Inhoud van deze pagina:

De beste schoolfiets: alles over fietsend naar school gaan

Wie naar school gaat, heeft een goede schoolfiets nodig. Zo simpel is het. Een schoolfiets wordt vijf keer in de week gebruikt, door weer en wind – in zomer en in winter, door de regen en de sneeuw. Met andere woorden: een schoolfiets moet tegen een stootje kunnen. Ook moet je er eenvoudig een zware tas vol boeken op kunnen vervoeren. School is soms al vermoeiend genoeg: goed transport scheelt dan zeker een slok op een (alcoholvrije) borrel.

Onze zoektocht naar de beste schoolfiets: trap voor trap het beste resultaat gevonden

Denk je aan schoolfietsen, dan denk je in eerste instantie waarschijnlijk aan stadsfietsen. Toch moet je op een goede schoolfiets ook eenvoudig langere afstanden kunnen afleggen. Niet alle scholieren wonen immers vlakbij school: vooral kinderen die in dorpen wonen, moeten elke dag een aardig eindje peddelen. Een sportiever fietsmodel biedt uitkomst. Dat weten wij als geen ander: wij zijn geen vreemden in het fietsen naar school (en naar werk).

Onze nummer één keuze schoolfiets: hiermee ga je fluitend naar school

Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? De Amigo Moves is onze eerste keuze schoolfiets. Deze fiets is een blauw model en beschikt over zes handige versnellingen. De fiets is voor zowel mannen en vrouwen – jongens en meisjes – geschikt. Ook heeft de fiets een bagagedrager voor zware tassen. Batterijverlichting zit er ook bij en dat voor een eerlijke prijs.

De beste budgetoptie schoolfiets

Als het op de beste budgetoptie aankomt, is de Progress Bike Stadsfiets 28 inch de beste keuze. Deze budgetoptie schoolfiets is voor kinderen, maar ook voor volwassen heren en dames. De fiets heeft een extra sterk stalen frame met handige lage instap. Niet alleen is hij comfortabel, hij is ook nog eens veilig en bovendien stijlvol. De fiets heeft dubbelwandige aluminium velgen en sterke, stalen terugtrapremmen. Je kunt er makkelijk grote afstanden mee afleggen.

Snel overzicht: Deze fietsen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 schoolfietsAmigo Moves: Deze fiets vinden we een geweldig model om je eerste kilometers naar de middelbare school te fietsen. We raden deze dus absoluut aan!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budgetoptie Progress Bike: Deze damesfiets beviel ons uitstekend en heeft een handig rek aan de voorkant. Daarnaast vinden we dit een stevig model.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste vouwfietsWheelerz Vouwfiets: Deze vouwfiets kwam ontzettend sterk naar voren uit de test.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Wat maakt ons geschikte schoolfiets reviewers?

Wij zijn Hollander en net als schaatsen in de winter zit fietsen in ons bloed. We fietsen het hele jaar door, niet alleen bij vorst. Van alle landen in heel de wereld wordt in Nederland het meest gefietst. Als scholieren die een aardig eindje van huis naar school (en terug) moesten fietsen en tegenwoordig als volwassenen ook regelmatig op fiets naar werk gaan, weten we wel het één en ander van fietsen af. We kunnen een slechte fiets moeiteloos van een goede onderscheiden.

Blijf kritisch op het (online) aanbod schoolfietsen

Op het eerste gezicht lijken alle fietsen op elkaar. In de praktijk zal de kwaliteit van fietsen, dus ook schoolfietsen, echter sterk verschillen. De kwaliteit zit niet zozeer in het model, maar in de gebruikte materialen (staal, aluminium, roestvrijstaal) en natuurlijk de montage. Een slechte fiets zal snel mankementen gaan vertonen. Er gaan dingen loszitten, er breken dingen af. Je kunt het soms zo gek niet bedenken. Boutjes en moeren zijn vaak kwetsbare plekken.

