Bij de aanschaf van een kindermatras let je niet alleen op de maat die je moet hebben voor het ledikantje of het kinderbed. Er zijn nog zoveel meer aspecten die een rol spelen bij goede nachtrust. Je weet zelf al dat de stevigheid van het matras parten kan spelen bij de ondersteuning van je lichaam, dus bij je kind is dat ook het geval, zeker als het flink aan het groeien is.

Inhoud van deze pagina:

Het vinden van het ideale kindermatras

Toen we de babykamer kochten was dit een complete set met alles erop en eraan. We hoefden niet na te denken over het matras, want die keuze maakte je in de winkel waar je de hele set kocht. Maar soms moet je het matras in het ledikant vervangen of slaapt je kind in een meegroeibed waar je een nieuwe matras bij zoekt.

Daarnaast staat de ontwikkeling van matrassen ook niet stil. Je hebt steeds meer innovaties in de bekleding of het binnenwerk van een matras en pas wanneer je van alle informatie op de hoogte bent, kun je een gerichte keuze maken.

Ons topmatras – dit is het beste matras voor kinderen

De Comfort Princess Kindermatras is ideaal voor het iets oudere kind dat zojuist naar een volwassen bed is overgestapt. Je kunt bij dit kindermatras overigens nog kiezen uit een zacht of gemiddelde fermheid. Wat je betaalt voor dit matras – zo rond de 75 euro – is prima voor de kwaliteit die je krijgt. Zolang je kind in de puberteit niet zwaarder wordt dan 90 kilo, kun je met dit matras een flinke periode vooruit.

Snel overzicht: Deze matrassen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste kindermatrasComfort Princess Kindermatras SG25: Dit kindermatras met comfortschuim komt als best uit onze test!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste peutermatrasSlaaploods Galaxy: Dit matras met koudschuim vinden we perfect geschikt voor je peuter!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budget kindermatrasKabouter Kindermatras: Dit matras vinden we zeer betaalbaar en een uitstekend alternatief als je moet letten op je budget.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Wie zijn wij om kindermatrassen te reviewen?

Een van de basisbehoeften van elk mens is goed slapen. Het lichaam heeft dit nodig om overdag goed te kunnen functioneren. Bij kinderen is slaap misschien nog wel veel belangrijker, want zij hebben de taak om gezond volwassen te worden. Hier hoort niet alleen het lichaam, maar ook het brein en alle ontwikkelingen bij. Een kind dat niet goed slaapt vanwege een slecht matras, zit er in de klas suf bij en kan al snel een leerachterstand oplopen. Dat wil je voorkomen.

Waarom kritisch blijven bij matrassen voor kinderen?

Je kunt als fabrikant gewoon het woord ‘kinder’ voor het matras zetten en ineens loopt het aantal verkopen op, terwijl het een gewoon matras betreft. Blijkbaar zijn we als mens gevoelig voor hoe iets heet en denken we dan dat een fabrikant een specifiek product heeft ontworpen bij de doelgroep. Niets is minder waar, want net als bij elk ander product gaat het alleen om verkopen. Verkoop je genoeg als producent, dan overleeft je bedrijf het; verkoop je te weinig, dan gaat je bedrijf op de fles.

Eerste sceptische reactie van onze kant

De marketing achter een product als een matras zegt natuurlijk helemaal niks over de kwaliteit van een matras, of het nu om matrassen voor volwassenen of matrassen speciaal voor kinderen gaat. We hebben zelf wel eens matrassen via internet besteld en hier hadden we dus van te voren niet op gelegen. Dat viel de eerste nacht al tegen. Onze oude matrassen waren meegenomen door de leverancier, maar de nieuwe matrassen kwamen in een rol en waren nog niet volledig uitgevouwen.

Na dit begin werd het daarna alleen maar slechter. We hadden echt van te voren moeten gaan proefliggen, want het slechtste wat we hadden kunnen doen, was maar gewoon twee dezelfde matrassen bestellen, terwijl we allebei een ander gewicht en andere favoriete slaaphouding hadden. Bij onze kinderen wilden we het daarom beter doen. Maar waar begin je?

Wat belooft de matrassenfabrikant meestal?

 • Matrasmakers beloven geen schadelijke stoffen in matrassen te verwerken, maar toch komt dit onderwerp nog regelmatig in het nieuws.
 • Fabrikanten zeggen dat de afneembare hoes van hun matras zelf gewassen kan worden op lage temperaturen en hierdoor bespaar je op stomerijkosten. Helaas leidt zelf wassen vaak tot een te krappe hoes die niet meer (goed) om het matras past. Hierdoor kan de rits kapot gaan.
 • Verder zeggen fabrikanten dat regelmatig keren van het matras de langste gebruiksduur garandeert. Toch zijn er veel matrassen die na een poosje al niet meer terugveren, waardoor er deuken in het matras ontstaan en het matras je lichaam niet meer voldoende ondersteunt.

