Wat zijn de beste verloskundigenpraktijken van Nederland? Wij onderzochten dit door hun dienstaanbod, resultaten van zorg, patiënttevredenheid en reputatie binnen de gezondheidszorg grondig te analyseren. Lees verder voor onze bevindingen…

Inhoud van deze pagina:

De 10 beste verloskundigenpraktijken van Nederland

Ben jij zwanger en op zoek naar iemand om je te begeleiden tijdens de zwangerschap en natuurlijk de bevallen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Verloskundigenpraktijken heb je in veel soorten en maten, maar wij hebben onze tijd en liefde erin gestoken de beste 10 voor jou te verzamelen. Benieuwd welke verloskundigenpraktijken de allerbeste van Nederland zijn? Lees dan vooral verder. Ook beschrijven we welke subtiele verschillen de praktijken hebben.

Onze grondige zoektocht naar de allerbeste Nederlandse verloskundigenpraktijk

Zwangerschap is iets dat elke toekomstige ouder overvalt. Voor de toekomstige vader is het allemaal al vrij hectisch, maar dat geldt natuurlijk dubbel voor de toekomstige moeder, die het kindje binnenin zich draagt. Toen één van onze collega’s zwanger werd en nog voor ze op zwangerschapsverlof ging een verloskundigenpraktijk had ingeschakeld, werd onze interesse getriggerd. We gingen ons online verdiepen in wat deze praktijken te bieden hebben.

Praktijk Anemoon is wat ons betreft de beste Nederlandse verloskundigenpraktijk

Om maar gelijk met de zwangerschapsdeur in huis te vallen: wat ons betreft is praktijk Anemoon de allerbeste Nederlandse verloskundigenpraktijk. Waar die unieke kracht nu precies in zit? Allereerst vanwege de filosofie achter Anemoon. Alles draait hier om zorg en verzorging: het uit handen nemen van taken, het wegnemen stressen en het aanbrengen van autonomie in het ouderschap. De professionals hier zijn eerlijk, toegewijd en bovenal zorgzaam.

Wat maakt ons experts op het gebied van verloskundigenpraktijken?

Experts? Het is zeker niet zo dat we vaak de binnenkant van verloskundigenpraktijken gezien hebben. Wel hebben we intussen enkele collega’s gehad die er met geuren en kleuren over hebben gesproken. Bovendien hebben we ons op het internet verdiept. We lezen ons altijd goed in voor we een review of top 10 schrijven. Verloskundigenpraktijken zijn hierop geen uitzondering.

Waarom kritisch blijven op verloskundigenpraktijken noodzakelijk is

Je hoeft de term maar op Google in te voeren en je ziet meteen dat het aanbod praktijken ontzettend groot is. Zoals met allerlei soorten aanbieders geldt dat er altijd verschil zit in kwaliteit. Geen twee verloskundigenpraktijken zijn precies hetzelfde en hebben precies dezelfde wijze van ondersteuning. Ook zijn geen twee verloskundigen precies hetzelfde. Een zwangerschap en geboorte zijn nogal ingrijpend: daar wil je bepaald geen half werk van maken.

De beloften van verloskundigen: wat kun je hier eigenlijk mee?

Verloskundigen en verloskundigenpraktijken zullen je uiteraard beloven dat je van A tot Z begeleid en volledig ontzorgd wordt. Maar in de praktijk valt natuurlijk niet te voorspellen hoe een bevalling er precies uit gaat zien. Geen enkele verloskundige kan je beloven dat deze vlekkeloos zal verlopen. Uiteindelijk is het toch een kwestie van afwachten en denken in het moment. Toch kun je de kwaliteit van een praktijk wel meten aan de reviews van de moeders.

