Een babyflesje op voorraad hebben is altijd handig. Je slaat er moedermelk in op dat je afgekolfd hebt of je hebt altijd iets bij de hand wat je kindje kan drinken onderweg. Er zijn verschillende soorten en maten in babyflessen en sommigen zijn zelfs speciaal bedoeld ter voorkoming van koliek.  Zo kun je wanneer je baby net geboren is behoefte hebben aan een ander type babyfles dan als je baby al een paar maanden oud is. Ontdek in deze review de beste babyflessen voor je kleintje.

Zoeken naar fijne babyflesjes

De geboorte van een nieuw mensje is iets bijzonders en niet altijd vanzelfsprekend. Soms zijn er bij een koppel speciale behandelingen nodig – soms zelfs jaren achter elkaar – om zwanger te kunnen worden. Als het dan lukt, wil je ook de beste middelen in huis hebben om je kindje goed te kunnen verzorgen. Babyflessen horen bij de standaard uitrusting. Je hebt ze ter ondersteuning bij het geven van borstvoeding. Als je moedermelk tussentijds afkolft, kan je partner ’s nachts de fles geven.

Onze #1: dit is de beste babyfles

Ons onderzoek was moeilijk aangezien er weinig goede flessen waren. Ons best beoordeelde product is uiteindelijk een compleet starterspakket geworden, namelijk van het merk Tommee Tippee Closer to Nature.

Volgens ons is het Tommee Tippee Closer to Nature glazen flessen starterpakket een uitstekende keuze voor ouders die op zoek zijn naar hoogwaardige en duurzame flessen voor hun pasgeboren baby’s. Wij vinden het anti-koliek ventiel in de tepelspenen fantastisch, omdat het de kans op luchtinname tijdens het voeden vermindert en daarmee koliek kan helpen voorkomen. Bovendien zijn de glazen flessen BPA-vrij en gemakkelijk te reinigen en te steriliseren met de borstel.

Snel overzicht: Deze babyflessen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste babyflessenTommee Tippee Closer to Nature: Deze babyflessen met anti-koliek werking vinden we het prettigst in gebruik.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budget babyflessenDifrax Anti-Colic S-Babyfles: Ook deze geweldige flessen hebben een anti-koliek werking en vallen in een lagere prijsklasse.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste babyfles met speciale speenMedela Special Needs: De speen op dit flesje is speciaal ontworpen voor baby’s die geen vacuüm kunnen creëren en lost dit probleem perfect op.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij babyflessen?

Wij houden van organiseren en bij een nieuw leven begin je weer helemaal vooraan met het voorbereiden van de komst van je kleintje. Daar horen zoveel elementen bij, dat je vaak niet meer weet waar je het allemaal moet zoeken. Je baby moet kunnen slapen, drinken, het moet in bad en tegen weersinvloeden beschermd worden. Al deze zaken kunnen nogal overweldigend zijn. Daarom is een checklist met benodigdheden ter voorbereiding altijd handig.

Voor wat betreft de babyfles hoef je geen aparte voorbereiding meer te treffen, want met deze review met verschillende flessen heb je altijd iets bij de hand dat voor jouw specifieke moment en de leeftijd van je kleintje past.

Waarom kritisch blijven bij babyflessen

Als je zoveel keuze hebt in babyflessen, dan moeten er ook minder goede modellen tussen zitten. Je hebt al wel gelezen over drinkflessen waar giftige stoffen in het kunststof verwerkt zijn. Dat wil je natuurlijk niet bij de babyfles hebben, want als je dan iets verwarmd of er warme vloeistof in overgiet, kunnen die schadelijke stoffen vrijkomen in de vloeistof en dan krijgt je baby dit binnen. Je wilt niet dat jij de oorzaak bent van een ziekte of nog erger. Streng selecteren en kritisch blijven dus.

Eerste voorzichtige mening over babyflessen

Natuurlijk krijg je bij de Action of een andere goedkope winkel ook spullen voor baby’s en kleine kinderen. Van voeding tot beddengoed voor ledikantjes of speciale wattenstaafjes voor de oren van een baby; dit soort winkels doet flink mee aan de verkoop van dit soort items. Maar dat wil niet zeggen dat het ook goede artikelen zijn. Het meest wordt er wel uitgefilterd door keurmerken die erop losgelaten worden, maar beter kies je een officieel merk dat babymateriaal maakt.

Wat belooft de fabrikant van babyflessen meestal?

  • Fabrikanten geven aan dat babyflessen niet meer gemaakt worden van materiaal dat schadelijke stoffen bevat.
  • Sommige makers beloven bepaalde symptomen of kwaaltjes tegen te gaan.
  • Er zijn ook fabrikanten die voor baby’s met speciale aandoeningen een bijzondere babyfles hebben ontworpen.

