Wat zijn goede, simpele en makkelijk toepasbare mindfulness-oefeningen die je nu direct met je kinderen kunt toepassen? In dit artikel geven we je via tekst de duidelijke instructies om direct met je kind aan de slag te gaan met mindfulness. Lees verder…

Door onze pedagogiekredactie| Samantha van Duuren, pedagoog Linkedin_logo_30x

Doe deze effectieve mindfulness-oefeningen met kinderen

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Kinderen zijn van nature in het hier en het nu. Kinderen gaan de wereld ontdekken en ze willen alles weten. Kijk vooral eens naar een peuter die met een auto speelt, alles om de peuter heen bestaat niet meer, hij of zij heeft alleen maar oog voor de speelgoedauto. Kinderen kunnen heel intens spelen en ze merken alles op om zich heen wat ze zien en meemaken.

Wij als volwassenen kunnen zoveel leren van kinderen. Op de een of andere manier raken we vaak naarmate we ouder worden deze manier van ontdekken kwijt en raken we steeds meer verstrikt in onze gedachtes. D.m.v. mindfulness oefeningen stimuleer je kinderen (en tegelijkertijd jezelf) om bij jezelf te blijven en in het moment.

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe dit het beste kunt doen met kind(eren). Gelukkig kun je dit al met hele eenvoudige oefeningen doen en waarschijnlijk doe je er al een paar zonder dat je je daar bewust van bent.

Hier volgen de mindfulness-oefeningen voor kinderen

Laten we direct naar de uitgeschreven oefeningen gaan:

Oefening 1: Ga de natuur in

De natuur heeft een fijne helende kracht. Ga maar eens het bos in of naar de zee en je voelt je daarna stukken beter. De natuur is goed voor de mens. Als je in het bos loopt bijvoorbeeld met je kind maak dan eens gebruik van al je zintuigen. Wat ruik ik? Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? Je zult verrast zijn met welke antwoorden je kind zal komen en hier kun je weer op inspelen.

Loop eens naar een boom en bestudeer samen de schors, hoe voelt deze? Hoe ruikt deze? Welke kleuren zie je allemaal? Op deze manier ga je de verdieping in op een speelse manier i.p.v. alleen maar door het bos wandelen. Als je naar de zee gaat kun je naast het gebruik van je zintuigen ook met loslaten oefenen. De golven van de zee kunnen je letterlijk meenemen.

Je kunt ook je emoties of gedachtes op de golven laten gaan. Bijvoorbeeld als een kind erg verdrietig is geweest dan kun je zeggen de golven het verdriet meenemen. Of als een kind een negatieve gedachte heeft over zichzelf dan kun je die ook meesturen met de golven. Op de manier leer je je kind om bepaalde emoties en gedachtes los te laten.

Oefening 2: Gebruik muziek

Muziek is een prachtig hulpmiddel om te gebruiken voor mindfulness. Ga eens met je kind op bed liggen of op de grond met kussens. Zet verschillende soorten muziek aan, verdrietige muziek, vrolijke muziek of zachte pianomuziek bijvoorbeeld. Wat doet deze muziek met je?

  • Met jonge kinderen (1,5 tot 4 jaar) kun je spelen met emoties. Bijvoorbeeld als de muziek heel verdrietig klinkt, kun je net doen alsof je verdrietig bent. En als de muziek heel vrolijk is begin je te lachen. Maar ook emoties als boos, verlegen of geschrokken kun je uiten op muziek. Op deze manier voelt het kind zich vrij om deze emoties ook te tonen.
  • Met oudere kinderen (5 t/m 12 jaar) kun je praten over de muziek. Wat doet deze muziek met je? Wat voel je? Wanneer voelde je je voor het laatst boos? Wanneer voelde je je voor het laatst heel erg vrolijk? Zo kunnen er hele mooie gesprekken ontstaan. Natuurlijk mag er ook gedanst worden. Hoe beweeg je als je boos bent? Hoe beweeg je als je verlegen bent enz.

Oefening 3: Voor de spiegel

Ga eens voor de spiegel staan en laat een kind vertellen wat hij of zij ziet. Daar heb je samen een gesprek over. Als je kind zegt ik zie mijn armen dan kun je vragen: heb je sterke armen? Wat kun je daar allemaal mee? Wat kun je allemaal met je benen? Heel hard rennen misschien. De vragen stem je af op de leeftijd van het kind. Oefen met je kind deze zinnen bijvoorbeeld hardop: ‘Ik ben sterk, ik ben goed zoals ik ben, ik hou van mezelf enz.

Zo vergroot je het zelfvertrouwen van het kind enorm. In het begin zal het misschien voor sommige een beetje gek zijn, maar hoe meer je dit oefent hoe meer het kind dit zal gaan geloven. Want zoals je tegen jezelf praat, zul je uiteindelijk ook gaan geloven.

Oefening 4: Ademhalen

Ademhalen doen we altijd, maar hier zijn we ons niet altijd bewust van. Door bewust adem te halen kun je je focus naar binnen halen. Ga met je kind zitten of liggen, net wat je zelf comfortabel vindt. Adem langzaam in en uit. Kijk naar je buik hoe deze op en neer gaat als je ademt.

Probeer je adem ook eens wat langer vast te houden. Bijvoorbeeld 5 tellen inademen en 5 tellen uitademen. Je kunt ook je ogen eens dicht doen en samen luisteren naar alle geluiden om jullie heen.

Zet ook eens rustgevende muziek aan op de achtergrond. Bijvoorbeeld deze frequentie muziek is heel fijn: (298) 432Hz Miracle Tone – Raise Positive Vibrations | Healing Frequency 432hz | Positive Energy Boost – YouTube.

Oefening 5: Lichaamsscan

Bij deze oefening ga je je focus naar al je lichaamsdelen brengen. Je begint onderaan bij je tenen, dan naar je voeten, je benen enz. Totdat je helemaal boven bij je hoofd bent. Je kunt deze oefening doen door te gaan liggen en rustig te ademhalen en dan beginnen met het wiebelen van je tenen en zo al je lichaamsdelen afgaan. Of je kunt al je lichaamsdelen aanraken en dan zeg je bijvoorbeeld: ‘Goedemorgen tenen, goedemorgen oren’. En wanneer je ‘goedemorgen’ zegt raak je je voeten of benen aan. Je kunt ze dan ook wakker schudden. Als je deze oefeningen voor het slapen gaat doen, zeg je ‘Slaap lekker tenen’ bijvoorbeeld. En kun je je lichaamsdelen aaien. Geef er zo je eigen draai aan.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Aangeraden video’s met mindfulness-oefeningen voor kinderen

Er zijn ook speciale geleidende meditatie video’s te vinden zoals deze:

Samenvattend

Tot slot wens ik jullie veel plezier met deze oefeningen. Ga er lekker mee aan de slag. Je komt er samen achter welke manier van mediteren je kind fijn vindt om te doen. Het fijne is dat je deze oefeningen kunt doen wanneer je maar wilt. Als het lekker weer is, kun je deze oefeningen ook buiten doen.