Zodra je de bevalling achter de rug is en je baby voor het eerst met je mee naar huis mag, mist het de bescherming van de buik waar het negen maanden in gegroeid heeft. Het wordt blootgesteld aan de invloeden van de buitenwereld. Weer, wind, de zon, hoe droog of vochtig het in je huis is; alles kan effect op je baby hebben. Daarnaast begint het lichaampje vanaf de geboorte normaal te functioneren, dus het plas- en poepfestijn draait meteen op volle toeren. Welke verzorging is nodig?

Inhoud van deze pagina:

Disclaimer vooraf: wij geven géén gezondheidsadvies rondom verzorgingsproducten voor baby’s

Wij doen geen enkele aanbeveling rondom gezondheidseffecten of medische voordelen van baby-verzorgingsproducten. Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheid- of veiligheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn voor kinderen en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer.

Zoeken naar de fijnste verzorgingsproducten voor je baby

Wanneer de kraamhulp arriveert, heb je in het begin alle hulp die je nodig hebt om te leren hoe je je baby het beste verzorgt. Je leert welke producten je hierbij het beste kunt gebruiken en in welke volgorde je de verzorging van je baby aanpakt. Voor volwassenen is elke dag douchen wel aan te raden, maar bij je baby doe je dit liever niet. Je verwijdert zo te veel van de stoffen die de huid beschermen. Dus wat doe je wel en welke middelen kun je ter verzorging gebruiken? Lees het hier.

Onze topproducten ter verzorging van je baby – dit is het beste product

Je kunt gewoonweg niet zonder luiers en zeker die eerste paar jaar zul je er velen van kopen en weer weggooien. Het bekende merk Pampers heeft wegwerpluiers in verschillende maten die passen bij het gewicht van je kleintje. Heb je de goede maat gevonden? Dan adviseren wij een maandbox te kopen, omdat je daar gewoon veel goedkoper mee uit bent. Je hebt de luiers tot je baby aan de volgende maat toe is toch nodig, dus kun je maar beter groot inslaan.

Snel overzicht: Deze producten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste pampersPampers Premium Protection: Uit onze test bleek dat deze pampers het comfort bieden die de baby’s én ouders nodig hebben.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste billendoekjesZwitsal Lotion Billendoekjes: Onze babypanel was heel erg fan van de milde reinigingslotion op de doekjes.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste talkpoeder Zwitsal Talkpoeder: Wij zijn ontzettend tevreden over deze neutrale talkpoeder van Zwitsal.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij verzorgingsproducten voor baby’s?

Je wilt alleen het beste voor je kind en je hoopt dat het gezond groot mag worden. Het begint echter al voordat het kind geboren is. Daarom  verzorg je jezelf goed. Je zorgt voor een fit lichaam, eet goed, drinkt geen alcohol, rookt niet, blijft bewegen en neemt ook genoeg momenten van ontspanning en rust. Die combinatie – plus eventueel de adviezen van je huisarts voor wat betreft supplementen als foliumzuur – maken dat je er alles aan doet om je zwangerschap voorspoedig te laten verlopen.

Maar zodra je baby geboren is, komt er een heel ander ritme op gang. De producten die je bij de verzorging van je baby gaat gebruiken, kunnen direct invloed hebben op zijn of haar gezondheid en groei. Je kiest voor wegwerpluiers of luiers van stof die je zelf kunt wassen en hergebruiken. Je gaat nadenken over middeltjes die handig zijn als je baby uitslag krijgt of schrale billetjes heeft. Al deze producten helpen om je baby blij en gezond te houden. En zo zie je het graag.

Waarom kritisch blijven bij babyverzorgingsproducten?

