Slaapt jouw kind met of zonder kussen? Of heeft het wellicht graag een kussen in bedje om ’s nachts iets vast te kunnen houden? Er is in ieder geval volop keuze en dat zul je ook in deze review lezen. Je hebt sierkussens en ook kussens ter ondersteuning van het hoofdje en nekje. Bedenk maar eens hoe fijn je het zelf vindt om ontspannen te kunnen liggen met je bovenlichaam. Daar kan een kussen wonderen doen en zo kan een peuterkussen hetzelfde doen voor je kleintje.

Het vinden van een perfect peuterkussen

Toen de kleine van het babybedje de overstap maakte naar een kinderbedje, gingen we ook nadenken over andere attributen in de kinderkamer. Bepaalde dekens die bij een baby niet mogen in verband met verstikkingsgevaar, mogen nu weer wel. Je kindje heeft de eerste fase goed doorstaan en mag nu naar een groter bed. Een peuterkussen hoort daarbij. Als het wil lezen in bed, zet je het kussen rechtop en leunt het er met het ruggetje tegen. ’s Nachts kan het weer plat onder het hoofd.

Onze nummer een: dit is het beste peuterkussen

Het peuterkussen van Polydaun scoort bij ons hoog op werking en prijs. Het kussen Joepi laat namelijk lucht door – vandaar de term Airflow – en dit betekent dat je kind het ’s nachts nooit te warm onder het hoofd krijgt. De lucht zorgt voor voldoende frisheid bij het hoofd, de nek en de schouders en dit slaapt stukken prettiger.

Snel overzicht: Deze peuterkussens raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste voor zomercomfortPolydaun Joepi Airflow Kinderkussen: Dit kussen blinkt uit door zijn Airflow technologie die ervoor zorgt dat er lucht in het kussen kan komen, waardoor het ook in de zomer aangenaam koel blijft. Bovendien is het materiaal bestand tegen huisstofmijt, wat het ideaal maakt voor peuters met allergieën. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste voor aanpasbaar comfortAeroSleep® SafeSleep 3D hoofdkussen voor baby & kleuter: Dit foam kussen is niet alleen zacht, maar ook aanpasbaar. Dankzij de handige rits kun je de vulling naar wens verminderen of verhogen. Het enige nadeel is dat het kussen niet geschikt is voor buikslapers. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste voor wasbaarheidKinderkussen Slapie: Dit kussen is in zijn geheel wasbaar, wat zeer handig is voor ouders. Het voelt niet te dik aan, terwijl de vulling wel voldoende ondersteuning biedt. Het is echter voornamelijk geschikt voor rugslapers. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Wie zijn wij om peuterkussens te reviewen?

Wij vinden dat goed kunnen slapen voor iedereen van het grootste belang is. Zonder fatsoenlijke nachtrust kun je overdag niet voor de volle honderd procent presteren en dit wordt nog erger als je nachten achter elkaar slecht of weinig slaapt. Wij denken dat slaapproblemen flink onderschat worden, maar we zijn ook van mening dat je eerst zelf moet kijken naar wat er beter kan, voordat je allerlei middeltjes gaat slikken of naar de huisarts gaat.

Dus hoe slaapt jouw kind? Kan het beter? Als de slaap ’s nachts onderbroken wordt of je kind ligt regelmatig te woelen in bed, kan het slim zijn om eens te kijken of een kussen speciaal voor kinderen verschil kan uitmaken.

Waarom altijd scherp blijven bij kussens voor peuters?

Wat is nou eigenlijk een peuterkussen? En is het zoveel anders dan een kussen voor volwassenen? Ons onderzoek wijst uit dat er niet per definitie grote verschillen zijn, maar dat het vooral in formaat en materiaal zit. Kinderen blijken namelijk veel gevoeliger te zijn voor huisstofmijt en je wilt dan ook voorkomen dat het al op jonge leeftijd een allergie ontwikkelt. Dat kan onder andere door kritisch te kijken naar het materiaal dat kussenfabrikanten gebruiken bij het productieproces.

Eerste sceptische reactie van ons reviewteam

De discussie binnen het team begon al met of een kussen wel of niet nodig is voor je peuter. Er was een tweestrijd en het was best moeilijk om de tegenstanders te overtuigen van het gebruik van een peuterkussen. Dit betekende dat we met een selecte groep door zijn gegaan bij deze test. In principe maakt het niet uit, want nu hebben de onderzoeksobjecten meerdere kussens uit mogen proberen en daar hun mening over mogen geven. In feite konden zij nu beter vergelijken.

