Heb je een ruimte waar je je rondkruipende baby niet in wilt laten, of wil je voorkomen dat de eerste stapjes van je kind richting het trapgat gaan? Dan doe je er verstandig aan om een traphekje (of meerderen) te kopen. Je krijgt ze in diverse materialen en afmetingen. De sluiting kan nogal eens verschillen, dus je doet er goed aan om je voor de aanschaf te verdiepen in traphekjes. Vandaar deze review met de tien beste traphekjes om je baby veilig te houden.

Het vinden van het perfecte traphekje

Een traphekje kun je natuurlijk ook voor andere doeleinden gebruiken. Je hebt een hond die niet in de keuken mag komen, of je hond heeft puppies en die wil je tijdens het poetsen van je huis even in de bijkeuken apart houden van de stofzuiger, omdat ze die veel te leuk vinden en je dan niks gedaan krijgt. Voor de meesten geldt echter dat het traphekje in huis gehaald wordt om kinderen op een veilige afstand van gevaar te houden.

Onze topper: dit is het beste traphekje

Het traphekje van het merk A3 Baby & Kids wint in deze test en dat komt vooral door de uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. Ook de breedte van het traphekje valt op, want de meeste traphekjes kun je een paar centimeter breder maken, maar bij dit traphekje van A3 Baby & Kids zit er een verschil van maar liefst 40 centimeter tussen de smalste en breedste mogelijkheid. Je schroeft het hekje vast en klemt het niet, dat is ook veiliger tijdens het gebruik.

Snel overzicht: Deze hekjesraden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste traphekje A3 Baby & Kids Traphekje: Dit traphekje kwam als best uit onze test op het gebied van stevigheid en stabiliteit.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budget traphekjeNoma Veiligheidshekje: Ondanks de lage prijs vinden we dit traphekje nog steeds uitstekend!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste traphekje van groter formaatBabyDan Premier PLUS: Dittraphekje met breedte van maximaal 99.8 cm vinden we het meest geschikt voor de bredere trappen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij traphekjes?

Wij gaan altijd voor veiligheid, of het nu voor onszelf als volwassenen of voor kinderen is. En in de beginfase van het hebben van een kleintje in huis, ben je je helaas nog niet altijd bewust van hoeveel gevaar er in je huis kan zijn. Je bent je eigen ruimte namelijk gewend en kunt je maar moeilijk verplaatsen in de ervaring die een baby of kind in jouw woonruimte heeft. Door na te denken over de aanschaf van een traphekje, ga je ook nadenken over andere veiligheidsmaatregelen.

Waarom altijd kritisch blijven bij traphekjes?

Je kunt wel zeggen dat je een traphekje verkoopt, maar hoe weet je nou dat je een degelijk product in huis haalt. Een doos zegt niks meer en lang niet altijd staat er een exemplaar in de showroom waar je aan kunt voelen of het ook echt wel zo stevig is als het lijkt.

Eerder noemden we de sluiting al. Deze moet voorkomen dat je kind het open krijgt en alsnog een ruimte in of trap af gaat. Maar die zelfde sluiting moet wel te bedienen zijn voor volwassenen. Denk maar eens aan de keer dat je – voordat je zelf kinderen had – bij iemand op bezoek was met een hekje bovenaan de trap. Ze hebben hartelijk kunnen lachen om je gestuntel en gepruts om het trapje open en weer dicht te krijgen. Dat mag niet gebeuren als er kinderen bij zijn.

Is een traphekje wel echt zo handig als het lijkt?

Hier kunnen we kort over zijn. Je koopt geen traphekje om de ruimte in huis te vullen en ruimten af te scheiden van elkaar omdat je dit leuk vindt. Een traphekje heeft een bepaald nut en van dat nut moet je overtuigd zijn bij de aanschaf. Je wilt duidelijk een gebied afbakenen met een bepaald doel. Het kan zijn dat je je kind niet bij de oven of het fornuis wilt hebben. Een bijkeuken waar veel rommel ligt of de was gedaan wordt, kan een plek zijn die je af wilt schermen. Alles voor veiligheid.

Wat belooft de fabrikant van traphekjes meestal?

 • Fabrikanten zeggen altijd dat hun traphek veilig is, want anders verkopen ze er geen enkele van. Toch zijn er keurmerken die eisen stellen of tests doen om de veiligheid grondig te onderzoeken. Het label bewijst dan of het traphekje voldoet.
 • Ze beloven bepaalde afmetingen te leveren, maar hier kan best eens een paar millimeter verschil in zitten en als je dan denkt dat het precies past, is het helaas net te klein.
 • Fabrikanten bieden verschillende manieren van bevestigen. Thuis wil je het liefst stevig pluggen en schroeven, terwijl je op vakantie het liefst een traphekje tussen twee wandjes klemt en geen permanente beschadigingen aan het huurhuisje veroorzaakt.

