Zwitsal is misschien wel het bekendste merk als het om verzorgingsproducten voor baby’s en kinderen gaat. Wij kennen niemand die de karakteristieke geur van Zwitsal niet herkent. Er zijn inmiddels zelfs producten voor volwassenen die hetzelfde keuren. Dat wil wel iets zeggen. Bij de shampoo is de geur fijn, maar is de werking echter nog veel belangrijker. Bij het wassen van het haar van je baby wil je namelijk niet dat het prikt in de oogjes. Vandaar deze review met babyshampoo.

Disclaimer vooraf: shampoo kan gevaarlijk zijn en wij geven géén gezondheidsadvies

Shampoo bevat sulfaten, wat huid en ogen irriteert. Dit is een van de belangrijke redenen waarom er babyshampoo bestaat, met minder sulfaten. Echter, alsnog doen wij geen enkele aanbeveling rondom gezondheidseffecten van shampoo. Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheid- of veiligheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

Wij doen geen enkele aanbeveling over de medische voordelen van babyshampoo. Deze website is enkel voor educatieve doeleinden. De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn voor kinderen en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer.

Zoeken naar de perfecte babyshampoo

Niets is vervelender dan een foute shampoo voor je baby gekocht hebben. Vanaf het eerste moment dat je de shampoo op het hoofdje doet en insmeert, merk je al dat de verpakking niet doet wat het belooft. De shampoo prikt namelijk wel en dat heeft als gevolg dat je een huilend (soms krijsend) en hangerig kind uit het badje haalt, want het heeft pijn en kan het niet anders aan je laten weten.

Onze topscorer: dit is de beste babyshampoo

De shampoo van Zwitsal met antiprik formule doet wel wat het zegt. Je moet het natuurlijk niet bewust en in grote hoeveelheden in de oogjes laten komen, want dan kan het nog steeds gaan irriteren. Maar over het algemeen hebben baby’s bij deze shampoo geen pijn of prikkend gevoel in de oogjes. Dat maakt deze shampoo een topper in zijn klasse.

Snel overzicht: Deze shampoos raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste babyshampooZwitsal babyshampoo: Deze shampoo van Zwitsal met de antiprikformule kwam als beste uit onze test.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste natuurlijke shampooNaïf Natuurlijke Shampoo: Deze shampoo vonden we het meest zorgvuldig samengesteld met natuurlijke ingrediënten.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste alles-in-1 babyshampooBurt’s Bees Babyshampoo: Deze shampoo komt ontzettend sterk uit onze test en biedt een gebalanceerde optie als verzorgingsproduct.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij babyshampoos?

Zoals we al eerder zeiden, kunnen wij het niet aanzien als een klein baby’tje lijdt. Of je nu vader of moeder bent, of nog geen kinderen hebt; een kind dat pijn heeft en verdrietig is, voel je diep in je hart. En bij shampoo en haren wassen is het niet eens nodig. Er zijn diverse producten van verzorgingsproducten – zowel wel als niet specifiek met de doelgroep baby’s in het achterhoofd – die uitvoerig met hun product getest hebben en het daarna pas als babyproduct op de markt brachten.

Waarom kritisch blijven bij babyshampoo en andere verzorgingsproducten voor baby’s?

Dat neemt echter niet weg dat de ene babyshampoo beter werkt dan de andere. En dat is ook niet erg, want als er genoeg keuze is, heb je ook wat om uit te proberen. Het één prikt misschien niet, maar heeft ook niet zo’n reinigende werking als je had verwacht. Het andere prikt ook niet, maar het haar van je baby ziet er na het wassen wel schoon uit en voelt wel lekker zacht aan. Je mag dus best hoge eisen stellen aan een product dat je direct op het lichaam van je baby gebruikt.

Is een babyshampoo wel echt goed voor hoofd en haar?

Hier zijn de meningen soms over verdeeld. Sommigen geven aan in de beginfase direct na de geboorte vooral met water te reinigen, terwijl anderen toch zeggen dat je het haar eens in de twee, drie, soms vier dagen wel mag wassen. Als ouder heb je snel door of het alleen met warm water wassen van hoofd en haar werkt bij jouw kind. Tegelijkertijd merk je het ook direct wanneer je kind uitslag krijgt van shampoo. Dan stop je er natuurlijk direct mee en zoek je naar alternatieven.

Wat belooft de fabrikant van babyshampoo meestal?

 • Geen enkele shampoomaker doet bewust stoffen in een shampoo die bepaalde ongemakken veroorzaken. Toch komt het wel voor dat een shampoo of ander lichaamsverzorgingsproduct dit effect heeft.
 • Fabrikanten proberen je over te halen een grotere verpakking te kopen, zodat je prijsvoordeel hebt.
 • Fabrikant zeggen dat al hun producten op verschillende huidtypen getest zijn en geen negatieve resultaten opgeleverd hebben, maar ook dit garandeert niet dat de shampoo op de huid van jouw kind niet zal reageren.

