Wat is een pedagoog precies?

Als het met de opvoeding even niet meer wil lukken, kan een goede pedagoog je op weg helpen. Pedagogen zijn er trouwens niet alleen voor het kind, maar ook ter ondersteuning van de ouder, een onderwijsinstelling of andere hulpverlener die met opvoeden te maken heeft. Het gaat om het totaalpakket dus en niet om enkel een van de partijen eruit te lichten. Mocht je meer uitleg willen over wat een (ortho)pedagoog precies is, dan kan dat hier.

Onze onderzoeksresultaten: de top 10 pedagogen van Nederland

In deze top 10 ontdek je welke Nederlandse personen of organisaties er met kop en schouders bovenuit steken als het om pedagogische expertise gaat.

1. De Vlindertuin Kindercoach – voor een gelukkig kind en rust in het gezin

De Vlindertuin is niet alleen een kinderdagverblijf waar kinderen van ongeveer 2 maanden tot 8  jaar terecht kunnen, er is ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een kindercoach. Deze pedagogisch geschoolde medewerker kan zich focussen op jouw kind en hoe het bijvoorbeeld heel onrustig met anderen omgaat of snel boos wordt, of dat het zich juist terug trekt en daar kan de pedagoog vervolgens iets mee doen.

De Kindercoach maakt gebruikt van specifieke opdrachten, speelvormen of interacties om je kind de hulp te bieden die het nodig heeft. Alles draait om het kind in de groep of in relatie met zichzelf. Het grote voordeel van De Vlindertuin vinden wij dat als kinderen er zijn geweest toen ze nog klein waren, de inschakeling van hulp als ze iets ouder zijn veel soepeler verloopt. Er is al een band en dat zorgt voor snellere vorderingen en meer succes.

Bekijk De Vlindertuin op Facebook

2. Minchenu Maduro – voor elke uitdaging een gepaste werkvorm en plezier

Als trainer springt Minchenu er direct positief uit en dat komt niet alleen door haar exotische looks en bonte kleding of accessoires. Haar brede glimlach met ontblote tanden en haar grote, nieuwsgierige ogen zeggen eigenlijk al genoeg. Je voelt je welkom in haar bijzijn en je voelt je gezien en gehoord. Er is vanaf het allereerste moment interesse in jou, in je gedrag, waarom je bepaald gedrag vertoont en hoe het ook anders kan.

Minchenu heeft een flinke toolbox met werkvormen die ze na een snelle analyse inzet om jouw leven aangenamer te maken. Een pedagogische training bij Minchenu Maduro volgen is zeker geen straf. Binnen groepsverband wordt er namelijk ook veel lol gemaakt en dat maakt leren en ontwikkelen een stuk prettiger.

Bekijk Minchenu Maduro op Linkedin

3. Steven Pont – voor ouders en eigenlijk iedereen die met een vorm van onderwijs of ontwikkeling te maken heeft

Als iemand op de hoogte is van alle trends en vooruitgang in de ontwikkelingspsychologie, dan is het Steven Pont wel. Hij heeft diverse boeken voor ouders geschreven en die hoef je echt niet pas te gaan lezen als je kind een probleem lijkt te hebben. De boeken kunnen elk gezin beter laten draaien.

Verder biedt Steven begeleidingsmomenten aan teams die bijvoorbeeld in de kinderopvang werken (zoals dynamisch leren), waarmee ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen en zo kinderen (nog) beter kunnen begeleiden. De bijzondere kracht van Steven Pont zit hem in het overdragen van complexe, pedagogische kennis op een manier die bij elk niveau aansluiting vindt. Wat je rol ook is in het leven van een kind, met Stevens uitleg en advies word je nog beter in wat je al doet.

Bekijk Steven Pont op Linkedin

4. Kind & Meer – therapie voor kind en gezin die juist niet bestaat uit alleen maar gesprekken voeren

De puberteit kan voor veel jongeren een moeilijke fase in de opvoeding zijn, niet alleen voor henzelf, maar ook voor de directe omgeving, zoals ouders, klasgenoten en broertjes of zusjes. Soms starten de problemen echter al voordat je kind begint te puberen. Of er altijd een concrete aanleiding is, is nog maar de vraag. Duidelijk is wel dat niet alle ouders raad weten met de situatie die is ontstaan.

Kind & meer heeft daarom een uitgebreid pakket aan diensten, zoals behandeling van het hele gezin, specifieke trainingen (brugklas, faalangst, huiswerk plannen, et cetera) of ervaringsgerichte therapie (hierbij draait het er juist niet om om het kind alleen maar te laten praten, want dat vindt het vaak al moeilijk genoeg). Uniek aan Kind & meer vinden wij de allesomvattendheid van wat ze kind en gezin te bieden heeft. Het kan – wanneer je meerdere kinderen hebt – een echte houvast worden voor moeilijke opvoedkundige momenten. Je komt er graag weer terug.

