Wie zijn de beste onderwijsexperts van Nederland? Wij doken diep in hun bijdragen, publicaties, feedback van collega’s en de impact op het onderwijslandschap. Lees verder voor onze bevindingen…

De top 5 met de beste onderwijsexperts in Nederland

Een onderwijsexpert is iemand die vanuit zijn vakgebied – daarbij dus ook rekening houdend met alle trends en ontwikkelingen binnen onderwijsland – de opvoeding van het kind en de methoden om dat te doen centraal stelt. Heb je altijd een onderwijsexpert nodig? Waarschijnlijk niet, maar het kan wel handig zijn om een individu, team of hele school mee te krijgen in alle vooruitgang, zonder oog te verliezen voor de kern van het opvoeden.

Wat ons de ideale onderwijsexpert reviewers maakt

Weet je, we zijn misschien geen professoren of onderwijskundigen, maar we hebben wel iets bijzonders. We zijn namelijk zelf door het systeem gegaan, hebben ervaring in verschillende onderwijslagen en we blijven ons verdiepen in de nieuwste trends. Onze passie? Zorgen dat jij de insider info krijgt over wie de onderwijswereld echt in zijn of haar handen heeft. Dat maakt ons de perfecte speurneuzen voor dit avontuur.

Blijf kritisch op het onderwijsaanbod

Weet je, in de wereld van onderwijs verandert er continu van alles. Nieuwe methodes, nieuwe inzichten, nieuwe experts die zeggen dat de beste oplossingen hebben gevonden. Maar hey, laten we samen één ding niet vergeten: altijd kritisch blijven kijken. Is dit echt het beste voor de kids? Helpt dit hen echt vooruit? Samen zetten we onze vraagtekens en zoeken we het uit. Want als het om onderwijs gaat, accepteren we alleen het allerbeste.

Hoe we onze twijfels over onderwijsexperts overwonnen

Toegegeven, in het begin waren we een beetje sceptisch. Kan één persoon echt zo’n groot verschil maken in het onderwijs? Maar toen we dieper doken, onze huiswerk deden en de resultaten zagen, waren we om. Die verhalen van verandering, innovatie, en echte impact op scholen en studenten? Ze lieten ons zien dat ja, deze experts zijn de real deal. Samen hebben we onze twijfels opzij gezet en geleerd dat echte verandering mogelijk is.

Hoe we te werk gaan met ons onderzoek

Oké, dus hoe pakken we dit aan, ons speurwerk naar de top onderwijsexperts? Eerst duiken we in de boeken en online bronnen, op jacht naar alles wat riekt naar onderwijsinnovatie. Dan, tijd voor actie: interviews met de mensen die er echt toe doen, van leerkrachten tot de experts zelf. En natuurlijk, we vergeten de praktijk niet. We kijken hoe deze theorieën écht landen in de klas. Dit is geen saaie kost, vrienden. Dit is detective werk van de bovenste plank!

Hoe we de onderwijsexperts wegen

Dus, hoe beslissen we nou wie de echte onderwijskampioenen zijn? Het is geen wiskunde, maar we hebben wel een formule. We kijken naar wat ze hebben bereikt, hoe ze het hebben gedaan, en natuurlijk, de impact. Hier zijn onze acht gouden criteria:

 • Criterium 1: Innovatie in onderwijsmethoden – Hoe vernieuwend zijn hun ideeën?
 • Criterium 2: Bewezen impact op studenten – Zien we echte verbetering in leerresultaten?
 • Criterium 3: Bijdrage aan onderwijsbeleid – Hebben ze invloed buiten de klas?
 • Criterium 4: Publicaties en onderzoek – Hoe solide is hun wetenschappelijke bijdrage?
 • Criterium 5: Samenwerking met scholen en leraren – Werken ze goed samen met de praktijk?
 • Criterium 6: Erkenning in de onderwijsgemeenschap – Zijn ze gerespecteerd door hun peers?
 • Criterium 7: Toegankelijkheid van hun werk – Kan iedereen hun inzichten gebruiken?
 • Criterium 8: Duurzaamheid van hun bijdragen – Zijn hun innovaties blijvend relevant?

