De top 10 met de beste papflessen

Zodra je kindje over kan stappen van vloeibare substanties naar iets meer vaste vloeistoffen, kan de papfles een ideale oplossing zijn voor het toedienen van pap en vergelijkbare soorten inhoud. Het kenmerkende van een papfles is dat de speen anders is dan bij een gewone babyfles. Bij de babyfles moet de zuigkracht van je baby melk uit de fles kunnen zuigen, bij de papfles gaat het dus om meer crèmeachtige vloeistoffen. Om bij de babyfles niet te hard te hoeven zuigen, is er de papfles.

Het vinden van de beste papfles

Net als bij de babyfles kan het ook bij de papfles even uitproberen zijn welke het beste is voor jouw baby. Niet elk mondje zuigt op dezelfde manier, waardoor er in kracht maar ook in beweging van de kaakjes verschil kan zitten. Het is wel zo dat hoe ouder je baby wordt, hoe meer het ook gaat oefenen met bijten. Een speen kan hieronder lijden en daarom is er bij de papfles extra aandacht aan het materiaal en de dikte van de speen besteed. Wat de beste papflessen zijn, lees je in onze review.

Onze #1: dit is de beste papfles

Bebe Confort staat als merk meerdere keren in deze review en dat is vanwege het feit dat ze meerdere papflessen aanbieden. De nummer een is echter de fles waarin 240 milliliter gaat en die je zelf kunt steriliseren zonder speciale middeltjes of apparaten. De papspeen op de fles is te gebruiken vanaf 3 maanden en dat is ook ongeveer de leeftijd die geadviseerd wordt om langzaam over te stappen van alleen vloeibare stoffen naar iets vastere stoffen. 

Snel overzicht: Deze papflessen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 kleine zuigflesjesBebe confort 2 pack: We zijn zeer te spreken over deze kleine zuigflesjes. Ze zijn een uitstekende optie voor een baby vanaf 2 maanden.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste ontwerp papflesOur little pearls: We vonden dat deze knijpfles het voeden makkelijk maakt door het speciale lepel-design.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste ergonomische designDifrax Papfles XL: De handgrepen van deze fles maken de papfles ideaal voor de kleine om zelf te leren drinken.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij papflessen?

Je kunt als nieuwe ouder niet zonder een papfles. Natuurlijk kun je pap ook gewoon met de lepel geven en dit is prima om te oefenen met je kind. Zo werk je stapje voor stapje toe naar zelf de lepel in de hand nemen, zodat je kindje met bestek leert eten. In de tussentijd zijn er wel eens momenten dat je even niet thuis bent en toch pap wilt geven. Voor dat soort momenten is een papfles ideaal, want je mixt van te voren de pap en neemt het gewoon mee.

Waarom kritisch blijven bij papflessen voor baby’s en kindjes

Een papfles kan best lang gebruikt worden. Soms is het gewoon handig voor in de auto bijvoorbeeld en dan is je kindje misschien al een jaar of vier en gebruikt hij de papfles nog. Een papfles kan echter voor warme en koude vloeistoffen gebruikt worden. Denk maar eens aan yoghurt of een fruit dat gepureerd is en een beetje verdund is met sinaasappelsap. Of je nu warme of koude substanties in de papfles doet, je wilt wel zeker weten dat de fles werkt en geen schadelijke stoffen afgeeft.

Eerste sceptische reactie van onze kant – is een papfles wel echt nodig?

Wanneer je een kind op de wereld zet, staat je eigen wereld ook op z’n kop. Alles moet ingericht en ingedeeld worden en dit nieuwe leven staat altijd op nummer een. Dat betekent vooral een hele collectie aan spullen die je soms maar een paar maanden en soms iets langer nodig hebt. Heb je dan naast alle babyflesjes ook nog een aparte papfles nodig?

De speen kun je makkelijk vervangen of zelf aan proberen te passen aan een iets dikkere inhoud van de babyfles. Maar wat je niet altijd weet, is dat een papfles ook een andere vorm kan hebben. Je kindje kan zelf de fles gaan leren vasthouden en bij een normale babyfles is de vorm vaak anders dan bij een papfles.

Wat belooft de fabrikant van papflessen meestal?

  • Fabrikanten zeggen dat je zelf in staat bent om hun papfles goed te reinigen en dat je hier niks extra’s voor nodig hebt.
  • Ze beloven allemaal ergonomisch verantwoorde papflessen te ontwerpen.
  • De makers van papflessen zeggen dat er geen kwalijke stofjes in het materiaal verwerkt zijn, maar hier twijfelen wij toch nog aan. Niet iedereen is goed bezig als het gaat om milieu of de gevolgen van materialen voor het lichaam.

