De top 8 met de beste blogs over opvoeding
In de opvoeding van je kind kun je soms voor bijzondere verrassingen komen te staan. Je ziet, hoort of voelt iets dat je niet eerder bij andere ouders hebt vernomen en bent nieuwsgierig wat je met die nieuwe informatie kunt doen. Een blog over opvoeding is laagdrempelig en kan creatieve oplossingen bieden. Bekijk hieronder de top 8 met de beste blogs voor een nuttige en vaak ook leukere manier van opvoeden van je kind.
1. Praktijk Sterrekind – Linda Peelen is open over rouw en levensveranderende omstandigheden
Dat Linda Peelen een drukke dame is die kinderen altijd op nummer 1 zet, blijkt wel uit haar praktijk Sterrekind. Hier richt ze zich op drie pijlers: ondersteuning bij verlies van een dierbaar iemand (voor elke leeftijd), begeleiding bij een kind met HSP (voor kinderen en jeugd) en algemene therapie bij kinderen. Ze werkt sinds vorig jaar op afstand en dat betekent dat je via alle digitale middelen waar je inmiddels gewend aan bent van haar begeleiding kunt profiteren en genieten.
Op haar blog lees je niet alleen haar persoonlijke levensverhaal (van ingrijpende miskramen tot emigreren naar het heerlijke rustige en groene Zweden), maar ook allerlei tips voor het begrijpen van en omgaan met je kind. Door de informatie van ervaringsdeskundigen te lezen, kun je zelf je voordeel doen met de inzichten die je opdoet. Linda straalt in alles dat ze doet warmte, empathie en behulpzaamheid uit en dat is waar je behoefte aan hebt.
Bekijk Praktijk Sterrekind op Linkedin
2. Opvoeden op Maat – een spirituelere insteek dan je gewend bent
Dat je zelf interesse hebt in mindfulness en je leven wat meer in balans te krijgen, is al langer een feit, maar besef je ook wat voor effect jouw innerlijke onrust op je kinderen heeft? Volgens Helga Peeters ligt de oorzaak van stress bij kinderen – op welke manier zich het ook uit, want dat hoeft niet hetzelfde als bij jou te zijn – vaak bij hoe de ouders zich voelen.
Het leuke aan de artikelen van Helga, is dat ze zonder al te zweverig te worden – want dan haakt een deel van het geïnteresseerde publiek af – toch dat momentje van rust kan bieden. Je merkt het zelf als je haar teksten leest (bijvoorbeeld over mindful wandelen met je kind of opvoeden zonder straffen) en je kind merkt het als je anders dan anders reageert of andere activiteiten samen gaat doen. Het blog van Opvoeden op Maat brengt je weer dichter bij jezelf en dat heeft vanzelfsprekend een positieve invloed op de band met je kind. Zo sla je twee vliegen in een klap.
Bekijk Opvoeden op Maat op Facebook
3. Psychogoed – over HSP en algemene opvoedtips met orthopedagoog Rianne Meddens
Oké, je moet even scrollen door alle artikelen als je op zoek bent naar een specifiek onderwerp, maar als je ogen over de titels gaan, merk je dat er allerlei interessants tussen zit waar je meer over wil weten. De categorieën die ons zeer aanspreken op het blog zijn: boosheid, slapen, HSP en angst. Het zijn toch de hoofdvragen rond deze thema’s die jou en je partner af en toe flink bezig kunnen houden als het je kinderen betreft.
Een van de leukste artikelen gaat over positief opvoeden en hoe je dat per leeftijdscategorie concreet kunt aanpakken. Hierdoor wordt weer even helder wat je uitgangspunten als ouder (zouden moeten) zijn en hoe je je kind tot een fijne volwassene op laat groeien die klaar is voor de wereld. De achtergrond van Rianne – orthopedagoog en moeder van drie kinderen – betekent dat wat je leest ook door haarzelf toegepast wordt en dat schept vertrouwen.
Bekijk Psychogoed op Linkedin
4. Nanny Nina – voor basisvragen over opvoeding en alles over babysitten
Lyla en Jasmijn zijn twee enthousiast vrouwen en de lol in wat ze doen straalt al van hun gezicht af als je ze ziet. Met veel energie brengen ze vraag en aanbod van ouders die een moment vrij willen en mensen die op de kinderen willen passen bij elkaar.
Wij vinden vooral de uitleg over babysitaspecten boeiend, want wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een gewone babysitter en een au pair? Wat kun je als babysitter in welk seizoen voor leuke of spannende activiteiten doen met je oppaskinderen? Hoe werkt het als je een tijdje naar het buitenland zou willen en daar als au pair aan de slag wilt? En wat verdien je eigenlijk als babysitter?
Tegelijkertijd staat het blog boordevol algemene informatie over hoe laat je kind op welke leeftijd naar bed zou moeten en hoeveel slaap het nodig heeft en wat de ‘nee-fase’ eigenlijk inhoudt. Lyla en Jasmijn zorgen ervoor dat ouders die zover zijn om een babysitter of au pair in huis te nemen weten welke regels en handigheidjes er zijn en dat is nodig om niet voor verrassingen te komen staan. Je wil je kind immers wel in veilige handen achterlaten als je er zelf weer eens op uit gaat.
