In het begin drinkt je kleintje vooral borstvoeding en op een gegeven moment ga je wellicht over op andere melk die geschikt is voor baby’s. Daarna volgt een interessante fase die de meest bijzondere foto’s op kan leveren. Je kindje gaat over op babyvoeding en die smaken kunnen nogal eens gekke bekken als gevolg hebben. Eigenlijk is dit de eerste introductie naar nieuwe smaken en je ziet al snel of iets bevalt, of dat het snel weer het monde uitkomt.
Disclaimer vooraf: wij geven géén gezondheidsadvies rondom babyvoeding
Wij doen geen enkele aanbeveling rondom gezondheidseffecten of medische voordelen van babyvoeding. Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheid- of veiligheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.
De enige website waar je feitelijke, wetenschappelijk bewezen uitspraken over gezondheid en consumptie kunt vinden, is de European Food Safety Authority. Neem alleen wat aan van die website en neem geen gezondheidsclaims aan van onze en andere websites.
De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn voor kinderen en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.
Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer.
Belangrijke mededeling: borstvoeding verdient altijd de voorkeur
Babyvoedingsproducten mogen moeders er nooit van weerhouden om borstvoeding te geven. Iedere andere soort voeding voor je baby mag alleen worden gebruikt op advies van een healthcare professional. Alleen als een baby ouder is dan zes maanden, mag het een van de commerciële producten krijgen. En dan mag het louter een onderdeel van de gevarieerde voeding zijn. Het mag in ieder geval in de eerste zes maanden nooit gebruikt worden als vervanging van de moedermelk.
Waarschuwing: aan onjuiste bereiding en bewaring zijn risico’s voor de gezondheid verbonden. Als je onze website verlaat om een babyproduct te kunnen bestellen, val je niet meer onder onze verantwoordelijkheid.
Wij maken geen reclame voor babyvoeding
Je vindt bij ons géén links naar bestelpagina’s via dit blogartikel. Dit is dan ook louter een blogartikel met meningen.
Beetje bij beetje overstappen van vloeibaar naar vast voedsel met babyvoeding
Iedereen die zelf kinderen heeft gehad of die heeft mogen babysitten op kleine nichtjes of neefjes, herkent de lucht van de verschillende soorten babyvoeding die verwarmd wordt. Je ruikt het warm gemaakte prakje door de geur van worteltjes en erwtjes, of de typische geur van een fruithapje met banaan of kiwi dringt je neus binnen. Zodra het tijd wordt om over te stappen naar iets anders dan flesvoeding, begint de uitdaging om je kleintje te laten proeven wat er allemaal is.
Onze babyvoeding winnaar: dit is de beste
De groente- en fruithapjes kun je indelen naar leeftijd. Eigenlijk alle merken doen dit door een aantal maanden te benoemen van waaraf je het potje mag geven. De ingrediënten zorgen ervoor dat je baby alle vitaminen en mineralen binnen krijgt die het nodig heeft om goed te kunnen groeien. Over het algemeen vinden baby’s die net overgaan op potjes fruit lekkerder dan groente. Daarom is het Olvarit Fruithapje dat je vanaf vier maanden mag geven favoriet bij ons.
Snel overzicht: Deze babyvoeding raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Onze #1 beste babyvoeding | Olvarit Variatiemenu Fruit: Deze fruithapjes komen het best uit onze test aangezien ze een smaakvolle en sterk samengestelde inhoud hebben. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Beste biologische babyvoeding | NaturNes Bio Doperwten Broccoli: Deze potjes op groentebasis vinden we een sterke basis bieden als babyvoeding. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Beste babyvoeding voor 12+ maanden | Olvarit Variatiemenu: Wederom vinden we deze potjes van Olvarit het meest geschikt, maar ditmaal voor iets oudere baby’s. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Waarom reviewen wij babyvoeding?
We kunnen het ons niet meer herinneren dat we echt zelf een heel potje gegeten hebben, maar een klein hapje proeven of het niet te heet voor de kleine is, dat weten we nog wel. De smaken liggen heel dicht bij wat je zelf gewend bent om te eten, al maak je misschien andere combinaties en heeft babyvoeding voor de allerjongsten meestal geen vlees als ingrediënt. Misschien ga je na een tijd wel je eigen hapjes in de blender maken op basis van wat je die avond hebt gekookt, maar nu nog niet.
Waarom kritisch blijven bij babyvoeding?
Natuurlijk is er de laatste tijd veel te doen om voedsel op biologische basis en ook de E-nummers hebben een negatieve bijklank gekregen. En dat terwijl er ook goede E-nummers zijn die ervoor zorgen dat de inhoud van een potje fruit of groente lang genoeg houdbaar blijft. Je kunt daarom – indien je kindje niet goed reageert op babyvoeding – het beste kijken wat de echte ingrediënten zijn en of je iets op het label kunt vinden dat die reactie bij je baby veroorzaakt.