Waar op letten bij het kopen van papflessen? Criteria gehanteerd bij deze recensie

Bij het selecteren en testen van papflessen hebben wij naar de volgende elementen gekeken:

  • Vorm – kan alleen de ouder de fles handig vasthouden, of kan het kindje de papfles ook vastpakken?
  • Gewicht – wordt de fles niet te zwaar als deze gevuld is met pap?
  • Inhoud – past de hoeveelheid milliliters bij de leeftijd, zodat je niet te veel of juist te weinig geeft?
  • Materiaal – soort materiaal en dikte van de buitenwand van de papfles
  • Veiligheid – sluit de dop goed, is het gat in de speen niet te groot en is de fles vrij van potentieel schadelijke materialen?

Hoe zijn de papflessen getest? Onze onderzoeksdata

Wij hebben in deze review twee soorten papflessen getest. Allereerst is er de traditionele papfles die veel lijkt op de babyfles, maar dus andere spenen heeft. Daarnaast zijn we een stapje verder gegaan door flessen met een ingebouwde lepel – in plaats van een speen – aan het einde ook in deze top tien op te nemen.

Tijdens de testdag die we organiseerden hadden we voornamelijk pap om de diverse flessen te vullen, maar we hebben ook gekeken of andere voedingsmiddelen goed uit de papfles kwamen. We hebben yoghurt en een fruithapje al eens eerder in deze review genoemd, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een stevige soep die je zelf gewoon uit een kom eet, maar die je pureert voor de papfles en op deze manier aan je kind kunt geven. Het leert dan met de gewone maaltijd mee-eten.

De top 10 met beste papflessen

1.     Bebe Confort – papfles en zuigfles met brede hals

De papspeen bij deze papfles kan vanaf een leeftijd van drie maanden gebruikt worden en er gaat 240 milliliter in deze fles.

Pluspunten:

  • Het grootste voordeel is dat je deze fles zelf kunt steriliseren zonder al te veel poespas. Hij kan namelijk gewoon in de afwasmachine.
  • Om pap warm te maken is het handig dat de fles in de magnetron kan.

Minpunten:

  • Minder handig is dat de fles niet kan voorkomen dat je baby of kindje darmkrampjes krijgt bij het drinken met deze speen.

2.      Bibi – Babyfles Zuigfles – 2 x 120 ml

In dit pakket zitten twee papflessen en de inhoud is ongeveer 120 milliliter en dus de helft van de eerste fles in onze top tien.

Pluspunten:

  • Leuk detail – dat we niet zelf ontdekt hadden maar moesten lezen op internet – is dat je bij het samenstellen van de pap de dop om kunt keren en als trechter kunt gebruiken. Je mengt poeder met water of melk en de pap is klaar.
  • Deze fles helpt wel om darmkrampjes te voorkomen.
  • De fles kan gereinigd worden in de afwasmachine of magnetron. Wanneer je al een sterilisatieapparaat in huis hebt gehaald, kan de fles ook op deze manier schoongemaakt worden.

Minpunten:

  • Het merk geeft zelf aan dat de onderkant van de fles breder is dan de rest, zodat er minder risico is op omvallen. Wij vonden dat de brede onderkant echter wel meeviel. Bij andere merken is daar meer verschil en dus ook een positiever effect.

3.      Accessoireswereld – baby knijpfles met lepel – 90ml

Dit is de eerste van drie papflessen met lepel aan het einde.

Pluspunten:

  • De fles kan zacht ingeknepen worden, zodat er inhoud uit de fles op de lepel terechtkomt.
  • Steriliseren doe je door het geheel 5 minuten in water te koken.

Minpunten:

  • Er kan maar 90 milliliter in deze papfles.
  • Je kunt hem dus niet in de afwasmachine of magnetron reinigen, maar moet echt de tijd nemen om hem uit te koken.

4.      Bebe Confort – zuigfles – 2 x 120 ml

De tweede Bebe Confort op deze lijst bestaat uit twee kleinere flessen. Er kan namelijk 120 milliliter in elk van de twee flessen.

Pluspunten:

  • Deze papfles zelf kan al vanaf een leeftijd van twee maanden gebruikt worden voor voeding en de speen die bij deze fles zit, is geschikt vanaf drie maanden.
  • Met twee flesjes kun je ook twee verschillende substanties meenemen als je onderweg bent. Je kunt bijvoorbeeld en pap en een fruithapje geven.

Minpunten:

  • De fles heeft geen bijzondere karakteristieken die koliek kunnen voorkomen.

