Je zou als ouder toch denken dat als je voldoende verse producten bij het bereiden van maaltijden gebruikt, dat je kind wel voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Deze zijn immers belangrijk tijdens de groei. Je wilt dat je kind gezonde botten, tanden en ogen en in het algemeen een gezond lichaam heeft. Toch kan je kind belangrijke voedingsstoffen mislopen en dat komt vooral omdat ingrediënten van nu niet altijd meer dezelfde bestanddelen bevatten als vroeger. Wat zijn dus de beste kindervitaminen op de markt? Lees verder…

Inhoud van deze pagina:

Disclaimer vooraf: wij geven géén gezondheidsadvies rondom kindervitaminen

Wij doen geen enkele aanbeveling rondom gezondheidseffecten of medische voordelen van kindervitaminen. Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheid- of veiligheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

De enige website waar je feitelijke, wetenschappelijk bewezen uitspraken over gezondheid en consumptie kunt vinden, is de European Food Safety Authority. Neem alleen wat aan van die website en neem geen gezondheidsclaims rondom kindervitaminen aan van onze en andere websites. 

De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn voor kinderen en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer.

Belangrijke mededeling: borstvoeding verdient altijd de voorkeur

Babyvoedingsproducten mogen moeders er nooit van weerhouden om borstvoeding te geven. Iedere andere soort voeding voor je baby mag alleen worden gebruikt op advies van een healthcare professional. Alleen als een baby ouder is dan zes maanden, mag het een van de commerciële producten krijgen. En dan mag het louter een onderdeel van de gevarieerde voeding zijn. Het mag in ieder geval in de eerste zes maanden nooit gebruikt worden als vervanging van de moedermelk.

Waarschuwing: aan onjuiste bereiding en bewaring zijn risico’s voor de gezondheid verbonden. Als je onze website verlaat om een babyproduct te kunnen bestellen, val je niet meer onder onze verantwoordelijkheid.

Zoeken naar de perfecte oplossing voor de ADH vitaminen

Toen we eenmaal in het nieuws hadden gelezen dat bepaalde groenten en fruit vroeger veel meer gezonde stoffen bevatten dan nu het geval is, ging er wel een belletje rinkelen. Kinderen die klagen dat ze moe zijn en geen energie hebben, kinderen die liever aan de tablet blijven hangen dan lekker buiten gaan spelen, kinderen die steeds slechter slapen of zelfs andere gezondheidsklachten krijgen. Er was een link tussen al deze gevallen en dat was het gebrek aan vitaminen. Tijd voor onderzoek.

Onze eerste keuze: dit is de beste kindervitamine

Dit is bij ons de #1 aanrader:

Qua speciale calcium-supplementen raden we het volgende product aan. Heb je geen zin of tijd om de complete review te lezen? Ga dan voor Optimax Kinder Calcium in de smaak bosvruchten. Het zijn compacte tabletjes met vitaminen in de vorm van een beertje en je kind mag er lekker op kauwen. Deze kindervitamine mag je kind wel pas vanaf een jaar pakken. Ook al zijn het vitaminen, je kind merkt er nauwelijks iets van, want door de vorm en de smaak lijkt het op een snoepje. Wij mogen van de wet geen uitspraak doen over of je kind hiermee de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Calcium binnen krijgt.

Snel overzicht: Deze kindervitamines raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor een breed spectrum aan vitaminenOptimax Kinder Multi Aardbei: Een uitstekende multivitamine met aardbeiensmaak. Deze kauwtabletten bieden een breed scala aan vitaminen. Een favoriet van veel kinderen en ouders. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor smakelijke gummiesDisney Kinder Multivitamine Cars Gummie: Vooral geliefd bij stoere jongens, deze gummies hebben niet alleen een geweldige smaak, maar ook een aantrekkelijke verpakking met Cars. Twee gummies per dag leveren alle noodzakelijke vitaminen. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor multivitaminen in kauwvormDavitamon Junior 3+ kauwvitamines: Deze frambozensmaak kauwtabletten zijn vormgegeven als een zonnetje met een lachend gezichtje, wat ze extra aantrekkelijk maakt voor kinderen. Bevat onder andere vitamine B, C en D. >> Bekijk bij Bol.com

Wie zijn wij om kindervitaminen te reviewen?

