Iedereen heeft bacteriën in de darmen, maar bij de een zijn ze nuttig en dragen ze bij aan een gezonde darmflora, terwijl ze bij de ander schadelijk zijn en de gezondheid aantasten. Om problemen te voorkomen of aan te pakken, mag officieel volgens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit géén probiotica genomen worden met als doel om de bacteriën in de darmen weer in balans te brengen. De probiotica-producten zijn er echter in overvloed. Zelfs voor kinderen zijn er middelen te krijgen. Hoewel je voor advies op maat omtrent probiotica naar de huisarts moet, lees je hier wat de beste probiotica-producten zijn voor kinderen. Lees verder…

Disclaimer vooraf: wij geven géén gezondheidsadvies rondom probiotica

Wij doen geen enkele aanbeveling rondom gezondheidseffecten of medische voordelen van probiotica. Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

De enige website waar je feitelijke, wetenschappelijk bewezen uitspraken over gezondheid en consumptie kunt vinden, is de European Food Safety Authority. Neem alleen wat aan van die website en neem geen gezondheidsclaims aan van onze en andere websites. 

De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn voor kinderen en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer.

Zoeken naar de ideale probiotica voor kinderen

Wanneer je zelf als volwassene last van je darmen hebt, kun je je al behoorlijk beroerd voelen. Je bent niet helemaal jezelf en voelt dat er van binnen iets niet in orde is. Bij kinderen – die vaak niet goed weten wat ze waar precies voelen – kunnen de darmen nog een sterker negatief effect hebben. Het leek ons dan ook niet meer dan normaal om te kijken welke middelen er beschikbaar zijn bij darmklachten (het antwoord: alleen jouw huisarts kan de oplossing aanreiken voor je) en welke kinderprobiotica het beste uit de test komt.

De uitkomst van ons onderzoek: dit is de beste probiotica voor kinderen

De Vitortho probiotica Junior in poedervorm is onze absolute favoriet. Je lost een keer per dag een gram van het poeder op in water voor je kind. En het mag gebruikt worden bij baby’s vanaf ongeveer vier maanden. Wat extra handig is, is dat je de probiotica ook in de fles kunt toedienen. Dus zelfs als je moedermelk afkolft of iets anders in de fles doet, kan het gemixt worden met dit middel. Met 50 gram in de verpakking doe je bijna twee maanden met deze Junior variant van Vitortho probiotica.

Mijn excuses voor de verwarring. Hierbij een aangepaste versie waarbij ik ervoor heb gezorgd dat alle gekozen producten te koop zijn op bol.com.

Snel overzicht: Deze probiotica voor kinderen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor de kleinste kinderenVitOrtho Probiotica Junior Poeder met FOS: Dit probiotica poeder kan eenvoudig worden opgelost in water, babyvoeding of moedermelk, waardoor het ideaal is voor baby’s vanaf vier maanden oud. Het bevat micro-organismen die bijdragen aan een normale darmflora. Een uitstekende keuze voor het ondersteunen van de gezondheid van je kleintje. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor gebruiksgemakProVen probiotica Peuter: Deze probiotica is eveneens in poedervorm en wordt geleverd met een handige maatschep voor de correcte dosering. Het poeder kan gemakkelijk worden toegevoegd aan de voeding van je kind, wat het toedienen vergemakkelijkt. Let op, het is niet geschikt voor veganisten en bevat lactose. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor de hele familieDr. Wolz Darmflora Plus Kinder: Niet alleen voor kinderen, maar voor het hele gezin. Dit product helpt bij het opbouwen van extra weerstand en zorgt voor een prettige stoelgang dankzij de toegevoegde vitamine D. Het is een praktische oplossing voor gezinnen die op zoek zijn naar een probiotica die iedereen kan gebruiken. >> Bekijk bij Bol.com

Waarom wij probiotica voor kinderen reviewen

Met veranderende voedingspatronen of tijdens vakanties met ander eten in het buitenland kan de darmflora nog wel eens beïnvloed worden op een manier die niet prettig is. Om je kind te ondersteunen en de weerstand op peil te houden of te herstellen is de huisarts een manier om de darmen weer op orde te krijgen.  Wij vinden het verder belangrijk dat iedereen weet wat een goede probiotica is of uit welke je kunt kiezen. Echter blijft gelden: alleen dankzij de huisarts houd je niet alleen jezelf, maar ook je kinderen in shape.

