjes
- Olijf
- Augurk
- Jalapeno
- Surku
(Bij)gerechten voor het avondeten: makkelijke ideeën
In bulk maken: kip 2 kilo kipfilet:
Doe het volgende in de pan:
- Bodem vol met ui, knoflook en olie.
- Kruid met kerrie, Kurkuma, peper, sambal brandal en veel tijm.
- Meteen alle kip erop
- Langzaam zachtjes lang laten koken. Er ontstaat na een tijdje vanzelf sap.
- Doe er eventueel krielaardappeltjes, wortel en/of prij bij.
AVG: Aardappel, Vlees, Groente
- Ouderwets Hollandse aardappelen koken met stukjes wortel en andere groenten (kan ook een zak diepvriesgroenten zijn).
- Kleine tip: als de aardappelen gekookt zijn, kun je ze nog 20 seconden laten drogen in de pan door het vuur heel kort zonder water aan te zetten. Niet te lang, want het verbrandt snel.
- Een favoriet voor de groente is: Rode kool met appel en pruimen
Linzensoep
- Uien bakken met kurkuma, peper, zout, kerrie en sambal brandal. Je kunt er ook wat tomatenpuree in meebakken.
- Linzen uit blik erbij (of droge linzen inweken en dan koken en het schuim met een lepel weghalen)
- Wortel, bleekselderij, paprika mini blokjes meekoken.
- Beetje bouillon
- Eventueel stukjes unox erbij.
- Verse koriander
- Gedroogde uien
- Boter en olijfolie toevoegen op het einde.
Kommetje spinazie
- Spinazie bakken met snoeptomaten en ui. Kruid met knoflook.
Kommetje mie
- Gewoon even snel wat rijstmihoen erbij koken en op tafel zetten.
Meer kommetjes met…
- Kom met zuurkool
- Kom met gekookte prei
- Kom met snijbonen
- Kom met kippenbouten
Stokbrood met kruidenboter
- Stokbrood schuin afsnijden.
- Smeer een mix van olijfolie, geperste knoflook en kruiden erop
- Eventjes in de oven
Kommetje quinoa of boekwijt
- Quinoa of Boekwijt koken. Inweken een dag of 3 uur (met zout)
- Voor de smaak: doe er een kwart zakje champignonsoep, kerriesoep, bouillon of uiensoep bij.
- En wat koriander om het kleurrijk te maken.
- Serveren met boter erdoorhen op het laatst.
Dahlsoep:
- Uien bakken in de pan.
- Kruiden erbij: kerrie, kurkuma, zout peper, komjjn, cayenne.
- Kokend water erbij
- 2 kopjes rode linzen erbij en koken, zijn snel klaar.
- Evt soep uit pak erbij, tomaat of ui met koud water roeren
- 2 Klein gesneden aardappelen erbij
- Stukjes selerie, wortel erbij.
- Half pakje koriander erbij in de soep.
- Doe er extra olijfolie bij of boter
- Op het allerlaatste: tomatenpuree
- Eventueel op het einde haver erbij
- Eventueel even de staafmixer erin.
- Topping: peper, paprika, koriander
Troostsoep: kippensoep met room
- Kip bakken met ui, tijm, kurkuma, laurierpoeder, en peper en zout
- daarna 1-2 uur zachtjes koken om het vlees zacht te laten worden (borst mag 1 uur. Dij moet langer: 2 uur)
(maak je de soep met spelt/gerst (barley), dan moet je ook de spelt uren mee laten koken.) - Bouillon behouden, haal de kip eruit om fijn te snijden met vork. Met andere woorden: Kip uit de soep halen en met 2 vorken slierten maken. De helft kan voor wraps of sandwich of huzarensalade.
- Rasp 2 wortels en 2 kruimige aardappels. Ook 1 stengel bleekselderij. Alles in kleine blokjes bakken. Groente kan al vroeg meegekookt worden.
Met andere woorden: Bakken in kleine stukjes: wortel, ui, 1 stengel bleekselderij - Dan 2 x grote gekookte kipfilet meebakken
- Voeg 2/3 pan aan kokend water toe, tot de pan bijna vol is.
- Half uur zachtjes koken.
- Voeg veel koriander (op het laatst pas) en zout toe
- Een klein bakje slagroom en havermout op het allerlaatst 5-10 minuten mee laten koken.
- De soep evt staafmixen
- Ook op het einde: bak even wat stukjes bruine champignons apart (eerst kleine stukjes snijden). Dan erbij.
- Kip erin. Dus daarna op het einde pas de kip en champignons
Roerei
- Kluts samen: Ei, mayezena 2 eetlepels per 3 eieren, zout en peper.
