Wie zijn de beste pedagogen van Nederland? Om dit te onderzoeken, doken wij diep in hun portfolio’s, beoordeelden het werk dat zij hebben geleverd, en namen klantervaringen en de reputatie binnen het pedagogisch veld onder de loep. Lees verder voor onze gedetailleerde bevindingen…

Inhoud van deze pagina:

Onze bijzondere zoektocht naar de ideale pedagoog

Wij zijn op een missie gegaan, echt waar. Geen gewone missie, maar eentje waarbij we op zoek gingen naar dé perfecte pedagoog voor dit lijstje. Wij speurenden door stapels informatie, kijkend naar wat deze professionals nou echt bijzonder maakt. Het was een avontuur, met koffie en vroege uurtjes, maar oh zo de moeite waard. Want zeg nou zelf, een top pedagoog vinden, dat doe je niet zomaar. Dus ga er lekker voor zitten, want wij delen ons verhaal met jou.

Wat is een pedagoog precies?

Als het met de opvoeding even niet meer wil lukken, kan een goede pedagoog je op weg helpen. Pedagogen zijn er trouwens niet alleen voor het kind, maar ook ter ondersteuning van de ouder, een onderwijsinstelling of andere hulpverlener die met opvoeden te maken heeft. Het gaat om het totaalpakket dus en niet om enkel een van de partijen eruit te lichten. Mocht je meer uitleg willen over wat een (ortho)pedagoog precies is, dan kan dat hier.

Wat maakt ons dé geschikte pedagoog reviewers?

Wij zijn zelf misschien geen pedagogen van beroep, maar we hebben ons huiswerk gedaan! Duiken in de wereld van pedagogiek voelde als het begin van een nieuwe serie: spannend en vol verrassingen. We hebben artikelen verslonden, gesprekken gevoerd met experts en zelfs een paar workshops bijgewoond. Waarom? Om jou de meest betrouwbare en eerlijke beoordelingen te kunnen geven. Dus ja, onze passie en toewijding maken ons precies de juiste mensen voor deze taak.

Kritisch kijken naar pedagogische methodes

Laten we eerlijk zijn: niet elke pedagogische methode is een schot in de roos. En dat is precies waarom wij ons kritische bril nooit afzetten. We pikken niet zomaar wat op van het internet; we graven dieper, we dagen uit, en soms… soms veranderen we van mening. Want als het op opvoeding en onderwijs aankomt, is flexibiliteit key. Dus ja, wij zijn die vervelende vragenstellers, maar alleen omdat we het allerbeste voor jou en je kids willen.

Onze twijfels over pedagogische methodes overwonnen

We doken kopje-onder in de wereld van pedagogiek, gewapend met een flinke dosis kritisch denken en – verrassing – kwamen boven met een schat aan kennis. Deze reis heeft ons geleerd open te staan, vragen te stellen en bovenal, het belang van goed onderbouwde methodes te waarderen.

Hoe ons speurwerk naar top pedagogen in elkaar zit

Dus, hoe gaan wij te werk om de top van de pedagogen voor jullie te vinden? Gewapend met laptops, stapels notitieboekjes, en een oneindige stroom van koffie. We graven door websites, lezen artikelen tot onze ogen vierkant zijn, en bellen rond. Ons doel? Die ene pedagoog vinden die niet alleen boekenwijs is, maar wiens hart echt klopt voor de zaak. Het is een mix van veel online speuren en schat zoeken.

Onze checklist voor het vinden van top pedagogen

Dus, hoe pikken we nou die absolute toppers eruit? We hebben een lijstje. Een soort rekenformule, maar dan voor het vinden van geweldige pedagogen. Elk criterium is zorgvuldig gekozen om ervoor te zorgen dat alleen de beste van de beste door onze selectie komen. Hier is een kijkje in onze keuken:

 • Criterium 1: Expertise en opleiding – Hebben ze de juiste achtergrond?
 • Criterium 2: Ervaring in het veld – Hoe lang zijn ze al bezig?
 • Criterium 3: Innovatie in methodes – Brengen ze iets nieuws?
 • Criterium 4: Resultaten en successen – Wat hebben ze bereikt?
 • Criterium 5: Feedback van ouders en collega’s – Wat zeggen anderen?
 • Criterium 6: Bijdrage aan de pedagogische gemeenschap – Delen ze hun kennis?
 • Criterium 7: Aanpak van diversiteit en inclusie – Hoe open en aanpasbaar zijn ze?
 • Criterium 8: Voortdurende professionele ontwikkeling – Blijven ze leren?

