Heb jij een gezin met jongere kinderen? Dan doe je er goed aan te kijken welke tandpasta er bij jou in de badkamer staat. Kinderen kunnen namelijk beter niet tandpasta voor volwassenen gebruiken, aangezien de samenstelling van dit soort tandpasta’s anders is.

Bij kindertandpasta’s wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen tandpasta die je kunt gebruiken tussen de 0 en 5 jaar en tandpasta die geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar. Kindertandpasta’s hebben vaak een aparte naam, zoals junior of peuter, maar het kan ook voorkomen dat een normale tandpasta ook geschikt is voor kinderen. Kijk naar het etiket om het zeker te weten.

Disclaimer vooraf: wij geven géén gezondheidsadvies rondom kindertandpasta

Een van de redenen waarom kindertandpasta bestaat, is omdat het vrij is van fluoride. De schade die fluoride aanricht is verwaarloosbaar bij volwassenen, maar niet bij kinderen. Wij doen geen enkele aanbeveling rondom gezondheidseffecten, preventie of medische voordelen van tandpasta’s. Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheid- of veiligheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn voor kinderen en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer.

Het boodschappenlijstje uitbreiden met kindertandpasta

Zodra je aan kinderen begint, weet je dat je heel je ritme om moet gaan gooien en gewoonten aan zult moeten passen. Een kind vraagt iets anders dan een volwassenen en zo is dit ook bij de verzorging van het gebit.

Als baby heb je de kindertandpasta nog niet nodig, maar wanneer je kleintje tandjes krijgt, is het goed om in ieder geval het tandenpoetsen aan te leren. In het begin kan dit nog zonder tandpasta, maar geleidelijk aan ga je wel tandpasta gebruiken en dus moet je op zoek naar een product dat past bij jonge tandjes en de leeftijd van je kind.

Onze absolute nummer 1: dit is de beste kindertandpasta wat ons betreft

Elmex is een goed merk dat ook door tandartsen zelf aanbevolen wordt. Ze hebben tandpasta voor volwassen in een normale versie, maar ook in een variant voor gevoelige tanden. De Junior tandpasta van Elmex is echter speciaal bedoeld voor kinderen van vijf tot twaalf jaar. Het beschermt het kindergebit, ook als je kind start met wisselen. De glazuur heeft namelijk tijd nodig om helemaal optimaal te kunnen functioneren en dan helpt Elmex tegen het ontstaan van gaatjes.

Snel overzicht: Deze kindertandpasta’s raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor oudere kinderenElmex Tandpasta Junior voor 5-12 Jaar: Deze tandpasta blinkt uit in effectieve bescherming tegen gaatjes en slechte mondhygiëne. Met een milde muntsmaak die door kinderen goed wordt ontvangen, is dit onze topkeuze voor de iets oudere kinderen. Wees wel bewust dat de overgang van een zoete peutertandpasta naar deze muntsmaak even wennen kan zijn. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor de kleintjesElmex Kindertandpasta voor Peuters van 0 tot 5 jaar: Een tandpasta die speciaal is ontworpen voor de allerkleinsten. Wij waren vooral onder de indruk van de kindvriendelijke tube ontwerp dat de aandacht van de jonge kinderen trekt. Deze geltandpasta bevat ook fluoride ter bescherming van de kleintjes hun tanden. Let wel, de gelstructuur kan een wenperiode nodig hebben. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor de liefhebbers van fruitsmaakJack ‘N Jill Kindertandpasta: Voor kinderen die niet zo gek zijn op de muntsmaak, hebben we deze tandpasta. De lekkere fruitsmaak maakt het poetsen een stuk aangenamer en het design is zeker een winnaar bij de kinderen. Hou wel rekening dat deze tandpasta aan de prijzige kant is. >> Bekijk bij Bol.com

Waarom wij kindertandpasta reviewen

Je hebt maar een kans om een eerste indruk bij iemand achter te laten en een mooi en verzorgd gebit hoort daarbij. Tandpasta is daarom voor iedereen een belangrijk onderdeel van een goede hygiëne. Bij kinderen komt er echter nog iets om de hoek kijken en dat is dat de melktanden op een gegeven moment vervangen worden door het volwassen gebit. Tot die tijd en gedurende de wisselperiode is het fijn om een tandpasta te gebruiken die dit proces ondersteunt.

Wij werken graag mee aan de bescherming van het gebit van onze kinderen en daarom gingen we op zoek naar verschillende soorten kindertandpasta’s en hun prijs en kwaliteit. Zit er veel verschil in of valt het allemaal wel mee? Je ontdekt het in onze review.

Waarom kritisch blijven als het om kindertandpasta gaat?

Elk tandpastamerk wil natuurlijk zo veel mogelijk tubes met tandpasta verkopen om winst te kunnen maken. Je moet er daarom zeker van zijn dat er niet alleen een andere verpakking om de tandpasta zit, zodat je ook echt het beste product voor kindertandjes te pakken hebt.

Je wilt dus niet alleen in een mooi marketingverhaal tuinen, maar vooral een effectief middel om de kindertandjes zo lang mogelijk tot aan het wisselen goed te houden en daarna te beschermen tegen gaatjes.

