De top 7 met de beste peutermatrassen voor een goede nachtrust van je kind

Ken je dat gevoel als volwassene dat je terugdenkt aan je kindertijd en hoe je toen zo lekker kon slapen? Een goed peutermatras maakte voor jou als klein kind heel veel uit, al stond je er toen natuurlijk helemaal niet bij stil. Het kinderlichaam is ook veel weerbaarder dan dat van een volwassene. In deze test zetten we daarom de beste peutermatrassen van dit moment voor je op een rij, zodat je ook jouw eigen kind die fijne nachten met veel (en essentiële) uurtjes slaap kunt bieden.

Van babymatras naar peutermatras

Ja, die kleintjes groeien sneller dan je denkt in het begin en dat houdt in dat je regelmatig de dingen die je voor je kind in huis hebt gehaald moet aanpassen aan de groei. Van kleding tot schoentjes en van box tot bed. Alles moet groter als je kind groeit. Een van de belangrijkste investeringen is een goed en veilig bed met een degelijk matras. Je weet dat het geen matras is waarop je kind zal blijven slapen tot hij het huis uitgaat, maar toch is de constructie van groot belang.

Onze beste peutermatrassen getest

 • Beste koudschuim peutermatras – Sleeptech HR45
 • Beste peutermatras met anti-allergische hoes – Princess Comfort peutermatras
 • Meest comfortabele peutermatras – AeroSleep Evolution Pack
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste koudschuim peutermatras:Sleeptech HR45: Dit matras wordt aangeboden in diverse maten en het koudschuim vinden we een uitstekende basis als materiaal.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste peutermatras met anti-allergische hoes:Princess Comfort peutermatras: We zijn helemaal weg van deze neutrale anti-allergie matras.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Meest comfortabele peutermatras:AeroSleep Evolution Pack: Deze duurzame en hoogwaardige matras kwam het best uit de test op het gebied van comfort:
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom een review over peutermatrasjes?

Juist omdat je zelf als kind altijd zo lekker en zonder zorgen geslapen hebt, wil je dat je eigen kind ook geven. Met alle merken en varianten die er tegenwoordig zijn, kan het echter soms lastig kiezen zijn. Daarnaast kan je kind allergieën hebben waardoor niet elk matras tot de opties behoort. Je moet dus niet alleen weten wat er te krijgen is, maar beginnen bij je eigen kind. Hoe ligt hij het liefst en wat voor soort matras past daarbij? Hoe hard groeit hij de afgelopen tijd en welke maat is dus het beste?

Waarom een peutermatras met 100% aandacht kiezen?

Je geeft al gauw een paar tientjes tot honderd euro uit aan een goedkoop matras, maar heb je daarmee ook kwaliteit in huis gehaald? Het bedrag staat namelijk niet altijd garant voor kwaliteit, dus als je geen tijd hebt om een goed matras uit te zoeken, ben je dus niet automatisch het beste af door op de hoogste prijs te selecteren. Het materiaal van de binnen- en buitenkant van een peutermatras varieert en daar zul je je toch in moeten verdiepen.

Voor die korte periode maakt het toch niet zoveel uit?

Je zou kunnen denken – gezien de snelheid waarmee je kind groeit – dat het toch maar een klein jaartje op dit matras zal liggen en dat de stevigheid daarom niet zoveel uitmaakt. Maar het is eigenlijk net als bij schoenen: als je ze van kleins af aan op de verkeerde schoenen laat lopen, kan je kind later problemen krijgen met de voeten. Zo is dat ook bij het peutermatras. Als het hier niet goed op ligt kan het de slaap, maar ook de rest van het lichaam beïnvloeden, net nu het zo belangrijk is.

Wat belooft een matrassenfabrikant?

Elk matras dat aangeboden wordt, voldoet aan bepaalde normen, want anders mag het officieel niet op de Europese markt geïntroduceerd worden. Toch glippen er wel eens wat matrasjes tussendoor en je kunt zelfs al via online webshops een peutermatras van heel ver weg laten komen. Buitenlandse producenten hoeven echter niet aan strenge Europese normen te voldoen en dan kan goedkoop dus wel eens duurkoop zijn. Blijf liever in eigen land of op zijn minst bij een Europees merk van matrassen.

De criteria die van belang zijn bij peutermatrassen

Voor jouw peuter zouden op zijn minst de volgende aspecten meegenomen moeten worden in de keuze voor een nieuw matras:

 • Soort matras
 • Afmeting matras
 • Dikte matras
 • Geschikt voor welke manier van slapen
 • Wel of geen afneembare hoes (handig bij ongelukjes)
 • Speciale eigenschappen (antiallergisch)

Hoe zijn peutermatrassen door ons getest?

Onze redactie heeft een vooronderzoek gedaan en op basis daarvan een keuze gemaakt voor ruim 20 matrassen speciaal voor peuters. Deze matrassen zijn in onze testruimte aan een eerste keuring onderworpen. Matrassen die volgens ons niet goed waren (stiksel niet goed, rits kapot, te dun), zijn ook verder niet meer getest. De lat lag dus hoog en dat mag ook wel vinden wij. Je geeft geld uit aan iets dat goed moet zijn voor het lichaam en de nachtrust van je kindje.

De top 7 met beste peutermatrasjes van dit moment

1. Sleeptech – koudschuim matras

Dit matras is 14 centimeter dik.

