Een goede baby draagzak kan het leven een stuk gemakkelijker maken wanneer je met je kleintje op pad wilt gaan. Bezoekjes aan het consultatiebureau, een wandeling door het park of de oudere broer of zus op school ophalen, kan op diverse manieren, maar met een draagzak draag je de baby zo dicht mogelijk op je lichaam. Het voelt zich er veilig en kan van jouw lichaamswarmte genieten.

Speuren naar de ideale draagzak voor baby’s

Zodra een vrouw zwanger wordt, begint de molen te draaien van wat er allemaal gereed gemaakt moet worden in huis. Het babykamertje moet een kleur krijgen en de meubeltjes moeten besteld worden. Je hebt voor in de auto iets nodig om de baby in te vervoeren. Je wilt een babybox in de woonkamer, zodat het veilig kan liggen terwijl je dichtbij iets aan het doen bent. En zo komt ook de draagzak ter sprake. Niet iedereen wil een draagzak, maar toch kan het een handig product zijn.

Onze topper: dit is de beste baby draagzak

Eigenlijk scoren alle draagzak van Tula goed, maar de ‘Free to Grow’ in de kleur Emerge (groen met zwarte vlekjes) is favoriet. Bij deze draagzak is de ergonomie als belangrijkst uitgangspunt voor het ontwerp genomen en de draagzak kan dan ook vanaf het allereerste moment na de geboorte gebruikt worden om je baby in mee te nemen.

De draagzak kan zowel op de buik als op de rug gedragen worden en dat is goed voor de afwisseling in je loophouding wanneer je baby’tje groeit en zwaarder wordt.

Snel overzicht: Deze babydraagzakken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor flexibiliteitTula Explore Ergonomische Baby Draagzak – Tempo: Deze draagzak biedt opties om de baby zowel met het gezichtje naar de wereld toe als naar het lichaam van de drager te laten kijken. Het zitcomfort blijft behouden, zelfs als de baby zwaarder wordt. Bovendien is deze draagzak verkrijgbaar in meerdere trendy kleuren en prints. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor extra opbergruimteTula Baby Draagzak Free to Grow – Emerge: Deze draagzak onderscheidt zich door zijn handige kleine vakjes, ideaal voor het opbergen van kleine spulletjes. Je hoeft hierdoor niet per se een grote tas mee te nemen. Het comfort voor zowel de baby als de drager van de draagzak is uitstekend. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor pasgeboren baby’sISARA Baby Draagzak The One – Diamond Grey: Deze draagzak is bijzonder geschikt voor de allerkleinsten. Het ontwerp met gekruiste banden op de bovenrug en een bredere band rond het middel zorgt voor optimaal draagcomfort. >> Bekijk bij Bol.com

Waarom reviewen wij draagzakken voor baby’s?

Of je nu gepland zwanger bent geworden of het een totale verrassing is, je wereld staat op zijn kop als je ontdekt dat je een nieuw leven op de wereld gaat zetten. Daar wil je het allerbeste voor. De denkt aan grotere zaken, zoals of je nog wel in je huis kunt blijven wonen met het beperkt aantal  slaapkamers en vierkante meters. Je vraagt je ook af of de auto nog wel groot genoeg is met de spullen die je voor je baby mee wilt gaan nemen.

Een huis, een auto; dit zijn de grotere kostenposten – naast het krijgen van kinderen zelf natuurlijk – waar je rekening mee moet gaan houden. Maar de kleinere zaken, zoals kleding, voeding en hulpmiddelen zijn ook van belang. Ze kunnen het leven een stuk prettiger maken en een draagzak is precies zo’n item dat het verschil kan maken. Wij vonden het daarom belangrijk om baby draagzakken te testen. Ze kunnen best prijzig zijn, dan wil je ook een degelijk product.

Waarom kritisch blijven bij  producten voor baby’s in het algemeen en de draagzak?

