De top 10 met de beste opvoedexperts

Wanneer je met je handen in het haar zit en echt niet meer weet wat je met je kind aan moet, kan een opvoedexpert je de helpende hand bieden en de complete chaos weer terugbrengen tot overzichtelijke kalmte. Zo’n expert weet alles van opvoeden af en vooral ook welke problemen zich kunnen voordoen. Als ouder ben je geen wandelende encyclopedie van al deze mogelijke problemen of wat er aan ten grondslag ligt en je weet al helemaal niet wat voor elk klein (of groot) ding de oplossing is. Daarom doe je er goed aan om in bepaalde situaties hulp – zoals die in deze top 10 – in te schakelen.

1. Kyrsten Kindercoaching – inspiratie, steun en coaching voor ouder en kind

Laten we een ding duidelijk maken: het ligt niet altijd aan het kind als de gezinssituatie verandert. Soms krijg je ander of meer werk, moet een partner geregeld naar het buitenland of zijn er andere invloeden waarvan je niet altijd weet welk effect ze op je kind kunnen hebben. Als je echter merkt dat er in het gedrag iets anders is en je kind zich steeds verder naar binnen keert, kan Kyrsten de ideale coach zijn om ouder en/of kind weer in het hier en nu te brengen.

Wat duidelijk blijkt uit Kyrsten’s aanbod, is dat je niet altijd hoeft te wachten tot gedrag verandert. Je kunt namelijk ook – om gewoon een betere balans te creëren – een inzichtsessie met deze topper van een kindercoach houden of een workshop volgen. Het aanbod is nog veel ruimer dan wat we nu noemen, maar wat zeker is: Kyrsten staat dicht bij haar doelgroep en kan als coach vaak op een diepere laag ontdekken wat er aan de hand is dan je zelf door hebt. Dat maakt elk moment met haar waardevol en leerzaam.

Bekijk Kyrsten Kindercoaching op Linkedin

2. Centrum voor Jeugd en Gezin Zeist – een basisplek voor opvoed- en ontwikkelvragen over je baby, kind of puber

Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in Zeist kun je voor veel verschillende vragen of concrete hulp terecht. Wat ons opvalt, is dat de expertise die binnenshuis aanwezig is van hoog niveau is en dat het ook overlappend werkt. Het gaat niet alleen om bijvoorbeeld het opvoeden van kinderen, want je kunt er ook vragen kwijt over woonkwesties, financiën of familieperikelen.

Het meest interessant vinden we de opvoedvragen die elke maand weer op de kalender staan. Je leert elke keer weer iets bij en wat het zo leuk maakt, is dat je bepaalde kennis opdoet waarmee je zelf je opvoedkwaliteiten positief kunt beïnvloeden. Voor wie in Zeist woont of gewoon graag algemene informatie leest over zwanger zijn en kinderen opvoeden (in diverse leeftijdscategorieën), is dit een zeer handige bron.

Bekijk CJGZeist op Linkedin

3. Groot & Klein – hoe opvoeden makkelijker en leuker kan met het grote hart van Tischa Neve

Zodra je de website van Tischa Neve bekijkt, zie je dat er een flinke berg werk is verzet om het gevarieerde aanbod te creëren. Er zijn niet alleen boeken, podcasts en een blog, want dat heeft tegenwoordig immers zowat iedereen, maar er is ook nog ruimte voor cursussen en individuele coaching. Hoe ze al deze facetten samenbrengt in boeiende opvoedkundige trajecten, is ons een raadsel.

Wat we wel weten, is dat je als ouder – of organisatie die veel met kinderen werkt – ontzettend veel kunt hebben aan Tischa’s deskundige begeleiding. Haar achtergrond (kinderpsycholoog) en werkervaring zorgt voor een unieke mix aan inzichten en kwaliteiten waar je mee uit de voeten kunt. Op haar blog vind je verder een keur aan seizoenstips (Sinterklaas en Kerst of zomervakantie met kids) en leuke feiten over het gedrag van kinderen én ouders.

Bekijk Opvoedcursussen op Linkedin

4. Kinder- en jongerenpraktijk Bij Frederique – met Frederique Olland aan de slag met actief beeldende therapie

De term ‘actief beeldende therapie’ zegt je misschien niet zo veel, maar ga er maar van uit dat Frederique een gamma aan werkvormen heeft om tijdens een afspraak in te zetten. Verwacht bij haar geen klassieke ‘je kind zit een uur lang in een stoel en de therapeut vraagt maar raak vanachter haar bureau’ sessie, want dan heb je het helemaal mis. Praten mag zeker, maar bewegen, knutselen, iets creëren helpt vaak (nog) beter om een verhaal te uiten of beetje bij beetje boven water te krijgen.

Waar je op zijn minst al eens naar kunt kijken, zijn haar uitstekende tips als het gaat om mediagebruik door kinderen. Zelf had je wellicht niet zoveel contact met media zoals kinderen van nu dat hebben en daarom kun je je voordeel doen met wat een pedagoog als Frederique met je bespreekt.

Bekijk Frederique Olland op Linkedin

5. In Verbinding Groeien – een kleine groep vrouwen maakt een groot verschil in het gezin en in het leven in het algemeen

Veranderen doe je altijd zelf en toch kan een goede hulpverlener een rots in de branding zijn als het om het aanpakken van gedrag of gewoonten gaat. Het maakt hierbij eigenlijk niet uit of het nu om het kind of de ouder gaat, want allemaal bewandelen we een pad vanaf onze geboorte dat voor iedereen uniek is. Zijn er wel eens strubbelingen onderweg? Natuurlijk, het leven op zich is één groot veranderproces.

