Je bent zwanger en verwacht binnen een aantal maanden het gezin uit te breiden met een kindje. In die eerste fase van voorbereidingen treffen, denk je vooral aan het babykamertje inrichten met het ledikantje en de commode. Niet al te lang na de bevalling ga je nadenken over een kinderstoel en of je die wel echt nodig hebt of niet. Het wordt immers al druk genoeg in huis met al die babyspullen, dus je wilt niet onnodig ruimte innemen of geld uitgeven als het niet echt iets toevoegt.

De overstap van liggen naar zitten – de best mogelijke kinderstoel voor je kleintje

Van een goede kinderstoel kan je baby of nog jonge kind lang genieten. Er zijn zelfs kinderstoelen die mee kunnen groeien met je kind. Dan heb je er een aantal jaren plezier van, in plaats van alleen in die eerste paar maanden tot 1,5 jaar.

Kinderstoelen zijn echter niet goedkoop, dus als je al gebonden bent aan een bepaald budget is het goed om te weten dat goedkopere modellen rond de 60 euro kosten. Het kan echter oplopen tot bijna 200 euro en dat is niet voor iedereen haalbare kaart, hoe mooi of ergonomisch verantwoord het model ook is.

Onze absolute nummer 1 als het om kinderstoelen gaat

Wij vinden dat de Humpy Dumpy Opvouwbare/Inklapbare Kinderstoel een fantastische oplossing is voor ouders die op zoek zijn naar een veilige en praktische kinderstoel voor thuis en om mee te nemen naar opa of oma. Dit stoeltje is gemakkelijk op te vouwen en op te bergen in de bijgeleverde tas, wat het ideaal maakt om mee te nemen op reis of naar vrienden en familie. Het is eenvoudig te installeren en het neemt geen extra ruimte in beslag in huis. Het stoeltje is geschikt voor kinderen van 6 maanden en kan 18.9 kilo dragen. Wij bevelen dit zitje aan als de absolute nummer één kinderstoel.

Snel overzicht: Deze kinderstoelen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste kinderstoelHumpy Dumpy Opvouwbare kinderstoel: Deze kinderstoel vinden we op het gebied van design en functionaliteit de absolute topper.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Meest veelzijdige kinderstoelBumbo Multi Seat Kinderstoel: We zeer enorm tevreden over deze kinderstoel door de verschillende manieren waarop het gebruikt kan worden.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste traditionele kinderstoelHauck Alpha+ Kinderstoel: Soms wil je een design wat meer rechttoe rechtaan is, en volgens ons is dit de perfecte kinderstoel daarvoor.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij kinderstoelen?

Met een kleintje in huis staat veiligheid altijd voorop. Zeker wanneer er nog meer (jonge) kinderen in het gezin zijn, kan hun enthousiasme en nieuwsgierigheid voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook kun je zelf na de bevalling even helemaal uit het huisje zijn en nog zoekende zijn naar je nieuwe ritme. Om ongelukken te voorkomen, kies je voor een veilige plek voor ieder gezinslid. Daarom keken wij met grote ogen toen we het assortiment aan kinderstoelen zagen. Dit vroeg om verdere verdieping.

Waarom niet de eerste de beste kinderstoel kopen?

Hoe goed een merk ook is, er kunnen altijd productiefouten ontstaan tijdens het productieproces of in de ontwerpfase gaat het al mis. Bij het testen worden bepaalde mankementen niet ontdekt en voor je het weet, is er weer een terugroepactie omdat het product voor baby’s of kinderen niet veilig blijkt te zijn. Met alle beste bedoelingen ter wereld kan er nog steeds is mis gaan bij fabrikanten van kinderstoelen en daarom moet je zelf altijd scherp blijven.

Toch nog een hoop twijfel en gereserveerdheid van onze kant

Allereerst vroegen wij ons nog steeds af of je wel echt een aparte kinderstoel in huis nodig hebt. Kun je niet gewoon de Maxi-Cosi of box voor meerdere toepassingen gebruiken? Al snel bleek dat we een kinderstoel aan de eettafel toch nuttig vonden, want zo kunnen we de kleine beter in de gaten houden en voelt het ook alsof dit gezinslid gewoon – net als de rest – erbij hoort.

Onze tweede twijfel sloeg toe bij de selectie, want wat was nou een veilige kinderstoel? Wie voor het eerst een kinderstoel koopt, kan helaas lang in deze fase van vertwijfeldheid blijven hangen.

Wat gaat het de fabrikant van kinderstoelen vooral om?

 • Ze zeggen allemaal naar de klant te luisteren en de kinderstoel aan hun wensen aan te passen. Toch zie je dat bij sommige modellen niet of amper terug, bijvoorbeeld door materiaal te gebruiken dat moeilijk schoon te houden is.
 • Andere fabrikanten luisteren wel, maar lukt het ze dan ook om iets te maken dat aan de verwachtingen voldoet? Bij de een staat de kinderstoel standaard aan tafel, bij de ander wordt het ingeklapt en onder het trapgat geplaatst. Deze laatste groep haalt de kinderstoel alleen tevoorschijn als de baby echt bij het gezin komt zitten.

