Door onze pedagogiekredactie| Samantha van Duuren, pedagoog Linkedin_logo_30x

Het is geen verassing dat het hebben van zelfvertrouwen je leven een stuk makkelijker maakt. En dus ook die van je kind. Met voldoende zelfvertrouwen durft je kind meer uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen uit te proberen. Het helpt enorm bij de ontwikkeling en groei van een kind. Je kind gelooft in zichzelf en staat met beide benen op de grond. Kinderen met veel zelfvertrouwen staan positief in het leven. Ook gaan ze goed om met tegenslagen en teleurstellingen.

Het hebben van zelfvertrouwen is niet iets waar je mee geboren wordt. Net als het kind zelf is ook het zelfvertrouwen in ontwikkeling. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen is een proces dat je hele leven doorgaat. Ouders en omgeving van het kind spelen een grote rol in dit proces.  

Onzekerheid hoort erbij, maar niet te veel

Ieder kind is wel eens onzeker, dat hoort erbij. Maar als je merkt dat deze onzekerheid het kind belemmert in de ontwikkeling, dan is het belangrijk dat het kind hierbij geholpen wordt. Onzekerheid kan namelijk leiden tot faalangst en een negatief zelfbeeld. Als een kind eenmaal in een negatieve spiraal terecht komt dan is het heel lastig om hier weer uit te komen. Hier kan een kind de rest van zijn of haar volwassen last van hebben.

De beste tips om aan het zelfvertrouwen van je kind te werken

De volgende tips en oefeningen kunnen je een eindje op weg helpen

1.      De basis: voed op met liefde en aandacht

De basis van de opvoeding is erg belangrijk. Geef je kind veel liefde en positieve aandacht. Een kind dat met veel liefde en aandacht wordt opgevoed zal voelen dat hij/zij de moeite waard is. En dit is erg belangrijk. Hierdoor ontwikkeld een kind zelfliefde en het hebben van zelfliefde vergroot het zelfvertrouwen.

2.       Train je kind in zelfstandigheid

Probeer je kind niet al te beschermend op te voeden. Het is belangrijk dat een kind zelfstandig wordt. Geef je kind het vertrouwen om zelf ervaringen op te doen en daarvan te leren. Zelfstandigheid stimuleert de groei van zelfvertrouwen enorm. Hoe meer je kind zelf kan doen, hoe meer je kind vertrouwd op zichzelf.

3.      Je mag fouten maken

Leer je kind dat het niet erg is als iets niet meteen lukt of als iets niet goed gaat. Als je kind voor het eerst drinken in een beker wil schenken bestaat de kans groot dat er geknoeid wordt. Vaak wordt hier als negatief op gereageerd door ouders. Laat je kind dit bijvoorbeeld niet uitproberen op je nieuwe tafel, maar leg er een dienblad of zeil onder waarop geknoeid mag worden. Op deze manier is er de ruimte om te oefenen.

4.      Geef het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren het gedrag en handelingen van hun ouders. Probeer daarom zelf positief te denken. Als er problemen ontstaan, probeer dan in oplossingen te denken. Zo zal je kind ook geen uitdagingen uit de weg gaan.

5.      Spelenderwijs aan zelfvertrouwen werken

Op een speelse manier kun je kinderen al situaties zelf laten oplossen. Laat bijvoorbeeld in een rollenspel een probleem voorkomen en laat je kind met oplossingen komen. Je kunt hierbij helpen door vragen te stellen. Als je bijvoorbeeld speelt dat je met de trein naar de dierentuin gaat kun je zeggen: ‘Oh nee, we hebben nog geen kaartjes, wat moeten we nu doen?’

6.      Beweging/sport

Sporten en bewegingen is erg goed voor het zelfvertrouwen van kinderen. Doordat ze krachtiger worden in hun lichaam, worden ze mentaal ook sterker. Ze worden ook steeds beter in een bepaalde handeling en dit is erg goed voor hun zelfbeeld. Kinderen leren hun lichaam te vertrouwen en dit zorgt voor een positief zelfbeeld.