Waar op letten bij babyshampoo? Producteisen bij deze recensie

In ons onderzoek hebben we gekeken naar de volgende kenmerken van een shampoo voor baby’s:

 • Werking – de shampoo reinigt goed en prikt niet
 • Substantie – de shampoo is niet te dik, maar zeker ook niet te vloeibaar
 • Verpakking – het liefst zien we een milieuvriendelijke verpakking
 • Dosering – een pompje is ideaal om verspilling van de shampoo tegen te gaan

Hoe is de babyshampoo getest? Onze onderzoeksbevindingen

De shampoo speciaal voor baby’s is door ons aangeschaft en hierbij hebben we gezocht naar de fijnste en meest effectieve producten. We hebben ook gekeken naar de prijs, maar eigenlijk is dit voor ons van ondergeschikt belang als je een positief effect hebt kunnen bemerken. Bij de prijzen hebben we dan ook vooral gekeken naar het voordeel dat te behalen valt wanneer je meerdere verpakkingen tegelijkertijd koopt of van een andere aanbieding gebruik kunt maken.

Het effect van een babyshampoo hoef je niet per definitie op baby’s uit te proberen. Als het bij hen niet in de ogen prikt, doet het dat ook niet bij oudere kinderen of onszelf. We hebben in ons onderzoek daarom geen baby’s betrokken, mede ook omdat we een hele reeks aan shampoos getest hebben en we hen niet wilden onderwerpen aan mogelijke negatieve bijeffecten.

De top 10 met beste babyshampoo

1.     Zwitsal Shampoo voor baby – 200 ml

Dit is met recht de nummer een te noemen.

Pluspunten:

 • Zoals de verpakking ook zegt, prikt deze shampoo voor baby’tjes niet in de ogen.
 • De crème blijft lekker in de hand liggen en loopt niet snel tussen de vingers door.
 • Zolang je baby nog klein is, heb je van deze fles maar telkens een beetje nodig, waardoor je er lang mee doet.

Minpunten:

 • Zwitsal heeft ook een antiklit shampoo en dat is dan ook wat ons opgevallen is. De gewone shampoo haalt knoopjes in het haar er niet uit. Dat wordt na het wassen lastig bij het kammen van het haar, al is dit bij baby’tjes nog niet snel het geval.

2.      Zwitsal Shampoo voor baby – 700 ml

Heb je een tweeling gekregen of nog meerdere kleintjes in het gezin? Dan is deze fles met 700 milliliter een beter idee.

Pluspunten:

 • Je hebt 3,5 x zoveel inhoud, terwijl je in verhouding minder dan 2x zoveel euro voor deze inhoud kwijt bent dan bij de fles van 200 milliliter.
 • De werking van het product blijft hetzelfde.

Minpunten:

 • Het enige probleem bij een grote fles is dat omvallen met een dop die niet goed dicht is ook meteen betekent dat je meer verspild hebt.

3.      Zwitsal Baby Shampoo – Voordeelverpakking van 3 x 400 ml

Dit is dezelfde babyshampoo als bij nummer een en twee op onze lijst, maar nu heb je flessen met een pompje.

Pluspunten:

 • Het pompje maakt het veel makkelijker om te doseren.
 • In verhouding ben je voor deze voordeelverpakking – zelfs met pompje – veel minder kwijt dan bij de vorige twee shampoos in deze top tien.

Minpunten:

 • Het pompje is bij reizen lastiger, omdat een dop meestal beter afsluit en een pompje kan tijdens de reis nogal eens ingeduwd worden. Dan zit de inhoud van je tas of koffer bij aankomst onder de shampoo.

4.      Naïf Natuurlijke Shampoo – baby & kind – 200 ml

Naïf is een product dat in Nederland vervaardigd wordt. Het merk maakt verzorgingsproducten speciaal voor baby’s en kinderen.

Pluspunten:

 • De prijs van deze babyshampoo is vergelijkbaar met de fles Zwitsal (zonder pomp) van 200 milliliter.
 • Er zitten geen vervelende of schadelijke stoffen in deze babyshampoo.

Minpunten:

 • Zoals het merk ook zelf aangeeft, zijn hier geen middelen aan toegevoegd die de shampoo extra laten schuimen. Als je dit niet gewend bent, denk je dat er iets mis is met deze shampoo. Onze aanbeveling: kijk vooral naar het effect en niet naar de manier van schuimen.

5.      Zwitsal Baby Shampoo en Conditioner – Voordeelverpakking van 4 x 200 ml

Deze set bestaat niet alleen uit een babyshampoo, maar ook uit een conditioner.

