Je kunt met een baby of jong kind gewoonweg niet zonder baby buggy. Je hebt het karretje onder het trapgat of in de hal staan en zodra je op pad wilt, pak je de kleine en wat essentiële spulletjes voor de tijd dat je weg bent en je bent zo de deur uit. De meeste buggy’s zijn overigens makkelijk in te klappen en dat maakt het weer een handig vervoermiddel als je met de auto ergens naartoe gaat en daar ook de buggy bij je wilt hebben. Zo hoef je je baby niet altijd op de arm te dragen.

Onze zoektocht naar de perfecte baby buggy

De Maxi-Cosi die je ook in een wagentje kunt klemmen, is misschien wel de bekendste baby buggy, maar er zijn veel meer merken die buggy’s maken. Dus ook al is Maxi-Cosi een bekend merk, het hoeft niet per definitie jouw keuze te zijn. Er zijn kwalitatief gezien betere buggy’s of wagentjes die stukken goedkoper zijn. Zodra je je hiervan bewust bent, kun je je blikveld verbreden en alle beschikbare modellen onder de loep nemen. Wij gingen je met ons testpanel voor.

Onze absolute topper als het om baby buggy’s gaat

De Hauck Citi Neo II Buggy is wat ons betreft de beste als het om buggy’s voor kindjes van 0 tot ongeveer 4 jaar gaat (of maximaal 22 kilo). Voorgangers waren duurder, maar deze is slechts 85 euro! We vinden echt dat deze buggy de moeite waard is, gezien de wendbaarheid en de gemakkelijke manier van inklappen van de buggy. De wielen zijn allemaal even groot en ze kunnen niet lek gaan, wat wij ook erg handig vinden. Daarnaast kan je kind erin zitten of liggen.

Snel overzicht: Deze shampoos raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste buggyHauck Citi Neo II: Deze buggy komt het best uit onze test en vinden we heerlijk wendbaar en stabiel.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste luxe buggyDeryan Luxe XP Buggy: Wij zijn weg van deze compacte buggy die stabiel en veilig aanvoelt.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste alles-in-één kinderwagenLioretti® 3 in 1 Kinderwagen: Deze kinderwagen is voorzien van alle accessoires en formaten die je nodig zal hebben. Dit zien we echter wel terug in de prijs.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij baby buggy’s?

Of je nu nog even snel een boodschap wilt gaan doen of in het weekend lekker gaat sporten samen met je kleintje, met een buggy kan het allemaal. De opbergvakken zorgen ervoor dat je voldoende spullen kunt meenemen, of je nu kort of langer onderweg zult zijn. Een kap erop voorkomt dat het gezichtje van je baby in de volle zon ligt en de oogjes beschadigt en de riemen met clips houden je kindje precies op de juiste plek, zodat het niet onderuit kan zakken of uit de buggy kan glijden.

Waarom kritisch blijven bij het kiezen van een baby buggy?

In principe lijkt een buggy zo’n simpel karretje: je hebt het deel waar je kind in zit, de hendel om de wagen voort te duwen en de wielen. Meer is het niet. Toch gebeuren er redelijk veel ongelukken met baby buggy’s. Dat kan aan de fabricage liggen of aan het materiaal dat gebruikt is. Maar er kan ook gewoon een ontwerpfout zijn gemaakt. Veel van de B-modellen komen dan bij een outlet terecht, waar je kunt verwachten dat je voor een veel lagere prijs niet een A-model koopt.

Eerst nog voorzichtig enthousiast

Waar we zelf het meeste over horen, is het spontaan inklappen van de buggy. Dit kan natuurlijk niet en meestal – helaas – ligt dit aan het verkeerd gebruik van een buggy. Je moet namelijk altijd de bijgeleverde handleiding goed doorlezen en misschien gewoon samen even een proefsessie doen, voordat je je baby er voor het eerst inlegt.

Ook maakten we mee dat de clips aan de riempjes te makkelijk opengingen, waardoor een heel klein baby’tje moeiteloos onderuit kan zakken en het risico loopt om uit de wagen te vallen. Als het ligt is dat risico kleiner, maar vooral bij het rechtop zitten, kunnen zich vervelende situaties voordoen.

Wat belooft de buggyfabrikant zoal?

  • Fabrikanten komen met allerlei interne tests die bewijzen dat hun baby buggy veilig is, maar hoeveel vertrouwen heb jij in een test die niet door een onafhankelijke partij is afgenomen? Wij hebben hier onze twijfels bij.
  • Buggyontwerpers zeggen dat ze luisteren naar de feedback van de gebruiker, maar vaak merk je toch dat iemand zelf geen baby’tje heeft gehad en weet wat hij aan het ontwerpen is. Je mist dan essentiële onderdelen.

