Een kind dat last heeft van zijn keel wil je graag helpen om er vanaf te komen. Het doet zeer, het slijm kan niet goed weg of het kriebelt heel erg en dat is erg vervelend. Je zult zien dat je kind zich niet zoals normaal gedraagt wanneer het keelklachten heeft. Een hoestdrank voor kinderen kan alleen via de juiste aanbeveling van de huisarts verlichting bieden en uiteindelijk het probleem verhelpen. Vandaag deze test met als uitkomst de tien beste hoestdrankjes voor kinderen.

Disclaimer vooraf: wij geven géén gezondheidsadvies rondom hoestdrankjes

Wij doen geen enkele aanbeveling rondom gezondheidseffecten of medische voordelen van hoestdrankjes. Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheid- of veiligheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

De enige website waar je feitelijke, wetenschappelijk bewezen uitspraken over gezondheid en consumptie kunt vinden, is de European Food Safety Authority. Neem alleen wat aan van die website en neem geen gezondheidsclaims aan van onze en andere websites. 

De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn voor kinderen en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Hoestdrank heeft bijwerkingen. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer.

Onze zoektocht naar de best werkende kinderhoestdrank

Heeft je kind ergens last van, dan voel jij dat ook. Het gezin is uit balans als een van de leden zich niet helemaal happy voelt en van keelpijn of kriebelhoest kun je je aardig beroerd voelen. Dat merkten wij ook al snel in de koudere maanden van het jaar. De kinderen komen terug van zwemles terwijl hun haren nog niet helemaal goed droog waren, of op de fiets van school naar huis komen ze in een regenbui terecht.

Er zijn meerdere situaties mogelijk die hun weerstand meteen aantasten en keelklachten is een van de symptomen waarin een verminderde weerstand tot uiting komt. Het is daarom goed om niet te wachten tot het moment daar is, maar aan het eind van de zomer je medicijnkastje weer eens door te spitten om te kijken of je klaar bent voor de herfst en winter. Je gooit weg wat over de datum is of al te lang open was en koopt je nieuwe voorraad met handige en effectieve middelen in.

Onze absolute aanrader: dit is de beste hoestdrank voor kids

BronchoStop Direct Junior belooft wat het moet doen en het mooiste is, dat dit product werkt voor verschillende soorten hoest en keelpijn. Je hoeft dus niet meer te twijfelen wat je in huis haalt, maar dit hoestdrankje helpt niet bij vastzittende hoest, kriebel- en prikkelhoest. Dat kan alleen opgelost worden via de huisarts. De pijn in de keel kan volgens de verpakking worden verzacht, maar wij mogen dit van de wet niet bevestigen. Enkel je huisarts kan dat doen. Je kind zal zich direct – zoals de naam van deze hoestdrank al zegt – weer opgewekter zal voelen als er naar de huisarts geluisterd wordt.

Snel overzicht: Deze hoestdrankjes voor kinderen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor veelzijdige werkingBronchostop Hoestdrank Direct Junior: Uitstekend voor kinderen vanaf twee jaar, en biedt verlichting voor zowel vastzittende hoest als prikkelhoest en kriebelhoest. Het bevat heerlijk zoete honing, wat de inname vergemakkelijkt. Let wel op de ingrediënten voor mogelijke allergenen. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor nachtrustBronchostop Siroop voor de Nacht: Deze nachtvariant van Bronchostop werkt uitstekend voor kinderen die last hebben van keelklachten die hun nachtrust verstoren. Het werkt snel en effectief, maar let wel op mogelijke allergische reacties. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor milde samenstellingNatterman Voor Alle Hoest Kindersiroop: Deze siroop is ideaal voor kinderen vanaf een jaar en helpt tegen zowel droge als vastzittende hoest. Het bevat zoetstoffen zoals honing en fructose om de inname te vergemakkelijken. >> Bekijk bij Bol.com

Wie zijn wij om hoestdrankjes voor kinderen te reviewen?