Onze onderzoeksresultaten: de top 10 pedagogen van Nederland

Wie zijn nou echt de leiders in de wereld van pedagogiek hier in Nederland? In deze top 10 ontdek je welke Nederlandse personen of organisaties er met kop en schouders bovenuit steken als het om pedagogische expertise gaat.

1. De Vlindertuin Kindercoach – voor een gelukkig kind en rust in het gezin

De Vlindertuin is niet alleen een kinderdagverblijf waar kinderen van ongeveer 2 maanden tot 8  jaar terecht kunnen, er is ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een kindercoach. Deze pedagogisch geschoolde medewerker kan zich focussen op jouw kind en hoe het bijvoorbeeld heel onrustig met anderen omgaat of snel boos wordt, of dat het zich juist terug trekt en daar kan de pedagoog vervolgens iets mee doen.

De Kindercoach maakt gebruikt van specifieke opdrachten, speelvormen of interacties om je kind de hulp te bieden die het nodig heeft. Alles draait om het kind in de groep of in relatie met zichzelf. Het grote voordeel van De Vlindertuin vinden wij dat als kinderen er zijn geweest toen ze nog klein waren, de inschakeling van hulp als ze iets ouder zijn veel soepeler verloopt. Er is al een band en dat zorgt voor snellere vorderingen en meer succes.

Laten we eens duiken in wat De Vlindertuin zo speciaal maakt:

 • Persoonlijke ervaring en brede opleiding: Mariëlle’s achtergrond als moeder, beelddenk-coach, en Rots en Water trainer geeft haar een uniek perspectief.
 • Veiligheid en vertrouwen: De kernwaarden van haar praktijk zorgen ervoor dat kinderen zich open kunnen stellen en groeien.
 • Aanpak op maat: Mariëlle erkent dat elk kind uniek is, net als een vlinder, en past haar methodes aan op de individuele behoeften.
 • Thuispraktijk met warme sfeer: De huiselijke setting van haar praktijk draagt bij aan een ongedwongen sfeer waarin kinderen zichzelf kunnen zijn.
 • Integrale werkwijze: Haar vermogen om niet alleen het kind maar ook ouders en scholen te betrekken, vergroot de impact van haar coaching.

Neem contact op met De Vlindertuin Kindercoach via Facebook >>

2. Minchenu Maduro – voor elke uitdaging een gepaste werkvorm en plezier

Als trainer springt Minchenu er direct positief uit en dat komt niet alleen door haar exotische looks en bonte kleding of accessoires. Haar brede glimlach met ontblote tanden en haar grote, nieuwsgierige ogen zeggen eigenlijk al genoeg. Je voelt je welkom in haar bijzijn en je voelt je gezien en gehoord. Er is vanaf het allereerste moment interesse in jou, in je gedrag, waarom je bepaald gedrag vertoont en hoe het ook anders kan.

Minchenu heeft een flinke toolbox met werkvormen die ze na een snelle analyse inzet om jouw leven aangenamer te maken. Een pedagogische training bij Minchenu Maduro volgen is zeker geen straf. Binnen groepsverband wordt er namelijk ook veel lol gemaakt en dat maakt leren en ontwikkelen een stuk prettiger.


Pedagoog 3: Minchenu Maduro – Verhalen Die Verbinden

Minchenu Maduro is een ware kunstenaar in het vak van pedagogiek, met een bijzondere gave voor het verbinden van harten door verhalen. Opgegroeid in een wereld tussen Curaçao en Nederland, heeft ze een uniek inzicht in de diversiteit van menselijk gedrag. Haar pad van communicatie naar pedagogiek en drama toont een diepe toewijding aan het begrijpen en motiveren van mensen. Maduro’s aanpak, waarin ze zichzelf eerst ontwapent om anderen te bereiken, is niet alleen bewonderenswaardig maar ook uiterst effectief.

Hier zijn vijf aspecten die Minchenu’s werk zo speciaal maken:

 • Diepgaand begrip van gedrag: Maduro’s vermogen om menselijk gedrag te analyseren en te begrijpen is ongeëvenaard.
 • Brede educatieve achtergrond: Haar studie in communicatie, pedagogiek, en drama heeft haar een rijke toolkit gegeven.
 • Kracht van verhalen: Ze gebruikt verhalen op een manier die inspireert, verbindt, en beweegt.
 • Persoonlijke ontwikkeling: Maduro’s reis is een voorbeeld van hoe zelfkennis kan leiden tot het effectiever begeleiden van anderen.
 • Ontwapenende lezingen: Haar lezingen raken de kern en spreken een universele taal die iedereen kan voelen en begrijpen.

