Door onze pedagogiekredactie| Samantha van Duuren, pedagoog Linkedin_logo_30x

Je zult al snel merken dat je peuter een eigen willetje heeft gekregen. Ze noemen het niet voor niks de ‘peuterpuberteit’. Of ‘ik ben 2 en ik zeg nee’. Een van de lastigste dingen waar ouders tegen aan lopen is je peuter naar bed toe brengen. Vaak willen kinderen tijd rekken en doen ze er van alles aan om nog niet naar bed te gaan. Ieder kind is anders en ieder kind zal iets anders nodig hebben om rustig in slaap te vallen. Wel is gebleken dat met een vast bedritueel kinderen structuur krijgen en hierdoor rustiger in slaap vallen. Lees dit artikel verder voor handige tips.

Wat is een bedritueel?

Een ritueel voor het slapen gaan bestaat uit een aantal handelingen en tijd die je steeds herhaald.  Het doel is dat je peuter rustig klaar wordt gemaakt voor het slapen gaan. En daardoor is de kans groter dat ze s ’nachts ook zullen door slapen. Natuurlijk worden kinderen net als volwassenen weleens s ’nachts wakker, maar door de structuur van een vast bedritueel zullen kinderen beter gaan slapen. Het ritueel helpt kinderen om alle prikkelen van de dag los te laten. Daarnaast is het ook een fijn een rustig momentje tussen ouder en kind.

Tips en stappen voor een goed bedritueel:

  1. Stel voor jezelf een tijd in voor het bedritueel. Je kunt bijvoorbeeld 20 tot 30 minuten aanhouden.
  2. Laat je kind een half uur van te voren weten dat het bijna tijd is om naar bed te gaan. Zo weet je kind dat hij/zij nog even kan spelen.
  3. Beperk het ritueel tot 3 a 4 handelingen. Bijvoorbeeld: pyjama aan, tanden poetsen, boekje voorlezen/liedjes zingen, kus/knuffel.
  4. Het is belangrijk dat de volgorde altijd hetzelfde blijft. Zo heeft je peuter houvast en weet hij/zij precies wanneer het tijd is om te slapen.
  5. Blijf duidelijk, maar rustig. Natuurlijk zal je peuter ongeacht het bedritueel wel eens tegen werken. Het is belangrijk dat je duidelijk blijft in je verwachtingen en dat je rustig blijft. Hoe rustiger je blijft, hoe rustiger je kind naar bed zal gaan.
  6. Maak er iets gezelligs van. Geef je kind voldoende aandacht en praat over de dingen die je kind heeft meegemaakt die dag.
  7. Als je kind moeite heeft om in slaap te vallen, kun je ook een zacht muziekje op de achtergrond laten spelen of je laat witte ruis horen. (Witte ruis is een geluid die alle andere geluiden in de omgeving maskeren, het is vergelijkbaar met het geluid van een ventilator of een airconditioning).
  8. Laat je kind een half uur voor het slapen gaan niet meer eten of drinken (water kun je nog wel geven). Op deze manier komt het lichaam tot rust en krijgt het lichaam ook geen extra energie meer.
  9. Als je kind angsten heeft om naar bed te gaan, neem deze dan serieus. Probeer samen met je kind te kijken naar een oplossing. Het is belangrijk dat je kind zich serieus genomen voelt.

Succes!

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.