Eerste sceptische reactie op babyvoeding van onze kant
Heel eerlijk? Er zijn ook smaken of geuren die we zelf niet echt kunnen pruimen. Soms maak je een potje warm en doe je het deksel eraf en dan draai je die het liefst meteen weer terug. Toch is het belangrijk om je kind van alles op jonge leeftijd te laten proeven, ook al vindt het het misschien niet meteen lekker. Zo ontwikkelt je baby zich. Zou je dit niet doen en alleen maar geven wat het in eerste instantie lekker lijkt te vinden, dan eet het waarschijnlijk alleen maar fruithapjes met banaan.
Wat beloven de fabrikant van babyvoeding zoal?
- Ze zeggen allemaal dat ze pure ingrediënten gebruiken voor de inhoud van een potje, terwijl je al weet dat dat niet altijd 100% het geval is.
- Fabrikanten zetten een ‘vanaf leeftijd’ op de verpakking, terwijl je daar misschien best een beetje mee kunt schipperen.
- Er zijn producten die biologische babyvoeding garanderen, maar de vraag is of dit alleen het label ‘bio’ krijgt, of dat het ook echt biologisch is. Je kunt het maar moeilijk controleren.
Waar op letten bij babyvoeding? Criteria bij deze review
Het allerbelangrijkste bij babyvoeding is de gezonde inhoud en de smaak. We hebben in ons onderzoek daarom rekening gehouden met de volgende maatstaven:
- Ingrediënten – versheid en herkomst ervan, welke ingrediënten zorgen voor houdbaarheid?
- Variatie – heeft een merk zowel groente- als fruithapjes en hoeveel verschillende soorten zijn er?
- Prijs en kwaliteit – hoe is de smaak, is het niet te zoet, niet te zuur en vinden we het zelf lekker genoeg om aan de baby te geven?
Hoe hebben we babyvoeding getest? Onze ontdekking
Een smaaktest doet het bij ons team van testleden altijd goed. En natuurlijk geven we niks aan onze spruit zonder het eerst zelf te testen, dus zo zijn we ook begonnen. We hebben de beschikbare potjes met groente (en soms vlees) en fruithapjes gekocht en een van ons heeft – indien het om exact dezelfde ingrediënten ging – de voeding uit de potjes gehaald en in testschaaltjes gedaan, zodat we konden proeven zonder te weten van welk merk het was.
De top 10 met beste babyvoeding
In deze set krijg je 12 potjes met fruithapjes in de smaken banaan, appel/perzik, appel/mango/banaan en peer.
Pluspunten:
- Deze fruithapjes kun je al vanaf een leeftijd van vier maanden introduceren.
- De smaken zijn lekker zoet en fruitig en zo kan je baby wennen aan iets anders dan alleen maar melk.
Minpunten:
- Sommige fruithapjes vonden wij toch wat aan de zure kant, terwijl we hadden verwacht dat het om zoete smaken zou gaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij banaan.
2. HiPP BIO maaltijd vanaf 4 maanden – Worteltjes met Aardappel
De potjes van HiPP Biologisch worden samengesteld met hoge eisen aan de productie van de ingrediënten.
Pluspunten:
- Je kind krijgt door de samenstelling van de inhoud geen foute stofjes binnen met het hapje. Zo is er voor de smaak bijvoorbeeld geen extra zout toegevoegd aan de aardappel met worteltjes.
- Deze babyvoeding kan ook gegeven worden aan kleintjes die niet goed tegen gluten kunnen.
Minpunten:
- Je wilt eigenlijk weten waar deze biologische ingrediënten echt vandaan komen. Pas dan weet je of meer betalen voor een biologisch groentehapje het ook waard is.
3. NaturNes Bio Doperwten Broccoli – babyvoeding biologisch – vanaf 4 maanden
Dit groentepotje is voorzien van een duidelijk en aantrekkelijk label.
Pluspunten:
- De combinatie van broccoli met erwtjes valt goed in de smaak bij ons testteam.
- Het product is lekker op smaak en we herkennen de ingrediënten goed.
Minpunten:
- Een mooi label betekent natuurlijk niet automatisch dat iets een goed product is.
- Er blijkt wel wat zout in dit potje te zitten.
4. HiPP BIO maaltijd vanaf 6 maanden – Gemengde Groenten
Het tweede potje van HiPP in deze top tien bevat gemengde groenten in plaats van aardappel en wortel.
Pluspunten:
- Er zitten aardappels, wortels, bloemkool en erwtjes in dit groentepotje.
- De prijs per potje bij HiPP is wellicht iets duurder dan bij de hapjes van NaturNes, maar er zit ook meer inhoud in.
Minpunten:
- Sommige ingrediënten zorgen voor krampjes en dan moet je uitzoeken waar je kind op reageert. Dit is echter bij elk potje het geval.
