Wanneer baby’s nog erg jong zijn, is niet zomaar elke snack goed om te geven. Je voeding van je kindje is nog steeds gebaseerd op de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen groeien en gezond te blijven. Je kunt daarom niet zomaar alles fijnprakken en met de lepel geven, al is dat bij veel fruithapjes of stamppotjes wel mogelijk. De tussendoortjes in deze review zijn goed voor je kleintje, al moet je wel altijd zelf letten op voedselintoleranties die zich voor kunnen doen.
Disclaimer vooraf: wij geven géén gezondheidsadvies rondom consumptieproducten voor baby’s
Wij doen geen enkele aanbeveling rondom gezondheidseffecten of medische voordelen van babyvoeding en -tussendoortjes. Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheid- of veiligheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.
De enige website waar je feitelijke, wetenschappelijk bewezen uitspraken over gezondheid en consumptie kunt vinden, is de European Food Safety Authority. Neem alleen wat aan van die website en neem geen gezondheidsclaims aan van onze en andere websites.
De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn voor kinderen en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.
Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer. Ook is zelf gezond eten maken natuurlijk het veiligst.
Belangrijke mededeling: borstvoeding verdient altijd de voorkeur
Babyvoedingsproducten mogen moeders er nooit van weerhouden om borstvoeding te geven. Iedere andere soort voeding voor je baby mag alleen worden gebruikt op advies van een healthcare professional. Alleen als een baby ouder is dan zes maanden, mag het een van de commerciële producten krijgen. En dan mag het louter een onderdeel van de gevarieerde voeding zijn. Het mag in ieder geval in de eerste zes maanden nooit gebruikt worden als vervanging van de moedermelk.
Waarschuwing: aan onjuiste bereiding en bewaring zijn risico’s voor de gezondheid verbonden. Als je onze website verlaat om een babyproduct te kunnen bestellen, val je niet meer onder onze verantwoordelijkheid.
Voor elke babyfase een geschikte snack regelen
In de winkel moet je elke verpakking of het label achterop goed naspeuren voor de leeftijd waarvoor een product geschikt is. De fabrikant let namelijk niet alleen op de ingrediënten, maar ook op de fijnheid van de substantie. Een kleintje van 6 maanden oud kan immers nog niet eten wat een baby’tje van 14 maanden oud al mag nuttigen. Het ene kindje zuigt nog vooral, terwijl het andere al heeft leren kauwen en misschien al een paar tandjes heeft om steviger voedsel te kunnen eten.
Onze #1: dit is de beste snack voor baby’s
Er is niet een beste snack te benoemen, maar we kunnen wel zeggen welk tussendoortje bepaalde voordelen oplevert. Bij potjes die telkens een portie bevatten, hoef je je niet druk te maken over de houdbaarheid na opening. Je geeft het potje aan je baby en daarna kan de verpakking de prullenbak in. Dit soort snacks is over het algemeen duurder dan de verpakkingen waarin meerdere porties zitten. Het voordeel van grotere verpakkingen is dus de prijs.
Naast vloeibare prakjes en yoghurtjes zijn er ook snacks in vaste vorm. Meestal gaat het dan om koekjes of repen, waardoor je kind leert sabbelen en al een beetje kan kauwen. Het grote voordeel van deze snack is dat je kind het ook zelf kan vasthouden. Het ontwikkelt op deze manier motorieke bewegingen en ook de oog-hand coördinatie gaat vooruit.
Snel overzicht: Deze snacks raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Onze #1 tussendoortjes in vaste vorm | NaturNes Bio Nutripops Banaan Framboos: De kids van onze kinderpanel zijn weg van dit product. Dit product raden we aan als je kleine al een sterkere kauw- en slikmotoriek heeft. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Onze #1 fruitrepen | Nestlé Fruitreepje Banaan Appel: Het kinderpanel was wederom zeer blij bij het consumeren van dit product. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Onze #1 keuze zonder toegevoegd suiker en zout | SIENNA & FRIENDS Mini Grissini: Deze snack raden we aan voor de minder moeilijke eters. Het introduceert smaken die je kleine waarschijnlijk niet nog kent. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Waarom reviewen wij babysnacks?
Wij houden zelf van gezonde snacks die iets voor het lichaam doen, maar soms ook gewoon een mentale impact hebben. Wanneer je in slaap zit te sukkelen terwijl er een deadline nadert, kunnen een paar lekkere worteltjes of knapperige rijstwafels je brein weer even helemaal activeren. Bij baby’s gaat het misschien niet om dit effect, maar het zorgt er wel voor dat je kindje genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt en af en toe wat afleiding heeft.