Niet alle producten zijn zomaar goed voor je baby, ook al staat het niet duidelijk vermeld op de verpakking. De stoffen die in verzorgingsproducten voor baby’s verwerkt zijn, zijn namelijk lang niet altijd bevorderlijk voor elke baby. Hun huidje kan erop reageren en als dat gebeurt, kun je een lastige periode tegemoet gaan waarbij je het gevoel hebt dat niks wat je doet echt helpt. Je moet dus de labels blijven lezen en misschien wat onderzoek doen naar ingrediënten.

Heb je nou al deze verzorgingsproducten echt nodig voor je baby?

Heb je echt alles voor je baby nodig dat te koop is? Welnee, sommige producten worden toegevoegd aan een bestaande productlijn, omdat de ouders er gevoelig voor zijn en niet omdat het essentieel is voor de verzorging van een jong mensje. Andere producten zijn ontwikkeld, omdat de mens vooral gemakkelijk en snel wil. Deze producten zijn meestal niet het meest milieuvriendelijk en stimuleren de wegwerpcultuur.

Je vindt ze ook in deze top tien. Neem nou de vochtige washandjes op nummer zes bijvoorbeeld. Heb je deze per se nodig? Nee, je kunt ook gewoon een echt washandje vochtig maken en na gebruik in de was doen. Uiteindelijk kun je voor elk pak wegwerpwashandjes dat je koopt flink wat echte washandjes aanschaffen. Maar soms heb je liever gemak, zoals wanneer je op vakantie gaat. Dat is dan ook de reden dat we dit soort producten toch in deze top tien opgenomen hebben.

Wat beloven de makers van babyverzorgingsproducten?

 • Bijna geen enkele fabrikant is 100% eerlijk over de ingrediënten van wat ze verkopen. Niemand wil toegeven dat er stofjes in een crème zitten die vooral de houdbaarheid bevorderen, maar bij sommige huidjes ook een vervelende reactie kunnen veroorzaken.
 • Bij veel babyproducten denken de makers niet aan een handleiding voor het gebruik. Je moet dit dus echt uit ervaring leren en de kraamhulp is hierbij onontbeerlijk.

Waar op letten bij verzorgingsproducten speciaal voor baby’s? Belangrijke criteria

Hoe goed een producent zijn product ook in de markt zet, je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor wat je kiest en waar je je baby mee in aanraking laat komen. Luiers kunnen voor uitslag zorgen, crème kan niet doen wat het belooft en badproducten zijn toch niet zo verzorgend voor de huid als de verpakking beweert.

Wij keken daarom naar de volgende criteria bij onze selectie:

 • Praktisch gebruik en doet het wat het moet doen?
 • Vriendelijk voor de huid
 • Hoe lang gaat een verzorgingsproduct mee?
 • Is de prijs dit product waard?

Hoe hebben wij babyverzorgingsproducten getest? De uitkomst

Van alle artikelen in deze top tien zijn er meerdere varianten uitgeprobeerd om te kunnen bepalen wat het beste binnen zijn soort scoort. Dit betekent dat onze ervaring met elk product heeft geleid tot een bepaalde keuze. Het hoeft echter niet automatisch te zeggen dat dit ook het beste product voor jouw baby is. Wel staan wij achter de aanbeveling van de babyverzorgingsproducten, gewoonweg omdat ze voldoen aan de criteria die we vooraf met het testteam afgesproken hadden.

De top 10 met beste babyverzorgingsproducten

1.     Pampers Premium Protection – Maandbox

Geen enkele ouder kan zonder luiers en deze Pampers zijn geschikt voor baby’s met een gewicht van vier tot acht kilo.

Pluspunten:

 • Zodra je door hebt hoe hard je kleintje groeit, weet je of deze maandbox een goed idee is. Met 240 luiers moet je in ieder geval een tijdje vooruit kunnen.
 • Wat ons opvalt is dat de binnenkant van de luier echt de ontlasting absorbeert, waardoor de huid van je baby niet snel geïrriteerd kan raken.

Minpunten:

 • We merken wel dat de luier minder goed bij plas zijn werk doet. Het is voorgekomen dat het bedje dan toch wat vochtig was.