Bekijk Nanny Nina op Linkedin
5. Good Girls Company – voor moeder en kind met aandacht voor kleding, schoonheid en opvoeden
Josan heeft maar liefst vier kinderen en dan kunnen we ons voorstellen dat je voldoende meemaakt om een heel blog mee te vullen. Ze geeft overigens niet alleen adviezen over hoe je het opvoeden van je kind weer wat ‘schwung’ geeft, maar staat ook heel bewust stil bij de fasen van elk kind en wat daarin gebeurt.
Heel prettig zijn de blogs over doodgewone dingen die je misschien niet durft te vragen of waar je gewoon lekker over wilt lezen. Vragen als: “Hoe zit het met je lichaam na de bevalling?”, “Wat is de Apgarscore”en “Waarom zou je moedermelk doneren?” komen allemaal aan bod.
De persoonlijke verhalen van Josan en haar tips voor (nieuwe) ouders die nog wat onzeker zijn over hoe ze in hun nieuwe ritme moeten komen met kinderen, maken dit een uitermate levendig en nuttig blog.
Bekijk Good Girls Company op Facebook
6. Vreugdevol Ouderschap – voor ouders met de perfecte mix van gevoel en verstand
Elise Verheul heeft beide kanten van gezinnen met problemen gezien en heeft jarenlang als kindertherapeut gewerkt. Die ervaring heeft haar uiteindelijk doen beslissen om de focus naar de ouders te verleggen. Elise geeft duidelijk aan dat een probleem voor een kind buiten het gezin kan ontstaan – dus nee, het ligt niet altijd aan de ouders – maar dat de oplossing wel vaak binnen het gezin ligt.
Op haar blog ligt de nadruk daarom op hoe je het ouderschap invult. Van kleine dingen als beloning tot grotere dilemma’s als angsten en boosheid; het komt allemaal aan bod. Elise is daarbij heel openhartig over haar eigen ervaringen en laat zich niet weerhouden om haar expertise als kindertherapeut hierin te verwerken. Het is een nuchter blog nuttige handvatten en belangrijke inzichten die je als ouder niet zou willen missen.
Bekijk Elise Verheul op Linkedin
7. Gezin met Vijf – de Opvoedblogs – eerlijkheid over zowel de mooie als minder mooie kanten van het moederschap
Lisanne heeft lang getwijfeld over haar blogs beginnen (want die over opvoeden is niet het enige) en besloot het toch te doen toen ze merkte dat er zo weinig eerlijke verhalen verteld werden en vooral mooie plaatjes in blogs gepost werden. En – zo zegt ze – het moederschap en opvoeden is nou eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn. De roze wolk wordt al snel een grijze wolk, of die roze wolk is er zelfs nooit geweest. De media maken er vaak een doldwaze kermis van en dat is iets wat je op Lisanne’s blog nooit zult aantreffen.
De onderwerpen die het opvoedblog van Gezin met Vijf aansnijdt zijn serieus, confronterend en soms pijnlijk, maar hierbij staat de realiteit altijd voorop en durft Lisanne ook best met humor te reageren. Verder zijn spullen voor kinderen (stepjes bijvoorbeeld) regelmatig onderwerp van discussie. Zo heb je als ouder een prettig klankbord en hoef je niet alles zelf uit te dokteren.
Bekijk Gezin met Vijf op Facebook
8. Inge Vandeweege – voor pleegouders en de bijzondere situaties die zich voor kunnen doen
Een pleegkind is een bijzonder kind en dat vindt ook Inge Vandeweege. Is die bijzonderheid alleen maar positief? Helaas niet. Maar al te vaak doen zich specifieke problemen bij pleeggezinnen voor die anders zijn dan als het kind al vanaf de zwangerschap met je meegroeit. Het pleegkind neemt een historie mee die je niet altijd boven water krijgt en hierdoor heb je al snel het gevoel continu met 1-0 achter te lopen.
Op Inge’s blog lees je bijvoorbeeld over het onderwerp hechting. Bij elk kind speelt dit thema een rol, maar bij pleegkinderen verloopt hechting natuurlijk op een hele andere manier. Dat kan weer voor gevolgen zorgen die je niet altijd verwacht. Met de tips en kennis die Inge met je deelt, voel je je weer iets steviger in je schoenen staan. Andere onderwerpen zijn het crisispleegkind, de ontwikkeling van een pleegkind en hoe je als pleegvader of -moeder goed voor jezelf moet blijven zorgen.
Het meest waardevol vinden wij de handleiding pleegkinderen die Inge Vandeweege heeft geschreven. De inhoud zou je ook op ‘eigen’ kinderen kunnen toepassen, maar in elk artikel is wel vooral vanuit het pleegkind en de pleegouder geredeneerd. Je voelt je gesteund door herkenning, zelfs als het even niet helemaal lekker loopt binnen het pleeggezin. Inge zorgt dan met haar begripvolle teksten en heldere uitleg met voorbeelden voor dat lichtpuntje dat je zo goed kunt gebruiken.
Bekijk Inge Vandeweege op Facebook