Als er een ding is dat je als ouder nodig hebt voordat je kind geboren wordt, dan is het wel een autostoeltje. Beval je in het ziekenhuis? Dan wil je je nieuwe aanwinst daarna in het stoeltje veilig in de auto mee naar huis kunnen nemen. En beval je thuis? Dan moet je binnenkort toch een keer naar het consultatiebureau of ergens anders naartoe waarbij een Maxi Cosi superhandig is. Je maakt het veilig in de auto vast met de gordel, of je draagt het gemakkelijker met je mee in de hand.

Zodra je baby wat ouder wordt, hoort het echter nog steeds niet gewoon op de zitting achter de bestuurder of bijrijder plaats te nemen. Ook dan is een autostoel speciaal voor kinderen nuttig. De riem kan namelijk nog niet op de juiste plek bevestigd worden voor de lengte van een kind en daarnaast wil je zoon of dochter vanaf de achterbank ook graag mee naar buiten kijken. Het maakt het rijden voor de bestuurder immers stukken veiliger als er geen afleiding is.

Zoeken naar de perfecte kinderautostoel

Je staat er vaak niet bij stil welke spullen je allemaal nodig hebt zodra je aan gezinsuitbreiding begint, maar dat is nogal wat. Opvallend genoeg zijn wij als Nederlanders erg goed in voorbereidingen treffen en lijstjes maken en afvinken. Dat is maar goed ook, want een autostoeltje mag je echt niet vergeten.

Daarom vinden wij het ook zo belangrijk om over een testteam te beschikken dat dit soort attributen kan uitproberen en daarna de bevindingen terug kan koppelen. Het scheelt namelijk als je geen verkeerde aankopen doet, niet alleen in je portemonnee, maar zeker ook in het veilig van A naar B vervoeren van je baby of kind. Korte of lange rit; een kinderstoel moet er zijn.

De uitkomst van onze test: dit is de beste kinderstoel voor onderweg

De Maxi-Cosi Rodifix AirProtect komt als absolute winnaar uit de test, maar dan wel specifiek voor de doelgroep jongere kinderen, niet voor baby’s. Wie in deze kinderstoel plaatsneemt, mag tussen de 15 en 36 kilo wegen. Zoek je een topper voor het meenemen van je baby? Dan zouden wij van hetzelfde merk het type CabrioFix aanbevelen. Maxi-Cosi is toch hét merk als het op vervoersmogelijkheden aankomt, of het nu om autostoeltjes of kinderwagens aankomt.

Snel overzicht: Deze drinkflessen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste autostoelMaxi-Cosi Rodifix AirProtect: Deze kinderautostoel komt het best uit onze test door zijn stevigheid en comfort.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Onze #1 autostoel voor jongere kinderenMaxi-Cosi Tobi: Dit autostoeltje vinden we top en is geschikt voor kinderen tussen de 9 en 18 kilo.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Meest veilige autostoeltjeMaxi-Cosi Pearl: Dit stoeltje kwam als het meest stabiel en veilig uit onze test.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij kinderstoeltjes voor in de auto?

Je kunt nogal ondersteboven raken van het feit dat je zwanger bent en binnenkort een nieuw leven op de wereld zet. Het zijn niet alleen de hormonen die flink huishouden, maar zelfs een partner kan  even de weg kwijt zijn als het gaat om de juiste spullen op het juiste moment in huis halen. Zodra het baby’tje in lengte en gewicht begint te groeien, kan de oude Maxi-Cosi de deur uit, want deze past dan niet meer en is ook niet meer veilig. Dan moet er een nieuwe kinderautostoel geregeld worden.

Waarom kritisch blijven bij producten die specifiek voor kinderen ontworpen zijn?

Wanneer het om autostoeltjes voor baby’s en kleine kinderen gaat, moeten deze uitvoerig getest zijn voordat ze op de markt gebracht mogen worden. Hiervoor heeft de fabrikant een eigen testafdeling, maar ze kunnen ook een externe partij hun product laten checken. Het stoeltje moet dan – specifiek voor de leeftijd en het gewicht – bestand zijn tegen bepaalde krachten en ook de sluitingen moeten babyproof zijn. Vergeet hierbij ook niet de wijze waarop een stoeltje in de auto vastgemaakt wordt.

