Je kunt meerdere redenen hebben om te beginnen met kolven. Veel vrouwen doen het om hun melkproductie op gang te brengen. De extra stimulatie als je je kleintje niet aan het voeden bent, helpt om meer moedermelk te creëren. Heb je al voldoende melk? Dan kun je ook starten met kolven om een voorraad aan te leggen. Zodra je weet hoeveel je baby per keer drinkt, weet je hoeveel melk je nodig hebt voor een keer. Zo heeft je baby altijd de beschikking over moedermelk.

Onze zoektocht naar de meest geschikte kolfapparaten

Je bent in het begin van de zwangerschap waarschijnlijk nog niet bezig met of en zo ja, hoe lang je wilt gaan kolven. Je zit nog op de roze wolk en meer bezig met of het een jongetje of meisje is en in welke kleur je de kinderkamer gaat verven nu je buik nog niet in de weg zit. Anderen willen rust in hun hoofd en zorgen dat alle middelen er zijn voordat de bevalling begint, is voor hen weer de beste manier van voorbereiden. Zij zijn wel bezig met kolfapparaten en waarom je voor welke zou kiezen.

Onze nummer een: dit is het beste kolfapparaat

Bij de elektrische kolfapparaten scoort de Youha Dubbele Gen 2 borstkolf het beste. Voor wat betreft de prijs zit je rond de 200 euro en dit is niet het duurste exemplaar, maar zeker ook niet het goedkoopste. Volgens ons is de Youha Dubbele Gen 2 borstkolf een uitstekende keuze voor moeders die op zoek zijn naar een efficiënte, draadloze en draagbare borstkolf. De oplaadbare batterij zorgt ervoor dat je de borstkolf gemakkelijk kunt opladen en overal mee naartoe kunt nemen.

Snel overzicht: Deze borstkolven raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste kolfapparaatYouha® Dubbele Gen 2: Deze dubbele draadloze borstkolven kosten wat, maar vinden we uitstekend in gebruik.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste middenklasse optieForGoods® Borstkolf: Ook deze dubbele kolven vinden we zeer prettig om te gebruiken en komt ontzettend sterk uit onze test.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budget optieLansinoh Melkcollector: Deze kolven werken door middel van een vacuüm werking en we moeten zeggen: We vinden ze veel beter kolven dan verwacht!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij kolfapparaten?

Wij houden van gadgets, maar we snappen ook dat ze niet allemaal met geluid of beeld te maken hebben. Een kolfapparaat is misschien niet direct iets wat je als gadget ziet, terwijl het wel alle karakteristieken heeft. Ook zijn er steeds meer ontwikkelingen geweest die het kolfapparaat vernuftiger hebben gemaakt. Sommige apparaten hebben bijvoorbeeld een massagestand om de toestroom van melk op gang te brengen of verstoppingen los te krijgen.

Waarom kritisch blijven bij kolfapparaten?

Het ene kolfapparaat is het andere niet. Zo zijn er ook kolfapparaten die niet elektrisch werken. Deze bedien je gewoon met de hand. De meesten kiezen echter voor een automatisch apparaat dat het werk voor jou doet. Verder heb je de werking met enkele of dubbele flessen, verschillende standen, maar bijvoorbeeld ook verschillend geluidsniveau bij het kolfapparaat. Het lijken allemaal kleine verschillen als je voor het eerst naar kolfapparaten gaat kijken, maar ze kunnen superhandig zijn.

Eerste sceptische reactie over kolfapparaten

Het handkolfapparaat lijkt misschien een onhandig ding en niet de moeite waard om te kopen, maar toch hebben we hier onze mening bij moeten draaien. Een elektrisch apparaat is natuurlijk praktisch in het gebruik en je hoeft alleen maar wat knopjes goed in te stellen en je kunt kolven, er zijn echter ook voorstanders van de handkolfapparaten. We bespreken in deze review beide typen, zodat je zelf kunt vergelijken en kunt bepalen welke het beste bij jouw situatie en voorkeur past.

Wat belooft de fabrikant van een kolfapparaat doorgaans?

 • Ze geven aan dat ze comfortabel kolven mogelijk maken door de attributen die standaard bij het kolfapparaat zitten.
 • Ze beloven dat vervangbare onderdelen gewoon los na te bestellen zijn.
 • Bij sommige koop je alleen het apparaat, maar andere merken zorgen ook voor een degelijke tas die je overal mee naartoe kunt nemen om wanneer je niet thuis bent te kunnen kolven.