Op deze criteria beoordeelden wij verloskundigenpraktijken

Een verloskundigenpraktijk beoordelen doen we niet willekeurig. Een goede praktijk voldoet aan het volgende:

 • Criterium 1: Een goede verloskundigenpraktijk heeft uitstekende verloskundigen in dienst
 • Criterium 2: Deze verloskundigen hebben alle benodigde diploma’s en volledig up-to-date op het gebied van verloskundigenkennis
 • Criterium 3: De verloskundigen moeten bovendien goed met mensen kunnen omgaan (met moeders in het bijzonder)
 • Criterium 4: De verloskundigen moeten duidelijk kunnen uitleggen wat er staat te gebeuren en zorgen en stress wegnemen bij de ouders
 • Criterium 5: Verder moet de verloskundige begeleiding al ruim voor de geboorte beginnen en tot na de geboorte doorgaan
 • Criterium 6: Een goede verloskundigenpraktijk biedt een gevoel van veiligheid en bescherming
 • Criterium 7: De praktijk moet geregistreerd zijn
 • Criterium 8: Een goede verloskundigenpraktijk is verder eenvoudig (en altijd) te bereiken in geval van nood.

Verloskundigenpraktijken in de praktijk: onze onderzoek data

Uiteraard zijn we niet in het wilde weg over verloskundigenpraktijken gaan schrijven. In tegendeel, onze redactieleden doen eerst zo goed mogelijk onderzoek. Zo hebben we elke praktijk in deze top 10 tot op de bodem onderzocht: we hebben talloze reviews van kersverse ouders doorspit en gekeken naar de achtergronden van de verschillende verloskundigen.

Ontdek nu de top 10 verloskundigenpraktijken in Nederland

We hebben ons huiswerk gedaan om jullie de top 10 verloskundigenpraktijken van Nederland te presenteren. Dit zijn de plekken waar je wordt ontvangen met open armen en waar zorg nog echt persoonlijk is. Laat je inspireren door onze selectie en vind de praktijk die voelt als een tweede thuis.

Laten we naar de top 10 kijken:

Praktijk 1: bij Praktijk Anemoon kom je in een gespreid bedje terecht

We hadden het al verklapt, maar Praktijk Anemoon is onze nummer één op het gebied van verloskundigenpraktijken. Deze praktijk steekt met kop en schouders boven de anderen uit. Je vindt hier alles op het gebied van fysiologie en autonomie van het ouderschap. De praktijk is kleinschalig ingericht, maar biedt hoogwaardige kennis. De focus ligt op de verloskunde zelf.

Laten we kijken naar wat Praktijk anemoon zo bijzonder maakt:

 • Aspect 1: Je krijgt uitgebreide en op maat gemaakte ondersteuning voor wanneer een bevalling anders loopt dan verwacht
 • Aspect 2: Zowel de toekomstige moeders als de vaders worden begeleid tijdens de zwangerschap, maar ook bij hun kinderwens, de baring en natuurlijk het kraambed
 • Aspect 3: Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de vele keuzes die tijdens de zwangerschap moeten worden gemaakt
 • Aspect 4: Voor medische controles en meer
 • Aspect 5: Plan je spreekuur afspreken wanneer en zo vaak je wilt. Ook kun je zelf de lengte van het gesprek bepalen.
 • Aspect 6: Anemoon staat voor aandacht, natuur, empathie, moederschap, onthaasting en ontplooiing, ontwikkeling en nieuwsgierigheid.

Neem contact op met Praktijk Anemoon via Facebook >>

Praktijk 2: Verloskundige Praktijk Artemis ondersteunt je in elke fase van de zwangerschap

Ook verloskundigen praktijk Artemis is een praktijk die we zeker kunnen aanbevelen. Hier worden partners en alleenstaanden begeleid bij hun kinderwens tot en met het kraambed. Maar je kunt hier bijvoorbeeld ook terecht voor anticonceptie en het laten plaatsen van spiraaltjes.

