Wie heeft zijn eigen babyboek nou niet van zijn ouders gekregen? Jouw hele eerste levensjaar staat erin. Vroeger had je niet zo veel verschillende babyboeken als nu, maar in allemaal kon je foto’s, berichtjes en bijvoorbeeld kaarten kwijt die je na de geboorte van vrienden en kennissen had gekregen. Alle belangrijke momenten uit je eerste jaar werden hierin vermeld. Van je eerste fruithapje, tot de eerste stapjes en misschien ook al je eerste tandje dat doorkwam.
Zoeken naar het leukste babyboek
Zoals we al zeiden, krijg je tegenwoordig veel meer soorten babyboekjes. Je hebt fleurige en moderne boekjes, maar ook babyboeken waarin je veel meer tekst dan alleen een paar korte zinnetjes kwijt kunt. Dat maakt het kiezen van zo’n boek best een uitdaging, want je gaat er zeker geen twee of nog meer bijhouden. In de periode van je zwangerschap en als het kleintje geboren is, verandert er al zoveel, daar moet je niet ook nog een uitgebreid verslag van hoeven doen.
Onze aanrader: dit is het beste babyboek
Heb je geen problemen tijdens de zwangerschap en komt je baby normaal en zonder problemen ter wereld? Dan mag je je gelukkig prijzen. Het best scorende babyboek in deze review is namelijk speciaal ontworpen voor kindjes die te vroeg geboren worden of bij de geboorte een te laag gewicht hebben. Bij deze baby’s maak je je veel meer zorgen over de eerste periode. Misschien mag het nog niet meteen mee naar huis. Het grote kleine babyboek helpt dan mooie herinneringen vast te leggen.
Snel overzicht: Deze boekjes raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Onze #1 babyboek | Het grote kleine babyboek: Dit boek vinden we uniek en prachtig omdat het speciaal bedoeld voor ouders van een prematuur of dysmatuur geboren baby. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Beste moderne design | Leukigheidjes Eerste jaar!: Dit boek helpt je om je emotionele, spannende en leuke momenten vast te leggen in een moderne stijl. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Aller leukste design babyboekje | Baby’s eerste jaar Lima & Lou: We zijn helemaal weg van de vrolijk gekleurde plaatjes en invulvlakken. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Waarom reviewen wij babyboekjes?
Alle soorten boeken interesseren ons. Het maakt niet uit of we een geschiedenisboek in onze handen krijgen, een nieuwe roman voor het eerst openslaan of dagboeken mogen beoordelen. Een babyboek is eigenlijk een soort dagboek, alleen zijn dagboeken meestal grotendeels blanco van binnen. Je schrijft er de datum en daarna je verhaal. Bij babyboeken heb je meer onderwerpen die al voorgedrukt zijn, zodat je ze niet kunt vergeten.
Waarom kritisch blijven bij babyboeken?
Iedereen kan tegenwoordig een boek laten printen bij de uitgever of printshop. Je hoeft maar handig te zijn met de lay-out en een unieke indeling met kleuren en plaatjes en je bent klaar. Aan een babyboek dat goed verkoopt, merk je dan ook dat er veel tijd en energie aan gespendeerd is. Iemand heeft vanuit eigen ervaring bedacht dat er nog iets toe te voegen viel aan de bestaande reeks met babyboeken. Je wilt dus iets van de inhoud en uitstraling zien, voordat je een babyboek koopt.
Een babyboek – dat vraagt te veel van je tijd…
Gaan we tegenwoordig niet veel liever digitaal? We maken om de haverklap foto’s met onze mobiele telefoon die we ook altijd bij ons hebben. Waar heb je dan nog een babydagboek voor nodig zou je zeggen? Daar is vast ook wel een app voor te vinden. Zelfs als dit het geval is, moet je eens even terugdenken aan het moment dat je jouw babyboek kreeg. Had je dit op een USB-stick willen krijgen? Of vond je het stiekem toch geweldig dat je een echt boek in je handen had en door kon bladeren?
Wat beloven de makers van babyboeken zoal?
- Als het babyboek via een officiële uitgever uitgebracht wordt, is er tijd geweest om de tekst en rest van de inhoud te redigeren. Er hebben meerdere afdelingen naar gekeken en alle onderdelen van het babyboek zijn tot in de puntjes verzorgd.
- Drukkers zorgen voor goed papier en een mooie, stevige kaft. Het papier moet echter zowel een fijne uitstraling hebben, als goed zijn om op te schrijven.
