Je kind kan in Nederland niet zonder goede winterjas. Het is niet zo dat we elke winter pakken met sneeuw krijgen, maar het kan toch een flinke periode vriezen en koud zijn. Zeker als het ook regent, kan de kou nog intenser voelen. Daar moet je jezelf tegen kleden en ook je kind. Zonder een lekker warme winterjas kan het verkouden worden en dit is voor niemand in het gezin prettig. Voorkomen is beter dan genezen en dus delen we vandaag de beste winterjassen voor kinderen met je.

Het vinden van de perfecte kinderwinterjas

Wanneer je kind nog groeit, kan het gebeuren dat je aan het eind van de zomer al in de nieuwe herfst- en wintercollectie op zoek gaat naar een passende winterjas. Afhankelijk van of er wel of niet sprake is van een groeispurt, kan dat nog best lastig zijn, want eind augustus of begin september kan je kind nog een of twee maten kleiner passen, terwijl dat in december of januari dan dus te klein is. De mouwen zijn dan te kort of de sluiting gaat niet meer goed dicht. Dat wil je liever niet.

De beste winterjassen – onze ervaring

We maken bij de twee best scorende winterjassen onderscheid tussen jongens en meisjes, aangezien zij niet (snel) dezelfde modellen of kleuren leuk zullen vinden. De rest van de review heeft dan ook een mix van beiden, zodat zowel jongens als meisjes een goede winterjas voor volgend najaar kunnen vinden.

Voor jongens adviseren wij de Babyface Parka in het olijfgroen. De jas is te koop in de maten 80 tot en met 128. Voor meisjes hebben we de Dirkje zalmroze winterjas als aanbeveling. Deze is verkrijgbaar in de maten 92 tot en met 116. Beide jassen hebben een lekker warme capuchon om het hoofd te beschermen tegen de koude wind.

Snel overzicht: Deze winterjassen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste winterjas voor jongensBabyface Parka Jongens: Uit onze test kwam deze jas als het meest geschikt om je zoontje warm te houden.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Onze #1 beste winterjas voor meisjesMoodstreet Meisjes Jas: Deze winterjas beviel het best bij onze meisjespanel.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste regenjasNoppies Jas Bukavu: Deze jas valt lekker groot dus we vinden deze het meest geschikt voor in de regen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com

Waarom reviewen wij kinderwinterjassen?

Je moet gewoon elke winter een fatsoenlijk winterjas hebben, want anders kom je de deur niet meer uit. Daarnaast heb je zelf misschien wat meer jassen voor in de winter, zoals een nettere warme jas voor naar je werk en een comfortabele winterjas voor de boswandelingen in het weekend. Voor kinderen heb je meestal maar een jas, omdat ze er toch snel weer uitgroeien. Daarom zoek je ook een model dat zeven dagen per week gedragen kan worden en niet te snel vies wordt.

Waarom kritisch blijven als het om winterjassen voor kinderen gaat?

Het kopen van kleding voor kinderen is best duur, maar naast schoenen is de winterjas misschien wel het duurste item van het jaar. Je wilt dan ook geen miskoop doen, want dan krijg je direct klachten bij thuiskomst van je kind. De capuchon staat te wijd open, de mouwen sluiten niet goed aan of de onderkant laat te veel koude lucht door. Het zijn allemaal dingen die kunnen gebeuren als je niet oplet tijdens de aanschaf. Het gaat dus vooral niet om maar een leuk kleurtje of een grappig motief.

Voorzichtige aanpak van onze kant

Juist de eerste winterjassen die onze kinderen niet goed bevielen, leren ons waar we het volgende najaarsseizoen weer op willen letten. Ook weet je donders goed wat voor kind je hebt. Zit hij of zij liever thuis op de bank filmpjes te kijken of spelletjes te doen op de tablet? Of heb je een actief kind dat constant in de buitenlucht wil zijn en daar elke keer weer met een broek vol met modder van terugkomt? Dit soort informatie neem je automatisch mee in je keuze voor een winterjas.

Wat beloven kledingmerken als het gaat om winterjassen?

