Wie zijn de beste opvoedingsbloggers van Nederland? Wij onderzochten het door hun blogposts, adviezen, interacties met volgers, en de impact die ze hebben op de opvoedingsgemeenschap kritisch te bekijken. Lees verder voor onze testuitslagen…

Inhoud van deze pagina:

De top 8 met de beste blogs over opvoeding

In de opvoeding van je kind kun je soms voor bijzondere verrassingen komen te staan. Je ziet, hoort of voelt iets dat je niet eerder bij andere ouders hebt vernomen en bent nieuwsgierig wat je met die nieuwe informatie kunt doen. Een blog over opvoeding is laagdrempelig en kan creatieve oplossingen bieden. Bekijk hieronder de top 8 met de beste blogs voor een nuttige en vaak ook leukere manier van opvoeden van je kind.

Onze unieke speurtocht naar de perfecte opvoedingsblogs

Wij zijn op een bijzondere missie gegaan, eentje die ons door de wereld van opvoedingsadviezen heeft geleid. Tussen de vele blogs door, zochten we naar die speciale, waar praktische tips hand in hand gaan met warme, persoonlijke verhalen. Het was een zoektocht vol verrassingen, waarbij elke gevonden blog voelde als het ontdekken van verborgen schatten.

Wat maakt ons top opvoedingsblog reviewers?

Weet je, het beoordelen van opvoedingsblogs is niet zomaar iets. Het vergt iemand die de chaos van het ouderschap kent, die tussen de regels door kan lezen en de echte juweeltjes kan vinden. Dat kunnen wij. Met een berg ervaring in de ene hand en een flinke dosis empathie in de andere, duiken we diep in elke blog. We kijken niet alleen naar de tips, maar ook naar het hart en de ziel erachter. Want als je het ons vraagt, dat is wat een opvoedingsblog echt laat schitteren.

Blijf altijd scherp op het opvoedingsblog aanbod

Laten we even eerlijk zijn: het internet staat bol van advies over opvoeding. Maar is alles wel zo rooskleurig als het lijkt? Nee, helaas niet. Daarom is het ons motto om altijd kritisch te blijven. Wij snuffelen door de blogs, filteren de feiten van de fabels, en zorgen ervoor dat jij alleen het allerbeste van opvoedingsadvies krijgt. Want in deze digitale jungle is het makkelijk verdwalen, en wij zijn hier om jou de weg te wijzen.

Onze twijfels over opvoedingsblogs overwonnen

We moeten toegeven, aanvankelijk waren we een beetje sceptisch over opvoedingsblogs. Zoveel advies, zoveel meningen – hoe konden we zeker weten wat écht werkt? Maar gaandeweg, terwijl we ons verdiepten in de wereld van opvoedingsadviezen, werden we aangenaam verrast. We ontdekten blogs vol wijsheid, humor, en herkenbare verhalen die ons hart raakten. Onze scepsis smolt als sneeuw voor de zon. Deze blogs hebben ons niet alleen meer inzicht gegeven, maar ook meer vertrouwen in ons eigen ouderschap.

Onze aanpak voor het onderzoeken van opvoedingsblogs

Benieuwd hoe ons onderzoek naar de allerbesten van opvoedingsblogs eruitziet? Nou, het is een avontuur! We trekken onze digitale laarzen aan en trekken eropuit in het uitgestrekte landschap van het internet. Met een checklist in de hand – denk aan originaliteit, betrouwbaarheid, en de connectie met de lezer – graven we door bergen content op zoek naar goud. Onderweg testen we enkele tips, vergelijken we adviezen, en kijken we of de blogs echt spreken tot het hart van het ouderschap. Onze methode is zorgvuldig, doordacht, en, eerlijk gezegd best wel leuk.

Onze checklist voor het beoordelen van opvoedingsblogs

Oké, laten we eens duiken in hoe we precies bepalen welke opvoedingsblogs de moeite waard zijn. Het is niet zomaar een gevoel; we hebben een hele lijst aan criteria die we langslopen. Elk blog wordt gewikt, gewogen, en soms zelfs een beetje onder de loep genomen. Hier is waar we op letten:

  • Criterium 1: Authenticiteit – Hoe oprecht komt de content over?
  • Criterium 2: Betrouwbaarheid – Is de informatie onderbouwd met deskundig advies of ervaring?
  • Criterium 3: Lezersinteractie – Hoe gaat de blogger om met vragen of opmerkingen van lezers?
  • Criterium 4: Praktische toepasbaarheid – Kunnen lezers de tips gemakkelijk in hun dagelijks leven integreren?
  • Criterium 5: Diversiteit in onderwerpen – Bestrijkt de blog een breed scala aan opvoedingsvraagstukken?
  • Criterium 6: Actualiteit – Wordt de content regelmatig bijgewerkt met nieuwe inzichten en informatie?
  • Criterium 7: Inspiratie en motivatie – Biedt de blog meer dan alleen advies, zoals motivatie en inspiratie voor ouders?
  • Criterium 8: Design en gebruiksvriendelijkheid – Is de blog makkelijk te navigeren en prettig om te lezen?

Dit zijn de landelijke top 8 opvoedingsblogs

Dus, je bent op zoek naar de crème de la crème van opvoedingsadvies? Nou, zet je schrap, want we hebben iets speciaals voor je. We hebben het internet afgespeurd en uiteindelijk onze top 8 opvoedingsblogs samengesteld die elke ouder moet kennen.

Opvoedblog 1. Praktijk Sterrekind – Linda Peelen is open over rouw en levensveranderende omstandigheden

Dat Linda Peelen een drukke dame is die kinderen altijd op nummer 1 zet, blijkt wel uit haar praktijk Sterrekind. Hier richt ze zich op drie pijlers: ondersteuning bij verlies van een dierbaar iemand (voor elke leeftijd), begeleiding bij een kind met HSP (voor kinderen en jeugd) en algemene therapie bij kinderen. Ze werkt sinds vorig jaar op afstand en dat betekent dat je via alle digitale middelen waar je inmiddels gewend aan bent van haar begeleiding kunt profiteren en genieten.

Op haar blog lees je niet alleen haar persoonlijke levensverhaal (van ingrijpende miskramen tot emigreren naar het heerlijke rustige en groene Zweden), maar ook allerlei tips voor het begrijpen van en omgaan met je kind. Door de informatie van ervaringsdeskundigen te lezen, kun je zelf je voordeel doen met de inzichten die je opdoet. Linda straalt in alles dat ze doet warmte, empathie en behulpzaamheid uit en dat is waar je behoefte aan hebt.

Hier zijn een paar unieke aspecten die echt opvallen:

  • Prettige begeleiding: De toegankelijke aanpak zorgt ervoor dat ouders en kinderen zich snel op hun gemak voelen.
  • Holistische benadering: De focus ligt op het kind als geheel, waarbij zowel emotionele als fysieke behoeften aandacht krijgen.
  • Specialisatie in verliesverwerking: Bijzonder waardevol voor gezinnen die met rouw en verlies te maken hebben.
  • Begeleiding bij chronisch ziek zijn: Een steunpilaar voor kinderen die hiermee geconfronteerd worden.

Neem contact op met Linda via Linkedin >>

Opvoedblog 2. Opvoeden op Maat – een spirituelere insteek dan je gewend bent

Dat je zelf interesse hebt in mindfulness en je leven wat meer in balans te krijgen, is al langer een feit, maar besef je ook wat voor effect jouw innerlijke onrust op je kinderen heeft? Volgens Helga Peeters ligt de oorzaak van stress bij kinderen – op welke manier zich het ook uit, want dat hoeft niet hetzelfde als bij jou te zijn – vaak bij hoe de ouders zich voelen.

Het leuke aan de artikelen van Helga, is dat ze zonder al te zweverig te worden – want dan haakt een deel van het geïnteresseerde publiek af – toch dat momentje van rust kan bieden. Je merkt het zelf als je haar teksten leest (bijvoorbeeld over mindful wandelen met je kind of opvoeden zonder straffen) en je kind merkt het als je anders dan anders reageert of andere activiteiten samen gaat doen. Het blog van Opvoeden op Maat brengt je weer dichter bij jezelf en dat heeft vanzelfsprekend een positieve invloed op de band met je kind. Zo sla je twee vliegen in een klap.