Een beetje sceptisch waren we wel

De prijs van kindertandpasta kan aanzienlijk hoger zijn dan normale tandpasta’s. Dat zorgde bij ons voor wat argwaan. Zou er niet echt alleen een leuke stripfiguur aan de buitenkant op zijn geplakt en is de inhoud niet gewoon hetzelfde als bij tandpasta’s voor volwassenen? We moesten op onderzoek uit en de ingrediënten op de verpakking met elkaar vergelijken om zeker te weten dat er wel degelijk verschil was.

Wat beloven tandpastamerken en maken ze dit wel waar?

 • Fabrikanten van tandpasta’s voor kinderen hebben de tandpasta ingedeeld naar leeftijdsgroepen. De wisseling van de ene groep naar de andere heeft te maken met het uitvallen van de melktandjes en het gaan groeien van het volwassen gebit.
 • Tandpastamerken beloven de smaak van tandpasta aan te passen aan de doelgroep. Voor kinderen zijn er ook fruitsmaakjes en niet alleen maar munt.

Welke criteria hanteren we bij onze recensie van kindertandpasta’s?

Een kindertandpasta kan een hele leuke verpakking hebben – zoals bijvoorbeeld de nummer drie op onze lijst -, maar dat betekent niet dat het product ook doet wat je verwacht. In ons onderzoek hebben we de volgende aspecten laten meewegen:

 • Geschiktheid voor een specifieke leeftijd
 • Smaak van tandpasta
 • Dikte van substantie (niet te dun)
 • Effectiviteit

Hoe hebben we de kindertandpasta’s onderzocht? Dit zijn de data

De taak van ouders is soms lastig: je wilt het beste voor je kind, maar datzelfde kind accepteert niet altijd wat jij voor hem of haar wilt. Zo ook bij tandpasta. We hebben namelijk diverse kindertandpasta’s gekocht om de verschillen te ontdekken en de effecten te meten. De eerste horde was echter de smaak, want uit de testpoetssessies bleek al snel dat kinderen vaak iets anders ruiken en proeven dan volwassenen. Wat wij lekker vinden, hoeft voor hen helemaal niet prettig te zijn.

De top 10 met de beste kindertandpasta’s

1.     Elmex Tandpasta Junior voor 5-12 Jaar

Deze tandpasta is favoriet bij zowel ouders als kinderen vanwege de werking van de kindertandpasta. Het is voor iets oudere kinderen, waardoor de smaak niet het belangrijkste kenmerk meer is.

Pluspunten:

 • De tandpasta werkt goed om gaatjes en slechte mondhygiëne tegen te gaan.
 • Deze tandpasta bevat fluoride.
 • De muntsmaak is mild en daardoor prettig voor kinderen.

Minpunten:

 • Het overschakelen van een zoete peutertandpasta naar de volgende kindertandpasta (met muntsmaak) kan lastig zijn.

2.     Elmex Kindertandpasta voor Peuters van 0 tot 5 jaar

Deze tweede tandpasta van Elmex is ook voor kinderen, maar de doelgroep bij de peutertandpasta is jonger, namelijk nul tot vijf jaar.

Pluspunten:

 • Bij de juniortandpasta staat geen afbeelding op de tube, maar bij de peutertandpasta is dit wel het geval. Dit trekt op een positieve manier de aandacht van een jong kind.
 • Dit is een geltandpasta en geen crèmetandpasta.
 • Ook deze tandpasta bevat fluoride om kindertandjes te beschermen.

Minpunten:

 • Niet iedereen van het testteam is fan van de gel.

3.     Oral-B Pro-Expert Stages Frozen Anti-tandplaktandpasta in fruitsmaak

Een tekenfilmfiguur op de tube doet het altijd goed, zo ook bij deze Oral-B tandpasta met Frozen karakters op de buitenkant. Speel het liedje op de achtergrond en poets de tandjes van je kind, totdat het zelf kan poetsen.

Pluspunten:

 • Deze kindertandpasta heeft een fruitsmaak die minder sterk is dan munt. Kinderen vinden dit prettiger en poetsen daarom graag.
 • De Oral-B kindertandpasta bevat fluoride.

Minpunten:

 • Deze tandpasta is duurder dan vele andere merken, terwijl je van te voren niet zeker weet of de werking beter is.

4.     Prodent Kids Woezel & Pip Tandpasta 0-6 jaar

Aan de verpakking van deze tube tandpasta kun je duidelijk zien dat hij voor kinderen bestemd is. Woezel & Pip staan op de voorkant en lachen je kind tegemoet.

Pluspunten:

 • De kindertandpasta helpt bij het melkgebit en is daarom voor kinderen van 0 tot 6 jaar bestemd.
 • Dit is een tandpasta op crèmebasis en hierdoor schuimt deze niet tijdens het poetsen.
 • Voor de kleintjes die net leren tandenpoetsen is het fijn dat de mond na het poetsen niet perse gespoeld hoeft te worden.

Minpunten:

 • De tandpasta zelf moet natuurlijk wel uitgespuugd worden en dat kan even oefenen zijn met je kind. Een tandpasta zonder schadelijke ingrediënten kan daarom beter zijn als dit voor de eerste keren tandenpoetsen oefenen is.