Waar op letten bij babyboekjes? Dit hebben we mee laten wegen in onze test
Een aantal belangrijke elementen hebben we al genoemd, maar we zetten ze hieronder allemaal eens op een rijtje:
- Omslag – kwaliteit van het materiaal (stevig) en de opdruk (scherp)
- Bladzijden – kwaliteit van het papier (dikte en er goed op kunnen schrijven)
- Inhoud – afwisseling tussen beeld en teksten
- Visuele vormgeving – welke sfeer heeft het boekje (stijl, kleurgebruik, lettertype)
- Extra’s – mogelijkheid om bijvoorbeeld bonnetjes in een voorgevormde envelop te bewaren
Hoe zijn babyboeken getest? De resultaten
We hebben een hele stapel babyboekjes gekocht en ze allemaal op de door ons vastgestelde criteria vergeleken. Daar is uiteindelijk onderstaande top tien uit voortgekomen. Dit betekent niet dat er geen andere babyboeken zijn die jou beter zouden kunnen bevallen, maar dat wij vanwege een van de karakteristieken voor die in onze lijst gekozen hebben. Ze hebben allemaal iets unieks wat hen onderscheidt van anderen.
De top 10 met beste babyboeken
1. Het grote kleine babyboek – het invulboek voor prematuur en/of dysmatuur geboren baby’s, door Ilse Veijer-Selles
Dit babyboek is speciaal ontworpen voor ouders die te maken krijgen met een premature of dysmature baby.
Pluspunten:
- Dit boek begint al bij de zwangerschap en loopt door tot en met de vierde verjaardag. Wij vinden het leuk dat dit een boek voor een langere periode dan alleen het eerste levensjaar is.
- Alle eerste momentjes die speciaal voor premature en dysmature baby’s gelden, zijn in dit babyboek opgenomen. Zo is er bijvoorbeeld een onderwerp dat gaat over het eerste moment zonder voedingssonde of over de reden waarom je baby eerder geboren is.
- Ook de omslag is erg aantrekkelijk, met vrolijke bloemen in lichte kleuren en een klein konijntje dat een vlinder achterna gaat.
Minpunten:
- In alle hectiek van een te vroeg geboren baby of baby met te laag geboortegewicht, kun je makkelijk vergeten om het babyboek consequent bij te houden.
2. Eerste jaar! Invulboek vol herinneringen, door Leukigheidjes
Door de mooie groene kleur van dit boekje kun je het zowel voor een jongen als meisje gebruiken.
Pluspunten:
- Dit babyboekje is wat moderner met een strak vormgegeven omslag en minder sierlijke lettertypen die gebruikt zijn in de voorgedrukte teksten.
- Wij vinden het leuk dat er veel afwisseling is tussen foto’s, tekst en bijvoorbeeld voorgedrukte informatie, zoals het gebit en wanneer elk tandje verschijnt.
- Dit boekje is er ook in oudroze en zilver.
Minpunten:
- Let wel op bij het toevoegen en plakken van foto’s, want niet iedereen maakt staande foto’s en bij liggende foto’s moet je dus goed op maat kunnen knippen.
3. Logboek van mijn baby – 1e levensjaar, door Lotte Naudts
Dit is een babyboek in neutrale kleuren. Je voegt zelf door middel van foto’s en de kleur van de pennen die je gebruikt wat kleur toe aan het boek.
Pluspunten:
- De voorgedrukte tekst is lekker compact en hierdoor is er meer ruimte om zelf te schrijven.
- Er is veel ruimte gereserveerd voor foto’s en persoonlijke verhalen die je vast wilt leggen.
Minpunten:
- De kaders bij de foto’s hebben de leuke vorm van een clipboard, maar voor de perfectionist is het wel een uitdaging om foto’s hier netjes tussen de lijntjes te houden.
- Er zijn vrolijkere babyboekjes die van zichzelf al veel uitstraling hebben.
4. 9 maanden dagboek – O’Baby, door Pauline Oud
Het babyboek heeft een wat ander formaat dan de meeste andere babyboeken in deze top tien. Het bladert echt meer als een boekje.
Pluspunten:
- De kleuren gebruikt in dit boekje zijn vrolijk en zacht, niet fel.
- De tekeningetjes voegen iets liefs toe en fleuren elke bladzijde op.
- Het leuke van dit boekje vinden we dat er ook nog een kraambezoekboek en Baby’s eerste jaar boek is.
Minpunten:
- Er staan wel een aantal vragen dubbel in, dus wij zijn van mening dat er bij een nieuwe druk wel aandacht besteed mag worden aan de inhoud.
5. Mijn eerste jaar, door Studio Ins & Outs
Dit babyboek heeft een zwart met witte omslag met in grote letters ‘mijn eerste jaar’ erop.
Pluspunten:
- Wat wij leuk vinden is de grote letters op de bladzijden. De woorden trekken echt je aandacht en de foto erbij zegt dan genoeg.
