Wie zijn de beste opvoed-experts van Nederland? Wij onderzochten het door hun adviezen, boeken, workshops, online cursussen, klantfeedback en reputatie in het vakgebied kritisch te bekijken en onderzoeken. Lees verder voor lijst met beste opvoedexperts…

Inhoud van deze pagina:

Onze avontuurlijke tocht naar de beste opvoedkundige

Onze zoektocht naar de top opvoedkundigen van Nederland was één groot avontuur. Gewapend met een eindeloze nieuwsgierigheid en een gezonde dosis scepticisme, hebben we ons een weg gebaand door een jungle van adviezen, richtlijnen, en de nieuwste opvoedkundige theorieën. Onze missie: ontdekken welke opvoed-experts echt het verschil maken. Het was een reis die ons niet alleen dichter bij de top 10 bracht, maar ook dichter bij onszelf als opvoeders.

Hoe wij gekwalificeerd zijn als opvoed-expert beoordelaars

Waarom zouden wij eigenlijk de juiste mensen zijn om opvoed-experts te beoordelen? Nou, om te beginnen, zijn we zelf door het opvoedproces gegaan. We hebben de ups en downs meegemaakt, van de peuterpuberteit tot de tienerjaren. Maar we zijn niet alleen ervaringsdeskundigen; we hebben ons ook verdiept in de literatuur, de workshops gevolgd en met de experts zelf gesproken. We combineren persoonlijke ervaring met een gezonde dosis onderzoek, waardoor we de unieke positie hebben om door de marketingpraatjes heen te prikken en te zien wat echt werkt.

Blijf kritisch op het opvoedingsadvies aanbod

Weet je, in de wereld van opvoedingsadviezen is het soms net zoeken naar een speld in een hooiberg. Er is zoveel informatie beschikbaar dat het makkelijk is om overweldigd te raken. Daarom zeggen wij altijd: houd je kritische pet op. Niet elk advies past bij jouw situatie of sluit aan bij jouw waarden als ouder. We duiken in de zee van adviezen, filteren wat niet werkt en delen alleen het beste van het beste met je. Want als het om jouw kroost gaat, accepteren we alleen het goud.

Onze twijfels over opvoed-experts overwonnen

Toegegeven, we waren eerst best sceptisch. Opvoeden, dat doe je toch gewoon op gevoel? Maar na het ontmoeten van deze top opvoed-experts, zijn we van gedachten veranderd. Hun inzichten, diepgang, en vooral de manier waarop ze theorie met praktijk verbinden, hebben ons echt verrast. Het was alsof we een nieuwe bril op hadden, waardoor we opvoeding in een heel ander licht zagen. En weet je wat? We zijn blij dat we onze twijfels aan de kant hebben gezet. Deze experts hebben ons laten zien dat er altijd ruimte is voor groei en verbetering, zelfs in opvoeding.

Hoe ons onderzoek naar opvoed-experts in elkaar zit

Dus, hoe pakken we dit aan? Nou, ons onderzoek naar de beste opvoed-experts van Nederland is eigenlijk een mix van diepte-interviews, klantbeoordelingen doorspitten en zelf een paar van hun methoden uitproberen (ja, echt!). We praten met andere ouders, lezen alles wat los en vast zit over hun aanpak en kijken ook hoe ze online en in de media verschijnen. Het is een beetje als detective spelen, maar dan voor iets superbelangrijks: de toekomst van onze kids. We nemen deze taak serieus, omdat we weten dat jullie, net als wij, alleen het beste willen voor jullie kleintjes.