Je leest regelmatig dat producten door de fabrikant teruggehaald worden, omdat er iets mis mee blijkt te zijn. Het kan gaan om onderdelen die te makkelijk los raken en waarin een baby of kindje zich kan verslikken, maar het kan ook gaan om fouten in de structuur waardoor het een gevaar op kan leveren.

Merken willen nu eenmaal iets verkopen dat de aandacht van de klant trekt. En als volwassene – aanstaande papa of mama – wil je toch met iets rondlopen dat er ook leuk uitziet. Het gaat niet alleen maar over ergonomische en veilige producten. Het oog wil ook wat. Daar maken veel fabrikanten handig gebruik van. Het is dan ook jouw taak om je te verdiepen in de verschillende merken en te beslissen welke baby draagzak voor jou en je baby het beste werkt.

Eerste nog wat aarzeling van onze kant

Je vraagt je af wat er zo bijzonder is aan een draagzak. Het moet aan je schouders kunnen hangen en vastzitten rond je middel. De zak zelf moet ruimte bieden voor armpjes en beentjes en aan de bovenzijde moet er voldoende ruimte zijn voor het hoofdje.  Hoe moeilijk kan het zijn? Toch zit er groot verschil in draagzakken. Denk alleen al eens aan de breedte van de band die rond je heupen zit en erop steunt. En zo zijn er nog veel meer details die een rol bij je keuze gaan spelen.

Wat wordt er bij baby draagzakken allemaal beloofd door fabrikanten?

 • Fabrikanten beloven draagzakken te ontwerpen die voor zowel baby als drager ergonomisch verantwoord zijn.
 • Fabrikanten beloven dat je zonder hulp de draagzak kunt aandoen, zodat je ook alleen met je baby en de draagzak op pad kunt gaan.
 • Fabrikanten garanderen dat het gewicht beter wordt verdeeld dan bij een draagdoek.

Waar moet je op letten? Criteria die bij deze review gehanteerd zijn

De prijs is niet allesbepalend voor de kwaliteit van een draagzak, maar tussen een goedkopere draagzak (ongeveer 50 euro) en een duurdere draagzak (rond de 200 euro) verwacht je toch verschil aan te treffen. Het kan aan het materiaal liggen dat gebruikt is in de draagzak, maar er spelen ook andere zaken een rol. Daarom hebben wij – naast het materiaal – naar volgende maatstaven gekeken:

 • Stevigheid en structuur; zit er voldoende ondersteuning voor de baby in het ontwerp en de gebruikte materialen?
 • Veiligheid; hoe wordt gegarandeerd dat je baby te allen tijde goed in de draagzak blijft zitten?
 • Mogelijkheden om mee te groeien; sommige draagzakken hebben verschuifbare delen, waardoor de draagzak vergroot of verkleind kan worden. De zak kan dan meegroeien met je baby.
 • Kleur en materiaal; wordt de draakzak snel vies en kun je de stof makkelijk afdoen of wassen, zodat je er langer plezier van hebt?

Hoe zijn de baby draagzakken getest?

Bij de eerste selectie hebben we met het testteam vooral gekeken naar foto’s van gebruikers en niet zozeer de foto’s van de fabrikant. Als je poseert, komt een product vaak anders over dan als je ouders ziet die het product al langer dragen. Met dit uitgangspunt hadden we ieder zo onze favoriete draagzak. Die zijn dan ook aangeschaft om aan een test te onderwerpen. We zouden elkaar eerst helpen met het omdoen van de verschillende draagzakken, maar we zouden ook alleen te werk gaan.

De testresultaten liegen er niet om. Ook al lijkt het voor wat betreft het ontwerp een beetje op een rugzak en die doe je toch ook zo over je schouders, nu wil je ook je baby er nog veilig in kunnen doen zonder de draagzak als storend element te ervaren bij het uit bedje of uit de box tillen. Het bleek in ieder geval al snel dat dit in je eentje doen niet zo makkelijk is als het lijkt. Je moet echt even oefenen voordat je er vertrouwen in krijgt.

De top 10 met beste baby draagzakken

1.     Tula Baby Draagzak Free to Grow – Emerge

Zoals al gezegd is dit een groene draagzak met zwarte vlekjes en je kunt de draagzak op twee manieren dragen: op je buik of op je rug.