Waarom kritisch blijven bij probiotica producten voor kinderen?

In welke vorm een fabrikant het ook giet, probiotica en andere supplementen moeten verkopen en dat is dan ook waar het bij de maker van het product om gaat. Natuurlijk wil men geen schadeclaims door vervelende bijwerkingen, dus er zal voldoende onderzoek gedaan worden naar het product voordat het op de markt verschijnt. Toch is het goed om het label te blijven lezen om te kijken wat de verschillen tussen alle probiotica voor kinderen zijn.

Eerst nog een beetje sceptisch

Hoe vaak koop en slik je niet supplementen die totaal geen effect hebben? Het is ons al meerdere malen gebeurd en dan ga je wel nadenken over waar je je geld aan uitgeeft en bij welk merk je nul resultaat boekt. Soms heb je een aantal negatieve ervaringen bij een bepaald merk en heeft overstappen naar een ander merk wel effect. Het blijft dus in het begin opletten om te kijken wat werkt, zeker als het om de gezondheid van je kinderen gaat.

Wat beloven de meeste probiotica merken?

 • Fabrikanten houden bij kinderproducten rekening met de wijze van innemen.
 • Merken beloven vaak meer dan er op het label staat, zoals bijvoorbeeld extra vitaminen of mineralen. Dit ontdek je pas als je het etiket op de achterkant van de verpakking goed leest.
 • Fabrikanten zeggen dat hun product het beste effect heeft, maar bij kinderen is dit natuurlijk lastig te controleren.

Waar moet je op letten bij probiotica voor kinderen? Welke criteria zijn van belang?

Wanneer ben je als ouder of verzorger tevreden met een middel? Pas wanneer je aan je kind merkt dat het ook werkelijk heeft geholpen en dat het zich beter voelt dan voor het gebruik van de probiotica. Er is een aantal mogelijkheden om een product te beoordelen:

 • Vorm – is de probiotica te krijgen als poeder, siroop of (kauw)tablet?
 • Smaak – wel of niet te proeven en zo ja, is het dan een prettige (na)smaak?
 • Prijs en bewezen effect – doet het wat het moet doen en staat de prijs in verhouding tot de kwaliteit van de probiotica?

Hoe zijn de probiotica voor kinderen getest? Onze aanpak

Ons testers zijn geselecteerd op hun fysieke gesteldheid, waarbij we zeker wilden weten dat een bijdrage als een probioticaproduct merkbaar zou zijn. We moesten het effect natuurlijk wel kunnen meten, anders heeft het onderzoek geen zin.

Daarna zijn diverse probiotica met kinderen als specifieke doelgroep aangeschaft om deze vervolgens gedurende een langere periode te testen. Bij sommige producten moet je niet te snel met een conclusie willen komen, zo vonden we een testfase van een paar weken veel te kort. De eerste resultaten hebben we na twee maanden met elkaar besproken. De fase daarna besloeg vier maanden. Zo hebben de gebruikers in totaal een half jaar de probiotica kunnen ervaren.

De top 10 met beste probiotica voor kinderen

1.     VitOrtho Probiotica Junior Poeder met FOS (50 gram) – VitOrtho

Zoals we al aangaven is dit een van de beste probiotica voor baby’s vanaf vier maanden oud en daarna.

Pluspunten:

 • Doordat je de poeder in water, babyvoeding of moedermelk op kunt lossen, kan deze probiotica ook bij baby’s gebruikt worden.
 • De micro-organismen dragen bij aan een normale darmflora.

Minpunten:

 • VitOrtho is het enige merk in ons onderzoek waarbij we geen minpunten konden vinden.