Ovenfriet
- Aardappel in frietvorm snijden, dan in azijn laten weken 10 minuten.
- Dan met mayezena en olijfolie insmeren. Op het einde pas zout erop als het klaar en gaar is.
Ovenplaat vol groente
Hiervoor kun je alle groentes kiezen die je wilt. Bijvoorbeeld:
- Aardappelen
- Pompoen (blokjes of hele schijven)
- Selderie
- Courgette
- Tomaatjes
- Spruitjes
- Wortels
- Partjes ui en hele knoflook
- Zoete aardappelen
- De zout doe je pas erop strooien als alles klaar is.
Mix alles met een beetje olijfolie met kruiden en leg ze dan op een bakplaat in de oven – 40 minuten lang. Gebruik ook veel tijm en kerrie.
Zoete aardappelen
- Snijd zoete aardappelen en mix ze in een kom met olijfolie en kruiden. Dan in een bakpapier in de oven.
- Serveren met een yoghurt en tahin mix. Zout voor smaak en paprikapoeder voor kleur.
Soep
Alles kan voor een soep: het heet niet voor niks soep. Bijvorbeeld:
- Ui bakken en kook vervolgens mee:
- Hele venkel
- Gember
- Knoflook
- Kook botten en maak zo bouillon. Je wil de gelei eruit halen. Dat is heel gezond.
Wraps
Als alternatief voor brood kun je ook sla, kool of witlof als wrap gebruiken. Vervolgens kun je er het volgende op doen:
- Augurk
- Avocado
- Ipv saus: Pesto, crème fraish of Griekse vette yoghurt. Dan lekt het niet als met ketchup
- Koriander
- Champignons met ui
- Biologisch goed vlees of vis
- Rode kool, spitskool,
- Geraspte kaas
- Zuurkool
Spring rolls
De gezonde versie is met rijstvellen, zodat je niet hoeft te bakken. Doe er ook gezonde zeewiervlokken bij. Bekijk het leuke recept op AH.nl
Gepofte aardappelen
- Aardappelen met schil poffen in oven met aluminium folie
Koekenpan-mix
De klassieke combi voor in de koekenpan:
- Ui
- Tomaat
- knakworst
- Ei
- Kaas
- Als laatste: Peper, Paprikapoeder.
- Kan ook met courgettes, aubergine, paprika.
Vis
Je kruidt de vis als volgt:
- Citroen al in de pan doen
- Kurkuma
- Grote uit meebakken
- Knoflook
- Dille
- Tomaatjes
Springrolls
- Gebruik het liefst de versie met rijstblaadjes, die je dus niet hoeft te frituren.
- Maak een dipsaus van: tahin, citroen en yoghurt. En zet er een kommetje soja saus bij.
Dit kan allemaal in de springrolls: wok het volgende:
- Kool
- Gehakt
- Prei
- Wortel
- Rijstnoedels
- Witlof
- Kaas
- Banaan
Pasta pesto
- Zelf verse groenten wokken
- Kip apart
- Pasta apart
- Pesto door de pasta
Peulvruchten-pasta
Bij de AH hebben ze allerlei peulvruchtenpasta’s.
Een lekkere saus om te maken is: met kokosmelk, champihnons, tomaat, spinazi, paprikapoeder, courgette.
Zo kook je de pasta:
- Zet de pasta in reeds kokend water met 3 theelepels zout en een scheut zonnebloemolie.
- Als ze gekookt zijn: Afgieten en een beetje spoelen met heet water.
Het vlees baken:
- Eerst vlees met ui bakken
- Dan kruiden en 2 lepels zout,
- Dan de tomatensaus of tomatenpuree op de bodem van de pan laten bakken.
- Dan kokend water.
- Dan verse spinazie. Of reeds gebakken spinazie op het allerlaatst.
- Ook kun je andere groenten nu toevoegen, zoals: selerie, paprika, champignons, wortel, aubergine, courgette.
- Topping = koriander, rucola, kaas, paprika
Tonijn versie:
- Ui
- Paprika
- Courgette
- Tomaat in blokjes
- Tojijn in zak met kruiden
- Italiaanse kruiden
- Basilicum vers heel erin
- Kaas bovenop
Curry
- Wok grote stukken Courgette paprika aubergine en gember
- Asperges apart koken
- Zelf kruiden of fair trade kerriepasta gebruiken.
- Op het einde kokosmelk en cashews
- Kies een proteïne en bak dat apart. Bijvoorbeeld vis!
- Rijst of quinoa apart koken.
Of maak een curry met spinazie:
- Met asperges
- Met op het einde: Spinazie even erbij
- Topping: cashew
Of maak eventueel een curry van peulvruchten.
