Als je bij het verzamelen van alle spullen voor de komst van de baby nog niet aan een luieremmer hebt gedacht, dan gebeurt dat heel rap na een aantal keren een schone luier omdoen en afscheid nemen van een vieze luier. Je eigen geur is nou ook niet om over naar huis te schrijven, maar babypoep is weer van een hele andere kwaliteit. Die geur wil je niet te lang in huis hebben en daarom is een degelijke luieremmer dan ook een vereiste voor het tegengaan van geuren.

Zoeken naar een goede luieremmer

Ga je op internet of bij de babyspeciaalzaak rondsnuffelen, dan kom je diverse soorten luieremmers tegen. Met de verschillende soorten kom je automatisch bij de diverse prijzen terecht. De goedkoopste – en eenvoudigste luieremmer – kost nog geen twee tientjes, maar de luieremmers waar meer technische snufjes ter voorkoming van de verspreiding van geuren in verwerkt zijn, kosten bijna 100 euro.

Dat is nogal wat voor een emmer. Dus wat zijn dan die verschillen en zijn ze de moeite van de hogere investering ook wel waard? We besteden er aandacht aan in deze review, want ook wij zijn wel nieuwsgierig naar wat een emmer van bijna 100 euro werkelijk kan doen tegen de penetrante poeplucht van baby’s.

Onze #1: dit is de beste luieremmer

We hebben de twee klassen duidelijk onderscheiden bij het onderscheiden van de besten onder de luieremmers. De budgetaankoop is de luieremmer van Bébé-jou en deze kost nog geen 20 euro. De emmer is eenvoudig, heeft geen speciale interne systemen om geuren te compartimenteren, maar met de deksel erop houdt het wel geuren tegen.

De topper onder de meer vernuftige luieremmers is die van Ubbi. De luieremmers is anders dan anderen, omdat er al een groot materiaalverschil te constateren is. Plastic emmers houden geuren namelijk vast, terwijl deze luieremmer van staal gemaakt is. Daarnaast zit er bovenaan een luchtdichte ring die de opening afsluit nadat je de luier erin hebt gedaan.

Snel overzicht: Deze luieremmers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 luieremmersBébé-jou Luieremmer 14 liter: Het gaat je misschien verbazen, maar onze favoriete luieremmers zijn de goedkoopste. Deze van Bébé-jou vinden we geweldig.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste luxe luieremmersUbbi Luieremmer 45 liter: Mocht je een groter formaat en een spannender design zoeken, dan raden we je deze luieremmer aan.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Meest duurzame luieremmersTommee Tippee Milieuvriendelijke Twist & Click: Deze luieremmer vinden raden we aan voor de milieubewuste ouders
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij luieremmers?

Niemand heeft graag onfrisse geuren in huis, of het nou de indringende geur van uien is als de schillen of restjes in de prullenbak blijven nageuren, of de verpakking van kip die in de zomer begint te stinken. Met de geur van poep of plas heb je hetzelfde, maar misschien is deze geur nog wel veel erger. Wanneer je kindje de eerste tijd van zijn leven telkens weer nieuwe dingen leert eten, blijft de geur je telkens weer verrassen en dat bedoelen we dan niet in de goede zin des woords.

Je kunt dus gewoonweg niet zonder een luieremmer en als je er dan eentje koopt, wil je er wel meteen een die zijn taak goed volbrengt. Gewone emmers heb je immers al genoeg in huis.

Waarom kritisch blijven bij luieremmers?

Een emmer met een deksel erop kan al gauw een luieremmer genoemd worden. Toch zijn er meer eisen aan een luieremmer die hem zo bijzonder maken. Het deksel moet namelijk goed afsluiten, anders loop je nog steeds kans uit het veld geslagen te worden door de geur van de weggeworpen luiers. Verder kan het formaat voor jou van belang zijn. Er zijn kleinere emmers waar je maar een paar luiers indoet, maar ook grotere exemplaren waarin je een heel week bij elkaar verzamelt.

Een luieremmer werkt toch nooit voor de volle 100%?

Correct. De meer eenvoudige en meestal goedkopere luieremmers zijn vooral erop gericht om luiers te verzamelen en dan eens in de zoveel tijd in de kliko te doen. Ze zijn minder goed ontworpen om de nare geuren binnen te houden of te maskeren. Dus zelfs bij iets als een luieremmer moet je letten op het materiaal en de constructie. Het kleinste kiertje of fabricagefoutje kan al een minder effectieve luieremmer als gevolg hebben. En geloof ons maar, dit merk je gauw genoeg.

Wat belooft de fabrikant van luieremmers meestal?