Waarom kritisch blijven bij tussendoortjes voor deze jonge doelgroep?
Er komen telkens zoveel nieuwe producten op de markt, dat je soms niet meer weet wat je moet kiezen. Zeker als het gaat om biologische snacks of milieuvriendelijke productiewijzen, ontdek je steeds weer iets nieuws dat een fabrikant onder je aandacht probeert te brengen. ‘Nieuw’ of ‘biologisch’ of ‘verantwoord’ op de verpakking betekent echter lang niet altijd dat het ook zo is.
Er wordt tegenwoordig zoveel tijd, geld en moeite besteed aan marketing, dat je echt zelf grondig onderzoek moet doen of wat beweerd wordt ook wel werkelijk zo is. Het lezen van labels op verpakkingen zou dus een soort tweede natuur moeten worden als je niet zomaar in de mooiste slogans wilt trappen. Het gaat toch nog steeds om de gezondheid van je kleintje.
Kan een snack eigenlijk wel gezond zijn als het niet rechtstreeks van de boom komt?
We weten dat voeding dat niet om een label vraagt het meest gezonde tussendoortje is wat je maar kunt bedenken. Daarom prak je die banaan zelf fijn en meng je er wat yoghurt of sinaasappelsap door. Aan een fruithapje in een potje zijn toch altijd weer ingrediënten toegevoegd die de houdbaarheid ten goede moeten komen. Anders is een product over de datum voordat het gekocht wordt en verdient een producent er nog niks aan.
Waar staan fabrikanten van babyvoeding en – snacks meestal voor?
- Ze beloven dat het product geschikt is voor de leeftijd die op de verpakking vermeld staat en hebben hier gedurende de testfase onderzoek naar gedaan. Machines in de fabriek worden zo grof of fijn afgesteld als nodig is voor de betreffende leeftijdscategorie.
- Fabrikanten beloven dat de snack gezond is en geven hiervoor allerlei redenen op het label. Meestal wordt concreet aangegeven hoeveel er van iets in zit, bijvoorbeeld drie aardbeien en een halve banaan, of vier spruitjes en een aardappel.
- Fabrikant geven duidelijk aan of een snack granen bevat, aangezien dit een oorzaak van intolerantie kan zijn en de babybuik er last van kan krijgen.
- Verder hebben ze onderzoek gedaan naar de houdbaarheid en wordt deze duidelijk aangegeven op de verpakking.
Waar op letten bij babysnacks? Criteria bij deze recensie
De volgende aspecten zijn volgens ons van het grootste belang wanneer het gaat om de kwaliteit van tussendoortjes voor baby’s:
- Ingrediënten – er zitten geen stofjes in die schadelijk kunnen zijn voor de baby.
- Verpakking met label – uit de verpakking blijkt duidelijk voor welke leeftijd het product is, welke ingrediënten erin zitten en tot wanneer het houdbaar is.
- Houdbaarheid – je moet niet hoeven zoeken naar de datum en deze moet overeenkomen met de tijd dat het product in de verpakking nog goed is.
- Gebruiksvriendelijkheid – kan de baby het product zelf vastpakken of moet de ouder nog helpen?
Hoe zijn de babysnacks getest? Onze bevindingen
We hebben alle mogelijke snacks aangeschaft en in leeftijdscategorieën ingedeeld. De producten zijn eerst door onszelf getest, voordat we ze overhandigden aan ons testpanel met baby’s in de betreffende leeftijden. Hier hoort wel een kanttekening bij, want door volwassenen wordt een smaak vaak anders ervaren dan door een baby of jong kind. Denk maar eens aan de spruitjes die je als kind niet kon waarderen, maar waar je nu niet vanaf kan blijven.
Hoe een product voor ons als volwassene smaakt, is dus niet als leidend meegenomen in het onderzoek. Wel is gekeken of een knapperig product ook nog echt wel knapperig was.
De beste snacks voor baby’s van 6 maanden oud
Gerber® Plant-tastic Plantaardig Toetje Appel Ananas 6+
Dit is een heerlijk plantaardig toetje of tussendoortje met frisse en zoete smaken.
Pluspunten:
- Het product is per stuk verpakt en in een set zitten vier porties. Het is hierdoor makkelijk te gebruiken.
- Je kindje krijgt de vitaminen en mineralen van appel, ananas en kokos binnen.
Minpunten:
- Het is natuurlijk geen heel milieuvriendelijk product als het per stuk verpakt is.
Nestlé Yogolino Aardbei
Ook dit product kan als toetje of tussendoortje gegeven worden.
Pluspunten:
- De aardbei mixt lekker met de frisse yoghurt. Je kindje krijgt fruit en calcium binnen.
