Om goed gehydrateerd te blijven en in de pauzes lekker wat te kunnen drinken, is een goede drinkfles voor onderweg onontbeerlijk. Als volwassene weet je wel dat je per dag voldoende vocht binnen moet krijgen om je lichaam gezond te houden, maar kinderen beseffen dit nog niet. Daarom is het van essentieel belang om een kind dat langer van huis is – bijvoorbeeld als het naar school, sport of hobby gaat – iets te drinken mee te geven.

Zoeken naar de meest geschikte kinderdrinkfles

Om niet deel te nemen aan de wegwerpcultuur en alleen maar kant-en-klare pakjes met sapjes, melk of iets anders te kopen, is het aanschaffen van een functionele drinkfles de perfecte oplossing. Je kunt in deze drinkfles allerlei vloeistoffen doen die makkelijk schenkbaar zijn.

Voor de winter heb je thermosflessen die chocomel of bouillon lekker warm houden voor een paar uurtjes en in de zomer heb je gewone drinkflessen waarin je drinkyoghurt of gewoon water doet. Maar welke drinkfles is de beste voor je kind? Wij zochten het uit.

Topscore voor de EasyFold Foldy

Deze drinkfles is ideaal voor kinderen, omdat deze nadat de vloeistof opgedronken is kleiner gemaakt kan worden. Eenmaal thuis was je de fles goed uit en bij het vullen, trek je de fles weer uit elkaar. De dop is vrij groot, dus voor de jongere kinderen is een drinkfles met opzetstuk prettiger. Het iets oudere kind dat al fatsoenlijk uit een glas of fles kan drinken, kan met deze Foldy echter prima uit de voeten. Je krijgt ze ook nog in leuke, felle kleuren.

Snel overzicht: Deze drinkflessen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste innovatieve drinkflesEasyFold Foldy: Deze drinkfles vinden we het meest innovatieve en leuke design hebben. Hij is namelijk heel handig op te vouwen waardeer deze weinig ruimte inneemt in een tas!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Handigste drinkflesBodhi Tree Waterfles: Deze drinkfles is met één hand te openen en dat vinden we uitstekend werken.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Schattigste designContigo Gizmo flip: Check de verschillende designs en dan snap je precies wat we bedoelen!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom deze review over drinkflessen voor kinderen?

Wij vinden het zelf erg prettig om te recyclen en wanneer je van thuis iets te drinken mee wilt nemen, is een drinkfles superhandig. Zo gooi je niet elke keer een plastic flesje weg en werk je niet mee aan een steeds groter wordend afvalprobleem. Ga maar eens na hoe vaak je op een dag iets drinkt en waar dat vandaan komt. Bij kinderen is dit hetzelfde, zij willen ook gedurende de dag iets drinken en dit is helemaal het geval wanneer ze aan het sporten zijn of bij vriendjes spelen.

Waarom onze kritische blik bij kinderdrinkflessen nodig is

Je denkt misschien dat een drinkfles geen kwaad kan, maar steeds vaker lees of hoor je over stoffen die in kunststof drinkflessen verwerkt zijn die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam. Het laatste dat je wilt is je kind ziek maken door het elke dag uit een foute drinkfles te laten drinken. Fabrikanten zijn echter niet altijd bezig met de gezondheid van de mens. Zij willen vooral iets een bepaalde uitstraling geen, waardoor de consument zich laat verleiden om het product te kopen. Opletten geblazen dus.

We zijn eerst nog wat voorzichtig

Een drinkfles is voor ons niks nieuws en daardoor weten we ook dat er aan sommigen een vreemd luchtje of zelfs een rare smaak zit. Het materiaal laat dan iets los aan de vloeistof die in de drinkfles zit. Zelfs als dit geen schadelijke stoffen zouden zijn, drinkt zo’n fles nog steeds niet fijn. Je wilt geen rare nasmaak hebben of een vloeistof die beïnvloed wordt door het materiaal waarin het verpakt zit. Dan zou je bijna toch voor de wegwerpflesjes gaan. Een serieuze test helpt een goede drinkfles te vinden.

Wat beloven de makers van drinkflessen?

 • Fabrikanten beloven milieuvriendelijke oplossingen voor het vervoeren van water of andere vloeistoffen.
 • Merken geven hierbij aan dat een drinkfles minimaal een x aantal jaren mee zou moeten kunnen gaan.
 • Sommige producten worden specifiek gemaakt om vloeistoffen warm te houden, andere juist om zo lang mogelijk koel te blijven.