Dit zijn de landelijke top 10 onderwijsexperts

Oké, mensen, maak je klaar! We hebben ons huiswerk gedaan en dit is het resultaat: de allerbeste Nederlandse onderwijsexperts. Deze toppers hebben echt een verschil gemaakt in de klas en daarbuiten. Zonder verder oponthoud, hier zijn ze dan: onze top 10 onderwijshelden die het onderwijs in Nederland naar een hoger niveau tillen.

1.Wilma van Esch – opvoedkundig advies en coaching – van leraar tot onderwijsleiding

Wilma is zo iemand die je werkelijk een duizendpoot zou kunnen noemen. Ze weet zich op elk niveau aan te passen aan de persoon of groep mensen die voor haar zit. Ze kan met medewerkers in de kinderopvang sparren over hoe er op een geschikte wijze invulling aan E-learning gegeven kan worden en later een heel onderwijsteam inspireren tijdens een studiedag. Weer later coacht ze leden van het management team om de oude visie weer toekomstbestendig uit te werken.

Wilma’s ervaring liegt er niet om. Al bijna 35 jaar is ze actief in het onderwijs of houdt ze zich bezig met opvoedkundige zaken. Die ervaring hoor en voel je terug in elk beetje informatie of begeleiding dat je van haar krijgt. Ze weet ook als geen ander hoe het huidige onderwijsklimaat niet meer is wat het vroeger was. Als onderwijzer, onderwijsinstelling of andere betrokkene bij opvoeding is het dan ook fijn om te kunnen leunen op de ervaring en steun van iemand als Wilma. Begrip, inzicht, toekomstvisie en samen groeien zijn enkele begrippen die we in haar pragmatische aanpak herkennen.

Laten we eens kijken naar wat Wilma zo bijzonder maakt:

 • Aspect 1: Ervaring en inzicht – Met ruim 35 jaar ervaring heeft Wilma een diepgaand begrip van onderwijs en opvoeding, wat haar advies onmisbaar maakt.
 • Aspect 2: Intuïtie en maakbaarheid – Ze benadrukt het belang van intuïtie over de claim van maakbaarheid, en moedigt professionals aan hun innerlijke kennis te vertrouwen.
 • Aspect 3: Verbinding en onderzoek – Wilma gelooft in de kracht van gesprekken, relaties, en samen onderzoeken om de wereld beter te maken voor onze kinderen.
 • Aspect 4: Creativiteit en ademruimte – Ze pleit voor meer creativiteit en ruimte in onderwijs en opvoeding, weg van de druk om alles te etiketteren en diagnosticeren.
 • Aspect 5: Pedagogische missie – Haar missie is om samen met professionals te onderzoeken hoe we kinderen kunnen helpen groeien tot sterke, nieuwsgierige individuen.

Neem contact op met Wilma via Linkedin >>

2. Onderwijs Ontwikkeling Nederland – vereniging van adviesbureaus voor onderwijs en jeugdhulp

Als adviesbureau dat in de onderwijsbranche werkzaam is, kan het handig en nuttig zijn om je aan te sluiten bij het OON (Onderwijs Ontwikkeling Nederland). Deze vereniging brengt diverse disciplines bij elkaar om zo samen een sterkere vuist te kunnen maken voor alles wat onafhankelijke adviesbureaus voor elke vorm van onderwijs kunnen doen. Het gaat niet alleen om kennis vergaren – al helpt het wel als je van elkaar weet wie wat op welke plek en op welke manier doet – want uiteindelijk draait het allemaal om het bereiken van het kind en onderwijs bieden dat bij hem of haar past.

OON kan ingeschakeld worden bij specifieke problematieken (zieke leerlingen en hoe zij onderwijs kunnen krijgen, hoe omgaan met dyslexie of de achterstand die een kind opgelopen heeft) en daarnaast helpen zij onderwijsorganisaties om te groeien. Net als op alle andere plekken is stilstaan achteruitgaan en dat wil Onderwijs Ontwikkeling Nederland door haar krachten te bundelen voorkomen. Voor bepaalde expertise of begeleiding ga je niet zomaar wat op internet rondspeuren, maar richt je je vragen tot OON om gepast advies en maatwerk trainingen te krijgen en als onderwijsadviesbureau sluit je je dan ook graag bij deze vereniging aan.

