Zodra je kind begint met fietsen – ook al is het met zijwieltjes en alle andere toeters en bellen – hoort een helm er voor de veiligheid bij. In het begin wil je misschien nog meer middelen gebruiken en je kind het liefst als een Michelin poppetje met heel veel padding op pad laten gaan. Gelukkig zijn er allerlei manieren om de lichaamsdelen die het meeste risico lopen te beschermen. Vandaar deze review over de tien beste fietshelmen voor kinderen. Veiligheid begint met een goede fietshelm.

Onze zoektocht naar de ideale kinderfietshelm

Zodra kinderen vlotjes kunnen lopen, gaat de ontwikkeling ineens heel snel. Ze krijgen de smaak van het bewegen te pakken en willen ook andere manieren van voortbewegen proberen. Je ziet hele kleintjes op driewielers, stepjes, skates en gewone fietsjes. Je ziet echter ook kinderen die flinke korsten op hun knieën of ellebogen hebben, blauwe plekken op hun hele lichaam hebben, of – veel erger nog – melktanden missen of hun pols gebroken hebben vanwege een ernstige valpartij.

Onze #1: dit is de beste fietshelm voor de kids

Op zoek naar een kinderhelm die veiligheid, comfort en stijl combineert? De helm van ProX is ideaal en voor ongeveer 50 euro heb je de beste bescherming voor het hoofd. Het zachte, ademende voeringmateriaal zorgt ervoor dat de helm comfortabel op het hoofd van uw kind zit, terwijl de verstelbare pasvorm en ventilatieopeningen ervoor zorgen dat de helm perfect past. De kinderhelmen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

Snel overzicht: Deze fietshelmen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste All-Round KeuzeKinderfietshelm proX: Deze helm is volgens ons de meest uitgebalanceerde keuze. Het heeft een aantrekkelijk, unisex ontwerp dat bij alle kinderen past, en biedt ook een ingebouwd fietslicht voor extra veiligheid. We merkten dat de helm comfortabel zat en van hoge kwaliteit materiaal gemaakt is. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Best Betaalbare KeuzePolisport Race fietshelm kind in Rood: Deze helm is onze topkeuze voor ouders die op zoek zijn naar een betaalbare, maar toch betrouwbare helm voor hun kind. De helm zit comfortabel en stevig, en komt in een leuke raceauto-uitstraling dat bij jongens erg in de smaak zal vallen. Daarnaast is het prijspunt zeer aantrekkelijk. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste Duurzame KeuzeKinderfietshelm Pro Sport Lights in oranje: We raden deze helm aan voor ouders die waarde hechten aan duurzaamheid en aanpasbaarheid. De helm heeft eenvoudig te verstellen riempjes en een wieltje aan de achterkant om de maat aan te passen, wat betekent dat het kan meegroeien met je kind. Dit maakt het een duurzame keuze voor de lange termijn. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij fietshelmen voor kinderen?

Zoals al eerder geschetst, gaan wij graag voor veilig, zeker wanneer het onze kinderen betreft. Een kind dat valt en intens verdrietig is en pijn heeft, moet getroost worden en natuurlijk ben je hier als ouder ook voor. Maar soms wil je pijn liever voorkomen en daar horen vanzelfsprekend bepaalde beschermingsmiddelen bij. Totdat een kind goed kan fietsen, draagt het die bescherming. Gaat het daarna goed en valt het niet meer? Dan mag het ook wel voorzichtig aan zonder.

Waarom kritisch blijven bij fietshelmen voor kinderen?

Een fietshelm beschermt het hoofd bij het vallen, maar kan ook ervoor zorgen dat uitstekende punten of andere gevaren de ogen of tanden beschermen. Dat kan echter alleen als de helm ook van een goed materiaal gemaakt is. Aan de buitenkant moet het harde klappen kunnen opvangen, terwijl het aan de binnenzijde een zachte landing of stoot moet garanderen. Dit vraagt niet alleen iets van het gekozen materiaal, maar ook van de manier waarop de soorten materialen aan elkaar hechten.

Eerste sceptische reactie over fietshelmen voor kids

We hebben nogal wat ‘foute’ fietshelmen in onze handen gehad. Er waren helmpjes die we vast probeerden te maken onder de kin en waarvan het bandje telkens weer losraakte. Dit was gevaarlijker dan geen helm dragen, want het hele middel kwam tot over de ogen geschoven. Ook de maat is van belang. Een te krappe helm zit niet prettig en kan afknellen en een te grote helm biedt niet de bescherming die het zou moeten bieden.

Wat beloven fietshelmfabrikanten meestal?