Waar let je op bij drinkflessen voor het kind? De criteria

Een aantal elementen is al aangestipt, maar in deze review gaan we nog verder om te bepalen wat goede of minder goede kinderdrinkflessen zijn. We nemen in ons onderzoek het volgende mee:

 • Materiaal (vrij van BPA)
 • Uitstraling door middel van kleur, motief en/of figuren
 • Formaat en inhoud
 • Soort dop (pop-up drinktuitje of gewone schroefdop)

Hoe hebben we de kinderdrinkflessen getest? Het onderzoek zelf

Tijdens de eerste scan hebben we gekeken naar de soorten drinkflessen en vooral ook hoe groot ze zijn. Een te grote drinkfles wordt namelijk te zwaar in de tas van de kinderen. Water kan ook op elke plek weer aangevuld worden, dus een grote fles is niet nodig.

Daarna hebben we diverse kinderdrinkflessen gekocht om ze in de hand te kunnen pakken. De doppen zijn open en weer dicht gedraaid. Er is vloeistof in gedaan om te kijken of de fles ook wel echt niet lekte en we hebben ook gekeken hoe makkelijk de fles aan de binnenkant schoongemaakt kon worden. Is een drinkfles wel geschikt om drinkyoghurt in te doen bijvoorbeeld?

De laatste stap bestond uit de werkelijk testfase en dat is het moment waarop de flessen mee naar huis gingen en gebruikt gingen worden door onze kinderen. We hebben gelet op hun verbale en non-verbale reactie toen ze de drinkfles voor het eerst zagen en gedurende twee weken hebben ze elke dag de drinkfles mee gehad tijdens activiteiten. Vervolgens hoorden we bij thuiskomst vanzelf hoe ze de drinkfles ervaren hadden.

De top 10 met beste drinkflessen

1.     EasyFold Foldy – Opvouwbare Drinkfles – Sea Blue

In deze drinkfles kun je tot 600 milliliter vloeistof kwijt.

Pluspunten:

 • Zodra de fles leeg is en opgevouwen wordt, is hij bijna de helft van de hoogte ten opzichte van wanneer hij gevuld is.
 • Door de grote schroefdop kan een dikkere substantie zoals drinkyoghurt er makkelijk ingeschonken worden en ook weer uit gedronken worden.

Minpunten:

 • Door de duur van de testperiode weten wij niet zeker of het materiaal zich ook bij vaker opvouwen en weer uitvouwen goed houdt.

2.     Bodhi Tree Waterfles – met 1 hand te openen – met fruitfilter – groen

Deze drinkfles draagt tot 650 milliliter vloeistof.

Pluspunten:

 • Het beste aan deze drinkfles van Bodhi vinden wij de fruitfilter. Het lijkt misschien maar een klein dingetje, maar voor iemand die veel water drinkt is het toevoegen van vers fruit een heerlijke smaaksensatie in de mond.
 • Deze fles is vrij van BPA.

Minpunten:

 • De boom op de fles is misschien voor kinderen niet heel leuk, maar de dop met drinktuit en de beveiligde sluitclip maken het toch een ideale drinkfles voor kinderen.
 • Je moet de zeef wel even goed bekijken en het fruit dat je in de fles doet niet te klein snijden, want anders verstopt het drinktuitje.

3.     Contigo Gizmo flip drinkfles kids – Cherry cat print

Deze drinkfles is iets kleiner dan de eerste twee in deze top tien en hier gaat dan ook 420 milliliter in.

Pluspunten:

 • Het is een vrolijke roze fles met een blauwe kat en gekleurde bloemetjes en vlinders.
 • Er zit een handvat aan dat makkelijk is voor kinderhandjes.
 • Het drinktuitje is langer dan bij de meeste andere drinkflessen.

Minpunten:

 • De sluiting werkt in principe prima, maar toch is het gebeurd dat hij open sprong en de fles lekte.

4.     Contigo Gizmo flip drinkfles kids – blue nautical space print

Dit is dezelfde soort fles als de nummer drie op onze lijst, maar deze is geschikter voor jongens.

Pluspunten:

 • De drinktuit kan ingeklapt worden tijdens het vervoeren van de fles.
 • De fles is blauw en heeft gele en lichtblauwe details.

Minpunten:

 • Net als bij de vorige drinkfles breekt hier de knop sneller dan we hadden verwacht af. We weten niet goed wat er gebeurt tijdens het gebruik waardoor de knop afbreekt.

5.     CamelBak Eddy Kids Drinkfles – Hip Dino

CamelBak is een degelijk merk dat ook rugzakken voor sportieve mensen maakt waarin drinkzakken verwerkt zijn. Je kunt dus op kwaliteit rekenen.