Waar op letten bij de aankoop van babyflesjes? Onze criteria

Een goede babyfles kost al gauw een tientje en dat betekent dat je niet eerst 10 verschillende flessen wilt proberen, voordat je gevonden hebt wat goed werkt bij jouw baby. De mondjes van baby’s zijn erg gevoelig, dus in het begin kunnen ze tegensputteren als je van de borst over wilt gaan op flesvoeding. Wij hebben daarom op de volgende aspecten in onze test gelet:

  • Speen – lijkt het materiaal en de vorm zo goed mogelijk op die van een borst?
  • Ventilatie – werkt de fles met speen op zo’n manier, dat er niet te veel of geen lucht de darmpjes in gaat? Dit kan namelijk zeer doen.
  • Gewicht en vorm – blijft de fles goed rechtop staan of kiept deze te makkelijk om?
  • Extra’s – zitten er artikelen bij om de fles of speen bijvoorbeeld goed schoon te kunnen maken?

Hoe zijn de babyflessen getest? Onze onderzoeksdata

We hebben een hele reeks aan babyflessen gekocht om ze goed met elkaar te kunnen vergelijken. Dat betekent dat we alle aspecten op een rijtje gezet hebben en daarna de flessen zijn gaan uitproberen. We hadden niet voor alle tests een baby nodig. Bijvoorbeeld bij het schoonmaken was dit niet nodig. Een groot deel van de test is dan ook gebeurd zonder de doelgroep erbij te betrekken.

De top 10 met beste babyflessen

1.     Tommee Tippee Closer to Nature starterspakket

De babyflessen van Tomme Tippee werken tegen koliek en bevatten een borstel om de flessen schoon te houden.

Pluspunten:

  • Onze testgroep heeft aangegeven dat baby’s minder last hebben van krampjes in de buik en dat komt waarschijnlijk door de ventilatiegaatjes. Minder lucht in de darmpjes betekent dus automatisch minder lichamelijk klachten.
  • De goede sluiting voorkomt lekken en waardevolle melk verspillen als je onderweg bent.
  • De flessen zijn BPA-vrij. Zo krijgt je kindje geen vervelende micro-plastics binnen.

Minpunten:

  • Net als bij elke babyfles moet je de onderdelen natuurlijk wel goed in elkaar schroeven. Als je niet oplet bij het rubber en je draait de dop verkeerd vast, heb je nog steeds een lekkende fles. Dit is echter het geval bij alle drinkflessen.

2.      Difrax Anti-Colic S-Babyfles

De babyfles van Difrax ziet er heel anders uit dan de fles van Mam. De babyflessen hebben namelijk een kronkel.

Pluspunten:

  • Het aantal millimeters dat in de fles kan, is duidelijk aangegeven met maatstreepjes. Maximaal gaat er 250 milliliter in deze babyflessen van Difrax.
  • Ook bij deze babyflessen merken de gebruikers dat baby’s minder snel klachten krijgen door de lucht die met het voeden ingeslikt wordt. Er is dus minder sprake van krampjes.

Minpunten:

  • In een enkel geval begon de onderkant van de fles te lekken, maar we hebben eigenlijk niet goed kunnen ontdekken waardoor dit kwam.

3.      Medela Special Needs Feederset

Deze babyfles komt met twee verschillende spenen en de spenen met babyfles zijn speciaal bedoeld voor baby’s met een handicap aan de mond, zoals bijvoorbeeld een hazenlip. Het baby’tje kan dan zelf niet genoeg zuigkracht creëren om vloeistof uit de babyfles te zuigen.

Pluspunten:

  • De werking van deze speciale fles doet het goed bij baby’s met speciale behoeften.
  • De speen werkt op drie standen en er zit altijd een stand bij die aanslaat.

Minpunten:

  • In het flesje kan maar 150 milliliter en dat is iets meer dan de helft van de vorige twee babyflessen in deze top tien.

4.      Philips SCD301/01 Natural starterset voor pasgeborenen

Deze starterset is ideaal wanneer je voor het eerst babyflessen gaat kopen. Er zit een losse speen en een borstel bij om de flessen goed schoon te kunnen maken.

Pluspunten:

  • De speen is van zeer zacht materiaal gemaakt, waardoor je baby het bijna niet door heeft dat het niet aan de borst ligt. Dit is daarom de ideale babyfles om over te stappen op flesvoeding. Je kleintje went er gemakkelijk aan.

Minpunten:

  • Als starterset zou je verwachten dat het ook geschikt is voor de allerkleinste baby’s, maar daarvoor loopt de vloeistof – vindt ons testpanel in ieder geval – iets te snel door de speen.