Aanvankelijke scepsis: waarom onderzoek naar schoolfietsen ons in eerste instantie sceptisch maakte

Schoolfietsen zijn er 13 in een dozijn. Lang niet alle schoolfietsen zijn van hoge kwaliteit. Dat merkten we ook toen we onderzoek ging doen en de specificaties van de fietsen erbij gingen pakken. Bij veel fietsen is bespaard om het materiaal om de prijs laag te houden. Dat is een keuze die ertoe heeft geleid dat de fietsen meestal niet heel lang meegaan. Jammer, want als je een budgetoptie schoolfiets koopt hoop je natuurlijk dat deze nog een tijdje meegaat.

Wat beloven schoolfiets producenten meestal? Is dit betrouwbare info?

Schoolfiets makers zullen je beloven dat je met veel plezier naar school of werk kunt gaan: je fiets verricht het werk. Dat mag je natuurlijk met een korreltje zout nemen: een goede fiets voorkomt niet dat het regent of dat je harde tegenwind hebt. Ook maakt de fiets school of werk er niet leuker op. Met andere woorden: tenzij het lente is, de zon schijnt en je lekker wind mee hebt, zal het er niet per se leuker op worden. Wel hoef je je niet te storen aan je fiets.

Waar let je op als je een schoolfiets aanschaft?

Wie een schoolfiets koopt, moet op verschillende zaken letten:

 • Koop je een schoolfiets voor een middelbare scholier, dan heeft deze de gemiddelde lengte geschikt voor een wielmaat van 26-28 inch

 • De ideale framemaat bepaal je bij het opmeten van de lengte van je binnenbeen.

 • Roestvrijstalen materialen op een fiets zijn een vereiste – met je fiets ga je door weer en wind, waardoor al snel slijtage plaats kan vinden. Onderdelen die gaan roesten, zorgen voor zwakke plekken. Hoe meer er roest, hoe gammeler je fiets zal worden

 • Goede spatborden en een kettingkastbeschermer zijn ook vereisten

 • Handig voor een schoolfiets is een bagagerekje of juist een voordrager – de voordrager maakt het mogelijk je zware boekentas eenvoudig te vervoeren. De voordrager lijkt de voorkeur te genieten van scholieren. Je kunt hier namelijk ook een bakkersmand of fietskrat op kwijt

 • Meerdere versnellingen zijn nodig om weer en wind te weerstaan. Helaas zul je in praktijk net zoveel wind tegen als wind mee hebben. Een goede schoolfiets heeft toch zeker 3-7 versnellingen

 • Let ook op de remmen: sommige mensen geven de voorkeur aan een terugtraprem, anderen hebben hier een hekel aan. van alle remsoorten hebben de trommelrem, de rollerbrake en de terugtraprem in ieder geval het minste onderhoud nodig. Fietsen met terugtraprem zijn vaak iets goedkoper dan fietsen met een rollerbrake of een trommelrem. V-brakes en knijpremmen zijn goedkoper, maar hebben meer onderhoud nodig

 • De banden – kies voor stevige banden, die bij voorkeur antilek zijn, zodat hij niet voortdurend plat staat en je te laat in de les komt.

 • De beveiliging – schoolfietsen worden graag gejat door fietsendieven. Zet ze niet zomaar op onbewaakte plekken neer, tenzij je er een goed fietsslot voor hebt. Het beste kun je behalve van een gewoon fietsslot ook van een kettingslot gebruik maken.

Onze onderzoeksdata: uitgebreid onderzoek naar schoolfietsen

Voor ons onderzoek hebben we, zoals gezegd, uitgebreid onderzoek gedaan naar het grote aanbod schoolfietsen. Als wij een schoolfiets beoordelen, kijken we in ieder geval naar het volgende:

 • De prijs van de fiets

 • De kwaliteit van de remmen, van de kettingkast en het frame

 • De veiligheid: zoals beschikbare sloten en natuurlijk de fietsbel

 • Mogelijkheden tot tasvervoer: heeft de schoolfiets een achterbinder of juist een handige voordrager?