Toen de link tussen allerlei klachten bij onze kinderen eenmaal gelegd was, vonden we het direct tijd om actie te ondernemen. Het ging immers om de gezondheid van een opgroeiend mensje dat we op de wereld gezet hadden en we wilden de groei zeker niet negatief beïnvloeden. We gingen op zoek naar de mogelijkheden en voor welke leeftijden kindervitaminen geschikt waren. Dat was nog best een puzzel, want we wilden ook het juiste product kiezen dat de symptomen zou verlichten. Het antwoord was steevast: geen enkel product dat we tegenkwam en hier noemen, had een positief effect. Wij raden aan om naar de huisarts te gaan voor op maat gemaakt advies.

Waarom een kritische blik houden bij vitaminen voor kinderen?

De makers van vitaminen segmenteren hun doelgroep op zo’n manier dat ze meer verkopen dan wanneer ze alleen maar een algemene vitamine zouden vermarkten. Marketing speelt dus een grote rol, want kijk maar naar jezelf: de verpakking met leuke beertjes spreekt jou (en je kind dus ook) meer aan dan een pot waar alleen maar de inhoud op staat afgebeeld. Toch moet je opletten wat er aan de inhoud toegevoegd is, want de ADH voor kinderen is anders dan voor volwassenen.

Eerst nog wat gereserveerd

Eerdere producten voldeden niet geheel aan onze verwachtingen. We gaven flink wat geld uit aan kindervitaminen, terwijl we niet eens vooruitgang bij onze kinderen zagen. Er was niet meer energie, ze sliepen niet beter, kortom, klachten werden niet verholpen. En als je geld uitgeeft aan iets dat niet werkt, dan moet je ook zo eerlijk durven zijn om dat toe te geven. Je kind heeft hier immers niks aan. Het enige voordeel was, dat ze al gewend waren extra vitamientjes te krijgen.

Wat beloven merken bij kindervitaminen? Is dit haalbare kaart?

 • Fabrikanten sluiten maar al te graag aan bij een kindvriendelijk imago, zodat hun product opvalt tussen de andere producten.
 • Merken onderzoeken waar behoefte aan is en hier passen ze hun product en marketing op aan. Soms proberen ze te veel vitaminen in een product te combineren, waardoor je kind meer binnen krijgt dan nodig is.
 • Fabrikanten geven op de verpakking vaak aan dat bepaalde slechte stoffen (bijvoorbeeld kunstmatige kleurstoffen) er niet aan toegevoegd zijn. Toch moet je altijd het label op de verpakking goed lezen om te zien wat er dan wel in zit, want dat kan tegenvallen.

Welke criteria spelen een rol bij kindervitaminen?

Als ouder wil je vooral dat een vitamine doet wat het hoort te doen, maar een kind heeft ook wensen. We hebben in onze recensie gelet op de volgende aspecten:

 • Effect – helpt het middel?
 • Grootte van tablet – is het voor een kindermond te behappen?
 • Smaak – past de smaak bij wat kinderen willen?
 • Frequentie – hoe vaak moet de vitamine gepakt worden?

We hebben eigen geen specifieke aandacht besteed aan de verpakking, omdat het ons als ouder vooral om de effectiviteit van het product gaat. Voor een leuke verpakking hebben we zelf creatieve oplossingen bedacht, zoals het plakken van stickers op het potje. Leuke stickers krijg je voor een habbekrats bij de Blokker, Action en andere winkels en dit zorgt er ook nog eens voor dat het potje er niet elke keer hetzelfde uitziet. Wij hebben gemerkt dat onze eigen oplossing werkt.

Hoe hebben we kindervitaminen getest? Onze onderzoeksdata

Na de constatering dat onze kinderen iets misten in hun dagelijkse voeding, zijn een aantal kinderen getest om te ontdekken aan welke vitaminen ze gebrek hadden. Zonder deze diagnose was het lastig geweest om een product te kopen. Alleen de symptomen sturen je wel in een bepaalde richting, maar je kunt beter op echte gegevens afgaan en gericht aanschaffen wat zou moeten werken.

