Een fopspeen kan superhandig zijn wanneer je kleintje vaak onrustig is en de neiging heeft tot blijven zuigen. Het zuigen zorgt er namelijk voor dat je baby tot rust komt en hierdoor ervaart het minder stress. Het is dan ook niet vreemd dat elke ouder op een bepaald moment wel een fopspeen in het mondje van de baby doet. Het voorkomt huilen en paniek en brengt weer kalmte in huis en in het kleine lijfje.

Zoeken naar een handige fopspeen

Er zijn verschillende soorten fopspenen en de meesten zijn ingedeeld naar het aantal maanden dat een baby oud is. Dit heeft te maken met de vorm en het formaat van de speen. Een te kleine speen heeft niet het beoogde effect en je baby gaat er dan vooral mee spelen in de mond in plaats van er rustig aan te zuigen. Een te grote speen is ook niet nuttig, want het gedeelte dat in het mondje zit, moet precies groot genoeg zijn om prettig aan te kunnen zuigen. Pas dan heeft het effect.

Onze winnaar in deze review: dit is de beste fopspeen

Difrax heeft diverse spenen en die van Woezel en Pip voor de leeftijd van 0 tot 6 maanden is favoriet. De fopspeen is van het type ‘natural’ en dit houdt in dat de speen een natuurlijke vorm heeft. Het gedeelte dat aan de buitenkant van het mondje blijft zitten – officieel noemt men dit het schildje – is ook aangepast aan de leeftijd. Hoe jonger de baby, hoe kleiner het schild en dit houdt in dat het schild niet kan overlappen met de neus en voor ademproblemen kan zorgen.

Snel overzicht: Deze fopspenen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 fopspeenDifrax Woezel en Pip Fopspeen: Deze fopspeen vonden we van uitstekend materiaal en makkelijk in het donker terug te vinden. Dit vonden we een verassend handige eigenschap van deze fopspeen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste fopspenen voor oudere baby’sDifrax Fopspeen 20+ Maanden: We vonden deze fopspeen hygiënisch en veilig. We raden deze aan voor je oudere baby.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste sabbelspeenHumble & Noble Fruitspeen: Wij zijn helemaal weg van dit product om je kleine te introduceren aan vast voedsel zoals fruit.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij eigenlijk fopspenen?

De een heeft geluk en heeft een rustige baby die snel leert doorslapen, goed groeit en amper een kick geeft. De ander heeft wat minder geluk. Een onrustige baby kan van veel zaken last hebben, zoals bijvoorbeeld voeding die krampjes veroorzaakt. Het is dan lastig om een goed ritme te vinden en de rust weer in huis te laten terugkeren.

Het is al spannend genoeg om na de zwangerschap je baby mee naar huis te nemen, als een fopspeen dan kan helpen om je baby te laten kalmeren, dan hoef je hier niet lang over na te denken. Daarna begint de zoektocht naar welke fopspeen op welk moment het beste is. We schetsen in deze top 10 dan ook graag verschillende typen voor baby’s van nul tot zes maanden, zes tot twaalf maanden en twaalf maanden en ouder. Soms is er ook overlap mogelijk.

Waarom kritisch blijven bij fopspenen?

Als je goed naar de speen kijkt, is het eigenlijk maar een klein stukje plastic en siliconen in een vorm geperst die past bij de binnen- en buitenkant van een babymond. Je vraagt je dan ook af of er verschil is tussen de duurdere fopspenen en de goedkope exemplaren. Een fopspeen is toch gewoon een fopspeen? Het kan toch geen wonderen doen? Toch zijn er wel duidelijk verschillen en dat zit hem vaak in de kleinste details of het materiaal waar de speen van gemaakt is.

Is een fopspeen eigenlijk wel goed voor je baby?