Waar op letten bij baby buggy’s? De beoordelingscriteria

Om je op weg te helpen bij de aankoop van je eerste baby buggy, hebben we een overzicht van de belangrijkste criteria gemaakt. Dit zijn niet per se de enige criteria, dus vul jouw lijstje verder aan met zaken die jij belangrijk vindt.

We kwamen met de volgende aspecten:

  • Veiligheid van materiaal – degelijke constructie, rem en bevestigingsmechanismen
  • Veiligheid van voortbewegen – goede, stevige wielen die de kant op gaan die jij wilt en niet haperen
  • Veiligheid van de baby – aan te passen riempjes en degelijke clips
  • Veiligheid van ontwerp – goede balans zodra de baby in de buggy zit en begint te bewegen
  • Flexibiliteit buggy – kan de buggy ingeklapt worden en hoeveel plaats neemt het dan in?
  • Flexibiliteit van de baby – kan het zowel liggen als zitten of alleen een van beiden?
  • Gebruiksgemak – is er voldoende opbergruimte, kun je het handvat in hoogte verstellen?
  • Design – is het modern of klassiek en welke kleuren en combinaties zijn er?

Hoe hebben we baby buggy’s getest? Onze onderzoeksdata

Doordat enkele buggy’s rond de 250 euro kosten, hebben we besloten deze keer niet zelf een veldtest te doen en een hele reeks buggy’s aan te schaffen.

De top 10 met beste baby buggy’s

1.     Hauck Citi Neo II Buggy

Deze buggy kun je gebruiken totdat je kind ongeveer 4 jaar is of het 22 kilo weegt en is onze absolute nummer 1 wat betreft prijs/kwaliteit.

Pluspunten:

  • Wij vinden de grote zwenkwielen op deze buggy heel fijn rijden.
  • Het gedeelte waar je kind in zit kan rechtop, maar ook liggend ingesteld worden, zodat je kindje tijdens het rijden kan slapen.
  • De kap zorgt voor bescherming tegen wind en zonnestralen.

Minpunten:

  • Het inklappen is wel even oefenen, maar dat is eigenlijk bij elke buggy het geval.

2.      Deryan Luxe XP Buggy – Compact lichtgewicht

Wij vinden dit een heerlijk compacte buggy – zoals de naam ook al aangeeft – en voor de veiligheidsonderdelen voelen prettig aan.

Pluspunten:

  • De voetrem is makkelijk in het gebruik en wij vinden deze buggy heel soepel om vooruit te duwen.
  • De vering in de constructie van de buggy maken hem lekker stabiel.

Minpunten:

  • Er zijn allerlei handige accessoires voor deze buggy, maar die moet je wel allemaal los kopen, waardoor het een aardig prijskaartje krijgt.

3.      Lioretti® 3 in 1 Kinderwagen

Dit is de duurste buggy in onze top tien, maar je krijgt hier wel drie artikelen voor, namelijk een buggy met twee opties (wieg of stoel) en een draagbare Maxi-Cosi.

Pluspunten:

  • Je bent met deze aankoop in een keer klaar voor de eerste jaren van je kindje. Het kan de eerste maanden liggen, daarna rechtop zitten of met de Maxi-Cosi makkelijk op de kinderwagen bevestigd en weer van het onderstel van de kinderwagen gehaald worden.
  • De opbergruimte onderin de buggy is diep genoeg, zodat er niks uit kan vallen.

Minpunten:

  • Als je nu het geld niet hebt, is het onzin om al met een kinderwagen bezig te zijn voor wanneer je kindje 3 jaar is. Dat zie je tegen die tijd dan wel weer, want dan zijn er ook weer nieuwere modellen op de markt.

4.      Disney by Easywalker Buggy XS

De buggy van Disney weegt veel minder dan de Hauck Mars Buggy (onze nummer een op deze lijst).

Pluspunten:

  • Een minder zware buggy betekent makkelijker voortbewegen. Je kunt deze kinderwagen ook echt met een enkele beweging inklappen of weer uitklappen.
  • De buggy is compleet. Zo zit er ook een regenhoes bij voor bij minder goed weer of koude windvlagen.

Minpunten:

  • De Disney buggy is geschikt voor kinderen tot 15 kilo, terwijl andere buggy’s tot 25 kilo kunnen dragen. Je kunt deze buggy dus niet zo lang rijden als de anderen.