Dit maakt Praktijk Artemis zo uniek:

 • Aspect 1: Stap je met Verloskundige Praktijk Artemis in zee, dan word je voor een langere periode begeleid.
 • Aspect 2: Er wordt veel aandacht besteed aan het op het gemak stellen van met name de toekomstige moeders.
 • Aspect 3: Je krijgt zowel verloskundigen als gynaecologen te zien.
 • Aspect 4: Praktijk Artemis richt zich op de dorpen tussen Roosendaal, Etten-Leur en Zevenbergen in West-Brabant.
 • Aspect 5: Ook als je een medische voorgeschiedenis hebt, mag je je aanmelden.
 • Aspect 6: Krijg medische echo’s van de hoogste kwaliteit.

Neem contact op met Praktijk Artemis via Facebook >>

Praktijk 3: Verloskundig Centrum Breda is in heel de regio actief

Verloskundig Centrum Breda is een verloskundig centrum dat luistert naar al je wensen. Het centrum richt zich niet alleen op de stad, maar ook omliggende gemeentes. Hier zijn vele ervaren professionals en verloskundigen actief. Er wordt ondersteuning geboden door de gynaecoloog.

Duik in de bijzonderheden die Verloskundig Centrum Breda speciaal maken:

 • Aspect 1: Actief in een groot werkgebied.
 • Aspect 2: Extra ruime mogelijkheden om spreekuren in te plannen (avondspreekuren en het zaterdagspreekuur).
 • Aspect 3: Je krijgt toegang tot het hoogwaardige echoapparaat op locatie.
 • Aspect 4: Verloskundig Centrum Breda is opgenomen in het Kwaliteitsregister Verloskundigen en heeft een KNOV Keurmerk.
 • Aspect 5: Er is 24/7 een verloskundige die dienst heeft.
 • Aspect 6: Door veel samenwerkingen binnen de geboortezorg bieden ze altijd de beste zorg.

Neem contact op met Verloskundig Centrum Breda via Linkedin >>

Praktijk 4: Verloskundigenpraktijk Utrecht ondersteunt de hele regio

Ook Verloskundigenpraktijk Utrecht is een belangrijke regionale praktijk waar heel veel verloskundigen van hoog niveau bij aangesloten zijn. Je mag hier reken op persoonlijke en deskundige begeleiding. Je wordt begeleid bij een kinderwens, gedurende de zwangerschap zelf en natuurlijk tijdens de geboorte en in de kraamperiode. Je wordt aangeraden je al aan te melden als je zo’n 7-8 zwanger bent, zodat er een plan op maat voor je opgesteld kan worden.

Verken wat Verloskundigenpraktijk Utrecht zo uniek maakt:

 • Aspect 1: Krijg onder meer toegang tot Centering Pregnancy (zwangerschapscontroles in combinatie met elementen van een zwangerschapscursus)
 • Aspect 2: Er wordt nauw samengewerkt met Echobureau Utrecht voor het maken van de beste echo’s (om de zoveel weken word je standaard een echo aangeboden)
 • Aspect 3: Al je afspraken vinden op één locatie plaats
 • Aspect 4: Begeleiding vindt plaats vanuit de filosofie “Women-centered care”: de moeder staat dus centraal
 • Aspect 5: Er wordt uitgebreid tijd voor je gemaakt (ieder gesprek neemt minstens 30 minuten in beslag)
 • Aspect 6: Verloskundigenpraktijk Utrecht maakt gebruik van de modernste apparatuur.

Neem contact op met Verloskundigen praktijk Utrecht via Linkedin >>

Praktijk 5: het is altijd lente bij Verloskundigenpraktijk Lente

Ook verloskundigenpraktijk Lente is een praktijk waar je als toekomstig ouder gelukkig van wordt. Aan de praktijk is een eigen hoogwaardig echocentrum verbonden. Op de website ontdek je praktische tips, maar ook het laatste praktijknieuws en natuurlijk handige weetjes.