Pluspunten:

 • Ook dit product kan gewoon bij pasgeboren baby’s gebruikt worden ter verzorging van het haar.

Minpunten:

 • Wij vragen ons wel af of babyhaar al een conditioner nodig heeft. Is dit meer voor de ouders of echt voor het kind?

bol.com/nl/nl/p/zwitsal-baby-2-x-shampoo-en-2-x-conditioner-4-x-200-ml-voordeelverpakking/9300000024724266/?bltgh=rV3POYD7RkTYwNhxvxVJVA.h4WgZ4GVJnCgUaSDxoZM8A_0_33.43.ProductTitle

6.      Burt’s Bees Babyshampoo – 235 ml

De babyshampoo van Burt’s Bees kan gebruikt worden bij pasgeboren baby’s.

Pluspunten:

 • Deze shampoo prikt niet in de oogjes en maakt het haar lekker zacht en gezond.
 • Wij vinden dit een shampoo die heerlijk ruikt, ook al heeft het niet die karakteristieke Zwitsal geur die we zo gewend zijn.

Minpunten:

 • Tijdens de testperiode hebben we geen negatief commentaar over deze babyshampoo mogen ontvangen.

7.      Neutral 0% Baby Shampoo Parfumvrij – Voordeelverpakking van 3 x 250 ml

Neutral staat bekend om de parfumvrije producten. Behalve bijvoorbeeld wasmiddel is er dus ook babyshampoo.

Pluspunten:

 • Deze shampoo is geschikt voor baby’tjes met een gevoelige huid en er zitten geen kleurstoffen in.
 • Met de set die samen 750 milliliter shampoo bevat, doe je lekker lang.

Minpunten:

 • Bestel je online of zie je bij de drogisterij een aanbieding? Lees dan altijd de kleine lettertjes goed, want het is voorgekomen dat we dachten een bepaalde hoeveelheid te krijgen, terwijl dit daarna niet het geval bleek te zijn.

8.      Weleda Calendula Baby Haar- en Bodyshampoo – 200 ml

Weleda is vooral bekend van verzorgingsproducten voor volwassenen, zoals bijvoorbeeld massageolie, maar ook dit merk heeft babyshampoo in het assortiment.

Pluspunten:

 • Bij een product van Weleda weet je zeker dat het lekker zal ruiken en dat is zeker ook zo bij deze babyshampoo.
 • De shampoo smeert lekker uit en het resultaat mag er ook wezen.

Minpunten:

 • Bij een hoeveelheid van 200 milliliter ben je bij Weleda wel meer kwijt aan shampoo dan bij andere merken.

9.      Johnson’s Baby Shampoo – Chamomile 300 ml

De babyshampoo van Johnson’s is gebaseerd op de werking en geur van kamille.

Pluspunten:

 • Johnson is een groot bedrijf dat meerdere verzorgingsproducten produceert en besteed veel aandacht aan de testfase voor een product op de markt te brengen. Dit voelt goed.
 • De shampoo doet wat het moet doen en reinigt het haar van de baby goed.

Minpunten:

 • Het ligt niet aan de shampoo zelf, maar niet iedereen houdt van de geur van kamille. Er zijn shampoos – zoals die van Weleda of Burt’s Bees – die een veel prettigere geur hebben.
 • Op de verpakking staat niet apart vermeld dat deze babyshampoo niet in de ogen prikt.

10.   HiPP – Baby Shampoo – Sensitiv – 200 ml

HiPP is een bekend babymerk met diverse producten.

Pluspunten:

 • Deze shampoo voor baby’s van HiPP werkt zelfs fijn bij kindjes die normaal snel reageren op verzorgingsproducten. Je merkt dan ook dat HiPP veel aandacht besteed aan de dermatologische aspecten van een shampoo.

Minpunten:

 • Dit is het duurste product in deze top tien en we zouden deze shampoo dan ook alleen als aanbeveling overwegen als alle andere shampoos niet doen wat je graag zou willen.

Beste uit de test

Zwitsal blijft als betrouwbaarste babyproduct uit de test komen en dat is ook niet vreemd. Als je zelf groot geworden bent met Zwitsal, dan vertrouw je hier ook op als het om je eigen kinderen gaat. Dat neemt echter niet weg dat er meerdere goede babyshampoos op de markt zijn gebracht. Zo is Naïf volgens ons echt wel een product om eens te proberen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

In het kort

Zelf kun je nadenken over het effect van een shampoo en beslissen een keer iets anders te proberen als het niet bevalt. Bij je baby moet je goed observeren en zo achterhalen of een shampoo doet wat het belooft. Bekijk de huid, de oogjes, of het haar na het wassen schoon en zacht is. Alleen zo kun je bepalen of je over wilt stappen op een andere babyshampoo of jouw ideale product hebt gevonden en niks anders meer in de badkamer wilt.