Eerst sceptisch en door de kwaliteit van kinderstoeltjes overtuigd raken

Er zijn genoeg voorbeelden van autostoeltjes die niet werken. Ze blijven niet op de juiste plek achter de achterbank vastzitten, de sluiting is ook voor volwassenen lastig te openen, of het materiaal is niet zo gebruiksvriendelijk als je had gehoopt. Als je voor zo’n kinderautostoel dan bijna 200 euro betaalt, verwacht je toch iets meer voor je geld te krijgen.

Kunnen fabrikanten van kinderstoeltjes voor in de auto hun beloften waarmaken?

 • Elk merk geeft aan voor welke leeftijd en welk gewicht een kinderstoeltje geschikt is.
 • Elke fabrikant onderzoekt welke bekleding van een autostoeltje zo lang mogelijk mee gaat en ook nog makkelijk te reinigen is.
 • Merken laten via keurmerken zien dat hun product getest is op veiligheidsaspecten.

Waar let je op bij autostoeltjes? Criteria bij deze recensie

Als mens zie je een kinderstoel en wat dan als eerste opvalt is het design en de kleur. Je ziet niet direct hoe goed een stoel in de auto vastgemaakt kan worden. Het oog wil immers ook wat. Over kleuren en printjes van stoffen gaan we het hier dan ook niet meer hebben, want dat is de persoonlijke smaak en voorkeur van elke ouder, al kan dit tussen partners nog wel eens tot discussies leiden.

Wat bepaalt dan wel of iets een goed product is? In ons onderzoek hebben we gefocust op:

 • Veiligheid boven alles: Op welke manier bevestig je de kinderautostoel in de auto? Op welke manier ligt of zit je kind in de autostoel?
 • Ergonomie: Is er voldoende ondersteuning voor het lichaam van je jonge kind? Is er bijvoorbeeld steun voor het hoofd bij scherpe bochten omgaan? Is er voldoende ruimte voor de beentjes en kun je de riempjes verkorten of verlengen?
 • Gebruiksvriendelijkheid: Is de stof afneembaar, zodat je vlekken makkelijk zelf kunt verwijderen? Zit er bijvoorbeeld een handvat aan om de kinderstoel tijdelijk uit de auto te halen?

Hoe zijn autostoelen voor kinderen getest? Onze onderzoeksgegevens

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om te vertrouwen op de keurmerken en de eigen tests van de stoeltjesfabrikant, maar dat was ons iets te makkelijk. Wij testen graag zelf en gelukkig hebben wij altijd wel een team dat we samen kunnen stellen voor dit soort ervaringen. De eerste fase van ons onderzoek bestond uit het verzamelen van gegevens over kinderstoeltjes die in het afgelopen jaar gekocht en gebruikt waren. Met die data konden we de rest van het onderzoek invullen.

De volgende stap bestond uit het invullen van een uitvoerige vragenlijst waarin alle onderzoeksvariabelen beoordeeld werden. Als laatste was er nog ruimte voor toevoegingen. We waren vooral geïnteresseerd in het feit of mensen de autostoel nu opnieuw zouden kopen als ze de keuze opnieuw moesten maken en waarom dit dan wel of niet het geval was. Hieruit bleek dat de kleur zwart bij velen favoriet was, terwijl het lastig netjes te houden was.

De top 10 met beste kinderautostoeltjes en Maxi-Cosi’s

1.     Maxi-Cosi Rodifix AirProtect®

Onze nummer 1 in deze top 10 is voor kinderen die tussen de 15 en 36 kilo wegen.

Pluspunten:

 • Er is een speciaal mechanisme om de autogordel aan het stoeltje te bevestigen.
 • Je bevestigt de autostoel met ISOFIX-punten in de auto zelf.
 • Het hoofd van je kind wordt super ondersteund in deze kinderstoel.
 • De hoes kun je verwijderen en zelf wassen.