5. NaturNes Bio Pastinaak Zoete Aardappel Kalfsvlees – babyvoeding biologisch – vanaf 6 maanden
Dit is het eerste potje met vlees in de top tien en je kindje mag dit eten vanaf ongeveer zes maanden oud.
Pluspunten:
- De smaken van dit potje met groente en vlees bevallen goed.
- De ingrediënten zijn van biologische herkomst.
Minpunten:
- Er zit wel griesmeelrijst toegevoegd aan dit potje en wij vragen ons af waarom het dan niet iets meer aardappel en pastinaak is.
6. HiPP BIO fruithapje vanaf 6 maanden – Appel Aardbei Framboos
Dit is het eerste fruithapje van het merk HiPP op deze lijst.
Pluspunten:
- De smaken van appel, aardbei, banaan en framboos zijn heerlijk zoet. Dit zouden we als volwassenen zelf nog wel willen eten als we geen ander fruit voor handen hadden.
Minpunten:
- Bij het geven van het fruithapje moet je wel letten op een lepel die diep genoeg is om de inhoud er goed op te laten liggen. Het kan wat vloeibaarder zijn dan je verwacht.
Dit is een zelfde set met fruitpotjes als bij de nummer een op deze lijst, maar nu is het voor oudere kindjes en zit er ook meer inhoud in een potje.
Pluspunten:
- De smaakcombinaties zijn heerlijk. Je kindje krijgt vaak vier verschillende fruitsoorten binnen.
- Je wilt je kind zoveel mogelijk smaken laten proeven en dat kan makkelijk met deze set.
Minpunten:
- Wanneer je kindje ouder wordt, kun je je afvragen of je niet beter echt fruit kunt pureren. Je krijgt dan versere vitamientjes binnen en bent vaker goedkoper uit dan zo’n kant-en-klaar potje.
8. HiPP BIO maaltijd vanaf 8 maanden – Spaghetti Bolognese
De volgende avondmaaltijd is spaghetti bolognese met een saus van rundvlees.
Pluspunten:
- Dit wordt waarschijnlijk de eerste keer dat je kind vlees en kruiden gaat proeven.
- De potjes zijn handig warm te maken en daarna makkelijk te geven.
Minpunten:
- Wij weten niet goed waarom er tarwemeel (naast spaghetti) toegevoegd is aan dit potje.
De derde set van smaken van Olvarit zijn groentepotjes die je vanaf acht maanden oud kunt geven.
Pluspunten:
- Aan de diverse groenten zijn bijvoorbeeld kip, ham of rundvlees toegevoegd. Zo kan je kindje wennen aan die smaken voordat het over gaat op vast voedsel.
Minpunten:
- Op het label staat allerlei informatie over waar de kippen rondlopen en waar het vlees vandaan komt. Je moet je afvragen of je dit allemaal moet geloven.
In deze set van Olvarit vind je weer andere combinaties van fruit en de potjes kunnen vanaf twaalf maanden gegeten worden.
Pluspunten:
- Twee van de vier potjes bevatten nog iets anders behalve fruit, zoals koek en zuivel. Dit kan net even voor lekkere afwisseling zorgen.
Minpunten:
- Wij vragen ons af hoeveel fruit je moet pureren om 200 gram (wat in dit potje zit) te krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld een halve banaan en halve sinaasappel bij elkaar mixt, krijg je dan 200 gram? Want dan ben je met vers seizoensfruit een stuk goedkoper uit.
Beste uit de test
Alle groentepotjes en fruithapjes scoren goed, maar je merkt wel dat ook smaken bij de panelleden kunnen verschillen. Soms verwacht je een zoete smaak bij een label en is het zuurder dan je gedacht had. Ook was er verschil tussen wat je aan ingrediënten kon proeven. Zo herkende de een duidelijk de smaak van mango, terwijl de ander het meer perzik vond. Bij dit soort fruitpotjes blijft dat natuurlijk lastig. Het gemak van een potje weegt echter vaak op tegen het zelf moeten bereiden.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Ontdek welke babyflessen het meest aanbevolen worden door ouders.
- Wat zijn de beste papflessen voor jouw baby? Vind het hier uit.
- Benieuwd naar de beste kolfapparaten op de markt? Klik dan snel hier.
- Op zoek naar de meest comfortabele baby-buggy’s? Wij hebben de topkeuzes op een rijtje gezet.
- Zorg voor een goede nachtrust voor jou en je baby met de beste babymatrassen.
Conclusie
Er zijn ouders die liever zelf een goed keukenapparaat aanschaffen om zeker te weten welke ingrediënten er in de groente- of fruithapjes zitten. Als je daar de tijd en energie voor hebt, is dat natuurlijk prima. In de tussentijd is het fijn te weten dat er potjes te koop zijn die ervoor zorgen dat je kind voldoende vitamientjes binnen krijgt om groot en sterk te worden.