Wat is de beste zonnebrandbescherming voor kinderen? Welke zonnespray of andere vergelijkbare middelen kun je aanschaffen met de intentie om te beschermen tegen de schadelijke aspecten van de zon? Lees verder…

Inhoud van deze pagina:

Disclaimer vooraf: wij geven géén gezondheidsadvies

Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheid- of veiligheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

Wij doen geen enkele aanbeveling over de medische voordelen van zonnebrandmiddelen. Deze website is enkel voor educatieve doeleinden. De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn voor kinderen en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer.

Waarom is zonnebrandbescherming belangrijk?

Niet alleen in de zomer kunnen de UV-stralen goed hun werk doen op de huid, maar in het voor- en najaar kan de zon ook al heftig zijn. Eigenlijk zou je elke dag dat je de zon in gaat, je huis moeten beschermen, zeker als het een jong kinderhuidje betreft. En aangezien het in Nederland op elk moment kan gaan regenen of juist de zon kan doorbreken, zou je voor je kind eigenlijk altijd een kleine verpakking met zonnebrand bij je moeten hebben in het weekend of op woensdagmiddag.

Wat is de perfecte bescherming tegen de zon voor de kinderhuid?

We horen het woord niet graag, maar huidkanker komt steeds meer voor en daarom moet je je huid al van jongs af aan goed beschermen. In Nederland zijn we niet altijd gegarandeerd van prachtige zomers en daarom gaan we in de zomer graag naar een plek waar de kans op zon en prettige temperaturen een stuk groter is. Wij vinden het dan ook belangrijk om vooral voor die momenten goede zonnebrand te regelen, al heb je die natuurlijk ook nodig als in Nederland wel de zon schijnt.

Onze #1: dit is de beste zonnebrandbescherming voor kinderen

Nivea scoort bij jong en oud goed als het om zonnebrand gaat, maar de Kids Sensitive Roll-On Zonnebrand verdient de hoogste score door zijn gebruiksgemak in de kleinere verpakking en manier van aanbrengen, maar ook door de geschiktheid voor de gevoelige kinderhuid. Er zit namelijk geen parfum in deze zonnebrandcrème en doordat de crème goed tegen water kan, is deze perfect voor vakanties of weekendjes weg aan het meer of aan de zee.

Snel overzicht: Deze producten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste zonnebrand voor kidsNIVEA SUN Kids Sensitive SPF 50+: Dit product biedt de ideale combinatie van een hoge bescherming en geschiktheid voor een gevoelige huid.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste zonnemelkNIVEA SUN Kids Protect & Play SPF 50+: Uit onze test kwam dit product naar voren als de beste zonnemelk.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste zonnebrand sprayNivea Zonnebrand Kids Pure & Sensitive spray: Mocht je meer fan zijn van traditioneel smeren, dan raden we je dit product aan!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom kinderzonnebrandcrèmes reviewen?

Je kind weet als het klein is nog niet hoe snel de huid kan verbranden en wat de zon voor effect op de ouder wordende huid kan hebben. Het heeft een volwassene nodig om hieraan te denken en is dan ook compleet afhankelijk van jouw keuze voor zonnebrand en of je er ook aan denkt om het op het juiste moment bij je te hebben. Eigenlijk zou een goede zonnebrandcrème in je standaarduitrusting moeten horen zodra je het huis verlaat en de buitenlucht in gaat.

Waarom zonnebrandcrèmes voor kinderen kritisch bekijken?

Wanneer je iets van marketing snapt, dan weet je dat een fabrikant van zonnebrandcrèmes er alles aan zal doen om zoveel mogelijk van zijn product te verkopen. Als mens zijn we hier gevoelig voor, want als we ons herkennen in een doelgroep, dan voelen we ons eerder geroepen om dat product te kopen, zelfs als we niet eens zeker weten of wat op de verpakking staat wel overeenkomt met wat erin zit. Hoe vaak smeer je iets op je huid dat je denkt: ‘Dit smeert en ruikt hetzelfde als product x?’

Altijd eerst kiezen voor de voorzichtige benadering

Juist vanwege die marketingmachine, kiezen wij ervoor om producten in onze reviews echt te testen voordat we er ook maar een woord over schrijven. Het gaat immers om je huid en die heb je maar een, je kunt er dus maar beter goed voor zorgen. Bij je kind ga je echter nog een stapje verder, want deze staat aan het begin van het leven en deze huid is ook nog wat gevoeliger dan die van volwassenen. Wij zijn inmiddels wel een zonnetje gewend en weten welke zonnebrandcrème werkt.

Waar staan fabrikanten van zonnebrandcrèmes voor kinderen voor?

