Een van de eerste dingen die je koopt wanneer je weet dat je zwanger bent, is een wieg voor je baby. Je hebt al helemaal in je hoofd wat voor sfeer en kleur je voor de kinderkamer wilt en dan is het makkelijker zoeken naar een plekje voor je baby om te slapen. Je kunt een moderne wieg kiezen, of juist een heel authentiek model met gordijntje boven het hoofdje van de baby. En dan heb je nog de type wiegjes die je ook fantastisch in kunt klappen en mee kunt nemen. Genoeg keuze dus.

Speuren naar de perfecte wieg voor je baby

Wij zijn altijd nieuwsgierig naar veilige en goede spullen voor het gezin en de babyfase van een kindje hoort er in het begin natuurlijk bij, al is die fase misschien van korte duur vergeleken met de tienerjaren die daarna komen. Later gaat de tienerkamer met het normale bed pas een rol spelen, nu heb je eerst nog te maken met dat hummeltje van een paar kilo dat een speciale wieg vraagt om lekker te kunnen slapen.

Onze #1: dit is de beste babywieg

De wieg van het merk Hauck komt als beste uit de test. Wat wij zo fijn vinden aan deze wieg, is dat je hem op meerdere manieren kunt gebruiken. Je kunt de wieg permanent in de babykamer laten staan en je baby’tje er elk slaapje in leggen, maar het is ook geschikt om in te klappen en mee op reis te nemen. Wanneer je niet in een baby box wilt investeren, is de wieg ook lekker praktisch, want als je hem mee op vakantie of naar opa en oma kunt nemen, zet je hem ook zo in de keuken naast je.

Snel overzicht: Deze wiegjes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 combi wieg en stoelChicco Baby Hug 4-in-1 Wieg: Deze 4-in-1 babywieg vonden we ontzettend praktisch in gebruik en raden we aan als praktisch babymeubel.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste klassieke wiegBaninni Nocchio Wieg: Deze schommelwieg met klassieke uitstraling komt uitstekend uit onze test.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste extravagante babywiegCrowned Love aanschuifbedje: Op het gebied van functionaliteiten en comfort is deze wieg alles wat je nodig zou hebben.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij vandaag de babywieg?

Je eigen bed is goud waard, zeker als je tevreden bent over de matras en steun uit de bodem. Ook de ombouw kan veel doen. Je hebt er een hoofdeinde bij waar je iets op kunt leggen, of je gebruikt de bijbehorende nachtkastjes om je bril of een glas water kwijt te kunnen. Waar het om gaat, is dat je je prettig voelt in je slaapkamer en het bed is dan het belangrijkste onderdeel. Zo is dat natuurlijk ook voor je baby. Hij wil comfortabel op het matrasje liggen en een veilige plek om te slapen.

Waarom kritisch blijven bij babywiegjes?

Je hoort wel eens vervelende verhalen over wiegjes. Ze blijken niet goed in balans te zijn en om te kunnen vallen, of het schommelen levert gevaarlijke situaties op. Als er een element is dat bij een babywieg in orde moet zijn, dan is het wel de stabiliteit van de constructie. Fabrikanten weten dit wel, maar zijn ook gevoelig voor trends en wat de concurrent op de markt brengt. Soms wordt er dan te snel een gelijk product uitgebracht zonder de juiste tests vooraf te doen.

Bestaat een 100% veilige constructie bij wiegjes wel?

We vragen ons af of je elke situatie inderdaad kunt simuleren tijdens een testfase. Je hebt rustige kindjes en heel beweeglijke baby’tjes en daar moet een wiegje natuurlijk ook dezelfde bescherming aan bieden. Daarnaast is er je eigen postuur en de kracht die je hebt om het gewicht van je baby in een gebogen houding in en uit het wiegje te halen. Kleinere mensen willen een lager wiegje en grotere mensen juist weer niet. Zelf gaan voelen aan een wiegje is dan ook nodig voor de aankoop.

Wat belooft een wiegjesfabrikant meestal?

 • Alle ontwerpers zeggen rekening te houden met ergonomische aspecten van jonge baby’s.
 • Ook geven ze aan rekening te houden met het gewicht dat in de eerste maanden na de geboorte toeneemt. De wieg moet de groei aankunnen.
 • Sommige fabrikanten bieden extra’s, zoals de mogelijkheid om een wieg te schommelen of opbergvakken aan de wieg.

