Jonge kinderen hebben vaak geen deodorant nodig. Ze vinden het leuk om met een parfumflesje te spelen en zien volwassenen deodorant gebruiken, maar zweten – en dan vooral geurend zweet – daar hebben zij nog geen last van. Zodra het moment daar is, kun je voor een deodorant specifiek voor kinderen kiezen, of voor een milde deodorant voor volwassenen gaan. Aan geuren geen gebrek, dus daar telt alleen je persoonlijke voorkeur. Wat is de beste deodorant voor kinderen? Je leest het hier…

Beginnen met het gebruiken van deodorant – je allereerste deo

Kun jij je nog herinneren wanneer je voor het eerst deodorant bent gaan gebruiken? In ons team kwamen vooral de herinneringen naar boven van de keren dat je het was vergeten. Of je denkt nu aan de gymles en dat de deo niet in je gymtas was blijven zitten na het in de was doen van je gymkleren. Hoe dan ook, deodorant is nodig om geen vervelende lichaamsgeur te hebben. De juiste deo voor jezelf kiezen, is soms lastiger dan je denkt, want er is tegenwoordig zoveel te koop.

Onze absolute aanrader: dit is de beste deodorant voor de jeugd

Dit is de enige deodorant die specifiek voor de doelgroep kinderen te krijgen is. Je hebt ze in twee geuren – original en poederzacht – en deze geuren zijn vooral in trek bij tienermeisjes. Er zit geen alcohol in de deo van Zwitsal en als jouw tienerdochter een gevoelige huid heeft, werkt deze deodorant perfect. 

Snel overzicht: Deze deodoranten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste deodorantZwitsal Original Deodorant: Zwitsal staat natuurlijk al bekend om zijn milde producten en deze deo vinden we daarom perfect voor kids.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Meest aangename geurDove Men+Care Deodorant: Uit onze test kwam naar voren dat deze deo als het meest aangenaam ervaren wordt.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste deo voor gevoelige huidSanex Dermo Sensitive: Deze deodorant vinden we het meest geschikt voor gevoelige kinderhuidjes.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom deo’s voor kinderen reviewen?

Je gunt iedereen een prettige of in ieder geval een neutrale lichaamsgeur, maar voor sommigen is dit best een uitdaging. De een begint al op jonge leeftijd erg te zweten en heeft last van geurtjes, terwijl dit bij de ander echt pas aan het eind van de tienerjaren gebeurt. Als het eenmaal zover is, wil je natuurlijk zo lang mogelijk profiteren van een goede deodorant. Daarnaast wil je een geur die bij je leeftijd past.

Waarom je koppie er altijd bijhouden bij het kiezen van een deo?

Loop een supermarkt of drogisterij binnen en je ziet rijen met verschillende soorten deo. Meestal is er een aparte sectie voor mannen en vrouwen. Wat gelijk opvalt is de verpakking. Voor vrouwen heeft de fabrikant vaak een lichte en fleurige buitenkant. Bij mannen is het meestal donkerder met meer grafische effecten in plaats van bloemetjes of fruit als afbeelding.

Waar het echter om gaat is de inhoud en niet de verpakking. Toch weet een fabrikant je ogen eerst naar de buitenkant te trekken en vergeet je misschien bij je keuze wat er aan ingrediënten in deodorant zit en of je dat wel onder je oksels of ergens anders op je lichaam wilt aanbrengen.

Onze sceptische reactie op kinderdeodorant

We merken zelf al dat er ontzettend veel verschil is tussen de deo’s die op de markt verkrijgbaar zijn. Ook is niet ieder mens hetzelfde en zweten we allemaal op een andere manier. Je kunt in de winter minder zweten dan in de zomer. Je kunt bij bepaalde activiteiten meer zweten, maar sommige mensen zweten echt altijd. Je kijkt dus bij het kiezen van een deodorant niet alleen naar wat er verkrijgbaar is, maar ook gewoon naar jezelf en waar je – of je kind – behoefte aan hebt. 

Wat beweren deodorantmerken? Klopt dit wel?

 • Sommige fabrikanten geven duidelijk aan dat een deo voor man of vrouw is, of door beiden gebruikt kan worden vanwege de uniseks geur van de deodorant.
 • Ze beloven allemaal dat je geen last zult hebben van nare geurtjes en het gaat zelfs zover, dat fabrikanten een minimaal aantal uren durven te garanderen.
 • Veel merken maken reclame voor het feit dat er 99% natuurlijke ingrediënten in verwerkt zijn, maar wat betekent dat dan voor die ene procent die niet natuurlijk is? Hoe gevaarlijk zijn bepaalde stoffen die in deodorant verwerkt zijn eigenlijk voor het menselijk lichaam?

Waar let je op bij deo’s voor jonge mensen?