Onze checklist voor het beoordelen van opvoed-experts

Bij het kiezen van de crème de la crème onder de opvoed-experts, gaan we niet over één nacht ijs. We hebben een lijst met criteria die ons helpen om appels met appels te vergelijken. Want laten we wel wezen: in de wereld van opvoedadvies is niet alles goud wat er blinkt. Hier is waar we op letten:

 • Criterium 1: Ervaring en expertise – Hoe lang zijn ze al bezig? Wat is hun achtergrond?
 • Criterium 2: Succesverhalen – Kunnen ze aantoonbare successen delen?
 • Criterium 3: Ouderfeedback – Wat zeggen ouders die hun advies hebben opgevolgd?
 • Criterium 4: Toegankelijkheid – Hoe makkelijk is het om hun adviezen te volgen?
 • Criterium 5: Innovatie – Brengen ze nieuwe ideeën in het vakgebied?
 • Criterium 6: Praktische toepasbaarheid – Kun je hun advies makkelijk thuis toepassen?
 • Criterium 7: Wetenschappelijke onderbouwing – Steunen hun methodes op gedegen onderzoek?
 • Criterium 8: Persoonlijkheid en benaderbaarheid – Zou je je op je gemak voelen om met hen te werken?

Dit zijn de landelijke top 10 opvoed-experts

Eindelijk is het zover: we onthullen onze top 10 van opvoedkundigen die elke ouder zou moeten kennen. Dit zijn de mensen die, in onze ogen, het opvoeden naar een hoger niveau tillen met hun expertise, empathie en toegankelijkheid. Zet je schrap voor een mix van bekende namen en misschien een paar verrassende nieuwkomers.

Opvoed-expert 1: Kyrsten Kindercoaching – inspiratie, steun en coaching voor ouder en kind

Laten we een ding duidelijk maken: het ligt niet altijd aan het kind als de gezinssituatie verandert. Soms krijg je ander of meer werk, moet een partner geregeld naar het buitenland of zijn er andere invloeden waarvan je niet altijd weet welk effect ze op je kind kunnen hebben. Als je echter merkt dat er in het gedrag iets anders is en je kind zich steeds verder naar binnen keert, kan Kyrsten de ideale coach zijn om ouder en/of kind weer in het hier en nu te brengen.

Wat duidelijk blijkt uit Kyrsten’s aanbod, is dat je niet altijd hoeft te wachten tot gedrag verandert. Je kunt namelijk ook – om gewoon een betere balans te creëren – een inzichtsessie met deze topper van een kindercoach houden of een workshop volgen. Het aanbod is nog veel ruimer dan wat we nu noemen, maar wat zeker is: Kyrsten staat dicht bij haar doelgroep en kan als coach vaak op een diepere laag ontdekken wat er aan de hand is dan je zelf door hebt. Dat maakt elk moment met haar waardevol en leerzaam.

Hier zijn de aspecten die Kyrsten Kindercoaching zo effectief maken:

 • Aspect 1: Persoonlijke ervaring – Haar eigen strijd met onzekerheid en een vol hoofd geeft haar een diep begrip van de uitdagingen waarmee gevoelige kinderen en hun ouders geconfronteerd worden.
 • Aspect 2: Professionele achtergrond – Kyrsten’s uitgebreide ervaring in het onderwijs en haar expertise als ouder- en kindcoach vormen een robuuste basis voor haar effectieve coachingmethoden.
 • Aspect 3: Mindfulness-expertise – Door haar persoonlijke transformatie met mindfulness biedt Kyrsten een bewezen pad naar innerlijke rust en mentale helderheid voor zowel kinderen als volwassenen.
 • Aspect 4: Focus op zelfvertrouwen – Ze legt een sterke nadruk op het bouwen en onderhouden van zelfvertrouwen, wat cruciaal is voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen.
 • Aspect 5: Positieve veranderingen – De transformatie die gezinnen ervaren na een coachingstraject bij Kyrsten – van onrust naar ontspanning – spreekt boekdelen over haar impact.

Neem contact op met Kyrsten via Linkedin >>

Opvoed-expert 2: Centrum voor Jeugd en Gezin Zeist – een basisplek voor opvoed- en ontwikkelvragen over je baby, kind of puber

Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in Zeist kun je voor veel verschillende vragen of concrete hulp terecht. Wat ons opvalt, is dat de expertise die binnenshuis aanwezig is van hoog niveau is en dat het ook overlappend werkt. Het gaat niet alleen om bijvoorbeeld het opvoeden van kinderen, want je kunt er ook vragen kwijt over woonkwesties, financiën of familieperikelen.