Zie wat de charme is van Verloskundigenpraktijk Lente:

 • Aspect 1: De praktijk streeft ernaar jou een mooie en bijzondere zwangerschap te geven
 • Aspect 2: Je wordt tijdens de gehele zwangerschap begeleid, vanuit het motto “voorbereiding is Key”
 • Aspect 3: Je kunt bij de praktijk ook terecht voor coaching en advies over zwanger worden
 • Aspect 4: Ervaren verloskundige Ferishta Ibrahimi is zelf moeder van drie kinderen en weet alles van geboorte af
 • Aspect 5: Verloskundigenpraktijk Lente is een kleine praktijk in Rotterdam.

Praktijk 6: Terra Praktijk maakt onderdeel uit van een verloskundig samenwerkingsverband

Terra Praktijk is een praktijk waar verloskundige zorg van de hoogste plank wordt geboden. De praktijk is aangesloten bij de KNOV (de Koninklijke Nederlandse Organisaties voor Verloskundigen). Bovendien staan de verloskundigen stuk voor stuk bij het kwaliteitsregister ingeschreven.

Ontdek de unieke aspecten van Terra Praktijk:

 • Aspect 1: Je kunt hier rekenen op professionele zorg die voldoet aan de hoogste standaarden
 • Aspect 2: Aan de praktijk worden ook studenten opgeleid, plus er is ruimte voor wetenschappelijk onderzoek en lokale samenwerking
 • Aspect 3: Terra is vanuit de verloskundigenacademie ontstaan en zit dus boordevol medische kennis
 • Aspect 4: Praktijk Terra uit Amsterdam is lid van VSV: Verloskundig Samenwerking Verband in Amsterdam Noord en werkt ook samen met kinderartsen en gynaecologen uit het Boven IJ ziekenhuis
 • Aspect 5: De intake kan al plaatsvinden vanaf 6 weken zwangerschap.

Neem contact op met Terra Praktijk via Facebook >>

Praktijk 7: Praktijk de Linde is bij alle kwaliteitsregisters ingeschreven

Ook Praktijk de Linde is een verloskundigenpraktijk van niveau. Hier vind je de optimale begeleiding voor één van de bijzonderste periodes uit je leven. Er wordt veel zorg besteed aan het vinden van een verloskundige die écht bij je past: iemand die je graag ziet, met wie je een klik hebt, die oprechte belangstelling toont en je de aandacht geeft die je verdient.

Leer meer over wat Praktijk de Linde onderscheidend maakt:

 • Aspect 1: Je krijgt een verloskundige op maat
 • Aspect 2: De aangesloten vakvrouwen zijn stuk voor stuk echte specialisten
 • Aspect 3: Je krijgt een compleet zorgpakket vanaf je kinderwens tot aan anticonceptie
 • Aspect 4: De verloskundigen zijn enthousiast en gepassioneerd over hun vak
 • Aspect 5: Er zijn zowel dag- als avondspreekuren: zo is er altijd een geschikt moment voor jou/jullie.

Neem contact op met Praktijk de Linde via Facebook >>

Praktijk 8: de verloskundigen bij Verloskundigen Praktijk Mundo hebben jarenlange ervaring

Praktijk Mundo is een Verloskundigen Praktijk uit Den Haag. Deze praktijk wordt gerund door een drietal deskundige en gepassioneerde vrouwen: Sylke Keizer, Roos Gelauff en Michelle Beijjerink. Samen hebben zij ruim twintig jaar ervaring in het begeleiden van zwangerschappen, geboortes en kraamperiodes. Het team staat maar liefst 24/7 voor je klaar.

Vind uit wat Praktijk Mundo zo aantrekkelijk maakt:

 • Aspect 1: Praktijk met herkenbare gezichten
 • Aspect 2: Persoonlijke zorg, liefde en aandacht
 • Aspect 3: Bij de praktijk zijn ook specialisten aangesloten voor aanvullende zorg
 • Aspect 4: Je kunt ook terecht voor echo’s en bloedafname consulten
 • Aspect 5: De verloskundigen zijn 24 uur per dag te bereiken
 • Aspect 6: Je kunt altijd een extra controle aanvragen
 • Aspect 7: Inclusief extra lange consulten en aandacht voor het opstellen van een uniek geboorteplan.