Wij zijn altijd al enthousiast geweest over middelen die je zelf in huis kunt halen om klachten te verminderen. Je hoeft zo niet elke keer een afspraak met de huisarts te maken en daar in een volle wachtkamer (met nog meer zieke mensen) plaats te nemen. Als de klachten die je kind beschrijft niet van dien aard zijn dat er een huisarts of eerste hulp aan te pas hoeft te komen, dan doe je zelf alles wat je kunt doen om je kind beter te maken. Hoestdrankjes horen daarom in het medicijnkastje.

Waarom kritisch blijven bij medische producten?

Juist als het om medische producten gaat, moet je altijd blijven opletten met wat je koopt. Op de verpakking staat duidelijk welke ingrediënten er in verwerkt zitten en hoe het middel toegepast moet worden. Een hoestdrankje is iets verleidelijks, want er zit vaak een prettige smaak aan om het medische product toegankelijk te maken voor de doelgroep. Je moet de verpakking daarom altijd buiten bereik van je kinderen houden, zodat ze niet zelf een slokje kunnen pakken.

Onze eerste sceptische mening over kinderhoestdrank

Je vindt zelf hoestdrankjes al niet erg lekker om door te slikken, dus laat staan dat je kind dit wel graag doet. Volwassenen kunnen echter logisch nadenken en beseffen dat het – hoe vies het misschien ook smaakt – wel bijdraagt aan het herstel. Bij kinderhoestdrankjes kun je deze logica maar moeilijk overbrengen als ze zich niet lekker voelen. En dus verwacht je dat een fabrikant aandacht besteed aan de smaak en dikte van de hoestdrank. Dat valt helaas nog wel eens tegen.

Wat beloven fabrikanten van hoestdrankjes?

 • Fabrikanten maken voor kinderen vaak een specifiek product naast de hoestdrank die er al voor volwassenen is.
 • De makers beloven ingrediënten te gebruiken die niet schadelijk zijn voor het lichaam.
 • Fabrikanten zeggen dat ze een specifieke klacht of een groep van klachten kunnen verhelpen. Vaak is het een combinatie van middelen dat ervoor zorgt dat je kind zich weer beter gaat voelen.

Waar let je op bij een kinderhoestdrank?

Medische middelen kunnen aardig prijzig zijn en daarbij komt dat je bij hevige klachten snel door een flesje hoestdrank heen kunt zijn. Volgens ons zijn de volgende aspecten van groot belang bij een goede hoestdrank:

 • Substantie – hoe vloeibaar is het product? Schenkt het makkelijk of is het te stroperig?
 • Verpakking – Schenkt het flesje prettig of blijft er veel aan de bovenkant plakken en heb je elke keer dat je de dop eraf draait plakkerige handen? Hoeveel van de inhoud wordt op deze manier verspild?
 • Bijgeleverde producten – Zit er een maatlepel of maatbekertje bij met hierop duidelijk aangegeven hoeveel milliliter het is? Is de handleiding duidelijk geschreven?

Hoe is kinderhoestdrank getest? Onze onderzoeksdata

We hoefden geen testteam met zieke kinderen bij elkaar te verzamelen om deze test te kunnen doen. We zijn zelf allemaal kind geweest en weten ook echt wel wat onze spruiten wel en niet kunnen waarderen, zeker wanneer ze zich ziek en ellendig voelen. We hebben daarom een keur aan hoestdranken gekocht en deze zelf geproefd. We hebben vooral ook gekeken hoe lang een fles goed blijft schenken, zodat je niet teveel van het waardevolle spul aan de buitenkant hebt zitten.

De top 10 met meest effectieve hoestdrankjes voor kinderen

1.     Bronchostop Hoestdrank Direct Junior

De hoestdrank van Bronchostop junior is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar, maar bij jonger dan drie jaar moet je altijd de huisarts raadplegen voordat je beslist dit middel te geven.

Pluspunten:

 • De honing maakt de siroop heerlijk zoet en daardoor makkelijk in te nemen.
 • Het helpt bij drie soorten hoest: vastzittende hoest, prikkelhoest en kriebelhoest.
 • Per leeftijdsgroep staat in de handleiding duidelijk aangegeven hoeveel milliliter ingenomen mag worden en hoe vaak dit per dag mag.