2.      Zwitsal Lotion Billendoekjes – Voordeelverpakking met 1560 stuks

Bij het verschonen van je baby heb je billendoekjes nodig. Deze van Zwitsal zijn favoriet.

Pluspunten:

 • Je kunt maar beter een voordeelpak aanschaffen, want deze doekjes heb je voor lange tijd nodig en je hebt ze ook hard nodig. Soms gebruik je meerder billendoekjes bij een verschoonbeurt.
 • We vinden de geur natuurlijk heerlijk, maar de werking van de lotion die in de billendoekjes zit, is ook goed.

Minpunten:

 • Net als bij vochtig toiletpapier voor volwassenen of tissueboxen is het ook bij deze billendoekjes soms lastig om de doekjes er een voor een uit te krijgen. Dit werkt uitdroging van de doekjes en daarmee verspilling in de hand. Daarnaast is het onhygiënisch om de doekjes maar terug te duwen in de verpakking.

3.      Zwitsal Talkpoeder – Voordeelverpakking met 6 x 100 gram

Zelf heb je ze misschien niet (meer), maar bij baby’s is sprake van plooitjes in de huid die vochtig kunnen blijven. Talkpoeder helpt dit vocht tegen te gaan.

Pluspunten:

 • Zwitsal talkpoeder vinden we niet alleen fijn werken bij deze huidplooitjes, maar ook bij billetjes die wat geïrriteerd zijn.
 • Ook bij dit product van Zwitsel zijn we gecharmeerd van de geur die zo typisch is voor Zwitsal.

Minpunten:

 • Je moet wel goed leren doseren bij talkpoeder, anders wordt het een witte wereld.

4.      Bepanthen Baby Zalf bij rode babybilletjes

Wil je geen talkpoeder gebruiken, maar wel de irritaties op de billetjes van je baby tegengaan? Dan is er deze zalf van Bepanthen.

Pluspunten:

 • Dit is een van de best verzorgende producten voor een schrale en pijnlijke huid. Zelfs als volwassenen zouden we dit product gebruiken.
 • Door de witte kleur van de crème zie je goed of je een stukje huid al ingesmeerd hebt.

Minpunten:

 • Deze zalf is duurder dan het merkloze product dat je bij de apotheek krijgt en grotendeels dezelfde werking heeft.

5.      Korbell Luieremmer navulling

Heb je luiers in huis? Dan heb je ook een manier nodig om ze kwijt te kunnen zodra ze gevuld zijn. Een luieremmer met speciale zakken is dan ideaal. Deze zakken zijn van Korbell.

Pluspunten:

 • Er kan 15 liter in deze zakken voor de luieremmer en ze houden de stank goed tegen.
 • De gebruiksaanwijzing maakt goed duidelijk hoe je de zak in de emmer moet doen om goed te kunnen werken.

Minpunten:

 • Blijkbaar zijn er geregeld aanbiedingen en is de eerste plek waar je ze tegenkomt niet altijd de goedkoopste. Goed shoppen dus.

6.      Zwitsal Goedemorgen Vochtige Washandjes – Voordeelverpakking met 6 x 20 stuks

De vochtige washandjes van Zwitsal zijn ideaal voor onderweg of op vakantie.

Pluspunten:

 • Met een voordeelpak ben je veel gunstiger uit, zeker als je weet dat je er wel 120 kunt gebruiken in de komende dagen of weken.
 • De vochtige washandjes zijn gebruiksklaar. Je hoeft er dus niets meer op te smeren of ze nat te maken om te kunnen laten werken.

Minpunten:

 • We merkten dat het soms lastig is om wanneer je al bezig bent met je baby, de verpakking open te doen en er een washandje uit te halen.
 • Echt milieuvriendelijk is deze oplossing van een washandje natuurlijk niet. We zouden ze niet voor elke dag thuis adviseren.