Gezonde pizza
Gebruik een bloemkoolbodem-pizza – of zelf pizzadeeg snijden in rechthoeken – en voeg daarop toe:
- Tomatenblokjes
- Tonijn
- Reepjes paprika
- Courgette plakjes
- Geraspte kaas
- Oregano
- Tijm
- Basilicum
- Peper
- Tijm
- Diepvries spinazieblokjes
- Knoflook
- Tomaat
- Uienringen
- Olijf
- Pesto toefjes
- 4 mini Tomaatjes door de helft
- Olijfolie
- Olijf
- Champignons
- Kaas
- Verse spinazie minuutje wokken
Kouskous salade
- Gewelde rozijnen
- Feta
- Munt en koreander
- Olijven
- Augurk
- Tomaat
- Paprika
- Olie zout peper
- Gegrilde aubergines
- Komkommer
- Kip
- Mango uit de ijskast
- Paprika
- Sla
- Slasaus
Goreshte Gormeh Sabzi
- Kalf of lam bakken met ui, knoflook, zout, peper, kurkuma
- Gedroogde limoen mag erbij.
Daarna: (eerst los bakken)
- Prei of lenteui
- Koriander
- Peterselie
- Fenegriek
- Sambal
Op het einde gaat het volgende erbij:
- Saffraan
- Kidneybonen
Laat samen nog alles stoven.
Koefte
- 2 uitjes bakken met kurkuma (pas als het goud is.)
- Tomatenpuree mee bakken
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blik hele tomaten
- Peper, Zout
- Suiker
- Knoflook en Knoflookpoeder
- Grote stukken rode paprika
- 1 lepel sambal (brandal)
- Kokend water erbij zodat de gehaktballen helemaal onder water staan (die leg ik hieronder uit).
Ondertussen:
- Lappe linzen beetgaar koken
- Rijst beetgaar koken
Gehaktballen:
- 2 uitjes rouw met gehakt mixen
- En levende beetgaar rijst. Koud mixen
- Met zout, peper, kurkuma, kerrie, cayenne, tijm, dragon, pepermunt, oregano, veel Dille
- Verse koriander en verse munt
- Rood pepertje
- 2 eieren
- Gekookte lappe linzen
- Kneden
Rijst erbij en ballen make. Deze mag je nu in het KOKENDE tomatensap zetten. 3 kwartier zachtjes koken
Goreshte badenjoen
- Speciale grote gele linzen een nacht – of minimaal 3 uur – wellen en dan apart met zout koken tot beetgaar (géén dahl)
- Paprika en courgettes in koekenpan bakken
- Aubergines in lange schijfjes snijden (aubergines door de helft en dan in 4 langwerpige stukken) en olie erop smeren met zout en dan grillen in oven
Met andere woorden: Aubergines in lange plakken (en door de helft) 5 minuten grillen in oven met open deur met zout en olijfolie (ook omkeren). Eerst met beetje zout laten staan in vergiet 2 uur. Er drupt bitter water uit. Dan met doek droog deppen (ook al gebruikten we geen water) - In pan uien met rode peper bakken. Dan mag erbij: vlees, kurkuma, zout, peper, kerrie, knoflook
Met andere woorden: Gehakt apart bakken met ui, kerrie, kurkuma, knoflook, Knoflookpoeder, cayenne, sambal, zout en peper. - Dan 1 blik tomatenpuree voor de kleur meebakken (op de bodem leggen om te karameliseren). Dan chopped tomatenblokjes.
- 2 of 3 gedroogde limoenen
- Beetje water, moet geen soep worden.
- Linzen en groenten erbij. HIERNA NIET MEER ROEREN. VERDEEL ZE
Dus: Aubergines, courgettes en paprika in de grote pan leggen. Dan de linzen - Eventueel aan het einde een beetje suiker.
- Minstens 1 uur alles trekken in de grote pan
Topping:
- Tros mini tomaten helemaal met tros en al bakken en erop leggen
- En frietjes(chips)
Bouillon bone broth
- Botten lekker koken met Kurkuma, zout, kummel, nootmuskaat, mosterdzaad, cayenne, jeneverbes, tijm, peperkorrels, oregano,
- appelazijn
- prei, wortel, ui (groente groot, later eruit zeven)
- Je kunt de botten hergebruiken en nogmaals trekken
Schenkel lam
- Ik de grootste pan schenkel bakken met ui tot het een mooie kleur heeft
- Kruiden: peper, zout, kurkuma, tijm, laurierblad
- Tomatenpuree erbij
- Water erbij en koken. En 4 uur sudderen met citroen
- Half uur voor het einde: wortels, kleine stukken Aardappelen, tomaten
Fesenjoen
- Kip apart bakken met Saffraan, kurkuma, peper zout
- 500 gram Walnoten helemaal fijnmalen tot het bijna meel is, en wokken tot er geur uit komt en het wat bruin is
- Ui apart bakken met kurkuma en peper en zout
- Dan een uur die 2 samen zachtjes koken met wat water
- Leg er meteen ook 2 kopjes ijsblokjes op
- Na ongeveer een uur: granaatappelstroop of appelstroop met citroensap
- En gedroogde limoenen.
