Een zwangerschap is een bijzonder moment in het leven en voor sommigen blijft het bij die ene zwangerschap. Hoe weet je wat je te wachten staat? Wat gebeurt er allemaal met je lichaam en geest tijdens een zwangerschap? En van wie krijg je die unieke tips die voor jou het verschil kunnen maken? De lijst met boeken over zwangerschap zal je verder helpen in deze fase van je leven.

Inhoud van deze pagina:

Informatie, tips, ervaringen – wat zijn de boeken die je moet lezen?

Wanneer je voor het eerst zwanger bent is alles nieuw en onwennig. Als je al een twijfelaar bent, brengt het nog meer onzekerheid dan nodig is. Bij je huisarts, in de bibliotheek of op internet vind je genoeg informatie en verhalen van anderen, maar krijg je ook echt die informatie waar je behoefte aan hebt? De zoektocht naar de meest behulpzame en bijzondere boeken startte met deze centrale vraag in het achterhoofd. Wat waren we verrast door het aanbod. Dat was filteren geblazen.

Onze #1: dit boek mag je niet missen

Geboorte vol vertrouwen van Vivian Vietje vertelt je alles wat je moet weten om goed beslagen ten ijs te komen bij de bevalling. Aangezien de bevalling toch een van de meest spannende periodes gedurende de zwangerschap is en het leven daarna compleet is veranderd, zagen wij dit als onmisbare bron om jezelf te informeren en rust te brengen.

Snel overzicht: Deze zwangerschapsboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor voorbereiding op de bevallingGeboorte vol vertrouwen door Vivian Vietje: Dit boek biedt een uitgebreide basis over zwanger zijn en bevallen. Het beschikt over tips van professionals en bevat visuele ondersteuning in de vorm van filmpjes. De ontspanningsoefeningen zijn een pluspunt. Dit boek is voornamelijk geschikt voor lezers die een positieve benadering waarderen. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor aanstaande vadersKickstart je Vaderschap door Robin van Tilburg: Een essentieel boek voor de aanstaande vader. Het begeleidt je in het ondersteunen van je partner tijdens de zwangerschap en helpt je nadenken over je toekomstige rol als vader. Het behandelt unieke vragen die andere zwangerschapsboeken vaak negeren. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor dagelijkse updatesElke dag dichterbij; zwangerschapsdagboek door J.B. Carr: Dit boek biedt dagelijkse updates over de ontwikkeling van de baby in je buik. Het is gevuld met leuke feiten en interessante weetjes over wat er in je lichaam gebeurt. Echter, er is beperkte ruimte voor persoonlijke notities. >> Bekijk bij Bol.com

Waarom reviewen wij zwangerschapsboeken?

Juist het onbekende kan voor stress zorgen en dat is wel het laatste waar een zwangere vrouw op zit te wachten. Te veel stress is voor elk mens ongezond, maar als je zwanger bent kan het ook nog gevolgen hebben voor je baby. Je zorgt nu immers niet alleen maar meer voor jezelf, maar hebt ook dat kleintje dat in je buik groeit. Door jezelf te informeren en ervaringen van anderen te lezen, kun je een deel van de angst wegnemen en je voorbereiden op wat er komen gaat.

Waarom niet zomaar een zwangerschapsboek bestellen?

Ook al trekt de titel en kaft vaak de meeste aandacht, het gaat uiteindelijk om de inhoud van een boek. Het liefst wil je dan ook even de inhoudsopgave zien, zodat je kunt scannen of er voor jou relevante onderwerpen behandeld worden. Daarnaast denkt tegenwoordig iedereen een boek te kunnen schrijven en dat is toch lastiger dan je denkt. De structuur van een boek en de onderzoeken die erin verwerkt zijn, bepalen vaak hoe goed de inhoud uit de verg komt.

Twijfelen over het juiste zwangerschapsboek

Een boek kan best prijzig zijn en dan wil je wel direct vanaf het begin geboeid zijn door de inhoud en tot het einde waardevolle informatie lezen. Daarnaast vraagt een boek lezen tijd en heb je ruimte in huis nodig waar je het kunt bewaren. Om niet zomaar elk boek te bestellen, is een schifting nodig. Daar gaat ons redactieteam je vandaag bij helpen.

Wat beloven schrijvers of uitgevers van zwangerschapboeken?

 • De titel en ondertitel zouden een samenvatting moeten geven waar het hele boek over gaat. Soms dekt de titel echter niet de complete lading.
 • Betaal je de volle prijs voor een boek en is er geen aanbieding? Dan verwacht je ook kwaliteit. Vind je de boeken die tegenwoordig uitgebracht worden te modern geschreven? Dan kun je ook een ouder, tweedehands exemplaar proberen. Je kunt dan geen miskoop doen.

Waar let je op en welke criteria stonden centraal in deze review?