2.     Davitamon Baby & Kind Weerstand met vitamine D3 en probiotica

Aan de probiotica van Davitamon is nog extra vitamine toegevoegd, maar daardoor krijgt je kindje niet nog meer goede bouwstoffen binnen.

Pluspunten:

 • Ook dit product kan bij zowel kinderen als baby’s toegediend worden.
 • De melkzuurbacteriën dragen niet bij aan de ontwikkeling van het (jonge) kind (tot vier jaar). Dat kan alleen de huisarts zeggen.
 • Er zit een handige pipet bij deze probiotica en dit maakt het afmeten van de juiste hoeveelheid per keer makkelijk.
 • De probiotica kan puur (druppels op een lepeltje of direct in de mond) of gemengd met een andere vloeistof ingeslikt worden.

Minpunten:

 • Voor oudere kinderen is dit middel niet geschikt, maar er zijn dan wel andere probiotica beschikbaar. Je hebt bij een groter gezin met verschillende leeftijden dan meerdere flesjes nodig.

3.     ProVen probiotica Peuter

Ook de probiotica van ProVen is in poedervorm en er zit een handig maatschepje in de verpakking voor het toedienen van de correcte hoeveelheid.

Pluspunten:

 • De verpakking waarschuwt voor het toevoegen van het poeder aan warm eten, aangezien de werking van probiotica dan teniet gedaan wordt. Niet alle verpakkingen melden dit overigens, terwijl het een essentieel onderdeel van het gewenste effect is.
 • Aan deze probiotica zijn ook nog diverse vitaminen en mineralen toegevoegd. Wij kunnen niet instaan voor een betere ontwikkeling van het kind als gevolg hiervan.
 • De verpakking geeft duidelijk aan dat ProVen wel door vegetariërs, maar niet door veganisten gebruikt kan worden.

Minpunten:

 • Er zit lactose in deze probiotica, waardoor iemand die gevoelig is voor lactose een lichamelijke reactie op het poeder kan krijgen.

4.     Orthica Dino Orthiflor Poeder (Probiotica Voor Kinderen)

Op de verpakking van deze probiotica staat een dinosaurus en ook de naam is ‘Dino Orthiflor’. Hieraan zie je duidelijk dat dit product voor kinderen is.

Pluspunten:

 • Net als de nummer 1 in onze top tien kan dit poeder gebruikt worden vanaf het bijvoeden van je baby tot aan een leeftijd van zes jaar.
 • De poeder heeft geen vervelende bijsmaak.
 • Je kunt de poeder mengen met andere voedingsmiddelen om het makkelijker weg te slikken.

Minpunten:

 • Dit middel moet op nuchtere maag ingenomen worden, dus je moet het wel een beetje in je ochtendritme zien te krijgen.

5.     Udo’s Choice Children’s Blend Microbiotica van Unipharma

De probiotica van Udo’s Choice is geschikt voor kinderen van 6 tot 15 jaar en er zitten 60 capsules in een verpakking

Pluspunten:

 • Kinderen die gewend zijn aan het slikken van tabletjes, zullen ook de probiotica makkelijk innemen.
 • De capsule slik je tijdens of na de maaltijd en in geen geval op nuchtere maag.

Minpunten:

 • Per dag heeft je kind tussen de 1 en 3 capsules nodig voor het gewenste effect. Het is even proberen welk aantal het beste werkt.
 • Over het algemeen vinden kinderen het prettiger om poeder of vloeistof in te namen dan capsules.

6.     Dr. Wolz Darmflora Plus Kinder

Op de verpakking staat een leuk beertje dat zijn spierballen laat zien en dit product is niet alleen voor kinderen, maar voor de hele familie geschikt.

Pluspunten:

 • Bouw extra weerstand op en krijg weer een prettige stoelgang door de vitamine D die toegevoegd is aan deze probiotica.
 • De darmslijmhuid herstelt weer goed indien die aangetast was.
 • Per leeftijd staat aangegeven hoeveel poeder er nodig is voor optimaal resultaat.