Waar op letten bij traphekjes? Criteria bij deze review

Bij zoveel keuze in traphekjes moet je weten waar je naar op zoek bent. Alleen een mobiel of permanent traphekje zorgt al voor andere hekjes en andere eisen. Wij keken in ons onderzoek naar traphekjes naar de volgende aspecten:

 • Materiaal – het soort materiaal, de dikte en de afwerking
 • Bevestigingselementen – sluiting, overgangen, maar ook koppelstukken en bevestigingswijze van het gehele traphekje
 • Breedte en flexibiliteit – kun je het traphekje inkorten of verlengen en hoe stevig is het dan nog?
 • Veiligheid van de sluiting – hoe gecompliceerd is het voor kinderen om het traphekje open te krijgen?

Hoe zijn de traphekjes getest? Onze resultaten

We hebben diverse traphekjes aangeschaft om ze zelf te testen. Hierbij hebben we verschillende situaties nagebootst, zoals een traphekje boven- of onder aan een trap, een traphekje tussen de deurpost of een traphek naar het balkon.

Bij elke test hebben we gekeken naar het gemak voor de volwassene en de veiligheid voor het kind in de ruimte. Doet het traphekje ook werkelijk wat het moet doen?

De top 10 met beste traphekjes

1.     A3 Baby & Kids Traphekje

Dit veiligheidshekje is er in verschillende kleuren, zoals zwart, wit en zilver.

Pluspunten:

 • Je kunt dit hekje plaatsen tussen wandjes van minimaal 76 centimeter en de breedst mogelijke maat is 116 centimeter en je schroeft het vast.
 • Om het hekje open te krijgen moet je twee acties tegelijkertijd uitvoeren en dit voelt veilig aan voor volwassenen. Een kind lukt dit niet.
 • Dit traphekje voldoet aan Europese normen en dat voel je ook aan de kwaliteit van het product.

Minpunten:

 • Wanneer je de volle 116 centimeter wilt overbruggen, wordt het geheel iets zwakker, doordat je het hekje helemaal uittrekt. Je kunt dan overwegen wat extra stevigheid aan te brengen.

2.      Babydan Danamic Traphekje – 73 t/m 87 cm

Dit traphekje schroef je niet vast, maar klem je tussen twee plaatsen in.

Pluspunten:

 • De lengte kun je zelf instellen tussen de 73 en 87 centimeter. Vanwege het klemmen tussen twee plekken werkt dit perfect tussen de stijlen van de deur.
 • Het handige van dit traphekje vinden wij de indicator. Deze laat namelijk zien dat het op de juiste manier bevestigd is.

Minpunten:

 • Dit traphekje vinden wij zelf vooral handig wanneer je het regelmatig wilt verplaatsen, zoals bijvoorbeeld wanneer je het meeneemt op vakantie. Voor thuis zouden wij toch voor een permanente oplossing kiezen met schroefbevestiging.

3.      Noma Veiligheidshekje Easy Pressure Fit 75-82 cm metaal

Ook dit traphekje klem je tussen twee verticale elementen in.

Pluspunten:

 • Wat wij superhandig vinden is dat dit hekje naar twee kanten open kan. Als je je baby of een wasmand aan het tillen bent, hoef je niet ingewikkeld het hekje naar je toe te openen, maar gaat het altijd met jouw looprichting mee. Dit voorkomt ongelukken.

Minpunten:

 • Dit is een van de goedkopere traphekjes in deze review en dat zie je soms aan de afwerking van het product.

4.      Munchkin Traphekje – 63,5 t/m 102 cm

Het traphekje van Munchkin wordt weer met schroeven bevestigd en zit hierdoor stevig vast op de plek waar je het hangt.

Pluspunten:

 • De afmeting van de opening die je wilt overbruggen mag tussen de 65 en 102 centimeter zijn.
 • Je hebt het hekje snel geopende door aan een zijde op te tillen en uit de sluiting te halen.

Minpunten:

 • Voor oudere kinderen vinden wij deze sluiting te eenvoudig. Er zit geen extra zekerheid ingebouwd waarbij je (zoals bij de nummer een in onze top tien) twee handelingen tegelijk uit moet voeren om het hekje te openen.

5.      A3 Baby & Kids Oslo Traphekje – 71-102 cm

Wat ons direct opvalt is de bredere spijlen in dit traphekje ten opzichte van de eerdere modellen in deze review.

