Gedurende de gehele zwangerschap heeft je baby zich veilig gevoeld in je buik. Het werd beschermd tegen alle invloeden van buiten. Zodra het geboren is, moet het zelf leren omgaan met die invloeden van buiten. En zo kan het gebeuren dat het winterse weer of bijvoorbeeld het dragen van luiers de huid van je baby aantasten. Een droge huid in het gezichtje of een babybilletjes die reageren op de luier, verdienen dan extra aandacht. Daarom hebben we vandaag deze review over babyzalf voor je.

Het vinden van de perfecte babyzalf voor droge huid

Een droge huid kan echt heel pijnlijk zijn. Kleding of ondergoed schuurt erlangs en zelfs huid op huid kan al irriteren. Met een goede babyzalf voorkom je verder leed en krijgt de huid weer de kans om te herstellen. Het laagje dat je op de huid smeert, beschermt tegen verdere uitdroging en eventueel ontsteken. Sommige zalfjes smeer je een keer per dag op de huid (bijvoorbeeld in het gezicht of op de handjes) en andere babyzalf smeer je na het verschonen op de schrale billetjes of plooitjes.

Onze #1: dit is de beste babyzalf bij droge huid

De babyzalf van Bepanthen scoort goed als het om rode billetjes of een tere huid gaat. Het voorkomt dat de situatie nog erger wordt en het zorgt ervoor dat de huid weer kan herstellen. De babyzalf van Bepanthen is in diverse formaten verkrijgbaar, van de kleinste inhoud van 30 milliliter, tot de grootste tube van 400 milliliter. Als de zal bij jouw baby na uit te hebben geprobeerd goed werkt, kun je dus prima een grotere tube kiezen om de gehele periode verzekerd te zijn van goed werkende zalf.

Snel overzicht: Deze producten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste babyzalf voor luieruitslagBepanthen Baby Zalf: Deze zalf vinden we zorgvuldig samengesteld en het best voor als je baby last heeft van rode billetjes of uitslag.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste parfumvrije zalfZwitsal Zinkzalf in pot: Zwitsal staat bekend om hun parfumvrije en neutrale babymiddeltjes. Ook dit product is een geweldige oplossing.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste Eco-zalfDerma Eco Baby: Deze zalf voor droge babybillen voorkomt rode billetjes en beschermt de babyhuid en bevat de nodige certificaten.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij babyzalf?

Soms zijn het de kleine dingen die het leven van je baby draaglijker maken. Het moet als kleintje al zo wennen aan alle veranderingen, dat pijn door een droge of schrale huid niet iets is wat je erbij moet hebben. Als ouder zorg je daarom voor middeltjes die helpen. Je wilt het beste voor je kind en wilt niet dat het lijdt. Babyzalf hoort wat ons betreft dan ook onderdeel van je standaarduitrusting te zijn zodra je baby uit het ziekenhuis naar huis  mag.

Waarom kritisch blijven bij babyzalf?

Er zijn ook crèmes die een rustgevend effect op de schrale of rode huid hebben, maar die niet specifiek ontwikkeld zijn voor baby’s. Juist deze doelgroep kan extra gevoelig zijn. Denk aan een koude winter waarin de verwarming veel gestookt wordt. Je eigen huid kan hierop al reageren, laat staan die van je baby. Ook wat je op de huid van je kindje smeert, kan vervelende gevolgen hebben. Je kunt dus altijd beter kiezen voor een merk dat in ieder geval op de babyhuid getest heeft.

Heeft zo’n speciale babyzalf wel effect?

Verzorgingsproducten voor volwassenen werken vaak niet anders dan specifieke producten voor baby’s. Je moet het uitproberen om te zien wat het effect is. Daar komt nog eens bij dat je bij je baby nog niet weet bij de eerste zalf of dit werkt. Zelf weet je inmiddels dat je voor bepaalde bestanddelen allergisch bent of dat je huid hierop reageert. Het blijft dus een kwestie van kiezen, proberen en je keuze bijstellen mocht er onverhoopt toch een reactie tussen de zalf en huid van je baby zijn.

Wat belooft de fabrikant van babyzalf meestal?