Laten we de spotlight zetten op wat Onderwijs Ontwikkeling Nederland zo uniek maakt:

 • Aspect 1: Omvangrijk netwerk – Een landelijk dekkend netwerk zorgt ervoor dat expertise en ondersteuning altijd binnen handbereik zijn.
 • Aspect 2: Integrale advisering – Ze bieden holistische ondersteuning op tal van gebieden, van ICT in het onderwijs tot inclusief onderwijs.
 • Aspect 3: Keurmerk van kwaliteit – Het keurmerk onderstreept hun commitment aan hoge kwaliteitsstandaarden in onderwijsadvies.
 • Aspect 4: Kennisdeling en -ontwikkeling – Als kennisnetwerk stimuleren ze actief de uitwisseling van informatie en beste praktijken onder leden.
 • Aspect 5: Juridische ondersteuning – Ze bieden essentiële juridische ondersteuning en handreikingen, waarmee ze een stevig fundament leggen voor hun leden en het onderwijs als geheel.

Neem contact op met Onderwijs Ontwikkeling Nederland via Linkedin >>

3. De Onderwijsadviseur – voor strategische, tactische en operationele vraagstukken op onderwijsgebied

Mouris Boer van De Onderwijsadviseur is een bezige bij en door heel het land actief. Dat blijkt wel uit alle feedback die hij van klanten heeft ontvangen. Zijn ervaring in het onderwijs – zelf gestart als leraar en later doorgegroeid tot directeur – komt uitstekend van pas bij alle vraagstukken die hij graag op zijn pad ziet komen.

Kwaliteit van onderwijs staat bij hem centraal en hij helpt onderwijsinstellingen hier invulling aan te geven zonder de ontwikkelen in onderwijsland uit het oog te verliezen. Hij is zich bewust van alle wet- en regelgeving die continu verandert en heeft de stressvolle baan als leraar in het onderwijs zelf ervaren. Dat maakt hem kundig, meevoelend en praktisch in zijn oplossingen en adviezen.

Een van zijn krachten is maatwerk leveren en dit doet hij ook als externe auditor. Zijn insteek in deze rol is vooral dat je als onderwijsinstelling zelf moet willen blijven groeien en niet moet gaan zitten wachten tot er van buitenaf signalen (of gedwongen veranderingen vanuit de regering) binnendruppelen. Dan ben je namelijk te laat en wordt de inhaalslag maken een stuk lastiger. Mouris weet hoe hij mensen en organisaties op onderwijskundig vlak kan motiveren en inhoudelijk kan verrijken. Wij merken aan alles wat we over hem weten dat Mouris een waardevolle partner als onderwijsexpert is.

Hier zijn vijf redenen waarom De Onderwijsadviseur ons hart heeft gestolen:

 • Aspect 1: Diepgaande kennis – Mouris’ achtergrond in onderwijs én bedrijfskunde geeft hem een unieke kijk op hoe onderwijs verbeterd kan worden.
 • Aspect 2: Praktische hulpmiddelen – Hij biedt kant-en-klare leerlijnen die direct toepasbaar zijn in de klas.
 • Aspect 3: Maatwerkoplossingen – Zijn aanpak is altijd persoonlijk, gericht op de specifieke behoeften van scholen en leerkrachten.
 • Aspect 4: Beleid en strategie – Mouris helpt bij het navigeren door beleids- en strategievraagstukken met een heldere, toekomstgerichte visie.
 • Aspect 5: Bevlogen begeleiding – Zijn passie en bevlogenheid in de begeleiding van onderwijsteams en bestuurders zijn inspirerend en effectief.