Pluspunten:

 • Je krijgt dit matras in diverse kindermaten, dus als het goed ligt kan het bij nog meer groeien opnieuw in een grotere maat aangeschaft worden.
 • Het koudschuim als basis is prima als materiaal voor dit matras. Het is stevig, maar zeker niet hard.
 • Dit matras is goed voor een kind dat tijdens de slaap veel beweegt en regelmatig draait.

2. Slaaploods – Galazy peutermatras

Ook dit matras is 14 centimeter dik.

Pluspunten:

 • Het materiaal aan de binnenkant is soft koudschuim en de randen van het matras zijn daarom iets minder stevig dan bij het vorige model in deze review.
 • De rits kan helemaal open rondom en dat is het handig om de matrashoes zelf te kunnen wassen.
 • Dit peutermatrasje wordt in Nederland zelf gemaakt en daar is wat voor te zeggen.

Minpunten:

 • Dit matras kost meer dan 100 euro.

3. Bedworld Collection – Air koudschuim peutermatras

Het matras is 10 centimeter dik.

Pluspunten:

 • Het matras is in vier maten te krijgen.
 • De hoes kan verwijderd en gewassen worden.
 • Het matras kost minder dan honderd euro.

Minpunten:

 • Het is vooral voor de zijslaper geschikt.

4. Princess – Comfort peutermatras

Het peutermatras van Princess heeft een dikte van 10 centimeter.

Pluspunten:

 • De hoes van deze matras kan eraf geritst worden om zelf te wassen.
 • De hoes heeft antiallergische eigenschappen en dat bleek vooral handig voor kindjes met aandoeningen aan luchtwegen of huid.
 • Het matras ligt lekker en is niet te hard.
 • Het is het goedkoopste matras op deze lijst.

Minpunten:

 • Dit peutermatras is alleen bedoeld voor zijslapers.

5. Slaaploods – Eagle peutermatras

De dikte van het matras is 12 centimeter.

Pluspunten:

 • Het is in nog twee andere maten te koop voor een iets smaller of langer bed.
 • De prijs is zeer schappelijk voor een matras dat geen tien jaar hoeft mee te gaan.
 • De rits valt ons op door de stevigheid en als je een kindje hebt dat regelmatig spuugt of nog in bed plast, kan dit een handige hoes voor in de eigen wasmachine zijn.

Minpunten:

 • Door het materiaal van het matras kunnen kinderen die het snel warm hebben dit geen prettig matras vinden. Het polyether voert namelijk het vocht tijdens het slapen niet goed af.

6. Lotte & Julius – Standaard kids line peutermatras

Het matras van Lotte & Julius is 11 centimeter dik.

Pluspunten:

 • Wassen van de hoes kan op 40 graden Celsius en dat betekent dat diepgaande vlekken er niet altijd (even makkelijk) uitgaan.
 • Er zijn nog twee maten beschikbaar, 10 centimeter korter en langer dan deze.

Minpunten:

 • Sommige deelnemers vonden dit matras toch iets te hard voor de peuter.
 • Het is dan ook niet voor alle mogelijke houdingen tijdens het slapen ideaal.

7. AeroSleep – Evolution pack 2-in-1 matras met 3D matrasbeschermer

De dikte van het matras is 10 centimeter en daarnaast zit er nog een laag bovenop de matrashoes als matrasbescherming.

Pluspunten:

 • Het klinkt misschien heel vreemd, maar doordat de rits een andere kleur dan het matras heeft, ritst het makkelijker en heb je snel door als er iets mis gaat tijdens het ritsen. Daardoor doe je langer met een matras als deze.
 • Het basismateriaal voert vocht tijdens het slapen veel beter af.

Minpunten:

 • Het is het duurste peutermatras in deze review en voor de korte duur dat je peuter erop slaapt, kun je wellicht goedkopere en net zo goed alternatieven vinden.

Beste peutermatras volgens instanties als de Consumentenbond

Er zijn zowel door de Consumentenbond, Kassas als Radar geen tests specifiek met peutermatrassen gedaan. De Consumentenbond test wel babymatrasjes en je zou natuurlijk kunnen kijken welke hier goed uitkomen om te zien of ze ook grotere maten hebben. Radar bespreekt verder hoe je een matras kiest en Kassa geeft tips over het regelmatig (of niet) keren van je matras om er zo lang mogelijk mee te kunnen doen en ligplekken te voorkomen.

Online bronnen geraadpleegd voor dit onderzoek naar peutermatrasjes

Nog op zoek naar een peutermatras?

Met de links naar de consumenteninstanties en links naar peutermatrassen heb je voldoende bronnen voor het aankopen van een matras voor je kind. Houd verder in de gaten in hoeverre je kind al zelfstandig tijdens het slapen draait. Dit kan bepalend zijn voor het soort matras dat je kiest.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

Peutermatrassen zijn niet altijd even duur, maar je wilt wel in een keer goed investeren en niet na een paar dagen al moeten concluderen dat het matras niet voor jouw peuter werkt. Een beetje vooronderzoek doen helpt. Wat doen met een miskoop? De meeste matrassen kun je vanwege hygiënische redenen niet terugbrengen. Alleen als er een x aantal proefslapen specifiek benoemd wordt, kan dit wel, maar je moet dan goed kijken naar de kleine lettertjes.