5.      Philips Avent SCF690/27 BOTTLE

Ook in dezelfde Avent-serie heb je deze kleinere versie. In dit babyflesje gaat maximaal 120 milliliter, terwijl er in de nummer vier op deze lijst 260 milliliter vloeistof kon.

Pluspunten:

  • Op de kleinere fles kun je verschillende spenen zetten die passen bij de leeftijd en het drinkgedrag van je baby.
  • Het formaat van de flesjes is ideaal voor nog jonge baby’s, want hun maagje is nog niet zo groot. Daarom moet je vaker een kleinere hoeveelheid voeding geven.

Minpunten:

  • De babyfles zou ervoor moeten zorgen dat baby’s die te gulzig zijn rustiger gaan drinken, maar dit effect hebben we niet opgemerkt tijdens de test.

6.      Tommee Tippee Closer to Nature Zuigfles

De speen van deze babyfles is speciaal gevormd naar het topje van de tepel. Hierdoor zou je baby er prettiger door drinken.

Pluspunten:

  • Heb je een baby die weigert uit andere flessen te drinken? Dan zouden wij deze aanbevelen om eens te proberen.
  • Ook de prijs voor twee flessen is gunstiger dan bij vele andere babyflesjes, zeker gezien de kwaliteit die je krijgt.

Minpunten:

  • Ook al lijkt de speen op een echte tepel, er zijn toch baby’tjes die dit flesje niet kunnen waarderen. Het blijft natuurlijk persoonlijke voorkeur.

7.      Philips Avent Natural SCF699/17 – Babyfles

Dit is de babyfles met de kleinste hoeveelheid milliliters in onze review.

Pluspunten:

  • Het flesje kan tot 60 milliliter bevatten en is daarom het meest geschikt voor baby’tjes die nog maar net geboren zijn.
  • Het flesje ligt fijn in de hand, ondanks dat het misschien wat klein is ten opzichte van gewone babyflessen.

Minpunten:

  • Behalve het feit dat je deze fles maar een korte tijd gebruikt, zijn er verder geen nadelen te ontdekken.

8.      Dr. Brown’s Options Standaardfles

In deze babyflessen van Dr. Brown gaat maximaal 250 milliliter vloeistof.

Pluspunten:

  • Dit is een standaard babyfles die prima werkt als je kindje geen speciale behoeften heeft.
  • De babyfles zorgt voor geen lucht dat de darmpjes in kan.

Minpunten:

  • De dop zorgde soms voor lekkages, maar we hebben ontdekt dat je doppen soms ook voor de zekerheid te strak aan kunt draaien. Dan houdt de rubberen ring het niet goed. Je moet dus even proberen wat de juiste manier van aandraaien is.

9.      Dr. Brown’s Options Anti-colic Standaardfles

Behalve de standaard drinkfles heeft Dr. Brown ook antikoliek babyflessen.

Pluspunten:

  • Het ventielsysteem kun je verwijderen zodra je kindje wat ouder is en geen last meer heeft van het aanzuigen van lucht.
  • Baby’s die last hadden van reflux hebben met de speciale Dr. Brown flessen een stuk minder of geen last meer.

Minpunten:

  • Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer je varieert met de vloeistof die je in de babyfles wilt doen. Dikkere vloeistoffen doen het echter niet goed met de speen van deze babyfles.

10.   Tommee Tippee Closer to Nature Zuigfles

Ook van het merk Tommee Tippee krijg je deze babyflessen.

Pluspunten:

  • De vrolijke kleurtjes trekken de aandacht van je baby op een positieve manier.
  • Er zitten geen schadelijke stoffen in het plastic van deze babyflessen verwerkt.

Minpunten:

  • Kijk bij het bestellen altijd goed – bij elke babyfles – welke maat spenen erbij verkocht worden. Je denkt anders dat je een complete set hebt, terwijl de speen misschien nog niet geschikt is voor jouw baby’s leeftijd.

Beste uit de test

We komen nog amper flessen tegen die niet BPA-vrij zijn. In dat opzicht kun je dus geen miskoop doen. Wel is er veel verschil in soort fles. Je moet daarom je baby goed kennen om te weten welke speen het beste drinkt. Dit merk je echter snel genoeg als het de fles weigert. Je moet dan alleen zorgen dat je wat reservespenen achter de hand hebt, zodat je kleintje niet te snel te weinig voeding binnenkrijgt. Alle flessen in deze top tien scoren op hun eigen manier goed.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Samenvattend

Babyflessen kosten gemiddeld rond de tien euro per stuk. Soms is er extra voordeel te behalen als je een set van 3 of 6 stuks koopt. Je moet dan echter wel zeker weten dat de fles en speen het goed doen. Babyflessen zijn zo’n delicate producten waarbij de hygiëne belangrijk is, dat je ze niet snel tweedehands zult kopen. Let dus op aanbiedingen als je zeker weet dat een fles goed bevalt.