Daarna zijn we gaan zoeken naar welk aanbod aan kindervitaminen er is en hier waren we door overdonderd. Er is namelijk veel meer te krijgen dan je verwacht en dat maakt kiezen ook extra lastig. Gelukkig hadden we met de informatie van de huisarts precies dat in handen wat we nodig hadden om een goede vitamine te kiezen.

De top 10 met beste kindervitaminen

1.     Optimax Kinder Calcium Vanaf 1 Jaar Mineralen – Bosvruchten – 60 Kauwbeertjes

Dit is het beste merk dat we getest hebben. Kinderen die niet voldoende Calcium binnenkrijgen, hebben echter geen baat bij de Optimax kauwbeertjes. Ze moeten naar de huisarts.

Pluspunten:

 • Er zijn geen kunstmatige stoffen toegevoegd voor de kleur of smaak.
 • Het beertje is een leukere vorm dan de normale uitstraling die een tablet heeft.
 • Behalve Calcium zit er in de kauwbeertjes ook vitamine D3 en K1.

Minpunten:

 • Het kauwbeertje is ongeveer 1,5 bij 2 centimeter groot en dat kan in het begin voor een kindermond even wennen zijn bij het kauwen.

2.     Disney Kinder Multivitamine Princess Gummie 2x60st

Deze kindervitamine van Disney spreekt kleine meisjes enorm aan vanwege de aantrekkelijke verpakking met prinsessen.

Pluspunten:

 • Het gaat hier niet om een harde kauwtablet, maar om een zachte gummie.
 • Er zijn onder andere vitaminen A, D, C en omega 3 toegevoegd aan deze gummie.
 • Deze gummies kunnen vanaf 3 jaar gebruikt worden.

Minpunten:

 • Het hangt van de persoonlijke smaak van je kind af of ze liever een gummie of harde kauwtablet prefereren.

3.     Optimax Kinder Multi EXTRA framboos – 180 kauwbeertjes

Dit is de tweede kindervitamine van Optimax in deze top tien en deze vitamine smaakt naar framboos.

Pluspunten:

 • Er zit onder andere vitamine A, K, B, D en foliumzuur in.
 • Er zijn alleen maar natuurlijke smaakstoffen aan deze vitamine toegevoegd.
 • Deze vitamine is ook geschikt voor kinderen die gevoelig voor gluten of lactose zijn.

Minpunten:

 • Er staat iets over geschiktheid voor veganisten op de verpakking, maar de vraag is of je een jong kind al vegan moet laten opgroeien in verband met mogelijke tekorten aan vitaminen en mineralen bij deze leefstijl.

4.     Fisher KINDER Ijzer Siroop – mineralen en vitaminen – Biologische agavesiroop; biologisch banaanconcentraat met een liposomaal ijzer

Deze siroop van Fisher helpt niet om vermoeidheid bij kinderen tegen te gaan (raadpleeg de huisarts) en daarnaast doet het ook geen wonderen voor het immuunsysteem. Daartoe moet je altijd naar de huisarts.

Pluspunten:

 • Kinderen die niet van tabletjes houden, vinden deze siroop prettiger om in te nemen.
 • Op de verpakking staat een leuk vosje met grote ogen.
 • De siroop werkt op basis van biologische ingrediënten.
 • De meeste supplementen met ijzer hebben ook deze specifieke smaak en dat is bij deze siroop zeker niet het geval door de bananensmaak.

Minpunten:

 • De siroop kan pas vanaf 3 jaar ingenomen worden.

5.     Fisher KINDER Multivitaminen siroop – Vitamines – Biologische agavesiroop; biologisch sinaasappelsap

De tweede siroop van Fisher heeft een sinaasappelsmaak en helpt je kind bij het groeien en de energie. Er zitten maar liefst 14 verschillende vitaminen in deze siroop.

Pluspunten:

 • De zoete smaak van deze siroop komt niet van toegevoegde suikers, maar door een natuurlijk product, namelijk agavesiroop.
 • Je kind hoeft maar 10 milliliter per keer in te nemen.
 • Er zitten onder andere vitamine B, C, A en D in de siroop.