Minpunten:

 • Kijk voor de aanschaf van deze kinderautostoel waar de ISOFIX-verbindingspunten in je auto zitten. Dit is namelijk niet bij elke auto gelijk en kan de plaatsing negatief beïnvloeden.

2.     Maxi-Cosi Axiss

Deze autostoel is geschikt voor kinderen tussen de 9 en 18 kilo.

Pluspunten:

 • Heb je moeite om je kind in en uit de autostoel te krijgen? Dan is deze Maxi-Cosi met draaipunt ideaal. Je bevestigt het hele stoeltje met draaimechanisme en kunt het stoeltje naar de zijkant draaien om je kind erin te zetten en hem daarna naar voren draaien voordat je gaat rijden.

Minpunten:

 • De kinderstoel heeft het draaimechanisme en het middel om dat voor elkaar te krijgen aan de linkerkant zitten. Bekijk daarom voor je aanschaf aan welke kant je de stoel in de auto wilt hebben, want anders functioneert het niet.

3.     Maxi-Cosi CabrioFix

Het autostoeltje is geschikt voor kleintjes tussen de 0 en 13 kilo.

Pluspunten:

 • Ook deze Maxi-Cosi bevestig je met ISOFIX.
 • Het gebruikte materiaal vangt schokken goed op, waardoor je baby altijd een veilige plek heeft.
 • Deze Maxi-Cosi is zeer licht, waardoor je hem makkelijk van en naar de auto brengt.

Minpunten:

 • Let op welke ISOFIX je hebt, want er zijn blijkbaar verschillenden.

4.     Maxi-Cosi Tobi

De Tobi is geschikt voor kinderen tussen de 9 en 18 kilo.

Pluspunten:

 • Het voordeel van deze Maxi-Cosi is, dat je hem gewoon met de autogordel kunt bevestigen. Dus je hoeft niks met ISOFIX (en of het wel in jouw auto past) te doen.
 • De hoofdsteun kan tijdens de groei versteld worden en biedt daardoor meer veiligheid tijdens het rijden.

Minpunten:

 • In deze Maxi-Cosi zitten niet de kussentjes die soms bij andere typen wel zitten. Daardoor kun je hem minder goed aanpassen aan je kind.

5.     Maxi-Cosi Priori SPS

De Priori SPS is voor kinderen die tussen de 9 en 18 kilo wegen.

Pluspunten:

 • Je maakt dit autostoeltje vast met de gordel die op de achterbank zit, dus je hoeft niet ingewikkeld te doen met andere bevestigingsmechanismen. Hierdoor is het stoeltje makkelijk erin te plaatsen en weer eruit te halen om bijvoorbeeld bij opa en oma in de auto te bevestigen.
 • Met het lipje aan de riemen kun je deze lekker praktisch losser en strakker instellen.
 • Het fijnste aan deze autostoel is wellicht wel de slaapstand, want je kunt de stoel rechtop of iets naar beneden zetten, waardoor je kindje lekker kan slapen.

Minpunten:

 • Voor een goedkopere autostoel werkt deze prima als je het budget voor een duurdere gewoonweg niet hebt, maar je merkt wel kwaliteitsverschil, bijvoorbeeld door het ontbreken van extra steun bij het hoofdje.

6.     Maxi-Cosi Pearl

Deze kinderautostoel kan gebruikt worden door kinderen tussen de 9 en 18 kilo.

Pluspunten:

 • Het bovendeel van deze autostoel voor kinderen (deel van de rugsteun en hoofdsteun) is in hoogte aan te passen, waardoor je met deze stoel langer kunt doen tijdens de groei van je kind.
 • De stoel zit stevig vast door de ISOFIX bevestiging.
 • De verschillende standen maken het mogelijk om verschillende houdingen aan te nemen. (wakker en rechtop of slapen en meer liggend in de autostoel)

Minpunten:

 • Uit eerdere ervaringen blijkt dat je de Pearl niet zomaar op elke ISOFIX kunt bevestigen. Blijkbaar heeft Maxi-Cosi iets aan de benaming gedaan of specifieke modellen voor elke ISOFIX-versie gemaakt en dit is niet altijd duidelijk bij de koper van een kinderstoeltje.