Wat beloven kussenfabrikanten doorgaans? Kan dit wel?

 • Er zijn beddenmerken die ook kussens produceren, waardoor je een passende set speciaal voor bepaalde leeftijden krijgt.
 • Kussens voor kinderen zijn doorgaans dunner dan de kussens voor volwassenen, omdat hun lichaam nog moet groeien en de afstand van hoofd, nek en schouders tot het matras geringer is dan bij volwassenen.
 • Sommige merken hebben een zogenaamd ‘meegroeikussen’, al hebben wij deze niet getest, omdat we vermoeden dat hier te weinig maatwerk is voor wat betreft de lichamelijke verschillen op de diverse leeftijden.

Waar let je op bij peuterkussens? De belangrijkste aspecten bij deze review

Of een peuterkussen goed is ja of nee hangt vooral af van of het doet wat het zegt. Als de fabrikant zegt dat het kussen geschikt is voor elk soort slaper, dan moet je kind er zowel op de rug, op de zij, als op zijn buik mee uit de voeten kunnen. Er zijn echter nog andere aspecten die we in ons onderzoek hebben meegenomen:

 • Materiaal (zowel hoes als vulling)
 • Dikte
 • Formaat
 • Met of zonder hoes
 • Hoes en/of vulling zelf te wassen en drogen

Hoe zijn de peuterkussens getest? Onze onderzoeksdata

We hebben eerste gekeken welke kussens er speciaal voor deze doelgroep zijn. We willen geen babykussen en ook geen tienerkussen. Dit betekent dat het kussen goed moest passen bij de afmetingen van de peuter.

Tijdens de selectie voor deze review zijn er kussens besteld en daarna hebben we eerst zelf gevoeld wat de verschillen eigenlijk waren. Door je ogen, handen en neus te gebruiken, merk je al snel of iets als kwaliteit aanvoelt of niet.

Wat wij overigens opvallend vonden waren sommige geuren van kussens die net uit de verpakking komen. Wij zouden altijd aanbevelen om een kussen dat net uit het plastic komt eerst 72 uur te laten ademen, voordat je je kindje erop laat slapen.

De top 10 beste peuterkussens

1.     Polydaun Joepi Airflow Kinderkussen

Dit kussen is speciaal voor peuters en kinderen en het heeft als maar 55 bij 65 centimeter.

Pluspunten:

 • De Airflow zocht ervoor dat er lucht in het kussen kan komen en hierdoor is het kussen ook in de zomer prima te gebruiken.
 • Dit kussen vinden wij vooral geschikt vanwege de bestandheid tegen huisstofmijt door het gebruikte materiaal.

Minpunten:

 • Een kussen blijkt toch iets heel persoonlijks te zijn en dat blijkt ook wel tijdens de testfase. Sommige deelnemertjes vonden het kussen toch te dik en sliepen er daarom niet graag op.

2.     AeroSleep® SafeSleep 3D hoofdkussen voor baby & kleuter

Dit kussen past goed bij baby’s en peuters en als afmeting is het iets kleiner dan de nummer een op onze top tien lijst, namelijk 46 bij 30 centimeter.

Pluspunten:

 • Dit foam kussen is lekker zacht, maar ook weer niet te zacht.
 • Door de handige rits kun je de uit twee delen bestaande vulling naar wens minder of meer maken.

Minpunten:

 • Dit kussen is niet voor buikslapers bedoeld.

3.     Kinderkussen Slapie

Dit vrolijke kussen met een gezichtje erop heeft de maat 60 bij 70 centimeter.

Pluspunten:

 • Het kussen voelt niet te dik aan, terwijl de vulling wel voldoende ondersteuning biedt.
 • Extra handig vinden wij dat het kussen in zijn geheel gewoon in de wasmachine kan.

Minpunten:

 • Het kussen slaapt alleen lekker voor rugslapers.

4.     iSleep Kinderkussen Starter

Dit is een prima eerste kussen voor je kind en het heeft als maat 60 bij 70 centimeter.

Pluspunten:

 • Het is onze ervaring dat dit kussen voor elk type slaper goed functioneert. Het maakt dus niet uit of je kind op zijn rug, buik of op zijn zij slaapt.
 • De vulling is lekker licht en luchtig.
 • Het kussen kan zelfs op 60 graden Celsius gewassen worden en dat is fijn om alle mogelijke bacteriën te kunnen verwijderen.