Neem contact op met Praktijk Mundo via Facebook >>

Praktijk 9: Centrum voor Verloskunde-Roos is een schot in de roos

Ook Centrum voor Verloskunde ROOS is een absolute aanrader. Je kunt hier zowel terecht als je zwanger bent, als wanneer je op zoek bent naar een manier om zwanger te raken. Je wordt uitgebreid geholpen en ondersteund tijdens één van de mooiste periodes van je leven.

Ontdek waarom Verloskunde-Roos zich onderscheidt:

 • Aspect 1: Verwacht uitgebreide en persoonlijke begeleiding
 • Aspect 2: Krijg ondersteuning vanaf de zwangerschap tot aan de bevalling en natuurlijk in de kraamperiode
 • Aspect 3: Ook als je een miskraam krijgt, wordt je uitgebreid begeleid en ondersteund
 • Aspect 4: Tijdens je zwangerschap krijg je zorg van een vaste groep verloskundigen, die samenwerken onder één dak met verschillende gynaecologen
 • Aspect 5: ROOS heeft bovendien een expertise in bad bevallingen.

Neem contact op met ROOS via Linkedin >>

Praktijk 10: In den Bolle Buik is alvast de verloskundigenpraktijk met de leukste naam

De laatste verloskundigenpraktijk in deze lijst is Praktijk In den Bolle Buik. Deze praktijk bestaat uit een zorgzaam en betrokken team van vier verloskundigen, plus twee ervaren praktijkassistentes.

Bekijk de unieke kwaliteiten van In den Bolle Buik:

 • Aspect 1: Krijg uitgebreide persoonlijke begeleiding tijdens alles fases van de zwangerschap en natuurlijk kraamzorg
 • Aspect 2: De praktijk uit Rotterdam is ook in de bredere regio actief
 • Aspect 3: Je kunt in de praktijk ook echo’s laten maken
 • Aspect 4: Neem deel aan verschillende voorlichtingen
 • Aspect 5: Bij onzekerheid of vragen wordt er extra tijd voor je genomen.

Neem contact op met In den Bolle Buik via Facebook >>

De beste verloskundigenpraktijk volgens de Consumentenbond, Radar, Kassa

Bovenstaande organisaties richten zich helaas (te) weinig op het vergelen van praktijken onderling. Geeft niet, want dan doen wij het wel. Wel schrijven de Consumentenbond, Kassa en Radar regelmatig over de staat van de Nederlandse verloskundigenzorg in het algemeen. Hieronder vind je links van een aantal bronnen die we ter inspiratie voor dit artikel gebruikt hebben.

Videomateriaal over verloskundigen in opleiding

Mocht je geïnteresseerd zijn hoe het leven van een student verloskunde eruit ziet? Bekijk het filmpje hieronder van Academie Verloskunde Amsterdam Groningen.

Gebruikte bronnen voor dit verloskundigenpraktijk onderzoek

Voor de onderbouwing van dit verloskundigenpraktijk artikel hebben we deze bronnen gebruikt:

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Jouw verloskundigenpraktijk vervolgstap

In dit artikel hebben we je, zoals beloofd, laten zien welke verloskundigenpraktijken tot onze persoonlijke top 10 behoren. Elk van deze praktijken kunnen we van harte aanbevelen. Welke zorgvraag je ook mag hebben: ze zullen je uitstekend ondersteunen en zorgen voor een zorgzame begeleiding. We hebben je laten zien waar je op moet letten als je zelf in zee wilt gaan met een verloskundigenpraktijk. Dus waar wacht je nog op? Jouw ondersteuning ligt binnen handbereik. Kies vandaag nog een praktijk uit.

Heel veel succes!