Pluspunten:

 • De rugbanden zijn gemakkelijk korter of langer in te stellen.
 • De kleine vakjes zijn ideaal om kleine spullen in mee te nemen, zodat je niet per definitie een grote tas bij je hoeft te dragen.
 • Deze draagzak scoort hoog op het element comfort voor zowel baby als drager van de draagzak.

Minpunten:

 • Dit is geen goedkope draagzak en je gebruikt hem natuurlijk alleen maar zolang je baby klein genoeg is.

2.     Tula Explore Ergonomische Baby Draagzak – Tempo

Het grote verschil met de nummer 1 op onze lijst is de manier waarop je baby in de draagzak kan zitten. Bij de Explore kan dit namelijk met het gezichtje naar de wereld toe, in plaats van met het gezicht naar jouw lichaam.

Pluspunten:

 • Deze draagzak blijft prettig zitten, ook als je baby zwaarder wordt.
 • Het ontwerp is in meerdere trendy kleuren en prints verkrijgbaar.

Minpunten:

 • Dit is de duurste draagzak in onze top tien lijst en zelfs als je dit geld hebt, wil je het wellicht liever aan iets anders voor je baby besteden.

3.     Ergobaby Omni 360 Baby Draagzak –Midnight Blue

Het merk Ergobaby scoort eigenlijk even goed als Tula en de designs verschillen ook niet zo heel veel van elkaar. De draagzak oogt wel wat lichter en luchtiger dan die van Tula.

Pluspunten:

 • Deze draagzak kan in de wasmachine gewassen worden.
 • Als ondersteuning voor het nekje maakt een gewatteerde steun onderdeel van de draagzak uit.

Minpunten:

 • De sluiting kan soms wat snel kapot gaan.

4.     Ergobaby Adapt Cool Air Mesh Baby Draagzak – Blue Blooms

Ook bij deze draagzak kan het baby’tje met het gezicht van het lichaam af in de draagzak zitten. Hierdoor kan het lekker om zich heen kijken en dit ondersteunt de ontwikkeling van de spieren, zoals bijvoorbeeld die in de nek. Deze versie van Ergobaby heeft een deel van mesh, waardoor er meer lucht bij de rug of buik van de baby kan komen.

Pluspunten:

 • De padded schouderbanden zijn een verademing bij het dragen van gewicht.
 • De sluiting werken perfect en door de dubbele sluiting (op de heupen en boven aan de rug) zit de tas comfortabel.
 • De gewatteerde neksteun of hoofdsteun kan omhoog en omlaag geklapt worden.

Minpunten:

 • Het omdoen van deze draagzak vergt echt wel wat oefening.
 • De handleiding alleen is lastig en het kan dan ook helpen om wat foto’s van echte draagzakken om het lichaam te zien, zodat je in het begin leert wat de beste positief voor je baby is.

5.     Ergobaby 360 Four Positions Baby Draagzak – Moonstone

Met het instructiefilmpje van Ergobaby zelf kun je de plank niet meer misslaan bij het aandoen van deze draagzak, zelfs als het je eerste keer is.

Pluspunten:

 • De draagzak komt in diverse kleuren die wat minder besmettelijk zijn dan bij vele andere merken het geval is.
 • Deze draagzak kun je behalve op de buik en op de rug, ook op de heup dragen.

Minpunten:

 • Ook deze draagzak is een flinke investering, ook al heb je er een paar maanden plezier van. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe snel je baby groeit.
 • Doordat de stof tussen de beentje van je baby wat opgefrommeld zit, oogt het design iets minder aantrekkelijk dan de Tula draagzakken.

6.     ISARA Baby Draagzak The One – Diamond Grey

Deze draagzak heeft gekruiste banden op de bovenrug en een bredere band rond het middel.

Pluspunten:

 • Deze draagzak is vooral geschikt voor de jongste baby’s.
 • Bepaalde delen kun je zelf instellen.