Minpunten:

 • Wij hebben gemerkt dat de ritssluiting wel erg makkelijk open gaat, ook voor kinderhandjes.

5.     iSleep Kinderkussen

Ook dit is een kussen van iSleep, maar nu met de maat  40 bij 60 centimeter.

Pluspunten:

 • Het gebruikte materiaal voor dit kussen gaat allergieën tegen. Dat is niet voor iedereen van belang, maar wel als je een gevoelig kindje hebt.
 • Het kussen past bij elk slaapprofiel.

Minpunten:

 • Na het wassen bleek dat de vulling wat kan gaan klonteren. Wij hebben dit met tennisballen in de droger kunnen oplossen, maar we weten nog niet of het bij vaker wassen steeds erger wordt.

6.     iSleep Kinderkussen

Het derde iSleep kussen zit voor wat betreft de maat tussen de nummer vier en vijf van onze top tien in. Het is namelijk 50 bij 60 centimeter groot.

Pluspunten:

 • Dit synthetische kussen is voor elke soort slaper ideaal, of je kind nu op buik, rug of zij slaapt, of heel veel wisselt gedurende de nacht.
 • De buitenkant kan met de gewone was mee.

Minpunten:

 • Ook hier blijkt weer dat geen enkele peuter hetzelfde is. Een aantal testers sliepen er prima op, maar anderen bleken het te dik te vinden, waardoor het kussen snel aan de kant werd geduwd tijdens de slaap.

7.     Decoware Actigard peuterkussen

Dit kussen heeft een andere vorm dan de vorige kussens en het heeft een afmeting van 40 bij 60 centimeter.

Pluspunten:

 • De zijkanten en bovenkant van het kussen is afgezet ten opzichte van het midden van dit kussen en dat is het deel waar je kind het hoofd oplegt. Het biedt meer steun.
 • Dit kussen voelt veel zachter aan dan vele andere kussens in deze top tien.

Minpunten:

 • Voor sommige slapertjes was dit kussen toch iets te dun.

8.     Deluxe HB hoofdkussen kind

Dit kussen ziet er apart uit door de uitsparing in het midden en de vorm van een wolkje.

Pluspunten:

 • Het is ongeveer 24 bij 25 centimeter groot, waardoor het vooral voor de peuter die minder hard groeit nog een fijn kussen is.
 • Door het gat in het midden kan het hoofd er stevig in blijven liggen. Dit kan veel fijner zijn voor peuters die onrustig slapen. Het kussen biedt dan stabiliteit.

Minpunten:

 • Je krijgt een set met kussens, terwijl je er eigenlijk maar eentje nodig hebt. Hier betaal je echter wel gewoon voor.

9.     Kinderkussen dieren uil blauw

Dit is een sierkussen en niet zozeer een kussen om op te slapen. Het brengt echter wel vrolijkheid in de kinderkamer.

Pluspunten:

 • Het blauwe kussen past prima in een jongenskamer of in een kamer van een kindje dat van dieren houdt.

Minpunten:

 • Het is een vierkant en geen langwerpig kussen, waardoor het makkelijker door het bed beweegt als er met het hoofd op geslapen wordt.

10.  Kinderkussen luiaard roze

Hetzelfde kussen als de nummer negen van onze top tien lijst is er ook voor meisjes of dierenliefhebbers.

Pluspunten:

 • De luiaard kijkt vrolijk en het roze in lekker fel.
 • De buitenkant is van katoen en dit voelt ook in de zomer lekker koel aan.
 • Je kunt dit kussen zelf wassen.

Minpunten:

 • Het kussen kan echter niet in de droger en dat vinden wij toch wel een nadeel.

Beste uit de test

Hoewel de Polydaun op nummer is hoog scoort, willen we ook de AeroSleep in de spotlight zetten, want ook dit peuterkussen doet het goed bij de deelnemertjes. Vooral het kunnen wegnemen of terugplaatsen van een van de twee vullingen bevalt goed. Hierdoor kun je je kind tijdens de groei langer gebruik laten maken van het kussen. Je krijgt dit kussen overigens ook nog in een iets grotere maat, maar die hebben we in deze test niet meegenomen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

Denk niet te licht over een hoofdkussen voor je kind. Het kan hem of haar zomaar helpen een betere nachtrust te krijgen. En vergeet vooral ook niet hoe lang het heeft geduurd voordat je voor jezelf een fijn kussen had gevonden. Het kan dus – ondanks deze review – een paar kussens kosten, voordat ook jouw peuter een superfijn hoofdkussen heeft gevonden.