Welke criteria gebruiken we bij de beoordeling van kindermatrassen?

Het is moeilijk om voor een ander te bepalen wat wel of niet lekker ligt en slaapt. Een vorig matras kan al iets zeggen, maar behalve dat gegeven zouden wij altijd adviseren om te gaan proefliggen. Een kind dat een groeispurt doormaakt wil een matras dat lang genoeg is, maar ook een matras dat meer kilo’s aankan. En dan hebben we het nog niet over het soort bed waarop de matras komt te liggen.

Wij keken in deze review naar de volgende aspecten:

 • Maat
 • Dikte
 • Soort matras
 • Fermheid van matras
 • Afneembare hoes die gewassen kan worden

Hoe hebben wij kindermatrassen kunnen reviewen?

Nee, we hebben niet alle mogelijke kindermatrassen aangeschaft en elk kind in de test 100 dagen hierop laten slapen. We zijn wel begonnen met het oriënteren op de verschillende soorten matrassen en we hebben gekeken waar onze kinderen nu op slapen. Als we geen klachten hoorden, zijn we van dezelfde fermheid uitgegaan.

Belangrijker was eigenlijk bij ieder van ons welke leeftijd het kind nu heeft en hoe groot het is. Voor sommigen was dit namelijk het aangewezen moment om de hele kinderkamer te vernieuwen. Als je toch al een nieuwe matras gaat kopen, wil je misschien ook het bed groter hebben. Dat kun je dan maar beter in een keer doen, want anders geef je over een jaar of twee weer minimaal dit bedrag uit aan de nachtrust van je kind.

De top 10 met beste kindermatrassen

1.     Comfort Princess Kindermatras SG25 – 90 x 200 x 14 cm

Dit matras is geschikt voor zowel buikslapers, zijslapers als rugslapers. Het kan dus in elke situatie een prima matras zijn voor je kind.

Pluspunten:

 • De hoes is afneembaar, waardoor je deze zelf kunt wassen.
 • Dit matras is met 14 centimeter dikte dikker dan vele andere kindermatrassen, waardoor je meer ondersteuning voor het kinderlichaam krijgt.
 • Je krijgt dit matras in twee sterkten of fermheden: gemiddeld of zacht.

Minpunten:

 • Let op de rits van de hoes, want bij veelvuldig wassen kan elke rits beschadigen, waardoor deze niet meer open of dicht te ritsen is.

2.     Bedworld Koudschuim – Matras – 70 x 200 x 20 cm matrasdikte – Medium ligcomfort

Door de koudschuim toplaag op deze matras ligt je kind comfortabel en slaapt het de hele nacht door.

Pluspunten:

 • Dit matras is ook in 80 centimeter breed verkrijgbaar.
 • De fermheid van dit matras is gemiddeld en niet hard of zacht.

Minpunten:

 • Het koudschuim kindermatras van Bedworld is alleen geschikt voor buikslapers en dat is wel belangrijk om te weten.
 • Let voor aanschaf op de diepte van het bed, zodat je zeker weet dat een matras van 20 centimeter dik erin gaat passen. Even de meetlat erbij dus.

3.     Mister Sandman koudschuim Matras – 60 x 120 x 5 cm – 7 zones – microvezel tijk – hard

Ook dit is een koudschuim kindermatras, maar dan in een kleinere maat dan de eerste twee matrassen in deze top tien.

Pluspunten:

 • Dit is een stevig matras, maar er is ook een medium fermheid.
 • De zeven verschillende zones in het matras ondersteunen je kind op verschillende manieren.
 • De hoes kan gewassen worden.

Minpunten:

 • Doe het oude kindermatras niet te snel weg, want dit matras heeft tot 4 dagen nodig om nadat het uit de verpakking komt uit te harden.
 • Dit harde matras is alleen geschikt voor buikslapers.

4.     Mister Sandman koudschuim Matras – 70 x 140 x 5 cm – 7 zones – premium tijk – medium

Voor kinderbedden is er van Mister Sandman ook een matras in 70 x 140 centimeter te krijgen.

Pluspunten:

 • Het matras is vooral bedoeld voor kleinere kinderen die geen hard matras hoeven.
 • Ook deze hoes kan eraf gehaald worden en door jezelf gewassen worden. Deze hoes kan echter op 60 graden Celsius gewassen worden en dat kan bij jongere kinderen die spugen wel eens handig zijn.

Minpunten:

 • Dit medium matras is voornamelijk bedoeld voor zijslapers.
 • Ook dit matras moet – nadat je het uit de verpakking hebt gehaald – eerst een paar dagen uitharden.

5.     Mister Sandman koudschuim Matras – 60 x 120 x 15 cm – 7 zones – microvezel tijk

Net als de nummer drie en vier in deze top tien is ook dit een koudschuim matras voor kinderen, alleen gaat het nu om een matras van 15 centimeter dik.