 • De versnellingen: meestal geldt, hoe meer versnellingen, hoe beter

 • De klantreviews: wat gebruikers zeggen over de schoolfiets is misschien wel het allerbelangrijkste om naar te kijken. Dankzij klantreviews kom je erachter wat er niet deugt aan de fiets en wat de sterkste kanten van de fiets zijn – ze geven een eerlijk beeld.

De top 10: deze raden we het meest aan

Laten we naar de resultaten van het onderzoek kijken:

Schoolfiets 1: de Amigo Moves herenfiets is de beste algemene keuze schoolfiets

De eerste schoolfiets in deze lijst, de Amigo Bright, hebben we al benoemd. Dit is onze favoriete keuze. Dit is waarom:

 • De Amigo Moves is een heren fiets maar geschikt voor jongens en meisjes, mannen en vrouwen
 • Het is een stijlvol model fiets
 • Hij beschikt over zes versnellingen
 • Voorzien van superhandige bagagedrager
 • Voorzien van V-brake
 • Heeft ook fietsverlichting en fietsbel
 • Voor de liefhebber: AMIGO is een authentiek Nederlands ontwerp.

Schoolfiets 2: de Progress Bike Stadsfiets 28 inch 56 centimeter is de beste budget keuze

Ook onze beste budgetkeuze, de Progress Bike Stadsfiets 28 inch, hebben we al genoemd. Dit mag je verwachten:

 • Een comfortabele fiets voor man en vrouw, volwassenen en kinderen

 • Stevig frame van staal

 • Binnen 1-3 werkdagen bij jou thuis afgeleverd

 • Voorzien van Nederlandstalige handleiding

 • Voorzien van sterke terugtraprem en sterke stalen kettingkast.

Schoolfiets 3: de Amigo Moves Damesfiets 28 inch is een uitstekende fiets voor dames

De Amigo Moves damesfiets is een typische stadsfiets en ook handig voor naar school. Het is een moderne dames stadsfiets die geschikt is voor alle leeftijden, dus ook voor middelbare scholieren.

 • De bagagedrager is van handige snelbinders voorzien
 • De Amigo Moves heeft maar liefst 6 versnellingen
 • Ook uitgerust met jasbeschermers
 • Met batterijverlichting, fietsbel en fietsstandaard

Amigo spant zich in om zijn fietsen de fraaist mogelijke designs mee te geven.

Schoolfiets 4: de Amigo Fly BMX fiets 20 is de ideale sportieve fiets voor jongens en meisjes naar school

Nogmaals een fiets van Amigo in de lijst, ditmaal een sportief modelletje: de Amigo Fly BMX fiets. Met deze fiets leg je gemakkelijk grotere afstanden af. Hij is wat minder handig als je een schoudertas (elke andere tas dan een rugtas) meeneemt, maar hij is wel lekkerVoorzien van kleine, lichtgewicht wielen

 • Heerlijk wendbaar fietsje

 • Met stalen frame

 • Met de hand bedienbare voor- en achterrem

 • Helaas niet voorzien van fietsstandaard.

Schoolfiets 5: de Wheelerz Vouwfiets 20 Inch – 6 Speed Shimano zwart kun je inklappen en mee naar binnen nemen

Op zoek naar een handige vouwfiets? Dan is de Wheelerz Vouwfiets wellicht geschikt voor jou. Deze fiets…

 • Is opgeklapt slechts 36 bij 67 centimeter groot

 • Dankzij de snelspanners zul je altijd een comfortabele fietshouding hebben

 • Voorzien van handige achterdrager

 • Liefst 6 versnellingen

 • Een nadeel: hij wordt niet helemaal rijklaar aangeleverd.