Laten we de spotlight richten op wat Opvoeden op Maat zo bijzonder maakt:

  • Focus op preventie: Ze erkennen het belang van preventie in opvoedondersteuning, een fundament voor gezonde jeugdontwikkeling.
  • Deskundigheidsbevordering: Het verhogen van de expertise onder beroepskrachten door trainingen en intervisie staat centraal.
  • Innovatieve programma’s: Ze zijn de drijvende kracht achter de vernieuwing van succesvolle oudercursussen en het stimuleringsprogramma Spel aan Huis.
  • Samenwerking en netwerkvorming: Door samenwerking met partners en het faciliteren van uitwisseling versterken ze het veld.
  • Toegankelijkheid van materialen: Vernieuwde cursusmaterialen en methodieken zijn makkelijk verkrijgbaar, wat de implementatie in de praktijk vereenvoudigt.

Neem contact op met Opvoeden op Maat via Facebook >>

Opvoedblog 3. Psychogoed – over HSP en algemene opvoedtips met orthopedagoog Rianne Meddens

Oké, je moet even scrollen door alle artikelen als je op zoek bent naar een specifiek onderwerp, maar als je ogen over de titels gaan, merk je dat er allerlei interessants tussen zit waar je meer over wil weten. De categorieën die ons zeer aanspreken op het blog zijn: boosheid, slapen, HSP en angst. Het zijn toch de hoofdvragen rond deze thema’s die jou en je partner af en toe flink bezig kunnen houden als het je kinderen betreft.

Een van de leukste artikelen gaat over positief opvoeden en hoe je dat per leeftijdscategorie concreet kunt aanpakken. Hierdoor wordt weer even helder wat je uitgangspunten als ouder (zouden moeten) zijn en hoe je je kind tot een fijne volwassene op laat groeien die klaar is voor de wereld. De  achtergrond van Rianne – orthopedagoog en moeder van drie kinderen –  betekent dat wat je leest ook door haarzelf toegepast wordt en dat schept vertrouwen. 

Hier zijn enkele aspecten die Psychogoed zo speciaal maken:

  • Oplossingsgerichte aanpak: Focus op mogelijkheden en sterke punten van zowel ouders als kinderen.
  • Professionele achtergrond: Rian’s ervaring in GGZ en haar orthopedagogische expertise bieden een solide basis.
  • Persoonlijke ervaring: Haar rol als moeder geeft Rian een uniek inzicht in de praktische toepassing van opvoedingstheorieën.
  • Flexibele online hulp: Toegankelijkheid en laagdrempeligheid voor ouders overal.
  • Media-aandacht: Psychogoed wordt regelmatig in de media genoemd, wat het bereik en de invloed van haar positieve boodschap vergroot.

Neem contact op met Rian via Linkedin >>

Opvoedblog 4. Nanny Nina – voor basisvragen over opvoeding en alles over babysitten

Lyla en Jasmijn zijn twee enthousiast vrouwen en de lol in wat ze doen straalt al van hun gezicht af als je ze ziet. Met veel energie brengen ze vraag en aanbod van ouders die een moment vrij willen en mensen die op de kinderen willen passen bij elkaar.

Wij vinden vooral de uitleg over babysitaspecten boeiend, want wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een gewone babysitter en een au pair? Wat kun je als babysitter in welk seizoen voor leuke of spannende activiteiten doen met je oppaskinderen? Hoe werkt het als je een tijdje naar het buitenland zou willen en daar als au pair aan de slag wilt? En wat verdien je eigenlijk als babysitter?

Tegelijkertijd staat het blog boordevol algemene informatie over hoe laat je kind op welke leeftijd naar bed zou moeten en hoeveel slaap het nodig heeft en wat de ‘nee-fase’ eigenlijk inhoudt. Lyla en Jasmijn zorgen ervoor dat ouders die zover zijn om een babysitter of au pair in huis te nemen weten welke regels en handigheidjes er zijn en dat is nodig om niet voor verrassingen te komen staan. Je wil je kind immers wel in veilige handen achterlaten als je er zelf weer eens op uit gaat.

Laten we de hoogtepunten van Nanny Nina eens onder de loep nemen:

  • Inspirerende inhoud: De blogs van Nanny Nina staan boordevol tips, adviezen en activiteiten die niet alleen informatief zijn, maar ook inspireren tot creatief en betrokken ouderschap.
  • Expertise en ervaring: Achter elke blogpost schuilt de uitgebreide kennis en persoonlijke ervaring van de Nanny Nina gemeenschap, van professionele oppassers tot ervaren ouders.
  • Diversiteit aan onderwerpen: Van praktische oppastips tot diepgaande artikelen over opvoeding en de balans tussen werk en gezinsleven; er is voor ieder wat wils.
  • Strenge selectie: Gegarandeerd betrouwbare en leuke oppassers.
  • Snel en simpel: Hun app maakt het vinden van een oppas kinderspel.

