Om je kind elke dag schoon haar te laten hebben, was je het met regelmaat. Niet elke dag, want dat schijnt iets te veel van het goede te zijn, maar afhankelijk van het soort haar van je kind, kun je het om de twee, drie of vier dagen wassen. Een jongen met een lekker kort kapsel hoeft zijn haar waarschijnlijk minder vaak te wassen dan een meisje met lang krullend haar. In deze top tien lees je alles over de beste kids shampoo.

Disclaimer vooraf: shampoo kan gevaarlijk zijn en wij geven géén gezondheidsadvies

Shampoo bevat sulfaten, wat huid en ogen irriteert. Dit is een van de belangrijke redenen waarom er kinder-shampoo bestaat, met minder sulfaten. Echter, alsnog doen wij geen enkele aanbeveling rondom gezondheidseffecten van shampoo. Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheid- of veiligheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

Wij doen geen enkele aanbeveling over de medische voordelen van kinder-shampoo. Deze website is enkel voor educatieve doeleinden. De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn voor kinderen en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer.

Onze zoektocht naar de perfecte kindershampoo

Een goede shampoo voor kinderen vinden lijkt een makkelijke taak, want er is zoveel te krijgen tegenwoordig. Toch werkt de ene shampoo beter dan de andere, of voelt een shampoo gewoon fijner aan als je daarna het resultaat ziet. Als je kind lange haren heeft, wil je bijvoorbeeld niet dat het gaat klitten tijdens het wassen of daarna bij het uitborstelen. Haren wassen kan al vervelend genoeg zijn, dan wil je dat zo snel mogelijk en met het beste resultaat doen.

Onze #1: dit is de beste shampoo voor je kids

De shampoo van Fa Kids is een topper en je kind kan deze shampoo tegelijkertijd ook als body wash gebruiken. De Fa Kids Douche & Shampoo is bestemd voor huid en haar. Hij maakt de haren weer soepel en prikt niet in de oogjes van je kind. Vooral dat laatste is waar het je bij de kindershampoo om moet gaan. Zelf lukt het ons wel om shampoo tijdens het wassen naar achteren weg te laten spoelen, maar bij kinderen is dat een ander verhaal.

Snel overzicht: Deze shampoos voor kinderen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor dubbele werkingFa Kids Douche & Shampoo Pirate: Een efficiënte keuze voor ouders, aangezien dit product zowel als shampoo en douchegel fungeert. We waren onder de indruk van hoe makkelijk het de haren ontwart en hoe mild het is voor de ogen. Let wel op de dop tijdens het vervoeren! >> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste keuze voor geurbelevingKneipp Kids Shampoo & Douche Drakenkracht: Deze shampoo/douchegel combo laat de huid zacht aanvoelen en heeft een heerlijke geur. Hoewel iets duurder, vinden we dat de geurbeleving het extra geld zeker waard is. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste keuze voor duurzaamheidWeleda Kids 2-in-1 Shampoo & Body Wash Blije Sinaasappel Shampoo: Een product dat zowel de huid als het haar reinigt. Het schuimt goed, wat het wassen makkelijker maakt. Let er wel op dat het, ondanks de heerlijke sinaasappelgeur, niet bedoeld is voor consumptie. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom kindershampoo reviewen?

Elke reviewer test graag producten uit, maar nu is het tijd voor een thuistest en betrekken we het gezin erbij. Wij vinden dat iedereen recht heeft op goede persoonlijke hygiëne en de verzorging van het haar hoort daar zeker bij. Het haar is vaak het eerste dat opvalt als je iemand ziet. Het glanst en danst rond het gezicht, of het is vettig en hangt er maar slapjes bij. Wanneer je kiest voor kinderen, kies je voor opvoeden en dus hoort de verzorging van alle delen van het lichaam daar ook bij.

Waarom kritisch blijven bij kinderproducten zoals shampoo?

Een review vertelt je werkelijk hoe een product ervaren wordt, terwijl een fabrikant vaak alleen de beste aspecten beschrijft om je te overtuigen het product aan te kopen. Bij producten voor kinderen gaat het nog een stap verder, want de verpakking trekt natuurlijk gelijk de aandacht van je kind. Dat wil echter niet zeggen dat de inhoud goed is. Daarom hebben wij de test met kindershampoo serieus aangepakt en persoonlijk ervaring opgedaan met elke shampoo in deze top tien.

