Hoe kun je een oververmoeide baby laten slapen? Je baby valt moeilijk in slaap en is continu alert, zowel overdag als ’s nachts. Dan is het fijn om je baby eindelijk te leren slapen. Laten we in dit artikel ontdekken hoe we een baby in slaap krijgen. Lees verder voor de beste tips… 

Hoe laat je een oververmoeide baby slapen?

Hoe kun je een baby snel in slaap krijgen? Je baby valt moeilijk in slaap overdag of slaapt onrustig ’s nachts. Misschien huilt je baby zodra je hem/haar in bed legt of misschien kreunt of huilt je baby ineens tijdens de slaap.

Laten we hieronder naar de eerste methode en slaaptips gaan kijken om zo’n alerte baby te helpen in het geval van onrustig slapen. Bijvoorbeeld bij een baby van 6 maanden, 8 maanden of 9 maanden.

Tip 1 t/m 3 – Pas deze adviezen toe uit het slaaptraining baby-boek: de Ria Blom-methode

oververmoeide baby laten slapen tips

De Ria Blom-methode leert je hoe je om moet gaan wanneer een baby met gespannen lichaam slaapt of onrustig met zijn/haar armen en benen beweegt.

Wat voor adviezen geeft Ria Blom?

 • Het kind in een doek wikkelen, oftewel inbakeren.
 • Vergeten ‘ouderwetse’ – maar effectieve methoden, zoals het laten uithuilen van je kind.
 • Een van de belangrijkste lessen van deze methode is om rust en regelmaat aan te brengen in het leven van je baby.

Tip 4 t/m 7 – Gebruik de vier ‘Happiest baby-methode’-principes

baby slaap tips

Harvey Karp is een bekende auteur geworden met ‘The Happiest Baby On The Block – The New Way to Calm Crying and Help Your Newborn Baby Sleep Longer’.

Het boek behandelt vier adviezen:

 • Creëer een baarmoeder-achtige omgeving.
 • Gebruik de ‘natuurlijke uitknop’ die de natuur aan baby’s heeft gegeven. Die wordt geactiveerd door…
 • …stilte te creëren, het kind in een doek te wikkelen, het kind op de zij te leggen, het kind te wiegen en het kind een speen te geven.
 • Een knuffelkuur.

Tip 8 t/m 10 – Baby leren slapen zonder huilen?

baby laten slapen hoe

Wat te doen bij een oververmoeide baby zonder hem/haar te laten huilen?

 • Speel in op de slaap-signalen van je baby. Zie je dat het kind gaapt, in de oogjes wrijft en jengelig wordt, dan kun je al richting de box.
 • Doe het slaapzakje aan zodat het duidelijk wordt voor het lichaam van je baby dat het tijd is om te slapen.
 • Je laat je baby in het donker slapen, maar zodra het kind met huilen begint, kom je terug en troost je je baby zonder dat je je kind uit het bed haalt.

Tip 11 – Voorkom de slaapproblemen van je baby

Hoe laat je een oververmoeide baby slapen? Dan moet je deze tips eens even bekijken om stap-voor-stap, iedere dag je baby goed te laten slapen door middel van het voorkomen van het probleem:

 • Houd je baby niet te lang wakker, zodat het kan wennen aan op tijd slapen en zodat het niet oververmoeid raakt. Veel ouders weten namelijk niet dat niet alle baby’s gemakkelijk uit zichzelf in slaap vallen. Als een baby steeds maar wakker blijft, betekent dat niet dat het geen slaap nodig heeft. Veel baby’s moet je dus actief stimuleren om te slapen, middels een rustige ruimte, een donkere kamer of een wandeling.
 • De andere tip om het te voorkomen, is om je baby op tijd in bed te leggen als het avond wordt. Huilt je baby na 16.00? Dan is dat niet per se door krampjes, maar door de vermoeidheid van de dag. Het wordt dus rond 18.00 en 19.00 tijd om je baby naar bed te brengen.

Bekijk ook onze tips over onderwerpen die hiermee te maken hebben

Op jouw geluk!