Neem contact op met Nanny Nina via Linkedin >>

Opvoedblog 5. Good Girls Company – voor moeder en kind met aandacht voor kleding, schoonheid en opvoeden

Josan heeft maar liefst vier kinderen en dan kunnen we ons voorstellen dat je voldoende meemaakt om een heel blog mee te vullen. Ze geeft overigens niet alleen adviezen over hoe je het opvoeden van je kind weer wat ‘schwung’ geeft, maar staat ook heel bewust stil bij de fasen van elk kind en wat daarin gebeurt.

Heel prettig zijn de blogs over doodgewone dingen die je misschien niet durft te vragen of waar je gewoon lekker over wilt lezen. Vragen als: “Hoe zit het met je lichaam na de bevalling?”, “Wat is de Apgarscore”en “Waarom zou je moedermelk doneren?” komen allemaal aan bod.

De persoonlijke verhalen van Josan en haar tips voor (nieuwe) ouders die nog wat onzeker zijn over hoe ze in hun nieuwe ritme moeten komen met kinderen, maken dit een uitermate levendig en nuttig blog.

Laten we eens kijken naar wat Good Girls Company zo speciaal maakt:

  • Feel-good content: Inspirerende blogs die je hart verwarmen en motiveren.
  • Brede thema’s: Van self-care en daten tot opvoeding en persoonlijke ontwikkeling.
  • Christelijk perspectief: Unieke invalshoek die geloof en dagelijks leven verbindt.
  • Empowerment: Krachtige boodschappen die moeders stimuleren in hun veelzijdige rol.
  • Praktische tips: Bruikbare adviezen die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven.

Neem contact op met Good Girls Company via Facebook >>

Opvoedblog 6. Vreugdevol Ouderschap – voor ouders met de perfecte mix van gevoel en verstand

Elise Verheul heeft beide kanten van gezinnen met problemen gezien en heeft jarenlang als kindertherapeut gewerkt. Die ervaring heeft haar uiteindelijk doen beslissen om de focus naar de ouders te verleggen. Elise geeft duidelijk aan dat een probleem voor een kind buiten het gezin kan ontstaan – dus nee, het ligt niet altijd aan de ouders – maar dat de oplossing wel vaak binnen het gezin ligt.

Op haar blog ligt de nadruk daarom op hoe je het ouderschap invult. Van kleine dingen als beloning tot grotere dilemma’s als angsten en boosheid; het komt allemaal aan bod. Elise is daarbij heel openhartig over haar eigen ervaringen en laat zich niet weerhouden om haar expertise als kindertherapeut hierin te verwerken. Het is een nuchter blog nuttige handvatten en belangrijke inzichten die je als ouder niet zou willen missen.

Wat maakt Vreugdevol Ouderschap zo waardevol:

  • Expertise en ervaring: Elise’s professionele achtergrond verrijkt elk advies.
  • Praktische oplossingen: Tips die echt werken in het dagelijks leven.
  • Openhartigheid: Persoonlijke verhalen die herkenbaar en inspirerend zijn.
  • Focus op het gezin: Benadrukt de rol van het gezin in het vinden van oplossingen.
  • Breed spectrum aan onderwerpen: Behandelt zowel de lichte als de zware kanten van het ouderschap.

Neem contact op met Elise via Linkedin >>

Opvoedblog 7. Gezin met Vijf – de Opvoedblogs – eerlijkheid over zowel de mooie als minder mooie kanten van het moederschap

Lisanne heeft lang getwijfeld over haar blogs beginnen (want die over opvoeden is niet het enige) en besloot het toch te doen toen ze merkte dat er zo weinig eerlijke verhalen verteld werden en vooral mooie plaatjes in blogs gepost werden. En – zo zegt ze – het moederschap en opvoeden is nou eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn. De roze wolk wordt al snel een grijze wolk, of die roze wolk is er zelfs nooit geweest. De media maken er vaak een doldwaze kermis van en dat is iets wat je op Lisanne’s blog nooit zult aantreffen.

De onderwerpen die het opvoedblog van Gezin met Vijf aansnijdt zijn serieus, confronterend en soms pijnlijk, maar hierbij staat de realiteit altijd voorop en durft Lisanne ook best met humor te reageren. Verder zijn spullen voor kinderen (stepjes bijvoorbeeld) regelmatig onderwerp van discussie. Zo heb je als ouder een prettig klankbord en hoef je niet alles zelf uit te dokteren.