Eerst nog wat aarzelend

Het is niet de eerste keer dat we kids shampoo inkopen en om eerlijk te zijn, hebben we in de aanbieding wel eens een shampoo gekocht die we daarna ‘per ongeluk’ na de zwemles zijn vergeten bij de douches, omdat hij gewoonweg niet beviel. Ook al waren we er zelf niet blij mee, misschien had iemand anders er een betere ervaring mee. Een betere kindershampoo vinden stond dus al hoog op ons wensenlijstje, want je wilt geen drama tijdens het douchen en haren wassen.

Wat beloven de meeste fabrikanten?

 • Merken zeggen dat het haar na het wassen niet verstrengeld is, maar toch moet je soms voorzichtig borstelen of kammen om langer haar uit de klit te halen.
 • Een fabrikant zegt dat de kindershampoo niet in de ogen prikt, terwijl je kind daar toch veel gevoeliger voor blijkt te zijn dan in de testfase van die fabrikant gebleken is.
 • Steeds meer fabrikanten zeggen aandacht te besteden aan milieuvriendelijke verpakkingen en geen schadelijke ingrediënten, maar toch laat dit nog vaak te wensen over.

Waar op letten bij kids shampoo? De criteria bij deze review

Een goed product moet vooral voldoen aan je verwachtingen. Als er op de fles staat dat het niet in de ogen prikt, is dat wat je verwacht en dan wil je geen huilend kind in de douche vanwege het prikken in de ogen. Er zijn echter nog meer relevante aspecten, zoals:

 • Doel: als het geschikt is voor huid en haar, moet het effect ook goed zijn, want anders koop je liever twee aparte producten.
 • Eigenschappen van product: is het alleen een shampoo voor het haar of ook een conditioner?
 • Ingrediënten: hoe natuurlijk is de shampoo of zitten er toch nog steeds veel schadelijke grondstoffen in?
 • Verpakking: wat voor soort dop zit er op de fles en is het makkelijk om te doseren?

Hoe is kindershampoo getest? Onze onderzoeksdata

Na de aanschaf van een hele voorraad aan verschillende soorten shampoo voor kinderen, zijn we eerst zelf gaan uitproberen. De zintuigen doen het eerste werk: je bekijkt de verpakking en het label, je ruikt aan de shampoo en je smeert het eens tussen je vingers om de substantie te testen.

Voor de thuistest maakte het voor ons nog verschil uit of de ouder nog de haren van het kind waste, of dat het kind al zelf de haren kon wassen. In dit geval stelden we andere eisen aan de dop op de fles, want een kind verbruikt anders veel te veel shampoo bij elke wasbeurt.

De top 10 met beste kids shampoo

1.     Fa Kids Douche & Shampoo Pirate

De kindershampoo van Fa gebruik je als shampoo en douche gel tegelijk.

Pluspunten:

 • De shampoo prikt niet in de ogen.
 • Haren raken niet verstrikt tijdens het wassen en kammen weer makkelijk los.

Minpunten:

 • Het is onze ervaring dat de dop wel makkelijk open gaat, dus wanneer je de shampoo mee geeft in de tas voor zwemles, moet je opletten dat deze goed dicht blijft.

2.     Kneipp Kids Shampoo & Douche Drakenkracht

Ook de shampoo van Kneipp is voor huid en haren geschikt.

Pluspunten:

 • Je kind krijgt een zachte huid door deze shampoo en douche gel ineen.
 • De shampoo ruikt heerlijk.

Minpunten:

 • De shampoo van Kneipp is in vergelijking met andere producten voor het haar wel duurder.

3.     Schwarzkopf Kids Piraat Shampoo

De shampoo verzorgt het haar en de rest van het lichaam van je kind.

Pluspunten:

 • De shampoo heeft geen prikeffect in de ogen.
 • De verpakking is leuk voor jongens die fan van piraten zijn.

Minpunten:

 • De dop maakt doseren wel wat lastig en er komt dan ook vaak te veel uit. Leer je kind daarom zuinig te zijn tijdens het douchen, anders is de fles zo leeg.

4.     Schwarzkopf Kids Fee Shampoo

De nummer drie op deze lijst is voor jongens, maar de feeën shampoo van Schwarzkopf is voor meisjes.

Pluspunten:

 • In deze shampoo zit tegelijk ook een conditioner die het haar lekker zacht maakt.
 • Onze meiden zijn dol op de geur van deze shampoo.

Minpunten:

 • Bij echt lang haar bleek het toch wat lastiger uit te kammen te zijn, ondanks dat de shampoo zegt klitten te verwijderen.

5.     Weleda Kids 2-in-1 Shampoo & Body Wash Blije Sinaasappel Shampoo

Door de sinaasappelgeur kan deze shampoo door zowel jongens als meisjes gebruikt worden.