Wanneer je een boek koopt heb je een bepaalde verwachting. Dat gaat dan niet alleen over de inhoud, maar ook over de vorm. Voor ons waren de volgende zaken van belang:

 • Kwaliteit van de omslag (soort kaft, titel, illustratie)
 • Duidelijkheid van de inhoudsopgave met heldere structuur
 • In goed Nederlands geschreven tekst
 • Illustraties die iets toevoegen aan de inhoud
 • Inhoud over zwangerschap die past bij de persoonlijke behoefte

Boeken over zwangerschap selecteren: hoe en wat?

Ons redactieteam heeft eerst een quick scan gedaan van de beschikbare titels. Daar is vanuit eigen ervaring een eerste selectie uit gemaakt. Daarna is op internet gekeken of er een inkijkexemplaar was. Wij zouden altijd aanbevelen deze te bekijken, want zo kom je erachter of de inhoud aan je verwachting voldoet. Daarna is een tiental boeken besteld en binnen een maand is het team weer bij elkaar gekomen om een oordeel te vellen over welke boeken het waard zijn in de top tien te komen.

De top 10 beste zwangerschapsboeken

1.     Geboorte vol vertrouwen; Alles wat je wilt weten voor een goede voorbereiding op je bevalling, door Vivian Vietje

Dit is het ideale boek voor het verkrijgen van basiskennis over zwanger zijn en bevallen.

Pluspunten:

 • Je leest over de ervaring van anderen, maar krijgt ook tips van professionals die bevallingen begeleiden en weten wat werkt.
 • Bij het boek krijg je ook een aantal links naar filmpjes. Hierdoor ben je ook visueel voorbereid op wat er komen gaat.
 • De oefeningen helpen je te ontspannen.

Minpunten:

 • Dit boek is vooral gericht op vrouwen die een boek met een realistische, maar toch vooral positieve inslag willen lezen.

2.     Mama’en; Hét boek voor de vrouw die moeder wordt – Zorgen voor jezelf tijdens de zwangerschap, geboorte en kraamtijd, door Nina Pierson

Het doel van dit boek is je klaar te maken voor het moederschap. Het is niet zomaar iets dat je ‘erbij’ doet, maar je belangrijkste taak in dit leven wanneer je beslist om moeder te worden.

Pluspunten:

 • Dit boek maakt voortreffelijk duidelijk hoe je jezelf centraal moet stellen om een goede moeder te kunnen worden.
 • Het neemt je mee in alle veranderingen die plaatsvinden in lichaam en geest.
 • Het gaat niet alleen over de zwangerschapsperiode, maar ook over de periode na de bevalling.

Minpunten:

 • Sommige leden van ons team vonden de prijs van dit boek te hoog voor de inhoudelijke kwaliteit die het opleverde.

3.     12 Maanden Zwanger; Alles wat wij vinden dat jij moet weten over zwanger zijn en de eerste drie maanden als moeder, door Willemijn van Lochem en Martine Heemskerk

Deze praktische gids staat bol van de tips en antwoorden op vragen die je de eerste twaalf maanden hebt, nadat je weet dat je zwanger bent.

Pluspunten:

 • Dit boek gaat niet alleen in op het positieve, maar staat ook stil bij de mogelijke struikelblokken tijdens de zwangerschap of na de geboorte.
 • De persoonlijke informatie die de twee auteurs delen voelt en leest prettig.
 • Een beetje humor maakt het lezen van dit boek nog leuker en doeltreffender.

Minpunten:

 • Ondanks de uitgebreide informatie zit niet iedereen te wachten op de persoonlijke touch die in dit boek duidelijk aanwezig is.

4.     Kickstart je Vaderschap; Over vader worden en de beste start creëren als gezin, door Robin van Tilburg

Op een boekenlijst mag natuurlijk een boek voor aanstaande vaders niet ontbreken.

Pluspunten:

 • Ontdek hoe je als man je partner kunt ondersteunen tijdens de zwangerschap.
 • Dit boek helpt je na te denken over wat voor vader je wilt zijn en hoe je het gezin kunt vormgeven door jouw kwaliteiten als vader.
 • Het beantwoordt vragen die je in andere zwangerschapsboeken niet terug vindt.

Minpunten:

 • Bij ons testpanel werd al gauw duidelijk dat dit boek best wat dikker had mogen zijn of een vervolg had mogen krijgen. 

5.     Baby Reflux & andere onruststokers, door Stephanie Molenaar

Na de geboorte probeer je als gezin je ritme te vinden en daardoor kun je mogelijke problemen met je baby er maar moeilijk bij hebben. Dit boek gaat over de meest voorkomende zaken waar baby’s last van kunnen krijgen, zodat je het probleem snel herkent.