Waar op letten bij babywiegjes? Belangrijk bij deze review

Nog steeds zijn wij van mening dat de veiligheid van de constructie bovenaan het lijstje moet staan. Er zijn echter nog andere zaken die van invloed zijn op de kwaliteit van een babywieg:

 • Manier van bevestigen van onderdelen (zoals bijvoorbeeld de stevigheid van naden bij aan elkaar genaaide stoffen)
 • Materiaal – niet schadelijk voor gezondheid, geen verstikkingsgevaar door losse onderdelen
 • Entertainment – niet het belangrijkste, maar kan wel toegevoegde waarde hebben
 • Flexibiliteit – verplaatsbaarheid bij mogelijkheid tot inklappen en vervoeren
 • Houdbaarheid – hoe lang blijft het matrasje stevig genoeg wanneer het kindje groeit

Hoe zijn babywiegjes getest? De testresultaten

De duurste babywieg in deze review kost meer dan 300 euro en ook al zijn er veel goedkopere varianten, we hebben ze niet allemaal aangekocht om zelf te testen. Via een enquête hebben we contact gezocht met ouders die recentelijk een babywieg aan hebben geschaft en op deze manier hebben we ze uitgenodigd deel te nemen aan ons onderzoek.

Alle vragen – deels open, deels gesloten – zijn voor afname getest in een pilot, zodat er geen dubbele of vreemde vragen in gesteld zouden worden. Alle informatie die terug is gekomen, is daarna door ons verwerkt en vertaald naar een top tien. De best scorende babywiegjes hebben een plek in onderstaande lijst gekregen.

De top 10 met beste wiegjes

1.     Hauck Dreamer Wieg – kleur Grijs

De wieg van Hauck is geschikt voor baby’s tot 9 kilo.

Pluspunten:

 • Het handige aan deze wieg vinden we de inklapmogelijkheid die je door middel van het aantrekken van een lus in het midden realiseert.
 • Verder is het fijn dat een deel van de zijkant niet van een grijze stof, maar doorzichtig materiaal gemaakt is. Hierdoor heeft je baby zicht op wat er buiten de wieg gebeurt.

Minpunten:

 • Bij een inklapbaar model wieg vragen we ons wel af hoe lang de constructie en het matrasje stevig blijven.

2.      Chicco Baby Hug 4-in-1 Wieg – kleur Glacial

Deze wieg bestaat uit meerdere elementen, het is namelijk ook een babygym en er kan een speelboog boven bevestigd worden. Daarnaast wordt de matras voor de wieg erbij geleverd.

Pluspunten:

 • Met deze set ben je in een keer klaar en hoef je niet meer op zoek naar allerlei losse elementen die essentieel zijn voor het functioneren van de wieg.
 • Doordat de wieg op wieltjes staat, kun je je kindje in huis makkelijk met je meenemen van de ene naar de andere kamer.

Minpunten:

 • De wieg kan ook als stoeltje gebruikt worden en wij vragen ons wel af hoe vaak je tussen de verschillende standen kunt wisselen, voordat je de slijtage gaat voelen en de kwaliteit minder wordt.

3.      Baninni Nocchio Wieg – kleur Mint

Deze stevige wieg heeft een schommelfunctie en heeft een vrolijke kleur.

Pluspunten:

 • Behalve het kunnen schommelen zitten er verder geen extra’s aan dit model. Het is een rechttoe rechtaan babywieg.
 • Je kunt de schommelfunctie ook uitzetten en dit houdt in dat de ronding onder de poten naar boven gericht is, waardoor het wiegje weer gewoon op de poten zelf rust.

Minpunten:

 • Voor deze prijs (nog geen 100 euro) mag je eigenlijk niks negatiefs zeggen over de degelijke kwaliteit. We hebben dan ook geen verbeterpunten gehoord bij deze wieg.

4.      Soozly Inklapbare reiswieg – kleur Grijs

De wieg heeft twee zijden met doorzichtige stof, waardoor je baby goed kan volgen wat er om hem heen allemaal gebeurt.

Pluspunten:

 • De wieg staat stevig op zijn poten en kan toch makkelijk uitgeklapt en in de bijgeleverde tas vervoerd worden naar een andere locatie.
 • Bij de wieg wordt een muggennet geleverd dat je over de rand van de wieg klemt. Hier hebben niet veel andere fabrikanten aan gedacht.

Minpunten:

 • De uiteenstaande poten zorgen voor de stevigheid van de constructie, maar ze steken wel een beetje uit, waardoor je op moet letten er niet tegenaan te lopen.

