Zwanger worden is niet voor iedereen even makkelijk. Zelfs wanneer er bij beiden geen vruchtbaarheidsproblemen geconstateerd zijn, moet je het juiste moment in je cyclus vinden om je kansen op een zwangerschap te vergroten. Een ovulatietest helpt om precies dat moment te vinden wanneer je op je vruchtbaarst bent. In deze top tien krijg je een overzicht van bekende en onbekende merken ovulatietests en ook de prijzen van tests verschillen aanzienlijk.

Het vinden van een fijne en goed werkende ovulatietest

Het testteam van vandaag bestaat uit vrouwen die allemaal zwanger wilden worden. Een deel van hen had al eerder ovulatietests gebruikt, maar voor het andere deel was de test geheel nieuw. Met zijn allen waren we nieuwsgierig naar de verschillende soorten die er waren en of er sommigen prettiger in het gebruik zijn dan anderen. Bij zwangerschapstest heb je immers ook verschillende opties. Met deze kennis in het achterhoofd startten we onze zoektocht naar een goede ovulatietest.

Onze #1: dit is de beste ovulatietest

De ovulatietest van het merk Sensitest is heel basic, maar werkt perfect. De dipstick steek je in de urine tot het maximaal aangegeven niveau en daarna zijn er verschillende sterkten van de kleur mogelijk. Door de kleur van het controlegebied, weet je wanneer je op je vruchtbaarst bent. Wanneer je de test een aantal dagen achter elkaar doet, krijg je snel door hoe fel de kleur bij jou kan worden.

Snel overzicht: Deze ovulatietests raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor sensitiviteitSensitest ovulatietest dipstick sensitive: Deze tests zijn makkelijk in gebruik en geven duidelijk aan tot waar je het in de urine moet onderdompelen. Bovendien bieden ze een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor extra’sVidaMore Ovulatietest Inclusief Urinecup: Een set die meer biedt dan alleen ovulatietests. De bijgeleverde urinecup en het logboek maken het gemakkelijk om je vruchtbaarheid te volgen. >> Bekijk bij Bol.com
Beste digitale keuzeSensitest Digital 2-in-1: De enige digitale ovulatietest in onze selectie. Het apparaat is gebruiksvriendelijk en biedt duidelijke resultaten, alhoewel het iets duurder is. >> Bekijk bij Bol.com

Waarom reviewen wij ovulatietest?

Wanneer je eenmaal weet dat een ovulatietest kan helpen bij het zwanger worden, gaat het erom de beste test in handen te krijgen. We verzamelden ons testteam bij elkaar en gingen op zoek naar wat er eigenlijk allemaal op de markt is. Dat bleek een veel ruimer en divers aanbod te zijn dan we hadden verwacht. Daarom hebben we tests besteld en uitgeprobeerd. Op deze manier kunnen anderen er hun voordeel mee doen.

Waarom kritisch blijven bij ovulatietests?

Vooral de duidelijkheid en de nauwkeurigheid van het resultaat laat nogal eens te wensen over. Je krijgt een paar dagen hetzelfde resultaat en dan begin je toch te twijfelen. Hoe verder je in je cyclus komt, hoe meer je verandering verwacht bij de ovulatietest. Voor de fabrikant geldt alleen wat er over de toonbank gaat. Hij is niet emotioneel betrokken bij het proces van zwanger proberen te raken en een intense kinderwens hebben. Die afstand zie je soms goed terug in een product.

Eerst nog wat voorzichtig

De leden van het team die al ervaringen met ovulatietests hadden, hadden ook direct hun voorkeur of juist niet. Toch hebben we allemaal de tien tests in deze review uitgevoerd. Alleen op die manier kun je objectief met elkaar vergelijken en ervaringen bespreken.

Soms was een verpakking niet meer netjes, maar betekent dat dan automatisch dat de test die erin verpakt is niet goed is? Andere keren is een test zo goedkoop dat je je afvraagt hoe een fabrikant de test kan vervaardigen, vervoeren en verkopen voor die gunstige prijs. Met die test moet wel iets mis zijn.

Waar gaat het de fabrikanten van ovulatietests om?

Uiteindelijk draait het allemaal om cijfers. Wanneer er niet genoeg verkocht wordt van een bepaald goedkoop product, kan het productieproces niet blijven draaien en moet de vervaardiging gestopt worden.

Tegelijkertijd mag het product ook weer niet zo duur worden, dan de klant er niet meer om vraagt. Dan is er wel een duidelijke behoefte, maar stapt men over naar de concurrent. Het kan voor fabrikanten van de verschillende ovulatietests dus best moeilijk zijn om balans te brengen. Je hebt vraag en aanbod, maar ook kosten en opbrengsten die gematcht moeten worden.