Neem contact op met Minchenu Maduro via Linkedin >>

3. Steven Pont – voor ouders en eigenlijk iedereen die met een vorm van onderwijs of ontwikkeling te maken heeft

Als iemand op de hoogte is van alle trends en vooruitgang in de ontwikkelingspsychologie, dan is het Steven Pont wel. Hij heeft diverse boeken voor ouders geschreven en die hoef je echt niet pas te gaan lezen als je kind een probleem lijkt te hebben. De boeken kunnen elk gezin beter laten draaien.

Verder biedt Steven begeleidingsmomenten aan teams die bijvoorbeeld in de kinderopvang werken (zoals dynamisch leren), waarmee ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen en zo kinderen (nog) beter kunnen begeleiden. De bijzondere kracht van Steven Pont zit hem in het overdragen van complexe, pedagogische kennis op een manier die bij elk niveau aansluiting vindt. Wat je rol ook is in het leven van een kind, met Stevens uitleg en advies word je nog beter in wat je al doet.

Laten we eens kijken naar wat Steven Pont zo bijzonder maakt:

 • Gecombineerde expertise: Zijn kennis van zowel (ontwikkelings)psychologie als systeemtheorie biedt een uniek inzicht in opvoeding en ontwikkeling.
 • Innovatieve leerconcepten: Door het aanmoedigen van dynamisch leren zet hij pedagogisch medewerkers aan om actief hun leerproces vorm te geven.
 • E-learning als basis: Pont benut moderne technologie om leren toegankelijk en flexibel te maken.
 • 365 dagen leren: Zijn motto benadrukt het belang van continu leren en ontwikkelen.
 • Impact op kinderopvang: Zijn werk draagt bij aan het creëren van een kinderopvang die meer is dan alleen opvang; het is een plek van groei en ontwikkeling.

Wil je meer weten of in contact komen met Steven? Neem dan contact op met Steven Pont via Linkedin >>.

4. Kind & Meer – therapie voor kind en gezin die juist niet bestaat uit alleen maar gesprekken voeren

De puberteit kan voor veel jongeren een moeilijke fase in de opvoeding zijn, niet alleen voor henzelf, maar ook voor de directe omgeving, zoals ouders, klasgenoten en broertjes of zusjes. Soms starten de problemen echter al voordat je kind begint te puberen. Of er altijd een concrete aanleiding is, is nog maar de vraag. Duidelijk is wel dat niet alle ouders raad weten met de situatie die is ontstaan.

Kind & meer heeft daarom een uitgebreid pakket aan diensten, zoals behandeling van het hele gezin, specifieke trainingen (brugklas, faalangst, huiswerk plannen, et cetera) of ervaringsgerichte therapie (hierbij draait het er juist niet om om het kind alleen maar te laten praten, want dat vindt het vaak al moeilijk genoeg). Uniek aan Kind & meer vinden wij de allesomvattendheid van wat ze kind en gezin te bieden heeft. Het kan – wanneer je meerdere kinderen hebt – een echte houvast worden voor moeilijke opvoedkundige momenten. Je komt er graag weer terug.

Laten we de sterke punten van Kind & Meer onder de loep nemen:

 • Complete aanpak: De integratie van het hele systeem benadrukt de invloed van de sociale omgeving op het individu.
 • Op maat gemaakte begeleiding: Therapie, training en behandeling worden nauwkeurig afgestemd op de unieke behoeften van elk gezin.
 • Deskundig team: Een multidisciplinair team van professionals zorgt voor een brede en diepgaande ondersteuning.
 • Focus op autonomie: Het bevorderen van zelfstandigheid binnen gezinnen staat centraal in hun benadering.
 • Laagdrempelige toegang: De praktijk zorgt ervoor dat iedereen zich welkom en gehoord voelt.

Bekijk Kind & meer op Facebook of volg Kind & meer op Instagram

5. Kees van Overveld – meer aandacht voor de sociaal-emotionele balans op scholen

Volgens Kees van Overveld is het bordje van scholen in Nederland goed gevuld. Ze moeten flink bikkelen om passend onderwijs voor groepen te realiseren. Dan wordt het sociaal-emotioneel vlak van een kind wel eens vergeten en daar wil hij een stokje voor steken. Er zijn niet alleen boeken die je kunt lezen (onder andere Groepsplan Gedrag en Gedragsoplossingen voor de moeilijke groep), maar ook trainingen om te volgen.

Kees doet alleen aan maatwerk en daar hebben we ontzettend veel bewondering voor. Geen kant-en-klare Powerpoints met keer op keer een herhaling van het vaste verhaal dat afgestoken wordt, maar inhoud waar je als leraar of schoolteam ook werkelijk op zit te wachten. Raak ook geïnspireerd door Kees van Overveld en haal meer voldoening uit je beroep als opvoeder door het aanbod van Kees.