7.     Maxi-Cosi Citi Autostoel

Dit is de lichtste Maxi-Cosi in het assortiment autostoeltjes en het kindje dat erin ligt mag voor veilig gebruik tussen de 0 en 13 kilo wegen.

Pluspunten:

 • Je bevestigt dit autostoeltje met de gordel, waardoor je niet moeilijk hoeft te doen met het ISOFIX bevestigingsmechanisme. Het werkt makkelijk, snel en in elke auto.
 • De Citi van Maxi-Cosi kan vanuit de auto ook op het onderstel van een kinderwagen geplaatst worden.

Minpunten:

 • Kijk voor je aankoop goed welk onderstel je hebt, want wellicht heb je een extra adapter nodig.

8.     Safety 1st Road Safe

Dit is de eerste autostoel voor kinderen die niet van het merk Maxi-Cosi is en toch scoort deze autostoel in onze ogen ook uitstekend. Hij is bedoeld voor kinderen tussen de 15 en 36 kilo.

Pluspunten:

 • De hoofdsteun kan omhoog, waardoor het ruggedeelte langer wordt en je kind ook tijdens de groeifase in deze autostoel kan blijven zitten.
 • Deze stoel is veilig in het gebruik en vooral veel goedkoper dan alle typen autostoeltjes van het merk Maxi-Cosi.

Minpunten:

 • Het is onze ervaring dat het zitgemak sterk afhankelijk is van diegene die erin zit. Het ene kind vindt de zitting namelijk wat hard, terwijl de ander er helemaal geen probleem mee heeft.

9.     Safety 1st Ever Safe Plus

Deze tweede autostoel van Safety 1st heeft wat meer details dan de vorige in deze top tien. De stoel kan gebruikt worden voor kinderen tussen de 9 en 36 kilo.

Pluspunten:

 • Is je kindje nog wat kleiner? Dan is het kussen dat erbij geleverd wordt fijn om niet te los in de stoel te zitten. Het kussen kan eruit als er geen behoefte meer aan is.
 • De hoofdsteun kan tijdens de groei omhoog geplaatst worden, waardoor je lang van deze kinderstoel kunt genieten.

Minpunten:

 • Ook deze Safety 1st autostoel is voor wat betreft de prijs gunstiger dan elke Maxi-Cosi, maar je levert hiervoor wel iets in.

10.  Titanium Baby Vidar Autostoeltje

De kinderautostoel op nummer tien is van het merk Titanium Baby. Het kan gebruikt worden door kinderen die tussen de 15 en 36 kilo wegen.

Pluspunten:

 • Waar de gordel op de achterbank bij andere autostoeltjes nog wel eens problemen kan opleveren, zit de gordel bij dit stoeltje perfect.
 • De stof om het stoeltje kan eraf gehaald worden, zodat je deze schoon kunt maken.
 • Deze autostoel heeft een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Minpunten:

 • Dit is wel een stevige autostoel, dus wij zouden altijd aanbevelen je kind te laten proefzitten, voordat je besluit deze te kopen en hij te hard zit.

Beste uit de test

We kunnen wel stellen dat Maxi-Cosi toch wel favoriet is bij iedereen. Ze hebben veel verschillende modellen en er is veel aandacht besteed aan zowel veiligheidsaspecten als zaken die de stoel comfortabel maken.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Samenvattend over autostoeltjes voor kinderen

Wanneer je je realiseert dat een autostoeltje als snel tussen de 35 en 180 euro kost, wil je aan de ene kant iets dat lekker lang meegaat zodat je de investering niet elk jaar hoeft te doen, maar aan de andere kant ook een stoel die gewoon op elk moment veilig en prettig zit. Dit is wat ons betreft de belangrijkste afweging bij het kiezen van het ideale autostoeltje voor je kind.