 • Fabrikant beweren dat ze geen dieronvriendelijke tests uitvoeren en staat er specifiek ‘baby’ op de verpakking, dan ga je er ook vanuit dat feedback van gebruikers meegenomen wordt.
 • Merken van babyverzorgingsproducten besteden veel aandacht aan het creëren van aantrekkelijke verpakkingen. Dat betekent niet automatisch dat de inhoud van de verpakking perfect is voor het doel dat beschreven wordt.
 • Op de verpakking staat concreet aangegeven waar de zalf voor dient. Vaak wordt dit aangevuld met wat algemene positieve beschrijvingen, zodat het product door een nog grotere doelgroep gebruikt wordt.

Waar op letten bij de aankoop van babyzalf voor droge huid?

Bij deze review hebben we gekeken naar de volgende elementen om te bepalen of het een goede babyzalf is of niet:

 • Ingrediënten – alleen natuurlijke stoffen of ook andere ingrediënten?
 • Consistentie – zalf die goed uitsmeert en vooral ook niet te dik of te dun is
 • Volume – hoe lang doe je gemiddeld met de zalf en zijn er grotere verpakkingen?
 • Verpakking met label – geeft de verpakking duidelijk aan waar de zalf voor is en welke ingrediënten erin zitten? (in verband met mogelijke allergieën)
 • Werking – doet de zalf wat het hoort te doen en wordt de huid weer gezond?

Hoe hebben we babyzalf voor de droge en schrale huid getest? Onze onderzoeksdata

Het gaat hier niet om een review die duizenden euro’s zou kosten als we de test zelf uit zouden voeren en dus hebben we flink wat babyzalf gekocht om een experiment uit te voeren. Elke zalf is eerst gedurende een week op de huid van een volwassene gebruikt om te kunnen bepalen of er nadelige effecten waren. Daarna hebben we binnen ons testpanel gekeken welke zalven er over blijven vanwege de goede prestaties om ook echt te zien of het werkt op de te droge babyhuid.

De top 10 met beste babyzalf voor droge huid

1.     Bepanthen Baby Zalf bij rode babybilletjes

Je kunt de tube van Bepanthen met babyzalf in diverse volumen kopen.

Pluspunten:

 • De zalf trekt lekker in en voelt niet vettig aan.
 • We merkten dat deze zalf zelfs bij volwassenen fijn aanvoelt. Bij regelmatig tuinieren of klussen kan de huid van de handen namelijk erg schraal worden en de babyzalf deed hier wonderen.

Minpunten:

 • In een enkel geval bleek een kindje niet goed op de zalf te reageren. De ouder is nu aan het uitzoeken of er sprake is van een allergie voor een van de ingrediënten.

2.      Sudocrem Luierzalf

De verpakking van Sudocrem met babyzalf is verkrijgbaar in 125 of 250 milliliter.

Pluspunten:

 • De pot heeft een grote opening aan de bovenkant en die maakt het makkelijk om crème op je vinger te krijgen en daarna uit te smeren.
 • Geïrriteerde huid herstelt snel met dit product.

Minpunten:

 • Het nadeel van de grote pot is dat je telkens met je vingers erin gaat. Dus als je van te voren je handen niet goed wast, neem je als het ware bacteriën mee de pot in. Een tube is dan iets handiger aanbrengen en de dop van een tube kun je ook makkelijker schoonmaken.

3.      Drs. Leenarts Babybillen zalf

De babyzalf van Drs. Leenarts komt in een tube of pot.

Pluspunten:

 • Het grote voordeel van deze zalf is dat de inhoud een veel hoger percentage zinkoxide heeft dan de meeste andere zalven. Het effect is dus ook sneller te bemerken.

Minpunten:

 • Dit is wel een aardig prijzige babyzalf. Je betaalt bijna 30 euro voor 100 milliliter zalf.

4.      Neutral 0% Baby Zinkzalf

In deze voordeelverpakking krijg je twee tubes van elk 100 milliliter.

Pluspunten:

 • Neutral staat gekend om zijn parfumvrije producten en parfum is inderdaad het laatste waar je je baby mee wilt insmeren. Het zorgt vaak voor reacties met de huid.
 • De zalf blijkt bij baby’s snel te werken.

Minpunten:

 • De antibacteriële werking is wel minder dan bij de nummer drie op deze top tien lijst, maar voor deze prijs mag je niet mopperen.

5.      Nestosyl Zalf

Op deze verpakking staat niet dat het speciaal voor de babyhuid is.