Laten we eerlijk zijn, een fopspeen is niet goed voor een baby. Toch is het minder slecht dan duimen en dat vinden we wel belangrijk om te benadrukken. Duimen heeft namelijk permanente gevolgen voor de mond van de baby en de stand van de kaken. Zodra er tandjes gaan groeien, groeien deze mee met de vorm van de duim die in de mond gestoken wordt. Bij een fopspeen is dit effect minder aanwezig en sneller weer weg. Wij zouden daarom altijd liever een fopspeen dan duimen adviseren.

Wat belooft de fabrikant van fopspenen meestal?

 • Ze beweren allemaal dat ze geen schadelijke stoffen gebruiken.
 • Ze zeggen dat ze de vorm van de speen zelf aanpassen aan de maat van elk mondje op een bepaalde leeftijd.
 • Fabrikanten maken verschillende typen fopspenen en allemaal hebben ze weer net iets anders en om te weten of het effect heeft, moet je er misschien verschillenden proberen voordat je weet welke voor jouw baby de juiste is.

Waar op letten bij de aanschaf van fopspenen? Onze criteria

Om te kunnen beoordelen welke fopspenen en merken het beste scoren, hebben we gekeken naar de volgende criteria:

 • Maat speen – heeft een merk meerdere maten die geschikt zijn voor verschillende leeftijdscategorieën?
 • Maat schildje – is het schildje dat buiten het mondje blijft niet te groot of te klein?
 • Ontwerp schildje – zitten er luchtgaten in het schild, zodat er geen irritaties aan de huid kunnen ontstaan?
 • Materiaal speen – is het deel waar de baby op zuigt lekker zacht en veert het mee met de zuigbeweging? Zitten er geen schadelijke stoffen in de speen verwerkt?
 • Extra – zit er een ring of iets anders aan de buitenkant om de speen in het mondje te kunnen doen of het er weer uit te halen? Zit er een doosje bij om de speen in op te bergen?

Hoe zijn fopspenen getest? Onze bevindingen

Een fopspeen kan alleen door de doelgroep zelf getest worden. Gelukkig hebben we een testpanel met meerdere jonge ouders en zij waren bereid hun kroost deel te laten nemen aan de fopspeentest. Het gaf hen de kans om spenen uit te proberen die ze anders misschien niet eens zouden overwegen om te kopen en voor ons geven de resultaten een goede weergave van wat de beste speen is en waarom dat het geval is.

De test was niet ingewikkeld. We kochten een hele rammel fopspenen en deelden deze uit aan ons testpanel. Zij namen alles mee naar huis en hebben per speen getest hoe de baby erop reageerde. Het weer uitduwen van de speen was een duidelijk signaal en het accepteren en blijven zuigen vertelde ook genoeg over de kwaliteit. Bij alle testspenen is verder genoteerd hoe oud de baby was en of het al duimde voordat de speen geprobeerd werd. We kwamen tot de volgende resultaten.

De top 10 met beste fopspenen

1.     Difrax Woezel en Pip Fopspeen – type Natural – 0 tot 6 Maanden

Deze fopspeen heeft twee gaatjes aan de onderkant van het schildje, zodat er lucht bij de huid rond de mond kan. Dit voorkomt irritaties.

Pluspunten:

 • De speen lijkt qua vorm op een tepel, waardoor je baby snel gewend is aan de fopspeen.
 • Aan de bovenzijde loopt het schildje niet rechtdoor, maar zit er een kromming in en hierdoor is het neusje vrij om te ademen.

Minpunten:

 • Fopspenen die voor het reinigen uitgekookt moeten worden, verliezen vaak hun kleur of leuke print of tekening. Dit moet dus niet je voornaamste reden zijn om een bepaalde speen te kopen.

2.      Difrax Fopspeen Ruby  – type Natural – 6+ Maanden

De tweede fopspeen op deze lijst is ook van Difrax, maar nu gaat het om een speen die na de vorige gebruikt kan worden. Hij is namelijk geschikt voor baby’tjes vanaf zes maanden oud.

