In dit artikel lees je waarom mindfulness goed is voor kinderen. Het positieve effect van mindfulness is namelijk meermaals wetenschappelijk bewezen en onderbouwd. Tevens staan in dit artikel handige links vermeld over mindfulness.

Door onze pedagogiekredactie| Samantha van Duuren, pedagoog Linkedin_logo_30x

Eerst een korte definitie: wat is mindfulness?

Met de oefeningen van mindfulness breng je de focus weer naar het hier en nu. Bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen of d.m.v. meditatie. Ook kom je door deze oefeningen beter in je lichaam. Wat gebeurt er vanbinnen? Wat voel ik nu echt? Je lichaam vertelt je alles wat je nodig hebt. Heb je spanning in je buik? Dan maak je je misschien ergens druk om. Heb je hoofdpijn? Dan heb je misschien meer rust nodig of moet je meer water drinken. Het gezinsleven kan vaak erg hectisch zijn en d.m.v. mindfulness kun je meer rust creëren. En daar worden we allemaal een gelukkiger mens van. En zeg nou eerlijk, wie wil dit nu niet voor zijn kind?

6 bewezen redenen waarom mindfulness goed is voor kinderen

Volgens diverse wetenschappelijke bronnen en grote internationale nieuwsbladen zoals Forbes zijn er talloze voordelen verbonden voor kinderen als ze aan mindfulness doen. Ook het NOS Jeugdjournaal haalde een aantal jaren geleden een onderzoek van de universiteit van Amsterdam aan waarin dit werd bevestigd. Hieronder sommen we de belangrijkste voordelen voor kinderen op volgens het wetenschappelijk onderzoek:

Reden 1: Terug naar de realiteit in een wereld vol technologie

We leven in een wereld vol technologie en deze verandert razendsnel. We hebben deze zin allemaal wel eens gehoord: ‘Vroeger was alles beter’. Vaak wordt dit gezegd omdat sommige volwassenen vroeger nog een tijd kennen zonder internet en zonder mobiele telefoon bijvoorbeeld. Kinderen van deze generatie weten niet beter. Veel ouders vinden het nu ook prettig als hun kind een mobiel bij zich heeft, zodat een kind altijd te bereiken is. Of de iPad gaat tegenwoordig vaak mee naar het restaurant, om te voorkomen dat kinderen vervelend worden. Het nadeel is dat kinderen verslaafd kunnen raken aan al die schermen net als volwassenen. Je raakt door al die technologie soms verweven in een web vol afleidingen en entertainment. Hierdoor raak je steeds meer de connectie kwijt met je innerlijke zelf en kinderen dus ook. Mindfulness brengt je weer terug naar je innerlijke zelf.

Reden 2: Stressvermindering

Stress is een van de grootste boosdoeners voor de mens. Stress veroorzaakt veel lichamelijke klachten die zelfs op latere leeftijd tot ziektes kunnen leiden. Je ontkomt er echter niet aan.

S ’ochtends begint de hectiek vaak al, als de kinderen naar school moeten en je je trein naar het werk moet halen bijvoorbeeld. Loopt het niet lekker op je werk? Zijn er familiekwesties die veel stress veroorzaken? Hoe goed je dit ook voor je kinderen verborgen wilt houden, kinderen pikken deze stress toch mee. Daardoor kunnen ze tegendraads worden of misschien zelfs verdrietig of angstig als deze spanning lang aanhoudt. D.m.v. mindfulness kun je de stress weer loslaten.

Reden 3: Focus

Mindfulness oefeningen geven je een betere focus. D.m.v. meditatieoefeningen breng je de focus naar binnen. Op deze manier zullen de geluiden en mensen om je heen je minder afleiden. Nu is het niet zo dat je niks meer hoort. Je hoort de geluiden nog wel, maar je leert om dan bij jezelf te blijven. Dit is een groot voordeel voor kinderen die moeite hebben om zich te concentreren op school. Of als kinderen heel wild zijn in hun spel (wat prima is) en je wilt de rust weer terugbrengen. In plaats van de tv of de iPad aan te doen kun je mindfulness oefeningen doen.

Reden 4: Emoties

Je leert beter omgaan met je emoties. Als kind (vooral op jonge leeftijd 0/4 jaar) is het erg moeilijk om je emoties te benoemen. Kinderen zeggen vaak dat ze buikpijn hebben bijvoorbeeld, maar of dat daadwerkelijk zo is weet een kind vaak niet. D.m.v. mindfulness leert een kind zijn emoties herkennen. Ook creëer je zo een veilige ruimte voor je kind om zijn of haar emoties te tonen. Een kind mag boos zijn, een kind mag huilen. Vooral bij jongens is dit helaas nog steeds niet altijd het geval. Een jongen heeft vaak het idee dat huilen een teken van zwakte is, terwijl dit helemaal niet zo is. Mindfulness leert je kind dat alle emoties er mogen zijn. Andersom is dit ook het geval, papa of mama mogen soms ook huilen of boos zijn. Hoe ga je daarna verder met je boosheid of verdriet bijvoorbeeld? D.m.v. mindfulness leer je ook dat je niet je emoties bent, je kunt je emoties ook weer laten gaan. En kun je echt genieten van de dingen die goed gaan in het leven? Vaak zijn we zo gericht op de toekomst dat je vergeet te genieten van de kleine dingen in het leven.

Reden 5: Zelfliefde

Het belangrijkste in de wereld dat je kunt hebben is zelfliefde. Als je houdt van jezelf dan kun je ook van een ander houden. Mindfulness geeft kinderen zelfvertrouwen en zelfliefde. We kennen allemaal het stemmetje in ons hoofd: de zelfcriticus. Deze staat de hele dag aan. ‘Ik kan het niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik vind mezelf niet mooi’ etc. Door de oefeningen van mindfulness leer je dat het stemmetje er nu eenmaal is, maar dat je daar niet naar hoeft te luisteren. Je kunt deze gedachtes ook omdraaien. ‘Ik kan het wel’, ‘ik vind het spannend maar ik ga het toch doen’, ‘ik ben een topper’ etc. Je kunt je dus voorstellen, hoe eerder een kind hiermee leert omgaan, hoe stabieler hij of zij zal worden als volwassene.

Reden 6: Verbinding

Mindfulness verbind je als gezin, doordat jullie deze oefeningen samen zullen doen. Je zult merken dat je zo tot een diepere connectie komt met elkaar. Er ontstaat een veilig klimaat in het gezin en er kan open gesproken worden tegen elkaar. Bijvoorbeeld als er stress of onrust is in het gezin. Komt er een crisis aan? Is oma ernstig ziek? Net als wij voelen kinderen dit ook. Familie is nu eenmaal het mooiste, kwetsbaarste en daarom ook moeilijkste wat er bestaat. Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders en andere volwassenen. Dus als je als ouder weet om te gaan met je emoties en leert luisteren naar je lichaam, zal je kind dit ook gaan doen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Tot slot: boeken over mindfulness met wetenschappelijke onderbouwing

  • Voor kinderen van 1,5 t/m 4 jaar De kleine kikker, Eline Snel | 9789021579696 | Boeken | bol.com
  • Voor kinderen van 5 t/m 12 jaar Stilzitten als een kikker, Eline Snel | 9789021572499 | Boeken | bol.com
  • Voor jongeren Mindfulness voor jongeren, David Dewulf | 9789020984507 | Boeken | bol.com

Op het geluk van je kinderen!