Hier zijn enkele redenen waarom Kees van Overveld uitblinkt:

 • Expert in gedragsverandering: Zijn expertise helpt leraren om gedragsproblemen effectief aan te pakken.
 • Praktijkgerichte trainingen: Hij biedt trainingen die direct toepasbaar zijn in de klas.
 • Focus op sociaal-emotioneel leren: Van Overveld onderstreept het belang van deze vaardigheden voor zowel leerlingen als leraren.
 • Innovatieve tools en boeken: Zijn publicaties en digitale tools zijn waardevolle bronnen voor professionals.
 • Breed spectrum aan thema’s: Van pesten tot agressie, zijn werk omvat alle facetten van gedrag in het onderwijs.

Neem contact op met Kees van Overveld via Linkedin >>.

6. Behind Behaviour – voor hulp bij specifieke, ernstige problematieken

In een ideale wereld zou er geen behoefte zijn aan een bedrijf als Behind Behaviour, maar die wereld bestaat helaas niet. Gelukkig is in Groningen een specialistisch bedrijf gevestigd dat serieuze struikelblokken en diepgaande problemen bij kinderen niet uit de weg gaat, maar ze juist durft op te zoeken en confronteren. Soms is de ellende al zo lang aanwezig dat het de comfort zone van een kind is geworden en daar moet het volgens Behind Behaviour zo snel mogelijk met goede begeleiding uit.

Alles staat in het teken om de onderwijzer of hulpverlener die met moeilijke kinderen of jeugd te maken heeft (kindermishandeling, seksueel misbruik, diverse andere soorten trauma’s) bij te staan en te trainen, zodat er met voldoende kennis en goede voorbereiding gepaste hulp geboden kan worden.

Laten we eens kijken naar wat Behind Behaviour zo uniek maakt:

 • Diepgaand inzicht in gedrag: De focus op de achterliggende oorzaken van gedrag biedt een dieper begrip.
 • Trainingen en workshops: Gericht op trauma en hechting, bieden ze praktische handvatten voor professionals.
 • Psycho-educatie materiaal: Hun praatkaartjes zijn een innovatief hulpmiddel voor uitleg over complexe thema’s.
 • Blog met praktijkinzichten: Biedt reflectie en verbinding door het delen van ervaringen en inzichten.
 • Bewustwording en verbinding: De kern van hun filosofie stimuleert persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.

Interesse in meer informatie of wil je deelnemen aan een van hun programma’s? Neem dan contact op met Behind Behaviour via Linkedin >>.

7. Bij Anne Coaching – een holistische aanpak werkt vaak beter

Holisme krijgt steeds meer bekendheid en wordt niet meer met zoveel weerstand bejegend als vroeger. Een holistische aanpak betekent dat je naar méér dan alleen een klein deeltje van iets of iemand kijkt, maar dat je het totaal wilt zien. Het wordt uitstekend verwoord in de som: 1 + 1 = 3.

Jouw kind, de jongere binnen je gezin of jijzelf bent ook meer dan een optelsom van enkele delen en Anne van Wageningen neemt dit als uniek uitgangspunt bij haar coaching en trainingen. Als we het aanbod van Bij Anne Coaching moeten samenvatten, vormen lef, liefde, talent en innerlijke kracht de boventoon. Als je deze aspecten boven water kunt krijgen en je kind of jij gaat dit ook werkelijk in jezelf zien, dan liggen er kansen voor nog meer positieve ontwikkelingen.

Laten we eens kijken naar wat Bij Anne Coaching zo bijzonder maakt:

 • Persoonlijke ervaring en professionaliteit: Anne combineert haar levenservaring met haar professionele achtergrond.
 • Holistische benadering: Ze kijkt naar het hele plaatje, inclusief de energetische en systemische dynamieken.
 • Diepe intuïtie: Anne’s vermogen om te voelen wat er speelt, is de sleutel in haar coaching.
 • Praktische tools en technieken: Van familieopstellingen tot EFT, Anne biedt diverse methoden voor heling en groei.
 • Focus op de ouder-kind relatie: Ze benadrukt het belang van deze fundamentele band voor het welzijn van zowel ouder als kind.