Waar op letten bij kolfapparaten? Criteria van belang bij deze recensie

We hebben al laten weten dat er veel verschillen tussen kolfapparaten zijn. Maar wat is dan echt belangrijk? Ons onderzoek heeft zich gericht op de volgende elementen:

 • Type – of het elektrisch is of handmatig bediend wordt
 • Of het bij elektrisch enkel- of dubbelzijdig kan werken
 • Materiaal – of er schadelijke stoffen in de kolfflessen verwerkt zijn
 • Met of zonder accu voor het mogelijk maken van kolven zonder stopcontact in de buurt
 • Extra functies – standen ter bevordering van melk

Hoe is het kolfapparaat getest? De testresultaten

Voor het uitproberen van de diverse kolfapparaten hebben we een speciaal panel samengesteld. Je kunt het apparaat immers niet zomaar op een borst zetten of makkelijk een simulatieomgeving creëren. We doen het liever zoals het echt hoort, zodat we ook bruikbare feedback krijgen. Het team dat mee heeft gedaan aan de test stond open voor het gebruiken van de diverse modellen, zodat ze ook zelf konden vergelijken met eerdere ervaringen. Dat leverde unieke resultaten op.

De top 10 met beste kolfapparaten

1.     Youha® Dubbele Gen 2 borstkolven – draadloze borstkolven

Bij dit kolfapparaat van Youha wordt de melk opgevangen en is het volgens de redactie zeer makkelijk om het weer over te gieten in flesjes.

Pluspunten:

 • De accu is een van de grootste pluspunten bij dit model. Geen vervelende kabels en je hoeft zelfs niet op zoek naar een stopcontact of powerbank.
 • De feedback van het testpanel was positief, zeker gezien er geen kledingstuk uit hoeft tijdens het kolven. Dit geeft je meer vrijheid en heb je eindelijk geen gedoe tijdens het kolven.
 • Eerdere gebruikers van kolfapparaten gaven aan dat ze toen veel meer geld kwijt waren voor een apparaat dat minder functies en extra’s had.

Minpunten:

 • Er is tijdens de testfase door geen enkel panellid negatieve feedback teruggekoppeld.

2.      ForGoods® Borstkolf – Elektrisch en Dubbel

Ook ForGoods heeft een kolfapparaat dat dubbel kan kolven, waardoor je melk uit beide borsten tegelijk kunt laten pompen.

Pluspunten:

 • Het kolfapparaat kolft op een prettige manier en je kunt hierbij een normale zithouding aannemen, in plaats van voorover gebogen te moeten zitten.
 • Een van de panelleden gaf aan dat dit model stiller is dan diegene die ze het laatst heeft gebruikt.

Minpunten:

 • Net als bij elk kolfapparaat moet je zelf goed voor de reiniging ervan zorgen, omdat moedermelk veel vetter is dan je misschien denkt. Koop dus niet alleen een fatsoenlijk kolfapparaat, maar denk ook aan hoe je de flessen en overige onderdelen goed schoon kunt houden.

3.      CM Bear® Elektrische  en dubbele borstkolf

Dit kolfapparaat van CM Bear oogt wat simplistischer dan de eerdere modellen in deze review, maar het heeft veel dezelfde functies.

Pluspunten:

 • Het gaat natuurlijk in eerste instantie om het kolfapparaat en dat werkt prima, maar daarbij komt ook nog dat je bij dit model wat bewaarzakjes krijgt, zodat je meteen kunt beginnen met kolven.
 • De verschillende standen helpen om meer melk uit de borst te krijgen, maar ook om de borsten in een ontspannen stand te houden.

Minpunten:

 • Je moet je borsten wel een beetje kennen om de intensiteit aan te kunnen passen aan de door jou gewenste stand.

4.      Koalaa® Pro – Dubbele Elektrische Borstkolf

Bij het kolfapparaat van Koalaa krijg je een e-book en twee babyflessen van 180 milliliter.

Pluspunten:

 • Volgens het testpanel heeft dit kolfapparaat bijzonder goede zuigkracht.
 • Verder maakt hij niet veel herrie en dat is soms wel anders.

Minpunten:

 • Dit exemplaar heeft geen touchscreen, zoals bij andere modellen in deze top tien wel het geval is.
 • Bij sommige panelleden ontbrak een gebruikshandleiding, waardoor het wel even uitzoeken was hoe het ding werkte en wat er allemaal mogelijk was. Bij gevoelige borsten is zo’n probeersessie dan niet altijd een fijn gevoel.

5.      Philips Avent SCF398/11 – Dubbele Elektrische borstkolf

Het apparaat bootst het drinken van een baby na, waardoor je een andere ervaring bij het kolven hebt.

Pluspunten:

 • Het is een rechttoe rechtaan model zonder veel poespas.
 • De accu is prettig, omdat je zo ook ergens anders kunt gaan kolven, behalve alleen in de buurt van een stopcontact.

Minpunten:

 • De extra’s bij dit kolfapparaat worden door het testteam gewaardeerd, maar je moet wel nog investeren in iets om je melk in te bewaren totdat het gebruikt gaat worden.

6.      NurtureGoods Smart 2.0 Draadloze Elektrische Borstkolf

Dit apparaat komt niet met een e-book, maar wel met een dagboek waarin je je melkproductie kunt volgen.