Neem contact op met Mouris Boer via Linkedin >>

4. Metis Onderwijsadvies – een kundige partij voor het ontwikkelen, uitvoeren en managen van beroepsonderwijs met als belangrijke pijlers kwaliteit en innovatie

Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe snel een beroep of branche kan veranderen? En weet je wat dit betekent voor het beroepsonderwijs? Eigenlijk wil je de trends en ontwikkelingen altijd net voor zijn, zodat je met een opleiding precies de juiste mensen aan het einde van het traject af kunt leveren. Het klinkt heel klinisch, maar je wilt als beroepsonderwijs dat leveren waar de markt om vraagt en die vraag verandert nog al eens, niet alleen qua tempo, maar ook als het om de inhoudelijke kant van werkzaamheden en kennis gaat.

Probeer dat maar eens bij te benen! Gelukkig sta je er niet alleen voor, want Metis Onderwijsadvies kan op elke plek binnen het beroepsonderwijs een rol spelen; van onderwijs ontwikkelen en uitvoeren tot op managementniveau schakelen en innovaties aanzwengelen. Wordt het tijd voor een nieuw curriculum? Zijn er mensen in het onderwijsteam die verlangen naar het bijscholen van hun competenties? Zijn er wijzigingen in de complexe onderwijsstructuur of vindt er binnenkort een accreditatie of audit plaats? Voor al deze vragen zijn de specialisten van Metis Onderwijsadvies er om je te begeleiden en adviseren.

Wat maakt Metis Onderwijsadvies zo speciaal? Hier zijn vijf glanspunten:

 • Aspect 1: Persoonlijke benadering – Hun commitment aan onderwijs op maat toont aan dat elke leerling ertoe doet.
 • Aspect 2: Professionaliteit – Ze staan bekend om hun deskundige integratie van onderwijsvraagstukken in effectieve ontwikkeltrajecten.
 • Aspect 3: Innovatie – Door altijd te innoveren, blijven ze relevant en bieden ze up-to-date oplossingen.
 • Aspect 4: Cedeo-erkenning – De herhaalde erkenning onderstreept hun kwaliteit en bedrijfsgerichtheid in de branche.
 • Aspect 5: Een rijke historie – Gestart vanuit pure passie door Marinus Dekkers, is Metis uitgegroeid tot een toonaangevend adviesbureau.

Neem contact op met Metis Onderwijsadvies via Linkedin >>

5. Ieder kind kansrijk – over gelijke kansen in de klas creëren als het om afstandsonderwijs gaat

Ben jij ook een leraar die vroeger – of juist ten tijde van de Corona crisis – al zag dat de kansen niet voor elk kind gelijk waren? Door gedwongen afstandsonderwijs te volgen, bleek de ongelijkheid in kansen nog sterker tot uitdrukking te komen dan eerder werd vermoed. Het onderzoek dat door Ieder kind kansrijk is uitgevoerd, geeft schrikbarende cijfers. Misschien zijn deze cijfers echter wel nodig om eindelijk een door alle lagen en tot de regering aan toe door te dringen dat het zo niet langer kan.

Als onderwijsorganisatie kun je het onderzoek van Ieder kind kansrijk opvragen en je verdiepen in deze materie, als je dat niet al had gegaan. Je kunt achterhalen of jouw school of jouw regio dezelfde karakteristieken kent als het om kansongelijkheid gaat en wie welke taak heeft om die ongelijkheid weer recht te trekken.

Verder kun je het boek van een absolute autoriteit als het om gelijke kansen in onderwijs creëren gaat – Poor Students Rich Teaching  – van Dr. Eric Jensen lezen en je verdiepen in hoe je waarborgt dat alle kinderen gelijke kansen krijgen. Het boek is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar met als titel: Ieder kind kansrijk; Lesgeven aan leerlingen die opgroeien in armoede.

Als kers op de taart is Expeditie Kansrijk ontwikkeld. Dit traject laat scholen zelf op zoek gaan naar hoe zij het beste kansengelijkheid kunnen creëren. De expeditie is ontwikkeld door Bazalt Groep op basis van de onderzoeken die Eric Jensen heeft gedaan naar de rol van armoede en de kansen die een kind op school hierdoor (niet) krijgt.