 • Sommige merken beloven producten die specifiek geschikt zijn voor de gevoelige huid, anderen richten zich met name op de normale huid. Vraag blijft of er werkelijk zoveel verschil in ingrediënten zit die het onderscheid in prijs en effect daadwerkelijk waarmaken.
 • Fabrikanten geven aan dat er zonnebrandcrèmes zijn die beter tegen water kunnen dan andere zonnebrandcrèmes. Dit hangt echter ook af van de activiteiten die iemand doet tijdens het dragen van de zonnebrandcrème. (vergelijk met een emmertje en schepje in het zand op het strand spelen en af en toe een golf tegenkomen met actief met een bodyboard de golven induiken)

Welke criteria gebruiken we bij deze recensie over zonnebrandcrèmes voor kinderen?

In de eerdere paragrafen is al een aantal belangrijke factoren genoemd. We vatten ze hieronder samen en vullen ze verder aan als het gaat om zonnebrandbescherming voor kinderen:

 • Beschermingsfactor
 • Waterbestendigheid
 • Dikte van de crème- Smeert hij lekker uit en trekt hij in, of blijft het een vettige crème die dik op de huid blijft liggen?
 • Met of zonder parfum of andere ingrediënten die de gevoelige huid kunnen irriteren
 • Soort verpakking (spray, roller, schenkdop)
 • Formaat verpakking (handig om mee te nemen ja/nee)

Hoe hebben we zonnebrandbescherming voor kinderen getest? Gegevensverzameling

Gelukkig hoeft een fles zonnebrandcrème niet heel duur te zijn, al ben je wel aanzienlijk meer kwijt als je nog moet ontdekken wat de beste crème voor het kinderhuidje is. Wij hebben daarom een voorselectie gedaan voor de lezers van deze review. Een groot deel van de criteria die we belangrijk vinden, kunnen we namelijk zelf testen. Zo hoeven we voor de waterbestendigheid, de dikte en smeerbaarheid van de crème en hoe snel deze in de huid intrekt geen enkel kind lastig te vallen.

De top 10 met beste zonnebrandcrèmes voor het kind

1.     NIVEA SUN Kids Sensitive Roll-On Zonnebrand SPF 50+

Deze zonnebrandcrème voor kinderen werkt net als een deodorantroller. Wanneer je met het flesje over de huid van je kind rolt, komt de crème in aanraking met de roller, waardoor deze tijdens het roller een laagje zonnebrandcrème op de huid achterlaat.

Pluspunten:

 • De roller werkt praktisch en je hoeft niet per se met je handen na te wrijven.
 • De kleinere verpakking (50ml) maakt het makkelijker om de roller mee te nemen zonder veel plek in je tas te gebruiken.
 • De crème trekt best snel in.

Minpunten:

 • Een deodorantroller gebruik je op een klein oppervlak en de zonnebrandcrème wil je op grotere delen huid aanbrengen. Dat maakt de roller niet altijd prettiger dan gewoon flink met de hand uitsmeren.

2.     NIVEA SUN Kids Protect & Play Pocket Size Zonnemelk SPF 50+

Ook de nummer twee op deze lijst is van kleiner formaat en heeft 50ml crème om op de huid van je kind aan te brengen.

Pluspunten:

 • Deze zonnebrandcrème voor kinderen is extra geschikt voor de waterliefhebbers.
 • Het kleinere flesje neem je handig overal mee naartoe.

Minpunten:

 • Veel zonnebrandcrèmes die goed werken zijn vettiger en dit kan vlekken geven. Soms zijn deze vlekken lastig of niet meer te verwijderen, waardoor je op moet passen met kleding of andere items. Je kind voor vertrek naar het strand insmeren en dan in de auto stappen, kan leiden tot moeilijk te behandelen vlekken in de bekleding van je auto of het kinderstoeltje.

3.     NIVEA SUN Kids Protect & Play Groene Roll-On Zonnebrand SPF 50+

Veel zonnebrandcrèmes zijn onzichtbaar of laten een witte waas op de huid achter. Deze zonnebrandcrème van Nivea heeft echter een kleurtje.

Pluspunten:

 • Door de groene kleur valt de zonnebescherming goed op en zie je plekken die overgeslagen zijn beter.
 • Het kleine flesje is makkelijk mee te nemen.
 • De gekleurde zonnebrandcrème in deze roller is voor de liefhebber ook in het roze verkrijgbaar.

Minpunten:

 • Bij een kleinere verpakking hoop je altijd dat er een navulverpakking is, zodat je niet elke keer een nieuwe roller hoeft te kopen.

4.     Nivea – Zonnebrand – Kids Pure & Sensitive spray – SPF50

Deze vierde Nivea zonnebrandcrème betreft een handige sprayflacon.

Pluspunten:

 • Er zit vier keer zoveel in deze flacon dan in de eerdere Niveau zonnebrandcrèmes in deze review. Je doet er dus veel langer mee.
 • De spray verspreid de crème gelijkmatiger over de huid.

Minpunten:

 • De spraykop kan op snel verstopt raken.
 • Ook bij deze zonnebrandcrème vallen ons de vlekken meteen op. Je moet echt opletten dat je je kind ‘oude’ kleren aantrekt en niet zijn nieuwste korte broek en favoriete shirt draagt bij deze zonnebrand.