Het meest interessant vinden we de opvoedvragen die elke maand weer op de kalender staan. Je leert elke keer weer iets bij en wat het zo leuk maakt, is dat je bepaalde kennis opdoet waarmee je zelf je opvoedkwaliteiten positief kunt beïnvloeden. Voor wie in Zeist woont of gewoon graag algemene informatie leest over zwanger zijn en kinderen opvoeden (in diverse leeftijdscategorieën), is dit een zeer handige bron.

laten we even stilstaan bij wat het CJG Zeist zo speciaal maakt:

 • Aspect 1: Breed aanbod – Of het nu gaat om opvoedtips, jeugdhulp of ondersteuning bij andere gezinsuitdagingen, het CJG staat klaar met raad en daad.
 • Aspect 2: Deskundig team – Een divers team van professionals, van maatschappelijk werkers tot Gz-psychologen, zorgt voor deskundige ondersteuning op elk gebied.
 • Aspect 3: Toegankelijkheid – Met telefonische bereikbaarheid, e-mailcontact en spreekuren in de wijk, is hulp nooit ver weg.
 • Aspect 4: Anonieme hulp – Voor wie dat nodig heeft, biedt het CJG de mogelijkheid om anoniem vragen te stellen en hulp te ontvangen.
 • Aspect 5: Preventieve aanpak – Door problemen vroegtijdig aan te pakken, voorkomt het CJG dat uitdagingen escaleren, wat zorgt voor een gezondere gemeenschap.

Neem contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin Zeist via Linkedin >>

3. Loes Waanders – van een angstaanjagende achtbaan weer terug naar dat bootje in rustiger vaarwater

Misschien is die achtbaan van het moederschap niet voor iedereen even eng, maar druk en onverwacht is het vaak wel. Denk je net dat je je planning perfect rond hebt, komt je kind weer met iets thuis dat je schema weer helemaal in de war schopt. Komt er dan ooit een einde aan het getouwtrek aan jou als moeder, het gevoel dat je oren en ogen tekort komt en eigenlijk veel te weinig lichamen hebt om altijd en overal met aandacht aanwezig te kunnen zijn?

Loes Waanders staat aan jouw kant en zal proberen je leven weer wat behapbaar en leuk te maken. Werken, kinderen hebben, relaties onderhouden, jezelf niet vergeten; het moet toch te doen zijn? Snuffel maar eens rond op het blog van Loes en in het aanbod dat je online kunt volgen. Met een masterclass of cursus van Loes Waanders kies je bewust een moment voor jezelf om de opvoeding en de rest van je leven op elkaar af te stemmen en je zult dan ook snel verandering merken.

Laten we eens kijken naar wat Loes zo uniek maakt:

 • Aspect 1: Ruime ervaring – Met meer dan 13 jaar ervaring als orthopedagoog heeft Loes een diepgaand begrip van de uitdagingen binnen gezinnen.
 • Aspect 2: Empathisch inzicht – Loes’ eigen ervaringen als moeder voegen een extra laag empathie en begrip toe aan haar adviezen.
 • Aspect 3: Praktische tools – Haar trainingen zijn niet alleen gebaseerd op theorie; ze biedt handvatten die direct in het dagelijks leven toegepast kunnen worden.
 • Aspect 4: Focus op de moeder – Loes erkent het belang van de welzijn van de moeder voor het geluk van het hele gezin en richt zich op het versterken van dit aspect.
 • Aspect 5: Samenwerking met experts – Om de beste ondersteuning te bieden, werkt Loes samen met verschillende experts, waardoor haar adviezen breed en goed onderbouwd zijn.

Bekijk Loes Waanders op Linkedin of bekijk hier de tijdelijke kortingspagina voor haar ouderschapspprogramma (tip!)