Met het deskundige team van In Verbinding Groeien sta je er in ieder geval nooit alleen voor. Met diverse expertises kun je leunen op een van de vijf dames. Zij bundelen hun krachten om juist dat verschil voor jou te maken, zodat je (gezins)leven weer een plezier wordt.

Bekijk In Verbinding op Facebook

6. Naomi Maakt bespreekbaar – wacht niet met praten over seksualiteit tot het te laat is

Naomi Maakt bespreekbaar is een website die precies de gevoelige snaar raakt. Als ouder vind je het namelijk lang niet altijd makkelijk om over de ontwikkeling van het lichaam met je kind te praten, laat staan dat je met veel energie en lol samen uitgebreid op seksuele voorlichting in gaat. Op school krijgen kinderen misschien wel het fysieke lichaam van de volwassen man en vrouw uitgelegd (wie herinnert zich de tekeningen niet), maar dat zegt niks over hoe het in zijn werk gaat, hoe je grenzen stelt en wat je moet doen als een grens overschreden wordt.

Naomi weet helaas wat de negatieve gevolgen kunnen zijn en besloot iets de doen om ouders hun kinderen beter te laten beschermen. Haar blog is gevuld met allerlei nuttige (en nodige!) adviezen voor ouders en kinderen. Aan bod komt bijvoorbeeld: ‘Moet je je kind ieder familielid met een zoen laten begroeten of kan het ook anders?’ en ‘Hoe ga je in op seksuele vragen die je kind van buiten de deur haalt?’ en waar je dus nog niet op voorbereid was. Je krijgt waarschijnlijk met alle onderwerpen op enig moment tijdens de opvoeding te maken, dus gebruik Naomi’s voorkennis om er echt altijd voor je kind te zijn, ook als je het even ongemakkelijk vindt.

Bekijk Naomi Maakt bespreekbaar op Linkedin

7. Wow Opvoedcoaching – Annelies Bobeldijk zet het luisteren van kinderen centraal in haar aanpak

Annelies is moeder van maar liefst vier kinderen en ze weet donders goed dat alle theorie over kinderen opvoeden soms gewoon niet werkt. Hoe goed een onderzoek ook gedaan is en bepaalde modellen bleken te werken, bij jouw kind sla je de plank er helemaal mee mis als je het advies op de letter volgt. Waar schort het aan? Volgens Annelies heeft het laten zien van je emoties (boos worden, schreeuwen, et cetera) in ieder geval niet het gewenste effect.

Als jij dit tijdens moeilijke situaties al in levenden lijve ondervonden hebt, wordt het tijd voor een andere aanpak, die van Wow Opvoedcoaching. Verander de dynamiek in je gezin met behulp van Annelies’ blog, cursus of online programma, zodat je zelf de rust in je huishouden weer weet terug te brengen zonder dat je emoties met je aan de haal blijven gaan (en je kind deze inmiddels altijd in zijn voordeel weet te bespelen).

Bekijk Wow Opvoedcoaching op Facebook

8. Feelings Coaching – kindercoach Henriëtte de Vries helpt kinderen met HSP

Iedereen is in meer of mindere mate gevoelig voor wat er om hem of haar heen gebeurt, maar hooggevoeligheid (of een High Sensitive Person) gaat een flinke stap verder die veel mensen onderschatten. HSP uit zich ook niet bij ieder kind of iedere volwassene op dezelfde manier. Henriëtte de Vries laat kinderen begrijpen wat hen uniek maakt en hoe ze met hun hoogsensitiviteit om kunnen gaan om de wereld om hen heen dragelijk en weer leuk te maken.

Vergis je niet: je kind kan meer last van hooggevoeligheid hebben dan je aan de buitenkant kunt zien. Met Feelings Coaching biedt Henriëette maatwerk en begeleiding die jouw kind verder brengt in het leven.

Bekijk Feelings Coaching op Facebook

9. Loes Waanders – van een angstaanjagende achtbaan weer terug naar dat bootje in rustiger vaarwater

Misschien is die achtbaan van het moederschap niet voor iedereen even eng, maar druk en onverwacht is het vaak wel. Denk je net dat je je planning perfect rond hebt, komt je kind weer met iets thuis dat je schema weer helemaal in de war schopt. Komt er dan ooit een einde aan het getouwtrek aan jou als moeder, het gevoel dat je oren en ogen tekort komt en eigenlijk veel te weinig lichamen hebt om altijd en overal met aandacht aanwezig te kunnen zijn?

Loes Waanders staat aan jouw kant en zal proberen je leven weer wat behapbaar en leuk te maken. Werken, kinderen hebben, relaties onderhouden, jezelf niet vergeten; het moet toch te doen zijn? Snuffel maar eens rond op het blog van Loes en in het aanbod dat je online kunt volgen. Met een masterclass of cursus van Loes Waanders kies je bewust een moment voor jezelf om de opvoeding en de rest van je leven op elkaar af te stemmen en je zult dan ook snel verandering merken.

Bekijk Loes Waanders op Linkedin

10. Nog in onderzoek

We hebben momenteel nog een goede opvoed-expert op het oog, maar zijn kennis en kunde moeten we nog even wat uitgebreider beoordelen.