Pluspunten:

 • Toch kan deze zalf al vanaf de geboorte gebruikt worden bij een rode huid die intens jeukt. Het biedt direct verlichting.

Minpunten:

 • Je zult het label op de verpakking moeten vergelijken met de zalfjes die wel speciaal voor baby’s zijn om een betere keuze te kunnen maken, zeker wanneer de huid van je kind al eens heftig op een zalf heeft gereageerd.

6.     Zwitsal Zinkzalf in pot

Ook in de babyzalf van Zwitsal zit geen parfum.

Pluspunten:

 • Deze crème smeert makkelijk uit en trekt snel in. Het biedt dan ook snel verlichting bij een geïrriteerde babyhuid.
 • Bij een voordeelverpakking ben je prijstechnisch gezien stukken gunstiger uit als je toch al weet dat de crème goed werkt.

Minpunten:

 • Je hebt van Zwitsal ook een tube en dat is echt zalf, dit is meer een crème.

7.      Derma Eco Baby pakket – 4 x billenzalf 100 ml

Korte beschrijving

Pluspunten:

 • In de zalf van Derma Eco zitten geen kleurstoffen en ook geen parfum. Dit is fijner voor de babyhuid.
 • Voor de ouders die graag ecologische producten gebruiken is het fijn om te weten dat er ook een babyzalf voor de droge huid is.

Minpunten:

 • Bij de term ‘biologisch gecertificeerd’ vragen we ons toch altijd nog af hoe je dit als klant kunt nagaan. Koop je werkelijk een beter product?

8.      DERMOCREM CREME

Er zit 250 gram crème in de pot van Dermocrem.

Pluspunten:

 • Dit is een ideale crème voor rode billetjes door luiers. Met deze crème breng je echt een beschermlaagje aan op de huid.
 • De luierzalf kan ook al vanaf de geboorte bij irritaties gebruikt worden.

Minpunten:

 • De pot ziet er niet heel aantrekkelijk uit, maar als de werking goed is, is dat het belangrijkste.
 • Ook hier zit je met de grote opening van de pot en het feit dat je hygiënisch te werk moet gaan om de inhoud niet te besmetten.

9.      Zwitsal Extra Gevoelige Huid 2-in-1 Baby zalf

Zoals we bij de nummer zes in deze top tien al aangaven, heeft Zwitsal ook een tube met babyzalf.

Pluspunten:

 • Deze zalf is dikker en is speciaal bedoeld voor de extra gevoelige huid van een baby.
 • Er zitten geen schadelijke stoffen in de zalf en er is geen geurtje aan toegevoegd.

Minpunten:

 • Deze tubes met zalf zijn wel twee keer zo duur als de potten met crème. Als je kind goed reageert op de crème, hoef je niet voor het duurdere alternatief van Zwitsal te kiezen.

10.   Burt’s bees diaper ointment

Burt’s Bees heeft een lijn met babyproducten ontwikkeld, zoals deze babyzalf speciaal voor de billetjes.

Pluspunten:

 • Het betreft hier een 100% natuurlijk product waar dus geen schadelijke stoffen aan toegevoegd zijn. Er zijn geen parabenen of andere ingrediënten in de zalf verwerkt die de huid kunnen beïnvloeden.
 • De extra vitamine E die toegevoegd is, laat de huid sneller herstellen en zo is je baby weer in no time de oude.
 • Er zit zelfs 40% zinkoxide in Burt’s Bees babyzalf en dat is echt veel meer dan bij de andere zalven.

Minpunten:

 • Er zit maar 55 gram in het tubetje en dan is de tube toch aardig aan de prijs.

Beste uit de test

Bij lichamelijke ongemakken moet je niet te veel op de centen letten. Een duurder product kan echt sneller of beter herstel van de huid als gevolg hebben. Uit ervaring weten wij dat Burt’s Bees fijne producten maakt. Wij zouden de babyzalf – indien het budget het toelaat – dan ook zeker een kans geven.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Samenvattend

Wij kunnen niet in jouw portemonnee kijken, maar weten wel dat de gezondheid van een kind – en daar hoort het huidje ook bij – boven alles gaat. Wij zouden daarom nooit zeggen dat je een bepaald merk moet gebruiken. Een babyhuidje is al gevoelig genoeg en in die beginfase na de bevalling is het daarom van belang om te kijken waar je kindje goed op reageert.