Minpunten:

 • Let op bij temperatuurschommelingen of het meenemen van de probiotica op vakantie. De verpakking moet namelijk tussen de 4 en maximaal 25 graden Celsius bewaard worden om de bacteriën geen schade toe te brengen.

7.     Metagenics Probactiol Junior

De verpakking laat een blauw ballonnetje zien met armpjes en benen. Deze probiotica helpt de darmfunctie en ondersteunt de weerstand van je kind.

Pluspunten:

 • In een verpakking zitten 60 capsules en je kind slikt een capsule per dag, waardoor je twee maanden met een verpakking doet.

Minpunten:

 • Op de verpakking staat helemaal niks vermeld over leeftijden.

8.     Golden Naturals Probiotica KIDS

Het potje van Golden Naturals is voorzien van een plaatje met jonge kinderen en de letters ‘kids’ is in vrolijke kleuren geschreven. Hierdoor weet je zeker dat je een kinderproduct te pakken hebt.

Pluspunten:

 • Het middel is geschikt voor kinderen van 2 tot wel 12 jaar.
 • Dit is ook een tablet, maar hierop mag gekauwd worden. Je kind hoeft het dus niet in zijn geheel door te slikken om goed te kunnen werken.
 • Aan de probiotica zijn nog extra vitaminen en mineralen toegevoegd voor het groeiend kind.

Minpunten:

 • Vergeet niet dat deze kauwtablet voor de maaltijd door je kind gekauwd moet worden.
 • Ook bij deze probiotica ligt de hoeveelheid niet vast. Je zult dus samen moeten kijken bij hoeveel kauwtabletten per dag het product op zijn best werkt. Het mag tot drie keer per dag gekauwd worden.  

9.     Orthica Orthiflor Kauw

Deze tweede probiotica van het merk Orthica (net als nummer vier op onze top tien lijst) is niet duidelijk herkenbaar als een probiotica voor kinderen. Toch kan deze kauwtablet vanaf 3 jaar gepakt worden.

Pluspunten:

 • Je kauwt op deze tablet voordat je iets gaat eten.
 • Je pakt een of twee kauwtabletten per dag.

Minpunten:

 • Zodra je stoelgang te soepel wordt, weet je dat je teveel probiotica binnen hebt gekregen. Slikte je twee kauwtabletten? Ga dan terug naar een per dag.

10.  Etos Pre- & Probioticum Met Mineralen – Calcium en Magnesium

Etos heeft een combinatie van prebiotica en probiotica. Het gaat bij dit middel om capsules die geslikt moeten worden. Dit product is voor het oudere kind, aangezien het vanaf 12 jaar geslikt mag worden.

Pluspunten:

 • Er zijn extra vitaminen en mineralen toegevoegd aan de pre- en probiotica van Etos.
 • Dit middel kan ook door vegetariërs en veganisten ingenomen worden.
 • Voor optimaal effect slik je twee capsules per dag en je doet dit tijdens het nuttige van een maaltijd.

Minpunten:

 • Kijk goed naar het etiket voor alle toevoegingen, want aan dit product zijn ook aardappelzetmeel, antiklontermiddelen en stabilisatoren toegevoegd.

Beste uit de test

Als volwassenen slikken we misschien liever een capsule, maar voor kinderen zijn de poeders en vloeistoffen (wel liefst met een maatschepje of pipet voor juiste dosering) een uitkomst. Je hoeft alleen maar te kijken naar het moment en de frequentie van inname en kunt het poeder of de vloeistof gewoon met eten of drinken mengen.

Wat ons opvalt is dat een van de tien middelen op deze lijst waarschuwt voor het mengen van probiotica met te warm voedsel. Natuurlijk wil je dat het middel werkt, dus deze waarschuwing is zeer belangrijk en misschien nog wel een onderzoek op zich waard.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

We vonden dit met het hele team een interessante test, omdat we ons eigenlijk allemaal niet superbewust waren van hoe belangrijk de darmflora zijn. Dat er probiotica speciaal voor kinderen waren, wisten we ook niet. Dit onderzoek heeft echter voldoende stof tot nadenken gegeven.