- Het smaakt eerder fris door het fruit dan heel zoet en dat valt bij de kleintjes in goede aarde.
Minpunten:
- Dit product komt uit Frankrijk en wij vragen ons af of er niet een vergelijkbaar product gewoon uit Nederland is.
HiPP BIO babykoekjes
Deze koekjes kun je geven aan een baby van zes maanden en ouder.
Pluspunten:
- De koekjes hebben een handige vorm, waardoor een kinderhandje het makkelijk kan vasthouden.
- Je kunt de koekjes ook in een papje omtoveren als je kindje er nog moeilijk mee overweg kan. Je hoeft de fijn gemaakte koekjes dan alleen maar in wat sap of melk op te lossen.
Minpunten:
- Dit is een product in vaste vorm als je er geen papje van maakt en dat betekent dat het kan kruimelen en je kindje zich kan verslikken. Blijf er daarom altijd bij en zorg ervoor dat je kindje rechtop zit tijdens het snacken.
Het beste tussendoortje voor baby’s van 7 maanden oud
Ella’s Kitchen gepofte smikkelstengels
Dit product lijkt op de gepofte chips voor volwassenen.
Pluspunten:
- Elke verpakking bevat een portie van ongeveer 20 gram, waardoor je kindje niet kan blijven snoepen maar het echt een tussendoortje blijft in plaats van een hele maaltijd wordt.
- De smaken zijn zeer gevarieerd. Je krijgt het in een groentevariant – mais met wortel en wortel met pastinaak – en in een fruitvariant, namelijk aardbei met banaan.
Minpunten:
- Dit zijn wel vrij dure snacks als je kindje elke dag een verpakking krijgt, want ze kosten ongeveer 2 euro per stuck.
De gezondste snacks voor baby’s van 8 maanden oud
Nestlé Dreumesvla Vanille
Deze keer geen groente- of fruitsmaak, maar heerlijke vla in vanillesmaak.
Pluspunten:
- Dit is niet alleen een lekker toetje, maar ook een handig potje om tussen andere maaltijden door te geven.
- Het hoeft niet in de koeling en bevat calcium.
Minpunten:
- Op de verpakking staat dat de kleurstoffen en conserveermiddelen overeenkomstig de wetgeving zijn. Dit betekent dus niet automatisch dat deze middelen er niet in zitten, maar dat ze binnen de toegestane grenzen liggen.
NaturNes Bio Nutripops Banaan Framboos
Aan de nutripops zijn granen toegevoegd en de vorm is vast, waardoor het makkelijk te doseren is.
Pluspunten:
- In een verpakking zitten meerdere stukjes, waardoor je deze over de week kunt verdelen als je de verpakking goed afsluit zodat de inhoud knapperig blijft.
- In dit tussendoortje zitten alleen de suikers van het product zelf, dus van banaan en framboos. Er is verder geen suiker meer aan toegevoegd.
Minpunten:
- Op de tong lossen de nutripops op, maar als je kindje erop gaat kauwen, bestaat er gevaar dat het zich verslikt door de kleine stukjes.
Biobim Hearts Aardbei
De hartjes zijn tussendoortjes in de smaak aardbei die in de oven gebakken worden.
Pluspunten:
- Het is lekker knapperig, waardoor je kindje het graag eet.
- Kan het nog niet goed kauwen, dan lost het luchtige koekje gewoon in de mond op.
Minpunten:
- Er kunnen gluten in dit product zitten die een vervelende reactie bij je baby veroorzaken.
Het lekkerste tussendoortje voor baby’s van 9 maanden oud
Kiddylicious straws
Dit product is verkrijgbaar in de smaken veggie en cheesy.
Pluspunten:
- Het zijn lange, luchtige gepofte ‘rietjes’ die makkelijk vast te houden zijn door kleine kinderhandjes.
- Dit product is ook geschikt voor kindjes met een glutenprobleem of koemelkallergie. Daarnaast is het vegetarisch voor de ouders die dit belangrijk vinden.
Minpunten:
- Er zit wel wat verdikkingsmiddel in dit product verwerkt.
De beste snacks voor baby’s van 10 maanden oud
NaturNes Bio Nutripops Wortel
In principe betreft het hier weer de nutripops, maar nu is de smaak wortel.
Pluspunten:
- In een verpakking zitten vijf porties en doe je het deksel goed dicht, dan blijven de pops lekker knapperig.
- Je kindje leert de pops goed vast te pakken en naar het mondje te brengen.
Minpunten:
- Blijf altijd bij je kindje als het de nutripops gaat eten. Bij vast voedsel kan het zich altijd verslikken.
NaturNes Bio Appel koekje
Van hetzelfde merk is er nu een koekje met appel.