Pluspunten:

 • De speen is ten opzichte van die voor 0 tot 6 maanden maar halfgevuld en dit is bewust gedaan om het in de mond hebben van de speen uiteindelijk te ontmoedigen.
 • Het materiaal van de speen zelf is siliconen en dit is lekker zacht om op te zuigen.

Minpunten:

 • Baby’tjes gaan uiteindelijk een beetje kauwen en daarom moet je de speen regelmatig nakijken of deze nog heel is. Na beschadiging moet je de speen direct weggooien, anders is er verstikkingsgevaar. Dit is echter bij elke speen het geval, niet alleen bij die van Difrax.

3.      Difrax Fopspeen – type Natural – 20+ Maanden

De derde Difrax fopspeen is voor de kindjes die maar geen afscheid kunnen nemen van de speen.

Pluspunten:

 • Er zijn dus fopspenen die geschikt zijn voor kindjes van 20 maanden en ouder.
 • De speen is dikker, het schildje is groter en de speen zelf is nog meer gevuld dan zijn voorganger.

Minpunten:

 • Vergeleken met andere merken is Difrax wel duurder in prijs.

4.      Philips Avent Ultra soft fopspeen – type SCF222/20 – 0 tot 6 maanden

Het grote verschil tussen deze Philips fopspeen en de Difrax spenen, is dat het schildje flexibel is.

Pluspunten:

 • Vanwege deze flexibiliteit kan er voldoende lucht bij de huid en dit zorgt er – samen met de gaatjes in het schild – voor dat de huid voldoende kan ademen en niet geïrriteerd raakt.
 • Door de ring kun je de fopspeen makkelijk geven of wegpakken en hij kan ook ergens aan bevestigd worden, zodat je de speen niet kwijt kunt raken.

Minpunten:

 • Het is een eenvoudige speen voor wat betreft het design. Als je een leuke speen wilt, is dit niet waar je naar op zoek bent, ook al kan je baby er dus superblij mee zijn.

5.      Philips Avent Ultra Air fopspeen – type SCF344/20 – 0 tot 6 maanden

Het verschil tussen de Philips Ultra Air en de Philips Ultra Soft zit hem in de luchtgaten in het schildje.

Pluspunten:

 • Deze speen zouden wij zeker aanbevelen als jouw kindje een gevoelige huid blijkt te hebben. De speen geeft veel meer mogelijkheid tot luchtcirculatie tussen de speen en de mond.
 • Er zit een speciaal doosje bij deze speen en die gebruik je om de fopspeen te steriliseren. Je hoeft het doosje met speen alleen maar in de magnetron te zetten en de gebruiksaanwijzing te volgen.

Minpunten:

 • Sommige leden van ons testpanel kwamen terug met verhalen dat er na het schoonmaken vocht in de speen blijft zitten. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

6.      Dr.Brown’s Fopspeen – Glow in the Dark – 6 tot 12 maanden

Deze fopspeen geeft licht in het donker.

Pluspunten:

 • Wij vinden de fopspeen ideaal voor ouders die regelmatig ’s nachts op zoek moeten naar de speen. Zeker wanneer het kindje ouder wordt, kan het de speen steeds verder weg van het lichaam duwen of gooien. Doordat de speen oplicht, is hij weer makkelijk te vinden in een donker kamertje.
 • De speen zelf is licht gebogen, waardoor hij vaak beter in het mondje past vergeleken met andere spenen.

Minpunten:

 • Het feit dat de speen licht gebogen is, bevalt blijkbaar niet bij alle testbaby’s even goed. Het blijkt hier dus echt om een persoonlijke voorkeur te gaan.

7.      Bibs fopspenen – 6 tot 18 maanden

De fopspenen van Bibs zijn bedoeld voor iets oudere kindjes, want je kunt ze vanaf zes maanden gebruiken en tot ongeveer 18 maanden erop laten zuigen.