- Nog een uurtje koken en dan pas de kip erbij.
Taachien:
Mix met vork of klopper:
- 2 eieren
- 250 gram Griekse Yoghurt
- Saffraan
- Citroensap
- Olijfolie, gesmolten boter
- Zout
- Mix dat met AFGEKOELDE gekookte rijst (Er moet een bite in zitten dus kook het niet te veel, en laat de rijst eerst weken in water) (tijdens mixen niet pletten)
Ondertussen:
- Zereshk (berberis) wassen, half uur in water late staan en kort apart bakken met boter, kardemon, suiker en Saffraan.
- Begin met uien bakken met kurkuma en zout. Bewaar een deel voor topping.
- Kip apart bakken met peper, cayenne, kurkuma, Ui, saffraan (of koken). Op het laatst van bakken over laten gaan op koken door water toe te voegen in de koekenpan én mixen met de berberis in de koekenpan met extra Saffraan. Net zo lang doorkoken tot het water uit de pan is verdampt. Idealiter wil je geen – of héél weinig – jus overhouden in de pan.
En dan voegen we alles samen in een diepe (wok)pan met anti aanbaklaag.
- Veel olie in de wokpan.
- Helft van de rijst erin en goed platdrukken
- Dan gebakken Kip erin. Niet aan de randjes.
- Dan 2e helft rijst erop
- Platdrukken.
- Deksel erop met een theedoek en 45 minuten zachtjes sudderen
- Keer de pan om op een serveerschaal.
- Toppen met pistache kruimels, berberis, peterselie blaadjes, roos blaadjes en je bewaarde gebakken uitjes van het begin.
Addas pollo
- Uien bakken met kurkuma en kerrie, cayenne, peper en zout.
- Klein beetje gekookt water erbij om te helpen karameliseren
- Linzen erbij. Eventjes meebakken.
- Met peper, knoflook, cayenne en lepel sambal brandal (geen zout) (Niet meebakken die laatste dingen)
Ondertussen:
- 1 klein kopje rijst per persoon met 2 theelepels zout koken
En dan mixen we het: Olie op bodem van een anti aanbakpan zetten én op de wanden een beetje. Mix rijst met de linzen/ui. Laag op laag. Aan de zijkanten pan geen linzen maar rijst tegen verbranding. De rijst een beetje aanstampen in de pan en dan laten trekken. Eerst hoog, dan 30 minuten laag.
- Laagjes maken in een grote pan:
- Klein laagje gekookte rijst
- Vulling (niet tegen de rand van de pan)
- Laagje rijst
- Vulling
- Laagje rijst
- Rijst met Saffraan
En verder:
- Meteen omkiepen op bord.
- Steeds blijven proeven op zout.
Serveren met:
- Salade en kippenbouten
Zerehst pollo
- Rijst met berberis.
Shewed pollo
- Zelfde als addas pollo maar dan oogjesbonen en veel dille
- Dit mag je wel aanstampen in de pan.
Dus:
- Uien bakken met kurkuma
- Klein beetje gekookt water erbij om te helpen karameliseren
- Oogjesbonen uit blik meebakken
- Met zout peper cayenne
Dan gaan we laagjes maken in een pan:
- Aardappelen bakken Tadiek
- Dan mini laagje rijst
- Dan dille veel
- Dan bonen vulling (NIET TEGEN DE RAND)
- Dan rijst
- Dille
- Vulling
- Dille rijst
- Vulling
- Rijst
- Dille Vulling
- Bovenste drie lagen beetje mixen
Goreshte karafs
- 2 uien bakken, met een kwart rode peper fijngesneden voor de kleur. Dit met kurkuma bakken.
- Dan vlees erbij met zout en peper (lamsvlees blokjes van dijen: BOVENKANT LAMSBOUT/ LAMSNEDEN / LAMSREEPJES / LAMSCHOUDER, liefst geen spieren)
- Blaadje laurier voor het vlees
- Selderij erbii bakken (eventueel eerst los bakken)
- Kokend water tot de helft van de inhoud, geen soep. Kokend water tot er nog dingen bovenuit steken.