4. Kinder- en jongerenpraktijk Bij Frederique – met Frederique Olland aan de slag met actief beeldende therapie

De term ‘actief beeldende therapie’ zegt je misschien niet zo veel, maar ga er maar van uit dat Frederique een gamma aan werkvormen heeft om tijdens een afspraak in te zetten. Verwacht bij haar geen klassieke ‘je kind zit een uur lang in een stoel en de therapeut vraagt maar raak vanachter haar bureau’ sessie, want dan heb je het helemaal mis. Praten mag zeker, maar bewegen, knutselen, iets creëren helpt vaak (nog) beter om een verhaal te uiten of beetje bij beetje boven water te krijgen.

Waar je op zijn minst al eens naar kunt kijken, zijn haar uitstekende tips als het gaat om mediagebruik door kinderen. Zelf had je wellicht niet zoveel contact met media zoals kinderen van nu dat hebben en daarom kun je je voordeel doen met wat een pedagoog als Frederique met je bespreekt.

Een paar dingen die Bij Frederique zo speciaal maken:

 • Aspect 1: Persoonlijke benadering – Frederique kijkt naar het kind als geheel, niet als een diagnose.
 • Aspect 2: Creatieve therapie – Of het nu gaat om tekenen, kleien of verhalen vertellen, creativiteit is de sleutel.
 • Aspect 3: Natuurlijke omgeving – De praktijk in Vreeland, midden in de natuur, biedt een rustige en inspirerende omgeving.
 • Aspect 4: Ruime ervaring – Met jarenlange ervaring als pedagoog en actief beeldend therapeut weet Frederique hoe ze elk kind kan helpen.
 • Aspect 5: Aandacht voor mediawijsheid – Als mediapedagoog biedt Frederique ook begeleiding in de digitale wereld.

Neem contact op met Frederique via Linkedin >>

5. In Verbinding Groeien – een kleine groep vrouwen maakt een groot verschil in het gezin en in het leven in het algemeen

Veranderen doe je altijd zelf en toch kan een goede hulpverlener een rots in de branding zijn als het om het aanpakken van gedrag of gewoonten gaat. Het maakt hierbij eigenlijk niet uit of het nu om het kind of de ouder gaat, want allemaal bewandelen we een pad vanaf onze geboorte dat voor iedereen uniek is. Zijn er wel eens strubbelingen onderweg? Natuurlijk, het leven op zich is één groot veranderproces.

Met het deskundige team van In Verbinding Groeien sta je er in ieder geval nooit alleen voor. Met diverse expertises kun je leunen op een van de vijf dames. Zij bundelen hun krachten om juist dat verschil voor jou te maken, zodat je (gezins)leven weer een plezier wordt.

Hier zijn vijf redenen waarom In Verbinding Groeien zo gewaardeerd wordt:

 • Aspect 1: Focus op verbinding – De kern van hun aanpak is het versterken van de band tussen gezinsleden.
 • Aspect 2: Maatwerk in begeleiding – Elk gezin is uniek; de therapie wordt daarom aangepast aan specifieke behoeften.
 • Aspect 3: Specialistisch team – Een divers team van professionals biedt een breed spectrum aan expertise.
 • Aspect 4: Laagdrempelig en toegankelijk – Met flexibele tijden en een persoonlijke benadering voelt iedereen zich welkom.
 • Aspect 5: Korte wachttijd – Een snelle start van het behandeltraject betekent dat gezinnen niet lang in onzekerheid blijven.

Neem contact op met In Verbinding Groeien via Facebook >>

6. Naomi Maakt bespreekbaar – wacht niet met praten over seksualiteit tot het te laat is

Naomi Maakt bespreekbaar is een website die precies de gevoelige snaar raakt. Als ouder vind je het namelijk lang niet altijd makkelijk om over de ontwikkeling van het lichaam met je kind te praten, laat staan dat je met veel energie en lol samen uitgebreid op seksuele voorlichting in gaat. Op school krijgen kinderen misschien wel het fysieke lichaam van de volwassen man en vrouw uitgelegd (wie herinnert zich de tekeningen niet), maar dat zegt niks over hoe het in zijn werk gaat, hoe je grenzen stelt en wat je moet doen als een grens overschreden wordt.