5.     Zendium Junior Tandpasta 5-12 jaar

Deze kindertandpasta is voor het iets oudere kind bestemd.

Pluspunten:

 • De tandpasta bevat fluoride ter bescherming van het kindergebit.
 • De tandpasta heeft geen sterke smaak, waardoor kinderen hem goed verdragen.

Minpunten:

 • Niet iedereen vindt de gelstructuur van de tandpasta even prettig tijdens het poetsen. Het is dus afwachten of de tandpasta bevalt. Daarvoor moet je toch eerst een tube kopen en het uitproberen.

6.     Cruydhof Aloë Dent Kindertandpasta aardbei

Aloe Dent kindertandpasta heeft geen fluoride, maar wel sap van de aloë vera plant.

Pluspunten:

 • De kindertandpasta komt in de smaak aardbei en dat is voor de allerkleinsten een goede manier om met tandpasta en tandenpoetsen te beginnen.

Minpunten:

 • Deze tandpasta valt in het duurdere segment. Gelukkig heb je er maar een hoeveelheid ter grootte van een erwtje voor nodig en doe je lang met een enkele tube.

7.     Jack ‘N Jill – Kindertandpasta Zonder Fluoride in de smaak Framboos

Deze kindertandpasta bevat geen schadelijke ingrediënten, waardoor het niet erg is als je kind wat tandpasta inslikt.

Pluspunten:

 • De tandpasta heeft een lekkere fruitige frambozensmaak.
 • Er zijn nog andere smaken, zoals zwarte bes, aardbei, banaan en bosbes.
 • Je kunt de kindertandpasta van Jack ’N Jill ook zonder smaak krijgen.

Minpunten:

 • Dit is de duurste kindertandpasta in onze top tien en dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat de tandpasta op basis van natuurlijke ingrediënten is samengesteld.

8.     Theramed Junior vanaf 6 jaar Soft Mint

Op de verpakking staat een groene krokodil met een tandenborstel bij zijn grote tanden. Kinderen vinden het plaatje leuk en ze snappen ook dat deze tandpasta speciaal voor hen bedoeld is.

Pluspunten:

 • Deze keer heeft de tandpasta geen fruitsmaak, maar een zachte muntsmaak. Je kind krijgt hier een frisse mond van.
 • Koop je meerdere tubes tegelijk? Dan zijn er flinke kortingen mogelijk.

Minpunten:

 • Bij vier tubes betaal je per tube gemiddeld nog maar de helft. Als de smaak echter tegenvalt, zal de tandpasta waarschijnlijk niet opgemaakt worden.

9.     Theramed Junior vanaf 6 jaar Strawberry

Van hetzelfde merk als de nummer 8 in deze lijst, is deze felroze tube, maar nog steeds met de groene krokodil.

Pluspunten:

 • Deze kindertandpasta heeft als smaak aardbei.
 • Er geldt een bescherming van 12 uur tegen zuren die het tandglazuur aan kunnen tasten.

Minpunten:

 • We zouden deze tandpasta niet echt als aardbeiensmaak bestempelen, maar eerder als een fruitsmaak definiëren.

10.  Vitis Tandpasta Junior vanaf 6 jaar

Op de tube van Vitis staan twee kinderen, een jongen en een meisje. Dit past prima bij de doelgroep voor de tandpasta en dat is kinderen vanaf zes jaar.

Pluspunten:

 • Deze tandpasta is effectief wanneer je kind begint met tanden wisselen.
 • Er zit fluoride in de junior tandpasta van Vitis.
 • De smaak is tutti frutti.
 • Extra pluspunt: Deze tandpasta kan ook gebruikt worden voor mensen met een bepaalde allergie of aandoening, zoals coeliakie en lactose-intolerantie.

Minpunten:

 • Sommigen van het testpanel houden niet van de gelstructuur van deze kindertandpasta. Het is even afwachten of de gel went.

Beste uit de test

Je bent snel geneigd om een bekend merk als Elmex, Prodent of Oral-B te pakken, omdat je er zelf ook mee poetst. Ondanks de bewezen effectiviteit van deze kindertandpasta’s, kun je ook gaan voor de 100% natuurlijke tandpasta van Jack ’N Jill. We zouden deze namelijk zeker aanbevelen als je voor het eerst gaat poetsen.

Er zitten namelijk geen ingrediënten in die schadelijk kunnen zijn bij doorslikken. Je kunt dan eerst de vaardigheid van het tandenpoetsen aanleren en daarna op een andere tandpasta overstappen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Samenvattend

Er zijn vele kindertandpasta’s en ze zijn er zowel van bekende als onbekende merken. Bepaal aan de hand van de prijs die je ervoor wilt betalen, de ingrediënten met hun werking en de leeftijd van je kind welke de beste kindertandpasta is voor dit moment.

Heeft je kind moeite met de muntsmaak? Dan zijn er gelukkig verschillende tandpasta’s voor kinderen met fruitsmaakjes. In deze top tien zie je er een aantal waar je uit kunt kiezen.