7.      Niet vergelijken

Als je een punt duidelijk wil maken naar je kind, probeer dan niet te vergelijken met een broertje of zusje bijvoorbeeld. Ieder kind is anders en door te vergelijken, krijgt je kind een negatief zelfbeeld. In een wereld van social media kunnen oudere kinderen onzeker worden doordat ze zichzelf vergelijken met anderen. Praat hierover met je kind als je merkt dat je kind in een negatieve spiraal terecht komt. En leer je kind dat niet alles zo mooi/perfect is op het internet dan dat het soms lijkt.

8.      Mindfulness

Coach je kind om hardop positieve gedachtes uit te spreken. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben sterk’, ik mag er zijn’, ‘ik ben dankbaar’. Door dit samen te oefenen en hardop uit te spreken, zal je kind dit ook gaan denken. Woorden zijn als spreuken en deze zijn erg krachtig. Hier vind je ons artikel over mindfulness voor kinderen.

Oefeningen voor jonge kinderen:

1.      Zo sterk als een boom

Ga op de grond zitten met je kind en zet op de achtergrond regen/wind geluiden aan. (deze zijn heel makkelijk te vinden op YouTube bijvoorbeeld). Luister samen naar de geluiden en maak jezelf langzaam groter door op te staan en de handen en voeten te spreiden. Vertel dat jullie bomen zijn. Dat jullie wortels (voeten) heel sterk in de grond staan. En ondanks dat het regent en waait, jullie niet om zullen vallen. De takken (armen) kunnen heen en weer gaan, maar de boom blijft staan.

2.      Toverspel

Je kunt alles zijn wat je maar wilt. Kinderen hebben een grote fantasie en deze helpt mee aan het zelfvertrouwen van een kind. Er zijn geen belemmeringen in de fantasiewereld, alles kan bedacht worden. Laat je kind bedenken wat het wil worden en tover je kind dan daarin in om. Je kunt hier gebruik bij maken van attributen en verkleedkleding, betrek je kind hier ook in bij. Misschien heeft je kind een geweldig idee voor een cape of een kroon bijvoorbeeld. Verzin een toverspreuk en laat de fantasie de vrije loop.

3.      Draai de rollen eens om

Speel dat jij als ouder een kindje bent en dat je peuter een papa of mama is. Laat zien dat je bijvoorbeeld niet op een randje durft te lopen of dat je denkt dat je iets niet kan. Je zult zien dat je peuter jou heel graag wilt helpen en dit geeft veel zelfvertrouwen. Als je merkt dat je kind nog afwachtend is, kun je vragen of je kind jouw wil helpen.

Oefeningen voor oudere kinderen:

4.      Boeken lezen

Laat je kind boeken lezen die het zelfvertrouwen en positieve gedachtes stimuleren. Zoek deze boeken samen met je kind uit. Van boeken kunnen kinderen heel veel leren. Als je kind niet zo’n lezer is, zoek dan een filmpje uit die het zelfvertrouwen vergroot.

5.      Schrijf het op

Koop een schriftje of dagboek voor je kind. Hier kan je kind iedere dag in opschrijven waar hij of zij trots op is. Wat er goed is gegaan. Waar hij of zij dankbaar voor is. Als je kind nog niet kan schrijven dan kun je het voor je kind opschrijven. Bespreek ook samen hoe de dag is gegaan.

6.      Naar de wolken of naar de zee

Ga eens in het gras liggen of ga naar de zee. Het doel van deze oefening is om een kind te leren, negatieve gedachtes te laten varen. Je kunt je negatieve gedachtes naar de wolken sturen en deze wolken verdwijnen langzaam. Of je kunt ze in de zee gooien en ze verdwijnen in de golven. Op deze manier leert je kind om negatieve gedachtes los te laten.

7.      Waar ben je goed in

Praat eens samen met je kind over alles waar hij of zij goed in is of wat hij of zij leuk vindt. Maak hier bijvoorbeeld een collage van en hang deze als motivatie op in de slaapkamer.

Succes!

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.