Naomi weet helaas wat de negatieve gevolgen kunnen zijn en besloot iets de doen om ouders hun kinderen beter te laten beschermen. Haar blog is gevuld met allerlei nuttige (en nodige!) adviezen voor ouders en kinderen. Aan bod komt bijvoorbeeld: ‘Moet je je kind ieder familielid met een zoen laten begroeten of kan het ook anders?’ en ‘Hoe ga je in op seksuele vragen die je kind van buiten de deur haalt?’ en waar je dus nog niet op voorbereid was. Je krijgt waarschijnlijk met alle onderwerpen op enig moment tijdens de opvoeding te maken, dus gebruik Naomi’s voorkennis om er echt altijd voor je kind te zijn, ook als je het even ongemakkelijk vindt.

Hier zijn vijf redenen waarom Naomi’s werk zo waardevol is:

 • Aspect 1: Jarenlange ervaring – Naomi’s ervaring als vrijwilliger, trainer, en moeder geeft haar een uniek perspectief.
 • Aspect 2: Missie-gedreven – Haar missie om een veilige wereld voor kinderen te creëren, is de drijvende kracht achter haar werk.
 • Aspect 3: Praktische tools – Naomi biedt concrete handvatten en strategieën om moeilijke onderwerpen aan te snijden.
 • Aspect 4: Focus op openheid – Openheid en bespreekbaarheid staan centraal, wat bijdraagt aan een veilige en gezonde ontwikkeling.
 • Aspect 5: Persoonlijke begeleiding – Naomi biedt zowel groepstrainingen als persoonlijke begeleiding, afgestemd op individuele behoeften.

Neem contact op met Naomi via Linkedin >>

7. Wow Opvoedcoaching – Annelies Bobeldijk zet het luisteren van kinderen centraal in haar aanpak

Annelies is moeder van maar liefst vier kinderen en ze weet donders goed dat alle theorie over kinderen opvoeden soms gewoon niet werkt. Hoe goed een onderzoek ook gedaan is en bepaalde modellen bleken te werken, bij jouw kind sla je de plank er helemaal mee mis als je het advies op de letter volgt. Waar schort het aan? Volgens Annelies heeft het laten zien van je emoties (boos worden, schreeuwen, et cetera) in ieder geval niet het gewenste effect.

Als jij dit tijdens moeilijke situaties al in levenden lijve ondervonden hebt, wordt het tijd voor een andere aanpak, die van Wow Opvoedcoaching. Verander de dynamiek in je gezin met behulp van Annelies’ blog, cursus of online programma, zodat je zelf de rust in je huishouden weer weet terug te brengen zonder dat je emoties met je aan de haal blijven gaan (en je kind deze inmiddels altijd in zijn voordeel weet te bespelen).

Hier zijn vijf redenen waarom Wow Opvoedcoaching een gamechanger is:

 • Aspect 1: Praktische aanpak – Annelies biedt hands-on tips die je direct kunt toepassen.
 • Aspect 2: Ervaringsdeskundige – Als moeder van vier jongens weet ze waar ze het over heeft.
 • Aspect 3: Realistisch opvoeden – Geen onhaalbare idealen, maar werkbare oplossingen.
 • Aspect 4: Focus op communicatie – Ze leert je hoe je zonder boos te worden of te straffen toch grenzen kunt stellen.
 • Aspect 5: Groot bereik – Met duizenden ouders geholpen en een solide aanwezigheid in de media, heeft ze haar effectiviteit bewezen.

Neem contact op met Wow Opvoedcoaching via Facebook >>

8. Feelings Coaching – kindercoach Henriëtte de Vries helpt kinderen met HSP

Iedereen is in meer of mindere mate gevoelig voor wat er om hem of haar heen gebeurt, maar hooggevoeligheid (of een High Sensitive Person) gaat een flinke stap verder die veel mensen onderschatten. HSP uit zich ook niet bij ieder kind of iedere volwassene op dezelfde manier. Henriëtte de Vries laat kinderen begrijpen wat hen uniek maakt en hoe ze met hun hoogsensitiviteit om kunnen gaan om de wereld om hen heen dragelijk en weer leuk te maken.