 • Fabrikanten van winterjassen zeggen allemaal dat ze een materiaal kiezen dat goed weerstand biedt tegen de kou. Helaas merk je dit vaak pas tijdens het dragen.
 • Sommige merken zijn er trots op dat ze met de laatste trends meegaan als het gaat om het design van de jas. Een kind heeft graag een leuke jas, maar wordt het koud of nat onder de jas? Dan kiezen ze toch eerder een jas die ze wel langer buiten kunnen dragen.
 • Fabrikant beloven ook vaak dat je de winterjas van je kind zelf thuis kunt wassen en drogen. Hoewel dit meestal ook zo is, kan de temperatuur waarop je de jas zelf kunt wassen toch lager zijn dan in het label staat. De vulling die de jas zo lekker warm maakt, kan bijvoorbeeld gaan samenpakken, of bij verschillende materialen is de ene stof meer gekrompen dan de ander stof.

Waar let je op bij kids winterjassen? Belangrijkste aspecten bij deze recensie

Een kinderjas kan al snel 100 euro kosten en daarom wil je weten wat de beste winterjas dan ook ‘de beste’ maakt. Hieronder hebben we de criteria opgesomd die in ons onderzoek belangrijk waren:

 • Materiaal buitenkant en voering – zit het lekker en is het warm?
 • Lengte – betreft het een korte of langere jas die ook de bovenbenen tegen de kou beschermt? (dit is weer handig wanneer je kind zelf naar school op en neer fietst)
 • Sluiting – wat voor hoofdsluiting heeft de jas en heeft capuchon, mouwen of zakken nog een aparte sluiting?
 • Onderhoud – kan de jas thuis gewassen worden of moet deze naar de stomerij? Op hoeveel graden kun je de jas wassen en is er nog een speciale gebruiksaanwijzing voor wasmiddel of drogen?

Hoe hebben we kinderwinterjassen getest? Onze onderzoeksdata

Bij de selectie van de testobjecten hebben we gelet op de criteria in de vorige paragraaf, maar ook gekeken naar het onderhoudsaspect. Een groene of blauwe jas is bijvoorbeeld makkelijker te onderhouden dan een rode jas. Vlekken zijn op rood veel sneller zichtbaar en dan moet je de jas dus vaker wassen. Dit komt de kleur ook vaak niet ten goede.

Verder hebben we wel in ons achterhoofd gehouden welke prints de kinderen wel of niet leuk vinden. Het heeft geen zin om een winterjas  met ruitjes te kopen, als je kind een afschuwelijke hekel aan alles met ruitjes heeft.

De top 10 met beste winterjassen voor kinderen

1.     Babyface Parka Jongens Jas – Olive Green

Dit is een wat langer model winterjas, waardoor het iets verder over de bovenbeetjes hangt.

Pluspunten:

 • De capuchon heeft een warme voering.
 • De zakken hebben de opening naar boven en niet naar de zijkant, waardoor er niet snel iets uit kan vallen en de handen er lekker diep in te steken zijn.

Minpunten:

 • Deze jas van Babyface kan alleen maar op de hand gewassen worden. Dat is een nadeel, maar gezien de kleur vragen we ons af hoe vaak dit moet gebeuren, voordat je kind toch weer uit deze jas gegroeid is.

2.     Babyface Jacket Jongens Jas – Navy

Deze stoere winterjas is wat korter dan de nummer een in deze top tien.

Pluspunten:

 • Door de donkere kleur ziet deze jas er niet snel vies uit.
 • Het is een leuk retromodel met capuchon en stevige rits aan de voorzijde.

Minpunten:

 • In de band van de winterjas (mouwen, onderkant en kraag) zit een witte streep verwerkt die wel snel smerig uit kan zien.
 • Ook deze jas was je op de hand.

3.     Babyface Jacket Meisjes Jas – Rose Bud

Deze derde Babyface jas is speciaal voor meisjes.

Pluspunten:

 • Het is een ruim zittend jasje, waardoor er voldoende kleding onder gedragen kan worden.
 • Het materiaal houdt je kind lekker warm en de elastiek in de mouwen houdt de wind buiten.

Minpunten:

 • Je kunt deze jas met de hand wassen, maar we vragen ons wel af hoe lang het materiaal dan nog mooi blijft.

4.     Noppies Jas Ranchi

Deze rechttoe rechtaan jas is donkerblauw en heeft verder geen details.

Pluspunten:

 • Over de rits zit nog een flap die met een drukker gesloten wordt. Dit houdt meer kou tegen.
 • Het fijne van deze winterjas vinden wij het materiaal, want dit stoot water af, waardoor de jas ook bij regen of sneeuw van binnen lang droog blijft.
 • Deze jas kan wel in de wasmachine gewassen worden.

Minpunten:

 • De jas mag niet in de droger in verband met krimpgevaar.

5.     Noppies Jas Bukavu – Dark Sapphire

De tweede jas van Noppies is langer en valt dus verder over de bovenbenen.