Welke criteria zijn bij het reviewen van kinderstoelen gehanteerd?

Of een product de moeite waard is, hangt af van het doel dat je ermee hebt. Een kinderstoel is niet zomaar een decoratief element in je inrichting en daarom heb je specifieke eisen aan de stoel. Wij keken in onze test naar de volgende onderdelen:

 • Constructie: is deze stevig en zijn degelijke materialen gebruikt?
 • Veiligheid: welke elementen zorgen voor de veiligheid van je kind in de stoel?
 • Flexibiliteit: kun je de stoel makkelijker inklappen of uit elkaar halen en verplaatsen? (bijvoorbeeld om mee op vakantie te nemen of naar schoonouders te gaan met de kerst)
 • Aantrekkelijkheid: in welke kleuren en stofjes zijn de kinderstoelen verkrijgbaar?

Hoe zijn de kinderstoelen daarna getest?

Sommigen van het reviewteam hebben al kinderen en weten daardoor wat hun voorkeur heeft, maar niet iedereen weet iets van kinderstoelen af en daarom was het goed om een voorbespreking te houden. Tijdens dit gesprek werd bepaald wat het kader van de test zou worden en welke strikte richtlijnen we zouden hanteren.

Aangezien er verschillende soorten kinderstoelen zijn, hebben we daarna gekeken welke stoel bij welke leeftijd paste en zo zijn de stoelen mee naar huis gegaan voor de echte test. Dit is natuurlijk niet gebeurd zonder eerst samen te kijken naar de pakketten die binnenstroomden. Zat er een duidelijke handleiding bij? Was het pakket compleet of moest er eerst met de klantenservice contact op worden genomen voor nalevering van een onderdeel? Dit was de start van ons testteam.

De top 10 beste kinderstoelen

1.     Humpy Dumpy Opvouwbare/ Inklapbare Kinderstoel- Tafelhangstoel

De nummer een op onze lijst is handig, stevig en flexibel.

Pluspunten:

 • Praktisch en veelzijdig: Dankzij het compacte formaat en het lichte gewicht van de Humpy Dumpy kinderstoel, is deze gemakkelijk mee te nemen en te gebruiken op verschillende locaties.
 • Comfortabel en veilig: De Humpy Dumpy kinderstoel biedt een veilige en comfortabele zitplaats voor je kindje. De stoel is uitgerust met een 3D ademende kussens.
 • De 5-puntsgordel zorgt voor de veiligheid in de stoel.

Minpunten:

 • De een is laaiend enthousiast over deze kinderstoel, maar anderen vinden de stoel misschien een beetje gek eruitzien zo hangend in de lucht.

2.     Bumbo Multi Seat Kinderstoel – Grijs

Dit is een veelzijdige kinderstoel die vanaf 6 maanden tot ongeveer 3 jaar gebruikt kan worden.

Pluspunten:

 • De stoel kan als losse kinderstoel op de grond neergezet worden, maar de stoel kan ook met riemen aan een gewone stoel vastgemaakt worden, waardoor je kind op de hoogte van de tafel komt te zitten.
 • De foam binnenkant kan eruit gepakt worden en het tafeltje kan eraan geklemd worden.

Minpunten:

 • De meeste producten waardeer je vanwege hun eenvoud en doeltreffendheid, maar bij deze betaal je daarvoor wel een aanzienlijke prijs.

3.     Hauck Alpha+ Kinderstoel – Grijs

Deze tweede kinderstoel van het merk Hauck in de top tien is een all time favorite van velen.

Pluspunten:

 • De stoel is verstelbaar, waardoor je deze lange tijd kunt gebruiken voor je kind.
 • De kinderstoel staat stevig op vier poten en de constructie is degelijk.
 • Een ander belangrijk punt is het materiaal, want het tafelblad kun je losmaken en schoonmaken en de rest van de stoel is met een vochtige doek goed af te nemen.

Minpunten:

 • Wie op zoek is naar een trendy kinderstoel, kan beter nog even verder kijken, want de uitstraling roept nou niet echt ‘design’.

4.     Topmark kinderstoel JESS grey stars

Deze stoel van Topmark is vooral schattig door de witte sterretjes op een donkergrijze achtergrond.

Pluspunten:

 • De kinderstoel is van kunststof en kan makkelijk ingeklapt en meegenomen worden.
 • De poten staan lekker wijd uit elkaar en dit oogt zeer stevig.
 • Ook deze kinderstoel is geschikt voor kinderen van 6 maanden tot 3 jaar.

Minpunten:

 • De stoel is makkelijk in en uit te klappen als je je handen vrij hebt, maar heb je je baby al in de arm en is er verder niemand anders om je te helpen? Dan wordt het iets lastiger.

5.     KEES Kekk Stoelverhoger met eetblad

De stoelverhoger kan pas vanaf een iets latere leeftijd dan de vorige vier stoelen in deze top tien gebruikt worden, namelijk vanaf 9 maanden.