5.      Merkloos – baby knijpfles met lepel – 90ml

Het grootste verschil met de eerdere papfles met lepel aan het einde, is dat dit model een zuignap aan de onderkant van de fles heeft, waardoor je deze rechtop kunt zetten.

Pluspunten:

  • De cijfers aan de zijkant van de fles maken het mogelijk om goed af te meten hoeveel inhoud je in het flesje wilt hebben.
  • De fles is zacht, maar niet te zacht, waardoor je het knijpen goed kunt doseren.

Minpunten:

  • Ook voor het goed reinigen van deze fles moet je even de tijd nemen. Je dient de papfles 5 minuten in water te koken voor ontsmetting en Desinfectie.

6.      Bebe Confort – duo set van 2 papflessen

Dit is in principe dezelfde fles als de nummer vier in deze top tien, maar nu zijn de flesjes voorzien van Lutin poppetjes.

Pluspunten:

  • Als volwassene zijn we niet zo gevoelig voor de buitenkant van de papfles, maar de figuurtjes trekken echt de aandacht van het kleintje, waardoor het langer blijft drinken.
  • De papspeen is geschikt voor kindjes vanaf 3 maanden.

Minpunten:

  • Deze flessen zijn  niet vrij van BPA, dus wij zouden hier zeker geen warme vloeistoffen in doen en koude vloeistoffen ook niet langdurig in de fles bewaren.

7.      Bibi Happiness – 120ml

Dit is een lief flesje met ‘I love mama’ op de zijkant.

Pluspunten:

  • Er kan tot 120 milliliter in het papflesje en vanaf 20 milliliter staat er om de 10 milliliter een streepje om goed af te kunnen meten.

Minpunten:

  • Als we kijken naar de uitstraling van de fles, dan houdt de nummer zes op deze lijst langer de aandacht van de baby vast.

8.     Difrax – Papfles XL – 310 ml

Deze papfles van Difrax is apart gevormd en heeft twee handgrepen.

Pluspunten:

  • De handgrepen zijn goed vast te pakken door je kleintje en zo kan het zelf eten.
  • In de bodem van deze fles zit een ventiel, waardoor je de fles niet vacuüm kunt zuigen. Dit voorkomt buikkrampjes.
  • Er gaat tot wel 310 milliliter in deze papfles en dat is de grootste inhoud van de tien flessen.

Minpunten:

  • In sommige situaties is de speen niet handig, omdat de opening te groot is. Je kunt kijken of je de speen kunt vervangen, want de fles zelf is wel een aanrader.

9.      Bebe Confort – 2 pack zuigfles, 1 x 120 ml en 1 x 240 ml

In deze set van twee flessen krijg je twee verschillende volumen.

Pluspunten:

  • Dit is een hele vrolijke fles en je kindje kan blijven kijken naar de figuurtjes in allerlei kleuren.
  • Op de fles staat de inhoud per 20 milliliter aangegeven.

Minpunten:

  • Dit is behalve de kleuren een prima rechttoe rechtaan fles, maar je mist nu misschien de ergonomische vormgeving of handgrepen.

10.   Humble & Noble – Knijpfles en Fruitspeen

De derde papfles met lepel aan het einde van de fles zit in een set met een fruitspeen.

Pluspunten:

  • Bij beide artikelen is goed nagedacht over het vervoeren van de inhoud, omdat er doppen op zitten en de sluitingen goed werken.
  • De papfles en speen die je kunt vullen zijn handig voor onderweg en je hoeft zo niet met allerlei losse potjes en lepels te slepen.

Minpunten:

  • Het is wel even thuis oefenen met het knijpen in de papfles, want als je de fles voor het eerst gebruikt wanneer je op pad bent, kan de hoeveelheid die er uitkomt je verrassen.

Beste uit de test

De Difrax extra large fles komt naast de flessen van Bebe Confort goed uit de test. Deze papfles kan echter pas vanaf een leeftijd van zes maanden gebruikt worden, terwijl de overigen bijna allemaal vanaf drie maanden mogen. Dit kan dus een goede optie zijn nadat de andere papflesjes niet meer nuttig blijken, omdat je kindje aangeeft zelf de fles te willen vasthouden.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

De artikelen in deze review kosten tussen de 10 en 20 euro. Het duurste artikel biedt wel iets extra’s en daardoor kun je overwegen toch iets meer uit te geven. Wij zouden vooral adviseren te kijken naar de vorm van de babyflessen en of die goed werken en dan ook in die vorm een papfles kiezen. De spenen zijn dan het volgende belangrijke element. Er mag niet te weinig, maar zeker ook niet te veel uit de papfles komen. Onze top tien geeft allerlei mogelijkheden voor jouw ideale papfles.