Welke criteria spelen in deze review van ovulatietests een rol?

We hebben het al over de kapotte verpakking gehad en natuurlijk kan dit tot minder vertrouwen leiden. Er zijn echter belangrijke criteria van belang dan het doosje dat om de test heen zit. We keken naar de volgende elementen:

 • Soort test (papieren dipstick, stick met plastic houder, digitale test)
 • Duidelijkheid van de uitslag (een variatie aan gekleurde streepjes, een + of –
 • Gebruiksvriendelijke uitvoering van de test
 • Prijs

Verder hebben we nog in het bijzonder gelet op bepaalde extra’s die bij de ovulatietest meegeleverd werden.

Hoe zijn de ovulatietests verlopen?

Na de aanschaf zijn eerdere ervaringen bewust niet besproken, maar wel op papier vastgelegd. Hiermee voorkomen we dat een zeer negatieve ervaring anderen kan beïnvloeden en gaan we voor een zo objectief mogelijk resultaat. Wel is samen naar de handleiding van de verschillende tests gekeken, want niet iedereen vindt het lezen van zo’n lap tekst met instructies even makkelijk.

Daarna heeft het hele testpanel een set met dezelfde ovulatietests gekregen om thuis uit te proberen. Het ging hierbij niet over het resultaat van de test zelf, maar vooral om of er überhaupt een plausibele uitslag uitkomt en ook of die past bij de tests die de rest van de periode afgenomen werden. Het gaat erom dat je een test leert kennen en dat je vertrouwen krijgt in de informatie die het resultaat je teruggeeft. Hieronder lees je de onderzoeksdata.

De top 10 met beste ovulatietests

1.     Sensitest ovulatietest dipstick sensitive

Deze set ovulatietests kun je per 12, 24, 48 of 96 stuks kopen en hoe meer je er tegelijk koopt, hoe goedkoper je uit bent.

Pluspunten:

 • Het papieren staafje geeft duidelijk aan tot waar je het in de urine moet onderdompelen.
 • Door regelmatig gebruik ontdek je hoe fel de kleur kan veranderen en op welke dag je op je vruchtbaarst bent.
 • Het is een eenvoudige test die gewoon doet wat het moet doen en dat voor een zeer gunstige prijs vergeleken met vele concurrenten.

Minpunten:

 • Er zit geen plastic houder aan voor wie het niet fijn vindt om enkel het papieren staafje in de hand te houden.

2.     Trust Ovulatietest

Het betreft hier dezelfde soort test als de nummer een in ons overzicht, maar deze papieren staafjes zijn altijd per 16 stuks verpakt en ze worden verkocht voor een vaste prijs.

Pluspunten:

 • De tests zitten netjes per stuk verpakt.
 • Op het staafje staat duidelijk met een zwart balkje en een pijl aangegeven tot hoever je de stick in je urine mag steken.

Minpunten:

 • Dit is geen digitale ovulatietest, maar een simpele papieren teststaafje.

3.     2-BeSure – Extra Sensitieve Ovulatietest

Deze set met ovulatietests is per 24 stuks verpakt en bij elke 24 stuks krijg je een zwangerschapstest gratis.

Pluspunten:

 • De test belooft een nauwkeurig meetresultaat van 99%.
 • De tests zijn per stuk verpakt, zodat de houdbaarheidsdatum gegarandeerd wordt.

Minpunten:

 • Op de test staat een streepje met een pijl en golvende lijntjes, maar er staat niet concreet bij vermeld dat je maar tot daar het staafje in de urine mag steken.

4.     Telano Ovulatietest Gevoelig

Je kiest je eigen verpakking en hierin zitten 8 tot 50 tests.

Pluspunten:

 • Voor twee keer de prijs van 8 stuks heb je al bijna 50 tests in huis.
 • Er zit een kalender bij, waarop je de datum kunt schrijven en de test erbij kunt plakken. Zo krijg je vanzelf een overzicht van de meest vruchtbare dagen in je cyclus.
 • Ook bij deze set krijg je een zwangerschapstest cadeau.

Minpunten:

 • Als je er niet op vertrouwt dat een goedkoop product dezelfde kwaliteit kan leveren als een duur product, dan kun je beter een andere ovulatietest kopen.

5.     VidaMore Ovulatietest Inclusief Urinecup

Deze set van VidaMore is de meest uitgebreide die we tegen zijn gekomen in onze test. Je krijgt 20 of 40 ovulatietests (afhankelijk van de gewenste hoeveelheid).

Pluspunten:

 • Het dubbele aantal test kost je nog geen tientje meer.
 • Er zit een cup bij waarin je de urine kunt opvangen om de test mee te kunnen doen.
 • Ook krijg je een logboek waarin je alle testresultaten kunt plakken.