Natuurlijk is de geur het eerste wat opvalt bij het uitkiezen van een deodorant. Je wilt zelf ruiken of iets fris ruikt en wilt zo zeker weten dat dat ook is wat anderen zullen ruiken. Een geur vind je wel of niet lekker, maar kan ook bij een speciale activiteit passen.

Wanneer je in het weekend uitgaat, gebruik je een andere deo dan wanneer je doordeweeks gewoon naar school gaat. Draag je donkere kleding of kleding zonder mouwen? Dan wil je liever iets dat niet vlekt op je kleding of onder je oksel zichtbaar is wanneer je je armen omhoog doet.

Volgens ons zijn de volgende elementen van belang bij het uitkiezen van een deodorant voor kinderen:

 • Effectiviteit: bij elke activiteit (sporten, uitgaan, naar school gaan, et cetera) moet je op  je deodorant kunnen vertrouwen dat hij werkt.
 • Frequentie: de meesten van ons doen het liefst maar een keer per dag deo op en we gaan er dan vanuit dat het ook de rest van de dag zijn werking blijft behouden.
 • Geur: de geur moet bij jou, de activiteit en je mood passen.
 • Manier van aanbrengen: je kunt tegenwoordig kiezen tussen rollen, sprayen, met een stick of blok smeren en met de vinger aanbrengen.
 • Substantie: een stick in gelvorm plakt meestal meer dan een crèmeroller, terwijl een hardere stick op basis van crème weer kan brokkelen onder je oksel.
 • Visueel aspect: zie je de deodorant op de huid zitten of merk je vlekken op kledingstukken?
 • Ingrediënten: je wilt het liefst zo min mogelijk zaken die een negatief effect op je gezondheid kunnen hebben.

Hoe hebben we deo’s voor kinderen en tieners getest? Onze onderzoeksdata

Deze deodoranttest was leuk en interessant om te doen. We hebben niet alleen gekeken naar wat nu onze favoriete deo was en waarom dit zo is, maar ook hoe onze kinderen eigenlijk naar onze keuzen keken en wat zij van de deo’s vonden.

Al snel bleek dat wij de frequentie en werking van de deo belangrijker vonden dan de deelnemers aan onze test. Een tienermeisje vindt het helemaal niet erg om 4x per dag op de toiletten op school nieuwe deo op te doen, als ze maar lekker ruikt. Over het algemeen zijn volwassenen zich ook bewuster van de ingrediënten en wat dezen met de gezondheid kunnen doen dan kinderen.

De top 10 met beste deo’s voor kinderen en jeugd

1.     Zwitsal Original Deodorant

De enige deo die als specifiek label heeft dat het geschikt is voor kinderen, is deze van Zwitsal.

Pluspunten:

 • De herkenbare geur is voor velen in ons testpanel de reden om deze deodorant te gebruiken.
 • De fles sprayt op een prettige manier, waardoor de deo goed verdeeld wordt onder de oksels.

Minpunten:

 • De twee punten ter verbetering houden verband met elkaar: je moet je deo met je meenemen, want je moet je deo meerdere keren op een dag aanbrengen. Dan wordt de deo ook automatisch een stuk duurder dan vele andere producten die je maar een keertje op een dag hoeft te gebruiken.

2.     Axe Ice Chill Bodyspray Deodorant

Jongens zijn fan van Axe, omdat het heerlijke geuren heeft, zoals deze frisse munt en citrus Ice Chill versie.

Pluspunten:

 • Met Axe heb je tot 48 uur bescherming tegen vervelende geuren.
 • Je kunt de spray niet alleen onder je oksels, maar ook op de rest van het lichaam gebruiken om lekker te ruiken.

Minpunten:

 • Deze deo bevat alcohol en kan voor oksels bij jongens nogal prikken.

3.     Dove Men+Care Deodorant Man Mineral & Sage

De Men+Care van Dove bestaat niet alleen uit een geurcomponent, maar ook uit een verzorgende component in de vorm van een crème.

Pluspunten:

 • Deze deo is zachter dan vele anderen en veroorzaakt weinig irritaties op de huid.
 • De geur ‘Mineral & Sage’ is lekker fris en past eigenlijk bij elke dag van de week of elke activiteit.

Minpunten:

 • Het is onze ervaring dat jongens met een gevoelige huid wat last kunnen krijgen van een brandend gevoel of jeuk onder de oksels.

4.     Sanex Dermo Sensitive Deodorant Anti-Transpirant Roller

Dit is de eerste roller in deze top tien en je gebruikt een roller meestal langer dan een spray.

Pluspunten:

 • Sanex heeft pH-neutrale deo’s waar geen alcohol in verwerkt zit. De kans op huidirritaties is hierbij het kleinst.
 • Deze deo is heel fijn voor tieners met een gevoelige huid.

