Je baby in slaap krijgen en daarna een paar uur achter elkaar door laten slapen – het liefst natuurlijk de hele nacht – is niet altijd zo makkelijk als het klinkt. Zeker in het begin weet je niet of je baby huilt omdat er iets aan de hand is, of dat het huilt vanwege aandacht of iets anders. Als nieuwe ouder wil je niet dat je baby huilt, maar je wilt ook niet bij elk sip geluidje uit de babykamer naar boven rennen om het te troosten. In deze top tien vind je adviezen en methoden van aanpak om je te helpen.

Speuren naar het ideale babyslaapboek

Een boek lezen is niet alleen een ontspannende activiteit voor de lezer, want het kan je ook flink op weg helpen om je in een nieuwe situatie bekend te maken met de mogelijkheden die er zijn om ermee om te gaan. Wanneer je met de handen in het haar zit voor wat betreft het onderbroken slaappatroon of het eerst al eens in slaap vallen van je baby, kan het helpen om je in te lezen en te ontdekken wat precies het geval is. Herkenning van het probleem is nodig voor een oplossing.

Onze #1: dit is het beste babyslaapboek

‘Lekker slapen zonder huilen’ van Elizabeth Pantley spreekt vanuit eigen ervaring als moeder en vanuit haar rol als opvoedingsdeskundige over baby’s en slapen. De methode die ze nieuwe ouders aanreikt, kan helpen om je eigen slaapplan te maken en je baby eindelijk in een gezond slaapritme te krijgen. Daar heeft niet alleen de baby profijt van, maar iedereen in het gezin. De schrijfster deelt feiten vanuit onderzoeken die gedaan zijn en combineert dit met een praktische en lieve aanpak.

Snel overzicht: Deze boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 slaapboek voor baby’sLekker slapen zonder huilen, door E. Pantley: De lieflijke schrijfstijl en handige tips hebben ons enorm geholpen! We raden dit boek aan als onze #1.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Onze #1 boek voor onrustige baby’sBaby reflux & andere onruststokers, door Stephanie Lampe: Dit boek helpt je om de problemen van je kleine te identificeren en leert je hoe je met die problemen omgaat.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
#1 baby slaapboek of E-book SLAAP BABY SLAAP, door Nathalie Schittekatte: Met deze keuze heb je de optie om begeleid te worden in goedkopere E-book vorm.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij babyslaapboeken?

Je merkt zelf al hoe snel je humeur en dagelijkse gang van zaken beïnvloed wordt door minder uren of slechte kwaliteit van slapen. Je vergeet sneller dingen, bent niet zo opgewekt als normaal of zelfs nog een beetje verdoofd en je laat iets vallen of grijpt mis. Het is allemaal te danken aan het effect dat slapen op je lichaam en brein heeft. Als dat bij volwassenen al het geval is, kun je wel nagaan dat slapen voor baby’s en hun ontwikkeling op zijn minst net zo belangrijk is.

Wanneer het echter je eerste kindje is, heb je geen vergelijkingsmateriaal en weet je soms nog niet zo goed wat je kunt doen om je baby te helpen met slapen. Vrienden of familie hebben wel adviezen, maar je wilt liever iets lezen waar je je eigen plan uit kunt trekken, in plaats van maar klakkeloos de tips van een ander over te nemen. Het lezen van een boek kan precies dat voor je doen waar je behoefte aan hebt. De titels in deze top tien geven je inzicht in wat te doen bij slechte (door)slapers.

Waarom kritisch blijven bij babyslaapboeken?

Iedereen kan tegenwoordig een boek schrijven en (digitaal) laten publiceren. Je hebt geen typemachine meer nodig, waarbij je echt moet nadenken over wat je wilt schrijven, omdat je anders de hele bladzijde opnieuw kunt typen. De computer maakt corrigeren makkelijk en doet ook nog grotendeels een check van de spelling en grammatica. Hoe moeilijk kan het dus zijn om een babyslaapboek te schrijven?

Een babyslaapboek; dat werkt toch niet?