Schoolfiets 6: de Wheelerz omafiets classic 26 inch matzwart heeft een tijdloos omafiets model

Deze Wheelerz omafiets is onder meer voorzien van:

 • Voordrager met handige kras voor schooltassen en meer

 • De fiets heeft een kwalitatieve stalen frame en aluminium velgen

 • Voorzien van Shimano terugtraprem

 • Met zijstandaard, ledverlichting en bel

 • Een nadeel: je moet hem deels zelf monteren en dat kan best een uitdaging zijn.

Schoolfiets 7: de Ks Cycling Fiets BMX Freestyle 20” zwart-oranje is ideaal voor tijdens en na school

Ook Ks Cycling heeft een fraaie fiets voor je, namelijk de BMX Fiets Freestyle 20 inch. Deze fiets…

 • Is ideaal voor op school, maar ook om te cruisen buiten schooltijden om

 • Heeft een uitdagend en kleurrijk design

 • Voorzien van dikke “Muddy Green” banden

 • Met V-brakes en 4 stalen haringen

 • Geschikt voor jongens en voor meisjes.

Schoolfiets 8: de Static Urban Damesfiets met 3 versnellingen is ideaal voor elke middelbare school

De Static Urban damesfiets is een ideale fiets voor naar school en voor naar werk. Dit heeft hij te bieden:

 • Stijlvol mat zwart ontwerp

 • Drie handige versnellingen

 • Het model is onderhandsarm (LED verlichting en gesloten kettingkast)

 • Stevig stalen frame

 • Nadeel: als de fiets geleverd wordt, is deze pas 85% rijklaar. Je zult zelf nog het één en ander moeten sleutelen, onder meer de trappers.

Schoolfiets 9: de Popal F200-b Pro Unisex fiets zwart is ideaal voor beide seksen

De negende schoolfiets in deze lijst is de Popal F2-b Pro Unisex, geschikt voor jongens en meisjes.

 • Het betreft een vouwfiets met aluminium frame en velgen

 • Voorzien van 6 Shimano Nexus versnellingen

 • Voorzien van zijstandaard en reflectoren

 • Heeft ook snelbinders en een fietsbel

 • Inclusief handige bagagedrager.

Schoolfiets 10: de Nogan Vintage N3 damesfiets is ideaal voor het versjouwen van zware schooltassen

De laatste schoolfiets in de lijst is de Nogan Vintage N3. Deze damesfiets is een typische transportfiets.

 • Voorzien van drie versnellingen

 • Met lichtgewicht aluminium voordrager (handig voor de tas)

 • Stabiele standaard (dubbelpoot)

 • Voorzien van stuurslot én ringslot

 • Met LED batterijverlichting

 • Beschikt over zowel een V-brake voorrem als een terugtraprem

 • Een nadeeltje: helaas wel zonder snelbinders geleverd

 • Ander nadeel: slechts 85% voor gemonteerd – de puntjes op de i zetten, moet je dus zelf doen.

De Cortina U4 R3 is de beste schoolfiets uit de test volgens Superfietsen.nl

Volgens Superfietsen.nl is de Cortina U4 de beste schoolfiets. Deze fiets is in ieder geval erg populair bij scholieren. Dat heeft ook te maken bij het fraaie uiterlijk. Het frame is gemaakt van duurzaam aluminium – is lichtgewicht en ook nog eens roestvrij. Met de 3 versnellingen wordt het een makkie om grotere afstanden af te leggen. Ook zijn de remmen van de Cortina U4 van hoge kwaliteit. Krijg een voor gemonteerd ringslot en een dubbele standaard.

Jouw schoolfiets vervolgstap

In dit artikel hebben we onze schoolfietsinzichten met je gedeeld. We hebben je verteld waarop je moet letten als je een schoolfiets gaat aanschaffen, plus we hebben je laten zien hoe we de schoolfiets zelf beoordelen. Als kers op de taart hebben een tipje van de sluier gelicht en onze eigen top 10 met je gedeeld. Je moet nu in staat zijn zelf een goede keuze te maken.

Gebruikte bronnen in dit schoolfiets onderzoek

Dit artikel is onder meer tot stand gekomen aan de hand van onderstaande

bronnen:

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.