Minpunten:

 • Let op het etiket van de verpakking, want er zitten ook middelen in die je misschien liever niet wilt toedienen, waardoor je een andere hoestdrank prefereert.

2.     Bronchostop Siroop voor de Nacht

Heeft je kind vooral ’s nachts veel keelklachten en kan het hierdoor slecht in slaap komen en de nacht doorslapen? Van hetzelfde merk als de nummer 1 in deze top tien lijst komt de nachtvariant.

Pluspunten:

 • Dit middel helpt direct door het net voor het slapengaan in te nemen.
 • Het verzacht de pijn, maakt slijm los en gaat kriebels in de keel tegen.

Minpunten:

 • Op de verpakking staat een duidelijke waarschuwing voor mogelijke allergische reacties op IJslands mos.

3.     Natterman Voor Alle Hoest Kindersiroop

Natterman is een bekend merk dat allerlei producten voor keelproblemen in het assortiment heeft.

Pluspunten:

 • Deze kindersiroop helpt tegen een droge hoest.
 • Het lost vastzittende hoest op en maakt de keel weer soepel.
 • De hoestdrank kan vanaf 1 jaar gebruikt worden.

Minpunten:

 • Om een hoestdrank ‘lekker’ te maken bij het innemen zitten er veel zoetstoffen in. Bij deze hoestdrank gaat het om honing en fructose.

4.     Natterman Droge Hoest + Keelpijn 2-in-1 siroop

Natterman heeft nog meer hoestdranken en alhoewel op deze verpakking niet duidelijk aangegeven staat dat het ook voor kinderen is, kan het vanaf 3 jaar gebruikt worden.

Pluspunten:

 • De siroop werkt bij keelpijn en droge hoest.
 • Door het laagje dat in je keel aangebracht wordt, voel je direct verlichting van je klachten.
 • Hoesten gaat vaak van kwaad tot erger. Het houdt zichzelf in stand door de irritatie op peil te houden en nog heftiger te maken. Dit middel doorbreekt die cyclus, waardoor je kind sneller herstelt en van de klachten af is.

Minpunten:

 • Let in de handleiding goed op de verschillende doses per leeftijd, zodat je niet teveel gebruikt.
 • Dit middel – dat ook voor volwassenen is – mag niet door diabetici genuttigd worden.

5.     Dampo Kids Alle Hoest

Ook Dampo is een welbekend merk onder de Nederlanders. We gebruiken de crème om de borst in te smeren, of de druppels of parels om een stoombadje te maken en een verkoudheid te verlichten. De siroop doet wonderen voor de keel.

Pluspunten:

 • Dit medische middel mag toegepast worden bij kinderen van een jaar.
 • Het middel bevochtigd de keel, waardoor de irritatie kan helen en je kind zich snel weer beter voelt.

Minpunten:

 • Slijm kan loskomen en ’s nachts doorgeslikt worden tijdens het slapen, maar met dit middel maak je het slijm bewust los, waardoor je voorbereid moet zijn op spugende kinderen die hun slijmklodders kwijt willen. Dit kan overigens behoorlijk zeer doen als slijm erg vast zat in de keel. Een beetje verlichting door ijsklontjes of iets anders koels paraat te hebben, is dan welkom.

6.     Fluimucil Drank Forte

Bij deze hoestdrank staat op de verpakking niet concreet vermeld dat het ook voor kinderen bestemd is. Het mag echter bij kinderen vanaf 7 jaar gewoon gebruikt worden.

Pluspunten:

 • Fluimucil wordt niet bij ‘gewone’ keelklachten gebruikt, maar is wel effectief bij andere luchtwegaandoeningen, zoals bijvoorbeeld astma of bronchitis.
 • De siroop heeft een aardbeiensmaak.

Minpunten:

 • Let ook op de verpakking, want ook deze hoestdrank bevat middelen die allergische reacties kunnen uitlokken.
 • Na opening is deze drank maar twee weken houdbaar. Krijg je na een maand opnieuw serieuze keelklachten? Dan moet je dus niet een flesje dat al langer dan twee weken open is gebruiken, maar een nieuwe kopen.