Pluspunten:

 • Dit product van Weleda kan op zowel de huid als het haar gebruikt worden door kinderen.
 • De shampoo schuimt lekker, waardoor het haar makkelijker te wassen is.

Minpunten:

 • Ondanks dat deze shampoo heerlijk ruikt, moet het kind zich niet vergissen en het in de mond krijgen. Het blijft nog steeds shampoo en body wash.

6.     Shea Moisture Mango & Carrot Kids Extra-Nourishing Shampoo

De shampoo van Shea Moisture is alleen bestemd voor het haar.

Pluspunten:

 • De shampoo blijkt het haar echt te voeden bij regelmatig gebruik. Het haar ziet er gezonder uit.
 • Er zit geen sulfaat in de shampoo.

Minpunten:

 • De shampoo is iets duurder dan de andere kandidaten in deze top tien, maar we hebben ervaren dat de hogere prijs verwaarloosbaar is ten opzichte van de kwaliteit van deze shampoo.

7.     Cantu Care for Kids Shampoo + Conditioner + Leave-in Conditioner + Detangler

Deze set bestaat uit vier producten die geschikt zijn voor zowel jongens als meisjes.

Pluspunten:

 • Het is geschikt voor alle soorten haar.
 • Er zitten geen vervelende of schadelijke grondstoffen in de shampoo van Cantu Care for Kids.

Minpunten:

 • Uit onze test bleek dat voor kinderen met krullen deze shampoo prettig vinden, terwijl de andere haartypen er niet laaiend enthousiast over waren.

8.     Garnier Ultra Doux Kids Kersen – Shampoo 2 in 1 voor Lang Haar

Deze shampoo van Garnier is vooral geschikt voor kinderen met lang haar.

Pluspunten:

 • De shampoo geurt heerlijk naar kersen en dat maakt haren wassen voor beide partijen – ouder en kind – een aangename activiteit.
 • Het haar glanst ontzettend na deze shampoo gebruikt te hebben.
 • 3

Minpunten:

 • In verhouding tot vele andere kids shampoo is deze van Garnier wel aan de dure kant.

9.     Nickelodeon Douchegel En Shampoo Marshall Junior

Dit is een fijne shampoo en douche gel in een leuke fles van Paw Patrol dat op Nickelodeon te zien is.

Pluspunten:

 • We zijn enthousiast over het pompje op deze fles, want deze maakt doseren ook voor kinderen duidelijk. Je hoeft alleen maar te testen hoeveel er per pomp uitkomt en spreekt dan af hoeveel keer ze mogen pompen.
 • Dit is een literfles met shampoo en body wash, dus ook al lijkt de prijs duurder, je krijgt ten opzichte van sommige andere shampoo wel minimaal vijf keer zoveel inhoud.

Minpunten:

 • De kinderen in onze thuistest bleken het pompje zo leuk te vinden, dat we regelmatig erbij moesten blijven bij het shampoo pakken. Het is immers geen speelgoed.

10.  Dermo Care Shampoo Shimmer Shine Dora

Voor de jongste fans van Dora is er ook een speciale shampoo.

Pluspunten:

 • De shampoo prikt niet in de oogjes.
 • Na het haren wassen zitten er weinig knoopjes in langer haar.

Minpunten:

 • Je moet goed opletten dat je kind de dop weer correct dicht klemt, anders ben je snel door de 200 ml heen en dan is deze kindershampoo best prijzig.

Beste uit de test

Ondanks dat we het merk niet kenden, blijkt ook Cantu Care favoriet te zijn bij veel van de ouders in het testteam. Dit komt vooral om dat er weinig schadelijke stoffen in de shampoo verwerkt zijn en dat is bij de meeste andere shampoos helaas wel het geval. De goede stoffen in deze kids shampoo – honing, kokosolie en shea boter – maken de haren heerlijk zacht en het ruikt ook lekker om de haren van je kind met deze shampoo te wassen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

Bij het kiezen van een shampoo voor je kind kijk je niet alleen naar of het niet in de oogjes prikt en naar de prijs. Let vooral op wat voor soort haar je kind heeft en kijk of je daar een passende shampoo bij kunt vinden. Is het een combinatie van shampoo en body wash? Dat is prima, maar bij shampoo gaat het in eerste instantie toch om het reinigen en verzorgen van het haar. Zeker bij kinderen die een gevoelige huid hebben of haren wassen (nog) niet leuk vinden, helpt een goed product.