5.      Kinderkraft Sofi 4-in-1 Wieg – in grijs en wit met houten randen en poten

De wieg is op diverse manieren te gebruiken. 

Pluspunten:

 • Je kunt hem als campingbedje gebruiken, omdat hij makkelijk inklapt en verplaatst kan worden.  Hij kan ook als schommelwieg functioneren, maar het grappigste vinden wij dat je het middenvak eruit kunt halen en dan een babybox hebt.
 • Niet alleen het inklappen van dit wiegje gaat makkelijk, maar ook de ruimte die het daarna inneemt is te verwaarlozen. Dit is dus een ideaal product voor mensen met ruimtegebrek die geen grote babybox in de kamer willen en het vaak aan kant willen hebben.

Minpunten:

 • Het is even wat oefenen met vlot in- en uitklappen en je moet hier natuurlijk wel je handen voor vrij hebben.

6.      Cabino Wiegje Romantic – kleur Wit

Dit is een babywieg met een meer traditionele uitstraling.

Pluspunten:

 • Het heeft een wit gordijntje boven het bedje, waarmee je licht kun afschermen van het hoofdje.
 • De wieg staat op wielen en kan hierdoor handig verplaatst worden.

Minpunten:

 • Voor dit bedrag zou je het wiegje graag wat langer willen gebruiken dan de fabrikant aangeeft.

7.      Elektrische schommelfunctie Co sleeper op wielen – kleur grijs met wit

Deze wieg kan automatisch geschommeld worden met de bijgeleverde afstandsbediening. Het kan overigens voor twee slapertjes gebruikt worden en dit noemen ze dan ook een co-sleeper.

Pluspunten:

 • Dit wiegje heeft het allemaal: schommelen, muziek luisteren en bescherming tegen muggen en andere insecten.

Minpunten:

 • Met twee kleintjes in deze co-sleeper kunnen ze elkaar wel langer wakker houden en dat zou niet of minder gebeuren als ze ieder een aparte wieg zouden hebben.

8.      Childhome Wieg – kleur Groen

De wieg kan tot een leeftijd van 6 maanden gebruikt worden.

Pluspunten:

 • De kleur van deze wieg wordt als een van de opvallendste zaken genoemd.
 • Het model staat stevig op vier poten en kan niet geschommeld worden.

Minpunten:

 • Bij de meeste wiegjes zit er een stevige verbinding aan de onderzijde van de poten. Dat is bij deze wieg niet het geval. Wij zouden daarom aanbevelen na enkele weken alle bevestigingen nog eens te checken en indien nodig aan te draaien.

9.      Interbaby Wieg Junior – kleur Wit

In deze set zitten niet alleen de wieg en lattenbodem, maar ook het matras, een dekbedje en een kussensloop.

Pluspunten:

 • De wieg staat op wielen en is hierdoor makkelijk naar de ouderslaapkamer te verplaatsen indien dit nodig is.
 • Door de gekruiste poten van de wieg ontstaat er een stevige constructie die goed houdt wanneer het gewicht van je baby erin rust.

Minpunten:

 • Let op de staat van de wieltjes, zodat je er bij een kapot exemplaar snel een op voorraad hebt. De wieg is anders compleet uit balans.

10.   House of Tods Rotan Handgemaakte Wieg – Hop e

Voor de trendsetters is er deze wieg met natuurlijke uitstraling.

Pluspunten:

 • Rotan is een natuurlijk product.
 • De wieg ziet er leuk uit. Er kan veel frisse lucht bij de baby en ook aan de onderzijde kan het matrasje ademen door de ruimte tussen het rotan.

Minpunten:

 • Hoe leuk je dit design ook vindt, je kunt het enkel gebruiken tot je kindje zes maanden oud is. Bij meer gewicht komt de stevigheid van de constructie in het gedrang.

Beste uit de test

Simpel is vaak het best en dat is wel te zien aan de hoge score van de Nocchio wieg van Baninni. Het model heeft niet veel fratsen, kost geen handen vol geld en doet wat het moet doen totdat je baby zwaarder en langer wordt en een ander bedje nodig heeft.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

De wiegjes in deze review kosten tussen de 60 en maar liefst 340 euro. Toegegeven, bij de duurste gaat het vooral om het unieke ontwerp dat met de hand gemaakt wordt, maar dat neemt niet weg dat er veel prijsverschil tussen wiegjes zit. Kijk daarom vooral naar de ergonomische aspecten en het slaapgemak van je baby. Voordat je het weet is het weer tijd voor een ander bedje.