5.     Nivea – UV-zonnemelk voor kinderen – Sun child swim & play SPF50+

De Swim & Play is ideaal voor die mooie momenten aan het water met het gezin.

Pluspunten:

 • Een tube knijpt vaak handiger dan een fles om de crème er goed uit te krijgen.
 • Je hoeft minder vaak te smeren dan bij een reguliere zonnebrandcrème als je veel tijd aan of in het water doorbrengt.
 • Je krijgt met deze zonnebrand geen vlekken op (bad)kleding.

Minpunten:

 • Een fles zet je altijd rechtop en kan daarom minder snel lekken. Bij een tube loop je hierop meer kans.

6.     Zwitsal Voor en Na ’t zonnetje 0% parfum – Zonnespray en Aftersun

Zwitsel ken je ook van andere baby- en kinderproducten en je weet dan ook dat de werking van deze zonnebrandcrème en aftersun goed is.

Pluspunten:

 • De zonnebrandcrème zit in een sprayfles, waardoor je de crème makkelijk aan kunt brengen op de huid van je kindje.
 • Er zitten geen ingrediënten in deze zonnebrand die slecht zijn voor de kinderhuid.

Minpunten:

 • Wie vooral een Zwitsal zonnebrand koopt vanwege de geur, kan beter iets anders kiezen, aangezien bij deze producten die karakteristieke Zwitsal geur ontbreekt.

7.     Zwitsal SPF 50+ Parfumvrij Zonnecrème

Deze zonnecrème is ook van Zwitsal, maar nu betreft het geen spray maar een tube.

Pluspunten:

 • De crème is hypoallergeen en na het inwrijven zie je de crème snel in de huid intrekken.
 • De ingrediënten van deze zonnebrand zijn getest en er zit geen parfum in.

Minpunten:

 • Andere zonnebrandcrèmes in tubes of flessen bevatten vaak 200ml crème, terwijl in de tube van Zwitsal maar 75ml zit. De prijs voor deze zonnebrand is dan ook best hoog.

8.     Garnier Ambre Solaire Kids zonnebrandmelk SPF 50+ – Zonnebrand speciaal voor de kinderhuid

Deze zonnebrandmelk van Garnier heeft een zeer hoge beschermingsfactor en dat is nodig voor de huid van je kind.

Pluspunten:

 • Deze crème plakt niet en voelt niet vettig aan.
 • Het is een flinke fles die makkelijk schenkt en je doet er lang mee.

Minpunten:

 • Op sommige oppervlakken blijven vlekken achter.

9.     Naïf Natuurlijke Zonnebrandcrème factor 30 – voor baby en kind

De zonnebrandcrème van Naïf kan op zowel lichaam als gezicht aangebracht worden.

Pluspunten:

 • Dit is een prima product voor de milieubewuste ouder, aangezien er zowel bij de verpakking als de crème zelf aandacht is besteed aan milieuvriendelijke alternatieven.

Minpunten:

 • Hoewel dit product in Nederland en met het milieu in het achterhoofd wordt geproduceerd, is de prijs er ook wel weer naar.

10.  Biodermal Zonnebrand Kids – Zonnespray voor kinderen – SPF 50+

Ook Biodermal heeft producten die geschikt zijn voor kinderen, zoals deze zonnebrand in sprayfles.

Pluspunten:

 • De zonnebrandcrème smeert lekker en trekt goed in; geen plakkende crème waar de hele dag strandzand aan blijft plakken of vlekken die niet meer te verwijderen zijn.
 • Deze zonnespray blijft lang effectief op de huid, ook als je kindje langdurig in het water speelt.

Minpunten:

 • Deze zonnebrandcrème is inderdaad parfumvrij, maar er zitten wel andere stoffen in die minder natuurlijk zijn als bijvoorbeeld bij de zonnebrandcrème van Naïf.

Beste uit de test

Veel van de door ons uitgeprobeerde zonnebrandcrèmes scoorden hoog, doordat ze gewoon deden wat ze moesten doen en dat is de huid van een kind beschermen tegen de straling van de zon. Toch zit er wel verschil tussen zonnebrandcrèmes. Kijk alleen al naar de manier van aanbrengen en daar komt toch vooral de persoonlijke voorkeur om het hoekje kijken. De een sprayt liever, de ander smeert gewoon graag en weer een ander gebruikt liever de roller. In dat opzicht is er geen winnaar.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

Wat ons betreft zou de voorkeur voor het aanbrengen van de crème niet mogen gaan boven het effect van de zonnebrand. Daarom test je een zonnebrandcrème eerst zelf uit, voor deze op de huid van je kind te smeren. Niemand loopt graag met dikke crème op de huid rond, maar als het wel beschermt, heb je dat er uiteindelijk toch voor over. Als je kind ouder wordt, mag het zelf kiezen wat het wil smeren. Nu bepaal jij.