Door onze pedagogiekredactie| Samantha van Duuren, pedagoog Linkedin_logo_30x

Het is een van de moeilijkste beslissingen die jij en je partner hebben genomen. En het is misschien wel nog moeilijker om dit aan je kind(eren) te vertellen. Het is nu eenmaal niet leuk wat er gaat gebeuren en je wilt je kind(eren) er zo goed mogelijk op voorbereiden. In dit artikel volgen een aantal punten die jou en je partner op weg kunnen helpen.

1. Duidelijkheid

Het is erg belangrijk dat je duidelijk bent over de scheiding. Kinderen voelen zelf ook aan dat er dingen gaan veranderen, ze weten alleen niet goed wat. Leg goed uit wat er allemaal gaat veranderen. Vertel bijvoorbeeld dat papa in een ander huis gaat wonen. Zo weet je kind(eren) waar ze aan toe zijn en wat ze te wachten staat. Ook kunnen kinderen nog hoop hebben dat papa en mama weer bij elkaar komen. Leg uit dat dit niet meer gaat gebeuren.

2. Geen schuld

Het is erg belangrijk om te benoemen dat het niet de schuld is van de kind(eren). Een kind kan zichzelf namelijk al snel de schuld geven of zich gaan afvragen waarom jullie uit elkaar gaan. Maak je kind(eren) duidelijk dat jullie nog evenveel van hun houdt.

3. School/opvang inlichten

Vergeet de school/opvang niet in te lichten over deze situatie. Kinderen kunnen namelijk ander gedrag vertonen en de juf of meester kan hier dan rekening mee houden. Het kind kan boos, verdrietig of heel erg teruggetrokken zijn. De juf of meester kan het kind dan extra observeren. En als je het niet vertelt, vertellen de kind(eren) het vaak zelf op school of de opvang.

4. Wennen

Kinderen hebben de tijd nodig om aan deze grote verandering te wennen. Zorg dat hier ook ruimte voor is. Vraag niet te veel van je kind in deze periode. Creëer een op een momentjes en maak extra tijd vrij om er voor je kind(eren) te zijn. Probeer ook de dagelijkse routines/rituelen hetzelfde te houden in het gezin. Zo heeft je kind(eren) houvast.

5. Uitstapje

Het is een hectische periode en er moet van alles geregeld worden. Dan is er vaak geen tijd meer om iets leuks te doen. Toch is dit wel belangrijk. Zo leren kinderen dat er toch nog leuke dingen gedaan worden. Het geeft ook even wat lucht in alle hectiek.

6. Respectvol naar elkaar

De band tussen papa en mama is erg belangrijk. Zorg ervoor dat jullie zo goed mogelijk uit elkaar gaan. Als dit niet zo is dan doet dat extra veel pijn bij de kind(eren). Hoe beter de band tussen jullie is hoe beter het proces voor de kind(eren) zal verlopen.

7. Familie

Het is belangrijk dat kinderen in deze moeilijke periode hun familie nog blijven zien. Ze kunnen misschien denken dat ze de rest van de familie niet meer zien. Laat alle familiegelegenheden dan ook zo veel mogelijk doorgaan.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Video’s met extra tips voor het omgaan met scheiding bij kinderen

Succes!