7.     Bisolvon 2-in-1 Child

Bisolvon speciaal voor kinderen kan vanaf 1 jaar toegediend worden.

Pluspunten:

 • Deze siroop bevat onder andere tijm en honing die de typerende smaak aan Bisolvon geven. Kinderen hebben meestal geen moeite met deze smaak.
 • Door de kleurige letters op de verpakking herken je de kindervariant direct in de schappen.
 • Deze 2-in-1 siroop helpt bij zowel droge hoest als vervelende vastzittende hoest.

Minpunten:

 • Let goed op de dosering per leeftijd.

8.     Bisolvon Drank Voor Kind

Wil je specifiek een hoestdrank voor alleen vastzittende hoest die veroorzaakt wordt door taai slijm in de keel? Dan is deze hoestdrank van Bisolvon geschikt voor jouw kind.

Pluspunten:

 • De hoestdrank mag ingenomen worden door kinderen vanaf de leeftijd van 2 jaar.
 • De smaak is aardbei.
 • Taai slijm wordt losgemaakt waardoor het de keel niet langer kan blijven vervelen.

Minpunten:

 • Deze hoestdrank begint te werken na ongeveer vijf uur. Het duurt dus wat langer voordat je verschil bij je kind merkt dan bij de ‘direct varianten’ van andere merken.

9.     A. Vogel Keelsiroop Junior

Dit middel wordt vervaardigd met fijnspar en haalt hier zijn helende en verzachtende werking uit.

Pluspunten:

 • Doordat het een natuurlijk middel betreft, hoef je niet bang te zijn voor allergische reacties of bijwerkingen van synthetische toevoegingen die andere middelen wel vaak gebruiken.
 • Per leeftijd wordt in de gebruiksaanwijzing duidelijk aangegeven hoeveel je kind per keer mag hebben.

Minpunten:

 • Door de toevoeging van bijenhoning mag dit product absoluut niet gebruikt worden door kinderen waarbij suiker gediagnosticeerd is.
 • Bijna geen enkele hoestdrank is geschikt voor baby’s, maar bij dit middel wordt het door het gebruik van bijenhoning nog eens apart vermeld.

10.  A. Vogel Hoestspray bij droge hoest en kriebelhoest

Officieel is dit geen hoestdrank, maar doordat sommige kinderen moeten kokhalzen van de medische drankjes of er een bepaalde weerstand tegen krijgen, kan het handig zijn om een alternatief te hebben.

Pluspunten:

 • Het is dus geen siroop, maar een spray.
 • Het is te gebruiken vanaf 4 jaar en ook volwassenen kunnen deze spray bij keelklachten toedienen.
 • De spray is tot drie maanden na opening nog goed, waardoor je er bijna een heel seizoen mee kunt doen. (afhankelijk van hoe vaak er in het gezin keelklachten zijn natuurlijk)
 • Deze spray werkt bij droge hoest en kriebelhoest. Voor vastzittende hoest heeft A. Vogel een aparte keelspray.

Minpunten:

 • De spray is handig en er zit een verwijderbaar opzetstuk bij om goed te kunnen richten, maar dit opzetstuk moet je wel consequent schoonmaken om geen besmettingen tot stand te brengen.

Beste uit de test

Zodra er weinig verschil in ingrediënten is, bepaalt vooral de smaak of een kind het hoestdrankje wel of niet graag inneemt. Om je kind zich snel beter te laten voelen is het dus van belang om vroegtijdig erachter te komen aan welke smaak het de voorkeur geeft, zodat je je medicijnkastje op orde kunt krijgen voordat het seizoen met griep en verkoudheid begint.

Bronchostop Direct blijft ook na de test favoriet en dat komt vooral omdat het diverse soorten hoest en pijn tegengaat.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

Is de zomer voorbij en zijn de eerste regenbuien al weer het land binnengetrokken? Zijn op school de eerste kindjes weer ziek en wil je je goed voorbereiden? Houd dan altijd een hoestdrank voor kinderen in je standaard voorraad, zodat je direct verlichting kunt bieden. Je kind zal snel van de klachten af zijn en zich weer snel beter voelen. Zo zie je ze toch het liefst: zonder klachten en helemaal in hun element.