Bekijk Kind & meer op Facebook of volg Kind & meer op Instagram

5. Kees van Overveld – meer aandacht voor de sociaal-emotionele balans op scholen

Volgens Kees van Overveld is het bordje van scholen in Nederland goed gevuld. Ze moeten flink bikkelen om passend onderwijs voor groepen te realiseren. Dan wordt het sociaal-emotioneel vlak van een kind wel eens vergeten en daar wil hij een stokje voor steken. Er zijn niet alleen boeken die je kunt lezen (onder andere Groepsplan Gedrag en Gedragsoplossingen voor de moeilijke groep), maar ook trainingen om te volgen.

Kees doet alleen aan maatwerk en daar hebben we ontzettend veel bewondering voor. Geen kant-en-klare Powerpoints met keer op keer een herhaling van het vaste verhaal dat afgestoken wordt, maar inhoud waar je als leraar of schoolteam ook werkelijk op zit te wachten. Raak ook geïnspireerd door Kees van Overveld en haal meer voldoening uit je beroep als opvoeder door het aanbod van Kees.

Bekijk Kees van Overveld op Linkedin

6. Behind Behaviour – voor hulp bij specifieke, ernstige problematieken

In een ideale wereld zou er geen behoefte zijn aan een bedrijf als Behind Behaviour, maar die wereld bestaat helaas niet. Gelukkig is in Groningen een specialistisch bedrijf gevestigd dat serieuze struikelblokken en diepgaande problemen bij kinderen niet uit de weg gaat, maar ze juist durft op te zoeken en confronteren. Soms is de ellende al zo lang aanwezig dat het de comfort zone van een kind is geworden en daar moet het volgens Behind Behaviour zo snel mogelijk met goede begeleiding uit.

Alles staat in het teken om de onderwijzer of hulpverlener die met moeilijke kinderen of jeugd te maken heeft (kindermishandeling, seksueel misbruik, diverse andere soorten trauma’s) bij te staan en te trainen, zodat er met voldoende kennis en goede voorbereiding gepaste hulp geboden kan worden.

Bekijk Behind Behaviour op Linkedin

7. Bij Anne Coaching – een holistische aanpak werkt vaak beter

Holisme krijgt steeds meer bekendheid en wordt niet meer met zoveel weerstand bejegend als vroeger. Een holistische aanpak betekent dat je naar méér dan alleen een klein deeltje van iets of iemand kijkt, maar dat je het totaal wilt zien. Het wordt uitstekend verwoord in de som: 1 + 1 = 3.

Jouw kind, de jongere binnen je gezin of jijzelf bent ook meer dan een optelsom van enkele delen en Anne van Wageningen neemt dit als uniek uitgangspunt bij haar coaching en trainingen. Als we het aanbod van Bij Anne Coaching moeten samenvatten, vormen lef, liefde, talent en innerlijke kracht de boventoon. Als je deze aspecten boven water kunt krijgen en je kind of jij gaat dit ook werkelijk in jezelf zien, dan liggen er kansen voor nog meer positieve ontwikkelingen.

Bekijk Bij Anne Coaching op Facebook of volg Bij Anne Coaching op Instagram

8. Loes Waanders – focus op een gelukkig moederschap met deze orthopedagogische kanjer

Loes Waanders weet maar al te goed hoeveel het moederschap veranderd is ten opzichte van vroeger. Je blijft als vrouw (meestal) niet meer 100% van je tijd thuis om voor je kind(-eren) te zorgen totdat hij of zij zijn vleugels spreidt en het ouderlijk huis verlaat. Je bent partner, vriendin, moeder en je hebt je werk buiten de deur. Sommigen vrouwen zijn ook nog mantelzorger of vrijwilliger. Poeh, geen wonder dat het water je soms tot aan de lippen staat.

Loes kent de uitdagingen waar je voor staat en helpt je graag weer grip op je dag en je leven te krijgen. Oké, al het aanbod (trainingen, masterclasses, halfjaartraject) vindt online plaats, maar daar draai jij als moderne moeder je hand inmiddels niet meer voor om.

Bekijk Loes Waanders op Linkedin

9. Kids & Coach – op zoek naar de kracht en het talent in elk kind

Amanda van der Ree en Linda Honing kunnen veel betekenen voor een kind en de vraag kan zowel vanuit het eigen gezin voortkomen (bijvoorbeeld Broedertraining) als dat er klassikale hulp via scholen wordt aangeboden (zoals trainingen over pesten of social media). Wat als een paal boven water staat, is dat elk kind mag zijn zoals het is en dat het pad met grotere en kleinere hobbels niet altijd alleen bewandeld hoeft te worden. Samen dat pad bewandelen maakt wat in het vooruitschiet ligt iets minder eng of confronterend.

Kids & Coach vraagt je kind overigens niet altijd om op een onbekende locatie gecoacht te worden en dat vinden wij noemenswaardig. Een veilige thuisomgeving kan namelijk een veel sneller resultaat opleveren. Die flexibiliteit in de werkwijze van Kids & Coach is niet alleen prettig, maar ook gewoon beter in specifieke situaties. Amanda en Linda weten welke methode of aanpak bij welk kind op welk moment werkt en ze nemen de ouders mee in de reis van de groei van het kind.

Bekijk Amanda van der Ree en Linda Honing op Linkedin

10. Nog aan het onderzoeken

We hebben nog een goede pedagoog op het oog, maar we hebben wat meer tijd nodig om zijn kunde te beoordelen.