Minpunten:
- Het is wel echt zwart met wit, dus als je iets van kleur wilt toevoegen – behalve de foto’s dan – moet je echt met scrapbookmateriaal aan de slag. Gekleurde tape en stickertjes maken het dan vrolijker.
6. Mijn Eerste Jaar – Bijzondere herinneringen (geen fabrikant genoemd)
Op de voorkant van dit babyboek zie je dieren, zoals een giraf en tijger.
Pluspunten:
- Als je het boek openslaat, is de binnenkant wat losser gevuld. Er is geen strakke vormgeving, maar leuke tekstballonnen en kaders alsof ze met de hand getekend zijn. Dit is een wat spontanere look.
Minpunten:
- Er is niet veel kleur op de bladzijden gebruikt. De binnenzijde van de omslag heeft wel groen en oranje en een beetje hiervan zie je ook terug op de bladzijden. Je kunt natuurlijk wel zelf wat extra kleur toevoegen.
7. Mijn eerste jaar, door Studio Ins & Outs
Dit is eigenlijk hetzelfde babyboek als de nummer vijf op deze lijst, alleen nu met takjes op de omslag en een gekleurde, groene band waarin de woorden ‘mijn eerste jaar’ staan.
Pluspunten:
- Wat we vooral leuk vinden aan dit babyboek is dat elke bladzijde gereserveerd is voor een enkel onderdeel, zoals bijvoorbeeld ‘ik ben drie weken oud’ met daaronder alle ruimte voor meerdere kleine of een grote foto. Op de rechtbladzijde schrijf je dan opvallende zaken.
Minpunten:
- Niet iedereen is fan van het ringbandje bij dit fotoboek.
8. Babyboek (ontwerper onbekend)
De blauwe kaft heeft bollen en vlekjes in andere kleuren blauw en grijs. Verder is er een enkel takje in grijs afgebeeld en de woorden ‘baby boek’.
Pluspunten:
- Met 30 bij 22 centimeter is dit een van de grotere babyboeken in deze top tien.
- De kleuren van de kaft worden ook aan de binnenzijde op de bladzijden gebruikt.
Minpunten:
- Er staan onderdelen in die niet van toepassing kunnen zijn (al kan dat bij elk boekje gebeuren), maar bijvoorbeeld de bladzijde ‘ben ik gedoopt’ met alle subvragen blijft dan leeg.
9. Mijn negen maanden boek – alles wat je straks alweer vergeten bent, door Kraamboek
Dit boek gaat niet over het eerste levensjaar van je kindje, maar over de gehele periode van je zwangerschap.
Pluspunten:
- Je kunt er veel grappige details in kwijt en het invullen is niet tijdrovend. Sommige vragen geven opties en die hoef je dan alleen maar aan te kruisen of er een datum bij te zetten.
- Er is ongeveer per twee weken van de zwangerschap ruimte voor informatie.
Minpunten:
- Je moet dit boekje wel consequent bijhouden, want anders mis je zo twee weken in het hele verhaal.
10. Baby’s eerste jaar – Lima & Lou, door A-Journal
Op de felgekleurde omslag staat een hondje naast een wieg. Verder staat er een plant en zie je een lamp hangen.
Pluspunten:
- Alle bladzijden zijn vrolijk gekleurd en hier hoef je dan ook niks meer aan te doen dan alleen maar de onderwerpen aanvullen en foto’s plakken.
Minpunten:
- Sommige onderwerpen staan bij een bepaalde week vermeld, terwijl dat voor jouw kindje niet per se in die week hoeft plaats te vinden.
Beste uit de test
Het babyboek van Pauline Oud komt hoog in de lijst terug en dat is ook vooral omdat er meerdere boekjes zijn. We vinden het leuk dat er nog op papier herinneringen vastgelegd worden en dat foto’s nog afgedrukt worden en in een fotoboek speciaal voor het eerste jaar (of de zwangerschap) bewaard worden.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:
- Vind de beste babyslaapboeken om je kleintje zachtjes in slaap te lezen
- Zorg voor een veilige en knusse ruimte met de beste babywiegjes
- Kies voor zachte en verzorgende babyshampoo voor het tere huidje van je baby
- Verras aanstaande ouders met de beste babycadeaus voor een babyshower
- Creëer een veilige speel- en rustomgeving met de beste baby-box
Conclusie
De babyboeken in deze top tien kosten tussen de 18 en 30 euro. Het prijsverschil zij je bij de meesten terug in de kwaliteit, maar wat wij vooral interessant vinden is de verschillende stijlen van de babyboeken. Er zijn strakke en modern vormgegeven boeken, maar ook lieve boekjes met zachte kleuren en leuke tekeningetjes. Het hangt eigenlijk van de smaak van de ouder af welk babyboek het beste past en wij zouden dan ook altijd aanbevelen dit even te polsen als je een babyboek cadeau wilt geven.