  • De meeste fabrikanten zullen beweren dat hun luieremmer goed werkt tegen de verspreiding van geuren.
  • Ze geven allemaal aan dat hun luieremmer een bepaalde inhoud aankan.
  • Sommigen komen met interne systemen in de luieremmer die tussentijds afsluit en daardoor bij het openen van de klep niet de kans geeft geuren te laten ontsnappen.
  • Er zijn fabrikanten die de luieremmer voorzien hebben van een soort slot dat niet door kleintjes opengemaakt kan worden.

Waar op letten bij luieremmers? Criteria bij deze recensie

Wat bepaalt of iets een goed product is? Wat is belangrijk? Ons onderzoek gedaan naar volgende maatstaven:

  • Materiaal- in hoeverre houdt het materiaal waar de luieremmer van gemaakt is geuren vast?
  • Inhoud – een kleinere emmer moet je vaker leegmaken
  • Soort sluiting – kan de sluiting niet of lastig door kinderen bediend worden?
  • Vuilniszakken in standaardmaat of alleen speciale zakken van het merk zelf
  • Milieuvriendelijk ontwerp – is er op enige wijze rekening gehouden met het milieu?
  • Vorm en afmeting – een vierkante luieremmer is meestal makkelijker te plaatsen dan een ronde emmer en een hoger model is weer beter te plaatsen dan een emmer met een brede bodem.

Hoe zijn de diverse luieremmers getest? Onze onderzoeksdata

Voor deze test hebben we geen testpanel nodig. We kunnen de situatie prima simuleren door de luieremmers in aparte ruimten te testen. De ruimte moet afsluitbaar zijn, de inhoud moet naar verloop van tijd meer gaan geuren en het gebruik ervan moet handig zijn wanneer je je baby aan het verschonen bent. Al deze handelingen zijn door ons eigen testteam uit te voeren en de hieruit resulterende effecten zijn objectief gemeten en verzameld.

De top 10 met beste luieremmers

1.     Bébé-jou Luieremmer 14 liter – Miffy

Dit is een van de goedkoopste luieremmers in deze top tien.

Pluspunten:

  • De luieremmer is stevig als je kijkt naar hoe dik het materiaal is en hij kan veel luiers aan.
  • Het is een simpel, maar effectief model.

Minpunten:

  • Er zit geen aparte sluiting op deze luieremmer en je moet dan ook uitkijken met de plek waar je deze neerzet en in hoeverre kinderhandjes erbij kunnen.

2.      Ubbi – Luieremmer 45 liter – Sage Green

Dit is de op een na duurste luieremmer op deze lijst.

Pluspunten:

  • De luieremmer is in veel leuke kleuren verkrijgbaar, zoals lichtblauw, lichtroze en knaloranje. Deze salie groene kleur is lekker rustgevend en de emmer mag best gezien worden.
  • Voor deze luieremmer kun je je eigen vuilniszakken gebruiken en dit scheelt weer in speciale en duurdere zakken.

Minpunten:

  • Het kinderslot op deze luieremmer is blijkbaar ook voor volwassenen lastig te openen met een luier in de hand.

3.      Korbell Luieremmer – 15 liter – Wit

Dit is qua inhoud een van de kleinste luieremmers.

Pluspunten:

  • Weinig inhoud betekent regelmatig de zak vervangen en minder lang aan een stuk de luiers in huis laten liggen waardoor geuren minder de kans krijgen zich te ontwikkelen.
  • De emmer heeft een handig pedaal, waardoor je deze niet met de hand hoeft te openen als je al luiers in je handen hebt.

Minpunten:

  • Weinig inhoud betekent ook dat je regelmatig naar buiten moet om de vuilniszak weg te gooien. Bij mind

4.      DiaperChamp ONE – Standaard Luieremmer 45 liter – Old Pink

Dit is een aparter model luieremmer met draaimechanisme voor afsluiting van de geur.

Pluspunten:

  • Je opent de emmer door de hendel naar achter te duwen en trekt deze pas weer naar voren als de luier erin gedeponeerd is.
  • Ook bij deze luieremmer kun je gewoon je normale vuilniszakken gebruiken en hoef je niet telkens te investeren in dure en speciale zakken die alleen bestemd zijn voor de luieremmer.

Minpunten:

  • We vragen ons wel af hoe lang het mechanisme bij deze luieremmer goed blijft werken.

5.      Tommee Tippee Milieuvriendelijke Twist & Click Luieremmer 35 liter – Wit

Dit is de milieuvriendelijkste luieremmer in deze top tien en deze bevelen we dan ook aan aan milieubewuste ouders.