Als schrijven inmiddels voor bijna iedereen tot de mogelijkheden behoort om een cent (bij) te verdienen, wat is er dan nog moeilijk aan het schrijven van een babyslaapboek? Het gaat hierbij om twee belangrijke kernprincipes: ervaring en kennis.

De combinatie van deze twee levert vaak bijzondere inhoud op. Bij een boek waarin alleen ervaringen met je worden gedeeld, mis je de achtergrondinformatie. En bij boeken die alleen resultaten van onderzoeken weergeven, mis je de praktijk. Je hebt dus beide invalshoeken nodig om originele en bruikbare content in een boek op te nemen.

Wat belooft de schrijver van zo’n slaapboek?

  • Schrijvers beloven je met hun inhoud op weg te helpen om een beter slaappatroon tot stand te laten komen.
  • Ze geven je voldoende theorie om te snappen wat er met je baby aan de hand kan zijn.
  • Hun ervaringen helpen je om je eigen vertaling van de theorie naar de praktijk te maken.
  • De meeste schrijvers laten je inzien wat goede en slechte gewoonten van de ouders zijn die je beter af kunt leren.
  • Ze laten je inzien dat de worsteling in jezelf onderdeel is van het groeiproces van een ouder zijn en dat je niet alleen lief voor de baby, maar ook lief voor jezelf mag zijn.
  • Aantal bladzijden, inhoud en prijs – de combinatie van deze drie maken of je de inhoud met dikte van het boek interessant genoeg vindt om de gevraagde prijs ervoor te betalen.

Waar let je op bij de aankoop van een babyslaapboek?

Om te kijken of de babyslaapboeken in deze top tien passen bij jouw hoofdvraag, is het belangrijk om onderscheid te maken in de volgende elementen:

  • Onderwerp – sluit de inhoud aan bij jouw vragen of het specifieke slaapprobleem dat je ervaart bij je baby?
  • Kwaliteit van schrijven – als er te veel fouten in staan, leest een boek niet prettig.
  • Structuur – het is fijn als je in een inhoudsopgave een duidelijke opbouw kunt terugvinden, zodat je kunt schakelen tussen onderdelen en sneller snapt hoe de inhoud van het boek is opgebouwd.
  • Visuele aantrekkelijkheid – zijn er mooie foto’s en tekeningen of handige diagrammen die onderzoeksresultaten inzichtelijk maken?

Hoe hebben we babyslaapboeken getest? Onze bevindingen

We hebben een hele stapel boeken over baby’s met betrekking tot het onderwerp slapen besteld en de eerste selectie vond plaats op basis van het scannen van de inhoud. Boeken die te weinig diepgang hadden of te veel vanuit alleen maar ervaring schreven, zijn ter zijde gelegd. Boeken waar uit de structuur al bleek dat er een duidelijke opbouw en goede vertaling mogelijk was naar de praktijk, hebben voorrang gekregen.

Deze boeken zijn daarna door ons testpanel van ouders gelezen en op waarde ingeschat. Dit gaf diverse resultaten, want niet elke baby had natuurlijk hetzelfde slaapprobleem. Soms was er een eenvoudige oplossing en andere keren heeft het weken geduurd voordat er verbetering zichtbaar was. Alle feedback van het testpanel is daarna meegewogen in de samenstelling van deze top tien.

De top 10 met beste babyslaapboeken

1.     Lekker slapen zonder huilen, door E. Pantley

Elizabeth Pantley helpt ouders in dit boek om op een positieve en aardige manier je baby ’s nachts te helpen doorslapen.

Pluspunten:

  • Elizabeth heeft zelf vier kinderen die slecht sliepen en weet daardoor uit ervaring wat werkt en niet werkt.
  • Haar expertise als opvoedkundige draagt nog meer bij aan de toepassing van de geschetste methode.
  • Je herkent je snel in de situaties die gedeeld worden en weet daardoor gevoelsmatig wat je wilt uitproberen om je baby beter te laten slapen.

Minpunten:

  • Tussen alle info en tips in moet je wel echt zoeken naar wat voor de situatie van jouw baby van toepassing is. Niet alles zal helpen en daar moet je dan ook niet vanuit gaan.