Minpunten:

 • Voor de extra’s betaal je natuurlijk uiteindelijk toch.

6.     David Ovulatietest PLUS Gratis Zwangerschapstest

Van dit merk krijg je ovulatietests die per 20 stuks verpakt zijn. Overigens krijg je bij David ook een zwangerschapstest gratis bij je bestelling.

Pluspunten:

 • De tests zijn allemaal individueel verpakt en blijven hierdoor lang houdbaar.
 • Bij de ovulatietests wordt dezelfde techniek als bij professionele laboratoria gebruikt. Hierdoor kan een nauwkeurigheid van 99% beloofd worden.

Minpunten:

 • Dit is de tweede strip die alleen met symbolen werkt en niet duidelijk in woorden aangeeft wat het maximale niveau is tot waar je het staafje in de urine mag onderdompelen.

7.     Sensitest Digital 2-in-1, 12 ovulatietesten en 3 zwangerschapstesten

Dit is de enige digitale ovulatietest in onze top tien. Met de digitale stick kun je 12 ovulatietests en 3 zwangerschapstests doen.

Pluspunten:

 • De test heeft een stevige plastic houder die prettig gevormd is en makkelijk in de hand ligt.
 • Het opzetstuk dat je op de digitale meter aanbrengt meet of de HCG-waarde of de LH-waarde.
 • Een – geeft duidelijk aan dat je niet zwanger bent. De + (eventueel met een cijfer) geeft aan dat je wel zwanger bent en hoe lang dat ongeveer al het geval is.

Minpunten:

 • Dit apparaatje doet hetzelfde als de dipsticks, maar je betaalt er wel veel meer voor.

8.     Telano Ovulatietesten Midstream

De verpakking van deze Telano ovulatietests bevat tussen de 7 en 101 stuks. De test heeft een plastic omhulsel.

Pluspunten:

 • Ook deze tests zijn per stuk verpakt.
 • De uitslag verschijnt in het aangegeven kader door middel van gekleurde streepjes. Een is de uitslag, de ander is het controlestreepje.

Minpunten:

 • Deze test duurt het langst om af te nemen. Je moet maar liefst 10 minuten op het resultaat wachten. Dat kan gevoelsmatig veel langer zijn, zeker wanneer je in spanning zit.

9.     1Day Ovulatietest Midstream

De test van het merk 1Day is voorzien van een plastic cover en je dompelt de onderzijde van de stick onder in je urine. De verpakking komt per 10 stuks.

Pluspunten:

 • Het resultaat verschijnt in het kader met een gekleurd streepje.
 • Het resultaat aflezen werkt precies zoals in de handleiding beschreven staat.

Minpunten:

 • Als je enkel een setje van 10 tests koopt, ben je rond de 2 euro per test kwijt. Dit is best prijzig. Er moet wel bij vermeld worden dat grotere aantallen tegelijk aankopen flink wat prijsvoordeel kan opleveren.

10.  Homedical Ovulatietesten Dipstick Vroeg

Homedical heeft ook een set met ovulatietests in de vorm van een stevig strookje papier met daarop aangegeven wat de maximale grens is voor het onderdompelen in je urine.

Pluspunten:

 • Je kunt de test zowel onder je urinestraal tijdens het plassen houden, als in een bekertje of schaaltje opvangen en daar dan de stick insteken. (let wel op het verschillend aantal seconden bij de twee aparte werkwijzen!)
 • Er zitten 30 tests in een verpakking, dus als je twee keer per dag wilt testen, heb je voldoende voor 2 weken.

Minpunten:

 • Bij dit merk kun je geen korting krijgen als je meerdere verpakkingen bestelt.

Als beste uit de test komt…

Geen twijfel mogelijk: we zijn allemaal het meest blij geworden van de meest eenvoudige test die beschikbaar is en dat is de dunne strip die je in de urine dipt, waarna de uitslag een stukje verder op de strip verschijnt. Dit soort tests levert dezelfde informatie op als de digitale ovulatietest of die met een plastic handvat, maar is wel stukken goedkoper. Dit soort tests zijn er van verschillende merken en de prijs per test ligt tussen de 45 eurocent en ongeveer 1 euro.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Ter afsluiting

Vind jij zo’n dunne dipstick maar niks om te gebruiken? Dan is het natuurlijk prima om die met plastic houder of voor een van de digitale ovulatietests te kiezen. De prijzen van deze tests – met dus dezelfde chemische samenstelling onder het omhulsel – ligt rond de 2 euro per stuk.

Ga je voor het eerst meten wanneer je op je vruchtbaarst bent? Dan bevelen wij de set van VidaMore met het cupje en het logboek aan. De dipsticks zijn echter het goedkoopst en een overzicht van de resultaten kun je natuurlijk ook zelf maken als je er geen geld aan wilt uitgeven.