Minpunten:

 • De banden die op de heupen rusten ogen steviger dan deze band die rond het middel (dus hoger dan de heupen) bevestigd zit.
 • De gekruiste banden op de rug maakt het wat lastiger om de draagzak om te doen.
 • Ook deze draagzak zit aan de bovenkant van het duurdere segment.

7.     Hoge kwaliteit Baby Draagzak Flip 4-in-1 Converteerbare babydrager – Groen

Dit is de vrolijkste draagzak in deze top tien lijst van vandaag. Het gezichtje en het zakje op de stof maken het een grappig geheel. Ook de kleur doet veel.

Pluspunten:

 • Deze draagzak kun je op vier verschillende manieren dragen: met de draagzak op de buik en het gezicht van de baby naar de drager toe, met de draagzak op de buik en met het gezicht van de baby van de drager af, met de draagzak en baby op de rug en met de draagzak gekanteld en de baby liggend. (deze laatste positie is alleen voor de eerste paar maanden geschikt)
 • Door de gewatteerde banden draagt deze draagzak erg fijn.

Minpunten:

 • Door de prijs (rond de 45 euro) zou je deze draagzak misschien links laten liggen, terwijl hij echt fijn is en er ook nog eens leuk uitziet.

8.     TJ Store 3 in 1 Baby draagzak – Blue

De draagzak van TJ Store is een van de goedkopere draagzakken in onze test, terwijl deze kwalitatief zeer hoog scoort.

Pluspunten:

 • De draagzak is zowel op de buik als op de rug te dragen.
 • Deze draagzak heeft handige opbergvakjes achter ritsen.
 • Gedurende de test hebben we weinig rugklachten ervaren bij deze draagzak.

Minpunten:

 • Door de stevigheid van het materiaal oogt deze draagzak wat stijfjes.

9.     MIRO Baby Draagzak Ergonomisch Verwijderbare Hoodie Capuchon Buik & Rug Drager – Grijs

Dit is de perfecte draagzak voor bij goed en slecht weer vanwege de capuchon die je door de klittenband en drukkers makkelijk kunt aanbrengen en verwijderen.

Pluspunten:

 • Ook deze draagzak kan ter afwisseling op de buik, rug en heupen gedragen worden.
 • De neutrale kleur van de draagzak zelf maakt hem minder vuilgevoelig.
 • De capuchon heeft wel een vrolijke print en daarnaast zitten er oren, oogjes en een neus op de capuchon.

Minpunten:

 • Ook deze goedkopere draagzak kan over het hoofd gezien worden of als inferieur ten opzichte van de duurdere draagzakken beoordeeld worden.

10.  Little Peppers Baby Draagzak – Black

De laatste draagzak in deze top tien is van het merk Little Peppers.

Pluspunten:

 • Deze draagzak oogt stevig door het materiaal dat toegepast is.
 • Aan de voorzijde zit een handige rits met opbergvak voor sleutels of andere kleine objecten.

Minpunten:

 • Het ergonomisch design is prima, maar we merkten wel dat we de toffe prints en kleuren van andere merken bij deze draagzak missen. Het zwart wordt sneller vuil dan je denkt.

Beste uit de test

Tula en Ergobaby komen als merk beiden goed uit de test. Het enige dat we kunnen adviseren, is letten op de kleur die je kiest. Ga niet alleen af op wat je leuk vindt, maar bedenk je ook dat je de draagzak makkelijk wilt kunnen schoonmaken of niet zo snel smoezelig wilt laten lijken.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

De draagzakken in deze review kosten tussen de 45 en 180 euro en dat is me nogal een verschil. Wie geen ruim budget heeft, kan echter nog steeds een goede draagzak kiezen. Die van TJ Store en Miro doen nog steeds wat ze beloven.

Heb je meer te besteden of krijg je van (schoon)ouders een draagzak cadeau? Dan heb je veel meer keuze bij de duurdere merken. Let vooral ook op de houding van je kleine in de draagzak, zodat je zeker weet dat hij of zij gedurende de wandeling prettig zit.