Pluspunten:

 • Er worden signalen beschreven die je kunt herkennen en plaatsen, waardoor een oplossing dichtbij is.
 • Het stappenplan is duidelijk en makkelijk te volgen.
 • De oplossingen zijn praktisch uitvoerbaar en het verschil zal dan ook snel bij je baby te bemerken zijn.

Minpunten:

 • In het specifieke geval van problemen met je baby zijn er geen verbeterpunten aan dit boek te ontdekken.

6.     Vrije Geboorte, door Anna Myrte Korteweg

Heb jij het gevoel dat je tijdens je zwangerschap in een molen terecht komt waar weinig ruimte is voor jou en je spiritualiteit? Dan is dit boek zeker een aanrader volgens ons.

Pluspunten:

 • Dit boek brengt je tijdens de zwangerschap en bevalling terug bij jezelf in plaats van je over te (moeten) geven aan wat anderen het beste voor je vinden.
 • Het geeft je meerdere keuzen waarvan je wellicht niet op de hoogte was.
 • Het gaat zelfs in op zaken als geboorte en dood, ook al is dit laatste niet altijd een onderwerp waar je tijdens je zwangerschap over wilt nadenken.

Minpunten:

 • Hoewel dit geen zweverig boek is, kan het op sommige vrouwen wellicht wel zo overkomen, waardoor het geen kans krijgt.

7.     Elke dag dichterbij; zwangerschapsdagboek, door J.B. Carr

Dit zwangerschapsdagboek is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook een fantastisch cadeau om aan een dierbaar iemand die zwanger is te geven.

Pluspunten:

 • Het boek neemt je dag voor dag mee in de ontwikkeling van de baby die in je buik aan het groeien is.
 • Het geeft je leuke feiten en interessante weetjes over wat er in je lichaam gebeurt.

Minpunten:

 • Het enige was jammer is bij dit boek, is dat je bij een dagboek verwacht dat er voldoende ruimte is om zelf voldoende erbij te kunnen schrijven en zoveel plek is er niet.

8.     Onder mama’s; Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap, door Sonia Pypaert

‘Onder mama’s’ gaat over zwangerschap, bevallen en de eerste periode nadat je baby geboren is.

Pluspunten:

 • De checklists zijn superhandig.
 • Er worden praktische tips gegeven en ook ongemakken die voor kunnen komen besproken.
 • Het boek gaat ook in op de rol van een moeder en wat er verandert in andere rollen die je vervult.

Minpunten:

 • Ons team had ook bij dit boek geen tips ter verbetering voor de auteur.

9.     Zwangere zaken; bewegen, bevallen, bijkomen, door Jeanette Godtschalk

Heb jij net geen behoefte aan een spirituele benadering van je zwangerschap? Dan is het Jeanette Godtschalk gelukt om de meest praktische en nuchtere gids te schrijven over wat je minimaal zou moeten weten.

Pluspunten:

 • Dit boek is duidelijk geschreven door een ervaringsdeskundige.
 • Het boek gaat niet te diep in op allerlei details, maar geeft wel de hoofdlijnen.
 • Er staan bruikbare tips in dit boek.

Minpunten:

 • Bij alle tips moet je altijd bij jezelf na blijven gaan of dat voor jou kan werken.

10.  De melkfabriek; waarom borstvoeding te gek is (en je je niet schuldig hoeft te voelen als het niet lukt), door Sofie van den Enk en Eva Munnik

Als laatste in deze top tien nog een boek met humor. Maak je je druk over het geven van borstvoeding? Sofie van den Enk helpt je relativeren. Alleen de titel maakt je al aan het lachen.

Pluspunten:

 • Dit boek vertelt op een geweldige wijze wat je minimaal zou moeten weten over borstvoeding geven.
 • Ook de man krijgt een plekje in dit boek over borstvoeding.

Minpunten:

 • Dit boek is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van de auteurs en bekenden van hen. Het is niet wetenschappelijk onderbouwd, mocht je daarnaar op zoek zijn. Desalniettemin zal dit boek je wel aan het denken zetten.

Beste uit de test

Er zijn maar weinig boeken die een spirituele touch hebben en daarom verkiezen wij ‘Vrije geboorte’ van Anna Myrte Korteweg als uitblinker op deze top tien lijst. Haar unieke kijk op zwanger zijn en alle keuzen die je hebt maar niet iedereen je wilt laten weten, maken dit een bijzonder boek dat veel gevolgen voor een zwangere vrouw kan hebben.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

Alle boeken op onze lijst vonden we absoluut de moeite van het lezen waard. De een haalde meer uit hoe je je goed kunt voorbereiden op de bevallingsfase, terwijl de ander juist het dagboek leuker vond om elke dag even stil te staan bij wat er groeit in jouw lichaam. Een panellid had al eens eerder slikproblemen met de baby ervaren en in deze periode was ‘Baby reflux’ van Stephanie Molenaar echt een uitkomst geweest.