Pluspunten:

 • De zeven zones in het matras geven steun op precies de juiste plekken.
 • De hoes ademt en voelt dan ook niet zweterig aan.
 • Je kunt de hoes zelf in je eigen wasmachine op 60 graden Celsius wassen.

Minpunten:

 • Dit matras is geschikt voor buikslapers.

6.     Slaaploods.nl Galaxy – Peuter Matras – 70 x 150 x 14 cm

Dit matras wordt in Nederland gemaakt en daar zijn wij wel fan van.

Pluspunten:

 • De sterkte van dit matras is medium en het is geschikt voor alle soorten slapers.
 • Deze matrashoes heeft ritsen aan maar liefst drie zijden, waardoor het makkelijker is om de hoes van de binnenkant van het matras af te krijgen.

Minpunten:

 • De hoes kan op maar 30 graden Celsius gewassen worden.

7.     Bedworld Goedkoop Matras – 80 x 200 x 20 cm – Pocketvering met 7 zones

Dit matras van Bedworld heeft weer de afmeting van een normaal bed.

Pluspunten:

 • Op deze matras ligt elke soort slaper lekker. Je hoeft je dus niet druk te maken of je kind een buik-, rug- of zijslaper is.
 • Een pocketvering matras is door de constructie aan de binnenzijde luchtiger en dat maakt het onder andere zeer geschikt voor kinderen die ’s nachts hevig dromen en hierdoor veel zweten.
 • Dit matras kan door zijn stevige structuur tot 100 kilo dragen.

Minpunten:

 • Dit matras hoeft na aankomst niet meer uit te harden, omdat het niet opgerold wordt. Dit betekent echter wel dat je zeker moet weten dat het door het trapgat past als je kind bijvoorbeeld op de zolder zijn kamer heeft.
 • Wanneer pocketvering van inferieure kwaliteit is, kunnen er snel deuken in het matras ontstaan waardoor je kind niet meer prettig ligt. Het is in onze test niet duidelijk geworden van welke kwaliteit dit matras is na langdurig gebruik.

8.     Lizzy Micropocket Koudschuim – Matras – 80 x 200 x 22 cm – Medium

Dit matras is nog 2 centimeter dikker dan de nummer twee op deze lijst en dat zorgt voor optimaal ligcomfort tijdens het slapen.

Pluspunten:

 • De micropockets ondersteunen het groeiende kinderlichaam perfect.
 • Pocketvering maakt luchtcirculatie binnenin het matras mogelijk, waardoor het meer kan ademen en eventueel zweet makkelijker kwijt kan.
 • Op dit matras kunnen lichamen tot maar liefst 130 kilo liggen.
 • De hoes heeft aan vier zijden ritsen, wat het nog eenvoudiger maakt om de hoes af te nemen en zelf te wassen.

Minpunten:

 • Het micropocket koudschuim matras van Lizzy is geschikt voor buikslapers.
 • Houd de dikte goed in de gaten bij het uitzoeken van een nieuwe kindermatras.
 • Let ook op het bed zelf en of dit gaat werken bij het matras van je keuze.

9.     Kabouter Kindermatras – Ledikant Matras – 60 x 120 x 10 cm

Dit is weer een kleiner matras en het is geschikt voor bedjes van 60 bij 120 centimeter.

Pluspunten:

 • Dit is een zacht matras waar door zowel zij-, rug-, als buikslapers op geslapen kan worden.
 • Het matras is gemaakt van hypoallergeen materiaal en dat vinden veel kinderen fijn.

Minpunten:

 • Op dit matras kunnen kinderen tot 40 kilo slapen.

10.  Matrascenter Kindermatras 70 x 150 x 18 cm Binnenvering

Bij het Matrascenter krijg je voor kinderen dit matras van het type binnenvering.

Pluspunten:

 • Voor wat betreft de fermheid betreft het hier een medium matras.
 • Het matras is geschikt voor elke soort slaper en kan tot 45 kilo dragen.
 • Op dit matras kun je twee weken proefslapen, zodat je zeker weet dat je het de komende tijd wilt houden.

Minpunten:

 • Het matras is wel 18 centimeter dik en je moet zeker weten dat dit qua hoogte in het bedje van je kind gaat passen.

Beste uit de test

Ook al komt het matras van Princess matrassen als beste uit onze review, toch zijn er veel meer goede matrassen. Het ligt voor een groot deel ook aan het budget dat je hebt en hoe je kind tot nu toe op het huidige matras heeft geslapen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

Kijk niet alleen naar een nieuw matras, maar let ook op je eigen kind en wat voor slaper het is. Een nieuw kindermatras kan veel verschil uitmaken en een positieve bijdrage leveren aan de nachtrust van je kind.

Verder willen we nogmaals benadrukken dat het niet alleen om geld gaat. Een pocketvering matras is wellicht 25% duurder dan een ander matras, maar het heeft ook andere eigenschappen. En deze eigenschappen passen misschien beter bij jouw kind.