Pluspunten:
- Ook dit product kan je kindje makkelijk zelf vasthouden en zo zelfstandig leren eten.
- Er zitten 18 porties in een verpakking van deze koekjes.
Minpunten:
- Op het label staan wel wat ingrediënten die je misschien wilt zien voordat je beslist of je dit product koopt.
De beste tussendoortjes voor baby’s van 11 maanden oud
Ella’s kitchen Babykoekjes Appel Gember
Dit is het eerste tussendoortje waarin gember verwerkt is en deze smaak is nieuw voor de kleine.
Pluspunten:
- De koekjes zijn per stuk verpakt en hierdoor is er geen verspilling door uitdroging van een verpakking die niet goed sluit.
- Er zitten alleen biologische ingrediënten in dit koekje.
- Dit koekje kan ook al bij tien maanden gegeven worden.
Minpunten:
- In het begin kan de gember vreemd smaken.
De beste snacks voor de dreumes of baby van 12 tot 18 maanden oud
Ella’s kitchen Fruit + Haver Reep Appel Aardbei
Van Ella’s Kitchen zijn er ook fruitrepen waarin haver verwerkt is.
Pluspunten:
- De repen krijgen naarmate de leeftijd vordert een steeds vastere vorm. Je kindje leert zo echt kauwen en niet meer alleen maar sabbelen.
- Er zijn geen suikers toegevoegd en alleen maar natuurlijke en biologische ingrediënten.
Minpunten:
- Ook deze repen zijn weer aan de prijzige kant.
Nestlé Fruitreepje Banaan Appel
In deze repen zijn ook granen en fruit verwerkt, maar nu in de smaken banaan appel.
Pluspunten:
- In elke doos zitten vier verpakkingen met 25 gram aan reep, waardoor je kindje niet te veel binnenkrijgt en het echt een snack blijft.
- De reep is makkelijk vast te houden voor kinderhandjes.
Minpunten:
- Dit product komt uit Duitsland en smaakt misschien prima, maar moet dus wel eerst vervoerd worden en is daardoor minder milieuvriendelijk dan een vergelijkbaar product van Nederlandse bodem.
Kabrita Mais Knabbels met geitenkaas
Dit is de ideale snack voor wie de kleine aan meer smaken wil laten wennen.
Pluspunten:
- Deze knabbels zijn in de over gebakken en daardoor gezonder dan gefrituurde snacks.
- De geitenkaas zet echt aan tot de verkenning van meerdere smaken.
Minpunten:
- In het begin kan de geitenkaas niet zo goed bevallen.
SIENNA & FRIENDS Mini Grissini met Rozemarijn & Lijnzaad
Dit is ook een handig tussendoortje voor wie zijn kindje andere smaken dan fruit of gewone groente wil laten proberen.
Pluspunten:
- Het zijn kleine, luchtige stengeltjes met de smaak van rozemarijn.
- Je kindje kan ze eventueel nog dippen in iets om het wat smeuïger te maken.
Minpunten:
- In dit product zitten gluten en lactose, waardoor het niet geschikt is voor elk kindje.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:
- Vind de voedzaamste en lekkerste babyvoeding voor je kleintje
- Laat je baby zelfstandig drinken met de beste oefenbekers
- Kies voor kwaliteit en gemak met onze selectie van de beste babyflessen
- Maak de overgang naar vaste voeding soepel met de beste papflessen
- Verzorg je baby’s huid met de beste babyverzorgingsproducten
Afsluiting
Wanneer je bij tussendoortjes nieuwe smaken en vormen gaat proberen, kan het altijd gebeuren dat de eerste reactie niet positief is. De vraag is echter of het puur de smaak is, of dat de snack geheel verkeerd valt door de ingrediënten.
Van vloeibaar naar meer vast voedsel overgaan vraagt tijd en je kindje moet hieraan wennen. Je merkt het aan de inhoud van de luier, maar ook aan het gezicht dat ze trekken of de krampjes die ze krijgen. Een bijzondere gezichtuitdrukking leidt vaak tot grappige momenten en het hoeft ook niet meteen de reden te zijn om iets niet meer te geven. Wel zouden wij opletten of er geen andere signalen zijn dat iets niet goed valt. Dan kan er sprake zijn van een intolerantie voor een ingrediënt.
Probeer vooral zo veel mogelijk uit, zodat je later een makkelijke eter krijgt in plaats van een kind dat constant problemen heeft bij het toevoegen van kruiden of andere lekkere producten. Als je jong begint met verschillende smaken, levert het gegarandeerd iets op wanneer het mee gaat eten met de maaltijd van volwassenen.