Hoeveel zakgeld moet ik mijn kind geven? Hier lees je precies hoeveel zakgeld het NIBUD aanbeveelt én je leest wat je kunt doen om jouw kind écht succesvol te maken. Lees verder…

Hoeveel zakgeld is normaal? Er zijn allerlei onderzoeken en berekeningen (NIBUD)…

Wil jij het zakgeld berekenen voor je kind? Bijvoorbeeld met een app of het kleedgeld-onderzoek van het NIBUD. Je kunt inderdaad bij het NIBUD opzoeken dat 50 euro kleedgeld per maand normaal is.

Misschien wil je zelfs specifiek weten hoeveel zakgeld goed is voor een 16-jarig kind, 12-jarig kind of een middelbare scholier. Het gemiddelde in Nederland vind je in onderstaande tabellen die de onderzoeksresultaten van het NIBUD weergeven:

LeeftijdZakgeldbedrag (per week) in €
5 jaar0,50 euro
6 jaar1 tot 1,40 euro
7 jaar1 tot 2 euro
8 jaar1 tot 2 euro
9 jaar1,10 tot 2 euro
10 jaar2 tot 2,30 euro
11 jaar2 tot 2,30 euro
12 jaar2,30 tot 3 euro

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

LeeftijdZakgeldbedrag (in maand) in €
12 jaar17 tot 20 euro
13 jaar20 tot 22 euro
14 jaar22 tot 25 euro
15 jaar22 tot 30 euro
16 jaar20 tot 25 euro
17 jaar22 tot 26 euro
18 jaar21 tot 26 euro

Bron: Nibud Scholierenonderzoek 2020

Ik wil je echter een heel andere richting opsturen…

Doe iets veel beters dan dat… Wees de ‘rich dad’

Neem het voorbeeld van een van de belangrijkste boeken over succes. Wees de ‘rich dad’ uit het boek Rich Dad, Poor Dad (Rijke Pa, Arme Pa). Hoe je dat doet, daar ga ik zo op in. Lees eerst onderstaande quote eens:

Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.
– Chinees spreekwoord

Oké, hoe word je de ‘rich dad’ voor je kind en hoe ga je om met kleedgeld en zakgeld?

Je kunt gewoon 50 euro p/m geven… óf je geeft een hengel waarmee je kind 500 euro per maand krijgt…

Je kunt er lekker makkelijk voor kiezen om net als alle ouders 50 euro per maand aan je kind te geven. Misschien is je kind je er zelfs erg dankbaar voor.

Maar er is iets wat je kunt doen waar je kind je 1.000 keer meer dankbaar voor zal zijn: geef hem de hengel. Zo maak je jouw kind niet alleen zelfstandig, maar ook rijk en succesvol. Die 50 euro zal spoedig in 500 euro per maand of meer veranderen.

Besteed het geld wat je normaal gesproken als zakgeld zou geven nu als investering zodat je kind er zelf (veel) meer geld van kan maken. Met die 50 euro kun je al heel veel doen:

  • Kijk met je kind rond op inkoopsite Alibaba.nl en denk na over welke gadgets, petten of accessoires gretig aftrek zullen vinden in de omgeving van je kind. Laat je kind bijvoorbeeld een opdruk voor een shirt of pet bedenken, bijvoorbeeld een opdruk die erg herkenbaar zal zijn voor de leerlingen op zijn/haar school. Koop ze vervolgens in en laat je kind maar 25 euro per verkochte pet verdienen. Koopt zijn/haar hele klas een pet, dan heeft hij/zij al 500 euro verdiend.
  • Leer je kind om met logisch en creatief nadenken in te spelen op problemen/een vraag naar iets en daar geld voor te vragen. Bedenk samen een gat in de markt in de eigen woonwijk: een ‘heitje voor een karweitje’ waarmee je kind daadwerkelijk een probleem oplost en daar dus ook veel geld voor kan vragen. Bijna een volwassen tarief al!
  • Is de zomer alweer voorbij en wordt het donker? De helft van alle fietsers heeft geen fietslampen. Je kunt je kind dus met een schroevendraaier-set, een lading batterijen en fietslampen een fietslampen-dienst laten aanbieden om mensen zonder licht voor 5-10 euro fietsverlichting-klaar te maken. Alleen al op zijn/haar school zullen veel mede-leerlingen hier gebruik van maken.
  • Besteed die 50 euro zakgeld maar aan het opstarten van een blog of webshop voor je kind. Binnen een half jaar verdient je kind zelf zijn/haar eigen geld.

Is dat niet hetzelfde als een bijbaantje?

Nee. Want er zitten veel beperkingen aan bijbaantjes.

  • Bijbaantjes zijn er niet voor kinderen jonger dan 13.
  • Met bijbaantjes maakt je kind geen gebruik van zijn/haar creativiteit.
  • Ze verdienen erg weinig. Laat je kinderen zelf creatief zijn om hét tienvoudige (het honderdvoudige is ook waarschijnlijk) te verdienen.

Leer jouw kind om zelf zijn geld te creëren. Er moeten ook werkgevers op de wereld gezet worden. Wat heb je liever: dat je kind enkel de keuze zal kennen een werknemer te worden of dat hij/zij ook de keuze zal kennen om bovenaan de hiërarchie te staan?

Leer je kind ook meteen een kasboek bij te houden en je missie is compleet.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Hopelijk hebben wij jou kunnen helpen met deze zeer belangrijke onderwerpen.