Pluspunten:

  • Zowel bij de luieremmer zelf als de vuilniszakken is gewerkt met milieuvriendelijke materialen.
  • Elke luier wordt ingekapseld en kan daardoor onmogelijk nog geuren verspreiden.

Minpunten:

  • In deze luieremmer passen geen normale vuilniszakken. Je dient dus zodra de speciale zakken op zijn weer een cassette met zakken te bestellen en dit is best prijzig.

6.      Maxi luieremmer 28 liter – blauw

De luieremmer heeft een flink handvat om het gewicht van de emmer in zijn totaal naar de kliko te sjouwen.

Pluspunten:

  • Je hoeft dus niet met de inhoud van de emmer los door het huis te wandelen, want je tilt de hele emmer met gemak met je mee.
  • De emmer is ook nog in twee maten te krijgen, namelijk ook nog in 40 liter.

Minpunten:

  • Dit is qua uitstraling niet de meest mooie luieremmer, maar hij doet wel wat hij moet doen.

7.      Quilola luieremmer Compacte Auto Twist 25 liter – wit met grijs

Dit is de tweede luieremmer die ervoor zorgt dat weggegooide luiers ingekapseld bewaard worden.

Pluspunten:

  • Na het weggooien van de luier dien je twee keer op de knop te duwen en dit zorgt er dan voor dat de zak om de luier draait en geen lucht meer kan laten ontsnappen.
  • Het bijzondere van deze luieremmer is dat de folie bacteriedodend is. Ook dit zorgt voor minder geuren.

Minpunten:

  • Het grote nadeel bij deze luieremmer is weer de speciale cassette met luierfolie. Dit kost je elke keer meer dan gewone vuilniszakken.

8.      Tommee Tippee Simplee Sangenic Luieremmer 15 liter – Grijs

Dit is de tweede luieremmer van het merk Tommee Tippee in deze lijst en dit is het goedkoopste model luieremmer.

Pluspunten:

  • Ook de cassette met folie bij deze luieremmer gaat bacteriën tegen.
  • De emmer is in meerdere kleuren verkrijgbaar en het hogere model is in elk interieur in te passen.

Minpunten:

  • De cassettes dien je apart te kopen en kosten ongeveer 4 tot 5 euro per cassette. Als je er alleen luiers indoet, kun je ongeveer 180 per cassette in de luieremmer kwijt.

9.      TotsBots luieremmer inclusief wasnet | 16 liter

Deze luieremmer wordt vaak gebruikt door mensen die stoffen luiers voor hun baby gebruiken.

Pluspunten:

  • Er zit een wasnet bij deze emmer en hierdoor kun je de inhoud (met wasnet dus) in een keer uit de emmer halen en in de wasmachine doen.
  • Er zitten klemmen op het deksel van de emmer waarmee je zeker kunt zijn dat de emmer goed afgesloten is.

Minpunten:

  • De onderkant van de emmer is smaller dan de bovenkant, waardoor deze eerder kan omvallen.

10.   Nuvola luieremmer blauw – 10 liter

Dit is een eenvoudig, rechthoekig model luieremmer.

Pluspunten:

  • De hendel is stevig en handig om de emmer in zijn geheel mee te nemen om de luiers weg te doen.
  • De luiers worden niet in de vuilniszak gedraaid om geuren te voorkomen, maar er zit wel een koolfilter in die hetzelfde effect probeert te bereiken.

Minpunten:

  • Wij vragen ons af hoe goed het deksel blijft zitten als je per ongeluk tegen de luieremmer aanloopt en deze omvalt.

Beste uit de test

De Quilola luieremmer – die de luiers draait met een druk op de knop – komt ook goed uit de test. Hij is ideaal voor wie absoluut niet tegen de geur van luiers kan. Verder neemt hij niet veel plek in, terwijl je er toch flink wat luiers in kwijt kunt. Dit voorkomt dat je elke dag of om de dag met een vuilniszak naar de kliko moet lopen. Draagt je baby nu vijf luiers per dag? Dan dien je elke vierde dag pas de folie te beëindigen en is je luieremmer klaar voor weer een paar dagen vieze luiers.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

Aan het einde van deze test kunnen we wel stellen dat er veel verschillen in luieremmers zijn. Ondanks de nieuwere technieken en materialen valt het ons reuze mee hoe duur deze emmers zijn. Misschien geef je toch liever het dubbele bedrag uit als je dan weet dat je gegarandeerd in een fris geurend huis kunt wonen en je niet druk hoeft te maken over wie deze keer de luiers naar buiten brengt.