Een paar highlights die Bazalt Groep zo uniek maken:

 • Aspect 1: Brede ondersteuning – Hun werk beslaat het gehele onderwijsspectrum, van peuterspeelzalen tot middelbaar onderwijs.
 • Aspect 2: Lerende gemeenschap – Ze bevorderen de school als een plek van continue ontwikkeling, voor zowel leerlingen als begeleiders.
 • Aspect 3: Kwaliteit en erkenning – Met meerdere keurmerken tonen ze hun toewijding aan hoogwaardige onderwijsadvies en -ondersteuning.
 • Aspect 4: Innovatie en vernieuwing – Ze zijn constant bezig met het aanjagen van vernieuwing binnen het onderwijs.
 • Aspect 5: Inclusiviteit – Hun missie om elk kind kansrijk te maken, onderstreept het belang van gelijke kansen in het onderwijs.

Neem contact op met Bazalt Groep via Linkedin >>

Eervolle vermelding: Driestar Educatief – met de nadruk op christelijk onderwijs

Driestar Educatief is een rijke bron van informatie en een plek voor alle studenten, scholen en andere opvoedkundige betrokken die wensen dat het christelijk geloof een plek heeft in het onderwijs. Je kunt er cursussen volgen (ook vaak in de Engelse taal) en er zijn projecten en onderzoeken die de moeite van het lezen waard zijn. Alle onderdelen die je op de website van Driestar Educatief ziet, zullen je inspireren en ideeën geven voor hoe je de basis van het christelijk geloof kunt betrekken bij alle facetten van boeiend onderwijs.

Verder is er plek voor alle traditionele vraagstukken waar ook andere opleidingen mee worstelen die het geloof niet per definitie als centraal uitgangspunt hebben genomen, zoals dyslexie, hoogbegaafdheid, trauma en meertaligheid. Geïnteresseerd geraakt in Driestar Educatief? Je kunt er als leraar of onderwijsorganisatie met gelovige insteek al je passie in kwijt en allerlei vraagstukken beantwoord zien worden.

Hier zijn vijf redenen waarom Driestar Educatief zo’n impact maakt:

 • Aspect 1: Diepgewortelde missie – Hun toewijding aan het verspreiden van inspirerend christelijk onderwijs is onwankelbaar.
 • Aspect 2: Praktijkgericht onderzoek – Hun onderzoek voedt innovatie en verbetert voortdurend de onderwijspraktijk.
 • Aspect 3: Bijbelse basis – In al hun werk is de Bijbel de leidraad, wat zorgt voor een unieke en solide basis.
 • Aspect 4: Kernwaarden – Toewijding, betrouwbaarheid, wijsheid, bewogenheid en moed kenmerken hun aanpak en interacties.
 • Aspect 5: Rol als gids – Als reisgenoot voor onderwijs- en opvoedingsprofessionals bieden ze essentiële ondersteuning en richting.

Neem contact op met Driestar Educatief via Linkedin >>

De door ons gebruikte bronnen

Voor ons onderzoek naar de top onderwijsexperts en vernieuwers hebben we flink wat huiswerk gedaan. Check hieronder waar we onze inzichten vandaan hebben gehaald:

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.

Bekijk hier relevant videomateriaal over de huidige staat van onderwijs

Hieronder zie je een wellicht interessant en relevant filmpje over soms ondeugdelijk lesmateriaal en de monopolie van de grote distributeurs in schoolspullen. Een eye-opener!

Jouw onderwijsexpert vervolgstap

In dit artikel hebben we je, zoals beloofd, laten zien welke onderwijsexperts tot onze persoonlijke top 5 behoren. Elk van deze onderwijsexperts kunnen we van harte aanbevelen. Welke onderwijsuitdaging je ook hebt: zij zullen met hun expertise bijdragen aan een oplossing en zorgen voor een significante verbetering. We hebben je laten zien waar je op moet letten als je de samenwerking aangaat met een onderwijsexpert. Dus, waar wacht je nog op? Jouw kans op verbetering ligt binnen handbereik. Kies vandaag nog jouw onderwijsexpert.