2.     Baby reflux & andere onruststokers, door Stephanie Lampe

Bij sommige baby’s is het de reflux die ervoor zorgt dat slapen een drama wordt.

Pluspunten:

  • Dit boek helpt je te achterhalen welk probleem er ten grondslag ligt aan het slechte slapen van je baby.
  • Het stappenplan biedt de mogelijkheid om uit te vinden wat er speelt en welke oplossingen er mogelijk zijn.

Minpunten:

  • Stephanie Lampe heeft diverse boeken geschreven en in elk boek verwijst ze naar haar andere boeken voor meer informatie. Soms wil je gewoon alles in een boek lezen.

3.      Dreumes in dromenland, door Stephanie Lampe

Dit is het tweede boek van Stephanie Lampe op deze lijst.

Pluspunten:

  • Het gaat meer in het algemeen in op slapen en slaapproblemen en niet zozeer – als bij de nummer twee op deze lijst – reflux.
  • Het gaat meer in op het tweede en derde levensjaar en de slaapproblemen die zich in deze tijd voor kunnen doen.

Minpunten:

  • Het is dus minder van toepassing op het allereerste levensjaar van je baby, al neemt het niet weg dat de inhoud nog steeds boeiend is. Lees je dit voor jaar 1 of 2, dan herken je sneller dat er iets mis kan zijn met de slaap.

4.      SLAAP BABY SLAAP, door Nathalie Schittekatte

Deze gids helpt je bij slaapproblemen wanneer je baby nog maar een paar maanden oud is.

Pluspunten:

  • Nathalie Schittekatte werkt als professional bij het begeleiden van ouders om hun baby beter te laten slapen en dat merk je direct aan de inhoud van dit boek.
  • Ze leert je welke basis van belang is om goede slaapgewoonten voor je baby te creëren en hoe je dit in uitvoering brengt.

Minpunten:

  • Sommige leden van het testpanel vonden de inhoud iets te theoretisch en te weinig op de toepassing gericht. Daar moet je wel mee kunnen omgaan.

5.      Slaap! Door Susanne Willekes

De inhoud is gericht op het doorslapen van baby’s tot 12 maanden oud.

Pluspunten:

  • Susanne is kinderslaapcoach en weet vanuit persoonlijke ervaring hoe slaapgebrek van de baby de hele directe omgeving kan beïnvloeden. Haar ervaring helpt om de theorie duidelijk te maken.
  • Het boek belooft geen wonderen, maar helpt je wel stapsgewijs aan betere nachtrust voor je baby en jouzelf.

Minpunten:

  • Als slaapcoach heeft de schrijfster natuurlijk graag dat je haar ook als coach boekt en dat blijkt ook wel regelmatig uit de wervende tekst in dit boek.

6.      Baby in een droomritme, door Stephanie Molenaar

Dit is het derde boek van de schrijfster die ook boek 2 en 3 op deze lijst schreef.

Pluspunten:

  • Ons testpanel geeft vooral aan dat het slaapschema uitkomst bood om proberen de baby in een ander slaapritme te krijgen.
  • Er staan specifieke tips in over hoe je baby neer te leggen of wat je bijvoorbeeld kunt doen om te laten voelen dat je aanwezig bent, zonder meteen de baby weer op te pakken. Dit zijn nuttige tips.

Minpunten:

  • Het slaapschema gaat pas vanaf een bepaalde slaapduur werken en daar moet je baby dus wel bij in de buurt komen of aan voldoen om de rest van de aanpak te kunnen laten werken.

7.      Baby Secrets, door Barbara Want (Engelstalig)

Wie geen moeite heeft met Engelstalige inhoud over baby’s en de behoefte van een baby, kan dit boek als essentiële gids goed gebruiken.

Pluspunten:

  • Je kunt de aanpak flexibel inzetten en hiermee een prettig ritme opbouwen voor de periode dat je baby slaapt en wakker is.
  • Het boek gaat niet alleen over slaapproblemen en biedt veel meer diepgang, waardoor je er als ouder veel aan hebt.