Pluspunten:

 • Dit traphekje schroef je vast aan de muur of deurpost en zit daardoor stevig op zijn plek.
 • Bij het op maat maken (tussen 71 en 102 centimeter breed) schroef je de rest van de constructie definitief vast en dit komt de stevigheid ten goede.

Minpunten:

 • De montage van het hekje kan enige tijd in beslag nemen, maar wij zijn er wel van overtuigd dat de veiligheid van je kind de tijd die je aan het secuur bevestigen spendeert waard is.

6.      Safety 1st Easy Close Natural Wood

Wat wij prettig vinden aan dit traphekje is de warme uitstraling door het naturel hout dat gebruikt is.

Pluspunten:

 • Je klemt dit traphekje op de plek waar je het wilt hebben en kunt het dus ook verplaatsen zodra je kind meer ruimte in huis mag krijgen.
 • De sluiting hebben we geprobeerd en dit voelt heel gebruiksvriendelijk aan. Je hoeft geen twee handelingen te doen en toch krijgt een kind dit niet makkelijk open door de kracht die je met je duim zet terwijl je met de overige vingers het traphekje beweegt.

Minpunten:

 • Andere traphekjes kunnen grotere openingen aan. Bij dit traphekje is dat maar tussen de 73 en 81 centimeter.

7.      BabyDan Premier PLUS Klemhek

Van hetzelfde merk als de nummer twee op deze lijst is dit traphekje, maar nu in een maat die tussen de 93 en 100 centimeter kan overbruggen.

Pluspunten:

 • Dit traphekje is ideaal voor het gebruik bij trappen en het mooie is dat je bij andere traphekjes dan vaak extra elementen moet kopen en bij deze van BabyDan ben je in een aankoop klaar.
 • Je hoeft niet te boren en schroeven en kunt het hekje gewoon klemmen.

Minpunten:

 • Dit traphekje is wel veel lastiger met een hand open te krijgen. Dat hebben we bij andere traphekjes handiger gezien.

8.      Kidsriver Basic Traphekje

Ook dit trapje valt op vanwege de mogelijkheid tot flexibel instellen.

Pluspunten:

 • De ruimte die je wilt afzetten mag tussen de 61 en 107 centimeter zijn.
 • Door het traphekje vast te schroeven aan de muur, zit het goed op zijn plek.

Minpunten:

 • Voor wat betreft de stevigheid van het traphekje zelf vinden wij dit model het minst veilig. Het oogt ook best fragiel, al doet het wel wat het moet doen.

9.      Noma ikon traphekje – aluminium

Dit traphekje ziet er misschien niet heel fraai of aantrekkelijk uit, maar het is zeer stevig en dat zie je er ook meteen aan.

Pluspunten:

 • Alle spijlen, horizontale constructie-elementen en zijdragers hebben dezelfde dikte.
 • Je schroeft dit traphekje vast op zijn plek en dit mag tussen de 62 en 104 centimeter breed zijn.

Minpunten:

 • Ook al is dit niet het mooiste veiligheidshekje, we konden verder geen minpunten in het gebruik ontdekken.

10.   BabyDan – Premier – Klemhek met gratis wall-cups

Dit traphekje komt met 5 spijlen die je ter uitbreiding kunt bevestigen en dan kun je een opening van tussen de 105,5 en 112,8 centimeter overbruggen.

Pluspunten:

 • Dit traphekje ziet er stevig uit en voelt ook degelijk aan tijdens het gebruik.
 • Je kunt zelf de draairichting bepalen.

Minpunten:

 • Het openen met een hand is even oefenen, maar lukt uiteindelijk wel.
 • Samen met de nummer negen op deze lijst is dit het duurste traphekje. Wij zouden dan toch eerder de Noma Ikon aanschaffen in verband met de superdegelijke constructie.

Beste uit de test

Wanneer je niet gebonden bent aan een bepaald budget en het uiterlijk van het traphekje je niet zoveel interesseert, zouden wij voor de Noma Ikon gaan. De aluminium basis van dit veiligheidshekje voelt gewoon stukken beter aan dan de overige hekjes.

Voor een bedrag rond de veertig euro valt de Safety 1st in Natural Wood ook positief op. Vooral bij de sluiting merk je grote verschillen met anderen. Het is eenvoudig voor volwassenen om dit traphekje te openen en sluiten, terwijl kleintjes er zich geen raad mee weten.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

Een traphekje plaats je niet zomaar voor de lol. Hoewel we snappen dat je het het liefst zo min mogelijk wilt laten opvallen in je interieur, zouden wij adviseren toch vooral op de werking en veiligheid van het hekje te letten bij de aanschaf. Verder is het bestuderen van de plek waar het moet komen essentieel, want niet elk hekje kan zomaar op elke plek bevestigd worden.