Pluspunten:

 • De speen is wat minder plat voorgevormd dan andere spenen en dit past weer beter bij het kindje dat ouder wordt.
 • Er zijn geen schadelijke stoffen in de spenen van Bibs verwerkt. Dat is positief, want tijdens het zuigen of sabbelen kunnen deze stoffen juist eerder vrijkomen en doorgeslikt worden.
 • Bij deze speen zitten niet alleen aan de onderkant luchtgaatjes, maar ook aan de bovenkant. Hierdoor kan er meer lucht rond de speen bij de huid komen.

Minpunten:

 • Bij controle van de kwaliteit ontdekten we dat niet alle speentjes in een set even lang waren. We weten niet of dit een fabricagefout binnen de serie is, of dat er per ongeluk verschillende maten in een set terecht gekomen zijn.

8.      Wubbanub Leeuw Knuffel met Fopspeen – 0 tot 6 maanden

Deze knuffel hangt aan de speen, waardoor je kindje deze zelf kan vasthouden.

Pluspunten:

 • De speen zelf heeft geen stofjes die bij inslikken een nadelig effect op je baby kunnen hebben.
 • Door de knuffel kunnen baby’tjes de speen zelf terugvinden als deze uit het mondje en naast het hoofdje is gevallen.
 • Het is het meest originele model fopspeen in deze top tien.

Minpunten:

 • Het is wel ook meteen de duurste fopspeen op deze lijst.

9.      Baby-Boo  fruitspeen – fopspeen waar fruit in kan – 1 tot 4 maanden

Dit is de eerste van twee bijzondere fopspenen, namelijk die waarin je fruit of groente kunt stoppen om op te sabbelen.

Pluspunten:

 • De gaatjes in de speen zorgen ervoor dat de inhoud die je in de fopspeen doet bij zuigen of sabbelen in het mondje terecht komt. Je kindje krijgt zo extra vitamientjes binnen.
 • Dit is volgens ons de ideale manier om je baby te laten wennen aan andere smaken dan alleen (moeder)melk. Dit maakt de volgende stap weer makkelijker.

Minpunten:

 • De vorm van de speen is natuurlijk anders dan een gewone fopspeen en kan even wennen zijn. Maar deze vorm is bewust ontworpen om er fruit in te kunnen doen.

10.   Humble & Noble Fruitspeen of sabbelspeen – 4 tot 36 maanden

Het grote verschil met de vorige fruitspeen is de vorm van de speen zelf en het handvat dat er aan de fruitspeen zit.

Pluspunten:

 • De speen is ronder in plaats van ovaal en de gaatjes in de speen zitten tot een hoger niveau dan bij de fruitspeen van Baby-Boo.
 • Bij een warme zomer kun je er ook bevroren fruit indoen, waardoor je kindje lekker van de verkoeling kan genieten. Het lijken dan net fruitijsjes en die zelfde verkoeling kan ook verlichting bieden als de tandjes eenmaal door gaan komen.

Minpunten:

 • Fruitspenen zijn duurder dan gewone fopspenen. De prijzen van beide fruitspenen in deze review liggen rond de tien euro per stuk.

Beste uit de test

Zowel de fopspenen van Difrax als Philips komen goed uit de test. Wij hoorden echter ook opvallend positieve verhalen over de Dr. Brown’s fopspeen en dat komt vooral door de vorm van de speen. Niet ieder baby’tje is hier blij mee, maar er zijn ook kindjes die niets liever meer willen. Het mondje sluit dan goed om de vorm van de speen en de vier luchtgaatjes op het schildje laten voldoende lucht rondom het mondje toe.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

Let bij de fopspeen altijd op leeftijd, de vorm van de speen en hoe makkelijk er lucht bij de huid rondom de mond kan. Kijk ook of het zuigen leidt tot kleine blaasjes op de lippen, want dit kan een goede reden zijn om een andere fopspeen te proberen.