Minpunten:

 • Op het label staat iets over de referentie-inname en dit vertalen naar “Krijgt mijn kind met deze siroop en wat het elke dag eet nu voldoende binnen of niet” kan best lastig zijn.

6.     Disney Kinder Multivitamine Cars Gummie

De tweede kindervitamine van Disney is vooral gericht op stoere jongetjes. OP de verpakking staat namelijk Cars.

Pluspunten:

 • De ingrediënten zijn hetzelfde als bij de prinsessenverpakking.
 • Je kind pakt 2 gummies per dag en met een verpakking doe je dus een maand.

Minpunten:

 • Kijk altijd op het etiket of er stoffen inzitten waar je kind niet tegen kan. Een fabrikant meldt vooral graag de positieve bijdragen en niet zozeer wat verkeerd kan vallen.

7.     Fisher KINDER B COMPLEX siroop – vitamines – Biologische agavesiroop – biologisch perziksap

Deze derde siroop van Fisher richt zich vooral op de energiehuishouding van het kind.

Pluspunten:

 • Er zijn verschillende vitaminen B toegevoegd aan de siroop.
 • De siroop heeft een perziksmaak.
 • Er zijn geen geur-, kleur- en smaakstoffen extra toegevoegd aan de siroop.

Minpunten:

 • Net als bij alle kindervitaminen mag een supplement nooit vervanging zijn voor goede voeding en een actieve leefstijl.

8.     Davitamon Junior 3+ kauwvitamines

Deze multivitamine voor kinderen kan vanaf 3 jaar gegeten worden en als aanvulling op de normale voeding kan het tot 12 jaar gebruikt worden.

Pluspunten:

 • Deze kauwtabletjes hebben de vorm van een zonnetje met een lachend gezichtje erop.
 • De smaak is frambozen.
 • De vitaminen die toegevoegd zijn, zijn onder andere B, C en D.

Minpunten:

 • Kijk op het label of dit de beste vitamine voor jouw kind is, want er zitten ook ingrediënten als sorbitol en xylitol in.

9.     Optimax Kinder Multi Aardbei – Voedingssupplement – 90 kauwtabletten

Dit is de derde vitamine van Optimax op deze top 10 lijst met kindervitaminen, maar deze keer is de smaak aardbei.

Pluspunten:

 • Als multivitamine heb je met deze tablet in een keer een breed spectrum aan vitaminen te pakken.
 • Deze kauwtabletjes hebben een leuke vorm en kauwen als een snoepje.

Minpunten:

 • Op de verpakking staat dat je kind deze tablet ook met ruim water kan doorslikken, maar dit zien wij toch niet zo zitten vanwege het formaat van de tablet. Wij hebben onze kinderen in de test alleen laten kauwen.

10.  Optimax Kinder Cranberry Vanaf 3 Jaar – Voedingssupplement – 60 kauwtabletten

De laatste kindervitamine heeft een cranberry smaak.

Pluspunten:

 • De kauwtabletten zijn bij alle Optimax kindervitaminen even groot en ze kauwen weg als een snoepje.
 • De cranberry smaak is iets frisser dan bijvoorbeeld de aardbei tabletjes.

Minpunten:

 • Op de verpakking staat dat je tussen de 1 en 3 tabletjes per dag kunt innemen. Je moet dus even uitproberen hoeveel tabletjes bij jouw kind voldoende effect hebben.

Beste uit de test

Optimax komt als merk het beste naar voren en dat ligt vooral aan het effect dat we bij onze kinderen gezien hebben. In ons testteam zat maar een enkele ouder die vegetariër of veganist was, waardoor we alle verwijzingen naar dit soort eetgewoonten een beetje overbodig vonden. Wij zijn ook van mening dat je je kind niet vanaf jonge leeftijd bepaalde voedingsstoffen moet ontnemen door het jouw eetgewoonten of leefstijl op te dringen.

Natuurlijk staat het iedereen vrij om daar een andere mening over te hebben, zolang je de gevolgen voor de groei en gezondheid van je kind maar voorop stelt.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

Er zijn voldoende soorten en smaken bij kindervitaminen, maar waar je vooral op moet letten – en dat is best even een gepuzzel en gespeur op het label – is of er precies dat in zit wat je kind ook echt nodig heeft tijdens de groei.