Pas na het water voegen we toe: - Diepvries spinazie
- Verse koriander en peterselie en topjes van de selerie fijn gesneden, evt eerst bakken samen met de selerie
- Dille, Munt (niet te veel want bitter), 3 gedroogde limoenen zonder pit, Limoen dwars snijden en met hand pitjes uithalen
- Een lepel gebakken milde Sambal manis
- Roeren
- 10 minuten sudderen in snelkookpan of een uur / 3 kwartier in normale pan
- Citroensap
Ash
Asche Reshte – Perzische Noedelsoep:
- Ui en knoflook bakken in de soeppan, samen met kurkuma en 4 eetlepels gedroogde munt (pas op, koekt aan).
- Voeg kokend water toe tot de helft van de pan (grote soeppan)
- Kook meteen mee in de soep: een pot bruine bonen, pot kikkererwten, pot kidney bonen, pot linzen en pot witte bonen
- 1 pak diepvriesspinazie mag erbij als je het niet erg vindt om spinazie lang te koken.
- 1 stronkje prei meekoken, niet te veel. Groene delen alleen
- Eventueel om het extra te vullen: kopje havermout mee koken.
- Zout en peper, 1 theelepel sambal brandal, 1 eetlepel gedroogde dille
- Verse koriander, bieslook, peterselie en lenteui (eerst fijn snijden).
- (in totaal minimaal 30 minuten doorkoken als je geen snelkookpan gebruikt.)
- 10 minuten voor het einde: (wok)noedels bij de soep doen
- Serveren met citroensap erdoorheen
- Toppen met room of yoghurt,
eventueel toppen met gebakken uitjes.
Koefte:
- 1 kop Grote gele linzen in water weken. Daarna koken.
- 1 kop Rijst weken en koken. Wel levendig houden
- Mix met 500 gram vlees en ui en 2 ei
- Kruid: peper zout, veel tijm. Heel veel dille, dragon, laurier, munt, komijn, Oregano, verse koriander of peterselie, kurkuma
- Bak ui met kruiden: paprika, cayenne, kurkuma, laurier, komjjn, knoflook persen
- 1 groot blik tomatenpuree mee bakken met de ui.
- Rode paprika meebakken
- Samen karameliseren.
- 1/3 van de pan gekookt water erbij.
- 2 blikken Tomatenblokjes uit blik erbij
Kip Taskebab
- Ui en kip bakken
- Kurkuma en kerrie erbij tegen de geur
- Heet water erbij en koken
- Dan groenten
BBQ
- Lekker veel vlees
- Snijplank en mes
- Hoopje fijngesneden Knoflook om in vlees te kneden
Gourmet
- Champignons
- maïs
- paprika stukjes en daarover geraspte kaas in de Gourmet
- Roomboter om te bakken
- Rouwkostjes zoals lenteui, radijs, munt
- Vis: zalm, garnalen
- Salade
- Vlees: biefstuk, hamburger, kip, kipreepkes
- Sausjes: Saté, knoflook:
- Groenten: tomaatjes, komkommer, sla, paprika, mais, courgette
- Brood wit/bruin?
- Smeersels, kruidenboter, tonijnsalade, aardappelsalade
- Gourmetomelet
- Geitenkaas, kaas
- Uitjes,Champignon
- Toetje
Kebab
Koteletten kebab: mix het volgende in een kom:
- Veel Ui snipperen zonder het sap ervan. Dus ui in kleine stukjes raspen. Het sap eruit halen, eventueel via een zeefje.
- Optioneel – niet doen: 2 eieren in plaats van aardappelpuree erbij. Anders geen of 1. Aardappelpuree: eerst aardappelen (of poeder) koken en als het helemaal klaar is, pas bij het vlees doen om te kneden.
- Ook kun je het binden met kikkererwtenmeel.
- Twee keer zoveel gehakt als aardappelpuree
- Eieren 3 stuks
- Evt beschuitkruimels
- Evt saffraan
- Kruiden (als vers kan, dan vers): Knoflookpoeder, kerrie, peper, kurkuma, cayenne, tijm, zout, oregano, dille, nootmuskaat, paprikapoeder, laurier, koriander, dragon, munt.
- Met handschoenen mixen en burgers maken. Met rubberen handschoenen Kruidvat (goed aantrekken) 2 minuten goed kneden en vermengen.
- Bol maken en dan in de lengte van je hand een centimeter dik (geen ronde hamburgers dus maar ovaal). Randen rond maken
- Serveren met sandwich, augurk, tomaat, sla, Ui.