Pluspunten:

 • De jas is donkerblauw met oranje/bruine details bij het uiteinde van de mouw en bij de sluiting. De binnenvoering is knaloranje.
 • Er zit een rits in de jas met daaroverheen een lange rep stof die je met drukkers vastzet.

Minpunten:

 • Wat wij vooral jammer vinden, is dat deze leuke jas niet wat langer mee kan als je kind snel groeit. Het is echt een fijne jas.

6.     s.Oliver Jongensjas – donkerblauw camouflageprint

Voor de stoere jongens is er deze camouflagejas in het donkerblauw.

Pluspunten:

 • Door de ritsen in de zakken kan er weinig uitvallen.
 • De winterjas kan in de wasmachine gewassen worden.
 • Er zitten wat leuke lichtblauwe details op de jas.

Minpunten:

 • Het is bij ons niet bekend of deze jas in de droger mag en we hebben het zelf nog niet geprobeerd.

7.     s.Oliver Meisjesjas – roze, paars en blauw

Ook van s.Oliver is deze vrolijke en opvallende meisjesjas.

Pluspunten:

 • De kleur gaat van de een over in de ander en het donkerste deel van de stof zit aan het einde, waar het sneller vies kan worden. (bij handen en zakken)
 • De zakken sluit je door middel van een rits en dit voorkomt verlies van de inhoud van de jaszak.

Minpunten:

 • Er zit een grote rits in de jas, maar hier zit geen lap stof meer overheen die je bijvoorbeeld met drukkers vastzet. Er komt sneller wind door de rits.

8.     Petrol Industries – Colorblock winterjas Jongens

Dit is nog zo’n stoere jas voor jongens.

Pluspunten:

 • Wat wij erg leuk vinden is de samenstelling van kleuren: lichtgroen, donkergroen en zwart.
 • Er zitten wat extra details op deze jas, zoals klittenband om de capuchon rond de nek aan te laten sluiten en ritsjes boven aan het borstgedeelte.

Minpunten:

 • Dit is een lekkere, maar korte jas en deze biedt dan ook weinig bescherming tegen de kou op de bovenbenen. Bij het fietsen heb je liever een langere jas.

9.     Moodstreet Meisjes Jas

Wij vinden dat het Moodstreet perfect gelukt is om ontwerp en praktisch gebruik te combineren.

Pluspunten:

 • De winterjas is donkerblauw, waardoor hij niet snel vies oogt en dat vinden we als ouder fijn. Daarnaast heeft het een leuke print op de borst en in de voering en dit spreekt meisjes weer aan.
 • De jas kan in de wasmachine gewassen worden.

Minpunten:

 • De winterjas is wat korter en alleen de rits houdt weinig wind tegen.

10.  Dirkje Meisjes Winterjas in Blushed Pink

Deze is ook favoriet bij ons testteam en dat komt vooral ook door de kleur en de warmte

Pluspunten:

 • De kleur is niet besmettelijk en de jas kan hierdoor lang mee zonder gewassen te worden.
 • De voering heeft een leuke print, ook al zie je dit natuurlijk amper als je kind de jas draagt.

Minpunten:

 • Bij de zakken hadden we liever een vorm gehad waarbij je de handen er van boven insteekt in plaats van vanaf de zijkant. De drukker werkt, maar een rits was volgens ons beter geweest.

Beste uit de test

Er zijn winterjassen voor kinderen in alle kleuren en maten en aangezien ze nog groeien, hoef je je niet heel druk te maken over trends. Wat dit jaar in de mode is en door je zoon of dochter leuk gevonden wordt, is volgend jaar alweer vervangen door iets anders. Kan je kind wel twee winters met dezelfde winterjas doen? Dan zouden we niet snel een print aanbevelen, maar eerder voor een praktische kleur gaan die je kind goed staat.

De twee jassen – van Dirkje en Babyface – scoren hoog bij onze testobjecten. Ze zitten lekker, beschermen tegen de kou en ook op de fiets zijn de mouwen lang genoeg.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Samenvattend

Het kan lastig zijn om ver vooruit al een winterjas te kopen. Toch zouden wij aanbevelen niet te wachten tot het winterweer echt voor de deur staat, want de leukste jassen – of net die maat die jouw kind nodig heeft – is dan niet meer te krijgen. Slim shoppen en een beetje in de gaten proberen te krijgen hoe snel je kind van de ene naar de volgende maat gaat in een x aantal maanden, kan helpen.