Minpunten:

 • Wij vinden de geur geschikt voor zowel jongens als meisjes, maar de mannen in het testpanel dachten daar anders over. Zo zie je maar weer dat de bedenker of beslisser niet altijd voelt (of ruikt) wat de doelgroep ervaart.

5.     Dove Original Anti-transpirant Spray – Vrouw

Na de nummer drie voor mannen op deze lijst, is er ook een Dove variant voor vrouwen.

Pluspunten:

 • Er zijn verschillende geuren: original, go fresh, invisible day, go fresh en sensitive.
 • De geur is aanwezig, maar overheerst niet, waardoor je je deo prettig draagt.

Minpunten:

 • Wij ervaren dat Dove witte vlekken of een witte waas kan achterlaten op donkere kleding.

6.     NIVEA Dry Comfort Deodorant Roller

Dit is de tweede roller in onze top tien en nu is het merk Nivea aan de beurt.

Pluspunten:

 • Dry Comfort beweert tot 48 uur bescherming tegen transpiratieluchtjes te bieden.
 • De deo is dermatologisch getest en je huid reageert niet op de ingrediënten door de zachtheid van de deo.

Minpunten:

 • Een van onze testers zat met een defecte roller en dat maakt het product meteen onbruikbaar.

7.     Nuud – De zorgeloze deodorant – Biologisch – 100% Vegan

Van de meer traditionele deodorant stappen we nu over naar drie modernere of milieuvriendelijkere keuzen voor frisse oksels. – Meerdere dagen werkzaam (3 tot 7 dagen, gemiddeld 3 dagen)

Pluspunten:

 • Deze deodorant van Nuud geeft geen vlekken en er zitten geen nare ingrediënten in de deo verwerkt. Het is dus geschikt voor tieners met een gevoelige huid.
 • Een keer aanbrengen zorgt voor dagenlang effectiviteit van de deodorant, al moet je wel uitproberen bij hoeveel dagen voor jou de werking stopt.

Minpunten:

 • Stap je over van een traditionele deo naar die van Nuud? Dan kan een ‘okseldetox’ nodig zijn om je lichaam te ontdoen van de werking van de vorige deo.

8.     Dove go fresh grapefruit Women

Deze Grapefruit is populair bij de meisjes in ons testpanel en dat is overigens zo bij zowel de tieners als de volwassen vrouwen.

Pluspunten:

 • Het is een heerlijk frisse geur met lange werking.
 • Er zit geen alcohol in de deo en dit voorkomt een geïrriteerde huid.

Minpunten:

 • De spray gaat niet zo lang mee als we graag zouden willen.

9.     Sweet Serenity – We Love The Planet – Natuurlijke Deodorant

Ook We Love The Planet heeft andere deo’s dan de meer traditionele merken.

Pluspunten:

 • Dit blikje is gevuld met een smeerbare deodorant in de geur jasmijn met roos.
 • Er zitten alleen ingrediënten in die je meteen snapt bij het lezen.

Minpunten:

 • Sommigen testers hadden de geur liever wat langer gedurende de dag geroken, maar men geeft wel aan dat de werking nog steeds goed is.

10.  100% Puur Aluinsteen met bakje van Berivita

Heb je bij alle deo’s op deze top tien lijst een reactie met je huid onder de oksels? Dan is aluinsteen zeker het overwegen waard.

Pluspunten:

 • De steen bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten en daarom is de deo voor elk huidtype geschikt, zelfs voor de zeer gevoelige huid.
 • Voor het goed kunnen opbergen zit er een bakje bij.

Minpunten:

 • De meeste tieners wilden aluinsteen niet proberen. Dit kwam vooral door het ontbreken van een lekker geurtje en de manier van aanbrengen. Wij vinden het zelf ook een minder makkelijke manier van aanbrengen en als je de steen laat vallen op een harde vloer heb je duizenden stukjes, maar het effect vinden wij zelf (als volwassene) wel prettig.

Beste uit de test

De geurtjes en makkelijke manier van aanbrengen winnen het altijd van de crèmes die je met je vingers moet aanbrengen of de deo’s die niet of weinig parfum bevatten. Zo blijven Dove, Zwitsal, Sanex en Axe de favoriete merken onder tieners. Hoewel wij het voor wat betreft de geur hiermee eens kunnen zijn, is de lengte van de werking nogal verschillend binnen het testteam. Daarom zouden wij echte ven experimenteren voor de definitieve keuze voor een bepaald merk.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Samenvattend

Een deodorant kiezen is iets heel persoonlijks en blijkbaar zit er nogal wat verschil tussen wat volwassenen en kinderen fijn en lekker vinden. Wij zouden daarom altijd aanbevelen om je kind zelf te laten kiezen en eventueel een test met hen te doen, zodat ze de werking zelf kunnen ervaren en op basis daarvan hun wensen voor het boodschappenlijstje kunnen doorgeven.