Pluspunten:

 • Je krijgt twee flessen bij dit apparaat en het gevoel van kolven is niet onaangenaam, zoals bij sommige andere kolfapparaten wel het geval is.
 • Gebruikers zijn tevreden over de prestaties van het kolfapparaat ten opzichte van de prijs die ervoor gevraagd wordt.

Minpunten:

 • Je krijgt er twee flessen bij, waardoor je denkt dat er tegelijkertijd gekolfd kan worden, maar het apparaat kolft dus elke borst om de beurt. Je kolft dus niet sneller dan met een fles.

7.      Noekie® Elektrische Dubbele Borstkolf

Dit volautomatische apparaat maakt van kolven een eenvoudig klusje.

Pluspunten:

 • Niet elke tepel is hetzelfde en daarom is het handig dat dit apparaat een tepelcorrector heeft.
 • Je kunt zelf de stand kiezen die past bij het moment en het bedieningspaneel werkt heel intuïtief.

Minpunten:

 • Dit kolfapparaat is iets aan de luidere kant als je ze vergelijkt met de anderen in deze top tien.
 • Verder zijn de flesjes aan de onderkant afgerond, waardoor ze sneller om kunnen vallen.

8.      Eyzo Dubbele Elektrische Draadloze Borstkolf

Dit is het goedkoopste elektrische kolfapparaat in deze top tien, maar hij doet wat hij moet doen.

Pluspunten:

 • Het bedieningspaneel is eenvoudig, maar toereikend voor het kolven.
 • De werking is even prettig als bij een veel duurder model, dus waarom zou je meer uitgeven aan een kolfapparaat?

Minpunten:

 • Als je kijkt naar het totaalpakket was het handig geweest als er een usb-stekker bij had gezeten die je rechtstreeks in het stopcontact kon doen.

9.      Siliconen Borstkolf – kolfapparaat – Handkolf

Dit is een van de twee handkolfapparaten in deze top tien.

Pluspunten:

 • Wie niet van apparaten houdt en ingewikkelde taferelen kan met deze handkolf prima uit de voeten.
 • Het is een compact apparaatje waar je geen hele tas met attributen voor mee hoeft te slepen.
 • Er zijn gebruikers die zelfs de voorkeur geven aan het handapparaat boven het elektrische model.
 • Dit apparaat maakt geen herrie en je hebt op een of andere manier meer gevoel bij het kolven.

Minpunten:

 • Je moet wel wat handwerk verrichten om een voorraad moedermelk aan te leggen, maar als je dat niet wenst, maak je natuurlijk de keuze voor een elektrisch kolfapparaat.

10.   Lansinoh Melkcollector – Siliconen Borstkolf

Door de vacuüm werking van dit apparaat, hoef je niet met je handen te pompen om melk op te vangen.

Pluspunten:

 • Het vacuüm zorgt er dus voor dat de melk blijft stromen. Je hoeft het dan alleen nog maar over te gieten in de verpakking voor koelkast of vriezer.
 • Als je baby aan de ene borst ligt, kan deze handkolf aan de andere kant melk opvangen. Zo verspil je geen goede stofjes die in de moedermelk zitten.

Minpunten:

 • Dit model werkt bij het geven en opvangen van voeding tegelijk alleen als je baby rustig kan blijven liggen.

Beste uit de test

Wat is beter, een systeem om met de hand te kolven of het elektrische kolfapparaat? Er zijn duidelijk voor- en tegenstanders en dan gaat het vooral om gebruiksgemak en formaat. Een elektrisch apparaat komt namelijk meestal met een hele tas aan attributen, terwijl het handkolfapparaat lekker simpel en ook toereikend is. Je moet ze eigenlijk beiden geprobeerd hebben en dan nog zou je voor op je werk in de kolfruimte de een kunnen kiezen en voor de eerste voeding na je nachtrust de ander kunnen pakken.

Wat ons wel opvalt is dat er flink wat prijsverschil zit tussen de elektrische kolfapparaten. De goedkoopste in deze top tien is 40 euro, terwijl de duurste net geen 300 euro kost. Je kunt je afvragen of een apparaat zoveel prettiger kan aanvoelen om dat prijsverschil te rechtvaardigen.

De kolfpompen in deze lijst die handmatig werken, kosten beiden rond de 20 euro en afhankelijk van wanneer je het gebruikt, zou dit al voldoende kunnen zijn om extra voeding op te vangen en te bewaren voor later.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

Laat je niet te snel overtuigen een duur apparaat aan te schaffen als het je eerst kolfapparaat is. Je kunt voor 20 euro ’s ochtends na (of tijdens) de eerste voeding altijd kijken of je met een handapparaat uit de voeten kunt. Wil je vaker kolven of werkt het niet zoals je wilt? Dan kun je altijd nog een elektrisch model aanschaffen. Onze top tien geeft je voldoende tips voor goede kolfapparaten.