5.      Maxi-Cosi Lara2

Het handige van deze kinderwagen is dat je het onderstel ook kunt gebruiken voor de Maxi-Cosi autostoel.

Pluspunten:

  • Met de aanschaf van de Lara 2 heb je dus niet alleen een kinderwagen, maar je kunt ook bij het gebruik van het autostoeltje het onderstel meenemen en daarna de autostoel erin klikken. Zo hoef je geen twee verschillende zitmogelijkheden mee te nemen.

Minpunten:

  • Let wel op bij de aanschaf, want niet elke Maxi-Cosi past in dit kinderwagenonderstel.

6.      Hamilton One Sport R1 buggy – Kinderwagen – Magicfold™ technologie

Deze kinderwagen oogt lekker licht en wendbaar.

Pluspunten:

  • Met deze kinderwagen kun je je kind in een arm houden en met de vrije hand kun je dan de buggy inklappen. Het geeft je een prettig gevoel dat je dit in je eentje kunt doen als je alleen op pad bent.
  • De buggy weegt rond de 7 kilo en is nog steeds makkelijk achter in je auto te tillen.

Minpunten:

  • Ook deze buggy is maar geschikt tot een gewicht van 15 kilo. Dit betekent dat je sneller een nieuwe buggy moet kopen als je kind nog in de kinderwagen plaatsneemt op de leeftijd dat het dat gewicht bereikt heeft.

7.     Quinny Yezz

Deze Quinny is de lichtste buggy op deze top tien lijst.

Pluspunten:

  • De buggy rijdt lekker, zeker als je ook graag gaat hardlopen of veel wandelt met je kind.
  • Deze kinderwagen is in veel leuke kleurtjes te koop en bij een fellere kleur ben je op een grijze dag veel beter zichtbaar op de stoep.

Minpunten:

  • Deze buggy is onder andere licht van gewicht, omdat er geen toeters en bellen op zitten. Als je dat wel wenst, is deze buggy niet de meest ideale.

8.      Hamilton Buggy One Prime X1 Magic Fold

De tweede Hamilton buggy is niet de One Sport, maar de One Prime.

Pluspunten:

  • Deze buggy is werkelijk heel klein in te klappen, waardoor hij niet veel plek in de achterbak inneemt.
  • Je kindje kan in deze kinderwagen vervoerd worden vanaf ongeveer 6 maanden en dan tot het 20 kilo weegt.

Minpunten:

  • Wij hebben bij de test niet gelet op de lengte van diegene die de kinderwagen voortduwt, maar de ervaring leert ons dat langere personen in botsing kunnen komen met het onderstel tijdens het lopen.

9.   Quinny Zapp Flex Plus

Dit is de zwaarste buggy in onze top tien en het leuke van deze buggy is dat je het zitgedeelte zowel naar voren (dus van je af) als naar je toe kunt vastklikken.

Pluspunten:

  • Het zitgedeelte kan ook in andere standen gezet worden, zodat je kindje wanneer het in slaap valt in de buggy plat kan liggen.
  • Vergeleken met andere buggy’s kan bij dit model de kap verder naar voren, zodat je kindje meer bescherming heeft van de kap.

Minpunten:

  • Voor een buggy van meer dan 200 euro vinden we het ontwerp niet altijd even doordacht als bij de andere modellen in dit overzicht. Het inklappen is bij de Hauck en Hamilton buggy’s echt een stuk prettiger te noemen.

Beste uit de test

Wil je een buggy zo lang mogelijk kunnen gebruiken? Dan let je minder op het gewicht van de buggy, want wat is nou een kilootje meer inklappen en in de auto tillen, als je daarvoor een jaar langer plezier van de kinderwagen kunt hebben. De eerste twee buggy’s in deze review scoren hoog als het gaat om gebruiksgemak en veiligheid.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

Wat wij een interessant idee vinden is het onderstel van een buggy ook gebruiken voor andere toepassingen, zoals bijvoorbeeld bij het autostoeltje van de Maxi-Cosi. Je hebt dan met een enkel extra element dubbel zoveel plezier van het onderstel. Ga je met de auto op vakantie? Dan scheelt dit enorm in de bagage. Ga je met het vliegtuig op vakantie? Dan zouden wij de lichtste en zo klein mogelijk in te klappen buggy van Quinny aanbevelen. Je hebt dan het gemak van een kinderwagen, zonder dat je je een breuk sleept of je blauw betaalt aan het extra volume en gewicht dat je mee wilt nemen in het vliegtuig.