- Of serveren met gebakken tomaat, uienpartjes, sumak, muntblaadjes, salade, gefermenteerde groente, tzaziki en saffraanrijst.
OF: in de koekenpan
- Giet het mengsel in zijn geheel in de koekenpan met een laagje olie. In de koekenpan maak je 4 kwarten en dan reepjes met je spatel. Wiggle een beetje tussen de reepjes om ze los te krijgen van elkaar.
- Zet de pan 2 uur in de koelkast.
- Bak het vlees 30 minuten per kant. Ondertussen kun je de rijst gereedmaken.
- Na de eerste 30 minuten giet je er een mengsel bij van tomatenpuree en water.
- Bak er ook tomaten bij.
Semi kebab:
- Biefstuk bakken
- Biologische tomaat blokjes en olijven erin
- Met rijst
- En sumak
Zalm
- Zalm en tomaatjes bakken
Gezonde Diepvrismix
Gooi gezonde dingen uit de diepvries in de pan, zoals:
- Rode kool
- Sperziebonen
- Groentemix
- Aardappelschijfjes
- Zalmpje
Wok
Eerst ui met kip en kruiden. Dan:
- Wokken met Broccolirijst, bloemkoolrijst of courgettesaghetti
- Chap Choi
Dan de wokgroente erbij. Bijvoorbeeld:
- Paksoi
- Wortel
- Kool
- Tomaatjes
- Venkel
- Ananas
- Komkommer
- Prei
- Courgette
- Komkommer
- Paprika
- Ui
Of:
- Vis assorti
- Kerrie-pasta
- Kokos melk
- Grote stukken groente
En dan is het tijd voor de saus:
- 2 theelepels Mayezena (of kokosmelk) Roeren in een mok.
- 3/4 van de mok vullen met koud water.
- Dan scheutjes sojasaus/ketjap in dat kopje erbij roeren. In plaats van sojasaus kun je ook een fairtrade kruidenmixje erbij doen.
- Klaar. Het kan nu in de wok.
Samen met bijvoorbeeld:
- Rijst
- Mihoen
- Quinoa
En op het bord kun je het extra mooi maken:
- Ketjap in S vorm op bord maken
Snel wat bij-wokken als je eten bestelt
Als je thuis laat bezorgen, maak er dan wat bij om het gezonder en goedkoper te maken:
- Paksoi even erbij wokken.
- Reepjes biefstuk zelf maken: Biefstuk in reepjes snijden en marineren in ketjap zout en peper
- Zelf salade erbij maken
- Of een gekookte groente
Wokken met mie
- RijstMihoen 2 minuten in heet water koken
- Afschenken, met koud water spoelen en uitlekken
- Kip blokjes bakken met zout, uien en kerrie. Goed doorbakken.
- Zak Groenten erin
- Mihoen erin zodat het heet wordt.
- Zoete of zoute soja saus 2-4 eetlepels, altijd met 1 volle lepel mayezena met koud water goed roeren
Quiche
- Filo deeg
- Courgette
- Paprika
- Kleine Tomaatjes
- Lenteui
- Prei
- Broccoli
- Geraspte kaas
- Apart goedje maken met 6 eieren en knoflook en kruiden
- Helemaal onderin de oven
Koekoe
Roer in een kom:
- Gesmolten én uitgelekte Spinazie. Spinazie avond uitlekken bij ontdooiing.
- Knoflook geperst
- Prei snippers (kan ook met gesnipperde aardappel, courgette, ui)
- 5 eieren
- Walnoot stukjes
- Cranberry of berberis
- Peper zout
- Kurkuma voor de groene kleur
- Oregano tijm dille munt
- 2 lepels mayezena of 4 zelfrijzend bakmeel
Dan doe je het volgende:
- Dan in een koekenpan met olie bakken
- Op tijd sneetjes in maken in de pan als het nog zacht is
- Dan – als er sprake is van een metalen pan handvat – met de pan in oven grillen. Geen plastic handvat!!!
Chicken Tonight
- Ui
- Kip
- Wortelschijfjes
- Prei grote stukken
- Appel grote partjes
- Rozijn
- Ananas
- Chicken tonite
- Met rijst
Pannetje aardappelen
Bak dit in een pan samen met aardappelen:
- Ui
- Knoflook
- Gehakt met Kurkuma en curry
- Sambal brandal
- Tomatenpuree bakken
- Water
- Champignons op het einde
- Zout peper
- Oregano
- Tijm
Meer goede ideeen
- Chili
- Tajine
Salades
Luxe salade
- Luxe sla bedje
- Halve Avocado
- Gerookte zalm
- Hennep en walnoten
- Groene asperges
- Honing Mosterd dressing: honing, mosterd, citroensap.