Vergis je niet: je kind kan meer last van hooggevoeligheid hebben dan je aan de buitenkant kunt zien. Met Feelings Coaching biedt Henriëette maatwerk en begeleiding die jouw kind verder brengt in het leven.

Een paar highlights van Feelings Coaching:

 • Aspect 1: Expertise in hoogsensitiviteit – Diepgaand begrip en gespecialiseerde begeleiding voor HSP-kinderen.
 • Aspect 2: Empathische aanpak – Henriëtte’s empathie en begrip maken haar coaching uniek.
 • Aspect 3: Maatwerk – Ieder kind is anders; Feelings Coaching biedt begeleiding op maat.
 • Aspect 4: Positieve focus – Kinderen leren hun hoogsensitiviteit als een kracht te zien.
 • Aspect 5: Veilige leeromgeving – Een veilige setting waar kinderen zich begrepen en gesteund voelen.

Neem contact op met Feelings Coaching via Facebook >>

9. Groot & Klein – hoe opvoeden makkelijker en leuker kan met het grote hart van Tischa Neve

Zodra je de website van Tischa Neve bekijkt, zie je dat er een flinke berg werk is verzet om het gevarieerde aanbod te creëren. Er zijn niet alleen boeken, podcasts en een blog, want dat heeft tegenwoordig immers zowat iedereen, maar er is ook nog ruimte voor cursussen en individuele coaching. Hoe ze al deze facetten samenbrengt in boeiende opvoedkundige trajecten, is ons een raadsel.

Wat we wel weten, is dat je als ouder – of organisatie die veel met kinderen werkt – ontzettend veel kunt hebben aan Tischa’s deskundige begeleiding. Haar achtergrond (kinderpsycholoog) en werkervaring zorgt voor een unieke mix aan inzichten en kwaliteiten waar je mee uit de voeten kunt. Op haar blog vind je verder een keur aan seizoenstips (Sinterklaas en Kerst of zomervakantie met kids) en leuke feiten over het gedrag van kinderen én ouders.

Wat maakt Groot & Klein zo speciaal?

 • Aspect 1: Ervaren begeleiding – Tischa’s jarenlange ervaring biedt een schat aan inzichten.
 • Aspect 2: Verbinding centraal – De focus ligt op het opbouwen van een sterke relatie tussen ouder en kind.
 • Aspect 3: Praktisch en toegankelijk – Direct toepasbare tips voor de dagelijkse opvoedpraktijk.
 • Aspect 4: Breed aanbod – Van individuele coaching tot inspirerende lezingen voor organisaties.
 • Aspect 5: Oplossingsgerichte aanpak – Altijd op zoek naar wat werkt voor jou en je gezin.

Neem contact op met Groot & Klein via Linkedin >>

10. Nog in onderzoek

We hebben momenteel nog een goede opvoed-expert op het oog, maar zijn kennis en kunde moeten we nog even wat uitgebreider beoordelen.

Gebruikte bronnen voor ons opvoed-experts onderzoek

Bij het samenstellen van onze lijst met top opvoed-experts, hebben we flink wat huiswerk gedaan. We doken in de diepte met deze betrouwbare bronnen om jullie van de beste informatie te voorzien:

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Jouw opvoed-expert vervolgstap

In dit artikel hebben we je, zoals beloofd, laten zien welke opvoed-experts tot onze persoonlijke top 10 behoren. Elk van deze opvoedkundigen kunnen we van harte aanbevelen. Welke uitdaging je ook ervaart in de opvoeding: zij hebben de expertise om je te ondersteunen en te zorgen voor positieve veranderingen. We hebben je laten zien waar je op moet letten als je zelf ondersteuning zoekt bij een opvoed-expert. Dus waar wacht je nog op? Jouw oplossing is dichterbij dan je denkt. Kies vandaag nog de expert uit die bij jou en je gezin past.

Op jouw succes!