Pluspunten:

 • Er gaat 400 milliliter in de drinkfles.
 • De kleur is groen met blauw en er staan diverse dinosaurussen op de doorzichtige fles.
 • De drinkfles heeft een handvat en het tuitje steekt ver genoeg omhoog om prettig te kunnen drinken.

Minpunten:

 • Ga je deze drinkfles in de winkel kopen? Let er dan goed op dat het rietje tot bijna aan de bodem komt. Bij sommige flessen lijkt het rietje namelijk iets te kort, waardoor de inhoud niet compleet opgedronken kan worden.

6.     CamelBak Eddy Kids Drinkfles – Rainbow

Dit is dezelfde drinkfles als de nummer vijf in deze top tien, maar nu voor meisjes.

Pluspunten:

 • De kleuren zijn vooral paars en roze met een beetje mintgroen.
 • De rest van de fles is doorzichtig, waardoor je goed kunt zien hoeveel er nog in zit.

Minpunten:

 • Kinderen laten nog wel eens wat vallen en het is onze ervaring dat deze drinkfles daar niet zo goed tegen kan.

7.     Camelbak Eddy Kids – Drinkfles – Blauw

Deze Camelbak is ideaal voor het wat oudere kind dat niet zo veel geeft om prints en figuurtjes.

Pluspunten:

 • De fles kan tot 400 milliliter vloeistof hebben.
 • De kleur is blauw bij zowel de fles als de dop en het handvat.
 • Deze drinkfles voor kinderen is ook in andere effen kleuren te krijgen, zoals roze, zilver, groen en paars.

Minpunten:

 • De drinkfles heeft af en toe kuren met sluiten, waardoor je misschien je geld liever aan een andere drinkfles uitgeeft.

8.     CamelBak Chute Mag – Drinkfles – Blauw (True Blue)

De volgende Camelbak in onze top tien lijst is misschien niet heel aantrekkelijk voor kinderen voor wat betreft de uitstraling, maar voor sportieve kinderen is deze drinkfles ideaal.

Pluspunten:

 • Er kan namelijk tot 750 milliliter vloeistof in.
 • De opening waar je uit drinkt is iets groter dan bij het drinktuitjes van de eerdere drie Camelbak kinderdrinkflessen. Dit drinkt prettiger als je tijdens of na het sporten erge dorst hebt.

Minpunten:

 • De drinkfles kan in de afwasmachine, maar afhankelijk van hoe jij de afwasmachine inruimt, kan de fles zo wel sneller krassen krijgen.

9.     Kambukka Reno geïsoleerde Drinkfles – Neon Koi met draaidop

Dit is een vrolijke drinkfles voor wat oudere meisjes die ook wel eens iets warms mee willen nemen.

Pluspunten:

 • De drinkfles heeft een wijde opening wanneer je het mondstuk eraf haalt voor het vullen en er kan tot 500 milliliter in.
 • De drinkfles kan koude inhoud tot 20 uur fris houden en warme inhoud tot 8 uur warm houden.
 • In deze fles zit geen BPA verwerkt.

Minpunten:

 • Deze drinkfles heeft geen voorgevormd tuitje zoals de Camelbak of Contigo drinkflessen.

10.  Kambukka Reno Drinkfles – Sapphire met draaidop

Dit is de tweede drinkfles van het merk Kambukka in onze top tien, alleen is deze niet – net als de vorige – geïsoleerd.

Pluspunten:

 • De fles is in nog veel meer kleuren te krijgen, zoals rood, paars en roze.
 • De drinkfles heeft een inhoud van 500 milliliter.
 • Door de haak bovenaan de drinkfles pak je de fles makkelijk met een vinger vast.

Minpunten:

 • Verder zijn er geen op- of aanmerkingen die tijdens de testfase naar voren zijn gebracht.

Beste uit de test

Hoewel de EasyFold Foldy als beste drinkfles gekozen werd, staan er meerdere drinkflessen voor kinderen in deze top tien die echt de moeite waard zijn. Het leuke is ook dat alle kinderflessen in zoveel verschillende kleurtjes en met vrolijke prints te krijgen zijn, dat je kind zich niet snel zal vergissen in het vergeten of verwisselen van de drinkfles.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Samenvattend

Wij zouden bij het kiezen van een kinderdrinkfles vooral aanbevelen te letten op de leeftijd en eerdere ervaringen met drinkflessen. Als je kind aangeeft zo’n uitstekend drinktuitje niet prettig te vinden bij het drinken, overweeg dan een drinkfles met een grotere opening.