 • Zelfs met de meest leuke modellen die ze op de markt brengen, zeggen ze allemaal dat ze voldoende bescherming bieden en inmiddels weten we 100% zeker dat deze belofte niet altijd waargemaakt wordt.
 • De ene fabrikant produceert alleen helmen, de ander biedt ook andere beschermingsmiddelen voor het lichaam. Soms zijn ze in een set te koop, andere keren moet je ze los bestellen.

Waar hoor je op te letten bij kinderfietshelmen? De belangrijkste criteria

Om te kunnen bepalen of een fietshelm geschikt is voor kinderen en van goede kwaliteit is, kijk je naar de volgende onderdelen:

 • Materiaal – van buitenkant helm, binnenkant helm, riempjes en andere onderdelen
 • Sluitmechanisme – gespen, kliksluiting of andere manier van openen en sluiten
 • Aanpassingsmogelijkheden – zijn de riempjes te verlengen of verkorten

Hoe heeft ons testteam kinderfietshelmen getest? De verkregen onderzoeksdata

Bij de selectiefase zijn we vooral op de plaatjes afgegaan. We hebben gekeken wat er in eerste instantie stevig en veilig uitziet. We wilden zeker weten dat een helm zou passen en hebben hiervoor een maattest gedaan. Ook vonden we het belangrijk dat de helm goed op het hoofd zou blijven zitten. Dit betekende dat sluiting en riempjes veel gekeurd zijn.

Na de aanschaf van diverse kinderfietshelmen bleek er bij eentje al iets los te zitten dat we niet vertrouwden. Die helm heeft niet meer deelgenomen aan de rest van de testfase.

De top 10 met beste kinderfietshelmen

1.    Kinderfietshelm proX – Unisex – Kinderhelm Fietslicht – Fietshelm voor kinderen

Deze fietshelm voor kinderen is prachtig blauw en komt in verschillende kleuren! Daarbij zit er ook nog een veilige fietslicht op

Pluspunten:

 • We merkten dat de helm echt lekker zat, waardoor het dragen ervan niet vervelend was.
 • De kwaliteit van het gebruikte materiaal biedt voldoende bescherming voor het hoofd.
 • Ingebouwd fietslicht zorgt voor extra veiligheid

Minpunten:

 • Wellicht een minder spannend design vergeleken met andere helmen.

2.     Weely Verstelbare Fietshelm incl. Kniebeschermers Polsbeschermers & Elleboogbeschermers roze

Dit is dezelfde fietshelm als de nummer in onze top tien, maar nu is de hele set in het roze.

Pluspunten:

 • De riempjes kunnen aangepast worden, waardoor de helm voor langere tijd te dragen is.
 • Vooral de meiden in het testteam waren onder de indruk van deze set.

Minpunten:

 • Bij de maat staat duidelijk aangegeven welke centimeters of schoenmaat zouden moeten passen. Vergeet dit niet te checken, want je ziet deze informatie makkelijk over het hoofd.

3.     ABUS Smiley 2.0 Royal Fietshelm in Royal blue

Deze fietshelm voor kinderen heeft een diepe donkerblauwe kleur en de bandjes zijn oker.

Pluspunten:

 • De kleinere maat werkt prima voor de jongste kindjes, zelfs als je je kleintje met fietshelm op de fiets mee wilt nemen.
 • De helm oogt zwaar, maar is dat eigenlijk helemaal niet. Je draagt hem dus makkelijk met je mee.

Minpunten:

 • Let goed op de maat, want het is onze ervaring dat deze fietshelm vrij klein uitvalt.

4.     ABUS Smooty 2.0 Fietshelm in pink watermelon

Van hetzelfde merk als de nummer 3 is deze kinderfietshelm in vrolijke roze kleuren met groene details.

Pluspunten:

 • Je krijgt de helm in twee maten, waardoor je wat specifieker kunt kiezen bij de grootte van het hoofd van je kind.
 • De band is te verstellen, waardoor wij denken dat de fietshelm gedurende langere periode te dragen is.

Minpunten:

 • Het verstellen van de bandjes moet je alleen niet doen als de helm op het hoofdje staat, want dat is bij ons minder goed gegaan.

5.     ABUS Smiley 2.0 Fietshelm in cherry heart

Deze helm vinden wij fantastisch voor de meisjes in het testteam. De rode hartjes op een donkerrode achtergrond steken mooi af.

Pluspunten:

 • Met de draaiknop aan de achterkant van de fietshelm kun je de binnenkant van de helm op maat maken.
 • Deze fietshelm doet precies wat het belooft en biedt goede bescherming voor een kinderhoofd.