- Evt crackertje erbij
Luxe salade 2
Leg op bord dus zonder te roeren:
- Gerookte zalm
- Tonijnsalade
- Asperges
- Sla
- Avocado
- Hennepzaad
- Cracker
Dit is ook allemaal lekker in de salade
- Rettich (witte grote radijs)
- Geitenkaas
- Linzen bonen kikkererwten sperziebonen
- Paarse ui
- Koriander / Rucola (veel)
- Ei
- Tonijn
- Kip
- Salade met kool
Laat de kool eerst inweken met olie en citroensap en zout en mayo - Granaatappel onder water ontpitten
- Rozijnen of cranberry
- Sesamzaad
- Walnoten in stukjes. Andere noten.
- Pijnboompitten
- Gedroogde uien aziatisch
- Gebakken uitjes
- Druiven
- Geitenkaas
Bonen salade
Kommetje bonen met:
- Olijfolie
- Tahin
- Koriander
- Citroensap
En verder:
- Nóóit met komkommer
- Óf 1 soort Bonen óf 3 soorten bonen
- Tomaat
- Ui. Zilver uitjes of paarse uien
- Augurk
- Olijf
- Tijm en oregano
- Olijf olie
- Citroen
Carpaccio salade
- Carpaccio salade zelf maken
Witte koolsalade
- Snij kool klein.
- Zet het in een schaal. Strooi er een beetje zout over.
- Kneed nu met een schone hand het zout door de kool. Door het kneden gaan de cellen kapot en mengt het vocht van de kool zich met het zout wat de smaak bevorderd. Je hoort de kool knisperen.
- Paar uren laten staan.
- Voeg nu wat suiker, zwarte peper, azijn en olijfolie toe. Laat 10 minuten marineren schep de rozijntjes door de kool en dresseer deze op de slabladeren. Strooi de noten met de bos erover en serveer direct.
- Met 50% mayo en 10% wortels.
Waldorfsalade
- Rasp wortel
- Walnoten verpulverd
- Appel
- Cranberry
- Rozijn
- Witlof
- Selderie, kleine, fijne bleekselderij.
- Ui
- Eventueel komkommer
- Niet te veel mayo
- Olijfolie
- Citroensap
- Zout Peper
Bieten salade
- Bieten
- Tomaat
- Rucola
- Witlof
- Wortels
- Mayo
- Rucola
- Paarse bonen
- Augurk
- Appel
Sla-fruit-salade
- Luxe sla
- Druiven
- Appel
- Granaatappel
- Manderijn
Olijfmix maken
- Olijven wassen
- Olijfolie veel
- Citroensap beetje
- Oregano tijm
- 2 teentjes Knoflook persen
- Sambal of cayenne
- Berenklauw
Shiraz salade
Alles in blokjes:
- Komkommer, tomaat, ui
- Dille mint citroen
- Peterselie
Maak eventueel ook een extra kom met: rucola, witlof, radijs
Aardbij-geitenkaas-salade
- Sla
- Aardbei
- Gril zachte geitenkaas
- Quinoa
- Asperges
- Honing dressing
Caprese
- Mozzarella,
- tomaat,
- basilicum,
- balsamico
Dressing-opties:
- Tahin
- Tapenade
- Citroen
- Mayo
- Yoghurt
- Azijn
- Honing
- Mosterd
- Olijfolie
- Honing+mosterd+citroensap
Maak gefermenteerde groente
- Gesteriliseerde potten met heet water en eerst spoelen met azijn of baking soda-water om het vet weg te halen
- Melkzuur bacteriën
- En tanine (in laurierblad en zwarte thee blaadjes en wijnbladeren) om de groente crunchy te makeb
- Max 3 weken buiten. In koelkast of koele plaats kan het langer.
- Zet er een tray onder want het lekt.
- Bijna alle groente, jenever bes, mosterdzaad, peperkorrels, kan behalve courgette.
- Radijs en harde ingekookte bieten voor kleur
- De groente moet biologisch zijn of heel goed met azijn de waxlaag eraf halen.
- In de pot geen lucht
- Om de zoveel tijd de koolzuur laten ontsnappen. Sowieso de deksel niet helemaal stevig dicht.
- Bovenaan olijfolie
- Oog wil ook wat: schijfjes rode peper aan de zijkant van de pot
Desserts
Rooswater + ijs
- Laat het ijs eerst op temperatuur komen 10 minuten.
- 1 theelepeltje rooswater erbij.
- Roeren
Na het barbequen
Marshmallows en kersen op een stokje!