7.      Naïf voordeelverpakking – natuurlijke baby wasgel & shampoo – 2 tubes van ieder 200 ml

Naïf is steeds populairder aan het worden en dat komt omdat het merk er prat op gaat dat er alleen maar natuurlijk ingrediënten in verwerkt zijn.

Pluspunten:

 • Wat wij vooral waarderen – behalve de werking van de wash en shampoo natuurlijk – is dat dit product nou eens een keer niet uit het buitenland gehaald wordt. Je hebt te maken met een product van Hollandse bodem.
 • De tube is makkelijk te openen, doseert handig en sluit weer goed.

Minpunten:

 • Goedkoop is dit product niet, maar daar krijg je ook wel wat voor terug.

8.      Naïf Natuurlijke badschuim – voor baby en kind – 500ml

Van hetzelfde merk is deze badschuim.

Pluspunten:

 • Voor een fles van 500 milliliter en de eerlijke ingrediënten, vinden wij deze badschuim de prijs waard.
 • De badschuim is niet agressief voor de huid en ruikt heerlijk.

Minpunten:

 • Op de verpakking staat badschuim, maar we vinden het product eigenlijk helemaal niet zo veel schuimen. Voor baby’s vinden we dit niet erg, maar iets oudere kindjes zullen de schuim wel missen tijdens het badderen.

9.      Naïf Natuurlijke babyolie – voor baby en kind- 100 ml

Na het haren wassen en in bad gaan, wordt het tijd voor het insmeren van de huid. De baby oil van Naïf  scoort ook weer hoog.

Pluspunten:

 • Wederom zitten er alleen maar natuurlijke ingrediënten in dit product van Naïf.
 • We gebruikten het niet alleen na het in bad gaan om de huid weer van voedingsstoffen te voorzien, maar ook tussendoor voor een babymassage. De olie is niet supervettig en toch masseert hij lekker in.

Minpunten:

 • Aangezien het olie is en de fles niet supergroot is, moet je wel opletten met het in je hand doen van de olie. Je krijgt er snel te veel uit als je niet oplet.

10.   Zwitsal Frozen Snoetenpoetsers – Voordeelverpakking met 12 x 40 stuks

Elke ouder heeft als de kinderen nog klein zijn wel toetenboeners of snoetenpoetsers in zijn tas. Het helpt net even het gezicht op de handjes van je kleintje schoon te houden gedurende de dag.

Pluspunten:

 • Dit product werkt prima als je even niet in de buurt van een wasbak bent.
 • In verhouding zijn de snoetenpoetsers veel goedkoper dan de vochtige washandjes, terwijl je ze vaak met hetzelfde doel gebruikt.

Minpunten:

 • Je hebt verpakking met een degelijke sluiting in de vorm van een klepje dat je dicht klikt, maar je hebt ook gewoon de plakstrip die je weer naar beneden doet. De plakstrip laat de doekjes echter snel uitdrogen. Wij zouden daarom altijd even letten op het soort sluiting bij dit soort doekjes.

Beste uit de test

Naïf verdient wat ons betreft een extra vermelding in deze review. Een eerlijk product dat geen vervelende ingrediënten stiekem toevoegt, mag vaker een platform krijgen. Wij zijn fan van de geur en de werking. Ook het feit dat deze producten uit Nederland komen, doet ons deugd. Gelukkig wordt de lijn met producten voor baby’s en kinderen steeds verder uitgebreid.


Natuurlijk, hier is een uitgebreidere en creatieve aanpak:


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

De verzorging van je baby vraagt in het begin meer tijd en aandacht. Kies daarom producten die niet alleen goed werken, maar die je zelf ook lekker vindt. Durf ook een keer te wisselen van product, zodat je zeker weet wat goed werkt voor jouw baby. Misschien kom je zo nog iets beters tegen en wil je graag overstappen. Deze review kan daar zeker aan bijdragen.