Minpunten:

 • Wij hadden eigenlijk een matte kleur verwacht, omdat de brochure dit liet zien, maar bij aankomst van de fietshelm bleek het een flinke glans te hebben. Dit doet niks af aan de veiligheid die de helm biedt, maar viel bij ons testpanel toch niet helemaal in de smaak.

6.     ABUS Smiley 2.0 Fietshelm in blue car

Was de vorige helm in deze top tien speciaal bedoeld voor meisjes? Deze is vanwege de print en kleur geweldig voor jongens.

Pluspunten:

 • Dit is echt een leuke jongensfietshelm in diverse kleuren blauw en met leuke autootjes over heel de helm.
 • Door de felblauwe riempjes zie je de gespen goed, waardoor het makkelijker is om ze te verstellen.

Minpunten:

 • Bij de klem onder de kin zit een beschermend stukje stof, maar dit blijft niet altijd goed zitten bij het sluiten. Dit heeft wel eens flinke huilbuien opgeleverd toen een stukje huid ertussen bleef zitten.

7.     Bobike Helm voor kind in crisp copper

Dit is een opvallende fietshelm door de feloranje kleur.

Pluspunten:

 • Hij biedt niet alleen veiligheid door het ontwerp, maar ook door de kleur zelf. Je ziet je kind goed aan komen fietsen.
 • De gaten in de helm zijn voorzien van een stukje mesh, waardoor er lucht bij het hoofd kan. Zo wordt het niet te warm onder de fietshelm en kunnen er verder geen insecten bij.

Minpunten:

 • We hebben zelf wat problemen ondervonden met deze helm, doordat het klittenband niet werkte zoals het zou moeten.

8.     Polisport Race fietshelm kind in Rood

Deze fietshelm is ook weer leuk voor jongens, doordat het een soort raceauto-uitstraling heeft. Hij is felrood met een zwart-wit geblokt bovenstuk en verder staat er nummer 1 op vermeld.

Pluspunten:

 • De helm zit volgens onze testers lekker stevig en zeker niet te strak.
 • Deze helm kost maar de helft van de prijs van vele andere fietshelmen en toch functioneert het prima.

Minpunten:

 • Gedurende de testfase hebben we geen verbeterpunten voor deze helm kunnen vinden.

9.     Kinderfietshelm Pro Sport Lights in oranje

De fietshelm van Pro Sport Lights oogt wat meer basic dan alle eerdere fietshelmen voor kinderen in deze top tien, maar hij werkt goed.

Pluspunten:

 • De riempjes onder de kin zijn makkelijk te verstellen.
 • Achter op de helm zit een wieltje dat je kunt aandraaien om de maat iets ruimer of smaller te maken.

Minpunten:

 • Bij andere fietshelmen zijn de gaten niet open en bij deze helm zouden dus beestjes tijdens het fietsen gevangen kunnen worden.

10.  Kiddimoto helm Blue Goggle in maat Small

Deze helm vinden wij zelf erg grappig vanwege de beschermende bril die als afbeelding op de voorkant van de helm staat.

Pluspunten:

 • Bij deze helm gaat het om een vrolijk design dat goed gecombineerd wordt met een functioneel ontwerp.
 • Door het materiaal aan de binnenkant van de fietshelm is de pasvorm erg fijn.

Minpunten:

 • Ondanks de leuke motorbril op de voorkant vinden wij wel dat het logo – als het al zo groot erop moet – beter op de achterkant gedrukt had kunnen worden.

Beste uit de test

De fietshelmen van Weely en ABUS (ook bekend van andere attributen voor de fiets) scoren goed, maar dat betekent niet dat de overige fietshelmen in deze top tien geen aandacht verdienen. Voor de fietshelmen in deze top tien ben je tussen de 20 en 45 euro kwijt. Een helm van 20 euro kost dus minder dan de helft dan een fietshelm van 45 euro. Dat prijsverschil verwacht je terug te zien in de kwaliteit van de helm, maar dat valt dus eigenlijk reuze mee, zo bleek uit onze test.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

Een fiets, een helm, kniebeschermers en ga zo maar door; het kost allemaal al handen vol geld, zeker wanneer je kind groeit als kool en de huidige fiets al snel te klein wordt. Natuurlijk heb je het geld ervoor over, want in Nederland heb je je fiets gewoon nodig en leren fietsen doe je dan ook al op jonge leeftijd. Met de juiste beschermingsmiddelen loopt je kind zo min mogelijk schade op en kan het lekker oefenen met fietsen, totdat het van nature goed gaat.