Wat Gezin met Vijf zo bijzonder maakt:

  • Eerlijkheid voorop: Lisanne schuwt de moeilijke onderwerpen niet.
  • Herkenbare ervaringen: Verhalen die weerspiegelen wat veel ouders daadwerkelijk voelen.
  • Humor als medicijn: Zelfs de zwaarste onderwerpen krijgen een lichtere toon.
  • Praktische tips: Van het kiezen van de juiste stepjes tot opvoedadvies.
  • Een klankbord voor ouders: Een plek waar je leert dat je niet alleen bent in jouw opvoedreis.

Neem contact op met Gezin met Vijf via Facebook >>

Opvoedblog 8. Inge Vandeweege – voor pleegouders en de bijzondere situaties die zich voor kunnen doen

Een pleegkind is een bijzonder kind en dat vindt ook Inge Vandeweege. Is die bijzonderheid alleen maar positief? Helaas niet. Maar al te vaak doen zich specifieke problemen bij pleeggezinnen voor die anders zijn dan als het kind al vanaf de zwangerschap met je meegroeit. Het pleegkind neemt een historie mee die je niet altijd boven water krijgt en hierdoor heb je al snel het gevoel continu met 1-0 achter te lopen.

Op Inge’s blog lees je bijvoorbeeld over het onderwerp hechting. Bij elk kind speelt dit thema een rol, maar bij pleegkinderen verloopt hechting natuurlijk op een hele andere manier. Dat kan weer voor gevolgen zorgen die je niet altijd verwacht. Met de tips en kennis die Inge met je deelt, voel je je weer iets steviger in je schoenen staan. Andere onderwerpen zijn het crisispleegkind, de ontwikkeling van een pleegkind en hoe je als pleegvader of -moeder goed voor jezelf moet blijven zorgen.

Het meest waardevol vinden wij de handleiding pleegkinderen die Inge Vandeweege heeft geschreven. De inhoud zou je ook op ‘eigen’ kinderen kunnen toepassen, maar in elk artikel is wel vooral vanuit het pleegkind en de pleegouder geredeneerd. Je voelt je gesteund door herkenning, zelfs als het even niet helemaal lekker loopt binnen het pleeggezin. Inge zorgt dan met haar begripvolle teksten en heldere uitleg met voorbeelden voor dat lichtpuntje dat je zo goed kunt gebruiken.

Hier zijn de redenen waarom Inge’s blog zo waardevol is:

  • Persoonlijke ervaring: Inge deelt openhartig haar reis en de lessen die ze onderweg heeft geleerd.
  • Praktische adviezen: Haar blog staat vol met bruikbare tips voor het omgaan met specifieke gedragsproblemen.
  • Inspiratiebron: Veel pleegouders vinden troost en herkenning in haar verhalen.
  • Onderbouwd met onderzoek: Inge duikt diep in de literatuur om haar adviezen te staven.
  • Steun voor pleeggezinnen: Ze biedt niet alleen advies, maar ook een gevoel van gemeenschap.

Neem contact op met Inge via Facebook >>

De door ons gebruikte bronnen

Voor ons onderzoek naar de beste opvoedingsblogs en -strategieën hebben we ons goed ingelezen. We wilden zeker weten dat we jullie van betrouwbare en nuttige informatie voorzien. Hier zijn een paar pagina’s die we hebben gebruikt:

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.

Extra tips van het Voedingscentrum in een filmpje!

Bekijk hier extra videomateriaal over gezonde opvoeding van je kids. We raden ook deze filmpjes van het Voedingscentrum van harte aan.

Jouw opvoedingsadvies vervolgstap

Zoals je hebt kunnen lezen, vormen deze opvoedingsblogs onze topselectie voor elke ouder of verzorger die op zoek is naar ondersteuning en inspiratie. Elke blog staat bol van de expertise en is klaar om jou te helpen met jouw specifieke behoeften. Of het nu gaat om dagelijkse uitdagingen of specifieke opvoedkwesties, deze blogs bieden praktische tips en diepgaand advies. We hebben uitgelicht waarop je moet letten bij het kiezen van een geschikte bron voor opvoedingsadvies. Nu is het aan jou om actie te ondernemen. Verrijk vandaag nog jouw opvoedingskennis door een blog naar keuze te volgen.

We wensen je veel succes!