Bekijk Bij Anne Coaching op Facebook of volg Bij Anne Coaching op Instagram

8. Loes Waanders – focus op een gelukkig moederschap met deze orthopedagogische kanjer

Loes Waanders weet maar al te goed hoeveel het moederschap veranderd is ten opzichte van vroeger. Je blijft als vrouw (meestal) niet meer 100% van je tijd thuis om voor je kind(-eren) te zorgen totdat hij of zij zijn vleugels spreidt en het ouderlijk huis verlaat. Je bent partner, vriendin, moeder en je hebt je werk buiten de deur. Sommigen vrouwen zijn ook nog mantelzorger of vrijwilliger. Poeh, geen wonder dat het water je soms tot aan de lippen staat.

Loes kent de uitdagingen waar je voor staat en helpt je graag weer grip op je dag en je leven te krijgen. Oké, al het aanbod (trainingen, masterclasses, halfjaartraject) vindt online plaats, maar daar draai jij als moderne moeder je hand inmiddels niet meer voor om.

Laten we de kracht van Loes Waanders’ aanpak belichten:

 • Ruime ervaring: Loes brengt een schat aan kennis en ervaring mee.
 • Gefocust op het hele gezin: Ze benadert uitdagingen vanuit zowel het kind als de ouder.
 • Praktische en bewezen strategieën: Haar adviezen zijn onderbouwd en direct toepasbaar.
 • Ondersteuning op maat: Of je nu zelfstandig aan de slag wilt of persoonlijke begeleiding zoekt, Loes heeft een passend aanbod.
 • Hoge waardering: Haar begeleidingstrajecten worden door deelnemers zeer goed beoordeeld.

Interesse in een cursus of begeleidingstraject? Neem contact op met Loes Waanders via Linkedin

9. Kids & Coach – op zoek naar de kracht en het talent in elk kind

Amanda van der Ree en Linda Honing kunnen veel betekenen voor een kind en de vraag kan zowel vanuit het eigen gezin voortkomen (bijvoorbeeld Broedertraining) als dat er klassikale hulp via scholen wordt aangeboden (zoals trainingen over pesten of social media). Wat als een paal boven water staat, is dat elk kind mag zijn zoals het is en dat het pad met grotere en kleinere hobbels niet altijd alleen bewandeld hoeft te worden. Samen dat pad bewandelen maakt wat in het vooruitschiet ligt iets minder eng of confronterend.

Kids & Coach vraagt je kind overigens niet altijd om op een onbekende locatie gecoacht te worden en dat vinden wij noemenswaardig. Een veilige thuisomgeving kan namelijk een veel sneller resultaat opleveren. Die flexibiliteit in de werkwijze van Kids & Coach is niet alleen prettig, maar ook gewoon beter in specifieke situaties. Amanda en Linda weten welke methode of aanpak bij welk kind op welk moment werkt en ze nemen de ouders mee in de reis van de groei van het kind.

Wat maakt Kids & Coach zo speciaal?

 • Breed team van specialisten: Voor elke behoefte is er een expert.
 • Persoonlijke aanpak: De kennismaking zorgt voor een goede match tussen coach en kind.
 • Op maat gemaakt traject: De hulpvraag wordt zorgvuldig vastgesteld voor het beste resultaat.
 • Flexibele gesprekslocaties: Zowel in de praktijk als thuis, afhankelijk van de behoefte van het kind.
 • Evaluatie en aanpassing: Continu afstemmen zorgt voor een traject dat echt werkt.

Bekijk Amanda van der Ree en Linda Honing op Linkedin >>

10. Nog aan het onderzoeken

We hebben nog een goede pedagoog op het oog, maar we hebben wat meer tijd nodig om zijn kunde te beoordelen.

Gebruikte bronnen voor ons pedagogenonderzoek

Bij het samenstellen van onze top 10 pedagogen hebben we flink wat huiswerk gedaan. We wilden je voorzien van de meest actuele en relevante informatie. Hiervoor hebben we ons verdiept in verschillende bronnen. Check ze hier voor nog meer inzichten in de wereld van opvoeding:

Videomateriaal over pedagogen overzichtelijk weergegeven

Wil je nog overzichtelijk even zien waaraan een pedagoog allemaal kan bijdragen? Bekijk dit filmpje even!

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om ouders te ondersteunen en te informeren.

Jouw pedagogen vervolgstap

In dit artikel hebben we, zoals beloofd, de beste pedagogen van Nederland belicht. Elk van deze pedagogen kunnen we van harte aanbevelen. Ongeacht de uitdagingen waar je als ouder voor staat: zij zullen met zorg en expertise ondersteuning bieden en zorgen voor een positieve verandering. We hebben je inzicht gegeven in de criteria die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste pedagoog. Dus, wat houdt je nog tegen? De stap naar een harmonieuzer gezinsleven ligt binnen handbereik. Kies vandaag nog jouw pedagoog uit.