Rocky Road
- Noten droog bakken: amandelen, walnoot cashew pinda
- 2 pure repen (anders te zoet) au bain marie en aparte bak 2 witte repen
- Flinke plak ongezoutenboter en eetlepeltje honing zodat het niet droog wordt
- Maria koekjes
- Op het einde marshmellow stukjes, anders snelt het, liefst roze
- Gieten in rechthoek schaal met bakpapier. Niet de bovenkant aandrukken zodat het rocky is.
- Toppen met: rozenblaadjes, pistache schaafsel, maltesers, smarties,
Drilpuddingdessert in een glazen schaal
- Neem een glazen schaal
- Boerencake onderin
- Dan drilpudding gelatine: minder water om het dikker en steviger te maken
- Dan Griekse yoghurt
- Dan rood fruit, ananas, sinaasappelen, appels
- Vanillievla
- Dan slagroom
- Versieren met topping
Voor feestjes
- Zelfgemaakte nachosschaal in oven.
- Uiteraard met zelfgemaakte guacamole.
Zie ook ons feestartikel voor alle tips qua eten >>
Drinken
Gemberdrankjes
- Bij Ekoplaza hebben ze gember mixdrankjes, bijvoorbeeld van het merk Gimber.
- Je kunt het warm drinken met heet water als thee, of koud.
Thee
- Gember en munt is altijd een goed idee voor thee.
- Eventueel ook met honing.
Gezond genieten van een drankje?
- Citroensap met water…
- En een paar diepvries bosbessen
Kleine slimme trucs
Nog een paar kleine trucs om af te sluiten:
Glutenvrije tips
- Boekweitmeel / kikkererwtenmeel / kokosmeel met zout en water: wraps of pannekoeken
én met zwartzaad olie, tijm, oregano (olie) - Havermelk, amandelmelk, cashewmelk, etc kun je zelf maken in de blender. Zoeten door: dadels, banaan, honing of bijenpollen!
Rijst met saffraan
- Smelt de saffraan met een ijsblokje of een beetje heet water in een kopje.
- Giet de saffraan ook aan onderkant van de pan voor de tadiek
- Schoorsteentje maken in de rijst
- Gooi wat rijst in het kopje met safffraan en mix het. Gooi deze mix op de rijst.
- Nu laten we de rijst bakken. Eerst kort met hoog vuur tot er stoom vanaf komt. Dan 20 minuten middellaag vuur
- Op het einde boter erbij
- Op het einde evt even het gas hoger om tadiek te maken
- – Saffraan niet HELEMAAL mengen. Moet geel blijven.
Tadiek
- Half uur in lekkerveel olie. Paar minuten hoog vuur, daarna medium. Daarna omkiepen (bij anti aanbak)
- Maak eventueel tadiek met aardappelschijfjes op de bodem van de pan. Geef ze genoeg zout.
- Strooi de Rijst er luchtig op
- Eerst even hoog vuur tot er damp uit komt. Dan pas laag vuur.
- Check of rand goudbruin is.
- Tadiek nooit in de pan bewaren. Meteen eruit
Rijst
- Altijd afgieten met koud water zodat het bloesemt
- Afgieten: Licht spoelen met warm water zodat de zetmeel weggaat en het niet afkoelt.
- Theedoek op deksel binden zodat het vocht opneemt en het droog wordt.
- Het is klaar als je met spuugvinger psss krijgt op de pan.
- Zet ook saffraan op de bodem van de pan.
- Bijna overal kunnen sinasappel schillen erin tijdens het dampen.
- Tegen het einde boter in pan.
Meer tricks
- Kip ontsmetten door kokend heet water erover te gieten en even laten boilen met de kip. Dan het water water weggieten met al het schuim en troep. Kip eerst 2 minuten in kokend water koken zodat de medicijnen eraf gaan die ze aan de kippen geven.
- Draag een schort. Is bovendien sexy en volwassen.
- Eten opdienen: Nooit in pan, altijd in een mooi bord of kom of schaal
- Noten eerst in water laten weken tegen de gifstoffen. Peulvruchten, noten en bonen altijd inwerken en spoelen
- Vlees mals maken: 30 minuten weken in baking soda. 2 eetlepels per kilo. Daarna goed afspoelen.
Meer recepten-inspiratie
- Zie het Youtubekanaal: Pick-up limes
- Meer bronnen: Rosalee: https://www.herbalremediesadvice.org/Herbs.html
Boodschappenlijst met gezonde spullen
Zie dit boodschappen-artikel van Bestedrogistentest.nl
Fitness
Zie dit eiwit-artikel van Bestedrogistentest.nl
Op jouw gezondheid!