Pluspunten:

 • De stoel kan – net als de nummer twee op deze lijst – zowel op de grond als op een stoel geplaatst worden.
 • De kinderstoel is erg praktisch en flexibel, omdat je hem in een mum van tijd in kunt klappen en kunt vervoeren.

Minpunten:

 • Voor dit bedrag (ongeveer 30 euro) en deze kwaliteit en flexibiliteit, hebben we eigenlijk geen verbeterpunten kunnen vinden.

6.     Bumbo – Floor Seat – Hemlock

Van de nummer twee op de lijst is ook een vereenvoudigde versie die alleen op de grond geplaatst kan worden. Hier zitten dus geen extra riemen om de kinderstoel op een hogere, normale stoel te bevestigen.

Pluspunten:

 • De uitsparing voor de beentjes is ruim, maar niet te ruim.
 • Het riempje houdt je kind in de stoel.
 • De onderzijde is breed genoeg, zodat de kinderstoel maar moeilijk om kan vallen.

Minpunten:

 • De meeste feedback die we van het testteam krijgen, gaat over de zithouding. Dit stoeltje is pas echt geschikt om te gebruiken voor je kind als het zelf al heeft leren zitten.

7.     KidZ ImpulZ – Kinderstoel – 0 tot 5 jaar – Aqua

Voor het iets oudere kind is deze stoel een aanwinst in huis. Je kind heeft zijn eigen kinderfauteuil.

Pluspunten:

 • De stoel is te gebruiken vanaf een jaar.
 • De katoenen hoes kan verwijderd en gewassen worden.
 • De stoel is licht van gewicht en kan door je kind zelf erbij gepakt worden.

Minpunten:

 • Doordat de stoel niet erg zwaar is, kunnen er wel sneller ongelukjes gebeuren.
 • Er is geen middel om veilig zitten in deze stoel te garanderen, dus je kind moet echt al zelfstandig kunnen zitten.

8.     Safety 1st Looky – Kinderstoel -Happy Day

Deze kinderstoel lijkt op de Hauck stoel (de winnaar van deze test), maar ziet er iets eenvoudiger uit.

Pluspunten:

 • De kinderstoel kan rechtop en plat ingesteld worden, zodat je kind kan zitten of liggen.
 • De hoogte van de stoel is in te stellen op 6 verschillende standen.
 • Klap je de stoel dicht, dan neemt hij weinig ruimte in. (net als een ingeklapte tuinstoel)
 • Het plastic tafeltje kan los van het tafelblad geklikt worden, zodat je deze onder de kraan kunt schoonmaken.

Minpunten:

 • De handleiding laat wat ons betreft wel iets te wensen over.

9.     Quax Kinderstoel Ultimo 3 Meegroeistoel – Black/walnut

We spraken eerder al eens over design, nou, dan heb je met de kinderstoel van Quax wel een andere uitstraling in je interieur te pakken, zelfs met een kinderstoel.

Pluspunten:

 • De poten staan voldoende wij uit elkaar en dit zorgt voor een stevig ontwerp.
 • De gordel houdt je kind veilig op zijn plek.
 • De poten kunnen (net als bij een statief voor de fotocamera) ingeschoven worden, waardoor je een lage kinderstoel overhoudt.
 • Behalve zwart met bruin is deze kinderstoel van Quax ook in wit met een koperkleurige zitting te krijgen.

Minpunten:

 • Er zijn geen opbergvakjes of andere extra’s.

10.  Maxi-Cosi Minla – Essential Blue

Maxi-Cosi ken je vooral van de autostoeltjes, maar ze hebben ook stevige kinderstoelen.

Pluspunten:

 • De zitting is van een fijne stof gemaakt die prettig zit.
 • De kleuren zijn stoer en warm. (Behalve in grijs met blauw is deze kinderstoel ook in twee tinten grijs verkrijgbaar.)
 • De wieltjes zijn handig om de stoel te kunnen verplaatsen en door de verbinding tussen twee stoelpoten is de constructie extra stabiel.

Minpunten:

 • Sommigen van het testpanel vinden dit model qua kleuren en stof vooral leuk voor in de winter.
 • Het is een prijzige stoel als je hem niet consequent gebruikt.

Beste uit de test

De Hauck bevalt nog steeds het beste bij het testteam, maar toch zijn we na de uitprobeerfase ook gecharmeerd geraakt van de Bumbo Multi Seat. De stevigheid van deze kinderstoel en de dubbele toepasbaarheid (op de grond of in een normale stoel) maken het een veelzijdig hulpmiddel. Wel moet gelet worden op de ontwikkeling van je kind, zodat het de Bumbo Multi Seat pas gaat gebruiken als het echt wel zelf al kan zitten.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting kinderstoelen test

Door de uiteenlopende prijzen van kinderstoelen en de geschiktheid voor een bepaalde periode in het leven van je kind, kun je je afvragen of dit de investering waard is. Als ouders zijnde kunnen wij aangeven dat jij diegene bent die bepaalt en wat je eraan uit wilt geven. Het hoeft niet het duurste model te zijn om nuttig te zijn. Een keertje gaan proefzitten en je kind in en weer uit het stoeltje halen, kan bepaalde vragen vanzelf oplossen.