Minpunten:

  • Dit boek is vooral voor de beginperiode geschikt, dus je moet het wel in een vroeg stadium gelezen hebben om nog nuttig te laten zijn.

8.      Baby slaapt, door Sandrine Catalan-Masse

Sandrine schrijft vooral vanuit een praktische benadering hoe je slaapproblemen bij je baby kunt aanpakken.

Pluspunten:

  • Het gaat niet alleen om fysieke problemen (zoals bijvoorbeeld reflux), maar alle soorten situaties die ervoor kunnen zorgen dat je baby slecht slaapt of de nacht niet doorslaapt.
  • De tips zijn niet standaard, want er is ook rekening gehouden met hoe oud je kindje is en hoe het zich voor de rest gedraagt. Er is zelfs aandacht besteed aan het persoonlijke karakter en welke tips daar het beste bij werken.

Minpunten:

  • Dit boek is niet specifiek gericht op alleen de eerste paar maanden van je baby, maar ook op het jongere kind dat slaapproblemen heeft.

9.      The Complete Sleep Guide For Contented Babies & Toddlers, door Gina Ford (Engelstalig)

Dit boek gaat vooral in op de slaapbehoefte die in de eerste paar maanden snel kan veranderen. Wat op het ene moment werkt, hoeft een aantal weken later al geen effect meer te hebben. De schrijfster weet je dat duidelijk te maken.

Pluspunten:

  • De tekst (wel in het Engels) is prettig te lezen en niet gecompliceerd geschreven, zodat alle ouders er mee uit de voeten kunnen.
  • Je leert het nut van een tip en niet zozeer het strak volgen van de adviezen. Hierdoor krijg je als ouder vertrouwen in je opvoedcapaciteiten.

Minpunten:

  • Ook dit boek gaat verder dan alleen de babyfase, al levert het wel genoeg stof tot nadenken in die latere periode.

10.   The Gentle Sleep Book : Gentle, No-Tears, Sleep Solutions for Parents of Newborns to Five-Year-Olds, door Sarah Ockwell-Smith (Engelstalig)

In dit boek tref je geen strakke slaapschema’s of andere strikte toepassingen aan. Het is geschreven voor de ouder die het probleem wil begrijpen, zijn kind kent en daarna een andere aanpak wil proberen.

Pluspunten:

  • Je vindt er per leeftijdsklasse richtlijnen waarbinnen je met het slapen van je kind kunt vallen.
  • Er worden veelvoorkomende situaties geschetst die voor slaapproblemen kunnen zorgen en de tips geven je ideeën over hoe je hier mee om kunt gaan.
  • Het fijne van dit boek is ook dat het de slaap van de ouders erbij betrekt en niet alleen maar ingaat op de slaapproblemen van het kind.

Minpunten:

  • Ouders die behoefte hebben aan duidelijke en strikte richtlijnen zullen dat in dit boek niet vinden. Het is een veel pragmatischere en zachtere aanpak die het begrijpen van je kind als uitgangspunt neemt voor de mogelijke oplossingen.

Beste uit de test

Het valt ons op dat de Engelstalige boeken ook hoog scoren bij ons testpanel. Ze zijn vaak met meer theoretische achtergrond en onderzoeksresultaten beschreven, waardoor je sneller door hebt welk probleem je bij jouw baby kunt constateren. De oplossingen die geboden worden zijn niet rigide. De aanpak die vooral gestimuleerd wordt is te luisteren naar je eigen gevoel en dit te combineren met de tips die verlichting in de situatie kunnen brengen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

Een boek is pas echt iets waard wanneer de inhoud voldoet aan het beantwoorden van je eigen vraag. Niet elk boek op deze lijst is daarom geschikt voor elke ouder of elk slaapprobleem van een baby. Sommige boeken gaan voorbij de babyfase of geven ook ouders tips voor het herstellen van hun eigen slaapritme. Wij zouden daarom – zeker wanneer je zelf al slaap tekort komt – niet te uitgebreid van start gaan, maar vooral voor een boek kiezen dat je op de korte termijn helpt.